Τι πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε για πρωινό

Κουλούρια, ντόνατς, διαφόρων ειδών γλυκά. Τέτοιου είδους τροφές μοιάζουν ονειρικές όταν ξυπνάμε, μοιάζουν το τέλειο πρωινό. Δεν είναι όμως…

Κύριο ρόλο για το τι τρώμε όταν ξυπνάμε είναι το πόσο χορτασμένοι νιώθουμε μετά το τέλος του πρωινού. Αυτή είναι άλλωστε και η κύρια σημασία του: να μας «κρατάει» για αρκετές ώρες. Αν είναι να τρώμε κάτι που απλά είναι νόστιμο χωρίς ωστόσο να χορταίνουμε στο απόλυτο τότε το πρωινό είναι άχρηστο. Τα γλυκά εκτός από ανθυγιεινά δεν χορταίνουν αλλά ας δούμε γενικά, μερικά αντίστοιχα παραδείγματα προς αποφυγή.

Πόσο υγιεινό είναι να παρακάμπτεις το πρωινό;

Επεξεργασμένα Δημητριακά

Σίγουρα, είναι βολικό να τρως δημητριακά για πρωινό αλλά τα περισσότερα από αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή ποσότητα όπως φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Έτσι, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα το στομάχι σας να αρχίσει το γουργουρητό και πάλι το μεσημέρι. Προτιμήστε να φάτε βρώμη αντί για δημητριακά, είναι σίγουρα πολύ πιο αποτελεσματική.

Συσκευασμένα σάντουιτς

Επίσης, εύκολη και ελκυστική επιλογή για πρωινό αλλά πέρα για πέρα λανθασμένη. Εκτός από τα πολλά συντηρητικά και ανθυγιεινά λίπη που περιέχουν τα συσκευασμένα σάντουιτς είναι και πολύ αναποτελεσματικά όσον αφορά την ικανοποίηση της πείνας. Με ψωμί ολικής αλέσεως και χορτοφαγικά προϊόντα μπορείτε να φτιάξετε τόστ που θα είναι και πιο υγιεινό και πιο χορταστικό.

Η αλήθεια για συμβολή της προπόνησης στην καύση λίπους πριν το πρωϊνό γεύμα

Ψωμί με βούτυρο

Με δεδομένο πως το βούτυρο που τρώμε είναι επεξεργασμένο δεν αποτελεί και την ιδανική επιλογή για πρωινό. Το επεξεργασμένο βούτυρο περιέχει τρανς λιπαρά, ένα επικίνδυνο συνθετικό λίπος που μπορεί να αυξήσει την κακή χοληστερόλη και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη. Επίσης, δεν περιέχει καν πρωτεΐνες. Για να χορτάσετε θα φάτε πολύ από αυτό και όσο πιο πολύ φάτε τόσο πιο κακό θα κάνετε στον εαυτό σας. Μακριά.

Καφές

Μας κάνει να ξυπνάμε και αυτό είναι από τα θετικά του καφέ αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιήσει την πείνα μας. Ποτέ μην πίνετε καφέ το πρωί χωρίς να τον συνδυάζετε με κάποιο γεύμα. Μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε καλά, αλλά η κοιλιά σας θα γουργουρίζει πριν το καταλάβετε.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί το… διπλό πρωινό να οδηγήσει σε απώλεια βάρους;

Previous ArticleNext Article

Τροφές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις γρήγορα το κρυολόγημα

Photo by Andrey Metelev on Unsplash

Τα κρυολογήματα βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή. Ο άστατος καιρός, οι αρκετές ώρες που περνάμε σε κλειστούς χώρους και φυσικά η έξαρση των εποχικών ιώσεων, μας δημιουργούν διάφορα προβλήματα.

Πέρα από τα κατάλληλα φάρμακα για τα οποία πρέπει να πάρουμε τη συμβουλή του γιατρού μας, υπάρχουν και τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια του οργανισμού μας να ξεπεράσει το κρυολόγημα και καλό είναι να προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Κεφίρ

Περιέχει καλά βακτήρια, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και είναι τα γνωστά σε όλους ως προβιοτικά. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα και τον χρόνο ανάρρωσης για το κοινό κρυολόγημα. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην προώθηση της ισχυρής ανοσολογικής υγείας, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή πέψη.

Βρώμη

Αν τρως κάθε πρωί ένα μπολ βρώμης  λαμβάνεις μια καλή ποσότητα από β-γλυκάνες, που είναι γνωστές για τις ιδιότητες τους να μειώνουν τη χοληστερόλη και να τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Κοτόσουπα 

Τυχαία νομίζεις πάντα η μαμά σου σού έφτιαχνε κοτόσουπα; Καθόλου, γιατί βοηθά πραγματικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμήσει τα πρώτα στάδια της γρίπης. Ο ζωμός είναι καλός για ενυδάτωση και η πρωτεΐνη στο κοτόπουλο είναι ένα δομικό στοιχείο για τα κύτταρά σου.

Υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε άρρωστοι

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Μια ιταλική μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στα αμύγδαλα μπορεί να ενισχύσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στη μόλυνση.

Διαβάστε επίσης: Κανόνες διατροφής που “θωρακίζουν” τον οργανισμό από ιώσεις

5 εξαιρετικές τροφές που τρώμε λάθος και χάνουμε τα οφέλη τους

Φρούτα, λαχανικά και σπόροι αποτελούν κάποια από τα συστατικά μιας σωστής διατροφής. Για να καταφέρουμε, ωστόσο, να απολαύσουμε τα οφέλη τους για τον οργανισμό και την υγεία μας, πρέπει να τα τρώμε και σωστά.

Πολλές φορές δεν το καταφέρνουμε, κυρίως γιατί δεν γνωρίζουμε και έτσι… απομυθοποιούμε τα τρόφιμα και τις ιδιότητές τους, θεωρώντας ότι δεν μας προσφέρουν τίποτα από αυτά που… υπόσχονται.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι καλές τροφές, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να τις καταναλώνουμε.

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Οικονομικά superfoods που βρίσκεις παντού

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες, όμως δεν πρέπει να καταναλώνεται ολόκληρος αφού έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να τον μεταβολίσει. Οπότε καλύτερα να το, τρίβεται σε smoothies, σαλάτες ή γιαούρτι.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, χλωροφύλλης και αντιοξειδωτικών, και ο καλύτερο τρόπος να αφομοιώσουμε όλα αυτά τα καλά συστατικά είναι να το μαγειρέψουμε στον ατμό και όχι να το βράσουμε.

Φράουλες

Αποφεύγετε να κόβετε τις φράουλες ή τουλάχιστον όχι πολλές φορές γιατί η βιταμίνη C που διαθέτουν είναι ευαίσθητη στο φως και το οξυγόνο.

Τι είναι το υγρό που βρίσκεται στην επιφάνεια του γιαουρτιού;

Γιαούρτι

Το υγρό που υπάρχει συνήθως στην επιφάνεια του γιαουρτιού όταν ανοίγετε το κεσεδάκι, μην το πετάτε αλλά ανακατέψτε το με το γιαούρτι. Αυτό το υγρό λέγεται ορό γάλακτος και περιέχει πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, καθώς και μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος.

Ντομάτα

Η ντομάτα είναι πούσια σε λυκοπένιο, η φυτοχημική ουσία που προστατεύει από καρδιακά και καρκίνο, και για να την απορροφήσει ο οργανισμός μας θα πρέπει η ντομάτα να μαγειρεύεται σε μέτρια θερμοκρασία.

Διαβάστε επίσης: Η “κακή περουβιανή” που δίνει ενέργεια σε όσους αθλούνται

x
Send this to a friend