Τρεις ύπουλες διατροφικές “παγίδες” και πως θα τις αποφύγετε

Τρεις ύπουλες διατροφικές "παγίδες" και πως θα τις αποφύγετε

Είτε θέλετε απλά να αδυνατίσετε, είτε να ανέβετε επίπεδο και να χτίσετε τους μύες σας, υπάρχουν ορισμένες διατροφικές “παγίδες”, στις οποίες χωρίς να το γνωρίζετε πέφτετε μέσα και είναι η βασική αιτία που δεν πετυχαίνετε τους στόχους σας.

Tο fitness είναι 80% διατροφή και 20% προπόνηση αν θέλετε να επιτύχετε τους στόχους σας. Δεν μπορείτε να αντικαταστείσετε μια φτωχή διατροφή με την προπόνηση και οι θερμίδες πάντα θα σας κυνηγούν, ακόμη και αν δεν θέλετε να το αναγνωρίσετε.

Ωστόσο, οι εταιρείες έχουν γίνει αρκετά έξυπνες και έχουν καταλήξει σε κάποιους μοναδικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσουν το εμπορικό τους σήμα και να προωθήσουν προϊόντα στην αγορά που προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές και δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους ύπουλους τρόπους που οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν αλλάξει τις ετικέτες τους για να βελτιώσουν το μάρκετινγκ τους, ενώ θα εξετάσουμε επίσης μερικές απλές διατροφικές συμβουλές για να αναμορφώσουμε το φαγητό σας και να βελτιώσουμε τη σωματική σας σύσταση.

1. Προϊόντα με μηδέν θερμίδες

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όροι: «Μηδέν», «Χωρίς», «Ασήμαντη Πηγή», «Διατροφικά Ασήμαντη Πηγή» μπορούν να εφαρμοστούν στα προϊόντα με λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα. Σίγουρα έχετε δει πολλά από αυτά τα «χωρίς θερμίδες» προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων και αναρωτιέστε πώς θα μπορούσατε να φάτε κάτι που είναι πραγματικά νόστιμο με μηδενικές θερμίδες.

Λοιπόν η αλήθεια είναι, εξακολουθούν να έχουν θερμίδες. Όμως πολλές εταιρείες στρογγυλεύουν τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά προκειμένου να συμμορφωθούν με ορισμένες οδηγίες της FDA, καθιστώντας το προϊόν τους πιο ελκυστικό για κατανάλωση.

Πάρτε ορισμένες μάρκες αρωματισμένου νερού για παράδειγμα – η ετικέτα αναφέρει «καθόλου θερμίδες», αλλά ακόμα υπάρχουν 7 γρ. υδατάνθρακες ανά μερίδα. Τα 7 γρ. υδατάνθρακες έχουν όμως 4 θερμίδες ανά γραμμάριο δηλαδή 28 θερμίδες ανά μερίδα x 2,5 μερίδες ανά εμπορευματοκιβώτιο = 70 θερμίδες ένα μπουκάλι. Μεγάλο νούμερο για μηδέν θερμίδες ε;

Εάν μετράτε τις θερμίδες για να διατηρήσετε το έλλειμμα και να χάσετε λίπος, αλλά χρησιμοποιείτε μια ποικιλία από προϊόντα «μηδέν θερμίδων», καλό είναι να ελέγξετε διπλά την ετικέτα προτού καταναλώσετε πολλαπλές φιάλες ανά ημέρα.

Συμπέρασμα: Η καλύτερη σας επιλογή θα είναι πάντα τα πλήρη τρόφιμα και το νερό, αλλά όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, θα πρέπει να υπάρχει μέτρο όταν καταναλώνονται αυτά τα είδη προϊόντων.

2. Παραμελείτε τις διατροφικές ετικέτες

Όπως έχουμε αναφέρει στο πρώτο σημείο, οι κατευθυντήριες γραμμές της FDA είναι πολύ επιεικής και επιτρέπουν την στρογγυλοποίηση, προκειμένου να ενισχυθεί η έφεση του προϊόντος και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καταναλωτή. Τα τρανς λιπαρά εμπίπτουν επίσης σε αυτή την κατηγορία και η FDA έκρινε «σκόπιμο» να στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, αν κάθε ατομική μερίδα του προϊόντος περιέχει λιγότερο από 0.5γρ. Οι κατασκευαστές επωφελούνται από αυτούς τους νόμους επισήμανσης και προωθούν τα προϊόντα τους με τον όρο «χωρίς τρανς λιπαρά».

Έτσι, πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα τρόφιμο έχει πράγματι τρανς λιπαρά σε μία μόνο μερίδα; Αναζητήστε τις λέξεις «μερικώς» ή «πλήρως υδρογονωμένο» στην ετικέτα των συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι οι δέσμες των λιπαρών οξέων έχουν επιστημονικά τροποποιηθεί με την προσθήκη μίας επιπλέον δέσμης υδρογόνου, η οποία αλλάζει τη σταθερότητα του μορίου γλυκερόλης.

Έτσι, για παράδειγμα, παίρνοντας ένα σακουλάκι κρουτόν από το μπακάλικο μπορεί να αναγράφει στην ετικέτα: κάθε μερίδα (5 κρουτόν) περιέχει 0,5 γρ τρανς λιπαρά. Αυτό ισοδυναμεί με 10γρ τρανς λιπαρών για το σύνολο της συσκευασίας και τα περισσότερα άτομα θα πρέπει να πιεστούν σκληρά για να χρησιμοποιήσουν μόνο 5 κρουτόν στη σαλάτα τους. Αυτό είναι σίγουρα ένα διατροφικά σημαντικό ποσό τρανς λιπαρών, παρά τα όσα κρίνει η FDA «κατάλληλα».

Συμπέρασμα: Οι κατασκευαστές είναι ύπουλοι και οι περισσότεροι δεν έχουν στόχους fitness στο μυαλό τους όταν κατασκευάζουν τα προϊόντα τους έτσι καταφεύγουν σε φθηνά πρόσθετα και οικονομικά αποτελεσματικές μεθόδους για να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους. Διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες είναι μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που μπορείτε να αναπτύξετε για να πετύχετε τους στόχους σας και να εξασφαλίσετε την πλήρη υγεία και ευεξία.

3. Μαγειρεύετε με το λανθασμένο είδος λαδιού

Το φυτικό έλαιο είναι χωρίς αμφιβολία το πιο ευρέως χρησιμοποιημένο λάδι αυτές τις μέρες. Τα πάντα, από το ηλιέλαιο μέχρι το καλαμποκέλαιο, το βαμβακέλαιο, κτλ. Όμως, έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς το καλαμπόκι θα μπορούσε να γίνει μια πηγή λίπους θεωρώντας ότι είναι υδατάνθρακας από τη φύση του;

Τα φυτικά έλαια είναι από τα χειρότερα λίπη που μπορείτε να βάλετε στο σώμα σας. Υφίστανται μια πολύπλοκη αποστείρωση, απογύμνωση και  διαδικασία λεύκανσης και στη συνέχεια τα τεχνητά υδρογωνοποιημένα ισομερή εισάγονται για να αυξήσουν την διάρκεια ζωής και τα αποτελέσματα τηγανίσματος.

Επίσης, τα περισσότερα φυτικά έλαια περιέχουν μία πολύ λοξή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη σειρά από άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της συστημικής φλεγμονής. Η τυπική αμερικανική διατροφή έχει ήδη μια εξαιρετικά δυσανάλογη αναλογία των ωμέγα-3 προς ωμέγα-6, τόσο υψηλή όσο 1:20 σε ορισμένες περιπτώσεις! Έτσι, η αύξηση της πρόσληψης των ωμέγα-6 από τα φυτικά έλαια δημιουργεί μόνο περισσότερα προβλήματα και μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή λοιπόν; Να ακολουθείτε πάντα το σύνθημα: «Η φύση δεν δημιουργεί κακά λίπη, τα εργοστάσια ναι». Παραμείνετε στις ανεπεξέργαστες πηγές και καταναλώστε μεγάλη ποικιλία λιπαρών για τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου μείγματος και από τα τρία είδη.

Λόγω της διαφορετικής χημικής σύνθεσης των λιπών (κορεσμένα, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα), το καθένα θα οξειδωθεί και θα ταγγιστεί σε διαφορετικές θερμοκρασίες ανάλογα με τον αριθμό των διπλών δεσμών που υπάρχουν στη δομή τους. Τα έχουν πολλαπλούς διπλούς δεσμούς, τα μονοακόρεστα λίπη έχουν ένα διπλό δεσμό, και τα κορεσμένα λίπη περιέχουν μόνο μονούς δεσμούς.

Τι συμβαίνει όταν βάζετε λάδι σε ένα τηγάνι που είναι πάρα πολύ καυτό και αρχίζει να καπνίζει; Το λάδι οξειδώνεται καθώς η δομές του λιπαρού οξέος αποσυντίθενται και το ενδεχόμενο για καρκινογόνο σχηματισμό αυξάνεται δραματικά. Η καλύτερη σας επιλογή είναι να το χύσετε, να πλύνετε την κατσαρόλα και να αρχίσετε από το μηδέν για να αποφύγετε κάθε είδους έκθεσης.

Διαβάστε ακόμα: Εννέα τρόποι για να φάτε υγιεινά χωρίς μεγάλη προσπάθεια

Previous ArticleNext Article

Αυτές είναι οι 20 πιο εθιστικές τροφές

O εθισμός σε συγκεκριμένα τρόφιμα χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως είναι η απώλεια του ελέγχου επί της κατανάλωσής του, δηλαδή η δυσκολία να σταματήσει κανείς να τρώει παρότι έχει αυτή την επιθυμία.

Η απώλεια ελέγχου είναι ο λόγος που αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένες τροφές μπορεί να λειτουργούν στον εγκέφαλο όπως τα ναρκωτικά.

Φαίνεται μάλιστα ότι αυτό που προκαλεί τον εθισμό είναι ο συνδυασμός ζάχαρης, λίπους και αλατιού σε ένα τρόφιμο. Συνήθως στη φύση οι τροφές περιέχουν είτε πολύ ζάχαρη είτε πολύ λίπος. Σπάνια υπάρχουν τροφές που συνδυάζουν και τα δύο. Όμως τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν αρκετή ζάχαρη και λίπος μαζί (πίτσες, σοκολάτες, πατατάκι, κούκις, μπισκότα κλπ).

Ζάχαρη, λίπος, αλάτι…

Η ζάχαρη, το λίπος και το αλάτι (μαζί με τεχνητές ουσίες που προσθέτει η βιομηχανία τροφίμων) κάνουν ορισμένες τροφές υπεργευστικές και αυτό είναι ίσως η κύρια αιτία της παχυσαρκίας.

Το ενδιαφέρον είναι πως τα ποντίκια, όταν τους δίνεται ζάχαρη για ένα χρονικό διάστημα και μετά τους στερείται, εμφανίζουν στερητικό σύνδρομο αλλά δεν παχαίνουν. Καταφεύγουν στην υπερφαγία μόνο όταν η τροφή που τους δίνεται συνδυάζει ζάχαρη και λίπος μαζί (κούκις, μπισκότα, τσιπς σαλάμι κλπ).

Τα πιο εθιστικά τρόφιμα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS One» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πιο εθιστικό φαγητό είναι η πίτσα.

Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, κατέγραψαν με ένα ερωτηματολόγιο που έδωσαν σε 504 άτομα ποια είναι τα πιο εθιστικά τρόφιμα. Οι εθελοντές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν 35 τρόφιμα, ανάλογα με το πόσο τα θεωρούσαν εθιστικά, δηλαδή δεν μπορούσαν να σταματήσουν στο ένα κομμάτι, αλλά συνέχιζαν μέχρι να νιώσουν ότι θα σκάσουν από το πολύ φαγητό.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τις απαντήσεις και έβγαλαν ένα μέσο όρο για κάθε τρόφιμο. Τα κατέταξαν σε μία κλίμακα από 1 έως 7, όπου 1 είναι το λιγότερο εθιστικό τρόφιμο και 7 το περισσότερο εθιστικό.

Το πιο εθιστικό τρόφιμο απ’ όλα αναδείχθηκε η πίτσα (μέση βαθμολογία 4,01), η σοκολάτα και τα πατατάκια (με 3,73), τα μπισκότα (με 3,71) και τα παγωτά (με 3,68).

Η λιγότερο εθιστική τροφή από τις 35 αναδείχθηκε το αγγούρι με 1,53 βαθμούς, τα καρότα (με 1,60), τα φασόλια (με 1,63), τα μήλα (με 1,66) και το καφέ ρύζι (με 1,74).

Από την κατάταξη καθίσταται σαφές πως όσο πιο επεξεργασμένο και γεμάτο λίπος μαζί με ζάχαρη είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιθανότερο είναι να προκαλεί εθισμό. Τα τρόφιμα αυτά έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (το γλυκαιμικό φορτίο λαμβάνει υπόψη το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου και την ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχεται σε μια μερίδα).

Οι 20 πιο εθιστικές τροφές σύμφωνα με τις απαντήσεις

Ο εθισμός στο φαγητό είναι κάτι αμφιλεγόμενο, ωστόσο η Άσλεϋ Γκέρχαρντ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Μίσιγκαν και επικεφαλής της μελέτης λέει πως πρόκειται για πραγματικότητα και όχι για μύθο.

Ο εθισμός στις τροφές ίσως είναι η κύρια αιτία του φαινομένου της παχυσαρκίας η οποία ουσιαστικά δεν υπήρχε στον άνθρωπο (σε επιδημικές διαστάσεις) πριν από έναν αιώνα. Μια άλλη βασική αιτία είναι η αντίσταση στη λεπτίνη που λειτουργεί κι αυτή στον εγκέφαλο αλλά με ένα τελείως διαφορετικό βιολογικό μηχανισμό.

Οι κορυφαίες τροφές για την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις σκοτώνουν περισσότερους από 325.000 άντρες τη χρονιά, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άντρες πεθαίνουν πιο συχνά από καρδιακά προβλήματα παρά από καρκίνο, κάνοντας την καρδιά το Νο1 κίνδυνο για την ζωή τους.

Μπορείς όμως να περιορίσεις τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρδιακά προβλήματα, αρχίζοντας από μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που μπορεί να θωρακίσει την καρδιά σου.

Γιατί η αυξομείωση του σωματικού βάρους απειλεί την καρδιά;

Μύρτιλο

Η φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών σου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφράγματα, δηλώνει ο καρδιολόγος Adam Skolnick από το NYU Langone Medical Center. Μπορείς όμως να επιβραδύνεις την διαδικασία της φλεγμονής τρώγοντας ένα φλιτζάνι μύρτιλα την ημέρα, χάρη στα αντιοξειδωτικά τους. Αν δεν μπορείς να βρεις φρέσκα, τα κατεψυγμένα είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Πρόσθεσε τα στο πρωινό σου, στα δημητριακά ή στο γιαούρτι σου.

Παντζάρι

Αυτές οι έντονες μωβ ρίζες βοηθούν σημαντικά τη καρδιά σου, χάρη στους νιτρίτες που απελευθερώνουν στο αίμα σου, βελτιώνοντας την ροή του. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, τα οφέλη του παντζαριού βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια είναι σούπερ τροφές για την υγεία της καρδιάς σου. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια χούφτα ξηρούς καρπούς 5 φορές τη βδομάδα τείνουν να πεθαίνουν λιγότερο από καρδιακά προβλήματα κατά 29%, συγκριτικά με εκείνους που τα αποφεύγουν. Οι ξηροί καρποί περιέχουν καλά λιπαρά για την καρδιά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Κατανάλωσε τα ωμά και ανάλατα για να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου.

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος είναι μερικά ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία όπως έχει αποδειχτεί βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς σου. Κατανάλωσε τα 2 φορές την βδομάδα.

Ποια αθλήματα είναι καλύτερα για την καρδιά;

Όσπρια

Όλα τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη σου και βελτιώνουν την καρδιά σου. Κατανάλωσε 5 με 10 γρ. φυτικών ινών την ημέρα για να κάνεις την καρδιά σου δυνατή σαν πέτρα!

Διαβάστε επίσης: Κάθε λεπτό τρεξίματος βοηθά την υγεία της καρδιάς

x
Send this to a friend