Δρομέας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Μια… θεϊκή ιστορία απαντά το ερώτημα

Δρομέας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Μια… θεϊκή ιστορία απαντά το ερώτημα

Οι άνθρωποι έχουμε σώμα που είναι φτιαγμένο για το τρέξιμο ή είμαστε όντα που αψηφίσαμε τους φυσικούς μας περιορισμούς για να μπορούμε να τρέχουμε;

Πρόσφατα, ο αθλητικός αρθογράφος Τζον Κάρολ έγραψε ένα χιουμοριστικό σκετσάκι προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.

Το runnfun μετέφρασε το εν λόγω μίνι σενάριο και σας το παρουσιάζει. Εσείς μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας…

Σκηνή 1:

Ο Δημιουργικός Διευθυντής (ΔΔ) βρίσκεται στο γραφείο του, έχοντας κατά νου κάποια σχέδια. Ο Τέρι, ο επικεφαλής σχεδιαστής του, εκφράζει κάποιες ιδέες του.

Τέρι: Γεια σου ΔΔ, μπορώ να έχω ένα λεπτό; Θέλω να σου πω μερικές ιδέες.

ΔΔ: Φυσικά. Πέρασε μέσα.

Τέρι: Τέλεια. Πρόκειται για τους ανθρώπους.

ΔΔ: Τους έχω σχεδόν τελειώσει. Τι θες να μου πεις για αυτούς.

Τέρι: Σκέφτομαι. Γιατί δεν τους κάνουμε δρομείς;

ΔΔ: Τι εννοείς;

Τέρι: Σχεδιάσέ τους έτσι ώστε να μπορούν να τρέξουν, όπως και τα άλλα θηλαστικά. Ξέρεις, όπως τα… τσιτα.

ΔΔ: Τσιτάχ. Με ένα «χ» στο τέλος.

Τέρι: Τσιτάχ. Μα τι περίεργα ονόματα έχεις δώσει. Τέλος πάντων, γιατί να μην σχεδιάσουμε τους ανθρώπους έτσι ώστε να μπορούν να τρέξουν;

ΔΔ: Δεν ξέρω, Τέρι. Τους δώσαμε μυαλό -σε ορισμένους από αυτούς- και πρόκειται να εφεύρουν αυτοκίνητα και αεροπλάνα και μηχανάκια οπότε κανείς δεν θα θέλει να τρέξει.

Τέρι: Γιατί όμως να μην τους δώσουμε την επιλογή;

Ο ΔΔ χαϊδεύει τη γενειάδα του και σκέφτεται.

ΔΔ: Υποθέτω ότι θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε Ελεύθερη Βούληση.

Τέρι: Πρέπει σίγουρα να το ονομάσουμε έτσι.

ΔΔ: Τι προτείνεις; Πες μου λεπτομέρειες. Δεν θέλω να τους το καταστήσω πολύ εύκολο.

Τέρι: Ας τους δώσουμε λιγότερα πόδια.

ΔΔ: Καλά το πας. Τρία;

Τέρι: Δύο.

ΔΔ: Γι ‘αυτό σε προσέλαβα Τέρι. Για αυτές τις ιδέες; Τι άλλο σκέφτεσαι;

Τέρι: Λοιπόν, ας δούμε τον σχεδιασμό τους. Τι είναι αυτό;

ΔΔ: Αυτός είναι ένας τένοντας. Οι Έλληνες θα τον ονομάσουν έτσι.

Τέρι: Φαίνεται αρκετά δυνατός.

ΔΔ: Καταλαβαίνω που το πας. Θα το μετατρέψουμε σε μια έντονη παροχή αίματος και έτσι θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να θεραπεύεται όταν το τραυματίζουν.

Τέρι: Είσαι πολύ κακός.

ΔΔ: Ναι, δεν είμαι;

Τέρι: Και τι είναι αυτά; Μοιάζουν περίεργα.

ΔΔ: Αυτά τα αποκαλώ γλουτούς.

Τέρι: Γλουτούς; Να ένα ακόμα περίεργο όνομα. Και σε τι χρησιμεύουν;

ΔΔ: Είναι μεγάλοι, ισχυροί μύες. Τώρα που το σκέφτομαι, θα είναι υπέροχοι για το τρέξιμο. Όμως θα είναι επίσης χρήσιμοι και για να κάθονται πάνω τους. Απίστευτα άνετοι, σαν βελούδο. Και οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφασίσουν τι προτιμούν. Τρέξιμο ή αραλίκι;

Τέρι: Ξέρεις ήδη τι θα επιλέξουν, έτσι δεν είναι;

ΔΔ: Και βέβαια.

Τέρι: Τόσο πολλή Ελεύθερη Βούληση τους έχεις δώσει, ε;
(Γέλια)

5 ερωτήματα για το ανθρώπινο σώμα που δεν έχουν απαντηθεί

ΔΔ: Καλό. Είμαι τύπος που του αρέσει να κοιτάει την μεγάλη εικόνα. Γι’ αυτό και δίνω βάση στις λεπτομέρειες.

Τέρι: Τι γίνεται με τα πόδια;

ΔΔ: Τι γίνεται με αυτά;

Τέρι: Φαίνονται πολύ… αποτελεσματικά. Μήπως να τους βάλουμε μικροσκοπικά οστά; Για να τους πηγαίνουν όλα στραβά.

ΔΔ: Εξαιρετικό. Και γαργαλητά. Ας τα κάνουμε να γαργαλιούνται.

Τέρι: Ξεκαρδιστική ιδέα.
(Γέλια)

ΔΔ: Έχω άλλη μια ιδέα. Ρίξε μια ματιά.

Τέρι: Τι είναι αυτά;

ΔΔ: Είναι φρύδια. Κρατούν τον ιδρώτα μακριά από τα μάτια.

Τέρι: Αλήθεια; Τους το κάνεις πολύ βολικό…

ΔΔ: Όχι, γιατί είναι εντελώς άχρηστα στην πραγματικότητα. Αυτοί οι «δρομείς» δεν θα ξέρουν πού πηγαίνουν. Και βάζω και αλάτι στον ιδρώτα. Διπλός μπελάς! Φαντάσου πόσο ενοχλητικός θα είναι.

Τέρι: Το διασκεδάζεις πολύ, ε;

ΔΔ: Και που να δεις ακόμα. Τι να κάνουμε με τα νύχια;

Τέρι: Με τα νύχια; Μήπως το παρακάνουμε;

ΔΔ: Μα είναι εντελώς άχρηστα στο τρέξιμο τα νύχια. Μεγαλώνουν μόνο και τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Βέβαια, θα τα κόβουν αλλά στη συνέχεια θα μεγαλώνουν ξανά.

Τέρι: Πάω να φάω για μεσημέρι. Νομίζω ότι το παρακάνουμε.

ΔΔ: Ω, έλα. Μόνο ένα ακόμη.

Τέρι: Αρχίζω να μετανιώνω που το ξεκίνησα αυτό. Τι άλλο θες να τους κάνουμε;

ΔΔ: Ενδορφίνες. Θα τους γεμίσω ενδορφίνες. Θα νιώθουν υπέροχα μετά από μια διαδρομή.

Τέρι: Αυτό φαίνεται ωραίο. Αλλά για στάσου. Αυτό δεν θα τους κάνει να θέλουν να το κάνουν ξανά;

ΔΔ: Αυτή είναι η γενική ιδέα. Δεν θα μπορούν να σταματήσουν.

Τέρι: Μπορώ να φύγω τώρα;

ΔΔ: Περίμενε να δεις κάτι ακόμα. Ρίξε μια ματιά σε αυτό. Το ονομάζω πλατυποδία! Που πας;

Διαβάστε ακόμα: 5 ερωτήματα για το ανθρώπινο σώμα που δεν έχουν απαντηθεί

Previous ArticleNext Article

Οι εγγραφές για το Kallithea Half Marathon και το Kallithea Night Run 2020 άνοιξαν!

Ο 2ος Ημιμαραθώνιος Καλλιθέας, που διοργανώνεται από τον Φιλαθλητικό Σύλλογο  Καλλιθέας με τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έρχεται για 2η συνεχή χρονιά την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 με μία μοναδικής ομορφιάς διαδρομή δίπλα στη θάλασσα, που περνά από τον περιβάλλοντα χώρο του ΚΠΙΣΝ αλλά και την Πλατεία Νερού με την Εσπλανάδα της Καλλιθέας.

Εκτός από τα 21 km και τα 5 km φέτος προστίθεται και η διαδρομή των 10 km!!! Τη φετινή χρονιά εξαιτίας της πανδημίας δεν θα υπάρχει ο παιδικός αγώνας του 1 km.

Ο αγαπημένος μας νυχτερινός αγώνας, Kallithea Night Run, θα πραγματοποιηθεί για 5η συνεχή χρονιά το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020!

Πρέσβειρα και του φετινού μας αγώνα θα είναι η σπουδαία Ελληνίδα Πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο, Κέλλυ Λουφάκη!

Η κεντρική λεωφόρος της Καλλιθέας, Ελ. Βενιζέλου (Θησέως), φωτίζεται από τους ειδικούς φακούς με τους οποίους τρέχουν οι δρομείς κατά μήκος της διαδρομής προσφέροντας, έτσι, ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Σας περιμένουμε και φέτος στις αγωνιστικές διαδρομές των 2,5 km, 5 km και 10 km να τρέξουμε και να φωτίσουμε την Καλλιθέα!!!

Να τονίσουμε ότι ιδιαιτέρως σημαντικό κομμάτι όλων των δρομικών μας αγώνων είναι και ο φιλανθρωπικός τους χαρακτήρας, μιας και μέρος των εσόδων διατίθεται για την ενίσχυση κοινωνικών και φιλανθρωπικών σκοπών αλλά και η συνεργασία μας με το «Όραμα Ελπίδας».

Όλες οι διοργανώσεις τελούν υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας, της Περιφέρειας Αττικής, του ΣΕΓΑΣ, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και εντάσσονται στις δράσεις του BeActive Hellas.

Ο Φιλαθλητικός Σύλλογος διαβεβαιώνει τους δρομείς ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια, τηρώντας φυσικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχει ορίσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ο ΣΕΓΑΣ εξαιτίας της πανδημίας.

Εγγραφές-πληροφορίες:

www.kallitheahalf.gr

www.kallitheanightrun.gr

Σας περιμένουμε να τρέξουμε παρέα με ασφάλεια στους αγαπημένους μας δρομικούς αγώνες!

Πόσο χρήσιμη είναι η προπόνηση με ελλειπτικό για τους δρομείς;

Να ξεκινήσουμε από μια αλήθεια. Οι περισσότεροι δρομείς, δεν το συμπαθούν ιδιαίτερα. Αν τους ρωτήσεις θα σου πουν απλά και λαϊκά ότι το ελλειπτικό είναι… γιαλαντζί τρέξιμο. Ως ένα βαθμό θα συμφωνήσουμε μαζί τους, ωστόσο, η σωστή χρήση του ελλειπτικού μηχανήματος μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική επιλογή προπόνησης.

Η συγκεκριμένη προπόνηση συγκεντρώνει καρδιαγγειακά οφέλη παρόμοια με αυτά που απολαμβάνουν όσοι τρέχουν, αλλά αποφεύγει τον αντίκτυπο στους μύες και τους αρθρώσεις.

Για τους δρομείς, η χρήση ενός ελλειπτικού εκπαιδευτή είναι μια επιλογή προπόνησης που στην ουσία συμπληρώνει το τρέξιμο, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση ενός τραυματισμού.

Πόνοι και προπόνηση

Το ελλειπτικό κάνει τον αθλούμενο να χρησιμοποιεί πολλούς από τους ίδιους μύες με το τρέξιμο. Για τους έμπειρους δρομείς και ειδικά γι αυτούς των μεγάλων αποστάσεων, η χρήση ελλειπτικού μπορεί να χρησιμεύσει ως ανάπαυλα από τις μεγάλες επιπτώσεις που έχει στο σώμα και τις αρθρώσεις το τρέξιμο. Περιστασιακά η χρήση του ελλειπτικού μπορεί να σε κρατήσει εντός ρυθμού όταν πονάς και δεν μπορείς να τρέξεις πολλά χιλιόμετρα στο δρόμο, εξαιτίας κάποιου πόνου.

Τρέξιμο: Ποιο είναι το καταλληλότερο έδαφος για τις αρθρώσεις

Χαρακτηριστικά

Το ελλειπτικό έχει μεταβαλλόμενα επίπεδα αντίστασης, παρόμοια με τα σταθερά ποδήλατα. Ορισμένες μηχανές έχουν ρυθμιζόμενη ράμπα κλίσης, επιτρέποντας στον χρήστη να αυξήσει την κλίση, κάνοντας την κίνηση της άσκησης παρόμοια με την πεζοπορία ή το τρέξιμο σε ανηφόρα και παρέχοντας διαφορές στις προπονήσεις και τους μυς που χρησιμοποιούνται. Επιπλέον, οι ελλειπτικοί εκπαιδευτές μπορούν να μετακινούνται προς τα πίσω για να δουλεύουν διαφορετικό σύνολο μυών. Πολλές ελλειπτικές μηχανές έχουν επίσης λαβές που μετακινούνται εμπρός και πίσω. με το να πιάσει αυτές τις λαβές, ο χρήστης εμπλέκει τους ανώτερους μυς του σώματος, όπως στο σκι αντοχής. Άρα, όπως και η κολύμβηση, η προπόνηση με ελλειπτικό μπορεί να βοηθήσει έναν δρομέα.

Οφέλη

Χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια για να τρέξει κανείς στο ελλειπτικό σε σχέση με τον τρέξιμο στο δρόμο ή ακόμα και στον διάδρομο, επειδή ο χρήστης δεν κινεί το δικό του σωματικό βάρος προς τα εμπρός στο διάστημα ούτε υπομένει επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση στο έδαφος.

Έτσι θα γυμνάσετε (και) τους κοιλιακούς σας πάνω στον διάδρομο

Παρόλα αυτά, για να επιτευχθεί μια ισοδύναμη με τα τρέχοντα χιλιόμετρα, γενικά προσθέστε περισσότερο χρόνο στην ελλειπτική προπόνηση. Για παράδειγμα, εάν ένας δρομέας συνήθως έχει 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο έξω, μπορεί να χρησιμοποιήσει 6 λεπτά ανά χιλιόμετρο ως “ρυθμό” για το ελλειπτικό και πολλαπλασιάσει με τον αριθμό των χιλιομέτρων που θα ήθελε να “τρέξει”. 6 λεπτά x 5 χιλιόμετρα = 34 λεπτά. Στο δρόμο θα έκανε 25 λεπτά, άρα στο ελλειπτικό θα κάνει 9 λεπτά παραπάνω.

Το ελλειπτικό η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα παρεξηγημένο μηχάνημα ανάμεσα στους δρομείς, ωστόσο, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να μας δώσει αφενός ποικιλία στην προπόνηση και αφετέρου τη δυνατότητα να προπόνηθούμε τόσο όταν είμαστε τραυματίες ή όταν πονάμε λόγω της μεγάλης καταπόνησης.

Διαβάστε ακόμα: Circuit Training: Προπόνηση για δρομείς με πολλαπλά οφέλη

x
Send this to a friend