Έτσι θα διαλέξεις τη δίαιτα που σου ταιριάζει

Ποια δίαιτα να διαλέξω; Θα μπορέσω να την κρατήσω; Θα με βοηθήσει να χάσω βάρος; Και αν περιέχει φαγητά που δεν τρώω θα ταιριάζει για εμένα; Θα κρατήσω το βάρος αφού το χάσω;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν σε οποιονδήποτε σκέφτεται να ξεκινήσει μία δίαιτα για απώλεια βάρους. Τι διαιτολόγιο και είδος δίαιτας θα ταιριάζει σε αυτόν/αυτήν.

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 16 λόγοι για τους οποίους αποτυγχάνει μια δίαιτα

Τι μας δυσκολεύει να πάρουμε την σωστή απόφαση για το διαιτολόγιο μας;

Και έρχονται να δυσκολέψουν την απόφαση αυτή, οι πολλές πληροφορίες που υπάρχουν πλέον διαθέσιμες στο internet, στα social media, στα περιοδικά κ.α. με προτεινόμενες δίαιτες, ημερήσια διαιτολόγια, την διατροφή των διάσημων κτλ.

Πολλές φορές, μπορεί αυτή η επιλογή να γίνει με μοναδικό γνώμονα το πόσα κιλά κατάφερε να χάσει κάποιος άλλος, φίλος, συγγενής, δημόσιο πρόσωπο, και την εμπειρία που είχε εκείνος με την απώλεια βάρους.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Κάτι που λειτούργησε σε έναν φίλο ή συγγενή δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργήσει και σε εμάς τους ίδιους. Για να είναι πετυχημένη μία δίαιτα πρέπει να «ακουμπάει» ακριβώς πάνω στις ανάγκες του εκάστοτε διαιτώμενου.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το ίδιο και οι ανάγκες του οργανισμού του. Ακόμα και όταν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, χωρίς να υπάρχει κάποιο κλινικό υπόβαθρο, η δίαιτα που βοήθησε κάποιον άλλον να αδυνατήσει μπορεί να μην λειτουργήσει για τον ίδιο. Μπορεί:

 • οι θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός του να είναι διαφορετικές
 • να μην έχει το χρονικό περιθώριο να ακολουθήσει τα γεύματα όπως είναι δομημένα μέσα στην ημέρα
 • να μην ξέρει ή να μην έχει το χρόνο να μαγειρέψει τα φαγητά που περιέχει η δίαιτα
 • τα γεύματα αυτά να μην μπορούν να συνδυαστούν με εκείνα που τρώει η υπόλοιπη οικογένεια και έτσι να δημιουργείται αναστάτωση στο σπίτι κατά την μαγειρική διαδικασία κ.α.

Όταν λοιπόν η επιλογή του τύπου δίαιτας γίνεται μόνο βάση αποτελέσματος και δημιουργεί προβλήματα, όπως π.χ. όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, τότε είναι μία δίαιτα που δεν θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα.

Μπορεί να έχει αποτέλεσμα βραχυχρόνιο και στην αρχή να χαθεί το επιπλέον βάρος. Δεν θα έχει όμως μακροχρόνιο αποτέλεσμα, που είναι και εν τέλει το ζητούμενο.

Πώς ο/η διαιτολόγος θα σου προτείνει τη δίαιτα που θα ακολουθήσεις;

Η σωστή για τον καθένα δίαιτα είναι αυτή που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μακροχρόνια χωρίς να πιέζεται, να κουράζεται ή να στερείται. Ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος για να εκδώσει ένα διατροφικό πλάνο θα συζητήσει με τον διαιτώμενο και θα λάβει υπόψη του τα εξής:

Ξεκινάς Δίαιτα; 9 Παγίδες που πρέπει να ξεπεράσεις!

 1. Ιατρικό ιστορικό
 2. Φαρμακευτική αγωγή
 3. Διατροφικό ιστορικό
 4. Βάρος-ύψος-ηλικία-φύλο
 5. Άσκηση
 6. Σύσταση σώματος
 7. Διατροφικός στόχος
 8. Καθημερινό πρόγραμμα
 9. Πρόγραμμα εργασίας
 10. Ελεύθερος χρόνος
 11. Πρόγραμμα ύπνου
 12. Προηγούμενες προσπάθειες δίαιτας
 13. Μαγειρικές ικανότητες
 14. Γευστικές προτιμήσεις
 15. Οικογενειακό περιβάλλον και γεύματα
 16. Θρησκευτικές πεποιθήσεις(π.χ. νηστεία κτλ.) και κουλτούρα
 17. Οικονομικές δυνατότητες
 18. Ψυχολογία

Με αυτόν τον τρόπο εκδίδεται ένα διατροφικό πλάνο εξατομικευμένο και εξειδικευμένο για τον εκάστοτε διαιτώμενο, το οποίο και εξελίσσεται ανάλογα με την πορεία του και τον στόχο του, του δίνει ευελιξία μέσα στην ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες του καθημερινού του προγράμματος και τον ικανοποιεί και στις γευστικές του προτιμήσεις.

Μέσα από την διαδικασία αυτή, ο διαιτώμενος «εκπαιδεύεται» διατροφικά  από τον διαιτολόγο ώστε να μπορεί να κρατήσει εφόρου ζωής καλές ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, ακόμα και αφού καταφέρει τον στόχο του, ακόμα και χωρίς την καθοδήγηση του ίδιου αφού ολοκληρωθεί η παρέμβαση.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η απόφαση για το ποια δίαιτα θα διαλέξουμε πρέπει να γίνεται μόνο με βάση την καθημερινότητα μας και αν μπορεί να συμβαδίσει με αυτή ώστε να μπορούμε να καταφέρουμε τους διατροφικούς μας στόχους, να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες εφόρου ζωής και να διατηρήσουμε ένα σταθερό υγιές σωματικό βάρος.

Και ο πλέον ειδικός για να μας καθοδηγήσει σε αυτή την διαδικασία και να μας δώσει τα σωστά εφόδια είναι ο διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Διαβάστε επίσης: Γιατί μια δίαιτα δεν “λειτουργεί” το ίδιο σε όλους;

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που είναι καλό να αποφεύγουμε όταν έχουμε άδειο στομάχι!

Τι δεν πρέπει να τρως όταν το στομάχι σου είναι τελείως άδειο!

Υπάρχουν κάποιες τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγεις όταν το στομάχι σου είναι άδειο. Κάποιες προκαλούν απλά ενόχληση και άλλες λίγο πιο σοβαρές διαταραχές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να γνωρίζουμε τι μας πειράζει, ειδικά όταν φεύγουμε από το σπίτι για δουλειά ή για μια αθλητική δραστηριότητα.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές και γιατί δεν πρέπει να τις καταναλώνουμε με άδειο το στομάχι!

Μπανάνες

Μπορεί να είναι γευστικές και να κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό μας ωστόσο αν φάμε μια μπανάνα με άδειο στομάχι τα επίπεδα μαγνήσιου στον οργανισμό αυξάνονται δυσανάλογα και αυτό με τη σειρά του προκαλεί ανισορροπίες στα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Φυσικά αυτό δεν ισχύει αν έχεις τρέξει αρκετά χιλιόμετρα, αφού σε αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι τόσο το μαγνήσιο όσο και το κάλιο της μπανάνας η οποία είναι το φρούτο του δρομέα.

Τσάι και καφές

Ο καφές και το πράσινο τσάι περιέχουν πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά και ίσως να αποτελούν το κλειδί για την μακροζωία! Υπάρχει όμως ένα αλλά, το τσάι και ο καφές περιέχουν σημαντικές ποσότητες οξέων που μπορεί να επηρεάσουν τα τοιχώματα του στομάχου όταν δεν έχουμε φάει. Δεν ισχύει το ίδιο για όλους τους ανθρώπους. Αλλά γενικότερα προσέξτε το.

Πικάντικα φαγητά

Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στις πικάντικες γεύσεις! Όταν τις τρώμε, όμως, με άδειο στομάχι, οι ισορροπίες των οξέων αλλάζουν και μπορεί να προκληθεί κάποια αντίδραση στα τοιχώματα- τις περισσότερες φορές κράμπες.

Αναψυκτικά

Το ανθρακικό μπορεί να αντιδράσει με τα οξέα του στομάχου και να προκαλέσει ναυτία ή καούρα. Γενικώς η ζάχαρη με το ανθρακικό δεν έχει καλές συνέπειες στο στομάχι μας, ειδικά όταν αυτό είναι άδειο.

Ντομάτες

Τα οξέα που περιέχουν οι ντομάτες μπορεί να αναμειχθούν με τα φυσικά οξέα του στομάχου αυξάνοντας την πιθανότητα συσσώρευσης αλατιού στους ιστούς. Γενικότερα οι ντομάτες μπορούν να προκαλέσουν την κίνηση των λίθων, ενώ οι λιαστές μπορούν να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά. Γενικώς η ντομάτα, ενώ είναι εξαιρετική τροφή με πλούσιες ιδιότητες, δεν πρέπει να καταναλώνεται με άδειο στομάχι, ειδικά από κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Καθημερινές συνήθειες που δεν ξέρετε ότι καταστρέφουν τον μεταβολισμό σας

Όσο μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι ο μεταβολισμός σας γίνεται όλο και πιο αργός. Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Public Health Nutrition», η γήρανση σχετίζεται με την προοδευτική μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού.

Ταυτόχρονα, πολλές καθημερινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν τους ρυθμούς του μεταβολισμού μας ακόμη περισσότερο.

Παρ’ όλα αυτά δεν χρειάζεται να αποδεχθείτε αυτή την πραγματικότητα και να μην παλέψετε για να αλλάξει. Κόψτε τις παρακάτω συνήθειες και θα δείτε τον μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας σας να βελτιώνονται.

Η παράλειψη του πρωινού

Η κατανάλωση θρεπτικού πρωινού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Επειδή ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, το φαγητό μπορεί να τον πυροδοτήσει και να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush, «όταν τρώτε πρωινό, λέτε στο σώμα σας ότι υπάρχουν πολλές θερμίδες που πρέπει να έχετε για την ημέρα. Όταν παραλείπετε το πρωινό, το μήνυμα που παίρνει το σώμα σας είναι ότι πρέπει να διατηρήσει και όχι να κάψει τυχόν εισερχόμενες θερμίδες».

Γιατί έχει… φρενάρει ο μεταβολισμός σας;

Το να τρώτε λάθος πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και δεν πρέπει να το υποτιμάτε. Μην τρώτε απλά ένα ντόνατ ή κάτι αντίστοιχα φτωχό. Επιλέξτε κάτι με πλήρη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες όπως τα αυγά, το γιαούρτι ή η φρυγανιά ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο.

Η υπερβολική καθιστική ζωή

Αν κάνετε καθιστική δουλειά και πηγαίνετε στη δουλειά σας με αμάξι τότε κινδυνεύετε να οδηγηθείτε σε μια ιδιαιτέρως καθιστική ρουτίνα, γεγονός που σημαίνει ότι ο μεταβολισμός σας μπορεί να υποφέρει. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου «το να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα επιβραδύνει τον μεταβολισμό, ο οποίος επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και να διασπά το σωματικό λίπος».

Δεν πίνετε πολύ νερό

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περίπου 2 ποτηριών νερού αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό κατά 30%. Θα πρέπει λοιπόν να πίνετε νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και το πρόσθετο όφελος από αυτό είναι ένας ενισχυμένος μεταβολισμός.

Κοιμάστε σε υπερβολικά ζεστό περιβάλλον

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το να κοιμάστε σε ένα δροσερό δωμάτιο -είτε αφήνετε τον κλιματισμό να λειτουργεί το καλοκαίρι είτε μειώνετε τη θερμότητα πριν κοιμηθείτε το χειμώνα- θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα του λεγόμενου καφέ λίπους, το οποίο καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα. Η ιδανική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την έρευνα αυτή είναι οι 19ºC.

Τα oκτώ SOS για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας

Δεν κοιμάστε αρκετά

Ένας κακός βραδινός ύπνος είναι αρκετός για να σας αφήσει νωθρούς, γεγονός που κάνει πιο πιθανό το να φάτε υπερβολικά. Αν μαζευτούν αρκετές τέτοιες νύχτες στη σειρά – ή εν γένει μια ζωή με ανεπαρκή ύπνο – η επιστήμη δείχνει ότι μπορεί να ακολουθήσει μειωμένος μεταβολισμός και ορμονικές ανισορροπίες.

Διαβάστε επίσης: Έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός μου;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend