Προϊόντα… light που καταστρέφουν την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος!

Ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή- επειδή μια δίαιτα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν σημαίνει πως είναι η κατάλληλη για εσάς.

Yπάρχουν πολλές λέξεις που αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων και κάνουν τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι είναι υγιεινά ή κατάλληλα για όσους κάνουν δίαιτα.

Για παράδειγμα όταν διαβάσετε «χωρίς γλουτένη», «χαμηλό σε θερμίδες», «διαιτητικό προϊόν» ή «χωρίς πρόσθετα ζάχαρης», συχνά οδηγείστε σε εσφαλμένο συμπέρασμα πως αυτό το προϊόν είναι μια καλή επιλογή ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Αν θέλετε χάσετε βάρος θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να πάρετε τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα με την άσκηση θα μπορέστε να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε.

Μην φοβάστε τους υδατάνθρακες – κινόα, φ ακές και κριθάρι στην πραγματικότητα βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τρόφιμα με αρκετά λιπαρά συχνά δεν είναι εχθροί στην προσπάθεια να αδυνατίσετε. Αντίθετα το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια και το λάδι καρύδας, αποτελούν μια καλή επιλογή.

Ακολουθεί η λίστα με τα 15 διαιτητικά τρόφιμα που είναι τα χειρότερα για να χάσετε κιλά:

Αρωματισμένο γιαούρτι χωρίς λιπαρά

Όταν οι εταιρίες παρασκευάζουν ένα προϊόν δίχως λιπαρά συνήθως προσθέτουν ζάχαρη. Πολλές φορές μια μερίδα από αυτό το γιαούρτι περιέχει περισσότερα από 15 γρ. ζάχαρη και αυτό μόνο καλό δεν είναι για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Έτοιμα Smoothies 

Πολλές εταιρίες φορτώνουν τα smoothies με συστατικά υψηλής θερμιδικής αξίας, συντηρητικά και άλλες τεχνητές ουσίες. Για τον λόγο αυτό καλύτερα να δοκιμάσετε να παρασκευάσετε ένα τέτοιο ρόφημα μόνοι σας στο σπίτι.

Light συνοδευτικά για σαλάτες

Έρευνες έχουν δείξει πως τα light συνοδευτικά για σαλάτες περιέχουν μεν λίγες θερμίδες, ωστόσο μια σαλάτα χωρίς πολλές θερμίδες δεν πρόκειται να σας κρατήσει για πολύ. Για τον λόγο αυτό θα καταλήξετε σύντομα σε κάποιο άλλο σνακ για ξεγελάσετε την πείνα σας και αυτό μόνο καλό δεν θα κάνει στο πρόγραμμα της δίαιτας που ακολουθείτε.

Σαλάτες από εστιατόρια πρόχειρου φαγητού

Θέλετε να φάτε κάτι γρήγορα και υγιεινό και σταματάτε στα MC της γειτονίας σας για μια σαλάτα. Οι θερμίδες που εμπεριέχονται σε πολλές σαλάτες σε τέτοιου είδους καταστήματα είναι πολύ περισσότερες απ΄ όσο νομίζετε.

Μπάρες πρωτεΐνης

Οσο περισσότερα συστατικά αναγράφει η ετικέτα της μπάρας τόσο περισσότερο θα πρέπει να την αποφεύγετε γιατί συνήθως είναι πηγή συντηρητικών και θερμίδων.

Μίγμα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και σπόρων

Δείχνει κατάλληλο για όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα ωστόσο πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί το σωστό μέγεθος σε μια μερίδα του Τrail Mix. Πολλοί δεν έχουν συναίσθηση του πόσο τρώνε με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν αχρείαστες θερμίδες.

Βιολογικά μπισκότα

Επειδή ένα προϊόν έχει την ονομασία «βιολογικό», δεν συνεπάγεται ότι είναι καλό για την υγεία. Αν ένα πακέτο μπισκότα έχει μόνο 100 θερμίδες, αυτό σημαίνει πως είναι φορτωμένο με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες κα θα ήταν καλύτερο να καταναλώσετε ένα κανονικό μπισκότο.

Διαιτητικά αναψυκτικά

Τα διαιτητικά αναψυκτικά έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία. Έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε πως άτομα που έπιναν 2 ή και περισσότερες διαιτητικά ανθρακούχα ποτά την ημέρα είχαν μεγέθη μέσης έξι φορές μεγαλύτερα από τα άτομα που δεν έπιναν τέτοια αναψυκτικά.

Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Όταν αγοράζετε τέτοια τρόφιμα διαβάστε πρώτα την ετικέτα με τα συστατικά και τα επίπεδα των θερμίδων. Όσο μεγαλύτερη είναι η λίστα τόσο χειρότερα είναι για την δίαιτα που ακολουθείτε.

Φρουτοχυμοί

Οι χυμοί φρούτων δεν είναι πάντοτε φρέσκοι και φυσικοί όπως νομίζουν πολλοί. Ενδέχεται να περιέχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από ένα αναψυκτικό. Συχνά περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από πολλές φυτικές τροφές.

Γκρανόλα

Οι μπάρες από γκρανόλα μπορεί να είναι ένα από τα πιο υγιεινά σκακ, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές είναι φορτωμένες με ζάχαρη και ελάχιστες φυτικές ίνες. Μια κούπα με γκρανόλα περιέχει περίπου 600 θερμίδες, 25 γρ. ζάχαρης, και 30 γρ. λίπους.

Κατεψυγμένα γεύματα

Είναι συχνά φορτωμένα με συντηρητικά και νάτριο και τους λείπουν τα λαχανικά με θρεπτική αξία. Το καλύτερο είναι να ετοιμάσετε σπίτι το γεύμα της δικής σας επιλογής και να το κρατήσετε σε τάπερ στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Αποξηραμένα φρούτα

 Συχνά περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης και πολλές θερμίδες. Δηλαδή καμία σχέση με τα κανονικά φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Μπάρες ρυζιού

Περιέχουν υδατάνθρακες που σας κάνουν να πεινάτε έπειτα από λίγη ώρα, ενώ ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα στα ύψη.

Μπέργκερ λαχανικών

Τα μπέργκερ αυτά δεν φτιάχνονται μόνο από λαχανικά, βασίζονται στην επεξεργασία της σόγιας. Επίσης περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες νατρίου και όταν προσθέτετε κάποιο toping, οι θερμίδες ανεβαίνουν στα ύψη.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές που έχουν τη φήμη του superfood και τελικά είναι junk food!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend