Έξι σημαντικοί αριθμοί για την υγεία της καρδιάς σας

Γράφει ο καρδιολόγος Φώτιος Τσάκαλης

Έξι μετρήσεις αποτελούν τη βάση για τον έλεγχο της καρδιάς. Οι περισσότερες είναι άμεσα διαθέσιμες στο ιατρείο, χρησιμοποιώντας απλά μέσα.

Δύο από αυτές αποτελούν εργαστηριακές εξετάσεις αίματος, οι οποίες είναι ευρέως διαθέσιμες. Συγκεκριμένα:

1. “Κακή” (LDL) χοληστερόλη

Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) είναι μία κύρια αιτία αγγειακής νόσου. Είναι ο ένοχος πίσω από τη συσσώρευση χοληστερόλης και δημιουργίας στενώσεων στα αγγεία που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

2. Τριγλυκερίδια

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα συνδέονται με στεφανιαία νόσο, ειδικά στις γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα, παρά μόνο εάν εντοπιστεί σε εργαστηριακό έλεγχο.

Μετρήσεις που μπορούν εύκολα να γίνουν σε κάθε ιατρείο είναι:

3. Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υπολογίζει την κατανομή του λιπώδους ιστού, ανάλογα με το ύψος και το βάρος. Όσο υψηλότερος είναι ο ΔΜΣ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη. Ο συγκεκριμένος δείκτης δεν αφορά κατηγορίες πληθυσμού, όπως εγκύους και αθλητές, οι οποίοι εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένη μυϊκή μάζα.

4. Περιφέρεια Μέσης

Ο λιπώδης ιστός, ο οποίος επικάθεται γύρω από τη μέση (κεντρική παχυσαρκία), καθιστά τη συσσώρευση αυτή επικίνδυνη για την καρδιά, σε σχέση με την κατανομή του λιπώδους ιστού γύρω από τους γοφούς (περιφερειακή παχυσαρκία). Γι’ αυτό η περίμετρος της μέσης σας είναι σημαντική παράμετρος αξιολόγησης της υγείας.

5. Πίεση αίματος

Ενώ σε νεότερη ηλικία η υπόταση είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στις γυναίκες, η αρτηριακή πίεση συχνά, αλλά όχι πάντα, αυξάνεται με την ηλικία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι σιωπηλή, αλλά αυξάνει τους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών και άλλων παθήσεων.

6. Η γλυκόζη νηστείας

Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη ή να ανταποκριθεί καλά σε αυτή, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα, καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη αίματος νηστείας.

Διαβάστε επίσης: Αυτή η διατροφή εξασφαλίζει υγιή καρδιακή λειτουργία 

Πηγη : iatrikokentro

Previous ArticleNext Article

Ιστιοπλοΐα: Παπαδόπουλος και Βλαχάκης νικητές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λέιζερ 4.7

Ιστιοπλοΐα: Παπαδόπουλος και Βλαχάκης νικητές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λέιζερ 4.7

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Λέιζερ 4,7 που διοργάνωσε ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς τηρώντας πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο της επιστημονικής επιτροπής της ΕΙΟ όπως έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της ΓΓΑ.

Στα αγόρια έτρεξαν 96 σκάφη και στα κορίτσια 60. Έγιναν 7 συναρπαστικές ιστιοδρομίες και ο αγώνας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος του Ν.Α.Ο Μάτι κέρδισε στα αγόρια συγκεντρώνοντας 15 βαθμούς. Την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Σπύρος Προβελέγγιος του Ν.Ο.Π. Φαλήρου με 16 βαθμούς και τρίτος ήταν ο Αναστάσιος Γκαρίπης του Ο.Φ. Θαλάσσης με 17 βαθμούς.

Στα κορίτσια νικήτρια ήταν η Βασιλική Βλαχάκη του Ν.Ο. Τυμπακίου Κρήτης με 17 βαθμούς. Την ακολούθησαν η Κατερίνα Δρακοπούλου του Ν.Ο.Π. Φαλήρου με 30 βαθμούς και η Μαρία Μπούμπη του Σ.Ε.Α.Ν.Α.Τ.Κ. με 34 βαθμούς.

                             

Κολύμβηση: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 50μ ύπτιο (πισίνα 25μ.) η Νόρα Δράκου

Κολύμβηση: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 50μ ύπτιο (πισίνα 25μ.) η Νόρα Δράκου

Η δεύτερη ημέρα της 2ης αγωνιστικής στο “International Swimming League”, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (19/10), με τη Νόρα Δράκου να πετυχαίνει νέο Πανελλήνιο ρεκόρ.

Η Ελληνίδα κολυμβήτρια, στα 50μ ύπτιο, πέτυχε νέο Πανελλήνιο ρεκόρ σε πισίνα 25 μέτρων, με επίδοση 27.40, σπάζοντας το δικό της ρεκόρ με 27.71 από τις 2/12/2015 και τερμάτισε στην 8η θέση με την ομάδα Aqua Centurions.

Πολυ καλή ήταν και η ημέρα για τον Ανδρέα Βαζαίο με την London Roar, ο οποίος στα 400μ μικτής ατομικής πήρε την 5η θέση με 4:09.36, που αποτελεί ατομικό ρεκόρ, στα 100μ μικτής ατομικής τερμάτισε 2ος με επίδοση 52.88 και στα 200μ πεταλούδα πήρε την 3η θέση με χρόνο 1:52.85. Ο Απόστολος Παπαστάμος με την Aqua Centurions, στα 400μ μικτής ατομικής πήρε αρχικά την 4η θέση, όμως ο αθλητής ακυρώθηκε από τους κριτές.

x
Send this to a friend