Γιατί στο κρύο…τρέχει η μύτη μας ακόμα και όταν δεν είμαστε άρρωστοι;

Μια μύτη που στάζει σαν μια βρύση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους τον χειμώνα και ειδικά για εκείνους με χρόνια αλλεργική ή μη αλλεργική ρινίτιδα.

Πρόσφατα, για τις ανάγκες μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Annals of Allergy», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 96% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι βιώνουν σε κάποιο βαθμό τη συγκεκριμένη πάθηση ενώ το 48% ότι υπέφεραν από κάτι παρόμοιο.

Πρέπει να ξέρουμε ότι η υγρή μύτη είναι ένας μηχανισμός σωματικής άμυνας. Η μύτη άλλωστε χρησιμεύει με δυο τρόπους στον οργανισμό:

Πρώτον, φιλτράρει τα βακτηρίδια ώστε να μην φτάσουν στους πνεύμονές μας και δεύτερον, ζεσταίνει τον κρύο αέρα που εισπνέουμε πριν φτάσει στους πνεύμονές μας.

«Τα υγρά της μύτης επιβραδύνουν την κίνηση των βλεννών που μας κάνουν να αρρωσταίνουμε», τονίζει ο γιατρός Μάρεϊ Γκρόσαν. Με άλλα λόγια, η υγρή μύτη ουσιαστικά σας κρατάει υγιείς.

Πέντε ενοχλητικά πράγματα που συμβαίνουν σε όσους τρέχουν

Όταν το «κακό» έχει παραγίνει και το συνάχι της μύτης είναι εξαιρετικά έντονο, ουσιαστικά η μύτη σας εργάζεται υπερωρίες για να παράγει περισσότερα υγρά και να διώξει τα βακτήρια.

Υγρή μύτη;

Σημαίνει αυτό πως πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε υγρή μύτη; Όχι, καθώς υπάρχουν και… εναλλακτικές. Ο Δρ Γκρόσαν συμβουλεύει: «Πιείτε ένα ζεστό πράσινο τσάι και εισπνεύστε την μυρωδιά του. Θα διεγείρει τους αισθητήρες της μύτης σας πολύ αποτελεσματικά».

Η μύτη μας τρέχει το χειμώνα και για έναν ακόμα σκοπό: να καταπολεμήσει τον στεγνό αέρα, που εισπνέουμε. «Πρέπει να υγραίνουμε τον αέρα που αναπνέουμε», λέει ο γιατρός Εσάν Αλί. «Τον χειμώνα ο αέρας είναι πολύ ξηρότερος από ό, τι το καλοκαίρι και γι’ αυτό οι μύτες μας αντιδρούν με την παραγωγή περισσότερων εκκρίσεων και βλέννας για να βοηθήσουν να υγρανθεί ο αέρας στο επίπεδο που χρειάζεται το σώμα μας», ξεκαθαρίζει και δίνει μια… άλλη οπτική στο ενοχλητικό κατά τα άλλα ζήτημα της μύτης που τρέχει.

Διαβάστε επίσης: Γιατί σας πιάνει φαγούρα στα πόδια μετά από τρέξιμο στο κρύο;

Previous ArticleNext Article

Εβδομάδα Πανελληνίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου

Εβδομάδα Πανελληνίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου είναι προ των πυλών και θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή (28/2) και το Σάββατο (29/2) στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΡΤ την Παρασκευή στο ErtSports από τις 19.00 έως τις 20.30 και το Σάββατο από την ΕΡΤ3 από τις 18.00 έως τις 19.30, αλλά και από την ΕΡΑ σπορ με μεταδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια και των δύο απογευματινών προγραμμάτων.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΡΤ την Παρασκευή στο ErtSports από τις 19.00 έως τις 20.30 και το Σάββατο από την ΕΡΤ3 από τις 18.00 έως τις 19.30, αλλά και από την ΕΡΑ σπορ με μεταδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια και των δύο απογευματινών προγραμμάτων.

Παράλληλα θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τη ροή των αγώνων από το social media  (Facebooktwitterinstagram), της ομοσπονδίας, αλλά και από το site με live αποτελέσματα.

Εδω μπορείτε να βρείτε χρήσιμα στοιχεία για τη διοργάνωση, το αφιέρωμα, καθώς και το πρόγραμμα.

Η γιορτή κορυφαίων του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ

Η γιορτή κορυφαίων του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ

Η γιορτή βράβευσης των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών του 2019 θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης (27/2, 18.30) στο αμφιθέατρο της ΕΟΕ.Η ομοσπονδία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τιμήσει αθλητές και αθλήτριες που μέσα από τις εμφανίσεις τους με τις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας κατάφεραν να πετύχουν σπουδαίες διακρίσεις.

Παράλληλα θα τιμηθούν φορείς από όλη τη χώρα, που με τη συμβολή τους καταφέρνουν να δώσουν επιπλέον ώθηση στον κλασικό αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα. Στην εκδήλωση της Πέμπτης θα τιμηθούν και οι κορυφαίοι και κορυφαίες όπως προέκυψαν από την ψηφοφορία κοινού. Παράλληλα με τη γιορτή της ομοσπονδίας θα γίνει και η βράβευση του Φίλου Συλλόγου Κλασικού Αθλητισμού (ΣΦΚΑ).

x

Send this to a friend