Η απάντηση ενός ειδικού στην ερώτηση: Ποιο είναι το σωστό παπούτσι για τρέξιμο;

Photo by Clique Images on Unsplash

Τα παπούτσια που χρησιμοποιούμε όταν τρέχουμε είναι ένα από τα πιο συχνά θέματα συζητήσεων ανάμεσα στους δρομείς. Συνήθως ωστόσο, τέτοιου τύπου συζητήσεις επικεντρώνονται σε διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά των παπουτσιών μας και ελάχιστα στο μέγεθος και το νούμερό τους.

Όμως, το πόσο καλά ένα παπούτσι ταιριάζει με το μήκος, το πλάτος και το σχήμα των ποδιών μας μπορεί πραγματικά να έχει τόση σημασία όση και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Τζέφρι Γκρέι, ιδρυτής και διευθυντής εταιρίας αντίστοιχων ερευνών.

Η εταιρεία Gray έχει μελετήσει εκατοντάδες δρομείς και τώρα συνεργάζεται με περίπου 50 μάρκες υποδημάτων, χρησιμοποιώντας τις έρευνές της για να τις βοηθήσει να βελτιώσουν τα προϊόντα τους. «Όσο καλύτερα ταιριάζει το παπούτσι, τόσο πιο άνετα αισθάνονται οι δρομείς και αυτό κάνει τα χιλιόμετρά σας πιο ευχάριστα και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών», λέει ο Γκρέι.

Το πρώτο σημείο επαφής

«Από την άποψη της “κινητικής αλυσίδας” του σώματός μας, το πόδι είναι το πρώτο σημείο επαφής με το έδαφος. Ολόκληρη η σκελετική μας δομή, ουσιαστικά υποστηρίζεται από τα πόδια σας», λέει η Άλισον Μπίβερσοκ, φυσιολόγος άσκησης και συνιδιοκτήτρια του RunAbout Sports.

Μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη λέει ότι τα παπούτσια σας πρέπει να είναι ελάχιστα μεγαλύτερα από το νούμερό σας και πράγματι, υπάρχει ένα μείγμα αλήθειας σε αυτό καθώς, η αυξημένη ροή αίματος και το πρήξιμο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τρέξιμο, κάνουν τα πόδια σας να μεγαλώνουν και έτσι καλό είναι τα παπούτσια σας να είναι μεγαλύτερα. Ωστόσο, «λόγω των διακυμάνσεων του μεγέθους σε όλους τους τύπους παπουτσιών, υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές, που πρέπει να συνυπολογίζουμε», λέει ο Κέβιν Βίνσεντ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και διευθυντής Ιατρικής Κλινικής.

Το βασικό που πρέπει να κάνετε είναι να γνωρίζετε ακριβώς το μέγεθος του ποδιού σας. Το μήκος και το πλάτος των ποδιών σας άλλωστε, αλλάζουν λόγω παραγόντων όπως η γήρανση, οι τραυματισμοί και η εγκυμοσύνη. «Το μέγεθος που φορούσατε όταν ήσασταν 18 μπορεί να μην είναι το ίδιο μέγεθος που φοράτε όταν είστε 42, όπως ακριβώς δεν φοράτε παντελόνια ίδιου μεγέθους», λέει ο Γκρέι και συνεχίσει: «Αυτό είναι φυσιλογικό αλλά ταυτόχρονα, συνιστά πως πρέπει να μετράμε τα πόδια μας μία φορά το χρόνο».

Πιο δύσκολες οι αγορές online

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε είναι πως ενδέχεται το ένα πόδι σας να μην έχει ίδιο μέγεθος με το άλλο και αν αυτό ισχύει θα πρέπει να προσαρμόσετε με αντίστοιχο τρόπο το ζευγάρι που θα αγοράσετε. Γι’ αυτό και είναι καλύτερο να μην αγοράζετε παπούτσια online αλλά από καταστήματα που θα μπορείτε να τα δοκιμάζετε επί τόπου.

Όταν φοράτε παπούτσια που είναι πολύ μικρά και τα δάχτυλα των ποδιών στριμώχνονται μπροστά, αυτόματα οδηγείστε σε μαύρα νύχια ή ακόμα και στο να χάνετε τα νύχια σας. Επίσης, η επαφή του εμπρός μέρους του ποδιού σας με το παπούτσι, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους συνδέσμους και τα μετατάρσια, οδηγώντας σε παραμορφώσεις τα δάκτυλα.

Επιπλέον, όταν πιέζονται τα δάχτυλα των ποδιών σας η κούραση του ποδιού προκαλείται πολύ πιο γρήγορα ενώ προκαλείται και πόνος στις καμάρες των ποδιών σας. Στο μπροστινό μέρος του αστραγάλου σας, υπάρχει μια δέσμη νεύρων, τενόντων και αιμοφόρων αγγείων. Τα παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά μπορούν να τα συμπιέσουν προκαλώντας πόνο στην κορυφή του ποδιού σας ή μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Αλλά και το πάρα πολύ μεγάλο, παπούτσι σημαίνει πως το πόδι σας μετατοπίζεται στο εσωτερικό του. Αν το πόδι σας μπορεί να κινείται εμπρός και πίσω με κάθε βήμα, δημιουργούνται φουσκάλες και μώλωπες.

Οι μελέτες δείχνουν πως τα τρία τέταρτα των ανθρώπων φορούν παπούτσια με λάθος μέγεθος, συνήθως πιο μικρά από το απαιτούμενο. Δεν είναι ότι οι δρομείς έχουν μαζοχιστικές τάσεις αλλά μάλλον πως το ζήτημα του μεγέθους του παπουτσιού είναι συγκεχυμένο. Τα μεγέθη των παπουτσιών άλλωστε δεν είναι πάντα σταθερά ανεξάρτητα από τη μάρκα τους, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μοντέλο ταιριάζει διαφορετικά σε σχέση με ένα άλλο ακόμα κι αν αναγράφεται το ίδιο νούμερο πάνω τους.

Φυσικά, μεγάλο ρόλο παίζει και το τερέν. Γνωρίζετε ότι είναι τελείως διαφορετικό να τρέχει κανείς στο βουνό, από ότι στο δρόμο. Και φυσικά και σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία και φυσικά το βάρος.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις μεταβλητές, η εύρεση του σωστού μεγέθους, της ιδανικής μάρκας και του κατάλληλου μοντέλου είναι μια χρονοβόρα κατάσταση. Και ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία κάθε φορά που αλλάζετε τα παπούτσια σας ή το μοντέλο τους αλλά είναι αναγκαίο για την εύρυθμη προπόνησή σας.

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε παπούτσια για τρέξιμο

Previous ArticleNext Article

Τρέξιμο: 10 Tips για το ξεκίνημα της προετοιμασίας σας

Γράφει ο Στέφανος Φυγετάκης*

Ο Αύγουστος ξεκινάει και σιγά σιγά όσοι σκέπτονται να συμμετέχουν σε κάποιον δρομικό αγώνα το φθινόπωρο ξεκινούν αν δεν έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους. Η σωστή οργάνωση της προετοιμασίας είναι το Α και το Ω για την επιτυχία του στόχου που θα θέσουμε. Όλα είναι κομμάτια ενός πάζλ που αν φτιάξουμε σωστά θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Ας δούμε τα πιο σημαντικά κομμάτια αυτού του πάζλ ή αλλιώς ας δούμε τις 10 απ τις πιο σημαντικές συμβουλές για μια καλή προετοιμασία για δρόμους μεγάλων αποστάσεων για το φθινόπωρο που έρχεται.

1. Πλάνο

Όλα στην προπόνηση πρέπει να βασίζονται σε ένα πλάνο. Το πλάνο είναι ένα ημερολόγιο που μετρά ανάποδα από τον πιο σημαντικό αγώνα και όλες οι προπονήσεις, είτε είναι intervals,είτε temporuns είτε longruns αλλά και ελεύθερα τρεξίματα υπολογίζονται με αυτό το πλάνο. Αγωνιστικά tests, μασάζ, ενδυνάμωση, αύξηση και μείωση του όγκου προπόνησης, βασίζονται σε αυτό το πλάνο.

2. Προπονητής

Το πλάνο είναι το σχεδιάγραμμα της προετοιμασίας Είναι όμως πολύ σημαντικό αυτό το πλάνο να το έχει φτιάξει κάποιος προπονητής δρόμων αποστάσεων για εμάς. Ένα πλάνο που είδαμε στο internet που μας είπαν ότι είναι καλό που έκανε ο Χ αθλητής και πέτυχε, δεν σημαίνει ότι θα πετύχει και σε εμάς. Κάθε αθλητής είναι διαφορετικός και χρειάζεται διαφορετική προπόνηση εργομετρηση και η εμπειρία θα μας το δείξουν αυτό. Ο προπονητής μας βλέπει όπως εμείς δεν μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας όταν τρέχουμε. Αυτος μπορει να αυξανει και να μειωνει την προπονηση όπως και να μας δινει εναλλακτικές.

3. Αύξηση χιλιομέτρων

Στους δρόμους αποστάσεων η αύξηση χιλιομέτρων είναι βασικός  παράγοντας της αύξησης των φυσιολογικών παραμέτρων στη βελτίωση ενός δρομέα αποστάσεων. Ο όγκος της προπόνησης που σταδιακά αυξάνεται ώστε ο δρομέας να εκπαιδευτεί σωματικά και ψυχολογικά να ανταποκρίνεται στις πολύωρες δοκιμασίες.

4. Δύναμη

Πολλοί δρομείς πιστεύουν ότι μόνο το να τρέχουν αρκεί. Όμως δεν είναι έτσι. Η ταχύτητα για να βελτιώνεται χρειάζεται δύναμη. Την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε με ανηφόρες, ελεύθερα βάρη, Λάστιχα, και άλλες εναλλακτικές προπονήσεις. Η δύναμη μας χρειάζεται και για να μας προστατεύει από τους τραυματισμούς ενισχύοντας μυϊκό σύστημα αλλά και αρθρώσεις.

5.Ταχύτητα

Δρομέας χωρίς ταχύτητα είναι σαν κάποιον που κτίζει ένα σπίτι αλλά δεν βάζει σκεπή πιστεύοντας ότι δεν θα βρέξει ταχύτητα κερδίζει θέσεις στον αγώνα αλλά μας εξασφαλίζει ότι δεν θα καταρρέουμε όταν για κάποιο λόγο αλλάζει ο ρυθμός κατά την διάρκεια του αγώνα. Μερικά γρηγορότερα intervals μας λύνουν αυτό το πρόβλημα.

6. Ζέστη

Στη χώρα μας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την προπόνηση αποστάσεων αν δεν περνάμε τον περισσότερο χρόνο απ την ζωή μας στο Καρπενήσι όπως οι πρωταθλητές είναι η ζέστη κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και στην αρχή του φθινοπώρου που κάνουμε και την προετοιμασία μας. Το ιδανικότερο αν δεν μπορούμε να φύγουμε από την πόλη είναι να γυμναζόμαστε πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Επίσης να επιλεγούμε τοποθεσίες που υπάρχει περισσότερη δροσιά όπως το εθνικό κήπο μεγάλα πάρκα ή κοντινά βουνά (πχ Πάρνηθα).

7. Διατροφή

Για να μην εξαντλούμαστε με την προπόνηση και να έχουμε σωστή αποκατάσταση, χρειαζόμαστε καλή ποιότητα φαγητού, τις απαραίτητες πρωτεΐνες και τους σωστούς υδατάνθρακες για την προπόνηση μας. Πολύ σημαντική επίσης είναι η ενυδάτωση καθ όλη την ημέρα αλλά και κατά την διάρκεια της προπόνησης. Οι πολύ ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, πολλές φορές μας εξαντλούν περισσότερο από την ιδία την προπόνηση, αν δεν ενυδατονωμαστε σωστά όταν έχει πολύ ζέστη. Ηλεκτρολύτες τζελάκια βασικά πλέον.

8. Παρέα

Σίγουρα  η παρέα δεν είναι το πιο βασικό, αν και για κάποιους είναι. Τα μεγάλα longruns αλλά και τα δύσκολα χιλιάρια γίνονται πιο εύκολα με παρέα. Η παρέα είναι ένα από  αυτά που θα μας κάνουν να μην χάσουμε προπόνηση, ακόμα και όταν δεν θα έχουμε όρεξη ή όταν θα είμαστε κουρασμένοι.(τα άλλα, είναι η αποφασιστικότητα και ή θέληση).  Ένας καλός λόγος, ένα αστείο, είναι αυτά που θα θυμόμαστε, αυτά που  ομορφαίνουν την διαδικασία της προπόνησης αλλά και την ζωή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ότι η προετοιμασία θα διαρκέσει μήνες, ενώ ο αγώνας λίγη ώρα ή ώρες.

9. Φορμάρισμα

Το φορμάρισμα είναι η σωματική ξεκούραση και η ψυχολογική προετοιμασία, για τον αγώνα που θα κάνουμε. Το να είμαστε κουρασμένοι την μέρα του αγώνα είναι χειρότερο από το να είμαστε απροπόνητοι. Για αυτό χρειάζεται μια σταδιακή μείωση του όγκου της προπόνησης, δυο εβδομάδες περίπου πριν τον αγώνα ή ακόμα περισσότερο, αν μιλάμε για μαραθώνιο. Το να είμαστε άτονοι, ή υπερβολικά αγχωμένοι, είναι παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν τον αγώνα, που τόσους μήνες περιμέναμε. Η  ηρεμία, η νοερή προπόνηση και η προσομοίωση του αγώνα μέσα από τις προπονήσεις, είναι τα κλειδιά για να μην κάνουμε τα παραπάνω σφάλματα και να είμαστε δυνατοί, σωματικά και ψυχολογικά την μέρα του αγώνα.

10. Τακτική

Το ξεκινάμε έναν αγώνα και «ότι γίνει», δεν είναι η καλή σκέψη, για τόσους μήνες δουλειάς. Για μια καλή κούρσα, η  τακτική φτιάχνεται μέσα από την προπόνηση, κανοντας προσωμοιώσεις του αγώνα. Μεσα από το πλανο και από την καλή, ή όχι προετοιμασία που κάναμε. Με την γνώμη του προπονητή μας, μπορούμε να δούμε την τακτικη που θα ακολουθήσουμε κατά την διάρκεια του αγώνα. Δηλαδή θα τρέξουμε γρήγορα από την αρχή; Θα πάμε συντηρητικά έως το 30 χλμ; Θα το επιμερίσουμε ακριβώς; όλα αυτά είναι θέματα και αποφάσεις που θα πρέπει να έχουμε ορίσει από πριν. Βέβαια πολλές φορές είναι δυνατόν να αναθεωρήσουμε κατά την διάρκεια του αγώνα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να  έχουμε κάνει έναν υπολογισμό εκ των προτέρων για αυτό που θέλουμε να τρέξουμε.

Με αυτές τις συμβουλές πιστεύω να σας βοηθήσω να οργανώσετε καλυτέρα εξ αρχής την προετοιμασία σας και να πετύχετε τον στόχο που θα θέσετε για τον ημιμαραθώνιο ή τον μαραθώνιο ή κάποιον άλλον αγώνα δρόμου αποστάσεων που θα τρέξετε το ερχόμενο φθινόπωρο ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε και καλά με αυτά που συμβαίνουν και στην εποχή μας με Covid-19. Καλή προπόνηση και καλή επιτυχία.

Διαβάστε επίσης: Η μεγάλη αξία του δρομικού τεστ (για να νιώσουμε το αγωνιστικό συναίσθημα)

* Ο Στέφανος Φυγετάκης είναι Καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής δρόμων αποστάσεων. Είναι τεχνικός διευθυντής αγώνων δρόμου,  πρώην πρωταθλητής στα 3000μ με φυσικά εμπόδια

Rockrun1.com #rockrunners #splitfromtheordinary #mobyrun #socialdistance #metropolitanrun #runforgood #runningismytherapy #justrun

Skyros Run 2020: Κάτι… τρέχει στη Σκύρο

 Στο επίκεντρο του δρομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται τo Skyros Run 2020 που διοργανώνεται από τον Δημο Σκύρου με την αμέριστη στήριξη του ΠΕΑΠ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ. Οι αγώνες του Skyros Run 2020 θα διεξαχθούν το Σάββατο 29 Αυγούστου και το ενδιαφέρον των δρομέων να γνωρίσουν τις αυθεντικές ομορφιές της Σκύρου και να τρέξουν στο νησί είναι τεράστιο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα αθλητές και αθλήτριες που θα δώσουν το παρών και στη διοργάνωση, βρέθηκαν στη Σκύρο και είδαν από κοντά τις διαδρομές. Ο προγραμματισμός για τη διοργάνωση, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και όλα αναμένεται να είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή στο τέλος Αυγούστου.

Η Ελπίδα Τόκα, η Τόνια Παναγοπούλου, η Έλενα Γάντζου, η Ελπίδα Σπύρου, αλλά και η Σοφία Καρυώτη και η Σοφία Αλικανιώτη έκαναν την… αρχή και απόλαυσαν τις διαδρομές, τη φιλοξενία και τις ομορφιές του νησιού.

Δείτε βίντεο με την Σοφία Καρυώτη να γυμνάζει τους φίλους του Skyros Run στο νησί

Προδιαγραφές και ασφάλεια

Η διοργάνωση θα εφαρμόσει κατά γράμμα το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων δρόμου εκτός σταδίου, έτσι ακριβώς όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καθώς είναι ένας από τους πρώτους αγώνες δρόμου που θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικώς μετά την εκδήλωση της πανδημίας του covid 19.

Όλες οι λεπτομέρειες θα αναρτηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα www.skyrosrun.com.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και η ενημέρωση θα είναι συνεχής και οι συμμετέχοντες δρομείς θα λάβουν προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι εγγραφές και οι πληρωμές του κόστους συμμέτοχης θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και η διοργάνωση δεν θα δεχθεί δηλώσεις συμμέτοχων την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων.

Το όριο συμμετοχών ορίζεται από τη διοργάνωση σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Σκύρου και με σεβασμό στους ανθρώπους του νησιού, στα 300 άτομα συνολικά για όλες τις διαδρομές.

Μπείτε στο site της διοργάνωσης και κάντε την εγγραφή σας τώρα στο ακόλουθο link:

https://www.skyrosrun.com/%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ad%cf%821/

Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την συνεργασία και την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων για άλλη μια χρονιά οι αγώνες μας θα διεξαχθούν με απόλυτη επιτυχία.

Σας περιμένουμε

Δείτε το promo video της διοργάνωσης και πάρτε μια γεύση από τη μαγεία της Σκύρου.

#Be1ofUS

Μείνετε συντονισμένοι

website: http://www.skyrosrun.com/

facebook: https://www.facebook.com/skyrosrun/

instagram: https://www.instagram.com/skyrosrun/

x
Send this to a friend