Πόσο πρέπει να τρέχετε για κερδίσετε χρόνια ζωής;

Photo by Hunter Bryant on Unsplash

Γνωρίζετε ότι το τρέξιμο είναι καλό για την υγεία σας. Mπορεί να κάνει τα πάντα, για να ενισχύσει τη διάθεσή σας και για να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine επιβεβαιώνει ότι όσο πιο πολύ “χτυπάνε” τα πόδια σας στην άσφαλτο ή στα βουνά, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν τη διαθέσιμη βιβλιογραφία και κατέγραψαν τους αριθμούς από 14 προηγούμενες μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερους από 232.000 συμμετέχοντες των οποίων η υγεία είχε εξεταστεί για 5.5 έως 35 χρόνια!

Μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 27%

Διαπίστωσαν ότι πάνω 50 λεπτά την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των συμμετεχόντων από οποιαδήποτε αιτία κατά 27%!

Επιπλέον, η διαδικασία της προπόνησης οδήγησε σε 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και 23% από όλους τους τύπους καρκίνου!

Τα ευρήματα είναι ανατρεπτικά. Το αργό τρέξιμο (6 με 7 λεπτά το χιλιόμετρο) προσφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία συγκρίσιμα με αυτά που αφορούν μεγαλύτερες ταχύτητες.

Φυσικά αυτό συμβαίνει γιατί οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είναι δρομείς. Πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για ερασιτέχνες, χωρίς αθλητικό υπόβαθρο που ξεκίνησαν το τρέξιμο σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δρομείς που τρέχουν πιο γρήγορα, ακολουθώντας μια συστηματική και έντονη προπόνηση κινδυνεύουν. Άλλωστε ο οργανισμός τους έχει προσαρμοστεί στους ρυθμούς.

“Το συμπέρασμα της έρευνας μπορεί να είναι κίνητρο για όσους δεν μπορούν να επενδύσουν πολύ χρόνο στην άσκηση, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να αποθαρρύνει εκείνους που ήδη προπονούνται συστηματικά”, δήλωσε ο Ζέλικο Πέντισιτς, επικεφαλής της έρευνας στο runnersworld.com.

Απλά συνεχίστε…

Το τρέξιμο βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, την αερόβια αντοχή, την ισορροπία και το μεταβολισμό. Μειώνει τον κίνδυνο για υπέρταση, παχυσαρκία και εγκεφαλικό.

Για όσους θέλουν να αρχίσουν να τρέχουν για να αποκομίσουν τα οφέλη για την υγεία, ο Πέντισιτς προτείνει να ξεκινήσουν αργά και να βρουν ένα ρυθμού που ταιριάζει στους ίδιους, χωρίς να πιέζονται, αλλά να νιώθουν ευχάριστα. Άλλωστε με την πάροδο του χρόνου είναι δεδομένο ότι θα καταφέρουν να βελτιωθούν.

Αν ήδη καταγράφετε μια σταθερή βάση χιλιομέτρων στην προπόνησή σας κάθε εβδομάδα… απλά συνεχίστε να κερδίζεται πόντους για την υγεία σας.

Διαβάστε επίσης: Πως το τρέξιμο συνδέεται με την ψυχική υγεία και ευεξία

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το κοιλιακό λίπος είναι πιο επικίνδυνο για τους αδύνατους!

Το λίπος στην κοιλιά αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους αδύνατους. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ισχύει για τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Φρανσίσκο Λόπεζ-Χιμένεθ, καθηγητή Ιατρικής στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν περίπου 15.000 άτομα, τα οποία παρακολούθησαν για 14 χρόνια.

Οι γιατροί έλαβαν υπόψη τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την αναλογία μέσης-ισχίων και συσχέτισαν αυτούς τους δείκτες με τους πρόωρους θανάτους.

Τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που είχαν παραπανίσιο κοιλιακό λίπος είχαν την χειρότερη επιβίωση, ανεξάρτητα από το αν ο ΔΜΣ ήταν χαμηλός ή υψηλός. Μάλιστα εκείνοι που κινδύνευαν περισσότερο ήταν οι αδύνατοι άντρες με μεγάλη περίμετρο μέσης. Οι άνδρες αυτοί είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, κίνδυνος διπλάσιος από αυτόν που αφορούσε τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους.

Στις γυναίκες, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά αύξανε 50% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις αδύνατες, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν ομοιογενή κατανομή λίπους στο σώμα τους. Ο κίνδυνος ήταν 32% αυξημένος όταν οι αδύνατες γυναίκες με αρκετό κοιλιακό λίπος συγκρίθηκαν με υπέρβαρες και παχύσαρκες συνομίληκες.

Το λίπος της κοιλιάς και ο ΔΜΣ

«Το λίπος στην κοιλιά είναι κακό λίπος», ανέφερε Πολ Πουάριερ από το Ίδρυμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λαβάλ, στο Κεμπέκ, ο οποίος σχολίασε τη μελέτη. «Έχει θετική συσχέτιση με την αυξημένη χοληστερίνη, τη φλεγμονή, την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον διαβήτη τύπου 2. Όταν κάποιος έχει λίπος στην κοιλιά, είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι αν είχε λίπος στους γοφούς. Αν το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό αλλά η περίμετρος της μέσης ξεπερνάει τα 100 εκατοστά για τον άνδρα και τα 85 εκατοστά για τη γυναίκα, σημαίνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει παχυσαρκία. Με άλλα λόγια, μπορεί ένας άνθρωπος από πλευράς βάρους να είναι φυσιολογικός και από πλευράς περιμέτρου μέσης παχύσαρκος. Σε μια τέτοια περίπτωση η υγεία του κινδυνεύει περισσότερο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτυγχάνει σε αρκετές περιπτώσεις να υποδείξει την παχυσαρκία κι έτσι είναι ουσιαστικά αναξιόπιστος. Όπως δείχνει και η παρούσα μελέτη, τη μέτρηση της περιμέτρου μέσης είναι ένας πολύ καλύτερος δείκτης της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης: Έτσι “έκαψε” το μισό σωματικό του λίπος σε 10 εβδομάδες!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend