Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ; Ποια ώρα της μέρας είναι η καλύτερη για τρέξιμο;

8 συμβουλές για όσους θέλουν να γίνουν πρωινοί δρομείς

Είστε δρομέας που ζει για να τρέχει υπό το φως του ήλιου; Ή μήπως η σκέψη της άσκησης πριν από το μεσημέρι σας εξαντλεί; Είτε λατρεύετε το πρωινό τρέξιμο είτε προτιμάτε μια βραδινή εξόρμηση, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο προσεγγίσεις.

Το πιο σημαντικό για την επιλογή της ώρας που θα τρέχετε καθημερινά είναι να βρείτε πότε το σώμα σας αισθάνεται καλύτερα και με βάση αυτό να δημιουργήσετε μια σταθερή ρουτίνα. Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι τα δεδομένα για κάθε ώρα της ημέρας.

Πρωινό

Αν έχετε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα ή έχετε την τάση να αναλώνεστε σε διάφορα πράγματα καθώς η μέρα προχωρά, ένα πρωινό τρέξιμο είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή σας. Το να ξυπνάτε νωρίς εξασφαλίζει ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν «ανταγωνίζεται» το τρέξιμο μέσα στον καθημερινό πρόγραμμά σας.

Γιατί το πρωινό τρέξιμο σας δίνει δύναμη για όλη την ημέρα

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αισθάνεστε κοιμισμένοι και αργοί το πρωί, ειδικά αν δεν έχετε συνηθίσει στο πρωινό ξύπνημα. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε εύκολα τρεξίματα το πρωί, αλλά αν πρέπει να κάνετε μια σκληρή προπόνηση, δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να ξυπνήσετε, να φάτε ένα καλό πρωινό και να κάνετε μια σωστή προθέρμανση.

Μεσημέρι

Πολλοί δρομείς θεωρούν ότι το μεσημεριανό τρέξιμο είναι το ιδανικό. Ειδικά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, μπορεί να είναι η μόνη ώρα που μπορείτε να τρέξετε όταν έχει φως έξω.

Όσο ελκυστικό κι αν είναι, για μερικούς δρομείς δεν είναι εφικτό, πιθανώς λόγω περιορισμών που έχουν να κάνουν με διάφορες υποχρεώσεις. Τουλάχιστον, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το πραγματοποιήσετε τις καθημεριμές, ένα μεσημεριανό τρέξιμο το Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι μια ωραία αλλαγή ρυθμού, ειδικά κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών.

Νύχτα

Το τρέξιμο την νύχτα σας βεβαιώνει πως έχετε ήδη ξεφύγει από τις σκοτούρες της ημέρας, ενώ αποφεύγετε και την πολυκοσμία στον δρόμο. Το τρέξιμο εκείνη τη χρονική στιγμή επίσης μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτινάξετε το άγχος και τις ανησυχίες μιας κουραστικής ημέρας.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρέχετε το βράδυ

Αλλά φυσικά υπάρχουν και μειονεκτήματα στο βραδινό τρέξιμο. Οτιδήποτε, από ένα στομάχι που γουργουρίζει μέχρι μια συνάντηση της τελευταίας στιγμής στη δουλειά, μπορεί να σας χαλάσει τα σχέδια. Και οι δρομείς με ευαίσθητο στομάχι μπορεί να δυσκολευτούν με την άσκηση μετά από μια μέρα φαγητού.

Το συμπέρασμα είναι ότι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τρέξετε είναι πιθανώς όποτε μπορείτε να χωρέσετε τα χιλιόμετρα που πρέπει να κάνετε! Αν θέλετε να τρέχετε από μέρα σε μέρα σε διαφορετικές ώρες, κάντε το. Όπως σε μεγάλο βαθμό το τρέξιμο, έτσι και το πότε τρέχετε είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και τρόπου ζωής.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο: Διαφορετικές προπονήσεις για να βγείτε από τη ρουτίνα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Koufalia Hill Run Δήμητρα Ιορδανίδου: Με απόλυτη επιτυχία ο αγώνας

Ο αγώνας  Koufalia Hill Run Δήμητρα Ιορδανίδου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, στο περιαστικό δάσος των Κουφαλίων, με κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού τα γήπεδα τένις του Ομίλου Αντισφαίρισης.

Η διοργάνωση υποδέχτηκε το απόγευμα περισσότερους από 200 δρομείς, που συμμετείχαν στους αγώνες 6 και 9 χιλιομέτρων, όπως επίσης και 100 μικρούς δρομείς, που μαζί με τους γονείς τους πήραν μέρος σε ένα αθλητικό παιχνίδι με πολλές δράσεις, σκορπίζοντας χαμόγελα παντού.

Ο αγώνας εμπνεύστηκε και υλοποιήθηκε από τη Δήμητρα Ιορδανίδου για πρώτη φορά το 2018, σε συνεργασία με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Κουφαλίων. Από φέτος είναι αφιερωμένος στη Δήμητρα, αποδίδοντας τιμή στη μνήμη της και αναγνωρίζοντας την προσφορά της στον τόπο που μεγάλωσε αλλά και εν γένει στον χώρο του αθλητισμού.

Η 17χρονη Βασιλική Καλλιμογιάννη, πρωταθλήτρια των στιπλ, αναδείχθηκε νικήτρια της γενικής κατάταξης στα 6km με 25:45. Οι δίδυμες αδελφές Σαραφίδη, η Μαρία και η Γεωργία την πλαισίωσαν στο βάθρο με κοινή επίδοση 39:09.

Στα 6km των ανδρών, την πρώτη θέση πήρε ο  Δημήτρης Οικονόμου με 25:51, ο 16χρονος Πέτρος Παπαγκιντσίδης του τοπικού Αρίων κατέλαβε τη 2η θέση με 25:58 και ο Ιωάννης Αγγελακόπουλος από τους Κώους Δρομείς κατέλαβε την τρίτη θέση με χρόνο 29:23.

Στα 9km, ο 22χρονος Σταύρος Σιγκούδης από τη Θεσσαλονίκη, πήρε την πρώτη θέση με 34:55, με τον Δημήτρη Τζιοβάρα και τον Θεόδωρο Παραστατίδη στη δεύτερη και Τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η Μαρία Τσαυταρίδου κατέλαβε την πρώτη θέση στα 9km, η Τίνα Κεφαλά, πρωταθλήτρια μαραθωνίου με Ολυμπιακή συμμετοχή στους ΟΑ «London 2012» και η διακεκριμένη υπερμαραθωνοδρόμος Τζο Μαντά, τερμάτισαν στη 2η και 3η θέση με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους.

Αναλυτικά οι τριάδες.

6km Ανδρών

1ος Δημήτρης Οικονόμου, Μεγαλόνησος, 25:51

2ος Πέτρος Παπαγκιντσίδης, Αρίων Κουφαλίων, 25:58

3ος Ιωάννης Αγγελακόπουλος, Κώοι Δρομείς, 29:23

6km Γυναικών

1η Βασιλική Καλλιμογιάννη, ΓΣ Ηρακλής, 25:45

2η Μαρία Σαραφίδου, ΑΣΣ Αλέξανδρος, 39:09

3η Γεωργία Σαραφίδου, ΑΣΣ Αλέξανδρος, 39:09

Στα 6km τερμάτισαν συνολικά 92 δρομείς,  43 άνδρες και 49 γυναίκες.

9km Ανδρών

1ος Σταύρος Σιγκούδης, ΓΣ Ηρακλής, 34:55

2ος Δημήτρης Τζιοβάρας, Αρίων Κουφαλίων, 35:18

3ος Θεόδωρος Παραστατίδης, ΣΔΥΘ, 36:31

9km Γυναικών

1η Μαρία Τσαυταρίδου 1997 ΟΜΓ 43:16

2η Τίνα Κεφαλά 1977 ΑΕΚ 43:30

3η Τζο Μαντά 1977 ΜΕΑΣ «Τρίτων» 43:32

Στα 9km τερμάτισαν συνολικά 105 δρομείς, 91 άνδρες και 14 γυναίκες.

Όλα τα αποτελέσματα εδώ:  https://results.chronolog.gr/resultsv3.aspx?ev=59e3bb11a636122a62bba3a30226d039&c=0&pp=9668

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

7ος Παλαμήδειος Άθλος: Άνοιξαν οι εγγραφές για τον ξεχωριστό αγώνα του Ναυπλίου

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μοναδικό αγώνα στην Ελλάδα, τον αγώνα της αγωνιστικής ανάβασης του δοξασμένου κάστρου του Παλαμηδίου ξεκίνησε, με την έναρξη των εγγραφών.

Η σημαντική αυτή διοργάνωση θα γίνει για 7η χρονιά, στο Ναύπλιο στην Αργολίδα παράλληλα με τις Εορταστικές Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πρώτης πρωτεύουσας του νεοσύστατου τότε Ελληνικού Κράτους. Οι δρομείς που θα δηλώσουν συμμετοχή σε μια από τις αγωνιστικές διαδρομές της διοργάνωσης θ’ απολαύσουν έναν αγώνα που συνδυάζει τις υψηλότερες αθλητικές προδιαγραφές με μία μεγάλη γιορτή, στο μαγευτικό Ναύπλιο!

Στον 7ο Παλαμήδειο Άθλο συμπεριλαμβάνεται και το αγώνισμα του Ημιμαραθωνίου που η διαδρομή του διατρέχει τον Αργολικό κόλπο σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον. Οι αγωνιστικές και άλλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις 26 & 27 Νοεμβρίου του 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών στο website: https://www.nafpliocastlerun.gr/ και στο Facebook της Διοργάνωσης: https://www.facebook.com/nafpliocastlerun/

Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από τη σελίδα της Διοργάνωσης:

https://www.nafpliocastlerun.gr/eggrafes/

Η Διοργάνωση πραγματοποιείται με την πιστοποίηση των θεσμικών φορέων της Πολιτείας.

Αναμένουμε να σας καλωσορίσουμε όλους στο μαγευτικό Ναύπλιο, στις εκδηλώσεις για τα 200χρόνια του Ναυπλίου και τον 7ο Παλαμήδειο Άθλο!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend