Πώς η οικονομική κρίση μας παχαίνει…

Μέσα στην οικονομική κρίση θα περίμενε κανείς να αυξάνονται τα κρούσματα υποσιτισμού και μείωσης του σωματικού βάρους. Χαρακτηριστική έκφραση των περισσότερων είναι… «θα πεινάσουμε»!

Επιστημονικές μελέτες, ωστόσο, καταγράφουν σε διεθνές επίπεδο το λεγόμενο «παράδοξο της πείνας με παχυσαρκία» (the hunger-obesity paradox). Παρατηρείται, λοιπόν, ότι όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και μειώνεται το εισόδημα τόσο αυξάνεται το μέσο σωματικό βάρος των ενηλίκων.

Εξάλλου, είναι επιστημονικά παραδεκτό πλέον ότι η παχυσαρκία τείνει να εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα με χαμηλή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με αναλύσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO), οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων οδηγούν σε αλλαγές τόσο στην ποσότητα, όσο και στo είδος των τροφίμων που αγοράζονται.

Και ενώ θα περίμενε κάποιος αυτή η κατάσταση να οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας του φαγητού, που καταναλώνεται, παρατηρείται το αντίθετο φαινόμενο. Ειδικότερα, στις δυτικές κοινωνίες, όπως η ελληνική, φαίνεται ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων οδηγούν, κυρίως, σε υποκατάσταση των ακριβότερων τροφίμων, με άλλα τρόφιμα φθηνότερα μεν, χαμηλότερης διατροφικής αξίας δε!

Φθηνότερο και χειρότερο φαγητό

Εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, λοιπόν, τα νοικοκυριά καταφεύγουν στην επιλογή φθηνότερου φαγητού, συχνά κακής ποιότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να «αντέξει» το ψάρι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να επιλέγονται λιγότερο θρεπτικές ομάδες τροφίμων.

Στον αντίποδα, ως φθηνότερη επιλογή, βρίσκεται το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό (fast food), το οποίο «κρύβει» περισσότερα και κακής ποιότητας λιπαρά, αλάτι και φυσικά, πολλές θερμίδες. Η κατανάλωση φθηνού και υψηλής θερμιδικής αξίας φαγητού προωθεί την παχυσαρκία.

Ο αυξημένος λιπώδης ιστός στα παχύσαρκα άτομα εμπλέκεται με μηχανισμούς που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου και άλλων νοσημάτων. Ιδιαίτερα, όταν η μη ισορροπημένη διατροφή συνδυάζεται και με έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος για την εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων πολλαπλασιάζεται.

Σε αυτό το σημείο εμπλέκεται, σαφώς, και η οικονομική κρίση, καθώς δυσκολεύει τη δυνατότητα για κινητική αναψυχή και άσκηση (πρόσβαση σε γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κ.ά.), ενώ προωθεί την επιλογή της καθιστικής και φθηνής αναψυχής (τηλεόραση, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, κ.ά.).

Συμπερασματικά, σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης και τροφικής ανασφάλειας παρατηρούνται αρνητικές επιδράσεις στις συνήθειες διατροφής και άσκησης, με αντίκτυπο στην υγεία και στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Τί θα μπορούσαμε, λοιπόν, να κάνουμε;

Η ρίζα του κακού και οι επιλογές μας

Δεδομένου ότι η τροφική ανασφάλεια είναι φαινόμενο κοινωνικο-οικονομικό, η πραγματική λύση βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος. Ωστόσο, στη δεδομένη κατάσταση, η εναλλακτική λύση που φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύσει την υγεία μας είναι η επιστροφή στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής, προσαρμοσμένο στις οικονομικές μας δυνατότητες.

Η συχνότερη κατανάλωση οσπρίων, η επιλογή μικρών ψαριών (σαρδέλες, γαύρος) και η επιλογή φρέσκων φρούτων και λαχανικών της εποχής, αποτελούν οικονομικότερες διατροφικές επιλογές, με υψηλή θρεπτική αξία. Τέλος, όσον αφορά τις συνήθειες άσκησης, το περπάτημα, η χρήση ποδηλάτου, η πεζοπορία, η κηπουρική και ο χορός, αποτελούν ευχάριστες και συνάμα οικονομικές επιλογές.

Διαβάστε ακόμα: Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό μόνο στους πλούσιους!

Previous ArticleNext Article

5 εξαιρετικές τροφές που τρώμε λάθος και χάνουμε τα οφέλη τους

Φρούτα, λαχανικά και σπόροι αποτελούν κάποια από τα συστατικά μιας σωστής διατροφής. Για να καταφέρουμε, ωστόσο, να απολαύσουμε τα οφέλη τους για τον οργανισμό και την υγεία μας, πρέπει να τα τρώμε και σωστά.

Πολλές φορές δεν το καταφέρνουμε, κυρίως γιατί δεν γνωρίζουμε και έτσι… απομυθοποιούμε τα τρόφιμα και τις ιδιότητές τους, θεωρώντας ότι δεν μας προσφέρουν τίποτα από αυτά που… υπόσχονται.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι καλές τροφές, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να τις καταναλώνουμε.

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Οικονομικά superfoods που βρίσκεις παντού

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες, όμως δεν πρέπει να καταναλώνεται ολόκληρος αφού έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να τον μεταβολίσει. Οπότε καλύτερα να το, τρίβεται σε smoothies, σαλάτες ή γιαούρτι.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, χλωροφύλλης και αντιοξειδωτικών, και ο καλύτερο τρόπος να αφομοιώσουμε όλα αυτά τα καλά συστατικά είναι να το μαγειρέψουμε στον ατμό και όχι να το βράσουμε.

Φράουλες

Αποφεύγετε να κόβετε τις φράουλες ή τουλάχιστον όχι πολλές φορές γιατί η βιταμίνη C που διαθέτουν είναι ευαίσθητη στο φως και το οξυγόνο.

Τι είναι το υγρό που βρίσκεται στην επιφάνεια του γιαουρτιού;

Γιαούρτι

Το υγρό που υπάρχει συνήθως στην επιφάνεια του γιαουρτιού όταν ανοίγετε το κεσεδάκι, μην το πετάτε αλλά ανακατέψτε το με το γιαούρτι. Αυτό το υγρό λέγεται ορό γάλακτος και περιέχει πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, καθώς και μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος.

Ντομάτα

Η ντομάτα είναι πούσια σε λυκοπένιο, η φυτοχημική ουσία που προστατεύει από καρδιακά και καρκίνο, και για να την απορροφήσει ο οργανισμός μας θα πρέπει η ντομάτα να μαγειρεύεται σε μέτρια θερμοκρασία.

Διαβάστε επίσης: Η “κακή περουβιανή” που δίνει ενέργεια σε όσους αθλούνται

Τρία θαυματουργά βότανα για καλύτερη υγεία!

Στο BetterVita.gr, το ηλεκτρονικό κατάστημα / πρατήριο κορυφαίου παραγωγού φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών στην Ελλάδα της Amhes Astra Medical Hellas, συναντήσαμε το Immune’sTonic από την σειρά BioTonics.

Ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, με καινοτόμα σύνθεση από 3 θαυματουργά βότανα, Σαμπούκο, το Γανόδερμα (ή ρέισι) και  Εχινάκεια που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και συνδράμουν την γενικότερη υγεία.

Immunes tonic, 3 ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΒΟΤΑΝΑ

Το Immune’s Tonic  θα το βρείτε αποκλειστικά στο BetterVita.gr μόνο στα 7,90 € (30 κάψουλες) που με την μοναδική προσφορά 1+1 ΔΩΡΟ θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ιώσεων και της γρίπης τώρα που ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του.

Eτσι ενισχύουμε την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού!

Σαμπούκος

Τα πολύτιμα συστατικά του

Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, B, C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, αμινοξέα και σε πλήθος φυτοχημικών ουσιών (βετουλίνη, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, γλυκοσίδια, τανίνες, κουερσετίνη, ρουτίνη και β-καροτίνη). Οι φυτοχημικές αυτές ουσίες βρίσκονται στα άνθη και στον καρπό του και έχουν αντιιική και αντιοξειδωτική δράση.

Πώς μας ωφελεί

Ανοσοποιητικό: Χάρη στις ανθοκυανίνες που περιέχει, συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον, εμποδίζει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, οι οποίες μεταξύ άλλων προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.

Αναπνευστικό / Καρδιά / Δέρμα / Μάτια / Κρυολογήματα

Ρέισι ή Γανόδερμα

Το Ganoderma lucidum ή Reishi ή Mannetake που σημαίνει μανιτάρι της αθανασίας.

Τα πολύτιμα συστατικά του

Το Γανόδερμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυσακχαρίτες, στεροειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες / πεπτίδια και ιχνοστοιχεία και το ευρύ φάσμα των ενώσεων τριτερπενοειδή (γανοντερικό οξύ, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ).

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αυτό συμβαίνει μέσω της ενίσχυσης των λευκών αιμοσφαιρίων. Ταυτόχρονα, αυξάνει το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο σώμα που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Εχινάκεια

Τα πολύτιμα συστατικά της

Όπως και άλλα βότανα, τα οφέλη της προέρχονται από μία ποικιλία θρεπτικών ουσιών που περιέχει, τα οποία περιλαμβάνουν πολυσακχαρίτες, αλκυλαμίδια, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, βιταμίνη C, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Τα οφέλη;

#1: Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

#2: Μειώνει τις κοκκινίλες και το πρήξιμο

#3: Προωθεί την σωστή λειτουργία των κυττάρων

#4: Διευκολύνει τη μεταφορά του οξυγόνου

#5: Συμβάλλει στην άνω αναπνευστική λειτουργία

#6: Έχει αντιοξειδωτική δράση

Απολαύστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επώνυμα, ποιοτικά, προσιτά και χρήσιμα για τον οργανισμό προϊόντα κατευθείαν από τον παραγωγό!

Αποκλειστικά στο www.bettervita.gr 

Τηλέφωνο:  211 012 3575, ωράριο 08:00 έως 16:00.

x
Send this to a friend