“Εξυπνα” μπατόν για να… πάρεις με ασφάλεια τα βουνά!

Ενα έξυπνο μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας, που προορίζεται για όσους επιθυμούν να προσθέσουν επιπλέον ασφάλεια στην εμπειρία τους σε μια βόλτα στη φύση, δημιούργησαν τέσσερις φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Το “YourHikingBuddy” είναι ένα μπατόν που συνδέεται με IoT εφαρμογή στο κινητό του εκάστοτε ορειβάτη/πεζοπόρου.

Όπως εξήγησαν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Χαρά Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Νατσιοπούλου, Λουκία Μπαλωματίνη και Μαρία Παπαθεοδώρου, η διαφοροποίηση του προϊόντος που δημιούργησαν έγκειται στην ασφάλεια που προσδίδει στις διαδρομές: αφενός μεν, όταν “αισθάνεται” ότι κάποιος κινδυνεύει, αντιδρά αυτόματα στέλνοντας ειδοποίηση στις επαφές έκτακτης ανάγκης, αφετέρου δε ειδοποιεί τον χρήστη όταν ξεφεύγει από το μονοπάτι του, μειώνοντας τον κίνδυνο να χαθεί.

Το δε app, προσανατολισμένο στις ανάγκες του πεζοπόρου/ορειβάτη, έρχεται να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του, προτείνοντας και προγραμματίζοντας νέες διαδρομές και απεικονίζοντας live τη διαδρομή του.

Ήταν η ρουτίνα της καραντίνας σε συνδυασμό με τον -αναγκαστικό λόγω πανδημίας- εγκλεισμό σ’ ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας που, όπως λέει η Λουκία Μπαλωματίνη, έκανε τις τέσσερις φοιτήτριες να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι η επαφή με τη φύση. Έτσι «γεννήθηκε η ιδέα του «YourHikingBuddy»!

«Οι εξορμήσεις στη φύση αποτελούν δραστηριότητα που απολαμβάνουμε και οι τέσσερις. Σε συζήτησή μας για μέρη που έχουμε επισκεφθεί για πεζοπορία, προέκυψε το θέμα της ασφάλειας και της ελλιπούς σήμανσης των μονοπατιών. Θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα καλύπτει αυτή την ανάγκη και θα απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη φυσική τους κατάσταση, συνθέσαμε τη λειτουργικότητα του “yourHikingBuddy”», λέει η νεαρή φοιτήτρια, εκφράζοντας την ελπίδα να λειτουργήσει η ιδέα τους ως κινητήρια δύναμη για ανθρώπους που έχουν ενδοιασμούς για την ασφάλειά τους και να αρχίσουν να απολαμβάνουν τη φύση παρέα με το «yourHikingBuddy».

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων και, όπως ήταν φυσικό, δεν άφησε ανεπηρέαστο και το κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων φοιτητριών, οι οποίες ωστόσο τα κατάφεραν ακόμη και χωρίς τη διά ζώσης επαφή. Όπως αναφέρει η Μαρία Παπαθεοδώρου, «πολλαπλές ήταν οι συναντήσεις μας μέσα από πλατφόρμες βιντεοδιάσκεψης, ενώ ταυτόχρονα, τεχνολογικά εργαλεία συνεργασίας, όπως για παράδειγμα το Google Drive, μας βοήθησαν να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της ιδέας μας».

Και μπορεί οι νέες συνθήκες συνεργασίας, λόγω covid-19, στην αρχή να τούς φάνηκαν παράξενες και να δυσκόλεψαν το έργο τους, αλλά με την κατάλληλη οργάνωση και πολλή θέληση, κατάφεραν να συνεργαστούν ακριβώς όπως θα συνεργάζονταν από κοντά, όπως λέει η φοιτήτρια του ΟΠΑ.

Πώς λειτουργεί το “YourHikingBuddy”

«Το “YourHikingBuddy”», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευαγγελία Νατσιοπούλου, «είναι ένα έξυπνο μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας, το οποίο συνδέεται με την εφαρμογή που βρίσκεται στο κινητό του εκάστοτε χρήστη. Το προϊόν προσφέρει όλη τη λειτουργικότητα ενός μέχρι σήμερα απλού μπαστουνιού, δηλαδή ισορροπία και στήριξη, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να προσδώσει ασφάλεια στις διαδρομές του χρήστη με τον συνδυασμό αισθητήρων που διαθέτει. Συγκεκριμένα, “αισθάνεται” τον κίνδυνο του πεζοπόρου/ορειβάτη και ενημερώνει τις επαφές έκτακτης ανάγκης, ενώ ενεργοποιεί ακόμα ηχητικό και οπτικό σήμα, ώστε να παρατηρείται εύκολα από κοντινούς συνοδοιπόρους».

Ο χρήστης μπορεί και ο ίδιος να ενεργοποιήσει τον συναγερμό από το panic button που βρίσκεται τοποθετημένο στην επιφάνεια του μπαστουνιού και σε περίπτωση λανθασμένου σήματος, μπορεί να το απενεργοποιήσει μέσω του application. Το δε application διαθέτει ευρεία χαρτογράφηση των ασφαλών καταγεγραμμένων διαδρομών, ώστε να μπορεί ο πεζοπόρος/ορειβάτης να επιλέξει αυτό που επιθυμεί, ενώ διαφορετικά μπορεί να ξεκινήσει ο ίδιος καινούρια διαδρομή ή να προγραμματίσει κάποια μελλοντική. Μπορεί έτσι, να βλέπει live την πορεία του και να γνωρίζει πότε ξεφεύγει από το σωστό μονοπάτι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η φοιτήτρια, «στο πλαίσιο μιας ομάδας, τα έξυπνα μπατόν των hikers μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, και οι κάτοχοί τους να παρακολουθούν live, την κοινή τους πορεία. Αν κάποιο μέλος, ωστόσο, μείνει πίσω ή χάσει τον δρόμο του, στέλνεται προειδοποιητικό μήνυμα στον ίδιο και στα υπόλοιπα μέλη».

Αν και, όπως εξηγεί η Χαρά Παπαδημητρίου, υπάρχουν παρόμοια προϊόντα στην αγορά, αυτά συνδυάζουν μεμονωμένες λειτουργίες του “YourHikingBuddy”, όπως GPS tracker, Smartwatches και Apps για την εύρεση διαδρομών. «Η δική μας καινοτομία», υπογραμμίζει, «έγκειται στο γεγονός ότι το YourHikingBuddy stick συνδυάζει όλες τις καινοτομίες των ανταγωνιστικών προϊόντων μαζί. Ο χρήστης μπορεί να ανακαλύπτει διαδρομές και μονοπάτια, να παρακολουθήσει στατιστικά σχετικά με την φυσική του κατάσταση, να συνδεθεί live με τα υπόλοιπα μέλη, παρακολουθώντας την πορεία της ομάδας, παραμένοντας ασφαλής καθ’ όλη την διάρκεια της πεζοπορίας.

Η ασφάλεια του χρήστη “αγγίζει” πολλαπλούς τομείς του μπατόν. Η επιπλέον ισορροπία που προσφέρει στον πεζοπόρο, το σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των emergency contacts σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το button που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πεζοπόρος σε περίπτωση που αισθανθεί ανασφάλεια ή κίνδυνο καθώς και τα ειδικά led φωτάκια και η σειρήνα ήχου ορίζουν το “YourHikingBuddy” ως ένα από το πιο καινοτόμο προϊόν από άποψη ασφάλειας στο χώρο του».

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ευαγγελία Νατσιοπούλου, η ομάδα έχει βλέψεις για ολοκλήρωση της ιδέας μελλοντικά και γιατί όχι, να δει το προϊόν της στην αγορά. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο βελτιστοποίησης του business plan και της οικονομικής ανάλυσης, ενώ έχει ξεκινήσει επιτυχώς η μοντελοποίηση του προϊόντος και η σχεδίαση της εφαρμογής. Ένα από τα επόμενά μας βήματα, αποτελεί η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων. Γνωρίζουμε, φυσικά, πως η τοποθέτηση του στην αγορά, απαιτεί αφοσίωση, χρόνο, χρήματα και πολλά άλλα εφόδια, ορισμένα από τα οποία μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο χρονοδιάγραμμα της μετέπειτα πορείας μας. Παρά τις δυσκολίες, θα μας ενδιέφερε πολύ να δούμε το “YourHikingBuddy” στην αγορά, κάποια στιγμή!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι τέσσερις φοιτήτριες είχαν σημαντικό αρωγό στην προσπάθειά τους τον καθηγητή τους Σταύρο Λούνη, τον οποίο και ευχαριστούν «για τη διαρκή στήριξη και βοήθειά του», ενώ στο πλευρό τους είχαν τους ανθρώπους του διαγωνισμού “JA Start Up” του Junior Achievement Greece.

Διαβάστε επίσης: Ο Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του Ολύμπου

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ολοκληρώνονται οι εγγραφές για τους Παγκόσμιους Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού της Αθήνας

Σε λιγότερες από 20 ημέρες η Αθήνα θα υποδεχτεί τους «3ους Παγκόσμιους Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού». Η διοργάνωση θα αρχίσει στις 6 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 3.500 αθλητές και αθλούμενοι από 35 χώρες του εξωτερικού, ενώ οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας και έχουν ως στόχο την κινητοποίηση στη “δια βίου άσκηση”, τη βελτίωση της υγείας και την κοινωνικοποίηση μέσα από αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις στο πλαίσιο του εργασιακού περιβάλλοντος. Στη χώρας μας αναμένεται να αφιχθούν εκατοντάδες αθλητές απ΄ όλο τον κόσμο, γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του τουρισμού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων που έχει ανατεθεί στην Αθήνα μετά τους Ολυμπιακούς – Παραολυμπιακούς Αγώνες (2004) και τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics (2011). Αποτελεί την κορωνίδα των δράσεων εργασιακού αθλητισμού διεθνώς, ενώ η ανάθεσή της από την WFCS (World Federation for Company Sport) στον Ελληνικό Οργανισμό Εργασιακής Άθλησης και Υγείας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη των σύγχρονων αθλητικών και τουριστικών υποδομών της χώρας μας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναμετρηθούν στο αγαπημένο τους ατομικό ή ομαδικό άθλημα επιλέγοντας ανάμεσα  σε 28 αθλήματα και αγωνίσματα συνδυάζοντας τα ευεργετικά οφέλη της ευγενούς άμιλλας με την ψυχαγωγία και την συναναστροφή με αθλητές και εργαζόμενους από όλο τον κόσμο. Μεταξύ των αθλημάτων των «3ων Παγκοσμίων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού» συγκαταλέγονται τα δημοφιλή αθλήματα του μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, αλλά και πολλά ατομικά όπως το μπάντμιντον, το γκολφ, η κολύμβηση κ.α. Στο πλαίσιο των Αγώνων θα διεξαχθεί και το δρομικό event “Athens Company Run” με τη διεξαγωγή δύο αγώνων δρόμου 5χλμ. και 10χλμ.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στα καλύτερα ελληνικά στάδια που έχουν φιλοξενήσει κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, το στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» κ.α. Η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στο εμβληματικό Παναθηναϊκό Στάδιο, θα περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα και θα είναι ανοιχτή για το κοινό με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η Τελετή Λήξης θα λάβει χώρα στο Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών «Ι. Φωκιανός». Όλες τις ημέρες των Αγώνων θα υπάρχουν εκδηλώσεις και εκπλήξεις για τους αγωνιζόμενους.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αρωγή και υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής ως Συνδιοργανώτριας αρχής, ενώ  παράλληλα έχει ενταχθεί ως δράση στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και τυγχάνει της  σημαντικής αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Βάρης Βούλας Βάρκιζας, του Δήμου Γλυφάδας, του Δήμου Γαλατσίου, της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλών ακόμη φορέων και εθνικών ομοσπονδιών. Χορηγοί: AEGEAN, Henry Dunant Hospital Center, The Mall Athens, AVANCE, Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», Στάδιο 2020. Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΑσπορ, Πρώτο Πρόγραμμα, Η Καθημερινή,

gazzetta.gr, Liquid Media, ΠΣΑΤ, Hellenic Daily News.

Περισσότερες λεπτομέρειες: https://www.athens2020.org/

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τι είναι το υποδόριο και το σπλαχνικό λίπος και πως επηρεάζουν την υγεία μας

Γράφει η Δανάη Ευλογημένου (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)

Σπλαχνικό λίπος και υποδόριο λίπος. Σίγουρα έχεις ακούσει για το πώς επηρεάζει το σχήμα του σώματός σου και την υγεία σου, δηλαδή το πώς σχετίζεται η κατανομή του λίπους στο σώμα σου με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων.

Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν το πόσο πιο επιβλαβές είναι για την ανθρώπινη υγεία το λίπος να συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα, βλέπε σωματότυπο μήλου, σε σύγκριση με το να συσσωρεύεται σε άλλα σημεία του σώματος, βλέπε σωματότυπο αχλάδι. Ερωτήσεις όπως «Είναι σημαντικό το λίπος για τη διατήρηση της υγείας;», «Γιατί η κεντρικού τύπου παχυσαρκία επιβαρύνει την υγεία;» και «Πώς μπορώ να χάσω το υπερβάλλον σωματικό λίπος;», θα απαντηθούν παρακάτω.

Τι σημαίνει υποδόριο και τι σπλαχνικό λίπος

  • Υποδόριο λίπος αποτελεί το λίπος το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και αποτελεί το 90% του συνολικού σωματικού λίπους των περισσότερων ανθρώπων.
  • Το σπλαχνικό ή ενδοκοιλιακό λίπος, περίπου το 10% του συνολικού λίπους στο σώμα, βρίσκεται μεταξύ των οργάνων στην περιοχή της κοιλιάς.

σπλαχνικο λιπος πως φευγει

Αν και το σπλαχνικό λίπος αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του συνολικού σωματικού λίπους, είναι ένας βασικός παράγοντας για την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων.

Είναι σημαντικό το λίπος για τη διατήρηση της υγείας;

Ο λιπώδης ιστός είναι ένας χαλαρός συνδετικός ιστός που αποτελείται κυρίως από λιποκύτταρα και παίζει σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση της ενέργειας, με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Το λίπος προστατεύει σημαντικά όργανα του σώματος όπως είναι η καρδιά, ο εγκέφαλος, το συκώτι κ.ά., αλλά επίσης χρησιμεύει και ως μόνωση για τον οργανισμό καθώς μειώνει την απώλεια θερμότητας και έτσι κάνει πιο ανθεκτικό το άτομο στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Εκτός από ένα παθητικό ιστό, το λίπος έχει αναγνωριστεί ως ένα όργανο ικανό να εκκρίνει ορμόνες  όπως η λεπτίνη, τα οιστρογόνα κ.ά., δηλαδή αποτελεί ένα ενδορκινικό όργανο. Παρόλο που η ύπαρξη του λίπους είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, τα αυξημένα επίπεδά του ανεξαρτήτως σωματότυπου έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία.

Γιατί η κεντρικού τύπου παχυσαρκία επιβαρύνει την υγεία;

Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία αντιπροσωπεύει την αύξηση του σπλαγχνικού λίπους. Το σπλαχνικό λίπος, παράγει υψηλότερη αναλογία δυνητικά επιβλαβών ουσιών, συγκριτικά με το υποδόριο λίπος το οποίο παράγει υψηλότερη αναλογία ωφέλιμων ουσιών για την υγεία. Συγκεκριμένα, το σπλαχνικό λίπος παράγει τις κυτοκίνες, πρωτεΐνες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή χαμηλού επιπέδου στον οργανισμό και να οδηγήσουν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Επίσης, παράγει ένα πρόδρομο μόριο της αγγειοτενσίνης, πρωτεΐνη η οποία προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Το αυξημένο σπλαχνικό λίπος φαίνεται να συνδέεται επίσης, με την εμφάνιση άνοιας, άσθματος, καρκίνου του μαστού και παχέος εντέρου.

Παρότι τόσο ο αυξημένος υποδόριος, όσο και ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός σχετίζονται με την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, το σπλαχνικό λίπος φαίνεται να είναι πιο ισχυρά συνδεδεμένος με την εμφάνισή τους.

Πώς μπορώ να χάσω το υπερβάλλον σωματικό λίπος;

Ενώ το υποδόριο σωματικό λίπος μπορεί να μειωθεί πιο εύκολα μέσω της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, το σπλαχνικό λίπος, μπορεί να μειωθεί μόνο με αλλαγές όπως περιγράφονται παρακάτω:

Υιοθέτηση του Μεσογειακού προτύπου διατροφής: Η διατροφή που χαρακτηρίζεται από Μέτρο, Ισορροπία και Ποικιλία είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να χάσεις το περιττό λίπος. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι οι βασικοί πυλώνες της Μεσογειακής Διατροφής, διατροφικό πρότυπο το οποίο έχει τεκμηριωθεί από πληθώρα μελετών ότι συμβάλλει τόσο στην απώλεια και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά επίσης προλαμβάνει την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων.

Κατανάλωσε καθημερινά λοιπόν, δημητριακά προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, χρησιμοποίησε καθημερινά ελαιόλαδο ως τη βασική πηγή λίπους, προτίμησε την κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια και τα λαδερά και περιόρισε την κατανάλωση κρέατος, ενυδατώσου επαρκώς και εξασφάλισε έτσι την υγεία σου μειώνοντας το σπλαχνικό λίπος.

Ένταξη της σωματικής δραστηριότητας: Τόσο η αερόβια π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, χορός, όσο και η αναερόβια άσκηση π.χ. βάρη, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, συμβάλλουν στην απώλεια του σπλαχνικού λίπους. Ασκήσου τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, με στόχο τα 150 λεπτά άσκησης στο σύνολο.

Διακοπή καπνίσματος: Μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα σχετίζεται με την αύξηση του σπλαχνικού λίπους και όχι τόσο με την αύξηση του λίπους στην περιοχή των γοφών και των μηρών.

Κοιμήσου επαρκώς. Φαίνεται ότι ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με σημαντικά πιο αυξημένη συσσώρευση του σπλαχνικού λίπους.

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend