Η απάντηση ενός ειδικού στην ερώτηση: Ποιο είναι το σωστό παπούτσι για τρέξιμο;

Photo by Clique Images on Unsplash

Τα παπούτσια που χρησιμοποιούμε όταν τρέχουμε είναι ένα από τα πιο συχνά θέματα συζητήσεων ανάμεσα στους δρομείς. Συνήθως ωστόσο, τέτοιου τύπου συζητήσεις επικεντρώνονται σε διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά των παπουτσιών μας και ελάχιστα στο μέγεθος και το νούμερό τους.

Όμως, το πόσο καλά ένα παπούτσι ταιριάζει με το μήκος, το πλάτος και το σχήμα των ποδιών μας μπορεί πραγματικά να έχει τόση σημασία όση και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Τζέφρι Γκρέι, ιδρυτής και διευθυντής εταιρίας αντίστοιχων ερευνών.

Η εταιρεία Gray έχει μελετήσει εκατοντάδες δρομείς και τώρα συνεργάζεται με περίπου 50 μάρκες υποδημάτων, χρησιμοποιώντας τις έρευνές της για να τις βοηθήσει να βελτιώσουν τα προϊόντα τους. «Όσο καλύτερα ταιριάζει το παπούτσι, τόσο πιο άνετα αισθάνονται οι δρομείς και αυτό κάνει τα χιλιόμετρά σας πιο ευχάριστα και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών», λέει ο Γκρέι.

Το πρώτο σημείο επαφής

«Από την άποψη της “κινητικής αλυσίδας” του σώματός μας, το πόδι είναι το πρώτο σημείο επαφής με το έδαφος. Ολόκληρη η σκελετική μας δομή, ουσιαστικά υποστηρίζεται από τα πόδια σας», λέει η Άλισον Μπίβερσοκ, φυσιολόγος άσκησης και συνιδιοκτήτρια του RunAbout Sports.

Μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη λέει ότι τα παπούτσια σας πρέπει να είναι ελάχιστα μεγαλύτερα από το νούμερό σας και πράγματι, υπάρχει ένα μείγμα αλήθειας σε αυτό καθώς, η αυξημένη ροή αίματος και το πρήξιμο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τρέξιμο, κάνουν τα πόδια σας να μεγαλώνουν και έτσι καλό είναι τα παπούτσια σας να είναι μεγαλύτερα. Ωστόσο, «λόγω των διακυμάνσεων του μεγέθους σε όλους τους τύπους παπουτσιών, υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές, που πρέπει να συνυπολογίζουμε», λέει ο Κέβιν Βίνσεντ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και διευθυντής Ιατρικής Κλινικής.

Το βασικό που πρέπει να κάνετε είναι να γνωρίζετε ακριβώς το μέγεθος του ποδιού σας. Το μήκος και το πλάτος των ποδιών σας άλλωστε, αλλάζουν λόγω παραγόντων όπως η γήρανση, οι τραυματισμοί και η εγκυμοσύνη. «Το μέγεθος που φορούσατε όταν ήσασταν 18 μπορεί να μην είναι το ίδιο μέγεθος που φοράτε όταν είστε 42, όπως ακριβώς δεν φοράτε παντελόνια ίδιου μεγέθους», λέει ο Γκρέι και συνεχίσει: «Αυτό είναι φυσιλογικό αλλά ταυτόχρονα, συνιστά πως πρέπει να μετράμε τα πόδια μας μία φορά το χρόνο».

Πιο δύσκολες οι αγορές online

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε είναι πως ενδέχεται το ένα πόδι σας να μην έχει ίδιο μέγεθος με το άλλο και αν αυτό ισχύει θα πρέπει να προσαρμόσετε με αντίστοιχο τρόπο το ζευγάρι που θα αγοράσετε. Γι’ αυτό και είναι καλύτερο να μην αγοράζετε παπούτσια online αλλά από καταστήματα που θα μπορείτε να τα δοκιμάζετε επί τόπου.

Όταν φοράτε παπούτσια που είναι πολύ μικρά και τα δάχτυλα των ποδιών στριμώχνονται μπροστά, αυτόματα οδηγείστε σε μαύρα νύχια ή ακόμα και στο να χάνετε τα νύχια σας. Επίσης, η επαφή του εμπρός μέρους του ποδιού σας με το παπούτσι, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους συνδέσμους και τα μετατάρσια, οδηγώντας σε παραμορφώσεις τα δάκτυλα.

Επιπλέον, όταν πιέζονται τα δάχτυλα των ποδιών σας η κούραση του ποδιού προκαλείται πολύ πιο γρήγορα ενώ προκαλείται και πόνος στις καμάρες των ποδιών σας. Στο μπροστινό μέρος του αστραγάλου σας, υπάρχει μια δέσμη νεύρων, τενόντων και αιμοφόρων αγγείων. Τα παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά μπορούν να τα συμπιέσουν προκαλώντας πόνο στην κορυφή του ποδιού σας ή μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Αλλά και το πάρα πολύ μεγάλο, παπούτσι σημαίνει πως το πόδι σας μετατοπίζεται στο εσωτερικό του. Αν το πόδι σας μπορεί να κινείται εμπρός και πίσω με κάθε βήμα, δημιουργούνται φουσκάλες και μώλωπες.

Οι μελέτες δείχνουν πως τα τρία τέταρτα των ανθρώπων φορούν παπούτσια με λάθος μέγεθος, συνήθως πιο μικρά από το απαιτούμενο. Δεν είναι ότι οι δρομείς έχουν μαζοχιστικές τάσεις αλλά μάλλον πως το ζήτημα του μεγέθους του παπουτσιού είναι συγκεχυμένο. Τα μεγέθη των παπουτσιών άλλωστε δεν είναι πάντα σταθερά ανεξάρτητα από τη μάρκα τους, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μοντέλο ταιριάζει διαφορετικά σε σχέση με ένα άλλο ακόμα κι αν αναγράφεται το ίδιο νούμερο πάνω τους.

Φυσικά, μεγάλο ρόλο παίζει και το τερέν. Γνωρίζετε ότι είναι τελείως διαφορετικό να τρέχει κανείς στο βουνό, από ότι στο δρόμο. Και φυσικά και σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία και φυσικά το βάρος.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις μεταβλητές, η εύρεση του σωστού μεγέθους, της ιδανικής μάρκας και του κατάλληλου μοντέλου είναι μια χρονοβόρα κατάσταση. Και ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία κάθε φορά που αλλάζετε τα παπούτσια σας ή το μοντέλο τους αλλά είναι αναγκαίο για την εύρυθμη προπόνησή σας.

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε παπούτσια για τρέξιμο

Previous ArticleNext Article

Πως 60 λεπτά τρεξίματος αλλάζουν τον μεταβολισμό μας για 2 μέρες!

Ερευνητές από το UT Southwestern Medical Center κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νευρώνες που επηρεάζουν το μεταβολισμό είναι ενεργοί ακόμα και δύο μέρες μετά από τρέξιμο συνολικής διάρκειας 60 λεπτών.

«Δεν χρειάζεται μεγάλη διάρκεια άσκησης για να αλλάξει η δραστηριότητα αυτών των νευρώνων», δήλωσε ο Δρ. Kevin Williams, νευροεπιστήμονας στο UT Southwestern. «Βάσει των αποτελεσμάτων μας, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι το να βγούμε έξω και να ασκηθούμε μία φορά με ημι-έντονο τρόπο μπορεί να μας παρέχει οφέλη που διαρκούν για μέρες, ιδιαίτερα σε σχέση με το μεταβολισμό της γλυκόζης».

Γιατί έχει… φρενάρει ο μεταβολισμός σας και δεν χάνετε κιλά;

Ο ρόλος των νευρώνων

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Metabolism, μέτρησε την επίδραση της άσκησης σε δύο τύπους νευρώνων που αποτελούν το κύκλωμα μελανοκορτίνης του εγκεφάλου, το οποίο μοιράζονται τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ποντίκια. Ένας από τους τύπους νευρώνων (που ονομάζεται POMC) συνδέεται με μειωμένη όρεξη, χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος και κάψιμο περισσότερων θερμίδων, όταν ενεργοποιείται. Ο άλλος τύπος (NPY/AgRP) αυξάνει την όρεξη και μειώνει το μεταβολισμό όταν ενεργοποιείται.

Αρσενικά ποντίκια παρόμοιας ηλικίας και σωματικού βάρους χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα έκανε καθιστική ζωή και δεύτερη ασκούνταν σε ένα μηχανοκίνητο διάδρομο όπου αναγκάστηκε να τρέχει μέσω ενός ηλεκτρικού ερεθίσματος που παραγόταν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια και μόνο περίοδος άσκησης μπορούσε να ενισχύσει τη δραστηριότητα των νευρώνων POMC και να αναστείλει τους νευρώνες NPY/AgRP έως και για δύο ημέρες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μία προπόνηση (αποτελούμενη από τρεις περιόδους τρεξίματος των 20 λεπτών) οδήγησε σε μείωση της όρεξης, κάτι που διήρκεσε έως έξι ώρες. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται πεινασμένοι αμέσως μετά την άσκηση, δήλωσε ο Williams. Αυτές οι αλλαγές φάνηκε να διαρκούν περισσότερο μετά από συνεχή προπόνηση.

Τα ευρήματα βελτιώνουν την επιστημονική κατανόηση του κυκλώματος μελανοκορτίνης. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αυτό το κύκλωμα μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή ή τη νηστεία αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που το συνδέει με την άσκηση.

O μεταβολισμός της γλυκόζης

Τα αποτελέσματα παρέχουν επίσης μια άλλη ευκαιρία για την έρευνα δυναμικών θεραπειών για τη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης σε ασθενείς με παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% του πληθυσμού. Άλλα 84 εκατομμύρια έχουν προδιαβήτη που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Είναι πιθανό ότι η ενεργοποίηση των νευρώνων μελανοκορτίνης να μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη για τους ασθενείς, ειδικά για τους διαβητικούς που χρειάζονται βελτιωμένη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα», δήλωσε ο Williams.

Τα ευρήματα βελτιώνουν την επιστημονική κατανόηση του κυκλώματος μελανοκορτίνης. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αυτό το κύκλωμα μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή ή τη νηστεία αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που το συνδέει με την άσκηση.

Γιατί ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός καθώς μεγαλώνουμε;

Οι πιο μακροπρόθεσμες επιδράσεις της άσκησης παρατηρήθηκαν στους νευρώνες POMC, οι οποίοι βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης όταν ενεργοποιούνται.

Το εργαστήριο του Williams ετοιμάζει μια δεύτερη μελέτη για να καθιερώσει τους μηχανισμούς με τους οποίους η άσκηση προκαλεί αλλαγές στους νευρώνες μελανοκορτίνης. Η μελέτη θα καταγράψει περισσότερα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές αυτές συσχετίζονται με βιολογικές λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης και ο ενεργειακός ισοζύγιο.

«Η έρευνα αυτή δεν είναι μόνο για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης”, δήλωσε ο Δρ Williams. “Η καλύτερη κατανόηση των νευρωνικών συνδέσεων με την άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες καταστάσεις που επηρεάζονται από τη ρύθμιση της γλυκόζης».

Διαβάστε επίσης: Φταίει ο μεταβολισμός σου που δεν μπορείς να χάσεις βάρος;

Οι δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

 Οι  δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

Όλοι έχουμε δει και θαυμάζουμε αυτούς τους υπερήλικους δρομείς που μπορεί να πλησιάζουν τα 90 αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι να συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου και μάλιστα χωρίς να χάνουν τη φόρμα τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ένας από τους λόγους που η κατάστασή τους κρατιέται σε τέτοια επίπεδα δεν είναι άλλος από την υγιεινή διατροφή. Αυτό είναι διαπιστωμένο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε ο φυσικός Στιβ Μπάουερς σε συνεργασία με τη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ Σίμερ Μπαόυερς, οι άνθρωποι που είναι από 70 μέχρι 90 χρονών αλλά διατηρούνται σε υψηλά αθλητικά επίπεδα έχουν ένα κοινό: τρώνε όλοι τα ίδια φαγητά.

Μπορεί το τρέξιμο να… νικήσει την κακή διατροφή;

Στο βιβλίο που έβγαλαν οι Μπάουερς με τίτλο «Τα μυστικά των υγιών ανθρώπων του κόσμου», αναφέρεται μια σειρά από τροφές που βρίσκονται μόνιμα στο διατροφικό πρόγραμμα των υπερήλικων που διατηρούν τόσο καλή αθλητική φόρμα.

Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

Αμύγδαλα

Πλούσια σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αυτοί οι ξηροί καρποί  είναι κάτι περισσότερο από ένα σνακ. Χρησιμοποιήστε κομμένα αμύγδαλα ως επικάλυψη για πλιγούρι βρώμης ή για γιαούρτι και χρησιμοποιήστε αλεύρι αμυγδάλου αντί για κανονικό αλεύρι στα μαγειρέματά σας.

Αβοκάντο

Με περισσότερο κάλιο στην περιεκτικότητά τους ακόμα και από τις μπανάνες, τα αβοκάντο είναι πλούσια σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και ινών που καταστέλλουν την πείνα.

Φασόλια

Γεμάτα από φυτικές ίνες, τα φασόλια κάνουν καλό στον οργανισμό σας με πολλαπλούς τρόπους. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της χοληστερόλης και στην ενίσχυση της συνολικής υγείας του εντέρου. Προσθέστε τα με κάθε ευκαιρία στο φαγητό που μαγειρεύετε και χρησιμοποιείστε τα για να αντικαταστήσετε το κρέας.

Βατόμουρα

«Η κατανάλωση βατόμουρων είναι το μόνο πράγμα που κάνω με συνέπεια κάθε μέρα», λέει η Κάρι Ντούγκαν, δηλώσεις της οποίας περιλαμβάνονται στο βιβλίο των Μπάουερς, που φαίνεται να έχει σταματήσει να γελάει στα 30 της καθώς πρόκειται για μια γυναίκα που είναι σχεδόν 60 χρονών αλλά έχει την ενέργεια και το σώμα κάποιου πολύ, πολύ νεότερου. Εμπιστεύσου την: προσέθεσε βατόμουρα σε κάθε γλυκό που φτιάχνεις και οπουδήποτε ταιριάζουν.

Μαύρο πιπέρι

Πολύ ισχυρά είναι τα αποτελέσματα για την υγεία που προκύπτουν από το μαύρο πιπέρι. Εκτός από το ότι είναι αντιοξειδωτικό και αντιβακτηριακό, βοηθά επίσης και στην απώλεια βάρους γιατί διεγείρει την κατανομή των λιποκυττάρων.

Μπρόκολο

Γεμάτο από αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα αληθινά ωφέλιμο φαγητό. Πολλοί άνθρωποι το απεχθάνονται λόγω γεύσης αλλά αν μαγειρευτεί με τον σωστό τρόπο μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ γευστική τροφή.

Κανέλα

Βοηθάει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και να μειώνει τις φλεγμονές. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πιείτε γλυκό τον καφέ σας χωρίς να βάλετε ζάχαρη.

Καφές

Κι όμως, παρά τις περί αντιθέτου φήμες, ο καφές είναι καλός για την υγεία. Εκτός από το γεγονός ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη καταπολεμάει και ορισμένα είδη καρκίνου. Για μια επιπλέον «υγιεινή ώθηση», προσθέστε 1,5 κουταλάκι του γλυκού από κανέλα, καραμέλα ή κουρκούμι στο φίλτρο.

Σκόρδο

Ένα από τα βασικά συστατικά του, η αλικίνη, βοηθάει στο να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης, να προστατέψετε τα κύτταρα σας από οξειδωτικές βλάβες και να ομαλοποιήσετε την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. «Το ακατέργαστο σκόρδο προσφέρει αποτελεί πραγματική αναβάθμιση για την υγεία σας» λέει χαρακτηριστικά ο Στιβ Μπάουερς. Προσθέστε το σε φρέσκια, σπιτική σάλτσα και χρησιμοποιήστε το ακόμα στον κιμά και στο ελαιόλαδο.

Μέλι

Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό υποκατάστατο ζάχαρης. Φάτε το με μαζί πλιγούρι βρώμης, προσθέστε το στις σάλτσες που φτιάχνετε καθώς και στα ποτά που πίνετε.

Διαβάστε ακόμα: 11 τρόφιμα που χρησιμεύουν ως «καύσιμα» για τους δρομείς

x
Send this to a friend