Ύπουλες τροφές και ροφήματα που σας παχαίνουν

Ύπουλες τροφές και ροφήματα που σας παχαίνουν

Υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι δεδομένο πως δεν πρέπει να τρώμε όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά: οι τηγανητές πατάτες, τα ζυμαρικά, τα γλυκά καθώς και διάφορες άλλες. Τι γίνεται όμως με τις… άλλες που νομίζουμε ότι δεν παχαίνουν αλλά κάνουν ακριβώς το αντίθετο;

Ας τις έχουμε στο νου μας για να ξέρουμε τι μας φταίει. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

Κατεψυγμένα γεύματα

Συχνά είναι πολύ βολικό να τρώμε κατεψυγμένα γεύματα: πάμε στο σούπερ μάρκετ, τα αγοράζουμε, τα βάζουμε στην κατάψυξη και απλά τα βγάζουμε όταν είναι να τα φάμε. Όμως τα κατεψυγμένα γεύματα περιέχουν τόσο πολύ νάτριο που μπορούν να μετατρέψουν σε παχυντική μια τροφή που κανονικά δεν είναι. Επίσης, τα κατεψυγμένα γεύματα δεν περιέχουν επαρκείς ίνες για να σας κρατήσουν χορτάτους, κάτι που σημαίνει πως είναι δεδομένο πως θα ξαναφάτε σύντομα.

Αγορασμένοι φρουτοχυμοί

Μια πορτοκαλάδα ή ένας χυμός με πολλά φρούτα είναι πάντα μια υγιεινή και ελάχιστα παχυντική συνήθεια. Σωστά; Λάθος. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει πάντα για τους χυμούς αλλά μόνο για τους σπιτικούς. Αντίθετα, οι αγορασμένοι περιέχουν πολλές επιπλέον θερμίδες και μπόλικη ζάχαρη σε αντίθεση με τον σπιτικό χυμό που εσύ ελέγχεις πόση ζάχαρη και πόσες θερμίδες θα περιέχει. Μην είστε τεμπέληδες, τα φτιάχνετε εσείς τους χυμούς σας αντί να τους αγοράζετε. Δεν θα παχύνετε απρόσμενα.

Ορισμένα χορτοφαγικά γεύματα

Αν κάτι δεν έχει μέσα κρέας αλλά αντίθετα, εμπίπτει στην κατηγορία του χορτοφαγικού γεύματος, πολλές φορές αυτόματα θεωρούμε πως δεν είναι παχυντικό. Δεν είναι έτσι πάντα όμως. Και εδώ μπαίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στα φρέσκα και τα συσκευασμένα. Όταν πρόκειται για συσκευασμένα λαχανικά οι θερμίδες αυξάνονται. Αποφύγετε κάθε τι που είναι επεξεργασμένο λαχανικό και σίγουρα δεν θα πάρετε κάποια περιττά και ύπουλα κιλά.

Χυμός αλόης

Το μεγαλύτερο μέρος του χυμού αλόης, του ροφήματος που προέρχεται από την καρύδα, είναι το νερό ή το τσάι και στην συνέχεια προστίθενται διάφορα γλυκαντικά και φυσικά αρώματα. Ενώ υποτίθεται πως αυτός ο χυμός έχει οφέλη για την υγεία και δεν παχαίνει, κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα αφού η γνήσια γεύση της αλόης είναι πικρή και προστίθενται διάφορα γλυκαντικά που παχαίνουν. Συν τοις άλλοις, είναι δεδομένο πως ο χυμός αλόης έχει διουρητικές ιδιότητες και αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια καλίου από το σώμα σας, η οποία είναι δυνητικά επικίνδυνη.

Ποπ-κορν (ακόμα και σπιτικό)

Για πολλούς, το σπιτικό ποπ-κορν συνδυάζει την ένοχη απόλαυση ενός αλμυρού σνακ με τα χαρακτηριστικά μιας τροφής που δεν παχαίνει ιδιαίτερα. Μεγάλο λάθος. Διότι ακόμα και σπιτικό, το ποπ-κορν είναι παχυντικό. Και αυτό γιατί δεν είναι ακριβώς… σπιτικό μόνο και μόνο επειδή το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων μας. Το νάτριο, το βούτυρο και τα τεχνητά συστατικά που περιέχει έτσι κι αλλιώς συγκροτούν ένα… κοκτέιλ θερμίδων.

Ας το θυμόμαστε αυτό όταν προτιμάμε να φτιάξουμε ποπ-κορν στο σπίτι μας πιστεύοντας ότι είναι μια πρακτική που δεν θα μας παχύνει σε αντίθεση με τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τα υπόλοιπα σνακ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Previous ArticleNext Article

Μια εύκολη ιδέα για παγωτό καρπούζι

Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και βρίσκεται στην εποχή του. Το καρπούζι το απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους. Σε κάποιες περιοχές συνδυάζεται με φέτα, ενώ γίνεται και σαλάτα.
Η πιο δροσιστική εκδοχή του, όμως, είναι το παγωτό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια εύκολη και γευστική συνταγή για να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα σπιτικό παγωτο καρπούζι.

Συστατικά

4 φλ. καρπούζι χωρίς κουκούτσια κομμένο σε κυβάκια
½ φλ. ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές κομματάκια σοκολάτας (Chocolate Chips)

Οι εκπληκτικές ιδιότητες που έχει η φλούδα του καρπουζιού!

Eκτέλεση

Βήμα 1

Σε ένα μπλέντερ βάζετε το καρπούζι, τη ζάχαρη και το μέλι και αλέθετε μέχρι να πετύχετε ένα ομογενοποιημένο μίγμα. Το ρίχνετε σε μία κατσαρόλα και τοποθετείτε στη φωτιά.

Βήμα 2

Όταν κοχλάσει χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 8 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει. Γεμίζετε τις ειδικές θήκες καλούπια για παγωτό ξυλάκι (θα σας βγουν περίπου 8 παγωτά ανάλογα με τις φόρμες που έχετε) και σκορπάτε λίγα κομματάκια σοκολάτας για να φαίνονται όπως τα κουκούτσια του καρπουζιού. Βάζετε στο κέντρο ένα ξυλάκι.

Πέντε λόγοι που ένας δρομέας πρέπει να τρώει καρπούζι

Βήμα 3

Αν δεν έχουν ειδική εισδοχή οι θήκες σας, τότε τις βάζετε στην κατάψυξη για 2 ώρες και μετά τοποθετείτε στο κέντρο τους το ξυλάκι. Βάζετε το παγωτό στην κατάψυξη και το αφήνετε για 6-8 ώρες ή για ολόκληρο το βράδυ. Για να βγει πιο εύκολα το παγωτό από τις θήκες – καλούπια τις βυθίζετε για 10-15 δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό.

Ανα πάλι δεν διαθέτετε τις ειδικές θήκες, τότε βάλτε το καρπούζι σε μικρά πλαστικά ποτήρια ή φόρμες. Ξεφορμάρετε με τον ίδιο τρόπο.

Με πληροφορίες από το: xrysessyntages.com

Δείξε μου το φίλο σου να σου πω τι τρως!

Εlevate SnnhGYNqm on Unsplash

Της Φωτεινής Ρέβη*

Το φαγητό αποτελεί αναμφισβήτητα απαραίτητο στοιχείο για το ανθρώπινο σώμα. Πέρα από αυτό όμως το φαγητό αποτελεί και μέσο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης με τους γύρω μας.

Οικογενειακά γεύματα, επαγγελματικά δείπνα ή φαγητό με φίλους αποτελούν λίγες μόνο από τις περιπτώσεις στις οποίες συνηθίζουμε να γευματίζουμε με άλλα άτομα. Πληθώρα μελετών αποδεικνύουν ότι η διατροφική μας συμπεριφορά επηρεάζεται άμεσα από τις κοινωνικές επιδράσεις που δεχόμαστε από τους συνδαιτυμόνες μας. Έως σήμερα λοιπόν γνωρίζαμε ότι «είμαστε ότι τρώμε», μήπως όμως τελικά είμαστε και ότι τρώει ο διπλανός μας;

Όσοι τρέχουν ή προπονούνται με παρέα, γυμνάζονται περισσότερο

Οι 5 παράγοντες που μας ωθούν να τρώμε περισσότερο

1. Κατανάλωση φαγητού μαζί με άλλους

Ένα αποτέλεσμα το οποίο έχει φανεί από την πλειοψηφία των ερευνών είναι ότι τα άτομα συνηθίζουν να τρώνε πιο πολύ, όταν γευματίζουν μαζί με τον σύντροφό τους, με συγγενείς ή με φίλους, παρά όταν τρώνε μόνοι τους, ενώ η ποσότητα του καταναλισκόμενου φαγητού φαίνεται να αυξάνεται αναλογικά με το μέγεθος της παρέας. Πολύ μηχανισμοί είναι πιθανό να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία με πιο σημαντικό την μείωση της αντίληψης του αισθήματος κορεσμού, λόγω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της διέγερσης των συναισθημάτων.

2. Ο μιμητισμός

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι η παρουσία ενός ή περισσοτέρων ατόμων δημιουργεί έντονες τάσεις μιμητισμού ως προς την διατροφική κατανάλωση. Όπως γνωρίζουμε από την ψυχολογία, οι άνθρωποι τείνουν να μιμούνται πολλές πτυχές των ατόμων με τα οποία έρχονται σε αλληλεπίδραση, συμπεριλαμβανομένης της στάσης του σώματος, των χειρονομιών και του τρόπου ομιλίας. Στο πεδίο της διατροφής, ο μιμητισμός έχει ως αποτέλεσμα η εικόνα ενός ατόμου που τρώει μια «μπουκιά» φαγητό να πυροδοτεί την ίδια αντίδραση και στον διπλανό του. Έτσι έχουμε σχεδόν συγχρονισμό στην πρόσληψη τροφής.

3. Το φύλο

Ο μιμητισμός αποτελεί ένα μόνο από τα στοιχεία που διαμορφώνουν την διατροφική μας συμπεριφορά όταν γευματίζουμε με άλλα άτομα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει επίσης το φύλο του συνδαιτυμόνα μας, η οικειότητα που αισθανόμαστε μαζί του και η φύση της σχέσης που έχουμε. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες συνηθίζουν να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού όταν η παρέα τους στο γεύμα είναι άντρες, απ’ ό,τι όταν είναι άτομα του ίδιου φύλου. Το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει και για τους άντρες, αφού σε σχετική έρευνα δεν επηρεάστηκαν οι διατροφικές τους επιλογές ανάλογα με το φύλο του συνδαιτυμόνα. Ένας λόγος που μπορεί να εξηγήσει αυτή τη συμπεριφορά, είναι ότι οι γυναίκες, όχι άδικα, συνδέουν την θηλυκότητα τους με την πρόσληψη φαγητού, αφού από μελέτες αποδεικνύεται ότι γυναίκες που τρώνε λιγότερο είναι πιο αρεστές από εκείνες που τρώνε πολύ.

4. Η οικειότητα

Όσον αφορά στην επίδραση της οικειότητας στην ποσότητα φαγητού που προσλαμβάνουμε, φαίνεται ότι και οι γυναίκες και οι άντρες τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο φαγητό παρουσία ενός αγνώστου ή ενός ατόμου με το οποίο δεν έχουν αρκετή οικειότητα. Αυτό πιθανόν συμβαίνει επειδή στα πρώτα στάδια μιας γνωριμίας η επιθυμία μας να δημιουργήσουμε καλή εντύπωση μας οδηγεί σε πιο συγκρατημένη ενεργειακή πρόσληψη. Μεταξύ των διαφόρων σχέσεων που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ δύο ατόμων, σε αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, φάνηκε ότι οι γυναίκες μαζί με τον σύντροφό τους κατανάλωναν την μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού ενώ στους άντρες αυτό συμβαίνει όταν βρίσκονται με τους φίλους τους.

Γιατί η παρέα είναι ο καλύτερος… προπονητής στο τρέξιμο;

5. Το σωματικό βάρος

Ένας ακόμα παράγοντας που επιδρά στην διατροφική μας συμπεριφορά είναι το σωματικό μας βάρος αλλά και το σωματικό βάρος του ατόμου με το οποίο τρώμε μαζί. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε με δείγμα υπέρβαρους και νορμοβαρείς (φυσιολογικού βάρους) νεαρούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπέρβαρα άτομα που γευμάτιζαν με ένα άλλο υπέρβαρο άτομο έτρωγαν περισσότερο απ’ ό,τι όταν ο διπλανός τους ήταν φυσιολογικού βάρους. Στους νορμοβαρείς δεν αποδείχτηκε κάτι αντίστοιχο, αφού η κατανάλωσή τους δεν επηρεάστηκε από το βάρος του άλλου ατόμου. Τα λανθασμένα στερεότυπα που θέλουν τα υπέρβαρα άτομα να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες φαγητού, προφανώς αποτελεί ένα λόγο για τον οποίο άτομα με αυξημένο βάρος μπροστά στην παρουσία ενός νορμοβαρούς ή ενός μη οικείου ατόμου μειώνουν την ενεργειακή τους πρόσληψη. Αντιθέτως, το γεύμα μαζί με άλλο ένα υπέρβαρο άτομο μάλλον μειώνει τις αναστολές τους, με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερου φαγητού.

Συμπερασματικά

Καταλήγοντας, το συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας «πιστεύω» μάλλον παραμερίζονται και την θέση τους παίρνουν τα συναισθήματα που έχουμε για τους συνδαιτυμόνες μας και η ανάγκη μας να είμαστε αποδεκτοί.

* Η Φωτεινή Ρέβη είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην Αθλητική Διατροφή. Τα τελευταία 5 χρόνια, μετά την απόκτηση του πτυχίου της, εργάζεται σε πολυιατρείο της Καισαριανής στο διαιτολογικό τμήμα. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

x
Send this to a friend