Ο “πλούτος” της γύρης και τα οφέλη για τον οργανισμό μας

Η γύρη είναι η ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη διαφόρων φυτών και τη μεταφέρουν στις κυψέλες τους, όπου και την αποθηκεύουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταφοράς, η γύρη, αναμειγνύεται με άλλες ουσίες που παράγουν οι μέλισσες όπως νέκταρ και σάλιο. Η γύρη περιέχει έναν πλούτο θρεπτικών συστατικών και αποτελεί τη βασική πηγή τροφής των μελισσών, με την οποία θα τραφούν οι γόνοι τους.

Οι μελισσοκόμοι συλλέγουν τη γύρη στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Η γύρη που υπάρχει διαθέσιμη στο εμπόριο μοιάζει με μικρούς σβόλους καλαμποκάλευρου και έχει το χρώμα του μελιού. Η γεύση της καθώς και η σύστασή της δεν είναι σταθερή και εξαρτάται κάθε φορά από τα φυτά από τα οποία την συλλέγουν οι μέλισσες και από την εποχή στην οποία τη συλλέγουν οι μελισσοκόμοι.

Εξαιτίας της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, η γύρη, δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως βασικό συστατικό της διατροφής των μελισσών. Η χρήση της είναι διαδεδομένη και στον άνθρωπο ως φυτικό συμπλήρωμα διατροφής με πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία του.

Η χημική σύσταση της γύρης  

Η γύρη των μελισσών διαθέτει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Περιέχει πάνω από 250 βιολογικά δραστικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, τα λιπίδια και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, καθώς και οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Η ακριβής περιεκτικότητα της γύρης σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά ποικίλει όπως αναφέραμε παραπάνω αναλόγως με τα χαρακτηριστικά της χλωρίδας από την οποία προήλθε. Σε γενικές γραμμές η σύστασή της είναι:

  • Πρωτεΐνες: 35%
  • Υδατάνθρακες: 40%
  • Λιπίδια: 5%
  • Νερό: 5-10%
  • Άλλες ουσίες: 5-15%

Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει τις βιταμίνες (κυρίως φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και προβιταμίνη Α), τα ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο και ο σίδηρος καθώς και μία πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών μεταξύ των οποίων φλαβονοειδή, καροτενοειδή, κερσετίνη και γλουταθειόνη. Η περιεκτικότητα της γύρης συγκεκριμένα σε σελήνιο είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού 1 κουταλιά της σούπας (περίπου 12,5% gr) αποδίδει 500% περισσότερο σελήνιο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Ιδιαιτέρως διάσημη είναι η γύρη για την υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες και αμινοξέα. Χαρακτηριστικά, στην ίδια ποσότητα, η γύρη αποδίδει περισσότερες πρωτεΐνες και αμινοξέα στον οργανισμό σε σχέση με το βοδινό κρέας, τα αυγά και το τυρί. Η μισή περίπου ποσότητα των πρωτεϊνών που περιέχει η γύρη είναι με τη μορφή ελεύθερων αμινοξέων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο εύκολα από το σώμα μας. Η υψηλή περιεκτικότητα της γύρης σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, την καθιστά ως ιδανικό τρόφιμο για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε:

Γύρη μέλισσας1 tbsp (10gr)Value per 100 gr
Μακροθρεπτικά
Ενέργεια (kcal)40400
Πρωτεΐνες (g)2.0020.00
Λίπος (g)0.000.00
Υδατάνθρακες (g)7.0070.00
Διαιτητικές ίνες (g)1.010.0
Σάκχαρα (g)4.0040.00
Μέταλλα
Νάτριο, Na (mg)00

Οφέλη της γύρης για την υγεία  

Η γύρη των μελισσών έχει συσχετιστεί με αρκετά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, οι περισσότερες μελέτες που αφορούν τη γύρη μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν γίνει σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Είναι, επομένως, απαραίτητες περισσότερες μελέτες στον άνθρωπο για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη συσχέτιση της γύρης με την υγεία του ανθρώπου. Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα οφέλη της γύρης για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς το μέλι καταπολεμά την παχυσαρκία;

1. Ενισχύει την αντιοξειδωτική δύναμη του οργανισμού

Η γύρη περιέχει μία μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και ο καρκίνος.

2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Έχει φανεί σε μελέτες στα ζώα, ότι η γύρη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και συγκεκριμένα της «κακής» LDL χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι σε μία προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά της γύρης μπορούν να προστατεύσουν τα λιπίδια από οξείδωση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

3. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση 

Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά που συγκεντρώνει η γύρη μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή και το πρήξιμο. Επιπλέον, ορισμένες ενώσεις που περιέχονται στη γύρη μπορούν να καταστέλλουν βιολογικές διεργασίες που διεγείρουν την παραγωγή φλεγμονωδών ορμονών όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF).

4. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η γύρη των μελισσών έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και παρόμοια δράση με αυτή των αντιβιοτικών. Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών ουσιών της και της αντιμικροβιακής της δράσης, η γύρη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και προσφέρει μία γερή ασπίδα απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις.

5. Καταπραΰνει παθήσεις του δέρματος και βοηθάει στην επούλωση των πληγών

Η γύρη των μελισσών φαίνεται ότι βελτιώνει την εικόνα του δέρματος σε περιπτώσεις όπως εκζέματα και ψωρίαση. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση εκχυλίσματος γύρης σε έγκαυμα είχε καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες έναντι των τυποποιημένων φαρμάκων. Η αντιμικροβιακή δράση της γύρης, από την άλλη, μπορεί να αποτρέψει μολύνσεις, έναν σημαντικό παράγονται κινδύνου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επούλωσης δερματικών εκδορών, εγκαυμάτων, γρατζουνιών κ.α.

6. Ενισχύει την καλή λειτουργία του ήπατος 

Μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να ενισχύσει τις αποτοξινωτικές ικανότητες του ήπατος. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά της γύρης των μελισσών προστατεύουν το ήπαρ από βλάβες από διάφορες τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και των υπερβολικών δόσεων φαρμάκων.

7. Διευκολύνει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις εξάψεις.

Η γύρη των μελισσών έχει συσχετιστεί και με άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία όπως η θεραπεία του άσθματος, η θεραπεία του εθισμού, η βελτίωση της υγείας του προστάτη, η απώλεια βάρους και η αύξηση της αθλητικής απόδοσης. Παρόλα αυτά, τα ερευνητικά δεδομένα δυστυχώς δεν επαρκούν προς το παρόν για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς.

Διατροφικές Ιδιότητες της Γύρης

Όσον αφορά στις «διατροφικές» της ιδιότητες, η γύρη συμβάλλει στη ρύθμιση και βελτίωση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Έτσι λοιπόν, μπορεί να ωφελήσει στην αποκατάσταση υποσιτιζόμενων ασθενών, σε περιπτώσεις έλλειψης όρεξης, έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να είναι ευεργετική για,

  • ηλικιωμένους με μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά
  • μετεγχειρητικούς ασθενείς
  • νοσηλευόμενους ασθενείς με κίνδυνο νοσηρότητας/θνησιμότητας
  • καρκινοπαθείς που υπόκεινται σε χημειοθεραπεία/ακτινοβολία
  • παιδιά με έλλειψη όρεξης
  • άτομα που ασκούνται έντονα

Γιατί το μέλι απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις;

Πώς θα καταναλώσετε τη γύρη;

Στο εμπόριο συνήθως μπορείτε να βρείτε τη γύρη σε τρεις μορφές. Στη νωπή, στην αποξηραμένη και σε ταμπλέτες.

Η νωπή γύρη, είναι αυτή που έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Η νωπή γύρη, εκτός των άλλων, έχει και σπουδαίο προβιοτικό ρόλο, καθώς τα μικρόβια που περιέχει είναι απαραίτητα για την εντερική χλωρίδα. Στην περίπτωση της αποξηραμένης γύρης, τα θρεπτικά συστατικά μειώνονται έως και 30-40%. Η νωπή γύρη πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή και στην κατάψυξη, ενώ η αποξηραμένη δεν χρειάζεται ψυγείο.

Παρενέργειες από την κατανάλωση γύρης

Η γύρη των μελισσών γενικά είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, εφόσον λαμβάνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Παρά τις ευεργετικές της ιδιότητες, η γύρη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα, στο προϊόν μπορεί να εντοπιστούν αντιβιοτικά, βακτήρια, μυκοτοξίνες, φυτοφάρμακα αλλά και βαρέα μέταλλα. Για αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερη η κατανάλωση τυποποιημένων δισκίων γύρης. Επιπλέον, άτομα τα οποία εμφανίζουν ατοπία ή είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες θα πρέπει να αποφεύγουν τη γύρη καθώς έχουν παρατηρηθεί επεισόδια αναφυλαξίας. Τέλος, η κατανάλωση γύρης αντενδείκνυται για γυναίκες έγκυες ή θηλάζουσες.

Σε περίπτωση που δοκιμάζετε γύρη για πρώτη φορά καλό θα ήταν να δοκιμάσετε μία μικρή ποσότητα και να είστε σε εγρήγορση. Εάν τυχόν παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, διακόψτε αμέσως τη χρήση της και συμβουλευτείτε το  γιατρό σας.

Ποια η ασφαλής δοσολογία;

Γενικά, δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ασφαλής δοσολογία για τη γύρη των λουλουδιών. Ωστόσο, προτείνεται η κατανάλωσή της να ξεκινάει με ¼ κουταλάκι του γλυκού και σταδιακά να φτάσει μέχρι τις 2 κουταλιές της σούπας. Πιο ειδικά, τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν μόνο με λίγους κόκκους. Με αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν ανεπιθύμητη παρενέργεια ώστε να σταματήσουμε άμεσα τη λήψη της γύρης.

Συμπερασματικά

Η γύρη λουλουδιών αποτελεί μια πλήρη τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Χάρη στην ιδιαίτερη σύστασή της προσφέρει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία διευκολύνοντας την καθημερινότητα του ανθρώπου. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα που καταναλώνεται. Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τις προσωπικές μας ιδιαιτερότητες καθώς ενέχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση κατανάλωσης ή αποφυγής της γύρης οφείλει να γίνεται εξατομικευμένα με κύριο γνώμονα ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό.

Διαβάστε επίσης: Μέλι: Η υπερτροφή με τα πολλά… πρόσωπα και τα πλούσια οφέλη

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ζάχαρη: Με 9 μέρες αποχή, πέφτουν χοληστερίνη, τριγλυκερίδια!

Όταν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη θα δείτε σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες της υγείας σας, ακόμα και μέσα σε 9 μέρες, έστω κι αν δεν μειώσετε τις ημερήσιες θερμίδες που λαμβάνετε.

Αυτό βρήκε μια μελέτη που έγινε σε παιδιά και εφήβους η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity από ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων Benioff του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η μελέτη αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες που έγιναν ποτέ για το ρόλο της ζάχαρης στο ανθρώπινο σώμα.

Τα τελευταία 10 χρόνια και μετά τις κλινικές μελέτες που έγιναν για τη δίαιτα Άτκινς στη δεκαετία του 2000 υπάρχει ένα κλίμα υπέρ τω καλών λιπών και των πρωτεϊνών στη διατροφή και κατά των τρανς λιπαρών και της ζάχαρης (είτε πρόκειται για φρουκτόζη είτε για γλυκόζη).

Είναι τόσο μεγάλο διατροφικό… θαύμα η ζάχαρή καρύδας;

Είναι γνωστό ότι οι διατροφολόγοι για δεκαετίες κατηγορούσαν τα διατροφικά λίπη για κάθε δεινό στην υγεία αφήνοντας στο απυρόβλητο τη ζάχαρη. Μετά το 2004 όμως υπήρξε μια στροφή κατά της ζάχαρης. Τώρα αυτή η μελέτη δίνει τη χαριστική βολή βρίσκοντας ότι η αποχή από τη ζάχαρη μόλις για 9 μέρες έχει θεαματικά αποτελέσματα στους δείκτες υγείας. Ποτέ άλλοτε έχει έχει βρεθεί τέτοια βελτίωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Λάστιγκ, ενδοκρινολόγος και καθηγητής Κλινικής Παιδιατρικής δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της μελέτης σημαίνει ότι η ζάχαρη είναι επιβλαβής όχι εξαιτίας των θερμίδων που παρέχει αλλά λόγω της μεταβολικής επίδρασης που έχει στο σώμα. “Φταίει απλώς η φύση της ζάχαρης”, είπε ο Λάστιγκ.

Πτώση σε “ζάχαρο”, ινσουλίνη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και πίεση

Στη μελέτη συμμετείχαν 43 παιδιά, ηλικίας 9-18 ετών, τα οποία ήταν παχύσαρκα και είχαν κάποιες παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν επί 9 ημέρες μια διατροφή χωρίς πρόχειρο φαγητό, γλυκά και αναψυκτικά με ζάχαρη.

Τα νέα γεύματα προετοιμάστηκαν από την κλινική του Νοσοκομείου και περιείχαν μόνο 10% προστιθέμενη ζάχαρη (από 28% που ήταν στην προηγούμενη διατροφή τους). Ειδικά η φρουκτόζη παρείχε μόνο το 4% των θερμίδων (από το 12%). Η νέα διατροφή ωστόσο δεν είχε αλλάξει το ποσοστό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών από την προηγούμενη διατροφή των παιδιών. Η προστιθέμενη ζάχαρη απλώς είχε αντικατασταθεί με αμυλούχες τροφές όπως π.χ. η πίτσα.

Οι ερευνητές ζύγιζαν κάθε μέρα τα παιδιά και όταν έβλεπαν ότι κάποιο έχανε βάρος, του ζητούσαν να αυξήσει την πρόσληψη τροφής διότι ήθελαν να διατηρηθεί σταθερό το βάρος έτσι ώστε να διαχωρίσουν την επίδραση της ζάχαρης από την επίδραση που έχει το αδυνάτισμα. Για τον ίδιο λόγο, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μην αυξήσουν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους.

Μετά από 9 μέρες η διαστολική αρτηριακή πίεση (η μεγάλη) είχε μειωθεί κατά 5 mm Hg, τα τριγλυκερίδια είχαν πέσει κατά 33 mg/dl ή κατά 46%,  η κακή (LDL) χοληστερίνη είχε μειωθεί κατά 10 mg/dl, το σάκχαρο του αίματος είχε πέσει κατά 5 mg/dl και τα επίπεδα της ινσουλίνης είχαν μειωθεί κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 53%. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πραγματικά θεαματικά αν σκεφτεί κανείς ότι δεν μειώθηκαν οι συνολικές θερμίδες και δεν αυξήθηκε η φυσική δραστηριότητα.

Φρουκτόζη ή ζάχαρη: Μην βιαστείτε να απαντήσετε

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο οργανισμός των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, χωρίς τη ζάχαρη, άρχισε να δέχεται καλύτερα τα μηνύματα κορεσμού της πείνας και κάποιοι αισθάνθηκαν ότι τρώνε πολύ.

«Δεν έχω δει ποτέ σε μελέτες με ανθρώπους τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Ζαν-Μαρκ Σβαρτς, καθηγητής στο Τμήμα Βασικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Touro της Καλιφόρνια, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Μέσα σε μόλις 9 ημέρες από τον περιορισμό της ζάχαρης από το 28% των ημερήσιων θερμίδων στο 10%, υπήρξαν θεαματικές βελτιώσει σε όλα τα άτομα».

Από τη μεριά του, ο Λάστινγκ είπε τα ευρήματα της μελέτης καταρρίπτουν το μύθο, “μία θερμίδα είναι πάντα μια θερμίδα, απ’ όπου κι αν προέρχεται”. Έχει μεγάλη σημασία από που προέρχεται η θερμίδα, είπε ο Λάστινγκ. “Άλλη επίδραση έχουν θερμίδες του ψωμιού και άλλη οι θερμίδες των γλυκών. Αυτό πρέπει πλέον να το καταλάβουν όλοι οι διατροφολόγοι, ακόμα και αυτοί που έχουν διδαχτεί στο πανεπιστήμιο ότι δεν έχει σημασία από που προέρχονται οι θερμίδες”.

Ωστόσο ορισμένοι ερευνητές είπαν για τη μελέτη ότι είχε το μειονέκτημα να μην περιλαμβάνει ομάδα ελέγχου (ομάδα η οποία δεν θα αλλάξει τη διατροφή της προκειμένου να υπάρχει σύγκριση). Άλλοι είπαν ότι δεν τους φαίνεται λογικό να υπάρχουν τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα μόνο και μόνο επειδή η ζάχαρη αντικαταστάθηκε από άμυλο, και ότι η μελέτη “αρνείται” τους βασικούς λόγους της θερμοδυναμικής. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τις εταιρείες αναψυκτικών.

Διαβάστε επίσης: Tips που θα σε οδηγήσουν στην… απεξάρτηση από τη ζάχαρη!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μανταρίνι: Διατροφικός θησαυρός!

Γράφει η Γράφει η Κατερίνα Νταλέ (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας)*

Το μανταρίνι ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών. Στην ίδια ομάδα συναντάμε το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ καθώς και τα λεμόνια. Πρόκειται για ένα μικρό φρούτο, που μοιάζει εμφανισιακά με μικρό πορτοκάλι και το βρίσκουμε από τις αρχές Νοεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Aποτελεί ένα πολύ αρωματικό, γλυκό και ωφέλιμο φρούτο που αξίζει, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, να το δοκιμάσεις.

Διατροφική αξία

Ας δούμε όμως τι μπορείς να κερδίσεις από την κατανάλωση του. Σε 1 μέτριο μανταρίνι (88 γραμμαρίων) λοιπόν περιέχονται…

  • Θερμίδες 47 kcal
  • Υδατάνθρακες (γρ) 11,7
  • Λιπαρά (γρ) 0,3
  • Πρωτεΐνη (γρ) 0,8
  • Φυτικές Ίνες (γρ) 1,6
  • Νερό (γρ) 75

Βιταμίνες

  • Βιταμίνη C (mg) 23,5
  • Βιταμίνη Α (μg) 30
  • Φολικό οξύ (μg) 14,1
  • Α-καροτένιο (μg) 90
  • Β-καροτένιο (μg) 136

Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία

  • Ασβέστιο (mg) 32,6
  • Μαγνήσιο (mg) 10,6
  • Φώσφορος (mg) 17.6
  • Κάλιο (mg)  146
  • Νάτριο (mg) 1,76

Πέντε εκπληκτικές ιδιότητες των εσπεριδοειδών για την υγεία

Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

Παρατηρείς συνεπώς πως το χειμερινό αυτό φρούτο παρά το μικρό του μέγεθος είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες ενώ περιέχει ελάχιστες θερμίδες! Καταλαβαίνεις λοιπόν πως τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αρκετά, ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

1) Εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση

Τα αντιοξειδωτικά του μανταρινιού προστατεύουν το σώμα σου εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες που αυτές προκαλούν. Αυτά τα επιβλαβή μόρια εμπλέκονται στην ανάπτυξη χρόνιων καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Τα μανταρίνια λοιπόν, αλλά και η φλούδα τους, είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C, η βήτα-κρυπτοξανθίνη και τα φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό σου από πολλές ασθένειες.

2) Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Η βιταμίνη C στα μανταρίνια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ανοσοποιητικού σου συστήματος, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό σου από ιούς και βακτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνουν την πιθανότητα να εμφανίσεις κάποια ασθένεια.

3) Βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος σου

Το κολλαγόνο αποτελεί μια πρωτεΐνη που δίνει δομή, δύναμη και σταθερότητα στους συνδετικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος σου.

Η βιταμίνη C που περιέχεται στα μανταρίνια μπορεί να προάγει την παραγωγή του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να βελτιώνει την επούλωση των πληγών και να μειώνει τα σημάδια γήρανσης.

4) Συμμετέχει στην διαχείριση του σωματικού σου βάρους

Τα μανταρίνια περιέχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να σε κρατούν χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έτσι είναι ευκολότερο να επιτευχθεί η μείωση του σωματικού σου βάρους.

5) Βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων αλλά και της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα.

Χυμοί ή ολόκληρα φρούτα όταν κάνω διατροφή;

Συμπερασματικά

Πρόκειται για ένα νόστιμο φρούτο αρκετά ευεργετικό για την υγεία και το οργανισμό σου, που σου δίνει την δυνατότητα να το καταναλώσεις με πολλούς τρόπους αφού ταιριάζει σε όλα τα γεύματα! Πρόσθεσε το στις σαλάτες σου, στα κυρίως γεύματα σου, στο γιαούρτι σου, στα smoothies, σε χυμούς ή απλά κατανάλωσε το φρέσκο όπως έχει. Οι επιλογές είναι πολλές όπως και τα οφέλη του.

Έξυπνο tip. Το μανταρίνι καθαρίζεται πολύ εύκολα απλά με τα χέρια σου δίνοντας σου την δυνατότητα να το έχεις συνεχώς μαζί σου. Πρόσθεσε λοιπόν και μια χούφτα ξηρούς καρπούς και θα έχεις ένα έτοιμο σνακ με λίγες θερμίδες, που θα σε χορτάσει στην στιγμή!

Διαβάστε επίσης: Τα… καμπανάκια του οργανισμού όταν δεν τρώμε φρούτα και λαχανικά

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend