Γράφει η Ρίτα Γκατζούλη*

Το σώμα μπορεί να κάψει το περίσσιο λίπος μέσω δίαιτας και άσκησης. Η χρήση συγκεκριμένων ουσιών που λαμβάνονται σε μικρές δόσεις μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας και να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος. Oι λιποδιαλύτες είναι ουσίες ή συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αυτές τις ουσίες. Δημοφιλείς λιποδιαλύτες είναι η καφεΐνη, το πράσινο τσάι, το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), η L-καρνιτίνη και η L-τυροσίνη.

Οι λιποδιαλύτες ενισχύουν τη θερμογένεση και τη λιπόλυση. Θερμογένεση είναι η διαδικασία κατά την οποία καίγονται θερμίδες για να παραχθεί θερμότητα. Λιπόλυση είναι η διαδικασία που διασπά τα τριλγυκερίδια του λιπώδη ιστού και απελευθερώνει τα λιπαρά οξέα στην κυκλοφορία του αίματος. Οι λιποδιαλύτες μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες από το λίπος, αντί για τους μυς ή το γλυκογόνο (αποθηκευμένη γλυκόζη).

Οι καλύτεροι λιποδιαλύτες

Καφεΐνη

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί πραγματικά να ενισχύσει το μεταβολισμό σας, έως και 11%. Με την καφεΐνη, το σώμα μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος για να παράγει ενέργεια. Μια ανασκόπηση το 2019 διαπίστωσε ότι η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος [1]. Σημειώστε ότι για μια δεδομένη ποσότητα θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια της άσκησης, περισσότερες θερμίδες προέρχονται από το λίπος εάν καταναλώνετε καφεΐνη πριν από την άσκηση. Πάντως, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να κάνει το σώμα ανεκτικό στα αποτελέσματά της.

Για να αποκομίσετε τα οφέλη της καφεΐνης, δεν χρειάζεται να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, μπορείτε να πίνετε καφέ και τσάι -η ουσία θεωρείται ασφαλής μέχρι τα 400 mg ημερησίως. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες όπως είναι η πρόκληση αυξημένου καρδιακού ρυθμού.

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι επαινείται για τα υγιεινά του αποτελέσματα στα οποία περιλαμβάνεται και η απώλεια βάρους. Το εκχύλισμά του αυξάνει τη δράση της νορεπινεφρίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στο κάψιμο του λίπους.Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη αλλά το συστατικό του που έχει ενδιαφέρον είναι ένα αντιοξειδωτικό που ανήκει στις κατεχίνες. Μια ανασκόπηση, το 2010, στο περιοδικό Physiology and Behavior υποδηλώνει ότι οι κατεχίνες δρουν παράλληλα με την καφεΐνη για την ενίσχυση του μεταβολισμού και της θερμογένεσης. Μια μελέτη βρήκε ότι ο συνδυασμός πράσινου τσαγιού και καφεΐνης έκαψε 65 περισσότερες θερμίδες την ημέρα παραπάνω από την καφεΐνη και 80 θερμίδες παραπάνω από το εικονικό φάρμακο [2].

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι πλούσιο σε μια πολυφαινόλη που ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος. Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη είναι το κύριο αντιοξειδωτικό του πράσινου τσαγιού. Εάν θέλετε να αποκομίσετε τα οφέλη του εκχυλίσματος τσαγιού, δοκιμάστε να πάρετε 250-500 mg την ημέρα.

Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι ένα φυσικό τρανς λιπαρό -όχι από αυτά που έχει δημιουργήσει η βιομηχανία τροφίμων μέσω της μερικής υδρογόνωσης- το οποίο βρίσκεται σε ορισμένες ζωικές τροφές όπως το τυρί, το γιαούρτι και το βούτυρο.

Το CLA λειτουργεί μειώνοντας την όρεξη και ενισχύοντας το μεταβολισμό. Διεγείρει τη διάσπαση του σωματικού λίπους. Τα λιπαρά οξέα μεταφέρονται στα μιτοχόνδρια από ένα ένζυμο που ονομάζεται CPT. Το CLA βοηθά αυτό το ένζυμο με αποτέλεσμα να μπορείτε να καίτε περισσότερο λίπος. Mια ανασκόπηση 18 μελετών υψηλής ποιότητας εξέτασε τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων CLA στην απώλεια βάρους και βρήκε ότι 3,2 γραμμάρια την ημέρα προκάλεσαν μείωση βάρους κατά 50 γρ. την εβδομάδα, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο [3]. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα το CLA είναι ένα μείγμα διαφόρων μορίων και κάποιοι θεωρούν πως είναι καλύτερα να λαμβάνεται από τη διατροφή, π.χ. από το γιαούρτι, ένα τρόφιμο που θεωρείται υγιεινό.

L-καρνιτίνη

Η L-καρνιτίνη παίζει βασικό ρόλο στην κινητοποίηση του σωματικού λίπους προκειμένου να εισέλθει μέσα στα κύτταρα και να καεί. Αυτός είναι ο λόγος που έχει γίνει ένα δημοφιλές συμπλήρωμα. Θεωρητικά, όσο περισσότερη L-καρνιτίνη καταναλώνετε, τόσο περισσότερο λίπος θα κάψει το σώμα σας επειδή αυτό το μόριο μεταφέρει τα λιπαρά οξέα μέσα στα μιτοχόνδρια. Επομένως τα σωματικά επίπεδα της καρνιτίνης καθορίζουν τον ρυθμό αυτής της διαδικασίας. Το σώμα σας ωστόσο μπορεί να παράγει την καρνιτίνη από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη. Για να το κάνει αυτό, χρειάζεστε επαρκή βιταμίνη C.

Υπάρχουν μικτά αποτελέσματα από τη λήψη της L-καρνιτίνης ως διατροφικό συμπλήρωμα. Μια ανάλυση εννέα μελετών -κυρίως σε παχύσαρκα άτομα- διαπίστωσε ότι οι αυτοί που λάμβαναν L-καρνιτίνη έχασαν 1,3 κιλά παραπάνω [4]. Απαιτείται όμως περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της L-καρνιτίνης. Προφανώς δεν χρειάζεστε την εξωτερική λήψη της αν ήδη ο οργανισμός σας παράγει αρκετή ποσότητα, ωστόσο σιγουρευτείτε ότι λαμβάνετε μια επαρκή ποσότητα βιταμίνης C καθημερινά.

L-τυροσίνη

Η L-τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται στο σώμα από ένα άλλο αμινοξύ, την φαινυλαλανίνη. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, και ειδικά στο τυρί, όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, εξ ου και το όνομά του. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί την τυροσίνη για τη δημιουργία των νευροδιαβιβαστών αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Όταν η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη ανεβαίνουν, το ίδιο ισχύει και για τη θερμοκρασία του σώματος. Με αυτήν την αύξηση έρχεται και μια μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπερίληψη της τυροσίνης μαζί με άλλους λιποδιαλυτές μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους [5].

Να σημειωθεί ότι η τυροσίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να φτιάξει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 και Τ4, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό -αν κάνετε δίαιτα η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να μειωθεί. Επίσης, η τυροσίνη χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της ντοπαμίνης η οποία σας δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας, κάτι που εμμέσως μπορεί να βοηθάει στον έλεγχο του βάρους.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από λιποδιαλυτικά!