Οι στατιστικά πιο… ύποπτες τροφές που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση!

Οι στατιστικά πιο... ύποπτες τροφές που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση!

Πρόσφατα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δημοσιοποίησε ότι περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ένας στους έξι Αμερικανούς.

Το ποσοστό είναι σχεδόν ίδιο και στην Ευρώπη. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί με σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό τους και τη ζωή τους.

Mε αφορμή το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα τρόφιμα που είναι στατιστικά πιο πιθανό να σας οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Σε αυτές, δεν βρίσκονται όστρακα, κοτόπουλο, κονσέρβες και άλλες No1 σε επικινδυνότητα, γιατί συνήθως αυτές τις προσέχουμε περισσότερο.

Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνουμε και να μην εμπιστευόμαστε πάντα της συσκευασίες και της ημερομηνίες λήξης. Θα πρέπει να κάνουμε εμείς τον ποιοτικό έλεγχο του φαγητού μας πριν το καταναλώσουμε.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια από τις πιο πιθανές εστίες μόλυνσης από σαλμονέλα. Με τη σειρά της άλλωστε η σαλμονέλα συγκαταλέγεται στις πιο κοινές αιτίες δηλητηρίασης των τροφίμων και στα αυγά εμφανίζεται συνήθως μέσω κάποιας μολυσμένης όρνιθας ωοπαραγωγής.

Βέβαια, αυτός ο κίνδυνος είναι σχετικά σπάνιος, αλλά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και γενικότερα οποιονδήποτε έχει υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μαγειρέψτε το αυγό σχολαστικά για να σκοτώσετε τυχόν επικίνδυνα βακτήρια.

Λαχανικά

Μην παρεξηγείτε: αυτό δεν πρέπει να σας χρησιμεύει σαν δικαιολογία για να μην τρώτε λαχανικά. Όμως μια σημαντική υπενθύμιση είναι να τα πλένετε ή να τα μαγειρεύετε πολύ καλά πριν τα φάτε. Ειδικά όσον αφορά τα λαχανικά που τρώγονται υπό μορφή σαλάτας και όχι μαγειρεμένα, το πλύσιμο πρέπει να γίνεται εξαιρετικά προσεκτικά. Άλλωστε, τα αγροκτήματα από τα οποία προέρχονται δεν είναι και τα πιο «αθώα» εδάφη: τα βλαβερά στοιχεία βρίσκονται παντού. Στα πτηνά, τα λιπάσματα, τα νερά. Παντού.

Το πλύσιμο μπορεί να μην εγγυάται πως θα φύγουν όλα τα βακτήρια, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μικροβίων. Ψάξτε γενικότερα για φύλλα που είναι σταθερά και τραγανά και όσον αφορά τα συσκευασμένα μαρούλια, αποφύγετε το παραμικρό σημάδι λείας καθώς τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα. Τέλος, τρίψτε πολύ καλά το μαρούλι σας πριν το φάτε και μην ξεπλένετε μόνο κάτω από κρύο νερό: γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό, ρίξτε τα φύλλα στο μπολ, βυθίστε και στροβιλίστε με τα χέρια σας για περίπου δυο λεπτά, και στη συνέχεια βάλτε τα φύλλα σε ένα σουρωτήρι.

Καρπούζι και Πεπόνι

Το πρόβλημα με τα καρπούζια και τα πεπόνια καθώς και με άλλα φρούτα με σκληρή φλούδα είναι ότι επειδή τρώμε το εσωτερικό τους, πολλές φορές υποτιμούμε τα μικρόβια που βρίσκονται στη φλούδα. Όμως ακριβώς επειδή πολλές φορές χρησιμοποιούμε το ίδιο μαχαίρι τόσο για να ξεφλουδίσουμε ένα πεπόνι όσο και για να κόψουμε το εσωτερικό του, τα μικρόβια της φλούδας μεταφέρονται με «όχημα» το μαχαίρι.

Γι’ αυτό θα πρέπει είτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικό μαχαίρι είτε αφού ξεπλύνετε πολύ καλά το εξωτερικό του να το σκουπίσετε επιμελώς με μια πετσέτα. Κατά τα άλλα, πάντα να αποθηκεύετε στο ψυγείο από τη στιγμή που το κόβετε και είτε φάτε το μέσα σε τρεις με τέσσερεις μέρες είτε πετάξτε το.

Ψάρια

Όταν τα ωμά ψάρια δεν αποθηκεύονται σωστά πριν μαγειρευτούν, μπορεί να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο είδος μικροβίου που οδηγεί σε δηλητηρίαση, στο οποίο, ειδικά ο τόνος, είναι ιδιαίτερα επιρρεπής.

Συνήθως, τα μολυσμένα ψάρια έχουν γεύση καμένου ενώ εκτός από στομαχικές διαταραχές, η συγκεκριμένη δηλητηρίαση μπορεί να εμφανίσει εξανθήματα στο πρόσωπο και γενικότερα στο πάνω μέρος του σώματος. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, καλό είναι να μην κρατάτε τα ψάρια εκτός ψυγείου ούτε για λίγο, να τα μαγειρεύετε στους 145 βαθμούς και να τα τρώτε εντός δύο ημερών από τη στιγμή που θα τα μαγειρέψετε.

Αλεύρι

Το αλεύρι είναι αλεσμένο σιτάρι. Και αν οι κόκκοι του σιταριού έχουν μικρόβια, τότε αυτά μπορεί να επιβιώσουν στη διαδικασία άλεσης και να καταλήξουν στο ντουλάπι σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και η ζύμη εξακολουθεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη. Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας μετά από εργασία με το αλεύρι και όλα θα πάνε καλά.

Διαβάστε ακόμα: Και όμως υπάρχουν τροφές που είναι «αθάνατες» στο χρόνο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend