Οφέλη της άσκησης που δεν αφορούν το σώμα σας

Τα 5 χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνεις μετά την προπόνηση

Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

Άσκηση δε σημαίνει μόνο γράμμωση, καύση λίπους , μυϊκή ενδυνάμωση και φυσική κατάσταση. Άσκηση σημαίνει υγεία όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική. Είναι κάτι παραπάνω από ένα καλλίγραμμο σώμα ή ένα εξωτερικά γυμνασμένο σώμα.

Η άσκηση είναι ευεξία , είναι υγεία ,είναι ποιότητα ζωής που δυστυχώς όμως όλα αυτά δεν αποτελούν κίνητρο για το μέσο άνθρωπο και αυτόματα στο μυαλό του καθενός η άσκηση έχει συνδυαστεί με την εξωτερική εμφάνιση.

Η τακτική και συστηματική άσκηση προσφέρει οφέλη που βοηθούν στη μακροζωία και αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για πολλές παθήσεις που σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την εξωτερική εμφάνιση.

Πάμε να δούμε πώς η άσκηση ωφελεί όχι μόνο το σώμα αλλά…

Μειώνει το στρες και το άγχος

Το στρες από μόνο του είναι ικανό να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο. Η άσκηση βοηθά στην αύξηση του ρυθμού της καρδιάς αλλά και την παραγωγή ορμονών όπως η νορεπινερφίνη, με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες και να αυξάνεται η καλή μας διάθεση κάνοντάς μας να αντιμετωπίζουμε την όποια δυσκολία με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Ταυτόχρονα , η σωματική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, λέγοντας αντίο στο καθημερινό άγχος.

Καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου – Ενδυνάμωση του μυαλού

Η συστηματική άσκηση είναι ικανή να βελτιώσει τη νοημοσύνη και να ενισχύσει τη μνήμη. Συγκεκριμένα , η καρδιαγγειακή άσκηση έχει την ικανότητα να δημιουργεί νέα κύτταρα στον εγκέφαλο, μια διαδικασία που ονομάζουμε νευρογένεση και βελτιώνει γενικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, προλαμβάνει την απώλεια μνήμης ενώ ενισχύει τη δημιουργικότητα και την πνευματική απόδοση. Θέλετε να σας έρθει έμπνευση ή μια καλή ιδέα; Ασκηθείτε!

Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Έχετε ανήσυχο ύπνο; Ξεκινήστε να γυμνάζεστε! Η σωματική άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα να χαλαρώνουμε πιο εύκολα. Επίσης, βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού ,τον ημερήσιο κύκλο που επηρεάζει μια σειρά από βιοχημικούς δέκτες οι οποίοι παίζουν σπουδαίο ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Λάθη που καταστρέφουν την προπόνησή σου

Μειώνει τα έξοδά σου

Όταν ασκούμαστε αυξάνεται η ντοπαμίνη, η ορμόνη της ανταμοιβής, και παραμένει σε υψηλά επίπεδα για αρκετές ώρες μετά την άσκηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πλήρης και γεμάτοι και δε νιώθουμε την ανάγκη για περεταίρω έξοδα και σπατάλες.

Προσφέρει αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο

Ακόμα και η πιο απλή μορφή άσκησης ή το πιο εύκολο σπορ είναι ικανό να αυξήσει την αυτοσυγκράτησή σου και να σε κάνει να μπορεί να ελέγχεις καλύτερα τον εαυτό σου και τις καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα , ακόμη και ένα μικρό ξέσπασμα άσκησης ( πχ μια βόλτα στο τετράγωνο ή ένα μίνι τρέξιμο) είναι ικανό να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στο μετωπιαίο λοβό , την περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη συγκέντρωση και τον έλεγχο.

Βάλε την άσκηση στην καθημερινή σου ρουτίνα και νιώσε πως είναι πραγματικά να έχεις ποιότητα ζωής , ευεξία αλλά και σωματική και ψυχική υγεία!

Διαβάστε επίσης: Σωματότυπος, προπόνηση και διατροφή: Όλες οι απαντήσεις

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τα πολλαπλά οφέλη του περπατήματος μέσα στο νερό

Το καλοκαίρι αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του και οι παραλίες είναι πλέον ανοικτές. Αυτό το γεγονός μας δίνει ακόμα μια επιλογή για προπόνηση, που όμως, δεν είναι η κολύμβηση, ούτε το τρέξιμο στην άμμο.

Μια εξαιρετική άσκηση με πολλαπλά οφέλη για το σώμα μας, είναι το περπάτημα μέσα στο νερό. Δείτε γιατί:

Μυϊκή δύναμη

Η αντίσταση στο νερό είναι 4 με 12 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στον αέρα δεδομένου ότι ρέει προς πολλές και αντίθετες κατευθύνσεις. Τη στιγμή που παλεύεις να μείνεις όρθια στο νερό συνεχίζοντας την υδρόβια πεζοπορία σου, γίνεται δουλίτσα…

Ευλυγισία ΟΝ

Όπως είπαμε, το νερό σε σπρώχνει αλλού για αλλού. Αισθάνεσαι σα να διαμελίζεσαι αλλά με τη καλή έννοια. Η πάλη των αρθρώσεών σου, θα έχουν μακροπρόθεσμα καλά νέα για την ευλυγισία σου.

Αρθρώσεις

Και τις προστατεύει το νερό αλλά και τις ανακουφίζει. Στο έδαφος επιβαρύνονται περισσότερο, ενώ στο νερό δεν ασκείται μεγάλη δύναμη λόγω της άνωσης.

Τέσσερις λόγοι που η κολύμβηση είναι εξαιρετική προπόνηση για τους δρομείς

Άγχος – ώρα μηδέν

Η αίσθηση ελευθερίας που μας χαρίζει το νερό, σε συνδυασμό με την αίθηση ότι το σώμα μας είναι έρμαιο μόνο να μας χαλαρώνει καταφέρνει.

Νερό-θερμίδες: 1-0

Θα πεινάς λογικά μετά την θάλασσα. Tο πήρες το μήνυμα.

Αρτηριακή πίεση

Η θαλπωρή που νιώθεις λίγη ώρα μετά το μπάνιο στη θάλασσα, συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής σου πίεσης. Το αίμα ρέει προς τους μύες και όλα μέσα σου ρυθμίζονται πολύ καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: Πως το κολύμπι και η άσκηση στο νερό βοηθά σε διάφορες παθήσεις;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το γρήγορο περπάτημα χαρίζει χρόνια ζωής

Το γρήγορο περπάτημα χαρίζει ζωή

Το πιο γρήγορο περπάτημα, αυτό που μοιάζει με το πιο αργό τρέξιμο ή με το βάδην  χαρίζει ζωή και βελτιώνει την υγεία, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί σε πολλές σχετικές έρευνες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και συναδέλφων τους από άλλα τέσσερα πανεπιστήμια (Κέιμπριτζ, Εδιμβούργου, Λίμερικ και Ούλστερ), συνδέουν το γρήγορο περπάτημα με τη μείωση της θνησιμότητας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν σε μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Sports Medicine, ότι το περπάτημα σε έναν μέτριο ρυθμό συνδέεται με μείωση της θνησιμότητας κατά 20% -και μάλιστα θνησιμότητας που μπορεί να προέλθει από όλα τα αίτια- σε σύγκριση με το περπάτημα σε αργό ρυθμό.

Γρήγορο περπάτημα: Πόσα βήματα το λεπτό πρέπει να κάνεις;

Τα μεγαλύτερα οφέλη, όμως, για την υγεία έχει το περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό το οποίο συνδέεται με μείωση του κινδύνου θανάτου από όλα τα αίτια κατά 24%, και με περισσότερο ωφελημένα να είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω εμφάνιζαν μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 46% όταν περπατούσαν με μέση ταχύτητα και κατά 53% όταν επιτάχυναν.

Με 7 χλμ. την ώρα

Σύμφωνα με τον ομογενή επικεφαλής Δρ. Σταματάκη «ως γρήγορος βηματισμός θεωρείται γενικώς το να καλύπτει το άτομο πέντε με επτά χιλιόμετρα την ώρα, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση του κάθε ανθρώπου. Ένας εναλλακτικός δείκτης για να καταλάβει κάποιος αν περπατά όντως με ταχύ ρυθμό είναι το να λαχανιάζει ελαφρώς ή και να ιδρώνει όταν περπατά για αρκετή ώρα». Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν αρχεία θανάτων και τα αποτελέσματα 11 πληθυσμιακών μελετών που είχαν διεξαχθεί στην Αγγλία και τη Σκωτία μεταξύ του 1994 και του 2008 και στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν δηλώσει με τι ρυθμό περπατούσαν.

Μεταξύ άλλων το περπατο-τρέξιμο, δηλαδή το όσο περισσότερο γρήγορο περπάτημα, μπορεί να χρησιμεύσει και ως ζέσταμα για την προπόνηση που θα ακολουθήσει, ειδικά στους ανθρώπους που είναι μιας κάποιας ηλικίας.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο εναντίον περπατήματος: Ποια μορφή άσκησης είναι πιο χρήσιμη;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend