Η απλή ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε για να διαλέξετε το σωστό παπούτσι

Η εύρεση του σωστού παπουτσιού για το τρέξιμο σας είναι πιο εύκολη από ό, τι νομίζετε.

Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό για να είναι αληθινό, αλλά μια ομάδα ερευνητών εξέτασε δεκαετίες μελετών σχετικά με τα παπούτσια και την πρόληψη των τραυματισμών.

Στην έρευνά τους, βρήκαν μόνο ένα καλό προγνωστικό παράγοντα για το αν ένα παπούτσι που τρέχει μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού: άνεση.

Όταν αγνοείτε τι λέει το σώμα σας ή προσπαθείτε υπερβολικά να διορθώσετε κάποια τεχνικά πράγματα, μπορεί να οδηγηθείτε σε τραυματισμό.

Το τρέξιμο έχει κανόνες, αλλά έχει και προσωπικό στυλ και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα κατευθυνθείτε στο κατάστημα για να αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι παπούτσια, αναρωτηθείτε: “Είναι αυτό το παπούτσι άνετο;” Αλλά τι ακριβώς σημαίνει “άνεση” όταν πρόκειται για παπούτσι;

Η απάντηση ενός ειδικού στην ερώτηση: Ποιο είναι το σωστό παπούτσι για τρέξιμο;

Τι σημαίνει άνεση;

“Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η άνεση δεν σημαίνει και δεν πρέπει πάντα να σημαίνει περισσότερο… μαξιλάρι”, λέει ο Eric Orton, συγγραφέας του The Cool Impossible και προπονητή του Christopher McDougall που έγραψε Born to Run.

“Έχω διαπιστώσει ότι η ευελιξία στη μεσαία και εξωτερική σόλα παίζει μεγάλο ρόλο στην άνεση, επιτρέποντας στο πόδι να ενεργεί λίγο πιο φυσικά”.

Ο Orton σημειώνει ότι οι δρομείς που έχουν πλατυποδία ή μικρή καμάρα, ίσως να μην χρειάζονται μεγάλη στήριξη και πολλά αφρώδη υλικά, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν μεγάλη καμάρα!

Η Cara Ann Senicola, ειδική ορθοπεδικός τονίζει: “Πάντα πρέπει να ελέγχουμε και το κάτω μέρος της σόλας του παπουτσιού και πως μας δίνει την αίσθηση του εδάφους. Σύμφωνα με τα όσα έχουμε μελετήσει, θα πρέπει να μοιάζει με το σχήμα του ποδιού του δρομέα”.

Η Senicola προσθέτει ότι μερικά παπούτσια δεν επιτρέπουν στα δάχτυλα να κινούνται ελεύθερα, κάτι που ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά τους δρομείς που μπορεί να νιώθουν πιο εύκολα δυσφορία και κούραση χωρίς να αντιλαμβάνονται το γιατί.

Τεχνολογικό ντόπινγκ: H IAAF αλλάζει τους κανονισμούς για τα παπούτσια τρεξίματος

Σε ότι αφορά τους ορεινούς αγώνες, ίσως οι δρομείς να πρέπει να σκεφτούν να αγοράσουν ένα παπούτσι μισό νούμερο μεγαλύτερο, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κατηφόρες, που τα δάχτυλα τείνουν να πηγαίνουν μπροστά στο παπούτσι.

Σε κάθε περίπτωση ένα πελματογράφημα μπορεί να βοηθήσει, ώστε να ξέρετε τι να ζητήσετε σε κάποιο κατάστημα και να μην… χαθείτε ανάμεσα στα ατελείωτα μοντέλα και φίρμες.

Και σε κάθε περίπτωση δοκιμάστε το παπούτσι και μην παραγγέλνετε ηλεκτρονικά, εκτός αν έχετε ξαναφορέσει το ίδιο μοντέλο και αισθάνεστε απόλυτα σίγουροι.

Διαβάστε επίσης: Η ψύχωση ενός δρομέα: Συλλέγοντας παπούτσια τρεξίματος

Previous ArticleNext Article

Έρχεται το “Monemvasia Run Challenge 2020”

Το Αθλητικό – Πολιτιστικό Σωματείο “Καστροπολίτες Μονεμβασίας” σε συνεργασία με τους “Συνοδοιπόρους Μονεμβασίας”

Διοργανώνουν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου2020, τον 3ο αγώνα δρόμου με την ονομασία Monemvasia Run Challenge 2020 απόστασης 20 χλμ. καθώς και τους παράλληλους αγώνες δρόμου 5 χλμ. και 1.5 χλμ.

Η οργανωτική επιτροπή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κατάσταση πανδημίας λόγω του Covid-19 και θέλοντας να συμβάλλει στην ασφαλέστερη δυνατή παρουσία τόσο των συμμετεχόντων δρομέων, όσο και των κριτών, εθελοντών, εργαζομένων, ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού που θα συμμετάσχουν στους εν λόγω αγώνες δρόμου, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διεξαγωγή των αγώνων να εναρμονίζεται απόλυτα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που έχει εκπονηθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αφορά στη διεξαγωγή αγώνων δρόμου εκτός σταδίου.

Διαβαστε όλα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη του αγώνα ΕΔΩ

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού το Ioannina Lake Run 2020

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού τίθεται Ioannina Lake Run 2020, με απόφαση του υπουργού Χάρη Θεοχάρη.

Η συμβολική αξία της απόφασης είναι σημαντική, καθώς κατατάσσει τον αγώνα των 30 χλμ. γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα και τους παράλληλους παραλίμνιους αγώνες, στις διοργανώσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα πλεονεκτήματα της χώρας και της περιοχής στον τομέα του Τουρισμού.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι το Ioannina Lake Run δεν είναι απλώς ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, αλλά μια διοργάνωση που συνδέει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό, στοιχεία που όλα μαζί συνθέτουν ένα τουριστικό προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία και συνθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για προσέλκυση επισκεπτών.

Κάτι, βέβαια, που αποδεικνύει και με μετρήσιμα στοιχεία η εκπόνηση της μελέτης για το οικονομικό και τουριστικό αποτύπωμα του Ioannina Lake Run, που εκπόνησε η Real Time Events για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

x
Send this to a friend