Ο “πλούτος” της γύρης και τα οφέλη για τον οργανισμό μας

Η γύρη είναι η ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη διαφόρων φυτών και τη μεταφέρουν στις κυψέλες τους, όπου και την αποθηκεύουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταφοράς, η γύρη, αναμειγνύεται με άλλες ουσίες που παράγουν οι μέλισσες όπως νέκταρ και σάλιο. Η γύρη περιέχει έναν πλούτο θρεπτικών συστατικών και αποτελεί τη βασική πηγή τροφής των μελισσών, με την οποία θα τραφούν οι γόνοι τους.

Οι μελισσοκόμοι συλλέγουν τη γύρη στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Η γύρη που υπάρχει διαθέσιμη στο εμπόριο μοιάζει με μικρούς σβόλους καλαμποκάλευρου και έχει το χρώμα του μελιού. Η γεύση της καθώς και η σύστασή της δεν είναι σταθερή και εξαρτάται κάθε φορά από τα φυτά από τα οποία την συλλέγουν οι μέλισσες και από την εποχή στην οποία τη συλλέγουν οι μελισσοκόμοι.

Εξαιτίας της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, η γύρη, δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως βασικό συστατικό της διατροφής των μελισσών. Η χρήση της είναι διαδεδομένη και στον άνθρωπο ως φυτικό συμπλήρωμα διατροφής με πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία του.

Η χημική σύσταση της γύρης  

Η γύρη των μελισσών διαθέτει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Περιέχει πάνω από 250 βιολογικά δραστικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, τα λιπίδια και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, καθώς και οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Η ακριβής περιεκτικότητα της γύρης σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά ποικίλει όπως αναφέραμε παραπάνω αναλόγως με τα χαρακτηριστικά της χλωρίδας από την οποία προήλθε. Σε γενικές γραμμές η σύστασή της είναι:

  • Πρωτεΐνες: 35%
  • Υδατάνθρακες: 40%
  • Λιπίδια: 5%
  • Νερό: 5-10%
  • Άλλες ουσίες: 5-15%

Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει τις βιταμίνες (κυρίως φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και προβιταμίνη Α), τα ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο και ο σίδηρος καθώς και μία πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών μεταξύ των οποίων φλαβονοειδή, καροτενοειδή, κερσετίνη και γλουταθειόνη. Η περιεκτικότητα της γύρης συγκεκριμένα σε σελήνιο είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού 1 κουταλιά της σούπας (περίπου 12,5% gr) αποδίδει 500% περισσότερο σελήνιο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Ιδιαιτέρως διάσημη είναι η γύρη για την υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες και αμινοξέα. Χαρακτηριστικά, στην ίδια ποσότητα, η γύρη αποδίδει περισσότερες πρωτεΐνες και αμινοξέα στον οργανισμό σε σχέση με το βοδινό κρέας, τα αυγά και το τυρί. Η μισή περίπου ποσότητα των πρωτεϊνών που περιέχει η γύρη είναι με τη μορφή ελεύθερων αμινοξέων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο εύκολα από το σώμα μας. Η υψηλή περιεκτικότητα της γύρης σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, την καθιστά ως ιδανικό τρόφιμο για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε:

Γύρη μέλισσας 1 tbsp (10gr) Value per 100 gr
Μακροθρεπτικά
Ενέργεια (kcal) 40 400
Πρωτεΐνες (g) 2.00 20.00
Λίπος (g) 0.00 0.00
Υδατάνθρακες (g) 7.00 70.00
Διαιτητικές ίνες (g) 1.0 10.0
Σάκχαρα (g) 4.00 40.00
Μέταλλα
Νάτριο, Na (mg) 0 0

Οφέλη της γύρης για την υγεία  

Η γύρη των μελισσών έχει συσχετιστεί με αρκετά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, οι περισσότερες μελέτες που αφορούν τη γύρη μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν γίνει σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Είναι, επομένως, απαραίτητες περισσότερες μελέτες στον άνθρωπο για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη συσχέτιση της γύρης με την υγεία του ανθρώπου. Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα οφέλη της γύρης για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς το μέλι καταπολεμά την παχυσαρκία;

1. Ενισχύει την αντιοξειδωτική δύναμη του οργανισμού

Η γύρη περιέχει μία μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και ο καρκίνος.

2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Έχει φανεί σε μελέτες στα ζώα, ότι η γύρη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και συγκεκριμένα της «κακής» LDL χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι σε μία προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά της γύρης μπορούν να προστατεύσουν τα λιπίδια από οξείδωση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

3. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση 

Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά που συγκεντρώνει η γύρη μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή και το πρήξιμο. Επιπλέον, ορισμένες ενώσεις που περιέχονται στη γύρη μπορούν να καταστέλλουν βιολογικές διεργασίες που διεγείρουν την παραγωγή φλεγμονωδών ορμονών όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF).

4. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η γύρη των μελισσών έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και παρόμοια δράση με αυτή των αντιβιοτικών. Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών ουσιών της και της αντιμικροβιακής της δράσης, η γύρη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και προσφέρει μία γερή ασπίδα απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις.

5. Καταπραΰνει παθήσεις του δέρματος και βοηθάει στην επούλωση των πληγών

Η γύρη των μελισσών φαίνεται ότι βελτιώνει την εικόνα του δέρματος σε περιπτώσεις όπως εκζέματα και ψωρίαση. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση εκχυλίσματος γύρης σε έγκαυμα είχε καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες έναντι των τυποποιημένων φαρμάκων. Η αντιμικροβιακή δράση της γύρης, από την άλλη, μπορεί να αποτρέψει μολύνσεις, έναν σημαντικό παράγονται κινδύνου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επούλωσης δερματικών εκδορών, εγκαυμάτων, γρατζουνιών κ.α.

6. Ενισχύει την καλή λειτουργία του ήπατος 

Μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να ενισχύσει τις αποτοξινωτικές ικανότητες του ήπατος. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά της γύρης των μελισσών προστατεύουν το ήπαρ από βλάβες από διάφορες τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και των υπερβολικών δόσεων φαρμάκων.

7. Διευκολύνει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις εξάψεις.

Η γύρη των μελισσών έχει συσχετιστεί και με άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία όπως η θεραπεία του άσθματος, η θεραπεία του εθισμού, η βελτίωση της υγείας του προστάτη, η απώλεια βάρους και η αύξηση της αθλητικής απόδοσης. Παρόλα αυτά, τα ερευνητικά δεδομένα δυστυχώς δεν επαρκούν προς το παρόν για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς.

Διατροφικές Ιδιότητες της Γύρης

Όσον αφορά στις «διατροφικές» της ιδιότητες, η γύρη συμβάλλει στη ρύθμιση και βελτίωση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Έτσι λοιπόν, μπορεί να ωφελήσει στην αποκατάσταση υποσιτιζόμενων ασθενών, σε περιπτώσεις έλλειψης όρεξης, έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να είναι ευεργετική για,

  • ηλικιωμένους με μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά
  • μετεγχειρητικούς ασθενείς
  • νοσηλευόμενους ασθενείς με κίνδυνο νοσηρότητας/θνησιμότητας
  • καρκινοπαθείς που υπόκεινται σε χημειοθεραπεία/ακτινοβολία
  • παιδιά με έλλειψη όρεξης
  • άτομα που ασκούνται έντονα

Γιατί το μέλι απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις;

Πώς θα καταναλώσετε τη γύρη;

Στο εμπόριο συνήθως μπορείτε να βρείτε τη γύρη σε τρεις μορφές. Στη νωπή, στην αποξηραμένη και σε ταμπλέτες.

Η νωπή γύρη, είναι αυτή που έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Η νωπή γύρη, εκτός των άλλων, έχει και σπουδαίο προβιοτικό ρόλο, καθώς τα μικρόβια που περιέχει είναι απαραίτητα για την εντερική χλωρίδα. Στην περίπτωση της αποξηραμένης γύρης, τα θρεπτικά συστατικά μειώνονται έως και 30-40%. Η νωπή γύρη πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή και στην κατάψυξη, ενώ η αποξηραμένη δεν χρειάζεται ψυγείο.

Παρενέργειες από την κατανάλωση γύρης

Η γύρη των μελισσών γενικά είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, εφόσον λαμβάνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Παρά τις ευεργετικές της ιδιότητες, η γύρη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα, στο προϊόν μπορεί να εντοπιστούν αντιβιοτικά, βακτήρια, μυκοτοξίνες, φυτοφάρμακα αλλά και βαρέα μέταλλα. Για αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερη η κατανάλωση τυποποιημένων δισκίων γύρης. Επιπλέον, άτομα τα οποία εμφανίζουν ατοπία ή είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες θα πρέπει να αποφεύγουν τη γύρη καθώς έχουν παρατηρηθεί επεισόδια αναφυλαξίας. Τέλος, η κατανάλωση γύρης αντενδείκνυται για γυναίκες έγκυες ή θηλάζουσες.

Σε περίπτωση που δοκιμάζετε γύρη για πρώτη φορά καλό θα ήταν να δοκιμάσετε μία μικρή ποσότητα και να είστε σε εγρήγορση. Εάν τυχόν παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, διακόψτε αμέσως τη χρήση της και συμβουλευτείτε το  γιατρό σας.

Ποια η ασφαλής δοσολογία;

Γενικά, δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ασφαλής δοσολογία για τη γύρη των λουλουδιών. Ωστόσο, προτείνεται η κατανάλωσή της να ξεκινάει με ¼ κουταλάκι του γλυκού και σταδιακά να φτάσει μέχρι τις 2 κουταλιές της σούπας. Πιο ειδικά, τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν μόνο με λίγους κόκκους. Με αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν ανεπιθύμητη παρενέργεια ώστε να σταματήσουμε άμεσα τη λήψη της γύρης.

Συμπερασματικά

Η γύρη λουλουδιών αποτελεί μια πλήρη τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Χάρη στην ιδιαίτερη σύστασή της προσφέρει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία διευκολύνοντας την καθημερινότητα του ανθρώπου. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα που καταναλώνεται. Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τις προσωπικές μας ιδιαιτερότητες καθώς ενέχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση κατανάλωσης ή αποφυγής της γύρης οφείλει να γίνεται εξατομικευμένα με κύριο γνώμονα ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό.

Διαβάστε επίσης: Μέλι: Η υπερτροφή με τα πολλά… πρόσωπα και τα πλούσια οφέλη

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend