Η δίαιτα των βραστών αβγών που κρατάει δύο εβδομάδες

Η δίαιτα των βραστών αβγών που κρατάει δύο εβδομάδες

Νέες δίαιτες βγαίνουν καθημερινά στο προσκήνιο για να «οδηγούν» γυναίκες και άνδρες στον στόχο του καλλίγραμμου σώματος. Η νέα τάση ακούει στο όνομα «Η δίαιτα των βραστών αβγών».

Το όνομά της τα λέει όλα: Πρόκειται για μία πρωτεϊνούχα δίαιτα που στηρίζεται στην κατανάλωση αβγών και υπόσχεται ταχύτατη καύση του λίπους και απώλεια κιλών -μέχρι 10 όπως λένε- σε μόλις δύο εβδομάδες

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη δίαιτα απαγορεύει την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, ενώ ενθαρρύνει την κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών, όπως γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μπρόκολο, σπαράγγια, κολοκυθάκια και μανιτάρια.

Επιπλέον, προτείνει μία ακόμη κλασική διατροφική τακτική, την ενσωμάτωση 6-8 ποτηριών με νερό στο καθημερινό διαιτολόγιο, για τον κατευνασμό του αισθήματος της πείνας. Για πρωινό η δίαιτα προτείνει 2 αβγά και ένα φρούτο σε καθημερινή βάση, για μεσημεριανό 2 αβγά με λαχανικά στον ατμό ή φρούτα ή κοτόπουλο με πράσινη σαλάτα.

Το βραδινό περιλαμβάνει σαλάτα με 2 ακόμη αβγά ή κάποιο είδος πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο ή ψάρι.

Προσοχή! Μην κάνετε τη συγκεκριμένη δίαιτα για παραπάνω από 2 εβδομάδες και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να την κάνετε. Λόγω της έλλειψης υδατανθράκων είναι πιθανό να νιώθετε λίγη αδυναμία. Μόλις περάσουν οι 2 εβδομάδες μπορείτε να προσθέσετε στο διαίτολόγιό σας κάποιους υδατάνθρακες αλλά μην σταματήσετε να πίνετε νερό.

Δείτε ενδεικτικά το πρόγραμμα μιάς εβδομάδας

Δευτέρα
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: Φρούτα και 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο και 1 μεγάλή σαλάτα

Τρίτη
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο και πράσινη σαλάτα
Βραδινό: 1 πορτοκάλι, 1 σαλάτα και 2 βραστά αυγά

Τετάρτη
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: 1 ντομάτα, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί με λίγα λιπαρά
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο και σαλάτα

Πέμπτη
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: 2 φρούτα
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο

Παρασκευή
Πρωινό: 2 βραστά αυγά
Μεσημεριανό: 2 βραστά αυγά και λαχανικά στον ατμό
Βραδινό: Ψητό ψάρι και σαλάτα

Σάββατο
Πρωινό: 2 βραστά αυγά
Μεσημεριανό: Φρούτα
Βραδινό: Κοτόπουλο στον ατμό και σαλάτα

Κυριακή
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και φρούτα
Μεσημεριανό: Σαλάτα ντομάτα και λαχανικά στον ατμό με κοτόπουλο
Βραδινό: Λαχανικά στον ατμό

Previous ArticleNext Article

10 τροφές που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου μετά τα 40

Καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καταπολεμήσουμε ασθένειες, να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.

Κι όμως μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να κάνει όλα τα παραπάνω, απλά και μόνο προσφέροντάς του τρόφιμα, που καταπολεμούν τον καρκίνο, εξομαλύνουν τις ρυτίδες και ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Να ποιες θα πρέπει να βάλεις στο καλάθι σου κατά την επόμενη βόλτα σου στο σούπερ μάρκετ:

1. Σολομός

«Οι ορμονικές αλλαγές στα 40 σας μπορεί να επηρεάσουν την όρεξή σας», υποστηρίζει η διαιτολόγος, Lauren Slayton. «Τόσο η βιταμίνη D3 όσο και η πρόσθετη άπαχη πρωτεΐνη μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την όρεξή σας υπό έλεγχο», λέει. Ο άγριος σολομός περιέχει και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά και είναι και πεντανόστιμος!

2. Φυτικό γάλα

«Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη αποτελεσματικά. Έτσι έχουμε αέρια και πρήξιμο. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και πιθανότατα θα δείτε κάποιες βελτιώσεις», συμβουλεύει η διαιτολόγος Amy Shapiro. Η τέλεια έναλλακτική; Ένα φυτικό γάλα! Με τόση ποικιλία που κυκλοφορεί πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις!

3. Ξινό λάχανο

Εάν εδώ και χρόνια τρως πολλές επεξεργασμένες τροφές, το πιο πιθανό είναι να έχεις προβλήματα στο πεπτικό σου σύστημα τώρα στα 40. Τι συμβουλεύει ο Dr. Rob Silverman; Μα φυσικά να γεμίσεις τη διατροφή σου με προβιοτικά, όπως ξινό λάχανο, κεφίρ, κίμτσι, γιαούρτι και κομπούχα.

4. Σμέουρα

Τα θαυματουργά αυτά μούρα περιέχουν φυτοχημικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, αλλά και 8γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς πιο χορτάτος και να ανακουφιστείς από τη δυσκοιλιότητα.

5. Αβοκάντο

Το λιπαρό αυτό φρούτο περιέχει υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να μειώσει την επιθυμία για φαγητό και κατά συνέπεια την ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Journal, οι άνθρωποι που έτρωγαν μόλις μισό φρέσκο αβοκάντο με το μεσημεριανό τους γεύμα ανέφεραν ότι μειώθηκε κατά 40% η επιθυμία για φαγητό για ώρες μετά.

6. Αμύγδαλα

Ο αγαπημένος αυτός ξηρός καρπός χάρη στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που περιέχει μπορεί επίσης να μειώσει την LDL χοληστερόλη.

7. Μήλα

Τελικά απ’ ό,τι φαίνεται, ένα μήλο την ημέρα όντως κάνει το γιατρό πέρα! Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά μήλα είχαν 13 έως 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου από τους υπόλοιπους.

8. Σκόρδο

Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, μια μελέτη στο ιαπωνικό περιοδικό Cancer Research έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του οισοφάγου και τον καρκίνο του στομάχου.

9. Σταφύλια

Όπως και το κρασί, τα σταφύλια περιέχουν μια πολυφαινόλη, τη ρεσβερατρόλη, που έχει συνδεθεί με τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών ασθενειών και καρκίνου.

10. Τζίντζερ

Αποτελεί ένα από τα πιο παλιά γιατρικά για την καταπολέμηση του φουσκώματος και της ναυτίας. Η συγκεκριμένη ρίζα όμως μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ προάγει και την καλή υγεία χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές της ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης: Οι ιδιαιτερότητες του σώματoς μετά τα 40 και πως πρέπει να προπονούμαστε

«Μυστικά» που δεν ξέρετε για τροφές που καταναλώνετε καθημερινά!

Η διατροφή μας βασίζεται σε διάφορα τρόφιμα για τα οποία πάντως δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Η σοκολάτα, το μέλι, το κοτόπουλο, τροφές που τρώμε σχεδόν καθημερινά, κρύβουν μυστικά.

1) Η σοκολάτα ήταν νομισματική μονάδα την εποχή των Ίνκας και των Αζτέκων στο Μεξικό.

2) Τα μήλα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα ανήκουν στην κατηγορία των ρόδων. Αν όμως προσφέρετε μια τσάντα φιρίκια σε κάποια αντί για τριαντάφυλλά δεν ξέρουμε πόσο θα το εκτιμήσει.

3) Τα κοτόπουλα σήμερα περιέχουν 266% περισσότερο λίπος από ό,τι πριν από σαράντα χρόνια.

4) Το μέλι αποτελείται από δύο βασικά συστατικά: το νέκταρ των λουλουδιών και τον εμετό των μελισσών. Επίσης δεν χαλάει, αν δεν ζαχαρώσει, και μπορεί να διατηρηθεί έως και 3000 χρόνια.

5) Στον Μεσαίωνα, η κοτόσουπα, που σήμερα πολλοί την ταυτίζουν με νοσοκομειακό φαγητό, θεωρούνταν αφροδισιακή.

6) Τα fortune cookies, που ανοίγουμε με λαχτάρα μετά από ένα κινέζικο γεύμα εφευρέθηκαν στον Σαν Φραντσίσκο το 1900.

7) Tα αράπικα φιστίκια είναι βασικό συστατικό της δυναμίτιδας.

8) Κανένα φαγητό δεν παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, εκτός από το μητρικό γάλα.

9) Στο αεροπλάνο κανένα φαγητό δεν μας αρέσει ιδιαίτερα, γιατί η γεύση και η όσφρησή μας μειώνονται την ώρα της πτήσης κατά 20% έως 50%.

10) Η Ινδία κατέχει τα πρωτεία στην χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος ανά άτομο, ενώ οι Αυστραλοί είναι οι πιο κρεατοφάγοι του πλανήτη. Μετά ακολουθούν οι Αμερικανοί.

Διαβάστε επίσης: Οι πιο… παράξενες αλλεργίες που μπορεί να μας ταλαιπωρούν

Πότε ο εγκέφαλος μπερδεύει τη δίψα με την πείνα;

Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να τρώει όλη μέρα έπειτα από έναν επίπονο αγώνα και να δικαιολογεί τον εαυτό του γι΄ αυτό που κάνει. Λίγο πολύ όλοι οι αθλητές, ιδιαίτερα αυτοί του μαραθωνίου, το έχουν πράξει κάποια στιγμή. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να περιορίσετε την όρεξη που έχετε μετά το τρέξιμο.

Σκέψη…

Αρχικά σκεφτείτε τι τρώτε και πότε, έπειτα από το τρέξιμο. Τα γεύματα και τα σνακ αποκατάστασης που καταναλώνετε πρέπει να περιέχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Όπως είναι για παράδειγμα το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αυγά, το άπαχο κρέας, και τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές πρότεινες.

Στα πρώτα 20′

Επίσης καλό είναι να τρώτε το συντομότερο δυνατό αφότου έχετε τελειώσει τον αγώνα. Προτιμότερο είναι να γίνεται εντός 20 λεπτών. Δεν θα πρέπει να περιμένετε περισσότερες από 2 ώρες για να φάτε κάτι.

Το σώμα σας είναι σχεδιασμένο να αποσπά θρεπτικά στοιχεία από τα φαγητό γρήγορα και αποδοτικά έπειτα από έναν κουραστικό αγώνα τρεξίματος, οπότε μην το αρνείστε! Η πρωτεΐνη είναι σημαντική μετά το τρέξιμο για την αποκατάσταση των μυών.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την επανατροφοδότηση των αποθηκών γλυκογόνου που εξαντλούνται με τις μεγάλες αποστάσεις. Οι αποστάσεις αυτές απαιτούν συμπληρώματα όπως τα τζελ τα οποία περιέχουν ζάχαρη.

Δίνουν μια ώθηση προς τα πάνω στο ζάχαρο το οποίο χρειαζόμαστε όταν τρέχουμε, αλλά ότι ανεβαίνει πρέπει εν συνεχεία να κατέβει. Καθώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν κατακόρυφα, παίρνουμε ένα άλλο συμπλήρωμα και τα συνεχή πάνω – κάτω κάνουν το ζάχαρο να μοιάζει με τρενάκι του λούνα παρκ.

Μας βοηθά να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις, ωστόσο θα πρέπει να το σταθεροποιήσουμε το συντομότερο δυνατό. Καταναλώνοντας τα κατάλληλα τρόφιμα, είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Σάκχαρο

Οι μεγάλες διαδρομές επιδρούν στα επίπεδα του σακχάρου για κάποια ώρα μετά τον αγώνα, καθώς το σώμα συνεχίζει να λειτουργεί σε υψηλές ταχύτητες προκαλώντας την μείωση του σακχάρου ακόμη και την στιγμή που δεν επιτελείται κάποια άσκηση.Μια άλλη στρατηγική για τον έλεγχο στα επίπεδα του σακχάρου είναι να προσπαθείτε να καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες τροφίμων και σνακ σε συχνότερα διαστήματα σε μεγάλες διαδρομές.

Πεινάς ή διψάς;

Μπορεί να μπερδέψετε την πείνα με την δίψα επίσης. Ο εγκέφαλος παραπλανεί μερικές φορές ερμηνεύοντας την αφυδάτωση σαν πείνα και αυτό μας οδηγεί στο να τρώμε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Αντί για φαγητό θα πρέπει να καταναλώσετε νερό ή κάποιο ενεργειακό ρόφημα. Δοκιμάστε ένα ποτήρι νερό ή μια κούπα τσάι πριν φάτε κάτι.

Τροφοδοσία πριν…

Τρώγοντας ένα μικρό γεύμα πριν το τρέξιμο, θα βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά το πρωί όταν το προηγούμενο βράδυ δεν έχετε φάει τίποτε και στην περίπτωση αυτή το τρέξιμο μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα. Γεμίστε τις αποθήκες γλυκογόνου πριν τρέξετε, τρώγοντας ένα τοστ με μαύρο ψωμί και φυστικοβούτυρο, μια ενεργειακή μπάρα ή δημητριακά ολικής άλεσης.

Εν ολίγοις, αυτή είναι η στρατηγική για να ελέγξετε την πείνα σας μετά το τρέξιμο:
  • Πάρτε ένα πρωινό πριν τον αγώνα χωρίς υπερβολές.
  • Καταναλώνετε πιο συχνά μικρές ποσότητες σνακ  εν ώρα αγώνα.
  • Πίνετε άφθονο νερό. Να έχετε ένα μεγάλο ποτήρι με νερό και να πίνετε κάθε φορά που αισθάνεστε ότι πεινάτε.
  • Καταναλώστε σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά μέσα σε 20 λεπτά από την ώρα που θα έχετε τελειώσει το τρέξιμο.
  • Καταναλώστε μικρά γεύματα και σνακ μετά το τρέξιμο τα οποία θα περιέχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Διαβάστε ακόμα: Μετα-αγωνιστικό γεύμα: Η σωστή στρατηγική κλειδί για την άρτια αποκατάσταση

Πώς το μέλι καταπολεμά την παχυσαρκία;

Έναν ανέλπιστο σύμμαχο μπορούν να βρουν στο μέλι οι άνθρωποι που κάνουν προσπάθεια να χάσουν κιλά. Συγκεκριμένα, όπως αποδείχθηκε από επιστημονική μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το μέλι παίζει μεγάλο ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η συγκεκριμένη έρευνα κράτησε έξι μήνες και αποφάνθηκε πως η κατανάλωση 15 γραμμαρίων μελιού κάθε μέρα έχει ευεργετική επίδραση στη συγκέντρωση γλυκόζης και ινσουλίνης στον οργανισμό σε σχέση με άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Όπως άλλωστε έχει τονίσει η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»: «Τα ευρήματα της εξάμηνης αυτής μελέτης έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού ίσως να καθυστερεί ή να προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια».

Η διαφορά με τη ζάχαρη

Το μέλι, αν και τροφή που την χαρακτηρίζει η γλυκιά της γεύση, αποτελείται από ζάχαρα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που συναντάμε στην ζάχαρη. Συγκεκριμένα, η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα μέσω μιας διαδικασίας ενεργητικής απορρόφηση.

Με άλλα λόγια, μεταφορείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των λαχνών του εντερικού σωλήνα συλλαμβάνουν τα μόρια φρουκτόζης και τα μεταφέρουν μέσα στα κύτταρα με αποτέλεσμα η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης να γίνεται πιο αργά και να μην προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης.

Αντίθετα η απορρόφηση της ζάχαρης από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται μέσω ώσμωσης μετά την πέψη. Αυτό σημαίνει πως η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στο αίμα προκαλώντας έτσι την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Η ουσία για κάποιον που θέλει να αδυνατήσει αλλά δεν μπορεί να κόψει την ζάχαρη είναι πως αποτελεί χίλιες φορές προτιμότερο να την αντικαθιστά με το μέλι. Σε αντίθεση με την ζάχαρη είναι δεδομένο πως  θα βοηθήσει τον οργανισμό του να χάσει πιο εύκολα κιλά.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το μέλι απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις;

Πότε το βραδινό πέφτει… βαρύ στην καρδιά σας;

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, είναι φυσικό να θέλετε να χαλαρώσετε πηγαίνοντας γυμναστήριο ή τρέχοντας.

Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που θα κάτσετε να φάτε για βράδυ, ίσως να είναι ήδη 20:00. Δυστυχώς, τα γεύματα τόσο αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες.

Ευρήματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη συνάντηση επιστημονικών συνόδων της «American Heart Association» (AHA), οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων τους μετά τις 18:00 ήταν πιο πιθανό να έχουν καρδιαγγειακούς κινδύνους σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν νωρίτερα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 112 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 33 ετών και εξέτασαν παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής τους, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, ο τύπο φαγητού που καταναλώνουν, καθώς και δείκτες υγείας όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη κρατούσαν ηλεκτρονικά ημερολόγια τροφίμων για να παρακολουθήσουν αυτά που έτρωγαν ανά εβδομάδα.

Πότε τρώμε και τι τρώμε

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το πότε τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε αλλά και το πόσο τρώμε», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Νουρ Μακάρεμ.

Τα αποτελέσματα αυτά βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την Μακάρεμ και τους συναδέλφους της, εξετάζοντας εξειδικευμένα το βραδινό φαγητό στον ισπανόφωνο πληθυσμό.

Σε αυτή την έρευνα, αποδείχθηκε πως όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία θερμίδων που καταναλώνονται μετά τις 18:00, τόσο υψηλότερη η γλυκόζη και η ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να είναι προπομπός διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αν και η πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση των Επιστημονικών Συνόδων της AHA επικεντρώθηκε στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών, η Μακάρεμ είπε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που τρώνε αργά το βράδυ, αυξάνουν τις πιθανότητές τους για όλα αυτά.

«Τα όργανά μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στην πέψη και το μεταβολισμό, έχουν τα δικά τους «ρολόγια» που αυτορυθμίζουν τη λειτουργία τους. Τα σώματά μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων το βράδυ. Όταν τα φορτώνουμε τη νύχτα, τα «ρολόγια» στα όργανά μας δεν είναι ευθυγραμμισμένα με το κύριο ρολόι στον εγκέφαλο. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση μεταβολικής δυσλειτουργίας και αυτό μπορεί να σας προδιαθέσει σε καρδιακές παθήσεις», τονίζει.

Τι συμβαίνει όμως αν εργάζεστε αργά και τείνετε να γευματίζετε τα βράδια; Οι ερευνητές προτείνουν να έχετε φάει για όλη την ημέρα πριν δύσει ο ήλιος.

Εναλλακτικά, σύμφωνα με την Μακάρεμ, μπορείτε να προσλάβετε την πλειοψηφία των θερμίδων σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα και να επιλέξετε ένα ελαφρύ, εύπεπτο δείπνο για βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα: Η βραδινή προπόνηση κόβει την όρεξη, αλλά όχι τον ύπνο

Ποιες τροφές δεν πρέπει να συνδυάζονται με φάρμακα

Γράφει η Ελένη Ανδέου Γιωργάκη*

Oι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με διάφορες τροφές αποκτούν αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι, όπως αποδεικνύεται στην καθημερινή κλινική πράξη, διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων.

Η παράβλεψη του σημαντικού ρόλου που παίζει ο συνδυασμός τροφής και φαρμάκου, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία μιας θεραπείας ή ακόμα και σε διατροφικές ανεπάρκειες.

Αυτό σημαίνει, ότι κάποιες τροφές είναι πιθανόν να αναστέλλουν ή να εντείνουν τη δράση σημαντικών φαρμάκων, όπως ορισμένα αγχολυτικά, αντιισταμινικά ή αντιυπερτασικά φάρμακα. Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν, οι ανάλογες ρυθμίσεις στη διατροφή όταν ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή είναι αναγκαίες.

Πριν ή μετά το γεύμα;

Η ποσότητα και τα συστατικά των καθημερινών γευμάτων καθορίζουν την ταχύτητα απορρόφησης ενός φαρμάκου. Είναι αλήθεια ότι ορισμένα φάρμακα έχουν την ιδιότητα να ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται μετά το φαγητό, ενώ άλλα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, καθώς η δραστικότητά τους μειώνεται όταν απορροφούνται από τον οργανισμό μαζί με την τροφή.

Γενικά η λήψη τροφής μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των φαρμάκων και κατ’ επέκταση τη συνολική βιοδιαθεσιμότητά τους, είτε μεταβάλλοντας το pH των γαστρικών υγρών και άρα τη διαλυτότητά τους σε αυτά, είτε επηρεάζοντας το χρόνο γαστρικής κένωσης και άρα το διατιθέμενο χρόνο για την απορρόφησή τους από το λεπτό έντερο. Γι’ αυτό, πριν ξεκινήσετε μια θεραπεία, θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν πρέπει να παίρνετε τα φάρμακα πριν ή μετά το φαγητό ή σε απόσταση από τα γεύματα.

Προσοχή στα…

Κάποιες τροφές μπορεί να αλληλεπιδράσουν με κάποια φάρμακα, επηρεάζοντας την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητά τους. Μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

Γαλακτοκομικά

Παρόλο που η γενική σύσταση όταν παίρνουμε αντιβίωση είναι να τρώμε γιαούρτι (επειδή οι γαλακτοβάκιλοι που περιέχει προστατεύουν το μικροπεριβάλλον και τη χλωρίδα του εντέρου, η οποία μπορεί να διαταραχθεί), ορισμένα αντιβιοτικά αλληλεπιδρούν αρνητικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ασβέστιο του γάλακτος, για παράδειγμα, δεσμεύει την τετρακυκλίνη, ένα σύνηθες αντιβιοτικό, οπότε απορροφάται λιγότερη ποσότητα φαρμάκου από τον οργανισμό.

Αυτό σημαίνει ότι για να είναι αποτελεσματική η τετρακυκλίνη πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση τροφής που περιέχει ασβέστιο, όπως το γάλα. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες με σίδηρο, αφού έχει αποδειχτεί ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμποδίζουν την απορρόφησή του.

Οι χυμοί εσπεριδοειδών και χρήση αντιόξινων

Τα ευεργετικά κατά τα άλλα φλαβονοειδή που περιέχονται στο γκρέιπ φρουτ, μπλοκάρουν τη δράση ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των φαρμάκων. Ο χυμός του γκρέιπ φρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, όπως οι ανταγωνιστές ασβεστίου, ορισμένα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, σκευάσματα με οιστρογόνα όπως τα αντισυλληπτικά, τα αγχολυτικά και τα αντιισταμινικά.

Ακόμα και ο χυμός πορτοκαλιού, σε μικρότερο όμως βαθμό, μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα, συνήθως αντιόξινα, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσπεψίας. Τα αντιόξινα (φάρμακα για το πεπτικό έλκος), με την αύξηση του γαστρικού pΗ συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης του ασβεστίου, του σιδήρου, του μαγνησίου και του ψευδαργύρου.

Λιπαρά γεύματα και η νηστεία

Τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς και η νηστεία, αποτελούν δύο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, κατά τις οποίες μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Και στις δύο περιπτώσεις, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα λιπαρών οξέων στο πλάσμα του αίματος, τα οποία ανταγωνίζονται τις διάφορες φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο ποσοστό του φαρμάκου στο πλάσμα, αυξημένη φαρμακολογική δράση και –δυνητικά- εμφάνιση τοξικότητας.

Φυσικά προϊόντα και θεραπευτικά βότανα σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν κάποια φυσικά προϊόντα που αλληλεπιδρούν με ορισμένα φάρμακα. Για παράδειγμα, το ginseng μπορεί να επιτείνει την υπογλυκαιμική δράση των αντιδιαβητικών φαρμάκων. Το σκόρδο, σε συνδυασμό με αντιπηκτικά, αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ενώ η βαλεριάνα επιτείνει τη δράση ορισμένων κατασταλτικών φαρμάκων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

wood on the vegetable capsule

Επίδραση τροφίμων στην απορρόφηση και το μεταβολισμό των φαρμάκων

Οι αλληλεπιδράσεις με τα τρόφιμα μπορούν να έχουν εμφανείς επιδράσεις στη διαθεσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας. Η σημαντική, για παράδειγμα, ελάττωση στην απορρόφηση των αντιβιοτικών πενικιλλίνη και τετρακυκλίνη, εξαιτίας των τροφίμων που είναι πλούσια σε μαγνήσιο (όσπρια, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κλπ.) ή σίδηρο (συκώτι, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, κλπ.) ή γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο, υποχρεώνει τη λήψη τους από τον ασθενή με άδειο στομάχι.

Τα καπνιστά τρόφιμα περιέχουν ουσίες που διεγείρουν τη λειτουργία ορισμένων ενζύμων (οξειδάσες) του εντέρου και του ήπατος, τα οποία εμπλέκονται στο μεταβολισμό των φαρμάκων. Τα ένζυμα αυτά κινητοποιούνται επίσης από τις ινδόλες, που βρίσκονται στο λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, με αποτέλεσμα π.χ. την αύξηση του καταβολισμού του αντιεπιληπτικού φαρμάκου φενυντοΐνη, καθώς και αντιθρομβωτικών και βαρβιτουρικών φαρμάκων.

Ο ρόλος των επιστημόνων υγείας

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι φαρμακοποιοί και οι κλινικοί διαιτολόγοι είναι σε θέση να προβλέπουν τον κίνδυνο της αλληλεπίδρασης φαρμάκου-διατροφής, μέσα από την επίγνωση του κατάλογου των φαρμάκων, της δίαιτας και της κατάστασης θρέψης του ασθενούς. Αποτελεί δική τους ευθύνη να αναγνωρίσουν, πότε εμφανίζονται ανεπιθύμητα αποτελέσματα, λόγω αλληλεπιδράσεων φαρμάκων-διατροφής, διακρίνοντας τα αντίστοιχα κλινικά σημεία και εκπληρώνοντας τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Θα πρέπει, ακόμη, να γνωρίζουν ποιές είναι οι κατάλληλες παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου για προβλήματα και πώς να χειριστούν τα αποτελέσματα από τις εν λόγω αλληλεπιδράσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να παίξουν αξιόλογο ρόλο για την κλινική εικόνα του ασθενή. Για τον γρήγορο και αποτελεσματικό εντοπισμό της αλληλεπίδρασης φαρμάκου-διατροφής απαιτείται η συλλογή κλινικών εμπειριών για τα νέα φάρμακα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διατροφικές αλλαγές που πραγματοποιούνται.

Διαβάστε επίσης: Τροφές «φάρμακα» που μας κρατούν υγιείς

*Η Ελένη Ανδέου Γιωργάκη είναι Κλινική Διαιτολόγος και κατέχει διδακτορικό στην Kλινική Διαιτολόγια, Διατροφή και Αγωγή Υγείας. Επίσης κατέχει Β.Sc.(με τη διάκριση Summa Gum Laude) του Youngstown State University, Αμερικής, στη Διαιτολογία (Food and Nutrition / Dietetics). Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

x

Send this to a friend