Γιάννης Δημητριάδης: Άμεσα και έμμεσα τα οφέλη στον Πόρο από τον αθλητικό τουρισμό

Γιάννης Δημητριάδης: Άμεσα και έμμεσα τα οφέλη στον Πόρο από τον αθλητικό τουρισμό

Ο Γιάννης Δημητριάδης ορκίστηκε Δήμαρχος Πόρου στις 30 Αυγούστου του 2014. Πέρα από όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει μια δημοτική αρχή, ο επικεφαλής του συνδυασμού “Καθαρή Πορεία” έριξε το βάρος και στις αθλητικές διοργανώσεις. Έτσι το Porosea έκανε τα πρώτα του βήματα το 2017, μερικά χρόνια μετά το Χ-Poros που σταμάτησε να διοργανώνεται. To νέο αυτό multisports event το 2018 έδειξε τη δυναμική του και στις 8 και 9 Ιούνίου του 2019 έρχεται για να γίνει θεσμός.

Σε λίγες ημέρες η 3η διοργάνωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όπως εξηγεί ο Δήμαρχος “υπάρχουν και άλλες αξιόλογες προσπάθειες όπως το Διεθνές Τουρνουά ποδοσφαίρου Theseus Youth Cup, οι κωπηλατικοί αγώνες του Ναυτικού μας ομίλου ΝΟΠΤ, ενώ στο νησί μας έχουμε και δύο σχολές σκι με πλούσια δραστηριότητα και συμμετοχές σε αγώνες”.

Παράλληλα με τις μεγάλες μάχες που έχει δώσει την τελευταία 5ετία για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του Δήμου και την εξάλειψη των παθογενειών, ο Γιάννης Δημητριάδης στηρίζει τον αθλητικό τουρισμό, που φέρνει έσοδα αρκετών χιλιάδων ευρώ στους επαγγελματίες, γνωρίζοντας ότι αποτελεί ένα κλειδί για την ανάπτυξη.

Συναντήσαμε τον Δήμαρχο στην ομιλία του στους ετεροδημότες του Πόρου στο ΣΕΦ την Δευτέρα 20 Μαΐου και δεν αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε καλή επιτυχία και ανανεώνουμε το ραντεβού μας στις 8-9 Ιουνίου στo Porosea.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο Δήμο Πόρου διοργανώνονται αθλητικά γεγονότα που φέρνουν κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο νησί. Ποια τα οφέλη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί να πει κανείς ότι τα οφέλη διακρίνονται σε άμεσα και έμμεσα. Τα άμεσα αποτελέσματα έχουν να κάνουν κυρίως με οικονομικά μεγέθη, όπως ο τζίρος που φέρνουν στην οικονομία του νησιού. Υπολογίζεται ότι η περυσινή διοργάνωση του Porosea 2018 απέφερε ένα εισόδημα της τάξης των €250.000 σε δύο ημέρες. Φέτος θα υπάρχει κλιμάκιο του Πανεπιστημίου του Heilborn της Γερμανίας που θα διεξαγάγει σχετική έρευνα και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του event. Σημαντικότερα όμως είναι τα έμμεσα οφέλη των αθλητικών διοργανώσεων που γίνονται στο νησί, καθώς διευρύνουν το Τουριστικό Προϊόν τόσο ποιοτικά όσο και χρονικά. Η προστιθέμενη αξία τους έχει αποδεδειγμένα τεράστια σημασία. Τέλος και για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο- όλες αυτές οι διοργανώσεις μπολιάζουν τη νεολαία με το «μικρόβιο» του αθλητισμού και του εθελοντισμού , φέρνοντας κοντά όλη την κοινωνία του Πόρου που κατά τις ημέρες των μεγάλων διοργανώσεων εργάζεται σύσσωμη για την επίτευξη του στόχου μιας άρτιας διοργάνωσης.

ΕΡ: Πως μπήκε ο Πόρος στο επίκεντρο τους αθλητικού τουρισμού;

ΑΠ: Η πρώτη προσπάθεια και φυσικά τα εύσημα για την πρωτοβουλία ανήκουν στον γιατρό Κώστα Σαπουνάκη που το 2005 σχεδίασε το πρωτοποριακό X-Poros. Το Χ-Porοs δυστυχώς σταμάτησε να διοργανώνεται το 2014 καθώς ο Κώστας Σαπουνάκης μετακόμισε στην Ελβετία. Η δική μου Δημοτική Αρχή αναζήτησε τον τρόπο επιστροφής του Πόρου στον αθλητικό χάρτη και έτσι το 2017 διοργανώθηκε το πρώτο Porosea με πολλή όρεξη και δουλειά από τους ανθρώπους που το ανέλαβαν. Σήμερα το Porosea είναι η πιο ανερχόμενη διοργάνωση στην κατηγορία της. Φυσικά υπάρχουν και άλλες αξιόλογες προσπάθειες όπως το Διεθνές Τουρνουά ποδοσφαίρου Theseus Youth Cup που συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες μικρούς ποδοσφαιριστές στην περιοχή μας, οι κωπηλατικοί αγώνες του Ναυτικού μας ομίλου ΝΟΠΤ που με το έργο του φέρνει τα παιδιά μας κοντά στον ναυταθλητισμό κ.α. Τέλος στο νησί μας έχουμε και δύο σχολές σκι με πλούσια δραστηριότητα και συμμετοχές σε αγώνες.

ΕΡ: Πόσο έχουν βελτιωθεί οι αθλητικές υποδομές και τι νέο σχεδιάζετε;

ΑΠ: Αρχικά πρέπει να πούμε ότι το μεγαλύτερο προπονητικό τερέν που διαθέτουμε στον Πόρο είναι το φυσικό μας περιβάλλον, το οποίο φροντίζουμε να προστατεύουμε με συστηματικό και συντεταγμένο τρόπο. Τα βουνά μας, οι θάλασσα και οι παραλιακές μας οδοί είναι το καλύτερο μέρος για προπόνηση. Ταυτόχρονα έχουμε αιτηθεί την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων χώρων του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού και αναζητούμε χώρο για τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου, αντιμετωπίζοντας το τέρας της Ελληνικής γραφειοκρατίας και της αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διάφορων συναρμόδιων Υπηρεσιών.

ΕΡ: Ποιο είναι το τρίπτυχο της σωστής λειτουργίας ενός Δήμου;

ΑΠ: Τιμιότητα, ανιδιοτέλεια, εργατικότητα και το αποτέλεσμα του συνδυασμού τους είναι η αποτελεσματικότητα

ΕΡ: Πως πιστεύετε ότι πρέπει να θυμάται ένας τόπος τον Δήμαρχό του;

ΑΠ: Από τα έργα υποδομής και από τον διάδοχο που αφήνει πίσω του.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend