Οι στατιστικά πιο… ύποπτες τροφές που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση!

Οι στατιστικά πιο... ύποπτες τροφές που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση!

Πρόσφατα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δημοσιοποίησε ότι περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ένας στους έξι Αμερικανούς.

Το ποσοστό είναι σχεδόν ίδιο και στην Ευρώπη. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί με σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό τους και τη ζωή τους.

Mε αφορμή το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα τρόφιμα που είναι στατιστικά πιο πιθανό να σας οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Σε αυτές, δεν βρίσκονται όστρακα, κοτόπουλο, κονσέρβες και άλλες No1 σε επικινδυνότητα, γιατί συνήθως αυτές τις προσέχουμε περισσότερο.

Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνουμε και να μην εμπιστευόμαστε πάντα της συσκευασίες και της ημερομηνίες λήξης. Θα πρέπει να κάνουμε εμείς τον ποιοτικό έλεγχο του φαγητού μας πριν το καταναλώσουμε.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια από τις πιο πιθανές εστίες μόλυνσης από σαλμονέλα. Με τη σειρά της άλλωστε η σαλμονέλα συγκαταλέγεται στις πιο κοινές αιτίες δηλητηρίασης των τροφίμων και στα αυγά εμφανίζεται συνήθως μέσω κάποιας μολυσμένης όρνιθας ωοπαραγωγής.

Βέβαια, αυτός ο κίνδυνος είναι σχετικά σπάνιος, αλλά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και γενικότερα οποιονδήποτε έχει υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μαγειρέψτε το αυγό σχολαστικά για να σκοτώσετε τυχόν επικίνδυνα βακτήρια.

Λαχανικά

Μην παρεξηγείτε: αυτό δεν πρέπει να σας χρησιμεύει σαν δικαιολογία για να μην τρώτε λαχανικά. Όμως μια σημαντική υπενθύμιση είναι να τα πλένετε ή να τα μαγειρεύετε πολύ καλά πριν τα φάτε. Ειδικά όσον αφορά τα λαχανικά που τρώγονται υπό μορφή σαλάτας και όχι μαγειρεμένα, το πλύσιμο πρέπει να γίνεται εξαιρετικά προσεκτικά. Άλλωστε, τα αγροκτήματα από τα οποία προέρχονται δεν είναι και τα πιο «αθώα» εδάφη: τα βλαβερά στοιχεία βρίσκονται παντού. Στα πτηνά, τα λιπάσματα, τα νερά. Παντού.

Το πλύσιμο μπορεί να μην εγγυάται πως θα φύγουν όλα τα βακτήρια, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μικροβίων. Ψάξτε γενικότερα για φύλλα που είναι σταθερά και τραγανά και όσον αφορά τα συσκευασμένα μαρούλια, αποφύγετε το παραμικρό σημάδι λείας καθώς τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα. Τέλος, τρίψτε πολύ καλά το μαρούλι σας πριν το φάτε και μην ξεπλένετε μόνο κάτω από κρύο νερό: γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό, ρίξτε τα φύλλα στο μπολ, βυθίστε και στροβιλίστε με τα χέρια σας για περίπου δυο λεπτά, και στη συνέχεια βάλτε τα φύλλα σε ένα σουρωτήρι.

Καρπούζι και Πεπόνι

Το πρόβλημα με τα καρπούζια και τα πεπόνια καθώς και με άλλα φρούτα με σκληρή φλούδα είναι ότι επειδή τρώμε το εσωτερικό τους, πολλές φορές υποτιμούμε τα μικρόβια που βρίσκονται στη φλούδα. Όμως ακριβώς επειδή πολλές φορές χρησιμοποιούμε το ίδιο μαχαίρι τόσο για να ξεφλουδίσουμε ένα πεπόνι όσο και για να κόψουμε το εσωτερικό του, τα μικρόβια της φλούδας μεταφέρονται με «όχημα» το μαχαίρι.

Γι’ αυτό θα πρέπει είτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικό μαχαίρι είτε αφού ξεπλύνετε πολύ καλά το εξωτερικό του να το σκουπίσετε επιμελώς με μια πετσέτα. Κατά τα άλλα, πάντα να αποθηκεύετε στο ψυγείο από τη στιγμή που το κόβετε και είτε φάτε το μέσα σε τρεις με τέσσερεις μέρες είτε πετάξτε το.

Ψάρια

Όταν τα ωμά ψάρια δεν αποθηκεύονται σωστά πριν μαγειρευτούν, μπορεί να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο είδος μικροβίου που οδηγεί σε δηλητηρίαση, στο οποίο, ειδικά ο τόνος, είναι ιδιαίτερα επιρρεπής.

Συνήθως, τα μολυσμένα ψάρια έχουν γεύση καμένου ενώ εκτός από στομαχικές διαταραχές, η συγκεκριμένη δηλητηρίαση μπορεί να εμφανίσει εξανθήματα στο πρόσωπο και γενικότερα στο πάνω μέρος του σώματος. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, καλό είναι να μην κρατάτε τα ψάρια εκτός ψυγείου ούτε για λίγο, να τα μαγειρεύετε στους 145 βαθμούς και να τα τρώτε εντός δύο ημερών από τη στιγμή που θα τα μαγειρέψετε.

Αλεύρι

Το αλεύρι είναι αλεσμένο σιτάρι. Και αν οι κόκκοι του σιταριού έχουν μικρόβια, τότε αυτά μπορεί να επιβιώσουν στη διαδικασία άλεσης και να καταλήξουν στο ντουλάπι σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και η ζύμη εξακολουθεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη. Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας μετά από εργασία με το αλεύρι και όλα θα πάνε καλά.

Διαβάστε ακόμα: Και όμως υπάρχουν τροφές που είναι «αθάνατες» στο χρόνο

Previous ArticleNext Article

Αυτή είναι η λύση για μόνιμη απώλεια βάρους

Photo by Mike Von on Unsplash

Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια το βάρος που χάνουν με τις δίαιτες, εν μέρει επειδή το σώμα τους προσαρμόζεται επιβραδύνοντας το μεταβολισμό του και καίγοντας πλέον λιγότερες θερμίδες.

Όμως, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική για μια μονιμότερη απώλεια βάρους, καθώς η μικρότερη κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται σε βάθος χρόνου.

Τα στοιχεία της έρευνας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ενδοκρινολογίας Ντέηβιντ Λούντβιγκ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), μελέτησαν 234 υπέρβαρους ηλικίας 18 έως 65 ετών (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μια αρχική ενιαία δίαιτα για διάστημα δέκα εβδομάδων. Από αυτούς, οι 164 πέτυχαν να χάσουν το 10% έως 14% του βάρους τους.

Στη συνέχεια, αυτοί οι 164 χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και επί άλλες 20 εβδομάδες ακολούθησαν τρεις διαφορετικές δίαιτες με πολλούς, μέτριους ή λίγους υδατάνθρακες (το 60%, 40% και 20% αντίστοιχα των συνολικών θερμίδων που κατανάλωναν). Στόχος ήταν να συγκριθούν οι δίαιτες για το ποιά εγγυάται καλύτερα την απώλεια των κιλών σε βάθος χρόνου.

«Νικήτρια» βγήκε η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, καθώς σε αυτήν το μέσο ανθρώπινο σώμα διαπιστώθηκε ότι καίει περίπου 250 χιλιοθερμίδες την ημέρα περισσότερες από ό,τι στην περίπτωση της διατροφής με πολλούς υδατάνθρακες. Αυτό, κατά τους ερευνητές, «μεταφράζεται» σε απώλεια σχεδόν δέκα κιλών μέσα σε τρία χρόνια.

Μάλιστα για τους ανθρώπους με πολύ υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, η διαφορά στην κατανάλωση θερμίδων ανάμεσα στις δίαιτες των χαμηλών και των υψηλών υδατανθράκων φθάνει τις 400 χιλιοθερμίδες την ημέρα.

«Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που πλημμυρίζουν τη διατροφή μας στη σημερινή εποχή των χαμηλών λιπαρών, έχουν αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, κάτι που ωθεί τα κύτταρα λίπους να αποθηκεύουν έξτρα θερμίδες. Επειδή έτσι μένουν λιγότερες θερμίδες διαθέσιμες για το υπόλοιπο σώμα, αυξάνει η πείνα και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, με συνέπεια να αυξάνεται το βάρος», δήλωσε ο Λούντβιγκ.

“Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες για το σώμα”

Όπως είπε, «δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες για το σώμα. Το είδος των θερμίδων που καταναλώνει κανείς, επηρεάζει τον αριθμό θερμίδων που καίει. Όταν υπάρχουν περισσότερες θερμίδες στο αίμα, που δεν είναι παγιδευμένες μέσα σε κύτταρα λίπους, τότε ο εγκέφαλος και οι μύες έχουν καλύτερη πρόσβαση στα καύσιμα που χρειάζονται».

Η νέα έρευνα έδειξε ότι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, εκτός από μεγαλύτερη καύση θερμίδων, μειώνει επίσης την πείνα, βοηθώντας έτσι καλύτερα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

‘Αλλοι πάντως ειδικοί επεσήμαναν ότι είναι ακόμη νωρίς να συμβουλεύσει κανείς το κοινό να στραφεί μαζικά σε μια τέτοια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, επειδή είναι ασαφείς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία. «Είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς κατά πόσο αυτό το είδος διατροφής είναι όντως υγιές σε βάθος χρόνου», δήλωσε η διαιτολόγος Ντάνα Χάνες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λος ‘Αντζελες (UCLA).

Διαβάστε ακόμα:Tι είναι η δίαιτα ζώνης, πώς εφαρμόζεται και τι αποτελέσματα έχει;

Καλοκαιρινά φρούτα και θερμίδες: Τι πρέπει να προσέξετε

Scott Webb Unsplash

Γράφει η Εβίτα Σιατίτσα*

Θα συμφωνήσεις νομίζω μαζί μου πως αν μία εποχή μπορούσε να στεφθεί βασίλισσα των φρούτων δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το καλοκαίρι!

Είναι η ποικιλία των καλοκαιρινών φρούτων που καλύπτει όλα τα γούστα; Είναι η δροσιά που μας χαρίζουν και που τόσο αναζητάμε όλοι τις ζεστές μέρες καλοκαιριού; Ή μήπως είναι οι θερμίδες στα καλοκαιρινά φρούτα που μας «δελεάζουν» και τα καταναλώνουμε χωρίς τύψεις; Για τόσους και άλλους τόσους λόγους νομίζω οι περισσότεροι αγαπάμε τα φρούτα και ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά!

Μιας και οι θερμίδες όμως είναι κάτι που συχνά μας απασχολεί τι θα έλεγες να γνώριζες τις θερμίδες των αγαπημένων καλοκαιρινών σου φρούτων; Όχι για να σε αποτρέψουν από την κατανάλωσή τους αλλά γιατί η γνώση είναι δύναμη, δεν νομίζεις;

Ας δούμε λοιπόν πόσες θερμίδες κρύβουν τα καλοκαιρινά φρούτα!

Οι εκπληκτικές ιδιότητες που έχει η φλούδα του καρπουζιού!

Καρπούζι: θερμίδες 86 για μία φέτα καρπούζι (περίπου 280γρ)

Δικαίως ο βασιλιάς του καλοκαιριού! Δεν θα μας προδώσει ποτέ καθώς η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό θα μας χορτάσει και θα μας ενυδατώσει εύκολα!

Πεπόνι: θερμίδες 45 για μία φέτα πεπόνι (περίπου 160γρ)

Σε απόσταση αναπνοής στον συναγωνισμό με το καρπούζι μπορείς να το προσθέσεις ακόμη και στη σαλάτα σου!

Ροδάκινο: θερμίδες 58kcal για ένα μεσαίο ροδάκινο (περίπου 150γρ)

Αν μέχρι τώρα το έτρωγες μόνο ωμό τι θα έλεγες να το δοκιμάσεις και ψητό; Ναι ναι όπως ακριβώς κάνεις με το μήλο το χειμώνα! Δεν θα σε απογοητεύσει, θα το δεις!

Βερίκοκο: θερμίδες 17kcal για ένα βερίκοκο (περίπου 35γρ)

«Και μάγουλο βερίκοκο…» θα σιγοτραγουδάς τρώγοντας αυτό το γλυκό φρούτο που δικαιολογημένα αγαπούν μικροί και μεγάλοι! Το βερίκοκο εχει τις πιο λίγες θερμίδες ανάμεσα στα καλοκαιρινά φρούτα.

Κεράσια: θερμίδες 87kcal για ένα φλιτζάνι κεράσια (περίπου 140γρ)

Αν και εσύ δεν μπορείς να σταματήσεις παρά μόνο αφού τελειώσεις όλο το μπολ με τα κεράσια τότε θα σου πω ότι σε καταλαβαίνω. Εκτός από σκέτα θα ταιριάξουν άψογα στο γιαούρτι σου!

Νεκταρίνι: θερμίδες 62kcal για ένα μεσαίο νεκταρίνι (περίπου 140γρ)

Άλλο ένα φρούτο που είμαι σίγουρη ότι κουβαλάς συχνά μαζί σου στην παραλία! Ζουμερά και γλυκά σε δικαιώνουν σε κάθε μπουκιά!

Βανίλια: θερμίδες 18 kcal για μία βανίλια (περίπου 40γρ)

Γλυκιά και δροσερή η βανίλια θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σου καλοκαιρινά φρούτα και θα ταιριάξει άψογα στην πλούσια φρουτοσαλάτα σου.

Βύσσινο: θερμίδες 51 για ένα φλιτζάνι βύσσινα (περίπου 103γρ)

Πριν τα κάνεις γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα μην διστάσεις να τα καταναλώσεις και σκέτα ή μέσα στο γιαούρτι σου.

Γιατί η ενυδάτωση με φρούτα είναι καλύτερη από ότι με σκέτο νερό;

Δαμάσκηνα: θερμίδες 30 για ενα φρέσκο δαμάσκηνο (περίπου 65γρ):

Μπορείς να τα βλέπεις πιο συχνά αποξηραμένα, τα δαμάσκηνα όμως είναι ακόμη πιο νόστιμα στην φρέσκια τους μορφή γι αυτό πρόλαβέ τα τώρα που είναι η εποχή τους!

Σύκο : θερμίδες 37 για ένα μεσαίο σύκο (περίπου 50γρ)

 Γλυκάθηκε η γριά από τα σύκα, θα φάει και τα συκόφυλλα. Αν ταυτίζεσαι με την γνωστή παροιμία τότε μάλλον αγαπάς τα σύκα όσο και εγώ. Δοκίμασε να φτιάξεις μία υγιεινή σως για τη σαλάτα σου με πολτοποιημένο σύκο και μπαλσάμικο και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψεις!

Αχλάδι: θερμίδες 86 για ένα μεσαίο αχλάδι (περίπου 150γρ)

Αγαπημένο φρούτο και για τους πιο δύσκολους κατέχει εξέχουσα θέση στις καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες μας!

Γκρέιπ φρουτ: θερμίδες 77 για ένα μεσαίο γκρέιπ φρουτ (περίπου 200γρ)

Η πικρή του γεύση συνήθως μας αποτρέπει από το να το καταναλώσουμε μόνο του. Απόλαυσέ το λοιπόν σε ένα δροσερό smoothie μαζί με άλλα φρούτα.

Φράουλα: θερμίδες 46  για 1 φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες (περίπου 144 γραμμάρια)

Αν και δεν χρειάζονται συνοδεία για να τις απολαύσεις, οι φράουλες θα δώσουν μία διαφορετική γεύση στις σαλάτες σου, στα porridge, το smoothie σου και στα γλυκά σου!

Διαβάστε επίσης: Οι εκπληκτικές ιδιότητες του παρεξηγημένου φραγκόσυκου

* Η Εβίτα Σιατίτσα είναι Διαιτολόγος και Διατροφολόγος στη Θεσσαλονίκη. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο fmh.gr

x
Send this to a friend