Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει πως η διατροφή περιορισμένων θερμίδων, με κατάλληλες θρεπτικές ουσίες, μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο επιβίωσης και να καθυστερήσει την εμφάνιση νόσων που συνδέονται με τη γήρανση.
Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας που μπορούν να αφαιρέσουν χρόνια από τη ζωή του ανθρώπου, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια. Από την άλλη μεριά, αρκετές έρευνες έδειξαν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων κάτω από το επίπεδο που υπαγορεύει μια φυσιολογική διατροφή μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μακροζωία.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα, οι Huiru Tang, Yulan Wang και Yong Liu, αναφέρουν τους μεταβολικούς λόγους που αυτές οι αντίθετες διατροφές μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διαφορές στη μακροζωία.
Η ομάδα χώρισε τους ποντικούς σε 4 διατροφικές κατηγορίες: χαμηλών λιπαρών, χαμηλών λιπαρών με περιορισμό θερμίδων, υψηλών λιπαρών και υψηλών λιπαρών με περιορισμό θερμίδων για περισσότερο από ένα χρόνο.
Στη συνέχεια εξέτασε τη μεταβολική επίδραση σε δείγματα αίματος και ούρων.
Ποντικοί με διατροφή που περιείχε περισσότερες θερμίδες είχαν αυξημένο οξειδωτικό στρες, διαταραγμένο μεταβολισμό λιπιδίων, κατεσταλμένη γλυκόλυση, σε σύγκριση με αυτούς που ακολούθησαν διατροφή με περιορισμένες θερμίδες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων είχε πολύ μεγαλύτερη επίδραση στο αποτέλεσμα του μεταβολισμού σε σχέση με την ποσότητα λιπαρών στη διατροφή.
Πως ελέγχεις τι τρως;
Η ισορροπία στην διατροφή είναι το κλειδί του χάσιμο βάρους. Και όταν μιλάμε για ισορροπία, αυτό σημαίνει πως πρέπει να γεμίζουμε το πιάτο μας με υγιεινές τροφές, αλλά και να μην καταναλώνουμε τις ίδιες θερμίδες με παλιότερα. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε μερικούς έξυπνους τρόπους να ελέγχουμε τις θερμίδες του φαγητού μας καθημερινά, χωρίς να μας γίνεται έμμονη ιδέα και να μας προκαλεί επιπλέον στρες.
Πρέπει να γνωρίζουμε τι τρώμε: Κάθε τι που βάζουμε στο στόμα μας (εκτός από το νερό, προφανώς) έχει θερμίδες, και ο μόνος τρόπος να είμαστε 100% σίγουροι είναι να ετοιμάζουμε τα γεύματά μας μόνοι μας, με φρέσκα υλικά που έχουμε επιλέξει. Επιπλέον, όταν μαγειρεύουμε, είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξουμε και το μέγεθος της μερίδας μας.
Διατηρούμε ημερολόγιο φαγητού: Το ημερολόγιο φαγητού είναι από τις πιο κλασικές και δοκιμασμένες μεθόδους, καθώς μας επιτρέπει να θυμόμαστε τι έχουμε φάει ανά πάσα στιγμή—όπως και να καταγράφουμε τις αντιδράσεις του οργανισμού μας σε ορισμένες τροφές. Και όταν κάνουμε μια αναδρομή στο πρόγραμμα φαγητού της εβδομάδας μας, θα είναι πολύ πιο εύκολο να διακρίνουμε τις υπερβολές, και να τις περιορίσουμε.
Συμβουλευόμαστε έναν ειδικό: Δεν είναι ποτέ ντροπή να ζητάμε βοήθεια, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία μας. Ένας διαιτολόγος μπορεί να μας βοηθήσει πολύ να καταλάβουμε τα λάθη που κάνουμε στην διατροφή μας, αλλά και πώς να τα διορθώσουμε. Επιπλέον, μπορεί να μας πει πόσες ακριβώς θερμίδες περιλαμβάνει το κάθε πιάτο μας, αλλά και να μας βοηθήσει να προγραμματίσουμε την διατροφή μας καταλλήλως.
Δοκιμάζουμε ένα app: Υπάρχουν εφαρμογές στο κινητό που μετράνε τις θερμίδες των γευμάτων μας, για κάθε λειτουργικό σύστημα smartphone. Θα μας βοηθήσει να ελέγχουμε πόσο τρώμε, και πολλές από αυτές τις εφαρμογές θέτουν “στόχους” που μας βοηθούν να τρεφόμαστε πιο υγιεινά. Είναι σίγουρα πιο βολικό από το ημερολόγιο, αλλά αφήνουμε την επιλογή πάνω σας, ώστε να νιώθετε όσο πιο άνετα γίνεται.
Ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες των τροφών: Κάθε συσκευασμένο τρόφιμο που αγοράζουμε έχει πάνω μια ετικέτα με την διατροφική του αξία, και πρέπει να την ελέγχουμε για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι φορτωμένο με περιττές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη ή τα υποκατάστατά της.
Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News