Τρέξιμο: Πώς θα αποφύγετε τους 4 βασικούς τραυματισμούς

Οι τραυματισμοί του δρομέα είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους όσους τρέχουν. Ετσι, ο αθλίατρος Jordan Metzl εξηγεί πως μπορείτε να κρατήσετε σε καλή κατάσταση τους αστραγάλους, τις φτέρνες και τις καμάρες.

Ακολουθούν τα τέσσερα πιο συχνά προβλήματα και τρόποι για να τα θεραπεύσετε:

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Τι είναι: Πρόκειται για μία επώδυνη φλεγμονή που ταλαιπωρεί την φτέρνα. Συνήθως προκαλείται λόγω υπερβολικής ορθοστασίας, ενώ μπορεί να οφείλεται σε κάποιο χτύπημα ή ακόμα και σε θέμα παχυσαρκίας.

Πως το αντιμετωπίζεις: Χρειάζεται ξεκούραση και παύση κάθε αθλητικής δραστηριότητας για διάστημα που θα κρίνει ο γιατρός σας, ενώ η παγοθεραπεία (βάλτε το πόδι σας να κινηθεί πάνω σε ένα παγωμένο μπουκάλι νερό), οι διατάσεις (κυρίως το πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι) και η χρήση νάρθηκα το βράδυ βοηθούν στην ταχύτερη εξαφάνισή της.

Τρεις ύπουλοι τραυματισμοί στην περιοχή της γάμπας για όσους τρέχουν  

Τενοντίτιδα αστραγάλου

Τι είναι: Είναι ένας πόνος στον αστράγαλο, ο οποίος δημιουργείται λόγω φλεγμονής που προκαλείται έπειτα από ερεθισμό των τενόντων του αστραγάλου.

Πως το αντιμετωπίζεις: Για να τον μειώσετε βάλτε πάγο στον αστράγαλο πέντε φορές την ημέρα (περίπου 15 λεπτά την φορά), ενώ σε περίπτωση που δείτε ότι δεν υποχωρεί ο πόνος πηγαίνετε σε κάποιο γιατρό για να εξετάσει την περίπτωσή σας.

Photography by Matt Rainey

Κάταγμα κόπωσης

Τι είναι: Μπορεί να παρουσιαστεί είτε στο μπροστινό μέρος του πέλματος είτε στην φτέρνα. Δημιουργείται σε περιπτώσεις που τα οστά δέχονται υπερβολική πίεση είτε από έντονη άσκηση είτε από έντονο βάρος του οργανισμού.

Πως το αντιμετωπίζεις: Με ξεκούραση και φαρμακευτική διατροφή θα υποχωρήσει, ενώ στη συνέχεια χρειάζεται προσοχή σε θέματα διατροφής, αλλά και στην επιλογή παπουτσιού (πρέπει να είναι όσον το δυνατό πιο άνετο το πόδι).

Οι τραυματισμοί θέλουν υπομονή

Νεύρωμα Morton

Τι είναι: Πρόκειται για έναν ύπουλο τραυματισμό που εμφανίζεται στο μεσαίο δάχτυλο του ποδιού. Ενας βασικός λόγος που εμφανίζεται είναι όταν τα δάχτυλα στριμώχνονται (π.χ. ψηλοτάκουνα παπούτσια), με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή.

Πως το αντιμετωπίζεις: Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα σας συστήσει ο γιατρός σας, φορέστε παπούτσια που δεν πιέζουν τα δάχτυλα, ενώ σταματήστε το τρέξιμο για λίγο χρονικό διάστημα, καθώς το πρόβλημα σας αναγκάζει να αλλάξετε τον διασκελισμό σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άλλον τραυματισμό.

Διαβάστε επίσης: Το γόνατο του δρομέα: Τραυματισμοί, αιτίες και λύσεις

Πηγή: runnersworld.com

Previous ArticleNext Article

Η «Σχεδία» τρέχει μαραθώνιο

Μπορεί, ελέω πανδημίας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας να μην πραγματοποιηθεί τούτη τη χρονιά, όμως, το περιοδικό δρόμου «σχεδία» μένει πιστό στην παράδοση και μας προσκαλεί να ετοιμάσουμε τις ελβιέλες μας για να μη στερηθούμε τα οφέλη που μας προσφέρει η δρομική άσκηση.

 Το επόμενο Σαββατοκύριακο (7 & 8 Νοεμβρίου), με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, η «σχεδία» θα συγκροτήσει 4 ομάδες δρομέων (η καθεμιά δεν θα υπερβαίνει τα 9 άτομα), με τρία σημεία εκκίνησης στο κέντρο της Αθήνας.

 Την Κυριακή το πρωί στις 11:00 θα ξεκινήσουν οι δρομείς της «σχεδίας» των 10χλμ. σημεία αφετηρίας η πλατεία Συντάγματος (από εκεί θα φύγει ένα γκρουπ) και το Καλλιμάρμαρο (δύο γκρουπ).

 Μια μέρα πριν, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, η ομάδα ειδικών αποστολών της «σχεδίας» θα τρέξει ένα μαραθώνιο μέσα στην πόλη.  Σημεία ανεφοδιασμού των συμμετεχόντων θα είναι πόστα, όπου σταθερά βρίσκονται πωλητές του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και σημείο τερματισμού το «σχεδία home».

 Οι αγώνες των 10χλμ θα ξεκινήσουν στις 11:00 π.μ., ενώ ο Μαραθώνιος στις 08:00 π.μ. Ο Πέτρος Παρθένης της ομάδας weswim.gr έχει αναλάβει το σχεδιασμό και οργάνωση του μαραθωνίου, ενώ η Gabi Naegele, ο Γιάννης Κωστάκης και η Έλενα Άνθη θα συντονίσουν τα αγωνίσματα των 10χλμ. Μαζί τους και ο Χρήστος Κορομηλάς, ο τυφλός υπεραθλητής, που θα τρέξει τα 10χλμ και θα μοιραστεί σκέψεις και εμπειρίες στο φετινό «pasta party».

 Πριν, όμως, ανεβάσουμε ρυθμούς, το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» μας δίνει ραντεβού για «πάρτι με μακαρόνια», στο «Σχεδία home», την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στις 20:00. Οι θέσεις είναι ακόμη πιο περιορισμένες, οπότε καλό θα είναι να δηλώσετε άμεσα συμμετοχή.

 INFO: Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στις 20:00, «σχεδία home» (Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2). Tο κόστος συμμετοχής στο πάστα πάρτι είναι 15€ (περιλαμβάνει μακαρονάδα, σαλάτα, κρασί και αναψυκτικά), ενώ θα υπάρχει έκπτωση 20% στα κοκτέιλ μας.

 Η συμμετοχή στους αγώνες-γιορτές δρόμου είναι 15€ και περιλαμβάνει ένα απολαυστικό brunch στο «σχεδία home». Η κράτηση είναι απαραίτητη.

 Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 213 023 1220, 210 3314310, [email protected], [email protected], www.shediahome

Αναβολή λόγω COVID-19 για το Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης

Αναβολή λόγω COVID-19 για το Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη μπήκε στο Επίπεδο 4 της επικινδυνότητας και «βάφτηκε» κόκκινη στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Τα νέα δεδομένα και το lockdown δεν γινόταν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις δρομικές διοργανώσεις της πόλης.

Με ανακοίνωση της η Ο.Ε του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης ενημερώνει για την την αναβολή του «9ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ» ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου 2020.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

«Η Οργανωτική Επιτροπή των δύο διοργανώσεων εκτιμώντας την επιδείνωση των τελευταίων ημερών της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας και με πρωταρχικό μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και την εφαρμογή των μέτρων της πολιτείας για τον περιορισμό της νόσου Covid-19, ανακοινώνει την αναβολή του 9ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου.
Είμαστε πάντοτε σε επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ώστε εντός των προσεχών ημερών να υπάρξει η οριστική ενημέρωση που θα αφορά τον “Νυχτερινό” Ημιμαραθώνιο, καθώς και τον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin ο οποίος είναι προγραμματισμένος για το διήμερο 28-29 Νοεμβρίου.
Μένουμε ασφαλείς για να τρέχουμε υγιείς. Η ζωή είναι ένας μαραθώνιος και ειδικά τώρα οφείλουμε να νικήσουμε!».
x
Send this to a friend