Οι στατιστικά πιο… ύποπτες τροφές που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση!

Οι στατιστικά πιο... ύποπτες τροφές που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση!

Πρόσφατα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δημοσιοποίησε ότι περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ένας στους έξι Αμερικανούς.

Το ποσοστό είναι σχεδόν ίδιο και στην Ευρώπη. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί με σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό τους και τη ζωή τους.

Mε αφορμή το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα τρόφιμα που είναι στατιστικά πιο πιθανό να σας οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Σε αυτές, δεν βρίσκονται όστρακα, κοτόπουλο, κονσέρβες και άλλες No1 σε επικινδυνότητα, γιατί συνήθως αυτές τις προσέχουμε περισσότερο.

Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνουμε και να μην εμπιστευόμαστε πάντα της συσκευασίες και της ημερομηνίες λήξης. Θα πρέπει να κάνουμε εμείς τον ποιοτικό έλεγχο του φαγητού μας πριν το καταναλώσουμε.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια από τις πιο πιθανές εστίες μόλυνσης από σαλμονέλα. Με τη σειρά της άλλωστε η σαλμονέλα συγκαταλέγεται στις πιο κοινές αιτίες δηλητηρίασης των τροφίμων και στα αυγά εμφανίζεται συνήθως μέσω κάποιας μολυσμένης όρνιθας ωοπαραγωγής.

Βέβαια, αυτός ο κίνδυνος είναι σχετικά σπάνιος, αλλά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και γενικότερα οποιονδήποτε έχει υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μαγειρέψτε το αυγό σχολαστικά για να σκοτώσετε τυχόν επικίνδυνα βακτήρια.

Λαχανικά

Μην παρεξηγείτε: αυτό δεν πρέπει να σας χρησιμεύει σαν δικαιολογία για να μην τρώτε λαχανικά. Όμως μια σημαντική υπενθύμιση είναι να τα πλένετε ή να τα μαγειρεύετε πολύ καλά πριν τα φάτε. Ειδικά όσον αφορά τα λαχανικά που τρώγονται υπό μορφή σαλάτας και όχι μαγειρεμένα, το πλύσιμο πρέπει να γίνεται εξαιρετικά προσεκτικά. Άλλωστε, τα αγροκτήματα από τα οποία προέρχονται δεν είναι και τα πιο «αθώα» εδάφη: τα βλαβερά στοιχεία βρίσκονται παντού. Στα πτηνά, τα λιπάσματα, τα νερά. Παντού.

Το πλύσιμο μπορεί να μην εγγυάται πως θα φύγουν όλα τα βακτήρια, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μικροβίων. Ψάξτε γενικότερα για φύλλα που είναι σταθερά και τραγανά και όσον αφορά τα συσκευασμένα μαρούλια, αποφύγετε το παραμικρό σημάδι λείας καθώς τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα. Τέλος, τρίψτε πολύ καλά το μαρούλι σας πριν το φάτε και μην ξεπλένετε μόνο κάτω από κρύο νερό: γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό, ρίξτε τα φύλλα στο μπολ, βυθίστε και στροβιλίστε με τα χέρια σας για περίπου δυο λεπτά, και στη συνέχεια βάλτε τα φύλλα σε ένα σουρωτήρι.

Καρπούζι και Πεπόνι

Το πρόβλημα με τα καρπούζια και τα πεπόνια καθώς και με άλλα φρούτα με σκληρή φλούδα είναι ότι επειδή τρώμε το εσωτερικό τους, πολλές φορές υποτιμούμε τα μικρόβια που βρίσκονται στη φλούδα. Όμως ακριβώς επειδή πολλές φορές χρησιμοποιούμε το ίδιο μαχαίρι τόσο για να ξεφλουδίσουμε ένα πεπόνι όσο και για να κόψουμε το εσωτερικό του, τα μικρόβια της φλούδας μεταφέρονται με «όχημα» το μαχαίρι.

Γι’ αυτό θα πρέπει είτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικό μαχαίρι είτε αφού ξεπλύνετε πολύ καλά το εξωτερικό του να το σκουπίσετε επιμελώς με μια πετσέτα. Κατά τα άλλα, πάντα να αποθηκεύετε στο ψυγείο από τη στιγμή που το κόβετε και είτε φάτε το μέσα σε τρεις με τέσσερεις μέρες είτε πετάξτε το.

Ψάρια

Όταν τα ωμά ψάρια δεν αποθηκεύονται σωστά πριν μαγειρευτούν, μπορεί να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο είδος μικροβίου που οδηγεί σε δηλητηρίαση, στο οποίο, ειδικά ο τόνος, είναι ιδιαίτερα επιρρεπής.

Συνήθως, τα μολυσμένα ψάρια έχουν γεύση καμένου ενώ εκτός από στομαχικές διαταραχές, η συγκεκριμένη δηλητηρίαση μπορεί να εμφανίσει εξανθήματα στο πρόσωπο και γενικότερα στο πάνω μέρος του σώματος. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, καλό είναι να μην κρατάτε τα ψάρια εκτός ψυγείου ούτε για λίγο, να τα μαγειρεύετε στους 145 βαθμούς και να τα τρώτε εντός δύο ημερών από τη στιγμή που θα τα μαγειρέψετε.

Αλεύρι

Το αλεύρι είναι αλεσμένο σιτάρι. Και αν οι κόκκοι του σιταριού έχουν μικρόβια, τότε αυτά μπορεί να επιβιώσουν στη διαδικασία άλεσης και να καταλήξουν στο ντουλάπι σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και η ζύμη εξακολουθεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη. Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας μετά από εργασία με το αλεύρι και όλα θα πάνε καλά.

Διαβάστε ακόμα: Και όμως υπάρχουν τροφές που είναι «αθάνατες» στο χρόνο

Previous ArticleNext Article

14 σνακ 200 θερμίδων που σας βοηθούν να χάσετε βάρος

Ποια είναι η χρήση του σωστού σνακ; Να σας βοηθάει να μην πεινάτε και παράλληλα να ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας, ώστε να κάνει καύσεις. Τι πρέπει να φάτε, όμως, για να γίνει αυτό. Δείτε παρακάτω τις επιλογές σας.

Η κατανάλωση σνακ με τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών, με τις σωστές θερμίδες, θα βοηθήσει να κρατήσετε ενεργό τον μεταβολισμό σας και θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ο συνδυασμός είναι ένας: Πρωτεΐνες και ίνες και όχι πάνω από 200 θερμίδες.

Ας δούμε, όμως, μερικές επιλογές σνακ που θα μας βοηθήσουν να κάψουμε το λίπος:

Ένα μήλο και αποβουτυρωμένο γάλα

Το φρούτο από μόνο του δεν κάνει. Διότι δεν πρόκειται να μας… κρατήσει. Εκτός από τις φυτικές ίνες, συμπληρώνουμε πρωτεΐνη με ένα ποτήρι γάλα.  Αυτό το δίδυμο θα σας δώσει 10 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών και λίγο πάνω από 200 θερμίδες.

Αβοκάντο γεμιστό με cottage

Εύκολο και απλό σνακ. Αφαιρέστε το κουκούτσι από το αβοκάντο και κρατήστε αφού μπορείτε να το χρησιμοποιείστε.  Στο μισό αβοκάντο, προσθέστε δύο κουταλιές cottage cheese 2%, ενώ το άλλο μισό με μια φέτα λεμόνι τυλίξτε το σε μεμβράνη και βάλτε το στην κατάψυξη. Τρώτε 200 θερμίδες και θα πάρετε 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7 γραμμάρια ινών χωρίς να λερώσετε πιάτο!

Πως θα φτιάξετε τα δικά σας δρομικά ενεργειακά σνακ!

Τόνος και κράκερ ολικής αλέσεως

Εάν δεν θέλετε να τρώτε γαλακτοκομικά σε κάθε σνακ, μια κονσέρβα τόνου (σε νερό) είναι μια άλλη μεγάλη πηγή άπαχης πρωτεΐνης με υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Για περίπου 200 θερμίδες, μπορείτε να απολαύσετε 100 γραμμάρια τόνου και 6 κράκερ ολικής αλέσεως και θα έχετε πάρει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Φακές και ηλιόσποροι με αραβική πίτα

Οι φακές είναι μια καλή πηγή σιδήρου και ο ηλιόσπορος είναι γεμάτος βιταμίνη Ε. Χρειάζεστε φακές βρασμένες που τις βάζετε στο μπλέντερ με χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι. Ρίχνεται τους ηλιόσπορους, σέλινο, μαϊντανό και “χτυπάτε” δυο-τρεις φορές. Σερβίρετε 2-3 κουταλιές της σούπας πάνω από μια μεσαία αραβική πίτα.  Το σνακ έχει 180 θερμίδες, και από 10 γραμμάρια πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Γαρίδες με γιαούρτι

Μπορείτε να το φτιάξετε όταν σας έχουν περισσέψει γαρίδες. Πάνω σε ένα κράκερ, βάζετε μια κουταλιά γιαούρτι λίγο αβοκάντο και 2-3 γαρίδες. Θα έχετε αρκετή ενέργεια, θα πάρετε πρωτεΐνη με 9 γραμμάρια ανά μερίδα (και 4 g φυτικές ίνες), με μόνο 129 θερμίδες.

Smoothie με μούρα

Απλό και γευστικό. Χρειάζεστε ένα φλιτζάνι μούρα κατεψυγμένα, μισό φλιτζάνι νερό, μια κουταλιά γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μια κουταλιά μέλι και μια κουταλιά φυτικής πρωτεΐνης (σ.σ. από αρακά, σόγια, φασόλι, ρύζι κ.α.). Τα χτυπάτε στο μπλέντερ και αυτό ήταν και με μόλις 139 θερμίδες έχετε 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 φυτικές ίνες.

Αχλάδι με Ricotta

Το ricotta είναι ένα τυρί πλούσιο σε πρωτεΐνες και τα αχλάδια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, κάνουν ένα νόστιμο σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας. Κάθε μερίδα περιέχει 8 g πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια φυτικές ίνες και 170 θερμίδες. Απλά βράστε το αχλάδι για 10 λεπτά, κόψτε το στη μέση, καθαρίστε το κουκούτσι και βάλτε μια κουταλιά ricotta πασπαλίζοντας με Κανέλλα.

Κοτόπουλο σε κυπριακή πίτα (μισό)

Απλά πράγματα. Κυπριακή πίτα την οποία κόβουμε στη μέση για να φτιάξουμε 2 σνακ. Ένα για το πρωί, ένα για το απόγευμα. Κοτόπουλο στήθος 100 γραμμάρια, μισή πιπεριά κόκκινη, σπανάκι και λίγη βινεγκρέτ ιταλική (σ.σ ξίδι, λίγη μουστάρδα Ντιζόν, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο) .  Κάθε μισό περιέχει 200 θερμίδες, 3 γραμμάρια ινών, και περισσότερα από 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Κουνουπίδι με λευκά φασόλια και σκόρδο

Αν σας αρέσουν τα φασόλια, βράστε μια καλή μερίδα στις αρχές της εβδομάδας. Πολτοποιήστε στο μούλτι με 2 σκελίδες σκόρδο, λάδι, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.  Δύο κράκερ με μια κουταλιά από το μίγμα και 2 φλιτζάνια κουνουπίδι, είχε είναι σνακ που θα σας κόψει την όρεξη και περιέχει συνολικά 11 γραμμάρια πρωτεΐνης, 8 γραμμάρια ινών, και 199 θερμίδες.

Ψωμί με τυρί και καρύδια

Ένα σνακ υγείας με 200 θερμίδες που περιέχει 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Όχι μόνο θα βοηθήσει prep το σώμα σας για την καύση του λίπους, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειας σας. Τα καρύδια είναι πλούσια σε σεροτονίνη, μια ορμόνη που παράγει αισθάνονται καλά χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Ψήνετε μια φέτα ψωμί, ανακατεύεται μια κουταλιά της σούπας τυρί cottage χαμηλών λιπαρών με τα καρύδια και το ψιλοκομμένο αχλάδι και τρώτε.

Εννέα υγιεινά και θρεπτικά σνακ χωρίς αλάτι

Σαλάτα φακές με ντομάτα και κάρδαμο

Οι σαλάτες είναι εξαιρετικά σνακ. Με μόνο 200 θερμίδες, κάνουν ένα χορταστικό πιάτο.  Το συγκεκριμένο έχει 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Χρειάζεστε, ένα μεσαίο μπολ, βρασμένες φακές σε νερό και 2 φύλλα δάφνης, κάππαρη, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, σέλινο, ντομάτα, σχοινόπρασο και ραντίζετε με βινεγκρέτ από βαλσαμικό ξίδι, σκόρδο και ελαιόλαδο.

Σπαράγγια και σκληρό βραστό αυγό

Απίστευτα ταιριαστός συνδυασμός. Πλούσια σε φυτικές ίνες σπαράγγια και γεμάτα φυσική πρωτεΐνη αυγά ».  Για δύο σνακ θέλετε Ζεύγος 15 σπαράγγια (ωμά ή μαγειρεμένα), με ένα βραστό αυγό για ένα σνακ 126 θερμίδων, πλήρες, με 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πράσινο τσάι με μέντα

Αν έχετε βαρεθεί και δεν πεινάτε απαραίτητα, τότε φτιάξτε ένα πράσινο τσάι με προσθήκη μέντας ή λεμονιού. Είναι δεδομένο ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στην καύση του λίπους και είναι αντιοξειδωτικό. Και επειδή από μόνο του δεν έχει θερμίδες, βάλτε μια κουταλιά μέλι.

Μπάρα πρωτεΐνης

Αν πάλι βαριέστε τόσο πολύ, τότε καταναλώστε μια μπάρα πρωτεΐνης, ωστόσο, προσέξτε να έχει μέχρι 200 θερμίδες και όχι παραπάνω.

Διαβάστε επίσης: Σνακ που μπορείς να φας αργά το βράδυ χωρίς ενοχές

Πως θα φτιάξετε τα δικά σας δρομικά ενεργειακά σνακ!

Πως θα φτιάξετε τα δικά σας δρομικά ενεργειακά σνακ!

Επιμέλεια: Γ. Παπαδημητρόπουλος

Οι δρομείς χρειάζονται ενέργεια τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων που συμμετέχουν. Ειδικά εκείνοι που τολμούν μεγάλες αποστάσεις και αναφερόμαστε σε αγώνες από ημιμαραθώνιο και πάνω.

Διότι οι περισσότεροι διατροφολόγοι και αθλητές συμφωνούν ότι αποστάσεις έως 10-15 χιλιόμετρα, μπορούν να καλυφθούν και χωρίς ανεφοδιασμό σε ενέργεια (σ.σ. τα υγρά είναι πάντοτε απαραίτητα) αρκεί ο αθλούμενος ή ο αθλητής να έχει εφοδιάσει σωστά τον οργανισμό του πριν από τον αγώνα.

Οι αγώνες, ωστόσο, πάνω από τα 21 χιλιόμετρα επιφέρουν καταπόνηση και αποδυνάμωση του οργανισμού ο οποίος πρέπει να ανεφοδιαστεί. Τα ενεργειακά τζελ και τα ποτά είναι η επιλογές των δρομέων τις περισσότερες φορές. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν δίνουν ενέργεια στον οργανισμό, ωστόσο, όπως εξηγεί στο runner’s world  Anne Mauney, μαραθωνοδρόμος και διατροφολόγος, μόνο αυτό ίσως να μην φτάνει.

Η πρωτεΐνη και τα λίπη, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τον οργανισμό για να επεξεργαστούν, ωστόσο, μπορούν να τονώσουν τον δρομέα και να του δώσουν πιο “σταθερή” ενέργεια για μεγαλύτερο διάστημα.

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να γνωρίζει κανείς αν θα ενοχληθεί στο έντερό του, γι αυτό είναι καλό να δοκιμάσει κάποια σνακ με πρωτεΐνες ή λίπη σε προπονήσεις, πριν τα χρησιμοποιήσει σε αγώνες.

Η ξηροί καρποί, η καρύδα, η σκόνη κακάο και άλλες πρώτες ύλες μπορούν να μπουν στο μπολ προκειμένου να δημιουργήσετε τις δικές σας τονωτικές τροφές.

Οι ξηροί καρποί

Αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, καρύδια ή μείγμα όλων αυτών μαζί με αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα κ.α.) σε μια αναλογία 2 προς 1 παρέχουν μια “ένεση” υδατανθράκων ταχείας καύσης. Με αυτή την αναλογία θα έχετε το λίπος και ορισμένες πρωτεΐνες που χρειάζεστε χωρίς να είναι υπερβολικό και να σας ενοχλήσει στο έντερο.

Με σκόνη πρωτεΐνης…

Δοκιμάστε τεμαχισμένες καρύδες, βρώμη, αποξηραμένα μούρα ή βατόμουρα, σουσάμι και λίγο ταχίνι. Χρησιμοποιήστε λίγη σκόνη πρωτεΐνης φυτική η ορού γάλακτος.

Μέλι και καφές

Βελτιώστε τη γεύση με μέλι. Δοκιμάστε επίσης το εκχύλισμα βανίλιας, τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη καρύδας ή μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, κουρκουμά). Η στιγμιαία σκόνη καφέ espresso ή ότι άλλο σας αρέσει παρέχει μια ώθηση με καφεΐνη.

Μην ξεχνάτε το αλάτι

Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε, αλλά μια πρέζα αλάτι θα δώσει στο σώμα σας το νάτριο που χρειάζεται για να αναπληρώσει τους ηλεκτρολύτες που χάνονται από τον ιδρώτα.

Από το ψυγείο μέσα στη ζώνη

Πειραματιστείτε και δοκιμάστε να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες ανεφοδιασμό με ότι σας αρέσει. Πλάστε τις σε μπαλάκια ή ότι άλλο σχήμα θέλετε και βάλτε τες στο ψυγείο να “σφίξουν”. Στη συνέχεια σε σακουλάκι και μέσα στη ζώνη σας.

Διαβάστε ακόμη: Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

x
Send this to a friend