Site icon runnfun.gr

Τρεις συμβουλές για να μην χάνεις την όρεξή σου για προπόνηση

Το να μπεις σε ένα πρόγραμμα προπόνησης είναι το εύκολο. Το πραγματικά δύσκολο είναι να μείνεις σε αυτό. Άπειροι άνθρωποι ξεκινάνε να ασκούνται για ένα διάστημα και τελικά, τα παρατάνε μετά από λίγο.

Είναι αλήθεια πως πρόκειται απλό όταν δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής και πρέπει να συνδυάσεις την άσκηση με όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και δραστηριότητες της καθημερινότητάς σου.

Όπως εξηγεί ο Ίαν Τέιλορ, λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Loughborough, αν σας συμβεί κάτι τέτοιο τότε μάλλον «εξαρχής είχατε τα λάθος κίνητρα και τους λάθος στόχους». Για τον Τέιλορ, το σωστό κίνητρο και ο σωστός στόχος είναι το Α και το Ω για να διατηρείται ζωντανή η διάθεσή μας για άσκηση

Σύμφωνα με αυτόν υπάρχουν τρεις τρόποι για να αποφύγουμε να παρατήσουμε την άσκηση μας μετά από ένα μικρό διάστημα:

Πως “καταστρέφει” την προπόνησή σας η κούραση

Καταβάλλετε μικρότερη προσπάθεια

Έχουμε συνδυάσει την άσκηση με τον πόνο, την κούραση, την αίσθηση σκληραγώγησης. Έτσι, ο εγκέφαλός μας παίζει το παιχνίδι της τεμπελιάς: σε βάθος χρόνου η υπερβολική προσπάθεια στις αρχές ενός προγράμματος εκγύμνασης μας αποτρέπει από το να παραμείνουμε πειθαρχημένοι σε αυτό. Ο σωστός δρόμιος είναι ο ανάποδος: ελαχιστοποιείστε τις προσπάθειές σας.

Πάρτε το λοιπόν χαλαρά, τουλάχιστον όσο είστε πρωτάρηδες στην άσκηση. Δεν χρειάζεται να βιάζεστε να πιάσετε υψηλά επίπεδα απόδοσης, αυτό θα γίνει με τον χρόνο – αλλά σίγουρα δεν θα συμβεί ποτέ αν πρώτα δεν καταφέρετε να μείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας. Πρέπει το μυαλό σας να αποφύγει να συνδυάζει διαρκώς την άσκηση με την καταπόνηση. Αν το πετύχετε αυτό, η άσκηση θα γίνει πιο εύκολα δομικό στοιχείο της καθημερινότητάς σας.

Ορίστε βραχυπρόθεσμους στόχους

Μπορεί οι μακροπρόθεσμοι στόχοι να είναι πάντα ο «μεγάλος προορισμός» μας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι πριν τον προορισμό προηγείται η διαδρομή. Και αυτή δεν την διανύεις χωρίς τους αναγκαίους βραχυπρόθεσμους στόχους. «Ο εγκέφαλός μας δεν συνδέει το κίνητρο με την άσκηση και έτσι είμαστε λιγότερο διατεθειμένοι να ασκηθούμε», αναφέρει ο Τέιλορ, που προτείνει να επιλέγουμε μικρότερους στόχους που να μπορούμε να κατακτήσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, ο εγκέφαλος δημιουργεί μια θετική σχέση ανάμεσα στο αποτέλεσμα και την άσκηση διότι δεν απέχουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ τους.

Οι δύο λόγοι που δεν πρέπει να “κόβετε” απότομα την προπόνησή σας

Αλλάξτε τον βασικό σας στόχο 

«Το μυαλό μας επικεντρώνεται σε πιο σημαντικούς στόχους από την απόκτηση ενός σώματος με λίγα κιλά. Επικεντρώνεται σε στόχους που μας δίνουν ώθηση να εξελιχθούμε. Για παράδειγμα, το να καταφέρουμε να είμαστε υγιείς μέσω της άσκησης έχει μεγαλύτερη σημασία από το να χάσουμε μερικά κιλά», τονίζει ο Τέιλορ.

Όπως εξηγεί, οι σημαντικότεροι στόχοι χαρακτηρίζονται από την έννοια «είμαι», ενώ οι λιγότερο σημαντικοί από την έννοια «έχω». «Είναι ανώτεροι, επειδή συνηθίζουμε να θέλουμε να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους με το τι είμαστε. Αυτό το κίνητρο εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε στο μακρινό μας παρελθόν, καθώς η δημιουργία δεσμών μας βοήθησε να επιβιώσουμε. Οι εν λόγω στόχοι είναι πιο πιθανό να μας κρατήσουν μέσα στο πρόγραμμά μας», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο: Χρόνος ή απόσταση η καλύτερη στρατηγική προπόνησης;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version