“Εξυπνα” μπατόν για να… πάρεις με ασφάλεια τα βουνά!

Ενα έξυπνο μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας, που προορίζεται για όσους επιθυμούν να προσθέσουν επιπλέον ασφάλεια στην εμπειρία τους σε μια βόλτα στη φύση, δημιούργησαν τέσσερις φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Το “YourHikingBuddy” είναι ένα μπατόν που συνδέεται με IoT εφαρμογή στο κινητό του εκάστοτε ορειβάτη/πεζοπόρου.

Όπως εξήγησαν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Χαρά Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Νατσιοπούλου, Λουκία Μπαλωματίνη και Μαρία Παπαθεοδώρου, η διαφοροποίηση του προϊόντος που δημιούργησαν έγκειται στην ασφάλεια που προσδίδει στις διαδρομές: αφενός μεν, όταν “αισθάνεται” ότι κάποιος κινδυνεύει, αντιδρά αυτόματα στέλνοντας ειδοποίηση στις επαφές έκτακτης ανάγκης, αφετέρου δε ειδοποιεί τον χρήστη όταν ξεφεύγει από το μονοπάτι του, μειώνοντας τον κίνδυνο να χαθεί.

Το δε app, προσανατολισμένο στις ανάγκες του πεζοπόρου/ορειβάτη, έρχεται να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του, προτείνοντας και προγραμματίζοντας νέες διαδρομές και απεικονίζοντας live τη διαδρομή του.

Ήταν η ρουτίνα της καραντίνας σε συνδυασμό με τον -αναγκαστικό λόγω πανδημίας- εγκλεισμό σ’ ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας που, όπως λέει η Λουκία Μπαλωματίνη, έκανε τις τέσσερις φοιτήτριες να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι η επαφή με τη φύση. Έτσι «γεννήθηκε η ιδέα του «YourHikingBuddy»!

«Οι εξορμήσεις στη φύση αποτελούν δραστηριότητα που απολαμβάνουμε και οι τέσσερις. Σε συζήτησή μας για μέρη που έχουμε επισκεφθεί για πεζοπορία, προέκυψε το θέμα της ασφάλειας και της ελλιπούς σήμανσης των μονοπατιών. Θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα καλύπτει αυτή την ανάγκη και θα απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη φυσική τους κατάσταση, συνθέσαμε τη λειτουργικότητα του “yourHikingBuddy”», λέει η νεαρή φοιτήτρια, εκφράζοντας την ελπίδα να λειτουργήσει η ιδέα τους ως κινητήρια δύναμη για ανθρώπους που έχουν ενδοιασμούς για την ασφάλειά τους και να αρχίσουν να απολαμβάνουν τη φύση παρέα με το «yourHikingBuddy».

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων και, όπως ήταν φυσικό, δεν άφησε ανεπηρέαστο και το κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων φοιτητριών, οι οποίες ωστόσο τα κατάφεραν ακόμη και χωρίς τη διά ζώσης επαφή. Όπως αναφέρει η Μαρία Παπαθεοδώρου, «πολλαπλές ήταν οι συναντήσεις μας μέσα από πλατφόρμες βιντεοδιάσκεψης, ενώ ταυτόχρονα, τεχνολογικά εργαλεία συνεργασίας, όπως για παράδειγμα το Google Drive, μας βοήθησαν να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της ιδέας μας».

Και μπορεί οι νέες συνθήκες συνεργασίας, λόγω covid-19, στην αρχή να τούς φάνηκαν παράξενες και να δυσκόλεψαν το έργο τους, αλλά με την κατάλληλη οργάνωση και πολλή θέληση, κατάφεραν να συνεργαστούν ακριβώς όπως θα συνεργάζονταν από κοντά, όπως λέει η φοιτήτρια του ΟΠΑ.

Πώς λειτουργεί το “YourHikingBuddy”

«Το “YourHikingBuddy”», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευαγγελία Νατσιοπούλου, «είναι ένα έξυπνο μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας, το οποίο συνδέεται με την εφαρμογή που βρίσκεται στο κινητό του εκάστοτε χρήστη. Το προϊόν προσφέρει όλη τη λειτουργικότητα ενός μέχρι σήμερα απλού μπαστουνιού, δηλαδή ισορροπία και στήριξη, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να προσδώσει ασφάλεια στις διαδρομές του χρήστη με τον συνδυασμό αισθητήρων που διαθέτει. Συγκεκριμένα, “αισθάνεται” τον κίνδυνο του πεζοπόρου/ορειβάτη και ενημερώνει τις επαφές έκτακτης ανάγκης, ενώ ενεργοποιεί ακόμα ηχητικό και οπτικό σήμα, ώστε να παρατηρείται εύκολα από κοντινούς συνοδοιπόρους».

Ο χρήστης μπορεί και ο ίδιος να ενεργοποιήσει τον συναγερμό από το panic button που βρίσκεται τοποθετημένο στην επιφάνεια του μπαστουνιού και σε περίπτωση λανθασμένου σήματος, μπορεί να το απενεργοποιήσει μέσω του application. Το δε application διαθέτει ευρεία χαρτογράφηση των ασφαλών καταγεγραμμένων διαδρομών, ώστε να μπορεί ο πεζοπόρος/ορειβάτης να επιλέξει αυτό που επιθυμεί, ενώ διαφορετικά μπορεί να ξεκινήσει ο ίδιος καινούρια διαδρομή ή να προγραμματίσει κάποια μελλοντική. Μπορεί έτσι, να βλέπει live την πορεία του και να γνωρίζει πότε ξεφεύγει από το σωστό μονοπάτι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η φοιτήτρια, «στο πλαίσιο μιας ομάδας, τα έξυπνα μπατόν των hikers μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, και οι κάτοχοί τους να παρακολουθούν live, την κοινή τους πορεία. Αν κάποιο μέλος, ωστόσο, μείνει πίσω ή χάσει τον δρόμο του, στέλνεται προειδοποιητικό μήνυμα στον ίδιο και στα υπόλοιπα μέλη».

Αν και, όπως εξηγεί η Χαρά Παπαδημητρίου, υπάρχουν παρόμοια προϊόντα στην αγορά, αυτά συνδυάζουν μεμονωμένες λειτουργίες του “YourHikingBuddy”, όπως GPS tracker, Smartwatches και Apps για την εύρεση διαδρομών. «Η δική μας καινοτομία», υπογραμμίζει, «έγκειται στο γεγονός ότι το YourHikingBuddy stick συνδυάζει όλες τις καινοτομίες των ανταγωνιστικών προϊόντων μαζί. Ο χρήστης μπορεί να ανακαλύπτει διαδρομές και μονοπάτια, να παρακολουθήσει στατιστικά σχετικά με την φυσική του κατάσταση, να συνδεθεί live με τα υπόλοιπα μέλη, παρακολουθώντας την πορεία της ομάδας, παραμένοντας ασφαλής καθ’ όλη την διάρκεια της πεζοπορίας.

Η ασφάλεια του χρήστη “αγγίζει” πολλαπλούς τομείς του μπατόν. Η επιπλέον ισορροπία που προσφέρει στον πεζοπόρο, το σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των emergency contacts σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το button που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πεζοπόρος σε περίπτωση που αισθανθεί ανασφάλεια ή κίνδυνο καθώς και τα ειδικά led φωτάκια και η σειρήνα ήχου ορίζουν το “YourHikingBuddy” ως ένα από το πιο καινοτόμο προϊόν από άποψη ασφάλειας στο χώρο του».

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ευαγγελία Νατσιοπούλου, η ομάδα έχει βλέψεις για ολοκλήρωση της ιδέας μελλοντικά και γιατί όχι, να δει το προϊόν της στην αγορά. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο βελτιστοποίησης του business plan και της οικονομικής ανάλυσης, ενώ έχει ξεκινήσει επιτυχώς η μοντελοποίηση του προϊόντος και η σχεδίαση της εφαρμογής. Ένα από τα επόμενά μας βήματα, αποτελεί η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων. Γνωρίζουμε, φυσικά, πως η τοποθέτηση του στην αγορά, απαιτεί αφοσίωση, χρόνο, χρήματα και πολλά άλλα εφόδια, ορισμένα από τα οποία μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο χρονοδιάγραμμα της μετέπειτα πορείας μας. Παρά τις δυσκολίες, θα μας ενδιέφερε πολύ να δούμε το “YourHikingBuddy” στην αγορά, κάποια στιγμή!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι τέσσερις φοιτήτριες είχαν σημαντικό αρωγό στην προσπάθειά τους τον καθηγητή τους Σταύρο Λούνη, τον οποίο και ευχαριστούν «για τη διαρκή στήριξη και βοήθειά του», ενώ στο πλευρό τους είχαν τους ανθρώπους του διαγωνισμού “JA Start Up” του Junior Achievement Greece.

Διαβάστε επίσης: Ο Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του Ολύμπου

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τριήμερο με 3 απολαυστικές δράσεις στη μοναδική ύπαιθρο της Άνδρου

Έρχεται 3ήμερο και σας ετοιμάσαμε τρεις απολαυστικές δράσεις στη μοναδική φύση της Άνδρου.

Διάλεξε αυτή που σου ταιριάζει, δήλωσε συμμετοχή και έλα να εξερευνήσουμε τα μονοπάτια και τα βράχια του νησιού
Πρόλαβε τη θέση σου!

Μικρός αριθμός συμμετοχών ! 6937236362 ή [email protected]

➡️ Σάββατο 19 Ιουνίου – Via Ferrata δίπλα στον καταρράκτη της Παλαιόπολης. Σκαρφαλώνουμε και απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα από ψηλά! 

Συναντιόμαστε στις 16.30 στην Άνω Παλαιόπολη. Η δράση διαρκεί περίπου 3 ώρες.
Η Παλαιόπολη βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Άνδρου, μια πολύ καλά προστατευόμενη περιοχή από την οροσειρά Πέταλο, με πλούσια βλάστηση και δύο εντυπωσιακούς, για τις Κυκλάδες, μικρούς καταρράκτες. Η πρόσβαση στην κορυφή γίνεται από σιδερένια σκαλοπάτια και ασφάλεια με σχοινιά, ενώ η θέα από την κορυφή στη θάλασσα και τα γύρω νησιά είναι μοναδική.

Προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη δράση 

  • Η ελάχιστη ηλικία είναι 12 ετών
  • Φυσική και ψυχική κατάσταση
  • Άνεση στα ύψη
  • Να μην έχει προηγηθεί χρήση αλκοόλ και ουσιών
  • Οι ανήλικοι να συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα

Κόστος ανά άτομο 35 ευρώ . Μέγιστος αριθμός συμμετοχών 6 άτομα.

➡️ Κυριακή 20 Ιουνίου – Απογευματινή Πεζοπορία στο μονοπάτι Andros Routes no 4, από τα Αηδόνια στη Μονή Τρομαρχίων. 

Συναντιόμαστε στις 17.00 στις πηγές των Αηδονίων. Η απόσταση της διαδρομής είναι 7 χλμ και η διάρκεια περπατήματος περίπου 3ώρες. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μέτριος.
Η διαδρομή μας ξεκινά από την Αηδόνια, με τα επιβλητικά αρχοντικά της, τη μαρμάρινη πηγή, διακοσμημένη με μεταβυζαντινά ανάγλυφα. Στη συνέχεια, η διαδρομή αφήνει πίσω το Κόρθι και συνεχίζει προς το Μουσιώνα, ένα μνημειακό συγκρότημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Αφού διασχίσουμε τα μικρά χωριά χωριά της αγροτικής περιοχής, η διαδρομή περνάει από νερόμυλους, κονάκια, αλώνια, περιστερώνες.  Ακολουθώντας το μονοπάτι με θέα στη δυτική ακτή, θα φτάσουμε στην απόκρημνη περιοχή της Μονής Τρομαρχίων
Επίσκεψη στη Μονή με την άφιξή μας ενώ απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα.

Κόστος 20ε το άτομο. Περιλαμβάνει οδηγό/συνοδό πεζοπορίας,  σνακς, νερό, την επίσκεψη στη Μονή, και τη μεταφορά στο αρχικό σημείο συνάντησης.

➡️ Δευτέρα 21 Ιουνίου – Πρωινή Πεζοπορία από τον Αγ. Ιωάννη στους Κρουνούς (Κόρθι) στην παραλία Κρεμμύδες. 

Συναντιόμαστε στις 09.30 στα Αηδόνια. Η απόσταση της διαδρομής είναι 6 χλμ και η διάρκεια περπατήματος περίπου 3 ώρες. Ο βαθμός δυσκολίας μέτριος. 

Μία πολύ όμορφη και με ποικιλία αγροτικού τοπίου διαδρομή που ξεκινά από τις μαρμάρινες πηγές του παραδοσιακού βοικισμού Αηδόνια για να καταλήξει στην παραλία Κρεμμύδες.
Το μονοπάτι αρχικά διασχίζει το χωριό και με ανηφορική πορεία προς τα νοτιοανατολικά ανεβαίνει σταδιακά τον ορεινό όγκο της Ράχης. Η θέα προς τον Όρμο Κορθίου είναι βμοναδική, ενώ το τοπίο εναλάσσεται διαρκώς άλλωτε κάτω από πυκνά ασφενδάμια κ άλλωτε δίπλα σε μεγάλες καλλιεργημένες πεζούλες. Μετά την κόψη της Ράχης το μονοπάτι κατηφορίζει με θέα την Τήνο την παραλία Κρεμμύδες και ένα απόλυτα αγροτικό τοπίο, γεμάτο από παλιές αναβαθμίδες, αλώνια, κονάκια και εξαιρετικές ξερολιθιές ανάμεσα σε πλούσια χαμηλή βλάστηση.

Κόστος 20ε το άτομο : Περιλαμβάνει οδηγό/συνόδο πεζοπορίας, σνακς, νερό και τη μεταφορά (με 4κίνητα αυτοκίνητα) στο αρχικό σημείο συνάντησης. 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Παρουσίαση «Μαραθώνιος & Μαραθώνας» στη Νέα Μάκρη

Του Ηρακλή Αθανασόπουλου

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του νέου, δεύτερου στη σειρά, βιβλίου «Μαραθώνιος & Μαραθώνας: η πλήρης διατριβή επί της κλασικής διαδρομής» φιλοξενείται την ερχόμενη Κυριακή 20η Ιουνίου στην πλατεία της Νέας Μάκρης και ώρα 20:30.

Πρόκειται για την ανανεωμένη εις το μέγιστο βαθμό έκδοση του βιβλίου συγκριτικά με την πρώτη, αυτή του 2010! Ο συγγραφέας αντιμετωπίζει όλα όσα συνέβησαν επί της κλασικής διαδρομής από το 1896 και μετά με μια άλλη πιο λεπτομερή και νέα ματιά. Το διαρκές ψάξιμο αποκάλυψε νέα στοιχεία τα οποία προστέθηκαν.

Καλύφθηκαν ελλείψεις και διορθώθηκαν λάθη. Αποκαταστάθηκαν γεγονότα και δρομείς. Εστιάζει, δίνει έμφαση, προβάλλει τη δρομική κοινότητα, τον ελεύθερο δρομέα. Βέβαια περιγράφει όλους τους αγώνες μαραθωνίου, δλδ ολυμπιακούς, ευρωπαικούς, παγκόσμιους, πανελλήνια πρωταθλήματα και ΚΜΑ ή ΑΜΑ.

Δια του υπότιτλου «η πλήρης διατριβή επί της κλασσικής διαδρομής» στο εξώφυλλο γίνεται σαφές αυτό το περιεχόμενο. Προτάσσεται, αντί εισαγωγής, η ιστορική αναδρομή στη μάχη του 490 π.Χ. Εγκωμιάζεται ο «κήπος των Αθηνών», ο Μαραθώνας του σήμερα και του αύριο… Tο νέο βιβλίο «Μαραθώνιος & Μαραθώνας», μοναδικό στο είδος του είναι πολύτιμο, χρήσιμο στους φίλους του μαραθωνίου και όχι μόνο…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend