Έρευνα ανατρέπει τη σχέση πρωινού γεύματος και απώλειας βάρους

Έρευνα ανατρέπει τη σχέση πρωινού γεύματος και απώλειας βάρους

Το πρωινό, που θεωρείται από πολλούς ειδικούς το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας, δεν βοηθά στην απώλεια κιλών και στη μείωση του βάρους, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να αμφισβητήσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το πρωινό βοηθάει όσους θέλουν να ελέγξουν το σωματικό βάρος τους.

Η μελέτη συμπέρανε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στο αδυνάτισμα, ούτε όμως ότι η αποφυγή του πρωινού οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση θερμίδων είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους που τρώνε πρωινό και ότι το να μην τρώει κανείς πρωινό, δεν του ανοίγει περισσότερο την όρεξη αργότερα μέσα στη μέρα, ώστε να βάλει παραπανίσια κιλά.

Μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, με επικεφαλής τη Φλάβια Τσικουτίνι του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), αξιολόγησαν 13 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που κάλυπταν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η μετα-ανάλυση βρήκε ότι η συνολική κατανάλωση θερμίδων είναι μεγαλύτερη σε όσους τρώνε πρωινό (κατά μέσο όρο 260 περισσότερες θερμίδες τη μέρα), σε σχέση με όσους δεν τρώνε. Επίσης όσοι δεν τρώνε πρωινό, έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν μισό κιλό μικρότερο βάρος σε σχέση με όσους τρώνε καθημερινά.

Καμία σημαντική διαφορά!

Ακόμη, δεν βρέθηκε να υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά στο ρυθμό μεταβολισμού ανάμεσα σε όσους τρώνε πρωινό και σε όσους το αποφεύγουν. Οι τελευταίοι εξάλλου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, παρά την περί του αντιθέτου πεποίθηση, δεν νιώθουν συνήθως πιο πεινασμένοι το μεσημέρι.

«Τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την τροποποίηση της διατροφής των ενηλίκων, ώστε να περιλαμβάνει την κατανάλωση πρωινού ως μια καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους. Μολονότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί συχνά να έχει άλλες σημαντικές επιπτώσεις, πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός στο να συμβουλεύσει το πρωινό ως μέθοδο απώλειας βάρους για τους ενήλικες, καθώς μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να τροφοδοτήσετε με ενέργεια τον οργανισμό σας πριν το πρωινό τρέξιμο

Previous ArticleNext Article

Οι ελληνικές “άγνωστες” υπερτορφές

Εδώ και χρόνια, έχει αναγνωριστεί η μεγάλη αξία της ελληνικής χλωρίδας που είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη, 6.200 φυτικά είδη, από τα οποία τα 1.150 είναι ενδημικά ή ενδοχώρια κατά τον Ιπποκράτη.

Μακρύς επίσης, ο κατάλογος με ονόματα, πολλά από τα οποία γνωστά, των ελληνικών υπερτροφών (super foods), δηλαδή των φυτικών ειδών υψηλής, για τον ανθρώπινο οργανισμό, διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας. Τέτοια φυτά είναι η κουμαριά, η κρανιά, ο κράταιγος, η άγρια τριανταφυλλιά, η βατομουριά και άλλα πολλά.

Ανάμεσα στα παραδοσιακά φυτά, που καλλιεργούνται ήδη συστηματικά στην ελληνική ύπαιθρο και η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, όπως η μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης, υπάρχουν και τα λιγότερο γνωστά, τα «καινοτόμα», τα οποία έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δίνουν προοπτική σε νέους καλλιεργητές.

Όπως λέει ο βοτανολόγος-γεωπόνος ΑΠΘ, δρ Νίκος Σαμαρίδης «πρόκειται για θαμνώδη και δενδρώδη δασικά φυτά, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διατροφική ενίσχυση του οργανισμού, αλλά έχουν και ευεργετική ωφελιμότητα για την υγεία. Καλύπτουν την άμυνα του οργανισμού, προστατεύουν από κρύο και λοιμώξεις, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, και ακόμη δεν είναι πολύ γνωστά στους αγρότες».

Οι «ρίζες» τους όμως, χάνονται στην αρχαιότητα. Όπως τονίζει ο δρ Σαμαρίδης, «ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει ότι η Κίρκη παρέθεσε γεύμα στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του με καρπούς κρανιάς».

10 υπερτροφές που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε

Κουμαριά, κρανιά, κράταιγος, άγρια τριανταφυλλιά, βατομουριά

Οι καρποί της αγριας τριανταφυλλιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Από τους καρπούς της είναι δυνατόν να παρασκευαστεί σιρόπι και μαρμελάδα.

Το αφέψημα από τα φύλλα της κουμαριάς, περιέχει αρβουτίνη και τανίνες, που έχουν αντισηπτικές ιδιότητες για το ουροποιητικό σύστημα. Επίσης, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα φύλλα ως κατάπλασμα για θρομβοφλεβίτιδες. Σήμερα, στην κλασική φαρμακευτική κυκλοφορούν κουμαρινικά αντιπηκτικά. Ενώ, από τα κούμαρα μπορούν να παρασκευαστούν τσίπουρο, λικέρ, κονιάκ και μαρμελάδα.

Ο κράταιγος είναι το φυτό που κάνει κραταιό τον καρδιακό μυ. Ως αφέψημα τα φύλλα και τα άνθη του είναι ωφέλιμα για τη ρύθμιση και της υπέρτασης και της υπότασης, έχει δηλαδή αμφότερη ρυθμιστική δράση. Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά). Σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, Γερμανοί έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την ανάδειξη των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων. Από τους καρπούς του μπορούν επίσης να παρασκευαστούν αλκοολικά εκχυλίσματα (βάμματα).

Η κρανιά έχει υψηλή αντιοξειδοτικότητα, στυπτικές (αντιαιμορραγικές) και αντιπυρετικές ιδιότητες. Τα κράνα, οι καρποί της, περιέχουν φλαβονοειδή, σίδηρο και ανθοκυάνες, ισχυρότατες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Από τους καρπούς παρασκευάζεται επίσης χυμός που καταναλώνεται ως αναψυκτικό, ενώ ιδιαίτερα ανθεκτικό είναι το ξύλο της. Από ξύλο κρανιάς κατασκευάζονται οι γκλίτσες, ενώ λέγεται ότι από κρανιά είχε κατασκευαστεί και ο εμπνευσμένος από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, Δούρειος Ίππος.

Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Τα φυτά αυτά συναντώνται περισσότερο στην ηπειρωτική Ελλάδα, ημιορεινή και ορεινή, όπου προσφέρονται οι πιο κατάλληλες βιοκλιματικές (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις) και οικοτοπικές (έδαφος, ηλιοφάνεια) συνθήκες για την αποδοτική καλλιέργεια και την αξιοποίησή τους, για την παραγωγή δευτερογενών προϊόντων (μαρμελάδα, ποτά, χυμοί).

Όπως αναφέρει ο δρ. Σαμαρίδης, η Μακεδονία έχει την πιο πλούσια και παλαιότερη καλλιέργεια φυτωρίων, καθώς και εμπειρία από ομαδικές και συνεταιριστικές καλλιέργειες (συνεταιρισμός κρόκου Κοζάνης), από μονάδες βιοτεχνολογικής αξιοποίησης, μεταποίησης δευτερογενών γεωργικών προϊόντων και αποστακτήρια αιθέριων ελαίων. Διατηρεί το προβάδισμα στη νέα πρόταση των θαμνοειδών και δενδροειδών φαρμακευτικών και είναι ένας απέραντος πειραματ-αγρός, από την Κοζάνη, Έδεσα μέχρι τη Δράμα, όπου υπάρχουν φυτώρια και καλλιέργειες ροδιάς, βατόμουρων, σμέουρων, μύρτιλλου, κράταιγου, φραγκοστάφυλλων κ.α.

Οι προτεινόμενες καλλιέργειες απαιτούν ήλιο, εδάφη αποστραγγιζόμενα, κυρίως ξερικά, υψόμετρα κυρίως ημιορεινά (από 300 μέτρα η κρανιά έως 1.000 μέτρα η κουμαριά), πλαγιές ελατοδασών, πχ η αγριοτριανταφυλλιά και ο κράταιγος, που είναι αυτοφυή σε τέτοιες περιοχές, ελάχιστες βροχοπτώσεις (κατά μέσο όρο 600 χιλιοστά βροχής τα χρόνο). Αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες τα περισσότερα, πχ η κρανιά, μπορεί να επιβιώσει και στους -30. Είναι ανθεκτικά στις φωτιές, η κουμαριά μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανάπλαση δασικών εκτάσεων. Οι λίγοι εχθροί και ασθένειες των δασικών θαμνοφύτων, δηλαδή ανθράκωση, φυτοφθόρα, σκωρίαση, και οι τετράνυχοι μπορούν να ελέγχονται από ειδικές υπηρεσίες γεωργικών εφαρμογών.

Παράγωγα προϊόντα

Πέρα από τη διατροφική και θεραπευτική αξία που έχουν τα είδη αυτά και τη δυνατότητα παρασκευής δευτερογενών προϊόντων, ο δρ. Σαμαρίδης υπογραμμίζει τη δυνατότητα «να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και να γίνει η διεύρυνση της καλλιέργειάς τους και η θεραπευτική ανάδειξή τους». «Η διεύρυνση της καλλιέργειας θα γίνει με τη συνεργασία γεωπονικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, όπως ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ η θεραπευτική ανάδειξή τους μπορεί να γίνει με την επιστημονική συνεργασία πανεπιστημιακών ή ερευνητών, των κλάδων της βιοχημείας και της φαρμακογνωσίας».

12 τροφές που αν συνδυαστούν δημιουργούν υγιεινές… βόμβες!

Οι δήμοι, σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, πρέπει να παραχωρήσουν αναξιοποίητες ημιορεινές πλαγιές και λειμώνες (εγκαταλελειμμένα βοσκοτόπια), με πολυετείς συμβολικές συμβάσεις σε νέους καλλιεργητές, όπως για παράδειγμα ο δήμος Βελβεντού στην Κοζάνη. «Έτσι, θα ανθίσουν μαζί με τα ωφέλιμα για θρέψη και θεραπεία φαρμακευτικά φυτά και η παραμελημένη ελληνική ύπαιθρος» υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, ο δρ. Σαμαρίδης, υπενθυμίζει την υψηλή αξία που έχουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και  βότανα, με τα οποία έχει προικιστεί η φύση στα νησιά, στη νότια και στην κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Τα βουνά της, οι ραχούλες και τα φαράγγια της μοσχοβολούν θυμάρι, μαντζουράνα, μαλωτήρα (σιδερίτης), φλισκούνι, φασκόμηλο, δίκταμο (έρωτας) κ.α.

Αυτά τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται από τον ελληνικό λαό εμπειρικά και παραδοσιακά για εκατοντάδες χρόνια, ως τσάγια, ροφήματα και άλλες μορφές. Είναι, επίσης, πολύτιμα για τα αιθέρια έλαιά τους, όπου από αρχαιοτάτων χρόνων με απλές παραδοσιακές μεθόδους (υπερχείλιση σε λίπος) γινόταν εξαγωγή των αιθέριων ελαίων. Μαρτυρίες υπάρχουν τόσο στην Κρήτη, στα ανάκτορα του Μίνωα, ενώ στην Πύλο, στα ανάκτορα του Νέστορα, υπήρχε ειδικό δωμάτιο με τα «ζείδωρα» αιθέρια έλαια.

Διαβάστε επίσης: Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν… υπερτροφές!

Τροφές που νομίζεις ότι σου κάνουν κακό, αλλά κάνεις λάθος!

Δέκα τροφές που νομίζεις ότι είναι ανθυγιεινές αλλά δεν είναι!

Υδατάνθρακες, λιπαρά και αλκοολούχα ποτά είναι μερικές μόνο από τις τροφές που κόβεις μόλις αρχίσεις δίαιτα γιατί έχουν την φήμη πως «παχαίνουν» και δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές.

Ορισμένες από αυτές, όμως, έχουν την κακή αυτή φήμη χωρίς να την αξίζουν και τόσο καθώς είναι πηγές πολύτιμων συστατικών για των οργανισμό και δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου.

Βούτυρο

Οι διατροφολόγοι πλέον το επιτρέπουν σε μικρές ποσότητες, παρά τα κορεσμένα λιπαρά του. Τουλάχιστον, είναι πιο φυσική τροφή σε σχέση με τη μαργαρίνη, που έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες συν πέντε φορές περισσότερα τρανς λιπαρά, εκείνα που αυξάνουν την κακή (LDL) και μειώνουν την καλή χοληστερόλη.

Ζάχαρη

Ο κόσμος έχει συνδέσει στο μυαλό του τη ζάχαρη με κατεξοχήν αμαρτωλές τροφές – τούρτες, καραμέλες, παγωτά κοκ.H ζάχαρη όμως αυτή καθαυτή περιέχει απλά σάκχαρα, που αυξάνουν γρήγορα στο αίμα τα επίπεδα της αγαπημένης τροφής του εγκεφάλου και των μυών, της γλυκόζης. Αυτά τα σάκχαρα τα περιέχουν επίσης το μέλι και τα φρούτα. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους λοιπόν, οι θερμίδες που θα πάρουμε από ζάχαρη, μέλι και φρούτα θα πρέπει να καλύπτουν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Τα σάκχαρα αυτά τα έχουμε περισσότερο ανάγκη το πρωί, πριν τη γυμναστική και όταν νιώθουμε αδυναμία.

Πατάτες

Μπορεί να φιγουράρουν συχνά στις λίστες με τις πιο παχυντικές τροφές δεν παύουν ωστόσο να είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμινών C και B6.Εκτός αυτού, περιέχουν ανθεκτικό άμυλο (νιώθουμε δηλαδή πλήρεις, με μικρή κατανάλωση θερμίδων), ενώ θεωρείται ότι προστατεύουν από αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Όπως καταλαβαίνετε ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμα αλλά και το είδος της πατάτας: Στο τηγάνισμά της παράγεται ακρυλαμίδιο, μια μάλλον καρκινογόνα κρυσταλλική ουσία που, ειδικά στα συσκευασμένα πατατάκια εντοπίζεται σε τρομακτικά υψηλές ποσότητες. Απαγορευτικό στα πατατάκια, λοιπόν. Η ψητή πατάτα είναι και νόστιμη και πιο υγιεινή επιλογή. Εκτός αυτού, οι πατάτες του εμπορίου ανήκουν στις τροφές που περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο φυτοφαρμάκων στην αγορά, για αυτό και είναι must να τις προμηθεύεστε από καταστήματα με βιολογικά.

Αυγά

Πρόκειται για μια πηγή πρωτεϊνών και έντεκα διαφορετικών βιταμινών και άλλων στοιχείων που βοηθά στην απώλεια βάρους.

Πίτσα

Λίγα κομμάτια πίτσα μια φορά στο τόσο δεν έβλαψαν κανέναν. Για απόλαυση δίχως ενοχές, υπάρχουν και πιο light επιλογές, με λεπτότερη ζύμη, λαχανικά αντί για αλλαντικά και ένα είδος τυριού (όχι ΚΑΙ τα τέσσερα). Τρώει και η Ζιζέλ (αλήθεια, υπάρχουν και φωτογραφίες).

Ποπ κορν

Προς θεού, όχι εκείνα με το βούτυρο που θα πάρεις στο σινεμά. Το ποπ-κορν από μόνο του είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε λίπη – όταν δεν το έχεις βουτήξει σε αχρείαστες ποσότητες βουτύρου ή λαδιού.

Μπύρα και κρασί

Τα αλκοολούχα ποτά είναι γνωστό πως περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, λειτουργώντας αρνητικά προς οποιαδήποτε απόπειρα βάρους, όμως η μπύρα περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς και βιταμίνες, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, χάρη στα συστατικά από τα οποία παράγεται δηλαδή το νερό, τη βύνη κριθαριού, τη μαγιά και το λυκίσκο.

Το κρασί με τη σειρά του, αν καταναλωθεί με μέτρο, παρέχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2 και νιασίνη.

Φυστικοβούτυρο

Ενώ γενικά πρέπει να καταναλώνονται μικρές ποσότητες, η συγκεκριμένη τροφή είναι πηγή πρωτεΐνης, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, καλίου και αντιοξειδωτικών.

Υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια κ.α.)

Υπάρχει και η καλή πλευρά των υδατανθράκων: το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και η κινόα. Αυτοί λοιπόν οι υδατάνθρακες αποδεικνύονται ωφέλιμοι, αφού περιέχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το πεπτικό σύστημα και αποτρέπουν το φούσκωμα, τα καρδιακά νοσήματα, ακόμα και τον καρκίνο και το διαβήτη, όπως υποστηρίζει η γνωστή διατροφολόγος Σαμάνθα Χέλερ.

Τυρί

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, δύνανται να μειώσουν την πίεση, να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, να βοηθήσουν στο μεταβολισμό, ακόμη και να επεκτείνουν τη ζωή μας κατά κάποια χρόνια (!). Να προτιμάτε τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, όπως το κατίκι δομοκού, η μυζήθρα και το ανθότυρο.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές που έχουν τη φήμη του superfood και τελικά είναι junk food!

x

Send this to a friend