Τρεις ύπουλες διατροφικές “παγίδες” και πως θα τις αποφύγετε

Τρεις ύπουλες διατροφικές "παγίδες" και πως θα τις αποφύγετε

Είτε θέλετε απλά να αδυνατίσετε, είτε να ανέβετε επίπεδο και να χτίσετε τους μύες σας, υπάρχουν ορισμένες διατροφικές “παγίδες”, στις οποίες χωρίς να το γνωρίζετε πέφτετε μέσα και είναι η βασική αιτία που δεν πετυχαίνετε τους στόχους σας.

Tο fitness είναι 80% διατροφή και 20% προπόνηση αν θέλετε να επιτύχετε τους στόχους σας. Δεν μπορείτε να αντικαταστείσετε μια φτωχή διατροφή με την προπόνηση και οι θερμίδες πάντα θα σας κυνηγούν, ακόμη και αν δεν θέλετε να το αναγνωρίσετε.

Ωστόσο, οι εταιρείες έχουν γίνει αρκετά έξυπνες και έχουν καταλήξει σε κάποιους μοναδικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσουν το εμπορικό τους σήμα και να προωθήσουν προϊόντα στην αγορά που προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές και δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους ύπουλους τρόπους που οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν αλλάξει τις ετικέτες τους για να βελτιώσουν το μάρκετινγκ τους, ενώ θα εξετάσουμε επίσης μερικές απλές διατροφικές συμβουλές για να αναμορφώσουμε το φαγητό σας και να βελτιώσουμε τη σωματική σας σύσταση.

1. Προϊόντα με μηδέν θερμίδες

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όροι: «Μηδέν», «Χωρίς», «Ασήμαντη Πηγή», «Διατροφικά Ασήμαντη Πηγή» μπορούν να εφαρμοστούν στα προϊόντα με λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα. Σίγουρα έχετε δει πολλά από αυτά τα «χωρίς θερμίδες» προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων και αναρωτιέστε πώς θα μπορούσατε να φάτε κάτι που είναι πραγματικά νόστιμο με μηδενικές θερμίδες.

Λοιπόν η αλήθεια είναι, εξακολουθούν να έχουν θερμίδες. Όμως πολλές εταιρείες στρογγυλεύουν τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά προκειμένου να συμμορφωθούν με ορισμένες οδηγίες της FDA, καθιστώντας το προϊόν τους πιο ελκυστικό για κατανάλωση.

Πάρτε ορισμένες μάρκες αρωματισμένου νερού για παράδειγμα – η ετικέτα αναφέρει «καθόλου θερμίδες», αλλά ακόμα υπάρχουν 7 γρ. υδατάνθρακες ανά μερίδα. Τα 7 γρ. υδατάνθρακες έχουν όμως 4 θερμίδες ανά γραμμάριο δηλαδή 28 θερμίδες ανά μερίδα x 2,5 μερίδες ανά εμπορευματοκιβώτιο = 70 θερμίδες ένα μπουκάλι. Μεγάλο νούμερο για μηδέν θερμίδες ε;

Εάν μετράτε τις θερμίδες για να διατηρήσετε το έλλειμμα και να χάσετε λίπος, αλλά χρησιμοποιείτε μια ποικιλία από προϊόντα «μηδέν θερμίδων», καλό είναι να ελέγξετε διπλά την ετικέτα προτού καταναλώσετε πολλαπλές φιάλες ανά ημέρα.

Συμπέρασμα: Η καλύτερη σας επιλογή θα είναι πάντα τα πλήρη τρόφιμα και το νερό, αλλά όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, θα πρέπει να υπάρχει μέτρο όταν καταναλώνονται αυτά τα είδη προϊόντων.

2. Παραμελείτε τις διατροφικές ετικέτες

Όπως έχουμε αναφέρει στο πρώτο σημείο, οι κατευθυντήριες γραμμές της FDA είναι πολύ επιεικής και επιτρέπουν την στρογγυλοποίηση, προκειμένου να ενισχυθεί η έφεση του προϊόντος και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καταναλωτή. Τα τρανς λιπαρά εμπίπτουν επίσης σε αυτή την κατηγορία και η FDA έκρινε «σκόπιμο» να στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, αν κάθε ατομική μερίδα του προϊόντος περιέχει λιγότερο από 0.5γρ. Οι κατασκευαστές επωφελούνται από αυτούς τους νόμους επισήμανσης και προωθούν τα προϊόντα τους με τον όρο «χωρίς τρανς λιπαρά».

Έτσι, πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα τρόφιμο έχει πράγματι τρανς λιπαρά σε μία μόνο μερίδα; Αναζητήστε τις λέξεις «μερικώς» ή «πλήρως υδρογονωμένο» στην ετικέτα των συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι οι δέσμες των λιπαρών οξέων έχουν επιστημονικά τροποποιηθεί με την προσθήκη μίας επιπλέον δέσμης υδρογόνου, η οποία αλλάζει τη σταθερότητα του μορίου γλυκερόλης.

Έτσι, για παράδειγμα, παίρνοντας ένα σακουλάκι κρουτόν από το μπακάλικο μπορεί να αναγράφει στην ετικέτα: κάθε μερίδα (5 κρουτόν) περιέχει 0,5 γρ τρανς λιπαρά. Αυτό ισοδυναμεί με 10γρ τρανς λιπαρών για το σύνολο της συσκευασίας και τα περισσότερα άτομα θα πρέπει να πιεστούν σκληρά για να χρησιμοποιήσουν μόνο 5 κρουτόν στη σαλάτα τους. Αυτό είναι σίγουρα ένα διατροφικά σημαντικό ποσό τρανς λιπαρών, παρά τα όσα κρίνει η FDA «κατάλληλα».

Συμπέρασμα: Οι κατασκευαστές είναι ύπουλοι και οι περισσότεροι δεν έχουν στόχους fitness στο μυαλό τους όταν κατασκευάζουν τα προϊόντα τους έτσι καταφεύγουν σε φθηνά πρόσθετα και οικονομικά αποτελεσματικές μεθόδους για να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους. Διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες είναι μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που μπορείτε να αναπτύξετε για να πετύχετε τους στόχους σας και να εξασφαλίσετε την πλήρη υγεία και ευεξία.

3. Μαγειρεύετε με το λανθασμένο είδος λαδιού

Το φυτικό έλαιο είναι χωρίς αμφιβολία το πιο ευρέως χρησιμοποιημένο λάδι αυτές τις μέρες. Τα πάντα, από το ηλιέλαιο μέχρι το καλαμποκέλαιο, το βαμβακέλαιο, κτλ. Όμως, έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς το καλαμπόκι θα μπορούσε να γίνει μια πηγή λίπους θεωρώντας ότι είναι υδατάνθρακας από τη φύση του;

Τα φυτικά έλαια είναι από τα χειρότερα λίπη που μπορείτε να βάλετε στο σώμα σας. Υφίστανται μια πολύπλοκη αποστείρωση, απογύμνωση και  διαδικασία λεύκανσης και στη συνέχεια τα τεχνητά υδρογωνοποιημένα ισομερή εισάγονται για να αυξήσουν την διάρκεια ζωής και τα αποτελέσματα τηγανίσματος.

Επίσης, τα περισσότερα φυτικά έλαια περιέχουν μία πολύ λοξή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη σειρά από άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της συστημικής φλεγμονής. Η τυπική αμερικανική διατροφή έχει ήδη μια εξαιρετικά δυσανάλογη αναλογία των ωμέγα-3 προς ωμέγα-6, τόσο υψηλή όσο 1:20 σε ορισμένες περιπτώσεις! Έτσι, η αύξηση της πρόσληψης των ωμέγα-6 από τα φυτικά έλαια δημιουργεί μόνο περισσότερα προβλήματα και μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή λοιπόν; Να ακολουθείτε πάντα το σύνθημα: «Η φύση δεν δημιουργεί κακά λίπη, τα εργοστάσια ναι». Παραμείνετε στις ανεπεξέργαστες πηγές και καταναλώστε μεγάλη ποικιλία λιπαρών για τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου μείγματος και από τα τρία είδη.

Λόγω της διαφορετικής χημικής σύνθεσης των λιπών (κορεσμένα, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα), το καθένα θα οξειδωθεί και θα ταγγιστεί σε διαφορετικές θερμοκρασίες ανάλογα με τον αριθμό των διπλών δεσμών που υπάρχουν στη δομή τους. Τα έχουν πολλαπλούς διπλούς δεσμούς, τα μονοακόρεστα λίπη έχουν ένα διπλό δεσμό, και τα κορεσμένα λίπη περιέχουν μόνο μονούς δεσμούς.

Τι συμβαίνει όταν βάζετε λάδι σε ένα τηγάνι που είναι πάρα πολύ καυτό και αρχίζει να καπνίζει; Το λάδι οξειδώνεται καθώς η δομές του λιπαρού οξέος αποσυντίθενται και το ενδεχόμενο για καρκινογόνο σχηματισμό αυξάνεται δραματικά. Η καλύτερη σας επιλογή είναι να το χύσετε, να πλύνετε την κατσαρόλα και να αρχίσετε από το μηδέν για να αποφύγετε κάθε είδους έκθεσης.

Διαβάστε ακόμα: Εννέα τρόποι για να φάτε υγιεινά χωρίς μεγάλη προσπάθεια

Previous ArticleNext Article

Νερό από τη βρύση η εμφιαλωμένο και γιατί;

Νερό από τη βρύση η εμφιαλωμένο και γιατί;

Tου Παναγιώτη Βαραγιάννη*

Το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος.

Συνήθως, το νερό της βρύσης είναι απολύτως καθαρό και ασφαλές για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι πολύ πιο φθηνό από το εμφιαλωμένο (1.000 φορές ακριβότερο). Ο μύθος του ‘καθαρού’ εμφιαλωμένου νερού, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως διαφημιστικά, αρχίζει σταδιακά να αμφισβητείται (και από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF).

Η συγκέντρωση βενζολίου στο εμφιαλωμένο νερό, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και η ίδια η μόλυνση του νερού από το πλαστικό μπουκάλι, όταν δεν τηρούνται οι βασικές συνθήκες συντήρησης και ασφάλειας, είναι μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του.

Από τι κινδυνεύουμε αν ξαναγεμίζουμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού;

Τι πρέπει να προσέξετε;

Ως καταναλωτές επομένως, μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε νερό της βρύσης, έχοντας κατά νου ότι με αυτή σας την επιλογής ενισχύετε τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

  • Αν πάλι επιλέξετε εμφιαλωμένο νερό, για εσάς ή για τα παιδιά σας, προτιμήστε το φυσικό μεταλλικό νερό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.
  • Αν είστε άτομο με υπέρταση, ή με ανάγκη περιορισμού του νατρίου (λήψη κορτιζόνης, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια) προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Αν είστε αθλητής, προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο.

Γιατί το μεταλλικό νερό αυξάνει τις καύσεις των θερμίδων

Φυσικό μεταλλικό νερό

Καλή επιλογή θεωρείται το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αν είστε άτομο που χρειάζεστε αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου (γυναίκες κυρίως για πρόληψη οστεοπόρωσης), ενώ αντενδείκνυται αν είστε άτομο με πρόβλημα νεφρολιθίασης. Υπάρχει, τέλος, μια πλειάδα νέων τύπων νερού, με ιδιαίτερα ευεργετική σύσταση σε ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο) και ηλεκτρολύτες, που αντιμετωπίζουν γρηγορότερα τη δίψα και που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σας, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν εμφιαλωμένα νερά εμπλουτισμένα με υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιτ. Β και C), προσδίδοντας μια νέα διατροφική διάσταση στο υγρό διαμάντι.

Συμπερασματικά

Σας υπενθυμίζω ότι το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, είναι κοινή περιουσία, κληρονομιά και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, όπως η τροφή και η υγεία. Μπορεί και πρέπει να προσφέρει σε εσάς μόνο ευεξία και ευζωία και παράλληλα βιωσιμότητα στο περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Υπερενυδάτωση: Γιατί όσοι αθλούνται δεν πρέπει να το παρακάνουν με το νερό;


*Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή ενώ σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του ΓΠΑ με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


Έξυπνοι τρόποι για να φάτε τις μπανάνες που έχουν “μαυρίσει”

Κρέμα, pancakes, ενεργειακές μπάρες, μπισκότα, πρωινό με βρώμη, smoothies ακόμα και παγωτό. Δείτε που θα σας κάνουν να λατρέψετε τις πολύ ώριμες μπανάνες και θα σας βάλουν στο… τρυπάκι να δοκιμάσετε καινούρια πράγματα. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Η Μπανάνα είναι αγαπημένο φρούτο για μικρούς και μεγάλους. Υπάρχουν όμως φορές που μας… μένουν και ωριμάζουν περισσότερο από όσο θέλουμε με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τις φάμε με μεγάλη ευχαρίστηση, αν και οι ώριμες μπανάνες κάνουν περισσότερο καλό από τις άγουρες.

Επειδή, όμως τα γούστα, είναι γούστα υπάρχουν τρόποι να μην πάει καμία μπανάνα χαμένη.

Κρέμα 

Χρειάζεστε μερικές ώριμες μπανάνες, ένα ψυγείο και ένα κουτάλι. Απλό; Όσο το ακούτε. Κόβετε τις μπανάνες σε κομμάτια, τις βάζετε δύο ώρες στην κατάψυξή, στη συνέχεια τις βγάζετε και τις πολτοποιείτε για περίπου 5 λεπτά στο μπλέντερ ή το μούλτι. Προσθέτετε βανίλια ή κακάο σε σκόνη και έτοιμο το επιδόρπιο. Το τρώτε αμέσως μετά το χτύπημα ή το βάζετε για λίγα λεπτά πίσω στην κατάψυξη.

Pancakes

Όσοι το σκέφτεστε, δοκιμάστε το και θα δείτε ότι θα γίνει μια από τις αγαπημένες σας συνήθειες. Χρειάζεστε 2 αυγά και μία μπανάνα χτυπημένα στο μούλτι. Σε αντικολλητικό τηγανάκι ρίχνετε το μίγμα σε μικρές δόσεις. Μόλις πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα το γυρνάτε και ψήνετε για ακόμα ένα λεπτό. Σερβίρετε με φρέσκα φρούτα, σιρόπι, μέλι, πραλίνα φουντουκιού ή ότι άλλο θέλετε.

Μπανάνες: Η αθλητική κίτρινη υπερτροφή

Με βρώμη

Όταν ψήνετε μια πολύ ώριμη μπανάνα, γίνεται κρεμώδης και καραμελώνει και αυτόματα μετατρέπεται σε ένα υποκατάστατο της μαύρης ζάχαρης. Βάλτε τη, λοιπόν στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να αρχίσει να λιώνει και ανακατέψτε τη με βρώμη μέσα σε ένα μπολ. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φιστικοβούτυρο, σκόνη κακάο, ή φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

Smoothie

Είναι το No 1 συστατικό για τη δημιουργία smoothies. Όσο πιο ώριμη, τόσο το καλύτερο. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή: Ανακατέψτε μια παγωμένη μπανάνα με 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας. Προσθέστε ¾ φλιτζάνι φράουλες, 1/3 φλιτζάνι ανανά, ½ φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι, ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφού σερβίρετε στο ποτήρι, ρίξτε λίγο ινδοκάρυδο. Σούπερ…

Παγωτό

Για μια σοκολατένια απόλαυση. Συνδυάστε τρεις μπανάνες, 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας, 4 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο, εκχύλισμα βανίλιας (1 κουταλάκι του γλυκού) και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπλέντερ. Ρίχνουμε σε ειδικές φόρμες ή ψηλά λεπτά ποτηράκια και βάζουμε μέσα ένα ξύλινο ραβδάκι. Παγώνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Γιατί οι “μαυρισμένες” μπανάνες είναι πιο υγιεινές

Μπισκότα

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Λιώστε μια ώριμη μπανάνα, και στη συνέχεια αναμείξτε με φυστικοβούτυρο ¼ του φλιτζανιού. Προσθέστε ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, 3 κουταλιές της σούπας σταφίδες, και μια πρέζα ή δύο αλάτι.  Φτιάχνετε μπαλάκια τα οποία πιέζεται με την παλάμη σας για να γίνουν πλακέ στο ταψάκι. Ψήνετε για περίπου 15 λεπτά. Κρατάνε περίπου μία εβδομάδα σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο. Ένα σνακ για όλες τις ώρες.

Μπάρες

Ανακατέψτε 1 ½ φλιτζάνι πουρέ μπανάνας, ¼ φλιτζάνι λιναρόσπορο, ½ φλιτζάνι καρύδια, ½ φλιτζάνι νερό και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπολ. Μόλις το μίγμα ομοιογενοποιηθεί, προσθέστε 3 φλιτζάνια βρώμης. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί, πιέζοντας προς τα κάτω με τα δάχτυλά σας. Ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 έως 30 λεπτά, στη συνέχεια, αφήστε να κρυώσει για άλλα δέκα λεπτά τουμπάροντας το ταψί πάνω σε ένα φύλλο χαρτιού κουζίνας. Το κόβετε σε κομμάτια και το βάζετε ξανά στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά. Αν θέλετε γυρνάτε τα κομμάτια για να γίνουν ομοιόμορφα.

Διαβάστε επίσης: Χαλάνε οι μπανάνες στο ψυγείο; 

x

Send this to a friend