Οι εξι αριθμοί για την υγεία σας που οφείλετε να γνωρίζετε

Οι εξι αριθμοί για την υγεία σας που οφείλετε να γνωρίζετε

Πάρτε τον έλεγχο της υγείας στα χέρια σας με την εκμάθηση των 6 αριθμών που ακολουθούν. Αυτοί θα σας βοηθήσουν από το να χάσετε πιο γρήγορα τα περιττά κιλά, μέχρι να προστατέψετε την καρδιά σας από ανεπιθύμητα προβλήματα.

1. Η ημερήσια ανάγκη για θερμίδες

Από τεχνικής άποψης δεν αποτελεί μέτρηση, ωστόσο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία σας. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται 2.000 θερμίδες την ημέρα ώστε να βρίσκονται σε μια καλή κατάσταση και οι άνδρες γύρω στις 2.250.

Προκειμένου να υπολογίσετε την ημερήσια ανάγκη σας για θερμίδες, πολλαπλασιάστε το βάρος σας σε κιλά με 13 ή 15, ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είστε. Κατά μέσο όρο θα πρέπει να χρειάζεστε 300-400 θερμίδες από το πρωινό, 600 θερμίδες από το μεσημεριανό και 600-700 από το δείπνο.  Αν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, αφαιρέστε 500 θερμίδες.

2. Το μέγεθος της μέσης

Το μέγεθος της περιφέρειας είναι ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν το βάρος σας επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία. Το λίπος δεν είναι μόνο αποθηκευτικός χώρος έξτρα θερμίδων. Όταν το λίπος συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιακή χώρα, τα κύτταρά του απελευθερώνουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επίσης επηρεάζεται αρνητικά ο μεταβολισμός του οργανισμού αλλά και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Για την γυναίκα τα προβλήματα αρχίζουν όταν η περιφέρεια είναι μεγαλύτερη από 35 ίντσες, ενώ για τους άνδρες όταν ξεπερνούν τις 40. Πάρτε ένα μέτρο και βάλτε το γύρω από την μέση χωρίς να ρουφάτε το στομάχι προς τα μέσα, αν θέλετε να έχετε ακριβή αποτελέσματα.

3. Tα επίπεδα LDL και HDL

Είναι σημαντικό να μετράτε τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης αλλά και την λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης  (LDL) και της «καλής» (HDL) στο αίμα σας. Η συνολική θα πρέπει να έχει τιμή < 5.2 mmol/l και η LDL θα πρέπει να είναι <3.5 mmol/l.

4. H αρτηριακή πίεση

H πίεση είναι λογικό να ανεβαίνει και να κατεβαίνει μέσα στην ίδια ημέρα. Όταν παραμένει σε επίπεδα υψηλά, τότε έχετε υπέρταση και αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Ο προσωπικός σας γιατρός θα πρέπει να ελέγχει την αρτηριακή σας πίεση σε κάθε επίσκεψη, ωστόσο υπάρχουν και τα πιεσόμετρα που βοηθούν να το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι. Το πόσο συχνά θα ελέγχετε την πίεσή σας εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας σας και τις συμβουλές του γιατρού. Μπορείτε να το κάνετε μια φορά την ημέρα, με το πηγαίνετε στο γραφείο σας.

5. Τα τριγλυκερίδια

Παρασκευάζονται από τα λίπη και τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε ημερησίως και τα οποία αποθηκεύονται σε τροποποιημένη μορφή στα λιποκύτταρα. Επίσης τα τριγλυκερίδια απελευθερώνονται από τον λιπώδη ιστό όταν το σώμα χρειάζεται έξτρα ενέργεια μεταξύ των γευμάτων.

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο, ειδικά στις γυναίκες. Μια νορμάλ τιμή είναι < 1.7 mmol/l.

6. Oι καρδιακοί σας παλμοί το πρωί

Ο σφυγμός είναι ο αριθμός που των φορών που η καρδιά σας χτυπά το λεπτό. Η τακτική παρακολούθηση των παλμών σας σε κατάσταση ηρεμίας το πρωί, σας βοηθά να καταλάβετε αν οι προπονήσεις έχουν θετικό αντίκτυπο στην καρδιακή σας λειτουργία. Μια φυσιολογική τιμή είναι 60 εως 90 παλμοί ανά λεπτό.

Τα άτομα που είναι πιο δραστήρια, τείνουν να έχουν χαμηλότερους παλμούς ηρεμίας, καθώς η καρδιά τους βρίσκεται σε καλή κατάσταση.  Ωστόσο αν δεν ασκήστε αρκετά και οι παλμοί σας είναι χαμηλότεροι του κανονικού, μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Θα χρειαστείτε ένα ρολόι για να μετρήσετε τους παλμούς σας. Καλύτερα στον καρπό ή τον λαιμό όπου οι αρτηρίες τρέχουν κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Για να μετρήσετε το σφυγμό στον καρπό, τοποθετήστε τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο στην κάτω πλευρά απέναντι από τον καρπό. Πιέστε απαλά μέχρι να νιώσετε τον παλμό με τα δάχτυλά σας.

Μετρήστε τους παλμούς σας τουλάχιστον μια φορά τον μήνα πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί. Για να ελέγξετε αν το πρόγραμμα άσκησης αποδίδει, μετρήστε τους παλμούς αμέσως μετά την γυμναστική και υπολογίστε πόσος χρόνος χρειάζεται για να επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα ηρεμίας. Ο χρόνος θα πρέπει να μειώνεται όσο βελτιώνεται η φόρμα σας.

Διαβάστε ακόμα: 12 μικρές αλλαγές στη ζωή σας που θα βελτιώσουν άμεσα την υγεία σας!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Αθηναίοι Δρομείς: Αιμοδοσία στις 6 Φεβρουαρίου

Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αθηναίοι Δρομείς» στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, διοργανώνει αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου, Παπαρρηγοπούλου 5 (στάση Σόνια), περιοχή Γκύζη, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 από 09:00 – 12:30, ενισχύοντας παράλληλα και την Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου.

Στο «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΜΟΔΟΤΗ» που συμπληρώνουμε επί τόπου (ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ):

 • Επιλέγουμε: Για Σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών
 • ΑΡ ΜΗΤΡΩΟΥ ΓΡΑΦΟΥΜΕ 12.297
 • Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών: ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ

Η συμβολή όλων των αιμοδοτών, δρομέων και μη, είναι απολύτως απαραίτητη, γιατί η ζωή είναι δώρο και οφείλουμε να το προσφέρουμε απλόχερα.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Χρηστικές Οδηγίες

ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩ

Δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή και δίνουμε, επιπλέον, τη δέουσα προσοχή στις παρακάτω χρηστικές οδηγίες.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ (Για να μην μπλέξουμε με το ρητό, όποιος δεν έχει μυαλό, έχει πόδια)!

 • ΜΑΣΚΑ
 • Πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού rapid test 48 ωρών ή απλό self-test 24 ωρών

(θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα)

 • Α.Μ.Κ.Α.
 • Ταυτότητα

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 • Κάνουμε έναν καλό ύπνο, πάνω από έξι ώρες, το προηγούμενο βράδυ.
 • Παίρνουμε ένα ελαφρύ γεύμα πριν.
 • Πίνουμε πολύ νερό.

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΟΥΜΕ

Ότι πληρούμε τα κριτήρια του εθελοντή αιμοδότη:

 • Είμαστε από 18 έως 65 ετών υγιείς και με ασφαλή τρόπο ζωής.
 • Νόσηση πριν ένα μήνα
 • Εμβολιασμός επτά μέρες πριν.
 • Δεν έχουμε δώσει αίμα τους τελευταίους τρεις μήνες.
 • Δεν έχουμε περάσει πρόσφατα κάποια λοίμωξη ή βαριά ασθένεια.
 • Δεν έχουμε κάνει κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες.
 • Δεν έχουμε κάνει τατουάζ τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες.
 • Δεν έχουμε πάρει αντιβίωση την προηγούμενη βδομάδα.
 • Δεν υπάρχει υπόνοια εγκυμοσύνης.
 • Δεν είμαστε σε διαδικασία θηλασμού.
 • Δεν πάσχουμε από χρόνια νοσήματα.

ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ

 • Συμπληρώνουμε με υπομονή και ειλικρίνεια το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη.
 • Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των γιατρών.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 • Χαλαρώνουμε και πίνουμε αρκετό νερό και χυμούς.
 • Αποφεύγουμε να σηκώσουμε βάρος από το χέρι που έγινε η φλεβοκέντηση.
 • Δεν καπνίζουμε για μία ώρα.
 • Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των γιατρών για τα περαιτέρω.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

 • Ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται τα πρώτα 24ωρα.

ΠΗΓΗ www.ekea.gr

Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλους εσάς που μπορείτε και θέλετε να προσφέρετε αυτό το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό σε μία διαδικασία που διαρκεί πολύ λίγο, ενώ η προσφορά  του αξίζει μια ζωή.

Φορέστε το καλύτερό σας χαμόγελο και ελάτε να ανταλλάξουμε μια ζεστή, ανθρώπινη καλημέρα!

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ»

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ντρισμπιώτη και Φιλτισάκου πέτυχαν όρια για Όρεγκον και Μόναχο με επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε η χρονιά για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), που μόλις λίγους μήνες από την όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο επέστρεψε το ίδιο αποτελεσματική.

Η αθλήτρια του Ναπολέοντα Κεφαλόπουλου ήταν νικήτρια στα 35χλμ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των Μεγάρων με 2.47.48 επίδοση που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ, αφού βελτιώνει το 2.49.55, που είχε από το 2021 στο Ευρωπαϊκό Ομάδων βάδην. Η Ντρισμπιώτη στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής πήγε μόνη της, καθώς αποσπάστηκε γρήγορα από τις υπόλοιπες αθλήτριες, παρόλα αυτά κατάφερε να διατηρήσει την ταχύτητα της και να τερματίσει με επίδοση καλύτερη από τα όρια συμμετοχής τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον όσο και στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου.

Η επίδοση της Ντριμπιώτη είναι η καλύτερη φέτος στον κόσμο και επιβεβαιώνει τη δυναμική της, δεδομένο του ότι είναι δύο λεπτά καλύτερη από το χρόνο που χρειάστηκε να πετύχει πέρυσι για να επικρατήσει – σε υψηλό συναγωνισμό- στο Ευρωπαϊκό Ομάδων του βάδην. Σε μια διοργάνωση μάλιστα, που είχε διεξαχθεί την Άνοιξη και όχι τέλος Φεβρουαρίου, στη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

“Είμαι πολύ καλά, κάτι που φάνηκε και από το ατομικό ρεκόρ που πέτυχα. Ήταν ένας αγώνας στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας, ενόψει του πρώτου αγώνα στόχου που θα γίνει το Μάρτιο. Οι καιρικές συνθήκες γενικά δε με ενόχλησαν, παρότι κατά διαστήματα είχε έντονο αέρα”, είπε η Ντρισμπιώτη και συμπλήρωσε για τις επόμενες διοργανώσεις “Το Παγκόσμιο βάδην του Ομάν θα γίνει σε δύσκολες συνθήκες, αφού αναμένεται να έχει υψηλές θερμοκρασίες. Από εκεί και πέρα όλες τόσο το Παγκόσμιο του Όρεγκον, όσο και το Ευρωπαϊκό του Μονάχου, αποτελούν στόχο μου, ωστόσο θέλω να πηγαίνω βήμα, βήμα. Είμαι καλά και ευελπιστώ σε καλύτερη συνέχεια”, είπε η έμπειρη αθλήτρια που και φέτος αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κορυφαίες διοργανώσεις.

Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε και η Κυριακή Φιλτισάκου (Ανατολή Νέας Ιωνίας), που τερμάτισε δεύτερη με 2.51.51 ξεπέρασε το ατομικό της ρεκόρ και παράλληλα έπιασε το όριο τόσο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον, όσο και το Ευρωπαϊκό του Μονάχου. Η Φιλτισάκου είχε ατομικό ρεκόρ 2.55.10 από το 2021 στο Πόντεμπραντι. Ικανή να ακολουθήσει τις συναθλήτριες της στις κορυφαίες διοργανώσεις του 2022 έδειξε πως είναι η Χριστίνα Παπαδοπούλου (ΠΓΣ). Η αθλήτρια όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ήταν τρίτη με 2.57.39, χρόνος κοντά στο ατομικό της ρεκόρ. Καλές υποσχέσεις άφησε το ντεμπούτο της Όλγας Φιάσκα (Αθλοκίνηση Μυτιλήνης) στο αγώνισμα. Η αθλήτρια διένυσε την απόσταση σε 2.59.08 και κατέλαβε την τέταρτη θέση και πλέον θα στρέψει την προσοχή της και στα 20χλμ. βάδην, που είναι το βασικό της αγώνισμα.

“Μπήκα λίγο συντηρητικά, καθώς στην αρχή ανησύχησα με τις συνθήκες. Παρόλα αυτά στα τελευταία πέντε χιλιόμετρα είδα πως είμαι σε θέση  να κυνηγήσω το χρόνο που θέλω κι έτσι άλλαξα το ρυθμό μου. Έχω μπροστά μου πλέον το χρόνο να δουλέψω και να επικεντρωθώ στις κορυφαίες διοργανώσεις.  Θα κυνηγήσω το όριο και στα 20χλμ. βάδην και θα αποφασίσω με τον προπονητή μου, την απόσταση που θα συμμετάσχω σε Όρεγκον και Μόναχο”, είπε η Φιλτισάκου, που πλέον έχει την δεύτερη επίδοση στον κόσμο στην απόσταση, πίσω από την Ντρισμπιώτη .

“Δυστυχώς λόγω του δυνατού ανέμου ένιωσα έντονες ενοχήσεις στους προσαγωγούς κι έτσι αναγκάστηκα να πάω συντηρητικά. Πήγα κοντά στο ατομικό μου ρεκόρ και πιστεύω πως στους επόμενους αγώνες θα μπορέσω να πετύχω το όριο για τις κορυφαίες διοργανώσεις της χρονιάς”, είπε από την πλευρά της, η Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Την προσπάθεια των αθλητριών παρακολούθησε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, που μάλιστα τις περίμενε στον τερματισμό για τις συγχαρεί για τα αποτελέσματα που πέτυχαν.

“Ηταν πραγματικά εντυπωσιακός αγώνας. Τα κορίτσια έκαναν εξαιρετικές εμφανίσεις κι έδειξαν για μία ακόμη φορά τη δυναμική τους. Τις συγχαίρω, όπως και όλους όσοι μετείχαν στη διοργάνωση, για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Είμαι σίγουρη πως στο μέλλον θα μας φέρουν κι άλλες διακρίσεις”, είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend