Παίζει ρόλο για την υγεία της καρδιάς η ώρα που τρώμε;

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν πρέπει να τρώμε νωρίς ή αργά το βράδυ; Πόσες φορές επίσης δεν παραλείψαμε ένα γεύμα και επιλέξαμε να φάμε κάτι πρόχειρο;

Οι διατροφικές συνήθειες που υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας (είδος, συχνότητητα, χρονική στιγμή κατανάλωσης γευμάτων) παίζουν σίγουρα σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους. Μπορούν ωστόσο να έχουν κάποια επίδραση και στην υγεία μας συμβάλλοντας στην πρόληψη έναντι χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά;

Πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος κατανάλωσης των γευμάτων;

Όλοι μέσα μας έχουμε ένα εσωτερικό ρολόι που βρίσκεται στον υποθάλαμο και στα διάφορα όργανα του σώματός μας. Η λειτουργία του κεντρικού ρολογιού (στον υποθάλαμο) επηρεάζεται από την ύπαρξη ή μη φωτεινότητας, ενώ η λειτουργία των περιφερικών ρολογιών (κυρίως του ήπατος) επηρεάζεται επιπρόσθετα και από τη διαθεσιμότητα της τροφής αλλά και το χρόνο που την καταναλώνουμε.

Διαβάστε επίσης: Καρδιακή λειτουργία και τρέξιμο: Οι διαφωνίες της επιστημονικής κοινότητας 

Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο η παράλειψη γευμάτων όσο και η συχνή κατανάλωση σνακ είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη ρύθμιση διαφόρων καρδιομεταβολικών δεικτών, όπως η ινσουλίνη, το σάκχαρο, η αρτηριακή πίεση, κτλ.

Διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών

Παράλειψη πρωινού

Το πρωινό, που ορίζεται συνήθως ως το πρώτο γεύμα της ημέρας που καταναλώνεται μέσα στις δύο πρώτες ώρες από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε και όχι πριν τις 10 η ώρα το πρωί, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι πλέον ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών και γυναικών το παραλείπουν.

Τα άτομα που το παραλείπουν έχει φανεί ότι ακολουθούν συνήθως και μια διατροφή χαμηλότερης ποιότητας στη διάρκεια της ημέρας τους, πλούσια σε σάκχαρα και λίπη, με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, αυξημένα επίπεδα σακχάρου και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Συνεπώς, η καθημερινή κατανάλωση πρωινού φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει το γλυκαιμικό μας προφίλ και ταυτόχρονα να προωθήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών.

Διαλειμματική νηστεία

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται αύξηση στον αριθμό των ατόμων που εφαρμόζουν περιοριστικές τύπου δίαιτες, στις οποίες εναλλάσσεται ο περιορισμός της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουν με ημέρες ελεύθερης διατροφής. Η εφαρμογή τέτοιων διατροφικών προτύπων έχει φανεί ότι μπορεί να έχει κάποιες ευεργετικές επιδράσεις σε διάφορούς δείκτες υγείας, όπως βραχυπρόθεσμη μείωση του σωματικού βάρους μας, μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων μας, των επιπέδων ινσουλίνης και της αρτηριακής μας πίεσης.

Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή αυτών των διατροφικών προτύπων και πάντα με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού, ενώ μένει να δούμε αν αυτά τα αποτελέσματα στους δείκτες υγείας μας μπορούν να διατηρηθούν και μακροπρόθεσμα.

Συχνότητα γευμάτων

Η συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων είναι ένα θέμα που πολλές φορές μας προβληματίζει. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα; Ωστόσο, νεότερες μελέτες έρχονται να αναδείξουν ότι τελικά δεν παίζει ίσως τόσο σημαντικό ρόλο η συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων στη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς μας, αν η αλλαγή στη συχνότητα των γευμάτων δεν συνοδεύεται ταυτόχρονα με περιορισμό της ποσότητας της τροφής που καταναλώνεται στη διάρκεια της ημέρας.

Νερό καρύδας: Σούπερ ενυδάτωση, «βάλσαμο» για ανοσοποιητικό και καρδιά

Ωστόσο από την άλλη, η υιοθέτηση διατροφικών προτύπων που δεν έχουν κανένα απολύτως προγραμματισμό ως προς το χρόνο και την συχνότητα κατανάλωσής των γευμάτων φαίνεται ότι έχει επίσης δυσμενείς επιδράσεις στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας της καρδιάς μας και ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Κατανάλωση γεύματος το βράδυ

Πάντα υπήρχε η πεποίθηση ότι δεν πρέπει να τρώμε αργά το βράδυ. Άλλωστε είναι γνωστή η ρήση «Φάε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας, δείπνο σαν ζητιάνος». Έχει βάσει όμως τελικά αυτό και κυρίως η εμμονή στην ώρα που καταναλώνεται το τελευταίο γεύμα της ημέρας; Αυτό που δείχνουν κάποιες μελέτες είναι ότι ίσως τελικά η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις σε διάφορους καρδιομεταβολικούς δείκτες, ωστόσο χρειάζονται περεταίρω μελέτες για να αποδειχτεί αυτό.

Συμπερασματικά

Καταλήγουμε συνεπώς στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος κατανάλωσης ενός γεύματος μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών. Εντούτοις, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, ψαριών και πουλερικών και ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αλμυρών και γλυκών σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος είναι τελικά πολύ σημαντικότερη. Επίσης βασικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους παίζει και το συνολικό φορτίο θερμίδων που θα προσλάβουμε μέσω της διατροφής μας, καθώς και η ύπαρξη κατανάλωσης με μέτρο.

Διαβάστε επίσης: Το τεστ της σκάλας που προδίδει την υγεία της καρδιάς 

* H Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας (Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ) και υποψήφια Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στην Αθήνα. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ιnflammaging: Το άγχος μας γερνάει, αλλά μπορούμε να το… παλέψουμε

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το άγχος είναι βασικός «ένοχος» για τις ενοχλητικές ρυτίδες στο μέτωπο, το πιο χαλαρό και γηρασμένο δέρμα!

Μικρότερες και μεγαλύτερες ρυτίδες που ξαφνικά βαθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Δέρμα άτονο, θαμπό, κουρασμένο. Αφυδάτωση και χαλάρωση στο πρόσωπο. Ευθύνεται για όλα αυτά τα σημάδια μόνο ο χρόνος; Μην βιαστείτε να απαντήσετε θετικά… Εκτός από τον χρόνο, το άγχος αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα γήρανσης.

Inflammaging: Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Οι ειδικοί το έχουν αποκωδικοποιήσει: το άγχος συνδέεται με τα επίπεδα της φλεγμονής (inflammation) στον οργανισμό και η φλεγμονή συνδέεται με τη γήρανση (aging). Και παρότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να νικήσουμε το άγχος, η κατανόηση του τρόπου που επιδρά η φλεγμονή στο δέρμα βοηθά να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τα πρόωρα σημάδια της γήρανσηςΑναφορικά, όμως, με τη γήρανση, οι ειδικοί καταλήγουν στους τρόπους που το άγχος την φέρνει πρόωρα κοντά μας  το άγχος. Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontier in Cell and Developmental Biology, εστιάζοντας στη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τη γήρανση του δέρματος και αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της φλεγμονής σε αυτήν τη διαδικασία.

«Παρότι η σχέση του άγχους με τη γήρανση του δέρματος μέσω της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι γνωστή, κάθε νέα έρευνα μπορεί να φωτίσει διαφορετικές πτυχές αυτής της αλληλεπίδρασης ώστε να φτάσουμε στον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης», σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. «Ωστόσο δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε απλά ότι το άγχος «γερνάει» το δέρμα και να μείνουμε άπρακτοι. Ως δερματολόγοι, διαθέτουμε την επιστημονική γνώση και τα μέσα για να προλάβουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να αντιστρέψουμε τις συνέπειές της στο δέρμα του προσώπου και του σώματος», συμπληρώνει.

3 επιπτώσεις της φλεγμονής στο δέρμα

Αφυδάτωση: Από την ηλικία των 25 περίπου ετών, αρχίζουν να μειώνονται τα φυσικά αποθέματα του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, ενός συστατικού ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσής του. Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από στρεσογόνους παράγοντες επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία αυξάνοντας την υαλουρονιδάση στον οργανισμό, ένζυμο που διασπά το υαλουρονικό οξύ. Το δέρμα, έτσι, γίνεται ξηρό, αφυδατωμένο και θαμπό, με ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο και πιο τραχιά υφή.

Απώλεια ελαστικότητας: Ένα άλλο στοιχείο του δέρματος που επηρεάζει η χρόνια φλεγμονή είναι οι ινοβλάστες, κύτταρα στον συνδετικό ιστό που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνουν το δέρμα ελαστικό και εύκαμπτο. Η χρόνια φλεγμονή ενεργοποιεί τις μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs) στο δέρμα, ένζυμα που διασπούν πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη και αναστέλλουν την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του.

Γλυκίωση ή γλυκοζυλίωση: Το δέρμα παίρνει σχήμα και όγκο από τα λιποκύτταρα, τα οποία αφθονούν στη νεότητα αλλά εξαντλούνται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου. Οι φλεγμονές, μέσω μια διαδικασίας που ονομάζεται γλυκίωση, αυξάνουν το ρυθμό μείωσης των λιποκυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η αναστροφή του χαρακτηριστικού «τριγώνου της νεότητας», όπου το μέσο τμήμα του προσώπου έχει περισσότερο όγκο από το κάτω. Έτσι το πρόσωπο δείχνει πιο κουρασμένο και «βαρύ», και το δέρμα, μην έχοντας αρκετό λιπώδη ιστό να το υποστηρίζει, χαλαρώνει.

Μπορούμε να νικήσουμε τα σημάδια του άγχους στο πρόσωπο;

«Οι περισσότερες θεραπείες προσώπου στο δερματολογικό ιατρείο προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τη μείωση του υαλουρονικού οξέος, την απώλεια ελαστικότητας και την απώλεια όγκου», απαντά η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. Και παρότι είναι δύσκολο να νικήσουμε το άγχος στην καθημερινότητα, σήμερα είναι πιο εύκολο να αντιστρέψουμε τα σημάδια του στο πρόσωπο με θεραπείες όπως τα skin boosters, η μεσοθεραπεία και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP για βαθιά ενυδάτωση, ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και βέβαια με τα fillers υαλουρονικού οξέος που επαναφέρουν τον όγκο στα «σωστά» σημεία.

Η αντιστροφή των σημαδιών του inflammaging μπορεί να επιτευχθεί επίσης με μηχανικό τρόπο, με χρήση συσκευών τεχνολογίας αιχμής, όπως είναι το Fractional Laser CO2 και η τεχνολογία υπερήχων Ultrasound RF αλλά και το «στυλό» Dermapen, που με τη δράση τους ανανεώνουν και λειαίνουν ανώδυνα την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στα βαθύτερα στρώματα, ενισχύοντας την ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend