Διατροφή: Οι “παγίδες” που πέφτουμε και παίρνουμε βάρος

Τρεις ύπουλες διατροφικές "παγίδες" και πως θα τις αποφύγετε

Είτε θέλετε απλά να αδυνατίσετε, είτε να ανέβετε επίπεδο και να χτίσετε τους μύες σας, υπάρχουν ορισμένες διατροφικές “παγίδες”, στις οποίες χωρίς να το γνωρίζετε πέφτετε μέσα και είναι η βασική αιτία που δεν πετυχαίνετε τους στόχους σας.

Tο fitness είναι 80% διατροφή και 20% προπόνηση αν θέλετε να επιτύχετε τους στόχους σας. Δεν μπορείτε να αντικαταστείσετε μια φτωχή διατροφή με την προπόνηση και οι θερμίδες πάντα θα σας κυνηγούν, ακόμη και αν δεν θέλετε να το αναγνωρίσετε.

Ωστόσο, οι εταιρείες έχουν γίνει αρκετά έξυπνες και έχουν καταλήξει σε κάποιους μοναδικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσουν το εμπορικό τους σήμα και να προωθήσουν προϊόντα στην αγορά που προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές και δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους ύπουλους τρόπους που οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν αλλάξει τις ετικέτες τους για να βελτιώσουν το μάρκετινγκ τους, ενώ θα εξετάσουμε επίσης μερικές απλές διατροφικές συμβουλές για να αναμορφώσουμε το φαγητό σας και να βελτιώσουμε τη σωματική σας σύσταση.

1. Προϊόντα με μηδέν θερμίδες

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όροι: «Μηδέν», «Χωρίς», «Ασήμαντη Πηγή», «Διατροφικά Ασήμαντη Πηγή» μπορούν να εφαρμοστούν στα προϊόντα με λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα. Σίγουρα έχετε δει πολλά από αυτά τα «χωρίς θερμίδες» προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων και αναρωτιέστε πώς θα μπορούσατε να φάτε κάτι που είναι πραγματικά νόστιμο με μηδενικές θερμίδες.

Λοιπόν η αλήθεια είναι, εξακολουθούν να έχουν θερμίδες. Όμως πολλές εταιρείες στρογγυλεύουν τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά προκειμένου να συμμορφωθούν με ορισμένες οδηγίες της FDA, καθιστώντας το προϊόν τους πιο ελκυστικό για κατανάλωση.

Πάρτε ορισμένες μάρκες αρωματισμένου νερού για παράδειγμα – η ετικέτα αναφέρει «καθόλου θερμίδες», αλλά ακόμα υπάρχουν 7 γρ. υδατάνθρακες ανά μερίδα. Τα 7 γρ. υδατάνθρακες έχουν όμως 4 θερμίδες ανά γραμμάριο δηλαδή 28 θερμίδες ανά μερίδα x 2,5 μερίδες ανά εμπορευματοκιβώτιο = 70 θερμίδες ένα μπουκάλι. Μεγάλο νούμερο για μηδέν θερμίδες ε;

Εάν μετράτε τις θερμίδες για να διατηρήσετε το έλλειμμα και να χάσετε λίπος, αλλά χρησιμοποιείτε μια ποικιλία από προϊόντα «μηδέν θερμίδων», καλό είναι να ελέγξετε διπλά την ετικέτα προτού καταναλώσετε πολλαπλές φιάλες ανά ημέρα.

Συμπέρασμα: Η καλύτερη σας επιλογή θα είναι πάντα τα πλήρη τρόφιμα και το νερό, αλλά όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, θα πρέπει να υπάρχει μέτρο όταν καταναλώνονται αυτά τα είδη προϊόντων.

2. Παραμελείτε τις διατροφικές ετικέτες

Όπως έχουμε αναφέρει στο πρώτο σημείο, οι κατευθυντήριες γραμμές της FDA είναι πολύ επιεικής και επιτρέπουν την στρογγυλοποίηση, προκειμένου να ενισχυθεί η έφεση του προϊόντος και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καταναλωτή. Τα τρανς λιπαρά εμπίπτουν επίσης σε αυτή την κατηγορία και η FDA έκρινε «σκόπιμο» να στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, αν κάθε ατομική μερίδα του προϊόντος περιέχει λιγότερο από 0.5γρ. Οι κατασκευαστές επωφελούνται από αυτούς τους νόμους επισήμανσης και προωθούν τα προϊόντα τους με τον όρο «χωρίς τρανς λιπαρά».

Έτσι, πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα τρόφιμο έχει πράγματι τρανς λιπαρά σε μία μόνο μερίδα; Αναζητήστε τις λέξεις «μερικώς» ή «πλήρως υδρογονωμένο» στην ετικέτα των συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι οι δέσμες των λιπαρών οξέων έχουν επιστημονικά τροποποιηθεί με την προσθήκη μίας επιπλέον δέσμης υδρογόνου, η οποία αλλάζει τη σταθερότητα του μορίου γλυκερόλης.

Έτσι, για παράδειγμα, παίρνοντας ένα σακουλάκι κρουτόν από το μπακάλικο μπορεί να αναγράφει στην ετικέτα: κάθε μερίδα (5 κρουτόν) περιέχει 0,5 γρ τρανς λιπαρά. Αυτό ισοδυναμεί με 10γρ τρανς λιπαρών για το σύνολο της συσκευασίας και τα περισσότερα άτομα θα πρέπει να πιεστούν σκληρά για να χρησιμοποιήσουν μόνο 5 κρουτόν στη σαλάτα τους. Αυτό είναι σίγουρα ένα διατροφικά σημαντικό ποσό τρανς λιπαρών, παρά τα όσα κρίνει η FDA «κατάλληλα».

Συμπέρασμα: Οι κατασκευαστές είναι ύπουλοι και οι περισσότεροι δεν έχουν στόχους fitness στο μυαλό τους όταν κατασκευάζουν τα προϊόντα τους έτσι καταφεύγουν σε φθηνά πρόσθετα και οικονομικά αποτελεσματικές μεθόδους για να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους. Διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες είναι μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που μπορείτε να αναπτύξετε για να πετύχετε τους στόχους σας και να εξασφαλίσετε την πλήρη υγεία και ευεξία.

3. Μαγειρεύετε με το λανθασμένο είδος λαδιού

Το φυτικό έλαιο είναι χωρίς αμφιβολία το πιο ευρέως χρησιμοποιημένο λάδι αυτές τις μέρες. Τα πάντα, από το ηλιέλαιο μέχρι το καλαμποκέλαιο, το βαμβακέλαιο, κτλ. Όμως, έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς το καλαμπόκι θα μπορούσε να γίνει μια πηγή λίπους θεωρώντας ότι είναι υδατάνθρακας από τη φύση του;

Τα φυτικά έλαια είναι από τα χειρότερα λίπη που μπορείτε να βάλετε στο σώμα σας. Υφίστανται μια πολύπλοκη αποστείρωση, απογύμνωση και  διαδικασία λεύκανσης και στη συνέχεια τα τεχνητά υδρογωνοποιημένα ισομερή εισάγονται για να αυξήσουν την διάρκεια ζωής και τα αποτελέσματα τηγανίσματος.

Επίσης, τα περισσότερα φυτικά έλαια περιέχουν μία πολύ λοξή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη σειρά από άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της συστημικής φλεγμονής. Η τυπική αμερικανική διατροφή έχει ήδη μια εξαιρετικά δυσανάλογη αναλογία των ωμέγα-3 προς ωμέγα-6, τόσο υψηλή όσο 1:20 σε ορισμένες περιπτώσεις! Έτσι, η αύξηση της πρόσληψης των ωμέγα-6 από τα φυτικά έλαια δημιουργεί μόνο περισσότερα προβλήματα και μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή λοιπόν; Να ακολουθείτε πάντα το σύνθημα: «Η φύση δεν δημιουργεί κακά λίπη, τα εργοστάσια ναι». Παραμείνετε στις ανεπεξέργαστες πηγές και καταναλώστε μεγάλη ποικιλία λιπαρών για τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου μείγματος και από τα τρία είδη.

Λόγω της διαφορετικής χημικής σύνθεσης των λιπών (κορεσμένα, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα), το καθένα θα οξειδωθεί και θα ταγγιστεί σε διαφορετικές θερμοκρασίες ανάλογα με τον αριθμό των διπλών δεσμών που υπάρχουν στη δομή τους. Τα έχουν πολλαπλούς διπλούς δεσμούς, τα μονοακόρεστα λίπη έχουν ένα διπλό δεσμό, και τα κορεσμένα λίπη περιέχουν μόνο μονούς δεσμούς.

Τι συμβαίνει όταν βάζετε λάδι σε ένα τηγάνι που είναι πάρα πολύ καυτό και αρχίζει να καπνίζει; Το λάδι οξειδώνεται καθώς η δομές του λιπαρού οξέος αποσυντίθενται και το ενδεχόμενο για καρκινογόνο σχηματισμό αυξάνεται δραματικά. Η καλύτερη σας επιλογή είναι να το χύσετε, να πλύνετε την κατσαρόλα και να αρχίσετε από το μηδέν για να αποφύγετε κάθε είδους έκθεσης.

Διαβάστε ακόμα: Εννέα τρόποι για να φάτε υγιεινά χωρίς μεγάλη προσπάθεια

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Μια ντουζίνα λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ περνούν αρκετές ώρες στο γυμναστήριο, δεν καταφέρνουν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι, φτάνουν σε ένα σημείο που “κολλάνε” και γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουν να συνεργάζονται με τον γυμναστή τους, ο οποίος είναι σίγουρο ότι ξέρει καλύτερα.

Ας δούμε όμως μερικά από τα βασικά λάθη που γίνονται:

Επιμονή στο ίδιο πρόγραμμα

Έχετε βρει ένα πρόγραμμα που δεν το βαριέστε και το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Λάθος. Οι γυμναστές συνιστούν να αλλάζετε το πρόγραμμα κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, αλλιώς βρίσκεστε σε μια ρουτίνα που σταματά την παραγωγή αποτελέσματος, καθώς το σώμα χτυπά ταβάνι. Εκτός από την αλλαγή στο πρόγραμμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο άθλημα.

Αντιγράφετε τους… προχωρημένους

Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι. Βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο και αυτό πρέπει να το ξέρετε. Κάντε το πρόγραμμά σας χωρίς να φεύγετε, διαφορετικά κινδυνεύετε ακόμα και με τραυματισμό.

Καθημερινή άσκηση

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Οι μυς σας χρειάζονται ξεκούραση για να αποκατασταθούν και να μη ρουτινιάζουν.

Μιλάτε πολύ

Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος που γίνονται και πολλές γνωριμίες, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός σκοπός. όταν μιλάτε πολύ αφενός χάνετε χρόνο και αφετέρου δεν εκτελείτε σωστά το πρόγραμμά σας. Μην γίνεται ο τουρίστας!

Δεν έχετε στόχο

Πρέπει να βάζετε στόχους, να τους πετυχαίνετε και να βάζετε καινούριους. Αν δεν το κάνετε αυτό στην ουσία γυμνάζεστε χωρίς σκοπό και δεν ξέρετε αν και που μπορείτε να φτάσετε.

Μοναξιές

Το ιδανικό είναι να έχετε παρέα στο γυμναστήριο. Δεν πρόκειται να βαρεθείτε, παρακινείτε ο ένας τον άλλο και βάζετε κοινούς στόχους. Δημιουργείται έτσι ένας άτυπος ανταγωνισμός που στο τέλος της ημέρας κάνει καλό σε όλους.

Δεν κάνετε διαλείμματα

Η υπερβολική τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής, όλη τη χρονιά, πιθανόν θα σας οδηγήσει σε εξάντληση. Αν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πια αποτέλεσμα, κάντε ένα διάλειμμα για 15 μέρες. Έτσι θα ανακάμψει το σώμα και το μυαλό σας, γιατί η πλήξη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

Απογοητεύεστε

Πολλές φορές η προπόνηση δεν μας… βγαίνει. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Ανασκουμπωθείτε και προετοιμαστείτε για την επόμενη φορά.

Μπερδεύετε το μυαλό με το σώμα

Αν και το μυαλό μπορεί να κουραστεί από τη δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το σώμα είναι έτοιμο για άσκηση. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο θα δείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας να ανεβαίνουν και στη συνέχεια να μειώνεται το στρες. Μη το χάνετε…

Γυμνάζεστε κρυωμένος

Δεν πρέπει να το κάνετε για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν θα εξασθενήσει κι άλλο το ανοσοποιητικό σας και θα χειροτερέψετε, ενώ αν έχετε κάποια ίωση θα την μεταδώσετε και στους υπόλοιπους. Επίσης Οι ιογενείς λοιμώξεις δημιουργούν φλεγμονές που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Μείνετε σπίτι μέχρι να ανακάμψετε και να επανέλθετε δριμύτερος.

Δεν κάνετε ζέσταμα

Μην παραλείπετε το ζέσταμα. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το ζέσταμα με την κατάλληλη γυμναστική για κάθε μυ. Η κωπηλασία είναι καλή για το πάνω μέρος του σώματος.

Δεν χρονομετράτε

Ανάμεσα στις ασκήσεις μπορεί να περιφέρεστε, να συζητάτε αρκετή ώρα και να αργείτε να συνεχίσετε. Αυτό πιθανό να σαμποτάρει την άσκησή σας. Αν η ανάπαυση είναι μικρής διάρκειας, οι μυς δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν, ενώ αν είναι μεγάλης, δεν θα ωφεληθείτε.

Διαβάστε ακόμα: Τα 6 «ψέματα» που μαθαίνεις στο γυμναστήριο και πρέπει να ξεχάσεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend