Κάνει να τρώω κόκκινο κρέας όταν έχω χοληστερίνη;

Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Γράφει η Δανάη Ευλογημένου (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)*

Η χοληστερίνη ή πιο σωστά η χοληστερόλη είναι μια χημική ένωση, μια λιπαρή ουσία, η οποία παράγεται κυρίως από το συκώτι και απαντάται στην κυκλοφορία του αίματος, στα όργανα του σώματος και τις νευρικές ίνες.

Η χοληστερόλη είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς:

  • Αποτελεί το βασικό δομικό υλικό των κυτταρικών μεμβρανών και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων.
  • Είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ορμονών όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα,
  • Παράγει επίσης τα χολικά οξέα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την πέψη και απορρόφηση των λιπών και της βιταμίνης D.

Η χοληστερόλη ως λιπαρή ουσία δεν μπορεί να διαλυθεί στο αίμα που αποτελείται κυρίως από νερό και έτσι, προκειμένου να μπορεί να κυκλοφορήσει ενώνεται με ειδικές πρωτεΐνες. Η σύζευξη αυτή δημιουργεί τις λιποπρωτεΐνες.

Δέκα τροφές που φροντίζουν την καρδιά σας

Οι πιο γνωστές λιποπρωτεΐνες που μετράμε στις βιοχημικές εξετάσεις αίματος είναι:

  • Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, LDL (Low Density Lipoprotein), γνωστή και ως «κακή χοληστερίνη». H LDL-χοληστερόλη, μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ στο υπόλοιπο σώμα.
  • Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, HDL (High Density Lipoprotein), γνωστή και ως «καλή χοληστερίνη». Η HDL-χοληστερόλη απομακρύνει τη χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος και τη μεταφέρει στο ήπαρ για να απομακρυνθεί από το σώμα. Γι’ αυτό το λόγο, αναφέρεται και ως καλή ή προστατευτική χοληστερόλη.
Η ολική χοληστερόλη αποτελεί το άθροισμα της «καλής» και της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

Το ήξερες ότι η ύπαρξη της LDL-χοληστερόλης στον οργανισμό είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και ότι δεν μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει χωρίς αυτήν; Στην πραγματικότητα δεν είναι η ουσία αυτή καθ’ αυτή που κάνει κακό στην ανθρώπινη υγεία αλλά η ποσότητα της χοληστερόλης που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι αυξημένες τιμές της LDL-χοληστερόλης στο αίμα οδηγούν στην εναπόθεση της αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών αλλά και σε άλλες αρτηρίες σε ολόκληρο το σώμα. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της αιματικής ροής λόγω του ότι στενεύει ο αυλός των αρτηριών, ενώ υπάρχει πιθανότητα η πλάκα να διασπαστεί και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυξημένες τιμές της LDL-χοληστερόλης σε συνδυασμό με μειωμένες τιμές της HDL-χοληστερόλης, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα HDL-χοληστερόλης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Στόχος είναι η διατήρηση της «κακής»  χοληστερόλης σε χαμηλά-φυσιολογικά επίπεδα και της «καλής» χοληστερόλης σε υψηλά-φυσιολογικά επίπεδα.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της χοληστερόλης στο αίμα;

Οι φυσιολογικές τιμές τις χοληστερόλης στο αίμα είναι διαφορετικές ανάλογα την ηλικία και τα νοσήματα που έχει ο καθένας.

Φυσιολογικές τιμές (mg/dl) Οριακά υψηλές τιμές (mg/dl) Υψηλές τιμές (mg/dl)
Ολικής χοληστερόλη <200 200 – 239 >240
LDL-χοληστερόλη <130 130-159 >160

Οι φυσιολογικές τιμές της χοληστερόλης στους ενήλικες χωρίς προβλήματα υγείας είναι οι ακόλουθες:

Χαμηλές τιμές (mg/dl) Υψηλές τιμές(mg/dl)
HDL-χοληστερόλη <40 >60

Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα ονομάζονται και ως υπερχοληστερολαιμία.

Παίζει ρόλο η διατροφή για τη μείωση της LDL-χοληστερόλης στο αίμα;

Ναι. Η διατροφή φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Βέβαια, δεν βοηθά τόσο η μείωση των τροφίμων πλούσιων σε χοληστερόλη, όσο η μείωση των τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά. Η ερευνητική μελέτη δείχνει ότι η χοληστερόλη που προσλαμβάνει ο οργανισμός από τα τρόφιμα δεν μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη του αίματος. Η ματιά πρέπει να στραφεί στα τρόφιμα που έχουν είτε κορεσμένο είτε/και trans λιπαρά τα οποία φαίνεται ότι αυξάνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα.

Η χοληστερόλη έτσι κι’ αλλιώς περιέχεται σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως είναι τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας (π.χ. χοιρινό, μοσχάρι, αρνί), τα θαλασσινά, το ψάρι. Ωστόσο απαντάται σε διαφορετική ποσότητα.

Μειώνοντας κάποιος τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, βοηθάει στη μείωση των τιμών της χοληστερόλης. Δες τα αναφερόμενα τρόφιμα που είναι καλό να αποφεύγονται στον παρακάτω πίνακα.

Τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος.
Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι και κρέμα γάλακτος
Ζωικό λίπος όπως βούτυρο, λαρδί
Κρέας με λίπος (τόσο πουλερικά όσο και κόκκινο κρέας), ή επεξεργασμένο κρέας με αυξημένο λίπος όπως λουκάνικα, αλλαντικά

Ωστόσο, δεν χρειάζεται η πλήρης αποφυγή των τροφίμων που είναι αυξημένα σε χοληστερόλη αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος από τα άτομα με αυξημένες τιμές χοληστερόλης. Δες τα αναφερόμενα τρόφιμα στον παρακάτω πίνακα.

Τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη αλλά μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος.
Άπαχο κρέας π.χ. κρέας χωρίς την πέτσα, στήθος κοτόπουλο, φιλέτο μοσχάρι, ψαρονέφρι και παραπροϊόντα όπως συκώτι, νεφρά, καρδιά, γλυκάδια και πατσάς.
Γαρίδες, καβούρι, αστακός, καλαμάρι, χταπόδι και σουπιές
Αυγά (η χοληστερόλη βρίσκεται αποκλειστικά στον κρόκο)

Τα άτομα που έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης, είτε διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, είτε έχουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο παρόλο που μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη αλλά έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς τη συχνότητα της κατανάλωσής τους.

Τα trans λιπαρά περιέχονται σε αρτοσκευάσματα όπως μπισκότα, κράκερ, μάφιν, πίτες, κέικ, ντόνατς και στο τηγανιτό-γρήγορο φαγητό, τα οποία καλύτερα να αποφεύγονται.

Προτίμησε την κατανάλωση των καλών λιπαρών που περιέχονται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και ονομάζονται ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, οι σπόροι. Τα καλά λιπαρά βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης.

Το τεστ της σκάλας που «δείχνει» την υγεία της καρδιάς

Τελικά, κάνει να τρώω κόκκινο κρέας όταν έχω πιο αυξημένες τιμές χοληστερόλης;

Η απάντηση είναι εξαρτάται. Ακόμα και τα άτομα που έχουν υπερχοληστερολαιμία μπορούν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας με την προϋπόθεση να επιλέγουν την άπαχη επιλογή βλέπε φιλέτο μοσχάρι, ψαρονέφρι και η κατανάλωσή του να γίνεται με χαμηλή συχνότητα μέσα στην εβδομάδα.

Την συγκεκριμένη απάντηση μπορεί να σου τη δώσει με σιγουριά ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος βλέποντας τη συνολική εικόνα του ιατρικού και διατροφικού σου ιστορικού, συνυπολογίζοντας και άλλους παράγοντες όπως η ύπαρξη και άλλων νοσημάτων, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, το οικογενειακό ιστορικό, τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής κ.ά.

Τι να κρατήσει κάποιος από το συγκεκριμένο άρθρο σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να τρώει κόκκινο κρέας εάν έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα:

  1. Σημασία έχει το σύνολο των διατροφικών σου συνηθειών και όχι απομονωμένα η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος στη μείωση και διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, καλό είναι καταναλώνεις σε μεγαλύτερη συχνότητα φυτικά τρόφιμα π.χ. όσπρια, λαχανικά και σε μικρότερη συχνότητα ζωικά τρόφιμα π.χ. κρέας, γαλακτοκομικά με πλήρης λιπαρά, να δίνεις έμφαση στην ποιότητα των υδατανθράκων επιλέγοντας ολικής άλεσης δημητριακά που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και να επιλέγεις ως κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο που περιέχει καλό λίπος (μονοακόρεστα λιπαρά).

  1. Μπορείς να καταναλώνεις άπαχο κόκκινο κρέας, όμως θα πρέπει να δίνεις έμφαση στο πόσο συχνά θα επιλέγεις να το καταναλώνεις. Ιδανικά θα πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση του κόκκινου-άπαχου κρέατος, στη 1 φορά την εβδομάδα.
  2. Απομάκρυνε εντελώς από τη διατροφή σου τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά. Διάβασε τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων για να βεβαιωθείς ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά.
  3. Απόφυγε την υπερκατανάλωση των τροφίμων αυξημένων σε χοληστερόλη παρόλο που δεν φαίνεται να αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό Ενηλίκων η κατανάλωση αυγών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 αυγά την εβδομάδα.
  4. Συμβουλέψου ένα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο για να σου δώσει εξατομικευμένες οδηγίες για τις διατροφικές αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνεις στη διατροφή σου. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και οι γενικές οδηγίες δεν ισχύουν για όλους.

Διαβάστε επίσης: Ζάχαρη: Με 9 μέρες αποχή, πέφτουν χοληστερίνη, τριγλυκερίδια!

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks