Παρακολούθηση καρδιακής συχνότητας και οφέλη

Πολλές από τις προσωπικές πληροφορίες υγείας και δραστηριοτήτων που προσφέρονται από τα wearable της Garmin προέρχονται απευθείας από την ανάλυση των δεδομένων καρδιακής συχνότητας1.

Αυτό περιλαμβάνει λειτουργίες όπως την ολοήμερη καταγραφή του στρες, την παρακολούθηση ενέργειας Body Battery™, τον ρυθμό αναπνοής, την καταγραφή του ύπνου ακόμα και τις θερμίδες καίτε. Η καρδιακή σας συχνότητα μπορεί να αποκαλύψει την καρδιοαναπνευστική σας φυσική κατάσταση, με μετρήσεις μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου VO2 max, όταν συνδυαστεί με την ταχύτητα βαδίσματος, τρεξίματος ή δεδομένα ισχύος ποδηλασίας (σε συμβατές συσκευές).

Η ανθρώπινη καρδιά χτυπάει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια φορές κατά την διάρκεια ενός μέσου όρου ζωής. Με κάθε χτύπο, οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά, ορμόνες και άλλα ζωτικής σημασίας συστατικά διαχέονται στο σώμα σας μέσου του κυκλοφοριακού συστήματος2. Το πώς η καρδιά σας χτυπάει από την μια στιγμή στην άλλη ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα. Αυτό το ζωτικό νευρικό σύστημα αποστέλλει οδηγίες στην καρδιά σας για να σας προετοιμάσει φυσιολογικά για τις αλλαγές της ζωής και του περιβάλλοντος.

Πώς η Garmin ανιχνεύει την δραστηριότητα της καρδιάς σας

Οι συσκευές που προσφέρουν ολοήμερες πληροφορίες υγείας με βάση τα δεδομένα από την παρακολούθηση των καρδιακών παλμών, βασίζονται στην τεχνολογία του αισθητήρα καρδιακών παλμών Garmin Elevate™, ενός οπτικού αισθητήρα (PPG) ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο πίσω μέρος της συσκευής. Ανιχνεύει την καρδιακή συχνότητα με μία πράσινη φωτεινή δέσμη που διαπερνάει το δέρμα σας και αντανακλάται από τα ερυθρά κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία.

Όταν χτυπάει η καρδιά σας, η μυϊκή σύσπαση της ίδιας της καρδιάς ωθεί μια ποσότητα αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι κύκλοι αυτής της παλμικής ροής αίματος είναι η καρδιακή σας συχνότητα, ή ο παλμός και μπορεί να ανιχνευτεί σε όλο σας το σώμα. Το Garmin ρολόι σας μετράει με άνεση τους καρδιακούς σας παλμούς στον καρπό.

Η άλλη επιλογή για να μετρήσετε την καρδιακή συχνότητα είναι να συνδέσετε μια ζώνη καρδιακών παλμών στο smartwatch σας. Η ζώνη καρδιακών παλμών μετράει τα ηλεκτρικά σήματα που πυροδοτούνται στην καρδιά σας με κάθε χτύπο. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται μόνο κατά την διάρκεια καταγραφής κάποιας δραστηριότητας (τρέξιμο, ποδηλασία, αερόβια άσκηση κτλ.). Η χρήση μιας ελαστικής ζώνη γύρω από το στήθος σας δεν είναι πολύ βολική για την ολοήμερη παρακολούθηση, αλλά αυτές οι ζώνες παρέχουν αξιόπιστα δεδομένα κατά την διάρκεια πιο έντονων, υψηλής έντασης φυσικών δραστηριοτήτων.

Καρδιακή συχνότητα (HR) και μεταβλητότητα καρδιακών παλμών (HRV)

Το κλειδί για περισσότερες πληροφορίες από τα δεδομένα καρδιακών παλμών είναι να εξετάζετε τις διαθέσιμες πληροφορίες από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Για παράδειγμα, η καρδιακή συχνότητα είναι ο πιο κοινός τρόπος για να εξετάσουμε τα δεδομένα καρδιακών παλμών. Μετρώντας χτύπους/λεπτό (bpm), αυτή η μέτρηση περιγράφει πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά σας, με μονάδα τους χτύπους που θα έχετε σε ένα λεπτό στον τρέχοντα ρυθμό.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι καρδιακοί παλμοί δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την ένταση της άσκησης και τους χρησιμοποιούν για καθοδήγηση της προσπάθειας τους σε κάποια φυσική δραστηριότητα. Μια υψηλή τιμή καρδιακών παλμών έκτος φυσικής δραστηριότητας ή μια πολύ χαμηλή σε περίοδο χαλάρωσης μπορεί να είναι σημάδι κάποιων ζητημάτων υγείας. Τα συμβατά smartwatch της Garmin μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να ειδοποιούν τον χρήστη όταν οι καρδιακοί παλμοί είναι εκτός ενός προεπιλεγμένου εύρους.

Η μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών είναι μια άλλη μέτρηση που χρησιμοποιεί η Garmin για να μετατρέψει τα δεδομένα παρακολούθησης καρδιακών παλμών σε χρήσιμες εξατομικευμένες πληροφορίες. Η καρδιά σας δεν χτυπάει με τακτικότητα όπως ένας μετρονόμος. Αντιθέτως, ο χρόνος μεταξύ δυο χτύπων είναι πάντα διαφορετικός. Τυπικά μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και αυτές οι αλλαγές δεν είναι τεράστιες, αλλά μπορούν να δώσουν τεράστιο όγκο πληροφοριών.

Αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιά σας και ο τρόπος που χτυπάει από την μια στιγμή στην άλλη ρυθμίζεται από το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα. Ως αποτέλεσμα ο συνδυασμός των καρδιακών παλμών και της μεταβλητότητας τους μπορεί να αναλυθεί και να αποκαλύψει τις αλλαγές στην ισορροπία μεταξύ του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα κυριαρχεί στον ρυθμό τις στιγμές του στρες, όταν σώμα νιώθει ότι πρέπει να δράσει. Το παρασυμπαθητικό κυριαρχεί περισσότερο τις στιγμές που είστε πιο ήρεμοι. Η ανάλυση της δραστηριότητας αυτών των δυο συστημάτων παρέχει τη βάση για τις λειτουργίες καταγραφής του ολοήμερου στρες, της παρακολούθησης ενέργειας Body Battery™ και ακόμη και κάποιων μετρήσεων παρακολούθησης του ύπνου.

Καρδιακοί παλμοί ανάπαυσης (RHR) και μέγιστοι καρδιακοί παλμοί (HRmax)

Οι καρδιακοί παλμοί ανάπαυσης (RHR) και οι μέγιστοι καρδιακοί παλμοί (HRmax) είναι ουσιαστικά τα χαμηλότερα και τα ψηλότερα όρια των καρδιακών σας παλμών. Είναι και τα δυο σημαντικά για πολλούς λόγους. Αν και έχουν κάποιες ομοιότητες, το καθένα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ξεχωριστά.

Οι καρδιακοί παλμοί ανάπαυσης σας αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Το φυσιολογικό όριο για τους ενήλικες μπορεί να είναι μεταξύ 60-100 bpm, και ορισμένοι αθλητές μπορούν να βλέπουν ακόμα πιο χαμηλό εύρος. Τυπικά, ένα χαμηλότερο εύρος καρδιακών παλμών ανάπαυσης αντικατοπτρίζει καλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση (VO2 max), επαρκή ύπνο, χαμηλό στρες και αποχή από διεγερτικά όπως αλκοόλ και τσιγάρο.

Τα wearables της Garmin τυπικά μετράνε τους καρδιακούς παλμούς ανάπαυσης κατά την διάρκεια του ύπνου, συνήθως λίγο πριν ξυπνήσετε. Να θυμάστε ότι το να κοιμάστε με το ρολόι σας δίνει πιο ακριβείς μετρήσεις των καρδιακών παλμών ανάπαυσης.

Το μέγιστο των καρδιακών παλμών είναι το γρηγορότερο που μπορεί να χτυπήσει η καρδιά σας. Αντίθετα με τους καρδιακούς παλμούς ανάπαυσης, οι μέγιστοι καρδιακοί παλμοί σας δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Επίσης, δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, οπότε το να έχετε καλή φυσική κατάσταση δεν θα αυξήσει τους μέγιστους καρδιακούς σας παλμούς.

Η φυσιολογία του καθενός είναι μοναδική και αυτό περιλαμβάνει και την καρδιά. Κάποιες χτυπάνε φυσικά πιο γρήγορα από κάποιες άλλες και άλλες πιο αργά. Σαν γενικό κανόνα όμως, οι μέγιστοι καρδιακοί παλμοί σας θα μειώνονται καθώς μεγαλώνετε. Αυτή η πληροφορία χρησιμοποιείται για την εκτίμηση των μέγιστων καρδιακών παλμών ενός ατόμου με βάση των παρακάτω τύπο: 220 – ηλικία = HRmax bpm3. Εάν γνωρίζετε το δικό σας πραγματικό μέγιστο, μπορείτε να το εισάγετε στο ρολόι σας ή στην εφαρμογή Garmin Connect™.

Ζώνες καρδιακών παλμών

Οι ζώνες των καρδιακών παλμών είναι ένας εύκολος τρόπος να δείτε και να καθοδηγήσετε την ένταση της προσπάθειας σας κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας.

Εξατομικεύοντας τις ζώνες καρδιακών παλμών σας, σας βοηθάει να βελτιώσετε την αποδοτικότητα των προπονήσεων σας με τον χρόνο. Αποφύγετε την υπερπροσπάθεια στις προπονήσεις κατά τον χρόνο αποκατάστασης, δώστε έμφαση στην προπόνηση αντοχής και δείτε πότε είναι η στιγμή να αυξήσετε τον ρυθμό σε μια πιο έντονη προπόνηση.

Με τις συμβατές συσκευές Garmin μπορείτε να εξατομικεύεστε τις ζώνες καρδιακών παλμών με βάση την δραστηριότητα όπως τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπρόσθετα στις ζώνες που διαμορφώνουν το γενικό προφίλ μιας δραστηριότητας σας.

Ρυθμίστε τις προσωπικές ζώνες καρδιακών παλμών

Υπάρχουν αρκετές ευρέως χρησιμοποιούμενες μέθοδοι για την εξατομίκευση των ζωνών καρδιακών παλμών. Ο πιο κοινός τρόπος είναι η ρύθμιση σε ποσοστά από τους μέγιστους καρδιακούς σας παλμούς (%HRmax). Άλλες μέθοδοι είναι όταν χρησιμοποιείτε συμβατές συσκευές που περιλαμβάνουν ζώνες καρδιακών παλμών ως ποσοστό του αποθέματος των καρδιακών παλμών (%HRR) και η παραγοντοποιήση των καρδιακών σας παλμών στο γαλακτικό κατώφλι (%LTHR). Κάθε μια από αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιεί ως τιμή αναφοράς τους μέγιστους καρδιακούς σας παλμούς.

Ποια μέθοδος είναι καλύτερη για εσάς; Πραγματικά είναι ένας συνδυασμός του τι έχετε συνηθίσει και της πηγής που χρησιμοποιείτε ως σύμβουλο προπόνησης. Ένα όφελος της προπόνησης με ζώνες καρδιακών παλμών είναι ότι σας επιτρέπει να ακολουθήσετε προπονητικά προγράμματα και να εκτελείτε ασκήσεις στην προτεινόμενη ένταση. Εξατομικεύοντας τις ζώνες σας με βάση το %HRmax ή ακολουθώντας ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο με βάση τις ζώνες %HRR σημαίνει ότι θα κάνετε ελαφρώς μικρότερη προσπάθεια, ειδικά στα τμήματα χαμηλής έντασης.

Το πώς ρυθμίζετε τις προσωπικές σας ζώνες καρδιακών παλμών δεν επηρεάζει τις εξελιγμένες μετρήσεις απόδοσης όπως τη VO2 max, την κατάσταση προπόνησης, το φορτίο της προπόνησης, την εστίαση του φορτίου ή την αερόβια και την αναερόβια επίδραση προπόνησης, που είναι διαθέσιμα στις συμβατές συσκευές Garmin. Ωστόσο, η υπερεκτίμηση ή υποεκτίμηση των μέγιστων καρδιακών σας παλμών μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία αυτών των μετρήσεων.

Ξεκινήστε από τους μέγιστους καρδιακούς παλμούς

Οι μέγιστοι καρδιακοί σας παλμοί είναι σχετικά σταθεροί και μειώνονται αργά καθώς μεγαλώνετε. Αυτό είναι διαφορετικό από τους καρδιακούς παλμούς ανάπαυσης, οι οποίοι αντανακλούν τις αλλαγές στην φυσική σας κατάσταση, στην κατάσταση ανάκαμψης και στις διατροφικές επιλογές.

Εάν ήδη γνωρίζετε τους μέγιστους καρδιακούς σας παλμούς, απλά εισάγετε τους μέγιστους καρδιακούς σας παλμούς στις ρυθμίσεις χρήστη στην συσκευή σας ή στην εφαρμογή Garmin Connect. Εάν δεν γνωρίζετε τους μέγιστους καρδιακούς σας παλμούς, θα εκτιμηθούν αυτόματα με την χρήση της εξίσωσης 220 μείον την τρέχουσα ηλικία σας.

Αυτός ο τύπος για την εκτίμηση των μέγιστων καρδιακών σας παλμών χρησιμοποιείται από την Αμερικάνικη Κοινότητα Αθλητικής Ιατρικής, η οποία τονίζει ότι ενώ υπάρχουν πιο πολύπλοκες εξισώσεις, δεν έχουν αποδειχθεί παγκοσμίως ότι μπορεί να είναι πιο αξιόπιστες στην πράξη4. Σύμφωνα με αυτή την μέθοδο, ένα άτομο 42 χρονών θα είχε μια εκτίμηση μέγιστων καρδιακών παλμών στα 178 bpm (220 — 42 = 178). Οι μέγιστοι καρδιακοί σας παλμοί έχουν μια απόκλιση από την εκτιμώμενη αυτή τιμή της τάξεως +/-12 bpm.

Η εκτίμηση των μέγιστων καρδιακών σας παλμών είναι ένα καλό σημείο να ξεκινήσετε. Παρόλα αυτά η γνώση των δικών σας μέγιστων καρδιακών παλμών και η χρήση τους για εξατομίκευση των καρδιακών σας ζωνών ξεκλειδώνει το πλήρες δυναμικό αυτού του εργαλείου προπόνησης.

Μια ποικιλία δοκιμαστικών πρωτοκόλλων υπάρχουν για να καθορίσετε το προσωπικό σας μέγιστο καρδιακών παλμών. Μπορεί επίσης να βρείτε το προσωπικό σας μέγιστο καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια έντονων ασκήσεων που περιλαμβάνουν συνεχόμενη έντονη προσπάθεια υψηλής έντασης όπως σε αγώνες 5 ή 10 χιλιομέτρων.

Οι δοκιμασίες που σας βοηθάνε να καθορίσετε το μέγιστο των καρδιακών σας παλμών (τεστ κοπώσεως) είναι εξ ορισμού πολύ απαιτητικά. Πάντα να συμβουλεύεστε κάποιον γιατρό πριν προβείτε σε κάποια τέτοια δοκιμασία εάν δεν είστε βέβαιοι για τις δυνατότητες σας ή έχετε αμφιβολίες για την φυσική σας κατάσταση.

Αυτόματη ανίχνευση μέγιστων καρδιακών παλμών

Οι συμβατές συσκευές Garmin μπορούν αυτόματα να ενημερώσουν το μέγιστο των καρδιακών σας παλμών χρησιμοποιώντας τα δεδομένα απόδοσης σας. Εάν ανιχνευτούν καρδιακοί παλμοί υψηλότεροι από το καθορισμένο μέγιστο και περάσουν το κατώφλι αξιοπιστίας, το ατομικό σας μέγιστο καρδιακών παλμών ενημερώνεται στην συσκευή και στην εφαρμογή Garmin Connect.

Αυτή η λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί στις Μετρήσεις Φυσιολογίας -> Αυτόματη Ανίχνευση στο μενού της συσκευής.

Χρήση των ζωνών καρδιακών παλμών

Οι ζώνες των καρδιακών παλμών προσφέρουν πληροφορίες για την τρέχουσα ένταση της απόδοσης σας. Για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην φυσική σας κατάσταση θα πρέπει να κάνετε έναν συνδυασμό έντασης, διάρκειας, αποκατάστασης και επανάληψης. Αυτό είναι εφικτό για συγκεκριμένες ασκήσεις και μέσα στην ευρύτερη εικόνα του προπονητικού σας προγράμματος.

Οι ζώνες καρδιακών παλμών σας ενημερώνουν για το στοιχείο της έντασης που βάζετε στην άσκηση σας οπότε δεν χρειάζεται να μαντεύετε.

Εστιάζοντας σε διαφορετικές ζώνες με διαφορετικές ασκήσεις, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο προπονητικό πρόγραμμα που σας βοηθάει να αποκτήσετε δύναμη, αντοχή, ισχύ καθώς και άλλα πολλά οφέλη. Γενικότερα, οι χαμηλότερες ζώνες είναι καλές για προθέρμανση και αποκατάσταση, ενώ οι υψηλότερες ζώνες οδηγούν στην βελτίωση.

Παρακάτω θα βρείτε περιγραφές των προκαθορισμένων ζωνών μας καρδιακών παλμών. Οι ζώνες μπορεί να μην ταιριάζουν με τις περιγραφές εάν τις εξατομικεύσετε για διαφορετικούς σκοπούς προπόνησης.

Ζώνη 1 (προθέρμανση): 50–60% των Max HR

Η προπόνηση στη ζώνη 1 είναι χαλαρή, με εύκολο ρυθμό και ρυθμική αναπνοή. Βελτιώνει τις δυνατότητες της καρδιάς σας να ωθεί αίμα και των μυών να χρησιμοποιούν το οξυγόνο. Το έντονο περπάτημα είναι μια κλασική άσκηση της ζώνης 1.

Ζώνη 2 (εύκολο): 60–70% των Max HR

Η προπόνηση στη ζώνη 2 είναι σε άνετο ρυθμό, αναπνέετε πιο βαθιά αλλά μπορείτε ακόμα να κάνετε συζήτηση. Είναι καλή για αποκατάσταση και βασική καρδιοαναπνευστική προπόνηση. Το ελαφρύ τζόκινγκ είναι μια άσκηση ζώνης 2.

Ζώνη 3 (αερόβιο): 70–80% των Max HR

Η προπόνηση στη ζώνη 3 γίνεται σε μέτριο ρυθμό και είναι πιο δύσκολό να συζητήσετε. Αυτό ενδυναμώνει τα πνευμόνια και την καρδιά σας για μεγαλύτερη αντοχή. Το χαλαρό τρέξιμο είναι στην ζώνη 3.

Ζώνη 4 (κατώφλι): 80–90% των Max HR

Στην ζώνη 4 κινείστε σε γρήγορο, σχεδόν άβολο ρυθμό με δύσκολη αναπνοή. Βελτιώνει την αναερόβια ικανότητά σας και το γαλακτικό κατώφλι. Το γρήγορο τρέξιμο ανήκει στη ζώνη 4.

Ζώνη 5 (μέγιστο): 90–100% των Max HR

Όταν φτάσετε στη ζώνη 5, συνήθως είστε σε ρυθμό σπριντ και είναι δύσκολο να διατηρηθεί για πολύ. Η αναπνοή δυσκολεύεται. Η προπόνηση στη ζώνη 5 χτίζει την ισχύ καθώς και την αναερόβια και την μυϊκή αντοχή.

1Δείτε Garmin.com/ataccuracy
2Harvard Health Publishing, “Heart Health,” Online. Available: health.harvard.edu/topics/heart-health.
3Centers for Disease Control (CDC), “Target Heart Rate and Estimated Maximum Heart Rate,” 2020. Online. Available: cdc.gov/physicalactivity/basics/measuring/heartrate.htm.
4American College of Sports Medicine, “ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription,” 10th ed., Philadelphia, Wolters Kluwer, 2018.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Αναβάθμισε το τρέξιμο σου με τη νέα σειρά Garmin Forerunner 165

Tα εύχρηστα δρομικά smartwatch με GPS με εντυπωσιακή οθόνη AMOLED. 

Τα καινούρια Forerunner προσθέτουν εξατομικευμένα προπονητικά προγράμματα, εξελιγμένες μετρήσεις φυσικής κατάστασης, πληροφορίες ευεξίας και πολλά ακόμα σε μία εξαιρετική τιμή.

Η Garmin παρουσιάζει τη σειρά Forerunner 165, τα προσιτά δρομικά smartwatch με GPS που βοηθάνε τους αθλητές κάθε επιπέδου να πετύχουν τους στόχους τους με εξατομικευμένα προσαρμόσιμα προπονητικά προγράμματα και πλήθος μετρήσεων υγείας και φυσικής κατάστασης – όλα σε μία φωτεινή οθόνη AMOLED. Διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, το Forerunner 165 και το Forerunner 165 Music, οι νέες προσθήκες, στην κορυφαία δρομική σειρά της Garmin, έχουν ευανάγνωστη έγχρωμη οθόνη, λειτουργία αφής σε συνδυασμό με παραδοσιακή σχεδίαση των πέντε κουμπιών. Με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε καθημερινές λειτουργίες υγείας, εξελιγμένες προπονητικές μετρήσεις, συμβουλές αποκατάστασης, έξυπνες ειδοποιήσεις και πολλά άλλα, οι δρομείς μπορούν να καταγράφουν την πρόοδό τους χωρίς να θυσιάζουν την αυτονομία μπαταρίας. Οι δύο εκδόσεις έχουν έως 11 μέρες αυτονομία μπαταρίας σε λειτουργία smartwatch και έως 19 ώρες με GPS.

 “Είτε ψάχνετε να κάνετε το πρώτο σας πεντάρι ή να κάνετε νέο ρεκόρ, η σειρά Forerunner 165 είναι εδώ για να σας βοηθήσει σε κάθε βήμα στο δρομικό σας ταξίδι. Με εξατομικευμένα προπονητικά προγράμματα, εξελιγμένες μετρήσεις τρεξίματος και αποκατάστασης, παρακολούθηση ευεξίας 24/7, αυτά τα -φιλικά στο χρήστη- smartwatch περιλαμβάνουν εντυπωσιακά εργαλεία για να σας βοηθήσουν να φτάσετε στον τερματισμό.” Dan Bartel, Garmin Vice President

 Λειτουργίες που θα αγαπήσετε στη σειρά Forerunner 165

 Γεμάτη με τις γνωστές και χαρακτηριστικές λειτουργίες υγείας, φυσικής κατάστασης και διασύνδεσης, η σειρά Forerunner 165 είναι έτοιμη να πάει την προπόνησή σας σε άλλο επίπεδο.

 • Οθόνη AMOLED: Δείτε στατιστικά προπόνησης, πληροφορίες αποκατάστασης, έξυπνες ειδοποιήσεις και πολλά άλλα σε μία λαμπερή οθόνη AMOLED 2”.
 • Προσαρμόσιμα προπονητικά προγράμματα αγώνα: Λάβετε προπονητικές συμβουλές, εξατομικευμένες καθημερινές προτάσεις ασκήσεων και εκτιμώμενους χρόνους τερματισμού με βάση τις λεπτομέρειες των αγώνων που εισάγετε στην εφαρμογή Garmin
 • Δυναμική Τρεξίματος και δρομική Ισχύς από τον καρπό: Δείτε σε πραγματικό χρόνο την ισχύ και μετρήστε κρίσιμες δρομικές μετρήσεις όπως ρυθμό βημάτων, μήκος βηματισμού και χρόνο επαφής με το έδαφος – όλα από τον καρπό – για να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την τεχνική σας.
 • Επίδραση προπόνησης: Δείτε την επίδραση που έχουν οι προπονήσεις σας στη φυσική σας κατάσταση και κατανοήστε τα οφέλη από κάθε τρέξιμο και άσκηση.
 • Πορείες: Δημιουργήστε ή βρείτε ήδη υπάρχουσες πορείες μέσα στην εφαρμογή Garmin Connect ή από άλλες πλατφόρμες και συγχρονίστε τις απευθείας στο ρολόι σας.
 • Πρόσθετα προφίλ δραστηριοτήτων και ασκήσεις: Μείνετε δραστήριοι με περισσότερα από 25 διαφορετικά προφίλ δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν ορεινό τρέξιμο, κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, pickleball, τένις και πολλά άλλα ενώ περιλαμβάνει νέες ασκήσεις για ενδυνάμωση, HIIT, αερόβια, γιόγκα και Pilates.
 • Πρωινή αναφορά: Ξεκινήστε τη μέρα με μία εξατομικευμένη αναφορά που σας παρέχει μία επισκόπηση του ύπνου1 σας και της προγραμματισμένης προπόνησης, μαζί με την κατάσταση HRV (μεταβλητότητα καρδιακών παλμών) και τον καιρό.
 • Pulse Ox: Καταγράψτε τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου2 αλλά και όταν είστε ξύπνιοι.
 • Sleep Monitoring and Sleep Score: Every morning, receive a personalized score for last night’s sleep, view the different sleep stages and gain insights for improved sleep quality.
 • Παρακολούθηση ύπνου και βαθμολογία ύπνου: Κάθε πρωί, λαμβάνετε μία εξατομικευμένη βαθμολογία για τον ύπνο σας, ανάλυση των διαφορετικών σταδίων και πληροφορίες για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου.
 • Ανίχνευση μεσημεριανού ύπνου: Καταγράψτε αυτόματα ή καταχωρήστε τον μεσημεριανό ύπνο και δείτε πως ωφελεί το σώμα σας και ποια θα ήταν η ιδανική διάρκειά του.
 • Μουσική: Κατεβάστε τραγούδια και λίστες από τους λογαριασμούς3 σας σε Spotify, Deezer ή Amazon Music για να ακούτε μουσική χωρίς τηλέφωνο με ασύρματα ακουστικά4 (διαθέσιμο μόνο σε έκδοση Forerunner 165 Music)
 • Ηχητικές ειδοποιήσεις: Ακολουθήστε καθοδηγούμενες ασκήσεις ή ακούστε ειδοποιήσεις απόδοσης με ασύρματα ακουστικά συνδεδεμένα στο ρολόι (διαθέσιμο μόνο σε έκδοση Forerunner 165 Music
 • Garmin Pay: Αφήστε τα μετρητά και τις κάρτες στο σπίτι. Με τις ανέπαφες πληρωμές Garmin Pay μπορείτε να πληρώσετε για τις αγορές σας ενώ κινείστε5.

Έτοιμο για την ημέρα του αγώνα

Όποια και αν είναι η απόσταση, η σειρά Forerunner 165 έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσει τους δρομείς να καταρρίψουν τα ρεκόρ τους παρακολουθώντας το ρυθμό, την απόσταση, τους παλμούς1 από τον καρπό, τη VO2 max και πολλά άλλα. Όσοι προετοιμάζονται για τον επόμενό τους αγώνα μπορούν να επωφεληθούν από διάφορες επιλογές προπονητικών προγραμμάτων: Είτε εισάγουν τις πληροφορίες αγώνα στο ημερολόγιο του Garmin Connect και λαμβάνουν προπονητικά προγράμματα αγώνα που προσαρμόζονται μετά από κάθε τρέξιμο για να ταιριάξουν με την απόδοση και την αποκατάσταση ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δωρεάν προπονητικά προγράμματα Garmin Coach για 5K, 10K και Ημιμαραθώνιο που έχουν δημιουργηθεί από κορυφαίους προπονητές. Οι δρομείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις εξατομικευμένες καθημερινές προτάσεις προπόνησης που προσαρμόζονται μετά από κάθε τρέξιμο για να ταιριάξουν με την απόδοση και την αποκατάσταση. Και για να προετοιμάσουν την ιδανική στρατηγική αγώνα, το PacePro παρέχει στους δρομείς καθοδήγηση ρυθμού με προσαρμογή στην κλίση με βάση το υψομετρικό προφίλ της πορείας και τις προσωπικές προτιμήσεις.

Ολοήμερη παρακολούθηση ευεξίας 

Πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από μία προπόνηση, η σειρά Forerunner 165 έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει την συνολική ευεξία 24/7. Παρακολουθήστε την καρδιακή συχνότητα απευθείας από τον καρπό, τον ύπνο, τα επίπεδα του στρες και πολλά άλλα. Η παρακολούθηση ενέργειας Body Battery σας βοηθά να καταγράψετε τα επίπεδα ενέργειας του σώματος προκειμένου να βρείτε την κατάλληλη ώρα για προπόνηση ή ξεκούραση και ακόμα να λάβετε πληροφορίες για το πως ο ύπνος, ο μεσημεριανός ύπνος, οι δραστηριότητες και το στρες επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας. Η ηλικία φυσικής κατάστασης μπορεί να υπολογίσει το πόσο fit δρομέας είναι κάποιος σε σχέση με την κανονική του ηλικία – λειτουργώντας και ως μία υπενθύμιση να παραμένει κάποιος ενεργός και να κάνει υγιείς επιλογές. Η σειρά forerunner 165 διαθέτει επίσης λειτουργίες καταγραφής για την υγεία της γυναίκας, επιτρέποντας στις γυναίκες να καταγράψουν τον έμμηνο κύκλο και την εγκυμοσύνη ενώ παράλληλα λαμβάνουν συμβουλές άσκησης και διατροφής.

Μείνετε σε σύνδεση

Για τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής,  η σειρά forerunner 165 επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν emails, μηνύματα και ειδοποιήσεις όταν είναι σε σύνδεση με το συμβατό τους smartphone (iPhone® και Android). Οι λειτουργίες ασφάλειας και εντοπισμού σας παρέχουν ηρεμία, για παράδειγμα όταν το ρολόι είναι σε σύνδεση με το Garmin Connect στο κινητό σας, αν προκύψει κάποιο συμβάν6 τότε ένα μήνυμα με το όνομα και την τοποθεσία του χρήστη (αν είναι διαθέσιμη) μπορεί να σταλεί στις προεπιλεγμένες επαφές έκτακτης ανάγκης. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν λήψη εφαρμογών, watch faces και άλλων μέσα από το κατάστημα Connect IQΤΜ απευθείας στο ρολόι τους ή να βρουν ακόμα περισσότερες επιλογές μέσα στην εφαρμογή του smartphone.

Άμεσα διαθέσιμα, το Forerunner 165 έχει προτεινόμενη λιανική τιμής €279.99 ενώ το Forerunner 165  Music έχει προτεινόμενη λιανικής €329.99

Κατασκευασμένα μέσα για την ζωή έξω, τα προϊόντα της Garmin έχουν φέρει την επανάσταση στη ζωή των δρομέων, των φίλων της ποδηλασίας, των κολυμβητών και των αθλητών ανεξαρτήτως επιπέδου. Με δέσμευση στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να μένουν δραστήριοι και να απογειώνουν την απόδοσή τους, η Garmin πιστεύει ότι κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία για να καινοτομήσουμε και να νικήσουμε το χθες.

1 Activity tracking accuracy.

2 Δεν αποτελεί ιατρική συσκευή και δεν προορίζεται για διάγνωση ή παρακολούθηση ιατρικών παθήσεων. Δείτε Garmin.com/ataccuracy.Το Pulse Ox δεν είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες.

3 Απαιτείται premium συνδρομή.

4 Δεν περιλαμβάνεται

5 Δείτε το τρέχον υποστηριζόμενο δίκτυο πληρωμών και τράπεζες

6 Όταν είναι σε σύνδεση με ένα συμβατό smartphone. Δείτε Garmin.com/ble. Για απαιτήσεις και περιορισμούς στις λειτουργίες ασφάλειας και εντοπισμού δείτε Garmin.com/safety.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Πώς να δημιουργήσετε τη δική σας διαδρομή προπόνησης στο Garmin Connect!

Είτε είστε δρομέας είτε ποδηλάτης, οι συσκευές Garmin μπορούν να σας καθοδηγήσουν στην προσαρμοσμένη διαδρομή σας ενώ βρίσκεστε εν κινήσει, επιτρέποντάς σας να εστιάσετε στην προπόνησή σας!

Το Garmin Connect™, η εφαρμογή που χρησιμοποιείται από τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθούν και να αναλύουν τις μετρήσεις του σώματός τους, έρχεται γεμάτη με λειτουργίες που βοηθούν στην καθοδήγηση της προπόνησής σας.

Και ενώ υπάρχουν χιλιάδες έτοιμες προπονήσεις για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει μέσα στην εφαρμογή, μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να καταφέρετε να  χαράξετε την εξατομικευμένη δική σας διαδρομή.

Είτε είστε διοργανωτής αγώνων που χρειάζεται να μετρήσετε με ακρίβεια μια απόσταση, είτε απλά θέλετε να συνθέσετε μια νέα χαλαρή διαδρομή στη γειτονιά σας, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς αυτό μπορεί να γίνει εύκολα μέσω του Garmin Connect.

Βήμα 1
Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή στο κινητό ή τον υπολογιστή σας

Ενώ μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια διαδρομή προπόνησης στην εφαρμογή Garmin Connect στο τηλέφωνό σας, ένας υπολογιστής με οθόνη και ποντίκι θα διευκολύνει την επίτευξη της τέλειας διαδρομής, αφού μπορείτε να ρυθμίσετε μέχρι την πιο στενή γωνία αλλά και σε ποια πλευρά του δρόμου σκοπεύετε να πάτε. Εάν δημιουργήσετε τη διαδρομή στην πλατφόρμα μέσω υπολογιστή, αυτόματα θα εμφανιστεί στην εφαρμογή σας.

Βήμα 2
Δημιουργήστε μια νέα διαδρομή

Στο Garmin Connect (είτε πρόκειται για έκδοση ιστού είτε για κινητά), κάντε κλικ στην επιλογή «Προπόνηση και προγραμματισμός» και, στη συνέχεια, «Διαδρομές», όπου θα υπάρχει η επιλογή «Δημιουργία διαδρομής». Καθορίστε τον τύπο δραστηριότητας που θέλετε από τις επιλογές που αναφέρονται, οι οποίες θα περιλαμβάνουν διαφορετικά είδη τρεξίματος και ποδηλασίας.

Παρακολούθηση φυσικής κατάστασης και VO2 Max για καλύτερη υγεία

Βήμα 3
Επιλέξτε μεταξύ προσαρμοσμένης ή αυτόματης πορείας

Αυτή θα είναι η μέθοδος σχεδίασης για το επόμενο βήμα — θέλετε να δημιουργήσετε χειροκίνητα την τέλεια πορεία σας ή θέλετε να μπορείτε να επιλέξετε την τοποθεσία σας, την προτιμώμενη απόσταση και τη γενική σας κατεύθυνση και να έχετε το Garmin Connect να σας προσφέρει τρέξιμο ή ποδηλασία βρόχο με βάση αυτό; Εάν προτιμάτε να κάνετε DIY, η προσαρμοσμένη μέθοδος σχεδίασης θα πρέπει να είναι η προεπιλογή για τους περισσότερους λογαριασμούς. Εάν θέλετε μια μικρή καθοδήγηση, επιλέξτε τη μέθοδο αυτόματης σχεδίασης για ένα προτεινόμενο μάθημα.

Βήμα 4
Επιλέξτε να ακολουθήσετε δημοφιλείς διαδρομές, να ακολουθήσετε δρόμους ή να σχεδιάσετε ελεύθερα την πορεία σας

Μπορείτε να επιλέξετε να ακολουθήσετε δημοφιλείς διαδρομές από άλλους χρήστες Garmin (που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε εμπόδια, όπως στενούς δρόμους που περιλαμβάνουν κοντινή απόσταση από αυτοκίνητα), μπορείτε να ακολουθήσετε τους δρόμους στον χάρτη ή να σχεδιάσετε ελεύθερα την πορεία σας όπως ακριβώς το θέλετε. Εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας, σας προτείνουμε να σχεδιάσετε ελεύθερα. Κάνοντας απλώς κλικ στον χάρτη για να δημιουργήσετε σημεία στην πορεία σας, μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς πού θέλετε να τρέξετε ή να κάνετε ποδήλατο. Υποθέτοντας ότι είστε προσεκτικοί, το ελεύθερο σχέδιο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια πιο ακριβή απόσταση διαδρομής, η οποία είναι σημαντική εάν στοχεύετε σε έναν ακριβή χρόνο ή εάν δημιουργείτε μια πορεία για μια εκδήλωση.

Edge 1040 Lifestyle Photography

Εάν φτιάχνετε μια προπόνηση ποδηλασίας – ειδικά για ποδηλασία δρόμου, ορεινή ποδηλασία ή off-roading – θα μπορείτε επίσης να δείτε κατηγοριοποιημένες αναβάσεις, οι οποίες σας ενημερώνουν πόσο απότομος θα είναι ο δρόμος ή το μονοπάτι. Για να ξέρετε τις δυσκολίες και – αν θέλετε – να τις αποφύγετε.

Βήμα 5
Αποθηκεύστε τη διαδρομή σας

Μπορείτε να ονομάσετε την διαδρομή σας και μετά να επιλέξετε αν θα είναι δημόσια, για να την βλέπουν και άλλοι χρήστες, ή ιδιωτική. Αφού αποθηκευτεί, επιλέξτε το κουμπί «Αποστολή στη συσκευή» στο κάτω μέρος της οθόνης και καθορίστε σε ποια συσκευή θέλετε να εμφανιστεί. Την επόμενη φορά που η συσκευή σας θα συγχρονιστεί με την εφαρμογή Garmin Connect, η διαδρομή θα ληφθεί αυτόματα και θα είναι έτοιμη.

Βήμα 6
Μοιραστείτε την πορεία σας με τους φίλους σας

Αν δεν έχετε διάθεση για σόλο περιπέτεια, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα γρήγορο μήνυμα στον φίλο σας για μοιραστείτε έναν σύνδεσμο με τη διαδρομή στο Garmin Connect που σκοπεύετε να ολοκληρώσετε. Ο φίλος σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον σύνδεσμο για να τον ανοίξει στην εφαρμογή Garmin Connect, να τον στείλει στη δική του συμβατή συσκευή και να είναι έτοιμος να ξεκινήσει μέσα σε δευτερόλεπτα, μια λειτουργία που μπορεί να βοηθήσει και τους προπονητές, που βγάζουν προγράμματα προπόνησης, να τα μοιράζονται με τους αθλούμενούς τους.

Εάν κάνετε ποδήλατο με έναν υπολογιστή ποδηλασίας συμβατό με το GroupRide, μπορείτε απλώς να μοιραστείτε τον κωδικό της διαδρομής με τους φίλους σας και αυτοί θα μπορούν να τον εισάγουν απευθείας στη συμβατή συσκευή τους για να συμμετάσχουν στην ομάδα και να δουν την πλοήγηση της διαδρομής. Όταν οι χρήστες ξεκινούν τη βόλτα τους, μπορούν να ενεργοποιήσουν την κοινή χρήση τοποθεσίας, ώστε όλοι όσοι βρίσκονται στη διαδρομή να μπορούν να βλέπουν πού βρίσκονται οι συνοδοί τους.

Είστε έτοιμοι να επιλέξετε τη δική σας περιπέτεια;

Διαβάστε επίσης: Λειτουργίες των Garmin Smartwatch που δουλεύουν καλύτερα όταν φοράτε το ρολόι σας στον ύπνο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend