Πως μπορείς εύκολα να ελέγξεις τις θερμίδες που καταναλώνεις

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει πως η διατροφή περιορισμένων θερμίδων, με κατάλληλες θρεπτικές ουσίες, μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο επιβίωσης και να καθυστερήσει την εμφάνιση νόσων που συνδέονται με τη γήρανση.

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας που μπορούν να αφαιρέσουν χρόνια από τη ζωή του ανθρώπου, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια. Από την άλλη μεριά, αρκετές έρευνες έδειξαν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων κάτω από το επίπεδο που υπαγορεύει μια φυσιολογική διατροφή μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μακροζωία.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα, οι Huiru Tang, Yulan Wang και Yong Liu, αναφέρουν τους μεταβολικούς λόγους που αυτές οι αντίθετες διατροφές μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διαφορές στη μακροζωία.

Η ομάδα χώρισε τους ποντικούς σε 4 διατροφικές κατηγορίες: χαμηλών λιπαρών, χαμηλών λιπαρών με περιορισμό θερμίδων, υψηλών λιπαρών και υψηλών λιπαρών με περιορισμό θερμίδων για περισσότερο από ένα χρόνο.

Στη συνέχεια εξέτασε τη μεταβολική επίδραση σε δείγματα αίματος και ούρων.

Ποντικοί με διατροφή που περιείχε περισσότερες θερμίδες είχαν αυξημένο οξειδωτικό στρες, διαταραγμένο μεταβολισμό λιπιδίων, κατεσταλμένη γλυκόλυση, σε σύγκριση με αυτούς που ακολούθησαν διατροφή με περιορισμένες θερμίδες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων είχε πολύ μεγαλύτερη επίδραση στο αποτέλεσμα του μεταβολισμού σε σχέση με την ποσότητα λιπαρών στη διατροφή.

Πως ελέγχεις τι τρως;

Η ισορροπία στην διατροφή είναι το κλειδί του χάσιμο βάρους. Και όταν μιλάμε για ισορροπία, αυτό σημαίνει πως πρέπει να γεμίζουμε το πιάτο μας με υγιεινές τροφές, αλλά και να μην καταναλώνουμε τις ίδιες θερμίδες με παλιότερα. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε μερικούς έξυπνους τρόπους να ελέγχουμε τις θερμίδες του φαγητού μας καθημερινά, χωρίς να μας γίνεται έμμονη ιδέα και να μας προκαλεί επιπλέον στρες.

Πρέπει να γνωρίζουμε τι τρώμε: Κάθε τι που βάζουμε στο στόμα μας (εκτός από το νερό, προφανώς) έχει θερμίδες, και ο μόνος τρόπος να είμαστε 100% σίγουροι είναι να ετοιμάζουμε τα γεύματά μας μόνοι μας, με φρέσκα υλικά που έχουμε επιλέξει. Επιπλέον, όταν μαγειρεύουμε, είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξουμε και το μέγεθος της μερίδας μας.

Διατηρούμε ημερολόγιο φαγητού: Το ημερολόγιο φαγητού είναι από τις πιο κλασικές και δοκιμασμένες μεθόδους, καθώς μας επιτρέπει να θυμόμαστε τι έχουμε φάει ανά πάσα στιγμή—όπως και να καταγράφουμε τις αντιδράσεις του οργανισμού μας σε ορισμένες τροφές. Και όταν κάνουμε μια αναδρομή στο πρόγραμμα φαγητού της εβδομάδας μας, θα είναι πολύ πιο εύκολο να διακρίνουμε τις υπερβολές, και να τις περιορίσουμε.

Συμβουλευόμαστε έναν ειδικό: Δεν είναι ποτέ ντροπή να ζητάμε βοήθεια, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία μας. Ένας διαιτολόγος μπορεί να μας βοηθήσει πολύ να καταλάβουμε τα λάθη που κάνουμε στην διατροφή μας, αλλά και πώς να τα διορθώσουμε. Επιπλέον, μπορεί να μας πει πόσες ακριβώς θερμίδες περιλαμβάνει το κάθε πιάτο μας, αλλά και να μας βοηθήσει να προγραμματίσουμε την διατροφή μας καταλλήλως.

Δοκιμάζουμε ένα app: Υπάρχουν εφαρμογές στο κινητό που μετράνε τις θερμίδες των γευμάτων μας, για κάθε λειτουργικό σύστημα smartphone. Θα μας βοηθήσει να ελέγχουμε πόσο τρώμε, και πολλές από αυτές τις εφαρμογές θέτουν “στόχους” που μας βοηθούν να τρεφόμαστε πιο υγιεινά. Είναι σίγουρα πιο βολικό από το ημερολόγιο, αλλά αφήνουμε την επιλογή πάνω σας, ώστε να νιώθετε όσο πιο άνετα γίνεται.

Ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες των τροφών: Κάθε συσκευασμένο τρόφιμο που αγοράζουμε έχει πάνω μια ετικέτα με την διατροφική του αξία, και πρέπει να την ελέγχουμε για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι φορτωμένο με περιττές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη ή τα υποκατάστατά της.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Proteome Research.

Previous ArticleNext Article

Αυτές είναι οι 20 πιο εθιστικές τροφές

O εθισμός σε συγκεκριμένα τρόφιμα χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως είναι η απώλεια του ελέγχου επί της κατανάλωσής του, δηλαδή η δυσκολία να σταματήσει κανείς να τρώει παρότι έχει αυτή την επιθυμία.

Η απώλεια ελέγχου είναι ο λόγος που αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένες τροφές μπορεί να λειτουργούν στον εγκέφαλο όπως τα ναρκωτικά.

Φαίνεται μάλιστα ότι αυτό που προκαλεί τον εθισμό είναι ο συνδυασμός ζάχαρης, λίπους και αλατιού σε ένα τρόφιμο. Συνήθως στη φύση οι τροφές περιέχουν είτε πολύ ζάχαρη είτε πολύ λίπος. Σπάνια υπάρχουν τροφές που συνδυάζουν και τα δύο. Όμως τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν αρκετή ζάχαρη και λίπος μαζί (πίτσες, σοκολάτες, πατατάκι, κούκις, μπισκότα κλπ).

Ζάχαρη, λίπος, αλάτι…

Η ζάχαρη, το λίπος και το αλάτι (μαζί με τεχνητές ουσίες που προσθέτει η βιομηχανία τροφίμων) κάνουν ορισμένες τροφές υπεργευστικές και αυτό είναι ίσως η κύρια αιτία της παχυσαρκίας.

Το ενδιαφέρον είναι πως τα ποντίκια, όταν τους δίνεται ζάχαρη για ένα χρονικό διάστημα και μετά τους στερείται, εμφανίζουν στερητικό σύνδρομο αλλά δεν παχαίνουν. Καταφεύγουν στην υπερφαγία μόνο όταν η τροφή που τους δίνεται συνδυάζει ζάχαρη και λίπος μαζί (κούκις, μπισκότα, τσιπς σαλάμι κλπ).

Τα πιο εθιστικά τρόφιμα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS One» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πιο εθιστικό φαγητό είναι η πίτσα.

Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, κατέγραψαν με ένα ερωτηματολόγιο που έδωσαν σε 504 άτομα ποια είναι τα πιο εθιστικά τρόφιμα. Οι εθελοντές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν 35 τρόφιμα, ανάλογα με το πόσο τα θεωρούσαν εθιστικά, δηλαδή δεν μπορούσαν να σταματήσουν στο ένα κομμάτι, αλλά συνέχιζαν μέχρι να νιώσουν ότι θα σκάσουν από το πολύ φαγητό.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τις απαντήσεις και έβγαλαν ένα μέσο όρο για κάθε τρόφιμο. Τα κατέταξαν σε μία κλίμακα από 1 έως 7, όπου 1 είναι το λιγότερο εθιστικό τρόφιμο και 7 το περισσότερο εθιστικό.

Το πιο εθιστικό τρόφιμο απ’ όλα αναδείχθηκε η πίτσα (μέση βαθμολογία 4,01), η σοκολάτα και τα πατατάκια (με 3,73), τα μπισκότα (με 3,71) και τα παγωτά (με 3,68).

Η λιγότερο εθιστική τροφή από τις 35 αναδείχθηκε το αγγούρι με 1,53 βαθμούς, τα καρότα (με 1,60), τα φασόλια (με 1,63), τα μήλα (με 1,66) και το καφέ ρύζι (με 1,74).

Από την κατάταξη καθίσταται σαφές πως όσο πιο επεξεργασμένο και γεμάτο λίπος μαζί με ζάχαρη είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιθανότερο είναι να προκαλεί εθισμό. Τα τρόφιμα αυτά έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (το γλυκαιμικό φορτίο λαμβάνει υπόψη το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου και την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχεται σε μια μερίδα).

Οι 20 πιο εθιστικές τροφές σύμφωνα με τις απαντήσεις

Ο εθισμός στο φαγητό είναι κάτι αμφιλεγόμενο, ωστόσο η Άσλεϋ Γκέρχαρντ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Μίσιγκαν και επικεφαλής της μελέτης λέει πως πρόκειται για πραγματικότητα και όχι για μύθο.

Ο εθισμός στις τροφές ίσως είναι η κύρια αιτία του φαινομένου της παχυσαρκίας η οποία ουσιαστικά δεν υπήρχε στον άνθρωπο (σε επιδημικές διαστάσεις) πριν από έναν αιώνα. Μια άλλη βασική αιτία είναι η αντίσταση στη λεπτίνη που λειτουργεί κι αυτή στον εγκέφαλο αλλά με ένα τελείως διαφορετικό βιολογικό μηχανισμό.

Οι κορυφαίες τροφές για την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις σκοτώνουν περισσότερους από 325.000 άντρες τη χρονιά, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άντρες πεθαίνουν πιο συχνά από καρδιακά προβλήματα παρά από καρκίνο, κάνοντας την καρδιά το Νο1 κίνδυνο για την ζωή τους.

Μπορείς όμως να περιορίσεις τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρδιακά προβλήματα, αρχίζοντας από μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που μπορεί να θωρακίσει την καρδιά σου.

Γιατί η αυξομείωση του σωματικού βάρους απειλεί την καρδιά;

Μύρτιλο

Η φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών σου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφράγματα, δηλώνει ο καρδιολόγος Adam Skolnick από το NYU Langone Medical Center. Μπορείς όμως να επιβραδύνεις την διαδικασία της φλεγμονής τρώγοντας ένα φλιτζάνι μύρτιλα την ημέρα, χάρη στα αντιοξειδωτικά τους. Αν δεν μπορείς να βρεις φρέσκα, τα κατεψυγμένα είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Πρόσθεσε τα στο πρωινό σου, στα δημητριακά ή στο γιαούρτι σου.

Παντζάρι

Αυτές οι έντονες μωβ ρίζες βοηθούν σημαντικά τη καρδιά σου, χάρη στους νιτρίτες που απελευθερώνουν στο αίμα σου, βελτιώνοντας την ροή του. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, τα οφέλη του παντζαριού βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια είναι σούπερ τροφές για την υγεία της καρδιάς σου. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια χούφτα ξηρούς καρπούς 5 φορές τη βδομάδα τείνουν να πεθαίνουν λιγότερο από καρδιακά προβλήματα κατά 29%, συγκριτικά με εκείνους που τα αποφεύγουν. Οι ξηροί καρποί περιέχουν καλά λιπαρά για την καρδιά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Κατανάλωσε τα ωμά και ανάλατα για να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου.

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος είναι μερικά ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία όπως έχει αποδειχτεί βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς σου. Κατανάλωσε τα 2 φορές την βδομάδα.

Ποια αθλήματα είναι καλύτερα για την καρδιά;

Όσπρια

Όλα τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη σου και βελτιώνουν την καρδιά σου. Κατανάλωσε 5 με 10 γρ. φυτικών ινών την ημέρα για να κάνεις την καρδιά σου δυνατή σαν πέτρα!

Διαβάστε επίσης: Κάθε λεπτό τρεξίματος βοηθά την υγεία της καρδιάς

x
Send this to a friend