Η απάντηση ενός ειδικού στην ερώτηση: Ποιο είναι το σωστό παπούτσι για τρέξιμο;

Photo by Clique Images on Unsplash

Τα παπούτσια που χρησιμοποιούμε όταν τρέχουμε είναι ένα από τα πιο συχνά θέματα συζητήσεων ανάμεσα στους δρομείς. Συνήθως ωστόσο, τέτοιου τύπου συζητήσεις επικεντρώνονται σε διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά των παπουτσιών μας και ελάχιστα στο μέγεθος και το νούμερό τους.

Όμως, το πόσο καλά ένα παπούτσι ταιριάζει με το μήκος, το πλάτος και το σχήμα των ποδιών μας μπορεί πραγματικά να έχει τόση σημασία όση και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Τζέφρι Γκρέι, ιδρυτής και διευθυντής εταιρίας αντίστοιχων ερευνών.

Η εταιρεία Gray έχει μελετήσει εκατοντάδες δρομείς και τώρα συνεργάζεται με περίπου 50 μάρκες υποδημάτων, χρησιμοποιώντας τις έρευνές της για να τις βοηθήσει να βελτιώσουν τα προϊόντα τους. «Όσο καλύτερα ταιριάζει το παπούτσι, τόσο πιο άνετα αισθάνονται οι δρομείς και αυτό κάνει τα χιλιόμετρά σας πιο ευχάριστα και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών», λέει ο Γκρέι.

Το πρώτο σημείο επαφής

«Από την άποψη της “κινητικής αλυσίδας” του σώματός μας, το πόδι είναι το πρώτο σημείο επαφής με το έδαφος. Ολόκληρη η σκελετική μας δομή, ουσιαστικά υποστηρίζεται από τα πόδια σας», λέει η Άλισον Μπίβερσοκ, φυσιολόγος άσκησης και συνιδιοκτήτρια του RunAbout Sports.

Μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη λέει ότι τα παπούτσια σας πρέπει να είναι ελάχιστα μεγαλύτερα από το νούμερό σας και πράγματι, υπάρχει ένα μείγμα αλήθειας σε αυτό καθώς, η αυξημένη ροή αίματος και το πρήξιμο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τρέξιμο, κάνουν τα πόδια σας να μεγαλώνουν και έτσι καλό είναι τα παπούτσια σας να είναι μεγαλύτερα. Ωστόσο, «λόγω των διακυμάνσεων του μεγέθους σε όλους τους τύπους παπουτσιών, υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές, που πρέπει να συνυπολογίζουμε», λέει ο Κέβιν Βίνσεντ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και διευθυντής Ιατρικής Κλινικής.

Το βασικό που πρέπει να κάνετε είναι να γνωρίζετε ακριβώς το μέγεθος του ποδιού σας. Το μήκος και το πλάτος των ποδιών σας άλλωστε, αλλάζουν λόγω παραγόντων όπως η γήρανση, οι τραυματισμοί και η εγκυμοσύνη. «Το μέγεθος που φορούσατε όταν ήσασταν 18 μπορεί να μην είναι το ίδιο μέγεθος που φοράτε όταν είστε 42, όπως ακριβώς δεν φοράτε παντελόνια ίδιου μεγέθους», λέει ο Γκρέι και συνεχίσει: «Αυτό είναι φυσιλογικό αλλά ταυτόχρονα, συνιστά πως πρέπει να μετράμε τα πόδια μας μία φορά το χρόνο».

Πιο δύσκολες οι αγορές online

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε είναι πως ενδέχεται το ένα πόδι σας να μην έχει ίδιο μέγεθος με το άλλο και αν αυτό ισχύει θα πρέπει να προσαρμόσετε με αντίστοιχο τρόπο το ζευγάρι που θα αγοράσετε. Γι’ αυτό και είναι καλύτερο να μην αγοράζετε παπούτσια online αλλά από καταστήματα που θα μπορείτε να τα δοκιμάζετε επί τόπου.

Όταν φοράτε παπούτσια που είναι πολύ μικρά και τα δάχτυλα των ποδιών στριμώχνονται μπροστά, αυτόματα οδηγείστε σε μαύρα νύχια ή ακόμα και στο να χάνετε τα νύχια σας. Επίσης, η επαφή του εμπρός μέρους του ποδιού σας με το παπούτσι, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους συνδέσμους και τα μετατάρσια, οδηγώντας σε παραμορφώσεις τα δάκτυλα.

Επιπλέον, όταν πιέζονται τα δάχτυλα των ποδιών σας η κούραση του ποδιού προκαλείται πολύ πιο γρήγορα ενώ προκαλείται και πόνος στις καμάρες των ποδιών σας. Στο μπροστινό μέρος του αστραγάλου σας, υπάρχει μια δέσμη νεύρων, τενόντων και αιμοφόρων αγγείων. Τα παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά μπορούν να τα συμπιέσουν προκαλώντας πόνο στην κορυφή του ποδιού σας ή μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Αλλά και το πάρα πολύ μεγάλο, παπούτσι σημαίνει πως το πόδι σας μετατοπίζεται στο εσωτερικό του. Αν το πόδι σας μπορεί να κινείται εμπρός και πίσω με κάθε βήμα, δημιουργούνται φουσκάλες και μώλωπες.

Οι μελέτες δείχνουν πως τα τρία τέταρτα των ανθρώπων φορούν παπούτσια με λάθος μέγεθος, συνήθως πιο μικρά από το απαιτούμενο. Δεν είναι ότι οι δρομείς έχουν μαζοχιστικές τάσεις αλλά μάλλον πως το ζήτημα του μεγέθους του παπουτσιού είναι συγκεχυμένο. Τα μεγέθη των παπουτσιών άλλωστε δεν είναι πάντα σταθερά ανεξάρτητα από τη μάρκα τους, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μοντέλο ταιριάζει διαφορετικά σε σχέση με ένα άλλο ακόμα κι αν αναγράφεται το ίδιο νούμερο πάνω τους.

Φυσικά, μεγάλο ρόλο παίζει και το τερέν. Γνωρίζετε ότι είναι τελείως διαφορετικό να τρέχει κανείς στο βουνό, από ότι στο δρόμο. Και φυσικά και σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία και φυσικά το βάρος.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις μεταβλητές, η εύρεση του σωστού μεγέθους, της ιδανικής μάρκας και του κατάλληλου μοντέλου είναι μια χρονοβόρα κατάσταση. Και ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία κάθε φορά που αλλάζετε τα παπούτσια σας ή το μοντέλο τους αλλά είναι αναγκαίο για την εύρυθμη προπόνησή σας.

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε παπούτσια για τρέξιμο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Στις 08/02 κλείνουν οι εγγραφές για το 8ο Lycabettus Run

Η Οργανωτική Επιτροπή ενημερώνει ότι οι εγγραφές για συμμετοχή στην διοργάνωση θα είναι διαθέσιμες μέχρι και την Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2023 στις 24:00.

Οι εγγραφές είναι διαθέσιμες μόνο μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.lycabettusrun.gr στο ειδικό πεδίο εγγραφών.

Την ημέρα του αγώνα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στην γραμματεία.

Πέρα από τις ατομικές συμμετοχές ενηλίκων διατίθενται και αντίστοιχες ομαδικές για γκρουπ 5 ατόμων και άνω. Οι ομαδικές εγγραφές απευθύνονται σε αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους δρομέων, γυμναστήρια, εταιρείες, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, αλλά και απλές παρέες ανθρώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως ομάδα. Κατά την ομαδική εγγραφή ορίζεται ένας υπεύθυνος της ομάδας, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα για διάφορα θέματα έναντι των διοργανωτών.

Αποστάσεις αγώνων

– Αγώνας Road (άσφαλτος) 5,5 χλμ

– Αγώνας Road (άσφαλτος) 11 χλμ

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 4,5 χλμ

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 9 χλμ

– Αγώνας Lycabettus Road Relay (άσφαλτος) 11 χλμ (Σκυταλοδρομία  2 x 5,5 χλμ)

– Αγώνας Lycabettus Trail Relay (άσφαλτος) 9 χλμ (Σκυταλοδρομία 2 x 4,5 χλμ)

Οι δρομείς επιλέγουν την γραμματεία παραλαβής από την διαδικασία των εγγραφών και η παραλαβή θα πραγματοποιείται μόνο το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις αναφερόμενες ανά γραμματεία ώρες.

  • Lobby George Lycabettus Lifestyle Hotel |Αθήνα, Κλεομένους 2 – 10:00 17:00
  • Κατάστημα RUNDOME|  Κέντρο Αθήνας, Μητροπόλεως 76   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 433   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Κηφισιά, Αργυροπούλου 4   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Κορυδαλλός, Ταξιαρχών 57   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Outrun | Παλαιό Φάληρο, Mαρίνα Φλοίσβου – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Top Cycles | Περιστέρι, Βασ. Αλεξάνδρου 72 – 10:00 15:00
  • Φαρμακείο ΚΑΤΡΗ | Γλυφάδα, Γούναρη 227 & Ηφαίστου – 10:00 – 17:00

Το 8ο Lycabettus Run τελεί Υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και προβάλετε μέσα από τα κανάλια του Visit Greece. Επίσης τελεί Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.).

Αποτελεί διοργάνωση και υλοποιείτε από την My Sportevent, με την αμέριστη υποστήριξη του St. George Lycabettus Lifestyle Hotel.

Περισσότερες πληροφορίες:

Site: www.lycabettusrun.gr

Facebook Page: www.facebook.com/lycabettusrun

Instagram: https://www.instagram.com/lycabettusrun/

Στις 19 Φεβρουαρίου 2023 τρέχουμε στην κορυφή της πόλης!! Run the Hill

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Άνοιξαν οι εγγραφές στο No Finish Line με προσφορά -50%

Το No Finish Line πιστό στο ανοιξιάτικο ραντεβού του επιστρέφει στην Αθήνα το ερχόμενο Μάϊο (17-21) στη μοναδική Αγορά Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός αγώνας του κόσμου αφιερωμένος στο «Μαζί για το Παιδί», στον οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αθλητές και αθλούμενοι, σύλλογοι και σχολεία, οργανισμοί και εταιρείες, ανοίγει σήμερα τις εγγραφές για 10.000 θέσεις.

Οι διοργανωτές καλούν για 7η συνεχόμενη χρονιά τον κόσμο να στηρίξει το μοναδικό στο είδος του αγώνα, συμμετέχοντας και καταγράφοντας χιλιόμετρα είτε τρέχοντας είτε περπατώντας, ετοιμάζοντας όπως κάθε πολλές παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις, χάρη στις οποίες το No Finish Line πέραν του φιλανθρωπικού του χαρακτήρα, έχει καθιερωθεί και ως το κορυφαίο αθλητικό-κοινωνικό-ψυχαγωγικό γεγονός της χρονιάς.

Οι εγγραφές για τον αγώνα του Μαίου 2023 άνοιξαν για τον 100ωρο φιλανθρωπικό αγώνα με πενθήμερη προσφορά εγγραφής -50% (έως και 3 Φεβρουαρίου). Οι εγγραφές άνοιξαν επίσης και για τους δύο αγωνιστικούς υπερμαραθωνίους 100 και 24 ωρών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι ανεξαιρέτως, σε έναν αγώνα όπου το κάθε χιλιόμετρο μετράει!

Για την εγγραφή σας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα nflathens.com και επιλέξτε τον αγώνα που επιθυμείτε να συμμετέχετε εφόσον έχει ανοίξει η διαδικασία εγγραφής για το συγκεκριμένο αγώνισμα.

Ακολουθήστε το No Finish Line Athens:

https://www.facebook.com/NoFinishLineAthens

https://www.instagram.com/nflathens/

https://twitter.com/NFLAthens

Επικοινωνήστε με το No Finish Line Athens: [email protected]

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend