Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε πίεση

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Στις ΗΠΑ μόνο, κάθε χρόνο πεθαίνουν 610.000 άνθρωποι από καρδιοπάθεια, ενώ η υπέρταση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, για να μειώσουμε τον κίνδυνο προβλημάτων της καρδιάς, η ιδανική αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 140/90 mm Hg. Ένας τρόπος να την κρατήσουμε υπό έλεγχο είναι να αποφεύγουμε εντελώς, ή να περιορίσουμε, τις παρακάτω τροφές και ποτά.

Αναψυκτικά 

Η ζάχαρη είναι χειρότερη από το αλάτι για την αρτηριακή πίεση και την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Open Heart, άνθρωποι που προσλάμβαναν τη μέρα περισσότερα από 75 γρ. σιρόπι καλαμποκιού -ένα βασικό συστατικό των αναψυκτικών-, είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή πίεση. Οι ερευνητές συμπλήρωσαν πως η ζάχαρη, γενικά, μπορεί να συμβάλει με διάφορους μηχανισμούς στον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Κινέζικο φαγητό

Οι σάλτσες που χρησιμοποιούνται στην κινεζική κουζίνα, όπως η σόγια και η teriyaki, περιέχουν πάρα πολύ νάτριο! Για παράδειγμα, η σάλτσα σόγιας περιέχει περίπου 825 mg ανά κουταλιά της σούπας. Επιλέγετε σάλτσα σόγιας με μειωμένο νάτριο και ζητήστε να σας τη σερβίρουν χωριστά ώστε να ελέγχετε καλύτερα τη μερίδα σας.

Έτοιμα προϊόντα ντομάτας

Ο χυμός ντομάτας, τα ντοματάκια και η κέτσαπ περιέχουν περισσότερο νάτριο και αλάτι απ’ όσο υποψιαζόμαστε καθώς το νάτριο λειτουργεί ως ένα πολύ αποτελεσματικό συντηρητικό. Ένα φλιτζάνι έτοιμη σάλτσα ντομάτας μπορεί να περιέχει έως και 1285 mg νάτριο ενώ η ίδια ποσότητα χυμού ντομάτας μπορεί να έχει έως και 650 mg.

Τροφές που δεν πρέπει ποτέ φάτε μετά την ημερομηνία λήξης

Αλλαντικά

Το απειλητικό για την καρδιά μας νάτριο προέρχεται συνήθως από επεξεργασμένες τροφές, όπως τα αλλαντικά και το παστό κρέας. Η αμερικανική ένωση για την καρδιά, American Heart Association, συστήνει τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου στα 1500 mg τη μέρα για ανθρώπους με υπέρταση. Μια μερίδα ζαμπόν (2 φέτες) μπορεί να έχει έως και 730 mg νάτριο, ενώ νάτριο περιέχει επίσης το ψωμί, το τυρί και αρτύματα που συμπληρώνουν ένα σάντουιτς, όπως μουστάρδα και μαγιονέζα! Οι καλύτερες επιλογές για να μην στερείστε τα αλλαντικά είναι το ζαμπόν από στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου και τα άπαχα κρέατα.

Καφές

Αν έχετε υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγετε τους πολλούς καφέδες. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς από την κλινική Mayo στις ΗΠΑ, ο καφές μπορεί να προκαλέσει σημαντική -παροδική- αύξηση της αρτηριακής πίεσης ακόμη και σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από υπέρταση. Μάλιστα, σε μελέτη, άνθρωποι που πίνουν καθημερινά καφέ και άλλα καφεϊνούχα ροφήματα έχουν υψηλότερη μέση πίεση από εκείνους που δεν τα προτιμούν.

Γενικώς είναι καλό να αποφεύγουμε το φαγητό απ’ έξώ. Πίτσες, μπέργκερς, πέτσα από κοτόπουλο, γύρος περιέχουν νάτριο εξαιτίας της ζάχαρης και του αλατιού που περιέχουν τα συστάτικά τους.

Προτιμάμε σπιτικό φαγητό που έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τις ποσότητες.

Διαβάστε επίσης: Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Previous ArticleNext Article

Γευστικά σνακ που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό

Ποια είναι η χρήση του σωστού σνακ; Να σας βοηθάει να μην πεινάτε και παράλληλα να ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας, ώστε να κάνει καύσεις. Τι πρέπει να φάτε, όμως, για να γίνει αυτό.

Η κατανάλωση σνακ με τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών, με τις σωστές θερμίδες, θα βοηθήσει να κρατήσετε ενεργό τον μεταβολισμό σας και θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ο συνδυασμός είναι ένας: Πρωτεΐνες και ίνες και όχι πάνω από 200 θερμίδες.

Ας δούμε, όμως, μερικές επιλογές σνακ που θα μας βοηθήσουν να κάψουμε το λίπος:

Ένα μήλο και αποβουτυρωμένο γάλα

Το φρούτο από μόνο του δεν κάνει. Διότι δεν πρόκειται να μας… κρατήσει. Εκτός από τις φυτικές ίνες, συμπληρώνουμε πρωτεΐνη με ένα ποτήρι γάλα.  Αυτό το δίδυμο θα σας δώσει 10 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών και λίγο πάνω από 200 θερμίδες.

Αβοκάντο γεμιστό με cottage

Εύκολο και απλό σνακ. Αφαιρέστε το κουκούτσι από το αβοκάντο και κρατήστε αφού μπορείτε να το χρησιμοποιείστε  (http://www.itrofi.gr/diatrofi/super-foods/article/934/giati-den-prepei-na-petate-pote-koykoytsi-toy-avokanto). Στο μισό αβοκάντο, προσθέστε δύο κουταλιές cottage cheese 2%, ενώ το άλλο μισό με μια φέτα λεμόνι τυλίξτε το σε μεμβράνη και βάλτε το στην κατάψυξη. Τρώτε 200 θερμίδες και θα πάρετε 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7 γραμμάρια ινών χωρίς να λερώσετε πιάτο!

Τόνος και κράκερ ολικής αλέσεως

Εάν δεν θέλετε να τρώτε γαλακτοκομικά σε κάθε σνακ, μια κονσέρβα τόνου (σε νερό) είναι μια άλλη μεγάλη πηγή άπαχης πρωτεΐνης με υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Για περίπου 200 θερμίδες, μπορείτε να απολαύσετε 100 γραμμάρια τόνου και 6 κράκερ ολικής αλέσεως και θα έχετε πάρει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Φακές και ηλιόσποροι με αραβική πίτα

Οι φακές είναι μια καλή πηγή σιδήρου και ο ηλιόσπορος είναι γεμάτος βιταμίνη Ε. Χρειάζεστε φακές βρασμένες που τις βάζετε στο μπλέντερ με χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι. Ρίχνεται τους ηλιόσπορους, σέλινο, μαϊντανό και «χτυπάτε» δυο-τρεις φορές. Σερβίρετε 2-3 κουταλιές της σούπας πάνω από μια μεσαία αραβική πίτα.  Το σνακ έχει 180 θερμίδες, και από 10 γραμμάρια πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Γαρίδες με γιαούρτι

Μπορείτε να το φτιάξετε όταν σας έχουν περισσέψει γαρίδες. Πάνω σε ένα κράκερ, βάζετε μια κουταλιά γιαούρτι λίγο αβοκάντο και 2-3 γαρίδες. Θα έχετε αρκετή ενέργεια, θα πάρετε πρωτεΐνη με 9 γραμμάρια ανά μερίδα (και 4 g φυτικές ίνες), με μόνο 129 θερμίδες.

Smoothie με μούρα

Απλό και γευστικό. Χρειάζεστε ένα φλιτζάνι μούρα κατεψυγμένα, μισό φλιτζάνι νερό, μια κουταλιά γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μια κουταλιά μέλι και μια κουταλιά φυτικής πρωτεΐνης (σ.σ. από αρακά, σόγια, φασόλι, ρύζι κ.α.). Τα χτυπάτε στο μπλέντερ και αυτό ήταν και με μόλις 139 θερμίδες έχετε 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 φυτικές ίνες.

Αχλάδι με Ricotta

Το ricotta είναι ένα τυρί πλούσιο σε πρωτεΐνες και τα αχλάδια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, κάνουν ένα νόστιμο σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας. Κάθε μερίδα περιέχει 8 g πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια φυτικές ίνες και 170 θερμίδες. Απλά βράστε το αχλάδι για 10 λεπτά, κόψτε το στη μέση, καθαρίστε το κουκούτσι και βάλτε μια κουταλιά ricotta πασπαλίζοντας με Κανέλλα.

Κοτόπουλο σε κυπριακή πίτα (μισό)

Απλά πράγματα. Κυπριακή πίτα την οποία κόβουμε στη μέση για να φτιάξουμε 2 σνακ. Ένα για το πρωί, ένα για το απόγευμα. Κοτόπουλο στήθος 100 γραμμάρια, μισή πιπεριά κόκκινη, σπανάκι και λίγη βινεγκρέτ ιταλική (σ.σ ξίδι, λίγη μουστάρδα Ντιζόν, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο) .  Κάθε μισό περιέχει 200 θερμίδες, 3 γραμμάρια ινών, και περισσότερα από 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Κουνουπίδι με λευκά φασόλια και σκόρδο

Αν σας αρέσουν τα φασόλια, βράστε μια καλή μερίδα στις αρχές της εβδομάδας. Πολτοποιήστε στο μούλτι με 2 σκελίδες σκόρδο, λάδι, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.  Δύο κράκερ με μια κουταλιά από το μίγμα και 2 φλιτζάνια κουνουπίδι, είχε είναι σνακ που θα σας κόψει την όρεξη και περιέχει συνολικά 11 γραμμάρια πρωτεΐνης, 8 γραμμάρια ινών, και 199 θερμίδες.

Ψωμί με τυρί και καρύδια

Ένα σνακ υγείας με 200 θερμίδες που περιέχει 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Όχι μόνο θα βοηθήσει prep το σώμα σας για την καύση του λίπους, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειας σας. Τα καρύδια είναι πλούσια σε σεροτονίνη, μια ορμόνη που παράγει αισθάνονται καλά χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Ψήνετε μια φέτα ψωμί, ανακατεύεται μια κουταλιά της σούπας τυρί cottage χαμηλών λιπαρών με τα καρύδια και το ψιλοκομμένο αχλάδι και τρώτε.

Σαλάτα φακές με ντομάτα και κάρδαμο

Οι σαλάτες είναι εξαιρετικά σνακ. Με μόνο 200 θερμίδες, κάνουν ένα χορταστικό πιάτο.  Το συγκεκριμένο έχει 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Χρειάζεστε, ένα μεσαίο μπολ, βρασμένες φακές σε νερό και 2 φύλλα δάφνης, κάππαρη, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, σέλινο, ντομάτα, σχοινόπρασο και ραντίζετε με βινεγκρέτ από βαλσαμικό ξίδι, σκόρδο και ελαιόλαδο.

Σπαράγγια και σκληρό βραστό αυγό

Απίστευτα ταιριαστός συνδυασμός. Πλούσια σε φυτικές ίνες σπαράγγια και γεμάτα φυσική πρωτεΐνη αυγά ».  Για δύο σνακ θέλετε Ζεύγος 15 σπαράγγια (ωμά ή μαγειρεμένα), με ένα βραστό αυγό για ένα σνακ 126 θερμίδων, πλήρες, με 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πράσινο τσάι με μέντα

Αν έχετε βαρεθεί και δεν πεινάτε απαραίτητα, τότε φτιάξτε ένα πράσινο τσάι με προσθήκη μέντας ή λεμονιού. Είναι δεδομένο ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στην καύση του λίπους και είναι αντιοξειδωτικό. Και επειδή από μόνο του δεν έχει θερμίδες, βάλτε μια κουταλιά μέλι.

Μπάρα πρωτεΐνης

Αν πάλι βαριέστε τόσο πολύ, τότε καταναλώστε μια μπάρα πρωτεΐνης, ωστόσο, προσέξτε να έχει μέχρι 200 θεμρίδες και όχι παραπάνω.

Διαβάστε επίσης: Ιδανικά σνακ πρωτεΐνης αντί για junk food για όσους αθλούνται

Tips διατροφής που πρέπει να ακολοθείτε όταν έχετε τραυματιστεί

Τραυματιστήκατε και θέλετε να προσαρμόσετε την διατροφή σας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ο κατάλληλος για την περίοδο αποθεραπείας σας;

Ο αθλητικός διατροφολόγος Ρουθ Μακίν έδωσε πρόσφατα τις απαντήσεις σε ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα στο runnersworld.com.

Πρέπει οι δρομείς να αλλάξουν τη διατροφή τους όταν τραυματιστούν;

Όταν τραυματιστείτε και απέχετε από το τρέξιμο, υπάρχει μια ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ διατήρησης των άπαχων μυών σας αλλά και ελαχιστοποίησης της αύξησης του σωματικού λίπους. Όταν τραυματίζονται οι δρομείς μειώνεται η συνολική πρόσληψη ενέργειας τους και κατ’ επέκταση η πρόσληψη πρωτεϊνών. Η μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης με την σειρά της, αυξάνει την απώλεια μυϊκής μάζας και έτσι μειώνεται η δυναμική σας κατά το τρέξιμο. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μυϊκή δύναμη μειώνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον ρυθμό που αποδυναμώνεται ο μυϊκός ιστός. Αυτό συμβαίνει τις πρώτες 1 με 2 εβδομάδες ακινησίας. Η απώλεια μυϊκής μάζας άλλωστε, συνδέεται με τον μειωμένο μεταβολικό ρυθμό των ακινητοποιημένων άκρων. Επειδή οι μύες αποκτούν μικρότερη ανταπόκριση όσον αφορά την κατανάλωση πρωτεϊνών, οι πρωτεϊνικές συνθέσεις, η διαδικασία δηλαδή μέσω της οποίας τα επιμέρους κύτταρα κατασκευάζουν πρωτεΐνες, είναι επίσης μειωμένες. Αυτή η εξασθένιση των πρωτεϊνικών συνθέσεων ονομάζεται αναβολική αντίσταση.

Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους τραυματίες δρομείς;

Ο προγραμματισμός διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην υπερνίκηση αυτής της αναβολικής αντοχής. Τα τρόφιμα και ιδιαίτερα η πρωτεΐνη αυξάνουν τη μυϊκή ανάπτυξη. Χρειάζεται λοιπόν ένα συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο και γι ‘αυτό δεν συνιστάται μια διατροφή με χαμηλές συνολικές θερμίδες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μέγιστες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών επιτυγχάνονται όταν καταναλώνετε περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας αθλητικός διατροφολόγος θα συμβουλεύε να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι απαιτήσεις του οργανισμού σας για πρωτεΐνες σε αυτή τη φάση, αλλάζουν ανάλογα με το σωματικό σας βάρος. Για έναν αθλητή που διατρέχει κίνδυνο απώλειας μυών από ακινησία, το ιδανικό είναι να καταναλώνει καθημερινά περίπου 1,6 με 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικής μάζας.

Ποιο είδος πρωτεΐνης πρέπει να προσλαμβάνει ένας δρομέας όταν τραυματιστεί;

Το πιο σημαντικό με τις πρωτεϊνικές τροφές είναι τα αμινοξέα που εμπεριέχουν: τα διαφορετικά πρωτεϊνικά τρόφιμα έχουν και διαφορετικά επίπεδα και αριθμούς αμινοξέων. Για παράδειγμα, όλες οι ζωικές πρωτεΐνες (ψάρι, κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Οι πρωτεΐνες με βάση τα φυτά (ξηροί καρποί, φακές, φασόλια) είναι ατελείς σε πρωτεΐνες. Εκτός από τη διαθεσιμότητα αμινοξέων, πρέπει να εξεταστεί και ο ρυθμός της χώνεψης. Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη από το γάλα χωνεύεται γρήγορα. Επίσης, έχει μεγάλες ποσότητες από ένα αμινοξύ που ονομάζεται λευκίνη, ένα αμινοξύ που οι αθλητικές εταιρίες διατροφής το χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα ανάκαμψης. Εκτός από το γάλα, είναι και το ψάρι, το κρέας και τα που αυγά εμπεριέχουν λευκίνη αλλά για σε αυτές τις τροφές, ο ρυθμός πέψης να είναι πιο αργός, συνεπώς πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία.
Ποιο είναι το ιδανικό πρόγραμμα ημερήσιας διατροφής για έναν τραυματισμένο δρομέα;

Ένα ημερήσιο ιδανικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πρωινό: 400γρ γιαούρτι, μια μικρή χούφτα δημητριακά και βραστά αυγά σε μια φέτα ψωμί.

Δεκατιανό: 500 γραμμάρια φυσικό γιαούρτι (προσθέστε 1-2 φρούτα αν θέλετε να αυξήσετε τη γεύση).

Μεσημεριανό: Κρέας ή ψάρι με σαλάτα

Βραδινό: 250 γραμμάρια τυρί cottage ή 600ml γάλα ή 400γρ γιαούρτι.

Διαβάστε επίσης: Το γόνατο του δρομέα: Τραυματισμοί, αιτίες και λύσεις

«Αντιβιοτικά» από τη φύση που μας κάνουν καλό

Photo by Sean Bernstein on Unsplash

Η φύση έχει προσφέρει πολλές θεραπευτικές λύσεις για την υγεία που μπορούν να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων.

Και όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται να τον επιβεβαιώσουν, αφού πλέον οι περισσότερες εταιρείες στρέφονται στη φύση για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, ενώ έρευνες καταλήγουν ότι τελικά είμαστε ότι τρώμε.

Η φύση, λοιπόν, μέσα από την ατελείωτη γκάμα προϊόντων της μας προσφέρει και διάφορα «φάρμακα» που βοηθούν τον οργανισμό να ενισχυθεί και να δημιουργήσει αντισώματα.

Ευκάλυπτος

Δρα ως ένα ισχυρό αντισηπτικό, αφαιρεί μύκητες, και αντιμετωπίζει βήχα.

Βιταμίνη C

Πολυάριθμα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Κάνει καλό στο δέρμα. Θα πρέπει να καταναλώνουμε 100% φυσικό χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκάλια καθημερινά.

Μηλόξυδο

Δρα ως αντιβιοτικό και είναι πλούσιο σε μηλικό οξύ. Καταστρέφει τα μικρόβια και θεραπεύει πονόλαιμο.

Σκόρδο

Θα πρέπει να καταναλώνουμε μερικές σκελίδες σκόρδο σε καθημερινή βάση καταπολεμά τις λοιμώξεις, τους ιούς και τα βακτήρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ρυθμίζει επίσης την πίεση και αντιμετωπίζει τον διαβήτη. Το σκόρδο καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη και καταπραΰνει τους πονόδοντους. Προσθέσετε το σε σαλάτες, ποτά, και σούπες.

Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ

Καταστρέφει μικρόβια, καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες. Αραιώστε πριν από τη χρήση.

Κρεμμύδι

Είναι πολύ κοντά με το σκόρδο και έχει τις ίδιες ιδιότητες. Είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του κοινού κρυολογίματος, της γρίπης, του πόνου και της φλεγμονής.

Τζίντζερ

Δρα σωστά στην περίπτωση της γρίπης και του κρυολογήματος, θεραπεύει τη ναυτία, το ανακάτεμα στο στομάχι, καταπραΰνει τους μυς και τις αρθρώσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να το αποφύγετε εάν είστε έγκυος.

Κανέλα

Αποτρέπει διαβήτη και ρυθμίζει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε τη κανέλα Κεϋλάνης και αφήστε τη να σιγοβράσει μέσα σε ένα βραστήρα και φτιάξτε ένα ρόφημα που μπορείτε να αποθηκεύσετε για μερικές ημέρες στο ψυγείο. Πιες τε το με μέλι και λεμόνι.

Διαβάστε επίσης: «Αθλητικές» τροφές που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού!

Τα φαγητά που δεν πρέπει να τρώμε το βράδυ

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μας αναγκάζουν πολλές φορές όχι να τρεφόμαστε όταν πεινάμε, αλλά… όταν βρίσκουμε χρόνο. Μέγα λάθος καθώς το σώμα δεν λειτουργεί με τους ρυθμούς μας αλλά με τους δικούς του.

Όπως προκύπτει από έρευνες, κανονικά, το βραδινό κυρίως γεύμα δεν πρέπει να γίνεται μετά τις 20:30 το βράδυ, άσχετα που οι (κακές) συνήθειες των Ελλήνων έχουν ως αποτέλεσμα να τρώμε βραδινό ακόμα και μετά τις 22:00-23:00 το βράδυ.

Αυτό, όπως προείπαμε, είναι μεγάλο διατροφικό λάθος. Μετά τις 21:00 το βράδυ επιτρέπεται κανονικά μόνο ένα πολύ ελαφρύ σνακ και τίποτα παραπάνω! Βέβαια, αν η ώρα που πέφτεις για ύπνο είναι 1:00 και 2:00 τα ξημερώματα, είναι λογικό μετά τις 22.00 το βράδυ να νιώσεις το στομάχι στου να… παραπονιέται.

Σε αυτή την περίπτωση, προσπάθησε τουλάχιστον να αποφύγεις τις παρακάτω τροφές…

Κόκκινο κρέας: Θέτει ολόκληρο το πεπτικό σου σύστημα σε «συναγερμό». Η πέψη είναι αργή και «βαριά» με αποτέλεσμα την πολύ κακή ποιότητα ύπνου.

Λαχανικά: Μπορεί να είναι υγιεινά, αλλά περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Αυτές καθυστερούν πάρα πολύ να «αφομοιωθούν» από το στομάχι και το έντερο.

Επεξεργασμένα τρόφιμα : Ένα απλό παράδειγμα είναι τα πατατάκια. Όλες οι επεξεργασμένες τροφές έχουν υψηλές δοσολογίες γλουταμινικού νατρίου, το οποίο επίσης καθυστερεί την ώρα που σας παίρνει τελικά ο ύπνος.

Πίτσα-σουβλάκια κλπ: Τα πολύ λιπαρά φαγητά, εκτός από κιλά, θα σου φέρουν συνήθως και καούρα, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να ρίξει ρυθμούς όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου.

Διαβάστε επίσης: Τα λάθη που κάνετε στο πρωινό και σας παχαίνουν!

Τροφές που… ξεχνάμε αλλά είναι ευεργετικές για όσους αθλούνται

Πολλές δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες επικεντρώνονται στα συνηθισμένα συστατικά της σαλάτας και τις πρωτεΐνες που συναντούμε σε καθημερινή βάση. Για εκείνους που επιθυμούν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό υπάρχει λύση…

Δεν χρειάζεται να νιώθετε περιορισμένοι αναφορικά με τα φαγητά που μπορείτε να καταναλώσετε όταν βρίσκεστε σε πρόγραμμα ή είστε αθλητής, καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που πιθανώς να μην έχετε ακόμη δοκιμάσει.

Μπορούν να αποτελέσουν ένα νόστιμο σνακ, γεύμα ή ακόμη και επιδόρπιο που δεν περιέχουν τόσους πολλούς υδατάνθρακες οι οποίοι θα χαλάσουν το πρόγραμμα της δίαιτάς σας.

Δεν είναι μοναχά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αλλά κάποια από τα τρόφιμα αυτά διαθέτουν κάλιο το οποίο έχει ευεργετικές επιδράσεις για όσους αθλούνται.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 12 νόστιμα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες τα οποία δεν καταναλώνουμε συχνά:

Κολοκύθα

Συχνά την υποτιμούμε, ωστόσο η κολοκύθα από μόνη της ή και σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά είναι αρκετά υγιεινή και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.  Η κολοκύθα βοηθά στην υγεία των ματιών λόγω της βιταμίνης Α. Μια καλή συνταγή με κολοκύθα θα ήταν μια τραγανή κολοκυθόπιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Ναι, για την Παρασκευή της απαιτείται βούτυρο, ωστόσο όταν δεν χρησιμοποιείται σε υπερβολικό βαθμό δεν κάνει κακό στο σώμα σας.

Μελιτζάνες

Οι μελιτζάνες πωλούνται σε παντοπωλεία πολύ πιο συχνά από όσο συνέβαινε πριν από μια δεκαετία. Οι καταναλωτές αναζητούν μια επιπλέον επιλογή όταν αγοράζουν φρούτα και λαχανικά και αυτό το «εξωγήινο» προϊόν φέρνει σε φρούτο και τρώγεται σαν λαχανικό. Οι μελιτζάνες περιέχουν θρεπτικά συστατικά  που χαμηλώνουν τις πιθανότητες για κάποιο καρδιακό νόσημα και προλαμβάνουν τις κυτταρικές βλάβες. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε μαγγάνιο και φυτικές ίνες.

Ραπανάκια

Συνήθως τα χρησιμοποιούμε μόνο για γαρνιτούρα σε σαλάτα, ωστόσο το λαχανικό αυτό έχει νόστιμη γεύση και είναι αρκετά τραγανό όταν τρώγεται ωμό. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο βιταμίνες Β6 και C. Νιώθετε κούραση ενώ τρέχετε;  Απλά δοκιμάστε να καταναλώσετε μερικά ραπανάκια.

Ζάχαρη καρύδας

Μια από τις νεότερες εναλλακτικές για την ζάχαρη. Είναι παρόμοια σε οφέλη για την υγεία μας με την ζάχαρη από αγαύη (κάκτος που φύεται και ευδοκιμεί μόνο στις ερήμους του Μεξικού). Παράγεται από λουλούδια του δέντρου καρύδας  και όχι από την καρύδα αυτή καθεαυτή.  Η ζάχαρη καρύδας δεν εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες κάλλιου και έχει λιγότερους υδατάνθρακες από την ζάχαρη του ζαχαροκάλαμου. Όπως κάθε προϊόν ζάχαρης, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια κρατούν το σώμα μας υγιές και αποτελούν μια καλή εναλλακτική ώστε να μην φάει κάποιος πατάτες για δείπνο. Μπορούν εύκολα να μαγειρευτούν με ελαιόλαδο και κάποια βότανα, δημιουργώντας ένα χορταστικό πιάτο. Συχνά εμπεριέχουν βιταμίνη D την οποία προσλαμβάνουμε επίσης με την έκθεσή μας στον ήλιο.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Αυτό το νόστιμο λαχανικό που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βιταμίνη K και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Παράλληλα περιέχει και αρκετές βιταμίνες B, αποτελώντας ένα καλό συμπλήρωμα. Τα λχανάκια Βρυξελλών μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα μανιτάρια.

Bok Choy (γλυκόξινο λάχανο)

Ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και χρησιμοποιείται κυρίως σε μαγαζιά με προϊόντα της Ανατολής.  Ωστόσο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές και μπορεί να το συναντήσει κανείς στα περισσότερα παντοπωλεία. Εχει αντικαρκινικές ιδιότητες, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Μπορείτε εύκολα να το μαγειρέψετε στον ατμό ή να το προσθέσετε σε μια σούπα. Είναι σίγουρο πως αποτελεί απόλαυση για έναν δρομέα.

Χίκαμα

Το λαχανικό αυτό είναι μη – αμυλούχο και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι τα λαχανικά με ρίζες είναι αμυλούχα όπως οι πατάτες. Το λαχανικό αυτό είναι κάτι σαν διασταύρωση μήλου και πατάτας λόγω της υφής του. Δεν έχει έντονη γεύση αλλά είναι δροσιστικό όπως η καραμπόλα (φυτό το οποίο καλλιεργείται στην Ινδονησία, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα, όπου είναι αυτοφυές, αλλά και στην αμερικανική ήπειρο. Το φρούτο έχει το σχήμα αστεριού, είναι ιδιαίτερα ζουμερό και αν ασκηθεί δύναμη επάνω του συρρικνώνεται). Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη D. Απλά κόψτε το σε λεπτές λωρίδες  χωρίς την φλούδα και απολαύστε την γεύση του.

Πράσινο κρεμμύδι

Ο μίσχος από το πράσινο κρεμμύδι είναι αρκετά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες αλλά οι βολβοί του περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες.  Είναι πλούσιο σε βιταμίνες K, C, A και φυλλικό οξύ. Δίνει ξεχωριστή γεύση αν προστεθεί σε σούπα ή σαλάτα ή ακόμη και σε μια μπριζόλα. Επίσης μπορεί κάποιος να το ψήσει στην σχάρα και να το καταναλώσει ολόκληρο όπως το σπαράγγι.

10 τροφές που πολεμούν τις φλεγμονές και τον πόνο!

Μούρα (μύρτιλλα, αγριοφράουλα, σμέουρο)

Τα μούρα είναι ευεργετικά για το σώμα και πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και συμβάλουν στην υγεία του δέρματος, βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια εργαστηρίου διαπιστώθηκε επίσης πως το μύρτιλο περιέχει ουσίες που βοηθούν στην μνήμη ενώ επηρεάζουν θετικά και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν τα μούρα , θεωρώντας πως όλα τα φρούτα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο με τα μούρα που εμπεριέχουν ως επί το πλείστον φυτικές ίνες και όχι υδατάνθρακες.

Παπάγια

Η παπάγια είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες όταν καταναλώνεται με σύνεση, δηλαδή μισό φλιτζάνι σε καθημερινή βάση. Η γεύση της είναι δροσερή και αναζωογονητική χωρίς να είναι πολύ γλυκιά. Εχει σημαντικά οφέλη για την καρδιακή λειτουργία, ενώ το κάλιο είναι ένα από τα κύρια συστατικά της και για τον λόγο αυτό είναι μια καλή επιλογή για μετά το τρέξιμο.

Γογγύλια

Ένα ακόμη λαχανικό με ρίζες το οποίο είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Περιέχει το ¼ των υδατανθράκων μιας πατάτας και αποτελεί πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, καλίου και μαγγανίου.Αυτή η λίστα των φρούτων και των λαχανικών δεν περιέχει τα πιο κοινά λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο κλπ. Αλλά και αυτά είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες επίσης.

Διαβάστε επίσης: 12 τροφές που αν συνδυαστούν δημιουργούν υγιεινές… βόμβες!

 

 

Η τροφή που σας κάνει σκληρό… καρύδι!

Γράφει η Ειρήνη Βότση*

Τα καρύδια περιλαμβάνονται στους ξηρούς καρπούς και είναι παραδοσιακό τρόφιμο της Μεσογείου, της Νότιας Αμερικής και της Ασίας. Η καρυδιά είναι ένα από τα αρχαιότερα δέντρα γνωστά στους ανθρώπους, με ιστορικές αναφορές από την εποχή της Περσίας το 7000 π.Χ.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Τα καρύδια διακρίνονται για την πλούσια διατροφική τους αξία σε σχέση με τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης και άλλους ξηρούς καρπούς.

Τι δείχνουν οι μελέτες για τα καρύδια;

Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διάφορων νοσημάτων

Συγκεκριμένα, σε μία μελέτη βρέθηκε ότι τα αντιοξειδωτικά τους είναι 2 -15 φορές ισχυρότερα από τη βιταμίνη Ε, η οποία είναι γνωστή για την ιδιότητά της να μας προστατεύει ενάντια στις αρρώστιες. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων τύπους καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και άλλων προβλημάτων υγείας.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην επιλογή των καρυδιών ως πηγή αντιοξειδωτικών. Η θερμότητα από το ψήσιμο των ξηρών καρπών μειώνει γενικώς την ποιότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Οι άνθρωποι όμως συνηθίζουν να τρώνε τα καρύδια, ωμά, παρά καβουρδισμένα, με αποτέλεσμα να παίρνουν πλήρη τα αντιοξειδωτικά.

Καθυστέρηση ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση καρυδιών καθυστερεί την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη στα ποντίκια και έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλά γονίδια σχετικά με την ανάπτυξη όγκου. Έρευνα που παρουσιάστηκε από την American Chemical Society στο San Francisco, έδειξε ότι όταν τα ποντίκια με όγκο στον προστάτη κατανάλωναν ποσότητα καρυδιών, που εύκολα μπορεί να καταναλωθεί από έναν άνδρα, η ανάπτυξη του όγκου ήταν ελεγχόμενη.

Μείωση εκδήλωσης καρκίνου του μαστού

Μία άλλη μελέτη, που επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες των καρυδιών, παρουσιάστηκε στην 100ή ετήσια σύσκεψη της American Association for Cancer Research το 2009. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή με καρύδια μείωνε ουσιαστικά την εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Βελτίωση επιδόσεων σε ηλικιωμένους

Επίσης, προσθέτοντας μια μέτρια και όχι υψηλή, ποσότητα καρυδιών σε ένα ήδη υγιεινό διατροφικό σχήμα, τα ηλικιωμένα άτομα μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε καθήκοντα που απαιτούν κινητικές και συμπεριφοριστικές ικανότητες, σύμφωνα με έρευνα από την Agricultural Research Service (ARS). Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ηλικιωμένα ποντίκια, έδειξε ότι οι δίαιτες που περιέχουν 2-6% καρύδια, είναι ικανές να βελτιώσουν τις κινητικές και γνωστικές ανεπάρκειες. Οι ερευνητές τόνισαν, ότι τα καρύδια, εάν τρώγονται με μέτρο, φαίνεται, μεταξύ άλλων τροφών που περιέχουν πολυφαινόλες, να παρουσιάζουν πολλαπλές δράσεις στον νευρικό ιστό.

H σωστή τακτική για να μειώσετε το άγχος και να κερδίσετε χρόνια ζωής!

Καλύτερη διαχείρηση του στρές

Παρομοίως, σύμφωνα με μία ερευνητική ομάδα του Penn State, μία δίαιτα πλούσια σε καρύδια και καρυδέλαιο μπορεί να προετοιμάσει το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα το στρες. Όπως εξηγούν η δρ West και οι συνεργάτες της στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής» (JACN), τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο έχει τεκμηριωθεί ότι ελαττώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Μείωση κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια

Έτσι, η κατανάλωση καρυδιών μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους, σε σύγκριση με το ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology», το 2006. Με βάση τα αποτελέσματα, προσθέτοντας καρύδια, βοηθιέται η διατήρηση της ελαστικότητας και της ευκαμψίας των αρτηριών, ανεξάρτητα από τα επίπεδα χοληστερόλης των ατόμων. Αυτή η ελαστικότητα επιτρέπει στις αρτηρίες να διαστέλλονται όταν χρειάζεται και να αυξάνουν την ροή αίματος στο σώμα. Έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Μείωση κινδύνου εμφάνισης χολολιθίασης

Τα καρύδια, όπως προαναφέρθηκε, είναι πλούσια σε ακόρεστα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά οξέα, τα οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας μπορούν να δράσουν σαν αναστολείς της χολολιθίασης και να προστατέψουν τα άτομα ενάντια στον σχηματισμό πετρών στη χολή. Άλλη μία ιδιότητα των καρυδιών, είναι ότι βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν στη δράση της ινσουλίνης. Διάφορες έρευνες έδειξαν ότι μία υψηλότερη πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης.

Μείωση κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου

Επίσης, σε διάφορες μελέτες βρέθηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ξηρών καρπών και στεφανιαίας νόσου (όσο δηλαδή αυξάνεται η κατανάλωση καρυδιών, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και αντίστροφα). Αυτά τα επιδημιολογικά ευρήματα υποστηρίζονται από διάφορες κλινικές μελέτες, στις οποίες δίαιτες πλούσιες σε ξηρούς καρπούς είχαν ευεργετικά αποτελέσματα στα λιπίδια του αίματος.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, διαπιστώνουμε πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή και την υγεία μας τα καρύδια. Ωστόσο, αν και τόσο υγιεινά, δεν καταναλώνονται στον βαθμό που θα έπρεπε. Σύμφωνα με έρευνα, οι ξηροί καρποί αποτελούν μόλις το 8% της ημερήσιας πρόσληψης αντιοξειδωτικών στη διατροφή του μέσου ανθρώπου. Κι αυτό, είτε γιατί πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των καρυδιών, είτε γιατί μπορεί να ανησυχούν για την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και θερμίδες.

Η κατανάλωση καρυδιών αυξάνει το βάρος;

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι στα άτομα που συμμετείχαν σε διάφορες έρευνες δεν παρατηρήθηκε αξιόλογη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ξηρών καρπών και αύξησης του βάρους.

Αρκεί να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας. Περίπου 7 καρύδια την ημέρα, είναι αρκετά για να λάβει κάποιος ικανοποιητικές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε κάποιο σνακ, προτιμήστε καρύδια αντί για μπισκότα ή πατατάκια. Βάλτε τα καρύδια στη διατροφή σας, προσθέτοντάς τα στα δημητριακά σας, σε πολύσπορα ψωμιά, σε μπισκότα, σε χορτοφαγικά χάμπουργκερς, σε dressing σαλατών, αλλά καταναλώστε τα και σαν σνακ, σκέτα ή με γιαούρτι και μέλι ή με αποξηραμένα φρούτα.

Συνοψίζοντας

Οι επιλογές των τροφίμων που κάνουμε για να φάμε κάθε μέρα, έχουν σοβαρές και διαρκείς επιδράσεις στη σωματική και στην ψυχική μας υγεία. Οι έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορούν να μας προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις, ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος, να συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου, να δυναμώσουν τη μνήμη και το πνεύμα, ενώ είναι δυνατόν να μας προσφέρουν μια καλύτερη και μακρύτερη ζωή. Τα καρύδια έχουν σημαντική διατροφική ιστορία και θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Διαβάστε επίσης: Οι ιδιαίτερες «αρετές» των ξηρών καρπών

* H Βότση Eιρήνη – Χρυσοβαλάντου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αυτή την περίοδο ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές με εξειδίκευση στην Κλινική διατροφή. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

x

Send this to a friend