Κάντε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σας: Ξεκινήστε γυμναστική ΤΩΡΑ! 1850

Κάντε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σας: Ξεκινήστε γυμναστική ΤΩΡΑ!

Γράφει η Βίκυ Κολέττα* kolettaBlog

Οφείλω να ομολογήσω, ότι στις μέρες μας , 6 στους 10 ασκούμενους ξεκινάν το γυμναστήριο έχοντας ξεστομίσει  την παραπάνω πρόταση ή παρόμοιες ‘’δεν πάει άλλο θα κάνω επιτέλους κάτι μόνο για μένα , ‘’θα ξεκινήσω γυμναστήριο για να σώσω την ψυχή μου’’(σ.σ. το έχω ακούσει και αυτό) ‘’καλύτερα να τα δώσω στο γυμναστήριο παρά στον ψυχίατρο”, και πολλά άλλα.

Και ναι  η πραγματικότητα είναι ‘’τώρα με την οικονομική κρίση’’  ο κάθε ένας από εμάς ζητά έναν χώρο να εκτονωθεί, να ακούσει μουσική, να μιλήσει , να περάσει καλά, να ανεβάσει σφυγμούς, να ιδρώσει και  γενικά να πετάξει ‘’το κουστούμι’’ του ρόλου που φοράει στην καθημερινή του ζωή.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν πλέον δεν μου κάνει εντύπωση, ότι μετά από μία κουραστική  και έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο (με αναψοκοκκινισμένα μουτράκια) η πρόταση του αποχαιρετισμού των ασκουμένων είναι :

“Τι ωραία!  Έλιωσα και χαλάρωσα! Σε ευχαριστώ!!!”

Και τι ωραίο, τι μαγική ικανοποίηση για εμένα και για τον κάθε γυμναστή να λαμβάνει αυτό το χαρούμενο… ροδομπορδοκόκκινο χαμόγελο.

Πάμε λοιπόν να δούμε τους λόγους που συμβαίνει όλο αυτό στο σώμα και το μυαλό των ασκουμένων μας.

Η γυμναστική ενεργοποιεί τις ενδορφίνες

Οι ενδορφίνες ή αλλιώς οι ορμόνες της χαράς , είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στον εγκέφαλο (στην υπόφυση) και μέσω του νωτιαίου μυελού διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος και σε ολόκληρο το σώμα. Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και είναι εκατό φορές πιο ισχυρές από την μορφίνη.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι με την γυμναστική προκαλείται στον εγκέφαλο έκρηξη των ορμονών, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν ευεξία και ευφορία και ένα αίσθημα ικανοποίησης και χαράς. Γι’ αυτό και αυτή η χαρά στο πρόσωπο των καταϊδρωμένων και φαινομενικά καταταλαιπωρημένων ασκούμενων στο τέλος της προπόνησης . (είναι αυτό που τον κοιτάς και σκέφτεσαι “ωχ θα μου πεθάνει”, αλλά αυτός απαντάει γεμάτος χαρά στην ερευνητική ερώτηση σου αν τον ξεθέωσες ‘’όχι είμαι τέλεια μου άρεσε’’ )

Η γυμναστική οξύνει το νου

Αλήθεια έχετε παρατηρήσει τα πρόσωπα των ανθρώπων που γυμνάζονται ότι λάμπουν;  Αυτό συμβαίνει  γιατί με την τακτική άσκηση αυξάνονται τα επίπεδα οξυγόνου στα εγκεφαλικά κύτταρα. Καθώς το οξυγόνο ‘’ρέει’’ στον εγκέφαλο και τους μύες βελτιώνουμε την σκέψη μας,  διαχειριζόμαστε καταστάσεις, βελτιώνουμε τη μνήμη μας και σαν αποτέλεσμα ζούμε καλύτερα.

Η γυμναστική βελτιώνει την αυτοπεποίθηση

Ξεκινώντας από το βασικό μας κίνητρο για γυμναστική ,που είναι να δώσουμε προσοχή σε ‘’εμάς΄΄ και ‘’τους εαυτούς μας’’ , είναι αποδεδειγμένο ότι  τρεις φορές την εβδομάδα συστηματικής άσκηση, δεν θα βοηθήσει μόνο να τονώσουμε την φυσική μας κατάσταση ώστε να πραγματοποιούμε καθημερινές δραστηριότητες, δουλείες του σπιτιού , ψώνια κτλ , αλλά θα εξασφαλίσουμε και μια ελκυστική σιλουέτα και το σώμα που φανταζόμαστε. Τι ωραίο αλήθεια όταν κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και η εικόνα του μας ικανοποιεί και φαντάζει στα δικά μας μάτια αρχικά θελκτική. Πόση χαρά και σιγουριά αποκτάμε στο λεπτό όταν φοράμε ένα ρούχο που όχι μόνο μας αρέσει, αλλά και μας κολακεύει συγχρόνως, γιατί αγκαλιάζει καλά το σώμα μας .

Η γυμναστική βελτιώνει την κοινωνικοποίηση

Είναι πλέον αποδεδειγμένο , ότι το γυμναστήριο αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο γνωριμιών και ανάπτυξης σχέσεων. Στον χώρο αυτό όντας ο εαυτός μας , χαλαρώνουμε, πιάνουμε πιο εύκολα κουβέντα, συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους και σκέψεις, εμψυχώνουμε ο ένας τον άλλο σε μια δύσκολη άσκηση, γελάμε και κάνουμε πλάκα, συναγωνιζόμαστε χωρίς σθένος παρά μόνο για να γίνουμε καλύτεροι εμείς και το σώμα μας, δοκιμάζουμε τα όρια μας. Όλα αυτά που στην καθημερινότητα μας εξαιτίας του άγχους μας και των αναγκών μας συμβαίνουν πιο δύσκολα.

Η γυμναστική για έναν καλύτερο ύπνο

Εξαιτίας της απελευθέρωσης των ορμονών που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά την διάρκεια της άσκησης και της σωματικής εκτόνωσης που πετυχαίνουμε με αυτήν , χαλαρώνουμε και κοιμόμαστε καλύτερα. Ποιος άλλωστε δεν θα συμφωνήσει ότι τελειώνοντας την γυμναστική και επιστρέφοντας σπίτι του , όταν κάτσει στον καναπέ του δεν θα νιώσει ένα αίσθημα χαλάρωσης τόσο στο νου όσο και στο σώμα. Αυτό που πρέπει όμως να έχουμε κατά νου είναι αν θέλουμε να ωφεληθούμε είναι να αποφεύγουμε την γυμναστική λίγο πριν τον ύπνο.

Η γυμναστική για  εφαρμογή και επίτευξη στόχων

Από τους πιο προχωρημένους ως και τους πιο αρχάριους στον χώρο του γυμναστηρίου και της άθλησης, το πρόγραμμα και το ασκησιολόγιο που καλούμαστε να εφαρμόσουμε μας βοηθάει να βάλουμε τα θεμέλια των πρώτων μας στόχων και στη συνέχεια την επίτευξη τους.

Για παράδειγμα: ‘’Σήμερα είχα να κάνω 3 σετ των 10 επαναλήψεων κοιλιακούς και τα κατάφερα παρόλο την αγυμνασιά μου. Είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου. Με υπομονή και προσπάθεια στο τέλος της εβδομάδας θα κάνω 3 σετ των 20 επαναλήψεων’’

Και το μαγικό σε αυτό είναι ότι θα τα καταφέρεις!!! Γιατί βλέπεις ότι ακόμα και ένας τόσο μικρός στόχος (φαινομενικά μικρός) είναι εφικτό να επιτευχθεί. Γιατί μην ξεχνάμε ότι τελικά ότι εκεί όπου κοιτάμε, εκεί και θα πάμε!!!

Γυμναστική και καλύτερο σεξ

Είδαμε λοιπόν ότι με την γυμναστική χαλαρώνουμε, βάζουμε στόχους και με υπομονή και επιμονή τους πετυχαίνουμε, αποκτάμε καλύτερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, δυναμώνουμε νοητικά και σωματικά, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση μας, κοινωνικοποιούμαστε και βλέπουμε τελικά τον εαυτό μας με ‘’άλλο μάτι’’. Δημιουργήσαμε λοιπόν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αυξήσουμε και την λίμπιντο και την σεξουαλικότητά μας!!! Γιατί καταρχάς νιώθουμε εμείς πιο ποθητοί και το αντανακλαμε και στους γύρω μας. Μας αρέσουμε!!!

Εμπρός λοιπόν ξεκινάμε γυμναστική!!!

‘’Η αληθινή εσωτερική χαρά είναι αυτοδημιούργητη’’           

Φιλί!


* Η Βίκυ Κολλέτα είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και… τρέχει το Vibengo – Personal Training Club.


Previous ArticleNext Article

H πανδημία με έκανε να αγαπήσω κάτι που πάντα μισούσα: Το τρέξιμο 60

Γράφει ο Josh Ocampo*

Πάντα μισούσα το τρέξιμο.

Αν και η ιδέα του, του να τρέχεις έξω αποσυνδεμένος από την ηλεκτρονική εικονική πραγματικότητα, φαίνεται ωραία, άλλα το να σκέφτομαι ασταμάτητα είναι κάτι που με ανησυχεί.

Όταν σηκώνω βάρη, το μυαλό μου είναι κενό. Όταν τρέχω πλημυρίζει από σκέψεις και προβληματισμούς και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσα να διαχειριστώ.

Αλλά αυτός ο μήνας ήταν διαφορετικός, για εμένα και για πολλούς άλλους. Μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, για όσους είχαμε μάθει να ασκούμαστε, η προπόνηση στο σπίτι δεν είναι αρκετή. Και τελικά το τρέξιμο ήταν η μόνη επιλογή.

Bιώνει έναν πολύ σκληρό καρκίνο αλλά συνεχίζει να τερματίζει σε μαραθώνιους!

Όχι μόνο γιατί γυμνάζεσαι και σωματικά αισθάνεσαι τα οφέλη, αλλά γιατί νιώθεις τη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους. Μια σύνδεση που έχει χαθεί μέσα στα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης. Μια επαφή που η αλήθεια είναι ότι όταν την ανακαλύπτεις σου φαίνεται περίεργο ότι υπάρχει σε ένα άθλημα εντελώς ατομικό.

Και, όμως, συμβαίνει. Ένας χαιρετισμός ή ένα νεύμα (σ.σ. με απόσταση 1,5 μέτρου πάντα), είναι μια κοινωνικοποίηση που αρχίζει και χάνεται τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις δραστηριότητες.

Οι άνθρωποι στο δρόμο δεν μιλάνε, αλλάζουν πεζοδρόμιο πριν συναντήσουν τον άλλο που έρχεται και στα Super Market, τα φαρμακεία και τους φούρνους, βλέπεις… ρομποτάκια που απλώς κάνουν τη δουλειά.

“Το τρέξιμο είναι ωραίο γιατί βλέπω ότι συμβαίνουν πράγματα ζωντανά μπροστά μου”, δήλωσε ο Tristin Beliveau, ένας 23χρονος από το Τέξας που ξεκίνησε επίσης να τρέχει μέσα στην καραντίνα. “Κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να οδηγούν, εξακολουθούν να εργάζονται και εγώ τρέχω και με κάνει να νιώθω ότι είμαι ακόμα μέλος της κοινωνίας”.

Σε μια εποχή αυτο-απομόνωσης και καραντίνας, το τρέξιμο είναι μια ευκαιρία να αλληλεπιδράσουμε έστω και από απόσταση.

Όταν τρέχεις, η εικόνα με τους άλλους δρομείς, τους ανθρώπους που περπατούν με τα σκυλιά τους, εκείνους με τις τσάντες με τα ψώνια τους, είναι μια ανακουφιστική υπενθύμιση ότι αν και όλα είναι κυρίως τρομερά, τα πράγματα μπορεί τελικά να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

«Για πολλούς ανθρώπους, υπάρχει μια νέα συνειδητοποίηση για το πόσο αναγκαία είναι και πόσο μεγάλη αξία έχει η παρουσία άλλων ανθρώπων στη ζωή τους», τονίζει ο Δρ Paul McCarthy, ένας “αθλητικός ψυχολόγος ” που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησα και εγώ να τρέχω, κάτι που σιχαινόμουν, αισθάνομαι ελαφρύτερος. Πιο αποφορτισμένος. Δεν με ενοχλούν οι διαρκείς διακοπές από τους άλλους πεζούς, τα φανάρια, τα αυτοκίνητα και απολαμβάνω την προπόνησή μου.

Ο απελπισμένος δρομέας Τζέικ Ράιλι που βρέθηκε από την κόλαση στον παράδεισο

Ακόμα και στη Νέα Υόρκη που είναι μια… αφιλόξενη και αποξενωμένη πόλη, το νεύμα των δρομέων που τρέχουν στους δρόμους, εκπέμπει μια απροσδόκητη φιλικότητα, που κανείς δεν περίμενε ποτέ ότι θα συνέβαινε σε αυτήν την πόλη.

Πριν ξεκινήσω το τρέξιμο, χανόμουν στις σκέψεις μου. Με το τρέξιμο βλέπω τις σκέψεις μου ζωγραφισμένες στα πρόσωπα των άλλων. Μια αγωνία για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τη δουλειά μου. Είναι όλα εκεί. Στα πρόσωπα του κόσμου.

Και ενώ υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία, είμαι τουλάχιστον πεπεισμένος ότι τρέχουμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση και θα τα καταφέρουμε.

* Ο Josh Ocampo είναι συντάκτης στο Mens Health που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

“We were on a break” αγαπημένο μου τρέξιμο 171

Του Μάνου Χατζηγιάννη (Κουζουλοί Δρομείς-Ομάδα Αλληλεγγύης) 

Το τρέξιμο για όλους εμάς που το έχουμε αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή μας είναι έρωτας, είναι σχέση ζωής. Η κατάσταση αυτών των ημερών με τις απαγορεύσεις και τις απαραίτητες προφυλάξεις μοιάζει με μια σχέση που περνάει κρίση.

Με μια σχέση που κάνει ένα διάλειμμα… Σαν το διάλειμμα, που έκαναν (ή που δεν έκαναν αναλόγως αν είσαι άνδρας ή γυναίκα) ο Ρος και η Ρέιτσελ στην αγαπημένη αμερικανική τηλεοπτική σειρά “Friends” και από την στιγμή που αποκαλύφθηκε πως ο ένας παραστράτησε, ακουγόταν ξανά και ξανά με κάθε ευκαιρία: “We were on a break”..

Στο τέλος όμως καταλήγουν μαζί και πιο ευτυχισμένοι από ποτέ! Ας γίνουμε κι εμείς σαν τον Ρος με την Ρέιτσελ όσον αφορά στη σχέση μας με το τρέξιμο. Δεν λέει κανείς να το εγκαταλείψουμε, άλλωστε και ο Ρος με την Ρέιτσελ κάθε μέρα συναντιούνταν. Αλλά δεν ήταν ζευγάρι!

Επιστημονικές απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των δρομέων για τον Κορωνοϊό

Ο Δόκτωρ (όχι όπως έλεγε ο Ρος: είμαι ο Δόκτωρ Ρος Γκέλερ) David Nieman, Dr.PH., καθηγητής υγείας στο Appalachian State University και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρωπίνων Επιδόσεων στην ερευνητική πανεπιστημιούπολη της Βόρειας Καρολίνας είναι σαφής: “Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους δρομείς να αποφύγουν μακρύ, έντονο τρέξιμο αυτή τη στιγμή μέχρι να περάσουμε από όλα αυτά και να διατηρήσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο”. “Μην το παρακάνετε. Να ανησυχείτε περισσότερο για την υγεία από την γυμναστική “λέει ο Nieman.

Από την πλευρά του ο Δόκτωρ Brian Labus, Ph.D., MPH, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νεβάδα του Λας Βέγκας συμπληρώνει: “Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρέχετε ή να ασκείστε εντελώς. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της τακτικής άσκησης και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε τα μακροχρόνια οφέλη του ανοσοποιητικού συστήματος να ξεπεράσουν τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες” λέει ο Labus.

Κατά τη διάρκεια καραντίνας, ο Nieman προτείνει να ασκείστε με κάποιο τρόπο ενώ παραμένετε εκεί που βρίσκεστε σε καραντίνα για να διατηρηθείτε υγιείς με ασκήσεις σωματικού βάρους ή τρέχοντας σε ένα διάδρομο στο σπίτι. “Είναι εξαιρετικοί τρόποι να το κάνετε αυτό. Εκτός αν είσαι άρρωστος” διευκρινίζει και συμπληρώνει: “Εάν έχετε γρίπη ή κορωνοϊό ή έχετε πυρετό, άρρωστοι νομίζουν ότι μπορούν με την άσκηση να «απομακρύνουν τον ιό από τον οργανισμό τους» ή «να τον ξεπλύνουν», αλλά αυτός είναι ένας μύθος. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο”, λέει ο Neiman.

Aπλές ασκήσεις ενδυνάμωσης για όλους που γίνονται στο σπίτι

Αυτό που συμβουλεύουν και οι δύο ειδικοί σε γενικές γραμμές είναι να έχετε επίγνωση των αλληλεπιδράσεών σας με τους άλλους και να λάβετε τα βασικά μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Με το πλύσιμο των χεριών, τον περιορισμό της άμεσης επαφής με τους άλλους και χωρίς να αγγίζετε το πρόσωπό σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο πολλών διαφορετικών λοιμώξεων. Να θυμάστε ότι, παρόλο που όλοι επικεντρώνονται στον κορωνοϊό, η γρίπη εξακολουθεί να κυκλοφορεί ευρέως…

Με όλα αυτά τα δεδομένα, το τρέξιμο δεν θα παρεξηγηθεί αν το παραμελήσουμε για λίγο. Κι αν παρεξηγηθεί απλά απαντήστε του : We were on a break!

x
Send this to a friend