10 ιδανικές διατροφικές συμβουλές για τριαθλητές και δρομείς 1012

10 ιδανικές διατροφικές συμβουλές για τριαθλητές και δρομείς

Οι διατροφικές ανάγκες των αθλητών αντοχής είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά όχι περίπλοκες. Αυτό που πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του, είναι ότι χρειάζεται ενέργεια.

Ειδικά όσοι προπονούνται για τρίαθλο, αλλά και εκείνοι που τρέχουν μεγάλες αποστάσεις, οφείλουν μαζί με την προπόνησή τους να προσέχουν και τη διατροφή τους, με κύριο στόχο την προστασία του οργανισμού τους.

Ο Κέβιν Κάρελ, επικεφαλής του διατροφικού τμήματος στο Αγγλικό Ινστιτούτο Αθλητισμού και διατροφολόγος, δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με διατροφικές συμβουλές για όσους προπονούνται συστηματικά και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Xterra.

Ακολουθούν 10 τροφές που ο μέσος δρομέας πρέπει να έχει απαραίτητα μέσα στην καθημερινή διατροφή του.

1. Πρωτεΐνες

Πάντα να έχετε στο μυαλό σας πως οι πρωτεΐνες επιδιορθώνουν τους μύες έπειτα από την υπερπροσπάθεια της προπόνησης και σας επιτρέπουν να προσαρμόζεστε και να ανακάμπτετε από την προπόνηση. Στόχος είναι να παίρνετε περίπου 0,3 γραμμάρια ανά κιλό που ζυγίζετε. Για έναν αθλητή 70 κιλών, το ιδανικό είναι περίπου 20 γραμμάρια.

2. Το «τρίο της καλής φόρμας»

Πρωτεΐνες, λαχανικά και υδατάνθρακες: αυτή είναι η τέλεια σύνθεση για ένα πιάτο. Τα φρούτα και τα λαχανικά εμπεριέχουν βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Οι υδατάνθρακες σας δίνουν ενέργεια. Προσπαθήστε να τρώτε ποιοτικούς, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως οι γλυκοπατάτες ή η βρώμη.

3. Καλά λιπαρά

Τα καλά λίπη (λιπαρά) βελτιώνουν τη λειτουργία του οργανισμού και συνθέτουν κυτταρικά τοιχώματα. Προσθέστε καρύδια στα δημητριακά σας ενώ φάτε ψάρια όπως ο σολομός ή το σκουμπρί, μερικές φορές την εβδομάδα. Θα μπορούσατε επίσης να κόψετε ένα αβοκάντο στα δύο και να φτιάξετε σάντουιτς με τις δυο φέτες του, βάζοντας ένα βραστό αυγό στη μέση. Είναι και νόστιμο και θρεπτικό.

4. Φρούτα

Όταν μιλάμε για φρούτα, μιλάμε για φρέσκα και όχι αποξηραμένα ή κατεψυγμένα. Τόσο απλά.

5. Ανάμεικτα ροφήματα

Το μπλέντερ είναι ένα πολύ καλό μέσο για να πάρετε ένα συμπυκνωμένο γεύμα από φρούτα και λαχανικά. Ένα πρωινό smoothie ειδικά είναι ό,τι πρέπει στον τομέα της ανάκαμψης. Απλά βάλτε στο ίδιο μπλέντερ γάλα, μπανάνα και μούρα και έχετε ένα τέλειο μείγμα ανάκαμψης.

6. Παντζάρι

Σε συνέχεια του προηγούμενου σημείου, προσθέστε και λίγο παντζάρι στο smoothie σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει θετική επίδραση επίδοσης στους αθλητές αναψυχής.

7. Μικρά γεύματα

Είναι προτιμότερο να τρώτε μικρότερα αλλά πιο συχνά γεύματα, αν κάνετε σκληρή προπόνηση. Αν τρώτε κανονικά γεύματα, τότε το μέγεθός τους ισοδυναμεί με ένα μικρότερο αν προπονείστε σκληρά.

8. Μη επεξεργασμένο κρέας

Γενικά, το επεξεργασμένο κρέας, όπως οι φέτες ζαμπόν είναι μια κακή, διατροφική συνήθεια και καλό είναι να την αποφεύγετε. Επισκεφθείτε τον χασάπη σας και αγοράστε ποιοτικό κρέας: είναι καλύτερο για την υγεία σας και για την απόδοσή σας. Ψήστε το και διατηρήστε το στο ψυγείο για τα τοστ σας.

9. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και συνδέεται με την υγεία των οστών. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστική για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μια αρμονική μυϊκή λειτουργία. Η βιταμίνη D εξασφαλίζεται μέσω του ήλιου, οπότε κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D.

10. Νερό

Τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων παραμένουν αναλλοίωτα αν μαγειρεύουμε με νερό. Με άλλα λόγια, αν χρησιμοποιείτε το νερό για να κάνετε σάλτσες, θα εξακολουθείτε να λαμβάνετε θρεπτικές ουσίες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ οτι αν μαγειρεύετε με λάδι. Προσθέστε μια κουταλιά λάδι όταν πια το φαγητό σας έχει ετοιμαστεί.

Διαβάστε ακόμα: Η διατροφική υποστήριξη και η ενυδάτωση του ορεινού δρομέα

Previous ArticleNext Article

Τι πρέπει να κάνουμε τελικά με τα ψώνια του Super Market; 5

Εάν πηγαίνετε στο Super Market τις ημέρες του Covid-19, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχετε αισθανθεί ένα μείγμα άγχους, φόβου, σύγχυσης, απογοήτευσης και ίσως ακόμη και παράνοιας.

Και αν έχετε αναζητήσει σε κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε με τα ψώνια σας, σίγουρα είστε μπερδεμένοι και ταυτόχρονα το άγχος σας έχει διπλασιαστεί.

Το runnersworld.com μετά από ερωτήσεις αναγνωστών του, στράφηκε για εμπεριστατωμένες απαντήσεις γύρω από το θέμα στην Chrysan Cronin, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Muhlenberg College., η οποία διδάσκει την Επιδημιολογία των Λοιμώξεων και ειδικεύεται στην Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία.

Η απαντήσεις της μπορεί να λύσουν μερικές απορίες και παράλληλα να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση και το κυριότερο με λιγότερο άγχος.

Η πρώτη ερώτηση που έγινε στην Chrysan Cronin, είναι αν ο ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει στον αέρα για τρεις ώρες, σε χαρτόνι για μία ώρα και να επιβιώσει σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για τρεις ημέρες;

Ο Δρ VanWingen δηλώνει ότι αυτό είναι αλήθεια, σύμφωνα με μια μελέτη New England Journal of Medicine – αλλά η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιλαμβάνει όλη την… ιστορία.

“Το άρθρο του NEJM ανέφερε τα ευρήματα αυτά”, λέει η Cronin. “Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες αφορούν εργαστηριακές μελέτες σε συγκεκριμένο περιβάλλον και συνθήκες και γίνονται για να καταφέρουν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του ιού».

Η Cronin παραθέτει στοιχεία από το έργο της Carolyn Machamer, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, που μελετά τους κορονοϊούς.

“Ναι, είναι αλήθεια ότι ο ιός μπορεί να «ζήσει» πολύ σε επιφάνειες, αλλά μετά από λίγες μέρες υπάρχει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ιικών σωματιδίων (λιγότερο από 0,1%), επομένως είναι απίθανο να προκαλέσει μόλυνση”, λέει η Cronin και συνεχίζει: «Επιπλέον, οι εργαστηριακές συνθήκες δεν είναι ίδιες με τις συνθήκες ενός Σούπερ Μάρκετ».

“Παράλληλα τα σωματίδια που χρησιμοποιούνται στις εργαστηριακές μελέτες είναι πολύ ελαφρύτερα και μικρότερα από ό, τι συνήθως προέρχεται από ένα άτομο, έτσι ώστε να μένουν στον αέρα περισσότερο από ό, τι κανονικά συμβαίνουν σε ένα μη πειραματικό περιβάλλον”, λέει η Cronin.

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των τροφίμων;

Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα

– Πρέπει οι άνθρωποι να προσπαθούν να αφήσουν τα τρόφιμά τους για τρεις ημέρες στο αυτοκίνητό τους ή στο μπαλκόνι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του COVID-19;

«Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός έχει μεταδοθεί ή μπορεί να μεταδοθεί από τις αγορές. Η πιθανότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την επαφή σας με τους υπόλοιπους ανθρώπους που ψωνίζουν. Μην πηγαίνετε για ψώνια όταν είστε άρρωστοι. Σκουπίστε το καλάθι ή το καρότσι με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι ή φορέστε γάντια, γιατί μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον ασθενή πριν. Απολυμάνετε να χέρια σας όταν επιστρέψετε σπίτι. Αυτές είναι οι βασικές συμβουλές. Σκεφτείτε ότι είναι δύσκολο ένας κοσερβοποιημένος τόνος να σας μολύνει πιο εύκολα από έναν άνθρωπο που νοσεί από Covid-19. Επιπλέον το να αφήνετε πράγματα στο μπαλκόνι ή στο αυτοκίνητο, ανάλογα το τρόφιμο, μπορεί να προσελκύσει περισσότερα παράσιτα ή αλλοίωση τους και να κινδυνέψετε από κάποια άλλη λοίμωξη».

– Πρέπει να καθαρίζουμε τα τρόφιμα που έχουν πιθανόν αγγιχτεί από άλλα χέρια πριν τα τοποθετήσουμε στο σπίτι μας;

«Πλύντε τα χέρια σας αφού τοποθετήσετε τα πράγματα στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση του ιού με αυτόν τον τρόπο και δεν υπάρχει κανένας οργανισμός που να προτείνει κατηγορηματικά τον καθαρισμό των συσκευασιών των τροφίμων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Να είστε προσεκτικοί και όταν ψωνίζετε να μην αγγίζετε να μάτια και το στόμα σας».

– Πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας με σαπούνι και νερό;

«Για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε παραπάνω όχι. Ακόμα και λίγο σαπούνι αν μείνει πάνω στην τροφή, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να πλένετε τα φρούτα σας με νερό ή προσθέτοντας λίγο ξύδι σε ορισμένα λαχανικά, είτε βρισκόμαστε στις ημέρες του κορωνοϊού, είτε όχι και να μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή άλλα καθαριστικά».

«Αν αισθάνεστε καλύτερα, κάντε το»

«Αν πάντως σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα να πλένετε τα πάντα και δεν βαριέστε, κάντε το χωρίς δισταγμό. Ξέρετε, η επιβάρυνση της ψυχολογίας και το άγχος, δεν είναι καλοί σύμμαχοι αυτές τις ημέρες», τονίζει η Chrysan Cronin.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε πάντως τις υπερβολές, που μας οδηγούν στο άλλο άκρο. Το να ψεκάζεις τρόφιμα με χλωρίνη και απολυμαντικό σίγουρα δεν θα κάνει καλό στην υγεία μας. Το να αφήσουμε ένα τυρί τρεις ημέρες στο αμάξι επίσης. Ο κόσμος λειτουργεί με πανικό και είναι λογικό αυτές τις στιγμές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όχι ότι βλέπουμε και διαβάζουμε στο internet», καταλήγει η έμπειρη λοιμωξιολόγος.

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε τον COVID-19 από τα παπούτσια σας;

Οδηγίες ΕΦΕΤ

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΕΤ, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του νέου κορονοϊού μέσω των τροφίμων, υπενθυμίζει σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης την αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής:

  • Πλύσιμο των χεριών
  • Πριν την έναρξη της εργασίας του προσωπικού.
  • Πριν το χειρισμό έτοιμου προς κατανάλωση τροφίμου.
  • Πριν και μετά την χρήση γαντιών (τα γάντια θα πρέπει να είναι μίας χρήσεως και να αντικαθίστανται όταν λερωθούν ή σχιστούν ή σε τακτά χρονικά διαστήματα).
  • Μετά την επαφή με μαλλιά, μύτη, πρόσωπο ή στόμα.
  • Μετά από χειρισμό ή προετοιμασία ωμού τροφίμου.
  •  Μετά από χειρισμό απορριμμάτων.
  • Μετά από εφαρμογή καθαρισμών.
  • Μετά από χρήση της τουαλέτας.
  • Μετά από φύσημα της μύτης, φτέρνισμα ή βήχα.
  • Μετά από το φαγητό, το ποτό ή το κάπνισμα.
  • Μετά από χειρισμό χρημάτων.
  • Στέγνωμα των χεριών με χαρτί μιας χρήσης.
  • Απολύμανση των χεριών με κατάλληλο απολυμαντικό.

O ΕΟΔΥ προτείνει:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι δική σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακούτε τους ειδικούς και τις συμβουλές τους και όχι την κυρία Μισέλ από την Εκάλη που δεν έχει τι να κάνει αυτές τις ημέρες και ποστάρει όσα της έχει πει ο φίλος της ο Τέλης, που έχει κολλητό έναν κομμωτή τον Φιλάρετο, που πήγαινε μια κουμπάρα της συζύγου του κ. Τσιόδρα και τον περασμένο Δεκέμβριο της είχε πει ότι ξέρει από… μέσα ότι θα ερχόταν η κρίση του κορωνοϊού και της είπε τι θα έπρεπε να κάνει με τα ψώνια της.

Διαβάστε επίσης: H πανδημία με έκανε να αγαπήσω κάτι που πάντα μισούσα: Το τρέξιμο

Ένας ειδικός απαντά: Γιατί τρώμε πιο ανθυγιεινά αυτές τις ημέρες 40

Αν υποστηρίξετε ότι αυτές τις ημέρες, δεν έχετε ψάξει έστω μια φορά και την τελευταία γωνία από τα ντουλάπια σας για να βρείτε ένα μπισκότο, μια γκοφρέτα, λίγα πατατάκια, σίγουρα ανήκετε σε μια εξωγήινη μορφή ζωής.

Γιατί οι περισσότεροι, όχι μόνο έχουν ψάξει, αλλά έχουν φάει ότι υπήρχε και ήδη προγραμματίζουν τα επόμενα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ, τα οποία περιλαμβάνουν πολλά σνακ που στην κανονική ροή της ζωής σας, ίσως και να μην επιλέγατε.

Η διαιτολόγος Clarissa Lenherr, απαντά στους λόγους που μας οδηγούν αυτές τις πολύ αγχωτικές ημέρες να κάνουμε καταχρήσεις.

Τι είναι η κορτιζόλη και πως “καταστρέφει” την προπόνησή σας

Οι τρεις λόγοι…

«Μια από τις ορμόνες που εκκρίνουμε όταν έχουμε άγχος και στρες είναι η κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη να αυξήσει το… πάθος μας να καταναλώσουμε σνακ με αρκετή ζάχαρη και αλάτι», τονίζει.

Μάλιστα όπως λέει ο λόγος είναι τριπλός. «Αφενός πρόκειται για εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα (σοκολάτα, πατατάκια, κέικ κ.λπ.) τα οποία μπορούν προσωρινά να μειώσουν την κορτιζόλη. Όταν αυτή η συνήθεια επαναλαμβάνεται μερικές φορές, γίνεται ένας μηχανισμός αντιμετώπισης για τη μείωση του στρες. Και πριν το καταλάβουμε, ο οργανισμός μας βρίσκει αυτή τη λύση και μας σπρώχνει να τα καταναλώσουμε»

Ο άλλος λόγος είναι επίσης βιολογικός: «Το σώμα μας μας λέει ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διαχειριστεί τις καταστάσεις.  Και αισθανόμαστε μια κούραση και μια ατονία. Με αυτού του είδους τη διατροφή, παίρνουμε άμεσα την ενέργεια, αλλά δεν κρατάει πολύ και έτσι πεινάμε συνέχεια».

Κακές… συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς σωστά!

Ένας τρίτος λόγος, είναι η έλλειψη καλό ύπνου. Το άγχος μας οδηγεί στο να μην κοιμόμαστε καλά. Ο βαθύς ύπνος έχει τη δυνατότητα να καταστέλλονται οι ορμόνες της πείνας και της εξάντλησης, κάτι που δεν προσφέρει ο ελαφρύς, αγχωτικός ύπνος», λέει η  Clarissa Lenherr.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ένας τρόπος είναι να καταφέρουμε να κοιμηθούμε σωστά. Για να το καταφέρουμε, ένας τρόπος είναι η σωματική άσκηση. Φροντίστε να ασκήστε στο σπίτι αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο σας.

Μπορείτε πριν πέσετε στο κρεβάτι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει.

Προτιμήστε αντί να έχετε κοντά στο κρεβάτι σας το κινητό σας, να έχετε ένα βιβλίο.

Ακούστε λίγη χαλαρωτική μουσική.

Να έχετε πάντα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι. Ένα μήλο μπορεί να σας χορτάσει. Είναι καλύτερο να καταναλώσετε ακόμα και 2-3 φρούτα, από ένα σακουλάκι πατατάκια.

Επίσης, ρωτήστε τον εαυτό σας εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι όταν βρεθείτε στην κουζίνα που αναζητά σνακ. Στη συνέχεια πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Το πιο σημαντικό, προσπαθήστε να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Η ζωή δεν είναι κανονική αυτή τη στιγμή και η προσαρμογή δεν είναι εύκολη.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η διατροφή να μειώσει το άγχος των ημερών;

x
Send this to a friend