Πώς η διατροφή μας βοηθά να ξεπεράσουμε τους τραυματισμούς

Τροφές που σας βοηθούν να ξεπεράσετε τους μυϊκούς τραυματισμούς

Όταν το σώμα σου αντιμετωπίζει έναν μυϊκό τραυματισμό, μέρος της αποθεραπείας είναι πάντα και ο τρόπος που τρως.

Μπορεί να είναι μια υποτιμημένη πτυχή της αποθεραπείας αλλά είναι γνωστό πως για κάθε είδος τραυματισμού υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε το σώμα σου να επανέλθει.

Γι αυτό είναι σημαντικό παράλληλα με την θεραπεία που σου έχει δοθεί από τον γιατρό σου, να προσέχεις τη διατροφή σου για να γεμίσεις το σώμα σου με τα συστατικά εκείνα που θα βοηθήσουν τη θεραπεία σου να δράσει καλύτερα.

Όταν υποφέρεις από κάταγμα κοπώσεως

Τα κατάγματα καταπόνησης συνήθως προκαλούνται από τη συνεχόμενη διάνυση μεγάλων αποστάσεων ή τη απότομη αύξηση των χιλιομέτρων που κάνουμε. Επηρεάζουν κυρίως τα οστά στα άκρα και τα πόδια και προκύπτουν όταν ο μυς είναι ήδη κουρασμένος και υπερφορτώνεται στρες στα οστά.

Ασβέστιο και βιταμίνη D

Το γάλα έχει θεραπευτικές ιδιότητες ως γνωστόν. Δεν είναι τυχαίο πως το αμερικανικό κολέγιο αθλητικής ιατρικής (ACSM) συστήνει στους αθλητές με κατάγματα καταπόνησης να πίνουν περίπου τρία ποτήρια γάλα την ημέρα. Γενικά, τα γαλακτοκομικά τρόφιμα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα τρόφιμα που βοηθάνε σε μια τέτοια αποθεραπεία όπως τα λάχανα, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα προϊόντα σόγιας και ο χυμός πορτοκαλιού.

Η βιταμίνη D είναι μια άλλη θρεπτική ουσία που κάνει καλό στα οστά. Ο καλύτερος τρόπος για να την αποκτήσετε είναι η έκθεση στον ήλιο ενώ μέσω τρόφιμων η πρόσληψη μπορεί να γίνει κατά βάση μέσα από αυγά, σολομό, σκουμπρί, τόνο, σαρδέλες, συκώτι και μανιτάρια. Αν έπειτα από μια εξέταση αίματος αποκαλυφθεί πως είστε ανεπαρκής όσον αφορά τη βιταμίνη D, ο γιατρός εκτός από το να σας γράψει συμπληρώματα θα σας συστήσει να τρώτε αυτές τις τροφές.

Όταν έχεις μόλις χειρουργηθεί στο γόνατο

Ανεξάρτητα από το είδος της χειρουργικής επέμβασης στην οποία έχεις προβεί – μηνίσκος, χιαστοί ή οτιδήποτε- ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών.

Πρωτεΐνη, κολλαγόνο και ψευδάργυρο

Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ζωτικής σημασίας για έναν δρομέα ο οποίος αδρανοποιείται μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Επιβάλλεται να τρώει κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια, όσπρια και φασόλια.

Ταυτόχρονα, το κρέας είναι μια πολύ πλούσια πηγή κολλαγόνου, ενός συνδετικού ιστού που προάγει την επούλωση των πληγών. Είναι καλύτερα να επιλέγετε άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και η γαλοπούλα καθώς τα κορεσμένα με χοιρινό λίπος μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, καθυστερώντας την ανάρρωση.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια του οργανισμού σε ψευδάργυρο μπορεί να καθυστερήσει το χρόνο αποκατάστασης. Όπως η πρωτεΐνη, έτσι και ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια.

Όταν πάσχεις από τενοντίτιδα ή πελματιαία κολπίτιδα…

Όταν ακούς μια λέξη που τελειώνει σε «-ίτιδα» έχουμε να κάνουμε με φλεγμονή: η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή του τένοντα και η πελματιαία κολπίτιδα η φλεγμονή στον πυθμένα του ποδιού. Η τενοντίτιδα είναι ένας πολύ συχνός τραυματισμός που προκύπτει από υπερβολικές ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Η απότομη αύξηση των χιλιομέτρων που διανύουμε καθώς και η λογική της υπέρβασης του πόνου, προκαλούν τέτοιου τύπου προβλήματα.

Αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά

Τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Και, όσο πιο σκούρα είναι η τροφή ως προς το χρώμα της τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά της στα αντιοξειδωτικά. Επιλέξτε τα σκούρα πράσινα φύλλα και τα πλούσια σε χρώμα μούρα για να είστε σίγουροι και σίγουρες.

Αν και ίσως είστε διστακτικοί στο να καταναλώνετε λίπος όταν βρίσκεστε σε περίοδο αδράνειας όπως αυτή ενός τραυματισμού, το ακόρεστο λίπος μπορεί πραγματικά να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.

Όταν υποφέρεις από αρθρίτιδα…

Μια άλλη επώδυνη «-ίτιδα» είναι αρθρίτιδα δηλαδή η φλεγμονή στις αρθρώσεις. Άπειροι άνθρωποι πάσχουν από αρθρίτιδα και πέρα από την ξεκούραση δεν υπάρχει καμία πιο συγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να μειώσουν τον πόνο.

Τροφές με κολλαγόνο

Το κολλαγόνο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας ενώ είναι επίσης και ένα δημοφιλές συμπλήρωμα που βελτιώνει τα αρθριτικά συμπτώματα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως οι αθλητές που έπαιρναν 10 γραμμάρια κολλαγόνου κάθε μέρα για 24 εβδομάδες μείωσαν τον πόνο τους στις αρθρώσεις σε σχέση με άλλους που λάμβαναν ένα φάρμακο placebo για τις ανάγκες της έρευνας.

Διαβάστε ακόμα: Τραυματισμοί δρομέων και αντιμετώπιση: Από τα γόνατα ως τα νύχια

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ιnflammaging: Το άγχος μας γερνάει, αλλά μπορούμε να το… παλέψουμε

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το άγχος είναι βασικός «ένοχος» για τις ενοχλητικές ρυτίδες στο μέτωπο, το πιο χαλαρό και γηρασμένο δέρμα!

Μικρότερες και μεγαλύτερες ρυτίδες που ξαφνικά βαθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Δέρμα άτονο, θαμπό, κουρασμένο. Αφυδάτωση και χαλάρωση στο πρόσωπο. Ευθύνεται για όλα αυτά τα σημάδια μόνο ο χρόνος; Μην βιαστείτε να απαντήσετε θετικά… Εκτός από τον χρόνο, το άγχος αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα γήρανσης.

Inflammaging: Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Οι ειδικοί το έχουν αποκωδικοποιήσει: το άγχος συνδέεται με τα επίπεδα της φλεγμονής (inflammation) στον οργανισμό και η φλεγμονή συνδέεται με τη γήρανση (aging). Και παρότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να νικήσουμε το άγχος, η κατανόηση του τρόπου που επιδρά η φλεγμονή στο δέρμα βοηθά να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τα πρόωρα σημάδια της γήρανσηςΑναφορικά, όμως, με τη γήρανση, οι ειδικοί καταλήγουν στους τρόπους που το άγχος την φέρνει πρόωρα κοντά μας  το άγχος. Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontier in Cell and Developmental Biology, εστιάζοντας στη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τη γήρανση του δέρματος και αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της φλεγμονής σε αυτήν τη διαδικασία.

«Παρότι η σχέση του άγχους με τη γήρανση του δέρματος μέσω της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι γνωστή, κάθε νέα έρευνα μπορεί να φωτίσει διαφορετικές πτυχές αυτής της αλληλεπίδρασης ώστε να φτάσουμε στον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης», σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. «Ωστόσο δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε απλά ότι το άγχος «γερνάει» το δέρμα και να μείνουμε άπρακτοι. Ως δερματολόγοι, διαθέτουμε την επιστημονική γνώση και τα μέσα για να προλάβουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να αντιστρέψουμε τις συνέπειές της στο δέρμα του προσώπου και του σώματος», συμπληρώνει.

3 επιπτώσεις της φλεγμονής στο δέρμα

Αφυδάτωση: Από την ηλικία των 25 περίπου ετών, αρχίζουν να μειώνονται τα φυσικά αποθέματα του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, ενός συστατικού ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσής του. Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από στρεσογόνους παράγοντες επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία αυξάνοντας την υαλουρονιδάση στον οργανισμό, ένζυμο που διασπά το υαλουρονικό οξύ. Το δέρμα, έτσι, γίνεται ξηρό, αφυδατωμένο και θαμπό, με ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο και πιο τραχιά υφή.

Απώλεια ελαστικότητας: Ένα άλλο στοιχείο του δέρματος που επηρεάζει η χρόνια φλεγμονή είναι οι ινοβλάστες, κύτταρα στον συνδετικό ιστό που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνουν το δέρμα ελαστικό και εύκαμπτο. Η χρόνια φλεγμονή ενεργοποιεί τις μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs) στο δέρμα, ένζυμα που διασπούν πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη και αναστέλλουν την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του.

Γλυκίωση ή γλυκοζυλίωση: Το δέρμα παίρνει σχήμα και όγκο από τα λιποκύτταρα, τα οποία αφθονούν στη νεότητα αλλά εξαντλούνται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου. Οι φλεγμονές, μέσω μια διαδικασίας που ονομάζεται γλυκίωση, αυξάνουν το ρυθμό μείωσης των λιποκυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η αναστροφή του χαρακτηριστικού «τριγώνου της νεότητας», όπου το μέσο τμήμα του προσώπου έχει περισσότερο όγκο από το κάτω. Έτσι το πρόσωπο δείχνει πιο κουρασμένο και «βαρύ», και το δέρμα, μην έχοντας αρκετό λιπώδη ιστό να το υποστηρίζει, χαλαρώνει.

Μπορούμε να νικήσουμε τα σημάδια του άγχους στο πρόσωπο;

«Οι περισσότερες θεραπείες προσώπου στο δερματολογικό ιατρείο προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τη μείωση του υαλουρονικού οξέος, την απώλεια ελαστικότητας και την απώλεια όγκου», απαντά η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. Και παρότι είναι δύσκολο να νικήσουμε το άγχος στην καθημερινότητα, σήμερα είναι πιο εύκολο να αντιστρέψουμε τα σημάδια του στο πρόσωπο με θεραπείες όπως τα skin boosters, η μεσοθεραπεία και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP για βαθιά ενυδάτωση, ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και βέβαια με τα fillers υαλουρονικού οξέος που επαναφέρουν τον όγκο στα «σωστά» σημεία.

Η αντιστροφή των σημαδιών του inflammaging μπορεί να επιτευχθεί επίσης με μηχανικό τρόπο, με χρήση συσκευών τεχνολογίας αιχμής, όπως είναι το Fractional Laser CO2 και η τεχνολογία υπερήχων Ultrasound RF αλλά και το «στυλό» Dermapen, που με τη δράση τους ανανεώνουν και λειαίνουν ανώδυνα την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στα βαθύτερα στρώματα, ενισχύοντας την ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend