Έχει ημερομηνία λήξης το νερό;

Της Νικολίας Σαλίαϊ*

Ως καταναλωτές έχουμε μάθει να διαβάζουμε τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα ενός προϊόντος. Θα έχεις λοιπόν παρατηρήσεις ότι στην συσκευασία του εμφιαλωμένου νερού αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του… λήγει όμως στην πραγματικότητα το εμφιαλωμένο νερό;

Όχι το νερό δεν λήγει. Όμως μπορεί να αλλοιωθεί μακροπρόθεσμα από την συσκευασία του και τις συνθήκες αποθήκευσης. Αυτό λοιπόν που πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο είναι το πλαστικό που συσκευάζεται το νερό, το οποίο είναι συνήθως τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) για τα κοινά μπουκάλια ή πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) που χρησιμοποιείται για τα δοχεία νερού στους ψύκτες. Γνωρίζουμε ότι το πλαστικό είναι ένα ελαφρώς πορώδες υλικό, που σημαίνει ότι η συσκευασία μπορεί να επηρεαστεί και να αλληλεπιδράσει με εξωγενής παράγοντες και κατά συνέπεια και με το νερό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες λοιπόν μπορούν να διασπάσουν τις χημικές ουσίες που περιέχουν οι πλαστικές φιάλες και να διαρρεύσουν οι ουσίες αυτές στο νερό. Το πλαστικό μπουκάλι και η θερμότητα είναι ένας κακός συνδυασμός.

Παρότι λοιπόν το νερό δεν λήγει, δεν θα πρέπει να πίνεις νερό από πλαστικά μπουκάλι που έχει επέλθει η ημερομηνία λήξης του διότι οι χημικές ουσίες, όπως το αντιμόνιο και η διφαινόλη Α (BPA), που περιέχει το πλαστικό μπορεί να μολύνουν το νερό. Αυτές οι πλαστικές ενώσεις μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα σου και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σου.

Γιατί αναγράφεται η ημερομηνία λήξης;

Δεδομένου ότι το νερό είναι ένα διατροφικό αναλώσιμο προϊόν, απαιτείται από την νομοθεσία να έχει τυπωμένη ημερομηνία λήξης, όπως το γάλα, το τυρί ή τα αυγά. Και εφόσον μακροπρόθεσμα επηρεάζεται η ποιότητα του, όπως αναλύσαμε παραπάνω, τότε είναι απαραίτητο να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του για να ενημερωνόμαστε ως καταναλωτές για την διατηρησιμότητα του προϊόντος.

Νερό από τη βρύση η εμφιαλωμένο και γιατί;

Πως μπορεί να αλλοιωθεί το περιεχόμενο;

Το περιεχόμενο μπορεί να αλλοιωθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Καταρχήν από τις συνθήκες παραγωγής, διακίνησης ή αποθήκευσης του, αλλά και από εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα αν πιούμε μια γουλιά νερό, τα χείλη και το στόμα μας εισάγουν μικροοργανισμούς στο νερό μας. Σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος στο σπίτι ή το γραφείο και το φως του ήλιου, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το περιεχόμενο.

Το νερό της βρύσης “χαλάει”;

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο “χαλάει” για ένα τρόφιμο εννοούμε ότι το τρόφιμο υποβαθμίζεται στο σημείο που δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Όσο αφορά το νερό, οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν ότι το νερό της βρύσης έχει διάρκεια ζωής έξι μηνών περίπου. Μετά από αυτό το σημείο, συνήθως το χλώριο διαλύεται στο σημείο που τα βακτήρια και τα φύκια αρχίζουν να αναπτύσσονται. Αυτή η ανάπτυξη σαφώς θα επιταχυνθεί εάν αποθηκεύσεις το νερό σε ένα ζεστό ή ηλιόλουστο σημείο – ή σε ένα γυάλινο δοχείο που δεν έχει πλυθεί καλά ή σφραγιστεί.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι η σύσταση του νερού της βρύσης και του επιτραπέζιου νερού είναι ίδια, πρόκειται για νερά με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, με τη διαφορά ότι το επιτραπέζιο νερό είναι εμφιαλωμένο, ενώ της βρύσης τρεχούμενο.

Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης του;

Η σωστή αποθήκευση του εμφιαλωμένου νερού μπορεί να αυξήσει την διατηρησιμότητα του, δηλαδή την διάρκεια ζωής του. Ενώ αντιθέτως, οι θερμές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηρίων και αυξάνουν την απελευθέρωση επιβλαβών πλαστικών χημικών ενώσεων στο νερό.

Συνίσταται λοιπόν το εμφιαλωμένο νερό να αποθηκεύεται σε δροσερό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Επειδή τα πλαστικά μπουκάλια είναι επίσης ελαφρά διαπερατά, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε το εμφιαλωμένο νερό μακριά από οικιακά είδη καθαρισμού και χημικά. Εάν παρατηρήσετε ότι το νερό σας έχει αναπτύξει μια περίεργη γεύση ή μυρωδιά, συνίσταται για λόγους ασφάλειας να το απορρίψετε. Στα περισσότερα μάλιστα μπουκάλια αναγράφεται ότι το νερό πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από οσμές.

Γιατί το μεταλλικό νερό αυξάνει τις καύσεις των θερμίδων

Επίσης καλό είναι να:

Μην αγοράζεις μπουκάλια τα οποία δεν είναι καλά κλεισμένα/ σφραγισμένα.

Μην παρασύρεσαι γενικά από τις ετικέτες αλλά να δίνεις έμφαση στην ημερομηνία εμφιάλωσης, λήξης και την χημική ανάλυση.

Μην γεμίζεις με νερό βρύσης το εμφιαλωμένο μπουκάλι, διότι ενδέχεται να αναπτυχθούν βακτήρια εάν επανειλημμένα γεμίζεις το μπουκάλι.

Μην πίνεις απευθείας από το μπουκάλι αν δεν σκοπεύεις να καταναλώσεις άμεσα αυτό το νερό. Ωστόσο, συνίσταται να αδειάσεις το περιεχόμενο της φιάλης σε ένα ποτήρι, διότι υπάρχει πιθανότητα τα υπολείματα τροφής και κατά συνέπεια μικροοργανισμοί από τη στοματική κοιλότητα να μεταφερθούν στο νερό.

Διαβάστε επίσης: Τελικά ποιο είδος νερού είναι καλύτερο να καταναλώνετε;

* Η Νικολία Σαλίαϊ είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Φυσικοχημεία. Εργάζεται ως Σύμβουλος Καινοτομίας και Ανάπτυξης νέων προϊόντων, αλλά και ως Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων στη Κρήτη. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr 

Previous ArticleNext Article

Τα… μοσχοκάρφια της γαστρονομίας και της ιατρικής

Αναγνωρίζοντας την ομοιότητα του με τα καρφιά, του έδωσαν το όνομα καρφιά (μοσχοκάρφια). Σήμερα το γαρίφαλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ως βακτηριοκτόνο και αναισθητικό, το γαρίφαλο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για περιπτώσεις όπως κακοσμία του στόματος, πονόδοντος και ημικρανίες, αλλά και την σύγχρονη επιστήμη ως συστατικό σκευασμάτων τοπικής αναισθησίας και αντισηπτικής δράσης σε οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Το γαρίφαλο έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποτοξινωτική δίαιτα έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές επιδράσεις και καταπολεμά τον απλό βήχα και τον πονόλαιμο.

Βοηθά στη βρογχίτιδα και το άσθμα, στις τροφικές δηλητηριάσεις, στις μυκητιάσεις των ποδιών, αλλά και σε δερματικές πληγές, δερματικές παθήσεις όπως ακμή.

Τα ενεργά συστατικά  του γαρίφαλου,  συμβάλλουν στην αύξηση  της κινητικότητας του εντέρου καθώς και στη βελτίωση  της πέψης μέσω της αύξησης  της εκκρίσεως ενζύμων που συμμετέχουν σε  γαστρο-εντερικές διαδικασίες. Έτσι, βοηθά στην ανακούφιση από δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Το γαρίφαλο επίσης πιστεύεται ότι σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, έχει αντιυπερτασική δράση και εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων προστατεύοντας από μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην αρωματοθεραπεία το γαρίφαλο βρίσκει εφαρμογές στην αντιμετώπιση περιπτώσεων χρόνιας κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης.

Επτά τροφές-φάρμακα με πολυδιάστατη δράση

Στη βιομηχανία το γαρίφαλο χρησιμοποιείται στην παραγωγή οδοντόπαστας, τη σαπωνοποιεία, την αρωματοποιεία και την παραγωγή καλλυντικών. Το γαρίφαλο έχει επίσης εντομοαπωθητικές (για κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια) ιδιότητες.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό για το φρεσκάρισμα κλειστών χώρων, προάγοντας ταυτόχρονα και τη λειτουργία της αναπνοής για άτομα με σχετικές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι «μαγικές» ιδιότητες της ρίγανης απέναντι στον καρκίνο!

Οι «μαγικές» ιδιότητες της ρίγανης απέναντι στον καρκίνο!

Photo by Ante Hamersmit on Unsplash

Η χρήση της ρίγανης στο φαγητό για τις χώρες που βρίσκονται στη μεσόγειο αποτελεί μια συνήθεια που έρχεται μέσα από την παράδοση ετών.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει λόγος που ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει ανακαλύψει τη ρίγανη, αφού οι πλέον οι μελέτες αναφέρονται στην αντικαρκινική της δράση.

Και μάλιστα δεν είναι μονοδιάστατη. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης που έχει δεκάδες χρήσεις, φαίνεται ότι δρα καταπολεμώντας τον καρκίνο σε διάφορες μορφές.

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Για παράδειγμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μελέτη του 2016 στην Ινδία διαπίστωσε ότι η καρβακρόλη (ένα από τα κυρίαρχα φωτοχημικά συστατικά της ρίγανης) είχε προστατευτική επίδραση έναντι του ορθοκολικού καρκίνου.

Κινέζοι ερευνητές το 2015 δημοσίευσα σε μια άλλη μελέτη που αναφερόταν τα φάρμακα κατά του καρκίνουν ότι η  καρβακρόλη είχε δραστικότητα κατά του όγκου του ορθοκολικού καρκίνου.

Το 2014 σε έρευνα που έγινε στη Βραζιλία διαπιστώθηκε επίσης ότι η ρίγανη ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ΗΤ-29 κύτταρα αδενοκαρκινώματος ανθρώπινου κόλον σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Λευχαιμία

Μια ινδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 διαπίστωσε ότι η προκαλούμενη καρβακρόλη και είχε κυτταροτοξικά αποτελέσματα σε HL-60 οξεία προμυελοκύτταρικά λευχαιμικά κύτταρα και κύτταρα Jurkat Τ λεμφοκυττάρων. Κάτι που με απλά ελληνικά, σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει τη δομή των κυττάρων και να βοηθήσει στην Λευχαιμία.

Καρκίνος του μαστού

Στην έρευνα που είχε γίνει στη Βραζιλία επίσης είχε διαπιστωθεί ότι η ρίγανη και τα συστατικά της ήταν ισχυρά απέναντι στα ανθρώπινα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Το 2011 γαλλική μελέτη επίσης βρέθηκε ρίγανη ότι έχει αντικαρκινική δράση έναντι MCF-7 κύτταρα καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του εγκεφάλου

Μια συναρπαστική έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Oncotarget από Καναδούς ερευνητές ανέφερε ότι η καρβακρόλη μείωσε τη μετανάστευση, την κυτταρική βιωσιμότητα και την εισβολή των κυττάρων γλοιοβλαστώματος U87, μια επιθετική μορφή όγκου του εγκεφάλου.

Ποια βότανα βοηθούν τη μνήμη μας;

Άλλες αντικαρκινικές επιδράσεις

Οι έρευνες για τη ρίγανη και την αντικαρκινική της δράση ξεκίνησαν ουσιαστικά το 2007, όταν Μαροκινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρίγανη και το αιθέριο έλαιό της έχουν αντιμεταλλαξιογόνο δράση. Δεν αφήνει τα κύτταρα να μεταλλαχθούν δηλαδή, δεν αλλοιώνεται το DNA και δεν δημιουργείται ο καρκίνος.

Μία σημαντική μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι στους αρουραίους που δέχθηκαν το φάρμακο μεθοτρεξάτη, η καρβακρόλη συνέβαλε στην προστασία των ευαίσθητων νεφρών τους από την τοξικότητα του φαρμάκου. Η μεθοτρεξάτη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο (και ιδιαίτερα τοξικό) φάρμακο για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων,  του καρκίνου και της ρευματοειδής αρθρίτιδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το έλαιο της ρίγανης ως αντίδοτο στο δηλητήριο!

Λίγο πιο πρόσφατα, το 2015 Αιγυπτιακή έρευνα ερεύνησε τις καρδιοπροστατευτική δράση θυμόλης και καρβακρόλης σε αρουραίους που έλαβαν το κοινώς χρησιμοποιούνται δοξορουβικίνη φάρμακο χημειοθεραπείας. Οι ερευνητές σημειωθεί ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη είχε μια συνεργική επίδραση όταν χρησιμοποιούνται μαζί και χαλαρώσει αποτελεσματικά την καρδιοτοξικότητα της δοξορουβικίνης.

Φυσικά το γεγονός ότι μιλάμε για το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, δεν σημαίνει ότι και η ίδια η ρίγανη δεν έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Σαν βασικό βότανο της μεσογειακής διατροφής έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες και επειδή συνδέεται με την αρχαία ιστορία και ιατρική τόσο των Ελλήνων, όσο και τον Ιταλών, είναι δεδομένο ότι εν σοφία χρησιμοποιήθηκε.

Μετά από όλα αυτά συνεχίσετε να βάζετε ρίγανη στη σαλάτα σας.

Διαβάστε επίσης: Τα βότανα που βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών

Με πληροφορίες από το: www.healthyholisticliving.com

x
Send this to a friend