Ο τρόπος για να “απογειώσεις” ταυτόχρονα δύναμη και αντοχή

Τα αθλήματα που "απογειώνουν" ταυτόχρονα δύναμη και αντοχή

Οι παίκτες ομαδικών αθλημάτων έχουν τόσο καλή αντοχή όσο οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και είναι τόσο δυνατοί όσο οι μπόντι μπίλντερ και αυτό οφείλεται στη μίξη των προπονητικών προγραμμάτων.

Το κομβικό σημείο είναι ο συνδυασμός της προπόνησης δύναμης και αντοχής σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την απόδοση τριών διαφορετικών ομάδων αθλητών που προπονούνταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα στο άθλημά τους.

Τα αθλήματα

Στην έρευνα συμμετείχαν 87 αθλητές αντοχής όπως οι ποδηλάτες, οι σκιέρ και οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, 77 αθλητές δύναμης όπως οι σπρίντερ, οι μπόντι μπίλντερ και οι ρίπτες και 64 αθλητές ομαδικών αθλημάτων που ασχολούνταν με ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλλεϋ.

Όλοι φοιτούσαν στο Αθλητικό Πανεπιστήμιο Λιθουανίας και ήταν ηλικίας 17 έως 37 ετών. Οι αθλητές μετρήθηκαν όσον αφορά τη μυική δύναμη, την αλτικότητά τους από σταθερή θέση και την ικανότητα κατανάλωσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης, μία ένδειξη αεροβικής αντοχής.

Παρόμοια χαρακτηριστικά

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αθλητές των ομαδικών σπορ είχαν παρόμοια αεροβική αντοχή με τους αθλητές αντοχής και παρόμοιο εύρος άλματος με τους αθλητές δύναμης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι αθλητές των ομαδικών σπορ είναι εξαιρετικοί και στους δύο τομείς και αυτό είναι μια φανταστική παρατήρηση που δεν περιμέναμε», δήλωσε ο Καθηγητής Hans Degens, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής μυικής φυσιολογίας. «Καταδεικνύεται ότι η προπόνηση αντοχής για τους αθλητές δύναμης και η προπόνηση δύναμης για τους αθλητές αντοχής δεν είναι επιβλαβής».

Ο καθηγητής Degens πρόσθεσε μάλιστα πως οι μπόντι μπίλντερ συνήθιζαν να πιστεύουν πως κάθε είδους προπόνηση αντοχής θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της μυικής τους μάζας και θα μείωνε τα επίπεδα επιδόσεών τους. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Σε όρους φυσιολογίας, αν δεν κάνετε καμία σωματική δραστηριότητα τότε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μία μεγάλη ομάδα μυών για μία κίνηση. Αλλά αν μπορείτε να επιστρατεύσετε μικρότερο ποσοστό μυών για να κάνετε ακριβώς την ίδια δουλειά τότε μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση της κόπωσης, ή μπορείτε να αποδώσετε την κίνηση ταχύτερα».

Ο καθηγητής Degens δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να αφορούν τον καθένα που λαμβάνει μέρος σε κάθε τύπο αθλημάτων ή προπόνησης και όχι μόνο στους κορυφαίους αθλητές. «Αν είστε ένας πολύ αδύνατος άνθρωπος που του ταιριάζει περισσότερο η αντοχή, ή έναν πιο γεροδεμένο σωματότυπο που του ταιριάζει περισσότερο η δύναμη δεν θα σας έβλαπτε το να δοκιμάσετε και ασκήσεις από τον αντίθετο τύπο».

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο: Τρεις κύκλοι προπόνησης που ενισχύουν ταχύτητα, αντοχή και δύναμη

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γιατί ενώ προσπαθείτε σκληρά να χάσετε βάρος δεν τα καταφέρνετε;

Γιατί ενώ τα κάνετε όλα σωστά αντί να χάνετε παίρνετε κιλά;

Πηγαίνετε συχνά γυμναστήριο, τρώτε υγιεινά, χρησιμοποιείτε συμπληρώματα διατροφής και για κάποιο λόγο εξακολουθείτε να παίρνετε κιλά; H υπερβολική άσκηση και η έλλειψη ύπνου είναι κάποιες από τις πιθανές εξηγήσεις για το πρόβλημά σας.

Οποιος διατηρείται σε φόρμα μπορεί να σας πει πως έχει κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που δεν αλλάζει με τίποτε και με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει τον στόχο του.

Η σωστή διατροφή, η θετική σκέψη και οι εναλλαγές στην ρουτίνα που δημιουργείται από το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείτε, είναι παράγοντες σημαντικοί αν θέλετε να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε.

Για οποιονδήποτε προσπαθεί να χάσει περιττό βάρος, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι να μάθει να ελέγχει τις ποσότητες τροφής που καταναλώνει.  Οι λάθος μερίδες ενδέχεται να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα με τις αρθρώσεις.

Ενημερωθείτε παρακάτω για τους τρόπους που παίρνετε περιττά κιλά δίχως να τα καταλάβετε και χάστε βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα:

Ελλειψη ξεκούρασης και αποκατάστασης

To ίδιο σημαντικό με τις επισκέψεις στο γυμναστήριο είναι ο χρόνος που αφιερώνετε για αποφόρτιση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε τραυματισμούς και ανακουφίζετε τους σφιγμένους μύες.

Δεν εμπλουτίζετε το πρόγραμμα της προπόνησης

Αν συνεχίσετε να σηκώνετε το ίδιο βάρος για μεγάλα διαστήματα ή αν ακολουθείτε πιστά το ίδιο πρόγραμμα στο kickboxing, με τον χρόνο θα σταματήσετε να παρατηρείτε βελτιώσεις στο σώμα σας.

Υγρές θερμίδες

Μην ξεχνάτε πως η καθημερινή κατανάλωση, καφέ, σόδας και αλκοολούχων ποτών σας δίνει επιπλέον θερμίδες που σας εμποδίζουν να πετύχετε τον  στόχο σας. Δώστε προσοχή στην ποσότητα των θερμίδων που εμπεριέχονται στα πρωτεϊνούχα ροφήματα και τα smoothies που καταναλώνετε.

Το άγχος που σας καταβάλει

«Ο εγκέφαλός  παίζει τεράστιο ρόλο στην επίτευξη των προσωπικών στόχων μας για την υγεία και καλή φυσική κατάσταση. Αν έχετε άγχος στην δουλειά ή το σπίτι, αυτό επηρεάζει την απόδοσή σας στο γυμναστήριο ή την κουζίνα. Αντί για τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, προτιμείστε φρούτα, σούπες και γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγες θερμίδες.

Πιέζετε τον εαυτό σας από πολύ νωρίς

H πίεση να πετύχετε πράγματα σε πρώιμα στάδια της ασκήσης οδηγεί σε τραυματισμούς και θέματα στα γόνατα, πράγμα που σας εμποδίζει στη συνέχεια από το να περπατήσετε, να τρέξετε, να κάνετε απλές κινήσεις. Να θυμάστε πως η άσκηση δεν είναι ένα είδος αγώνα. Μην ξεκινήσετε κάτι αν δεν έχετε σιγουρευτεί πως είστε πλήρως ξεκούραστοι από την προηγούμενη επίσκεψη στο γυμναστήριο.

Δεν τρώτε όσο πρέπει

Φύγατε βιαστικά από το σπίτι το πρωί χωρίς να πάρετε πρωινό, σας απορρόφησε η δουλειά στο γραφείο και ξεχάσατε να φάτε το μεσημέρι και επιστρέψατε για να φάτε μια και καλή για βράδυ. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που παίρνετε επιπλέον κιλά. Οσο λιγότερο τρώτε τόσο πιο αργός είναι ο ρυθμός μεταβολισμού και αυτό δυσκολεύει το κάψιμο θερμίδων.

Ελλειψη ύπνου

Σύμφωνα με μελέτες η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένη όρεξη για τροφή. Ανθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες την ημέρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας από εκείνους που κοιμούνται έξι με εννέα ώρες.

Κάπνισμα

Δεν ισχύει αυτό που πολλοί υποστηρίζουν πως το τσιγάρο βοηθά στο χάσιμο κιλών Στην πραγματικότητα το κάπνισμα μειώνει την όρεξη αλλά επιβραδύνει παράλληλα τον μεταβολισμό άρα και το πόσο γρήγορα καίτε θερμίδες.

Δεν προσέχετε τιε μερίδες που καταναλώνετε

Aκολουθήστε συγκεκριμένες συνταγές και ελέγχετε τις μερίδες που τρώτε. Με τον τρόπο αυτό θα ξέρετε ακριβώς πόσες θερμίδες παίρνετε σε καθημερινή βάση.

Εχετε μια αρνητική στάση για τα πράγματα

Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση, όπως και η διάθεση που έχετε πριν πάτε γυμναστήριο. Η θετική στάση για τα πράγματα επηρεάζει θετικά την απόδοσή σας αλλά και το πόσο γρήγορα θα κάψετε τα περιττές θερμίδες.

Δεν τρώτε τις σωστές τροφές

Αν δεν επιλέξετε τα σωστά τρόφιμα μετά την άσκησή σας, θα καταλήξετε να πάρετε περιττά κιλά αντί να κάψετε θερμίδες. Προτιμήστε ένα ολόκληρο αυγό που έχει αρκετές πρωτεΐνες αντί για δημητριακά που είναι γεμάτα ζάχαρη.

Ξεχνάτε την άσκηση στην δουλειά

Περπατήστε για 20 λεπτά στο διάλλειμα σας ή προτιμήστε να κάνετε διάφορες εργασίας όρθιοι αντί να κάθεστε συνέχεια στην καρέκλα του γραφείου. Αποφύγετε την εύκολη λύση των θερμιδούχων σνακ που θα βρείτε στην κουζίνα του γραφείου.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί δεν φεύγουν τα τελευταία 10 κιλά από πάνω σας;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μία και μόνο προπόνηση κάνει το μυαλό μας να δουλεύει καλύτερα

Photo by Damien Gaudet on Unsplash

Ακόμη και μία μεμονωμένη συνεδρία άσκησης μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες των ανθρώπων, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain Plasticity.

Κάνοντας ή παραλείποντας μια προπόνηση δεν πρόκειται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας μακροπρόθεσμα, σωστά;

Ίσως, αλλά οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμα και μια συνεδρία άσκησης μπορεί να επηρεάσει το σώμα. Και όταν διατηρείται αυτή η συνήθεια, τα οφέλη προκαλούν μεγάλες, θετικές αλλαγές.

Η λειτουργία του εγκεφάλου

Καθώς ξεκινάτε την προπόνησή σας, ο εγκέφαλός σας θα αρχίσει να απελευθερώνει πολλούς διαφορετικούς νευροδιαβιβαστές, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών που είναι η πιο συχνά αναφερόμενη εξήγηση για το “χάι του δρομέα”. Επίσης η σεροτονίνη αυξάνεται και είναι γνωστή για το ρόλο της στη διάθεση και την κατάθλιψη.

Η αύξηση της αιματικής ροής στον εγκέφαλο όταν ξεκινάτε να ασκείστε σας κάνουν πιο αφυπνισμένους τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησης όσο και αμέσως μετά.

Γιατί το τρέξιμο αλλάζει τον εγκέφαλο των δρομέων;

Το 2012, σε μια ανασκόπηση μελετών για τις ψυχικές επιδράσεις της άσκησης, οι ερευνητές σημείωσαν βελτίωση της συγκέντρωσης μετά από σύντομες περιόδους σωματικής δραστηριότητας μόλις 10 λεπτών.

Η άσκηση επιφέρει αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων και μικρές αλλαγές στο πώς μεταβολίζεται το λίπος στους μυς. Αυτά συμβαίνουν μετά από μόλις μια μόνο συνεδρία που θα σας κάνει να ιδρώσετε.

Σε μια μελέτη του 2007, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι μόνο μια προπόνηση cardio οδήγησε σε περισσότερη ροή λίπους στους μυς, πράγμα που βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη, αποκαλούμενη αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Στην παρούσα ανασκόπηση των επιπτώσεων της οξείας άσκησης -δηλαδή μιας μεμονωμένης προπόνησης- οι ερευνητές όχι μόνο συνοψίζουν τις συμπεριφορικές και γνωστικές επιδράσεις αλλά και τα δεδομένα από ένα μεγάλο αριθμό νευροφυσιολογικών και νευροχημικών μελετών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα που δείχνουν ένα ευρύ φάσμα των εγκεφαλικών αλλαγών.

Αερόβια και… μυαλό

Υπάρχει επί του παρόντος τεράστιο ενδιαφέρον για τα ευεργετικά αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως η διάθεση, η μνήμη, η προσοχή, οι χρόνοι αντίδρασης, ακόμα και η δημιουργικότητα. Η κατανόηση των άμεσων επιπτώσεων μιας και μόνης προπόνησης είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσει κανείς πώς μπορούν να προκύψουν οι θετικές επιδράσεις της άσκησης με την πάροδο του χρόνου, για να προκαλέσουν μακροχρόνιες αλλαγές σε ορισμένα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου.

Καυτερές πιπεριές και Μέντα: Γιατί “παίζουν” με το μυαλό μας;

Σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή της ανασκόπησης Wendy Suzuki, καθηγητή Νευρικής Επιστήμης και Ψυχολογίας στο Κέντρο Νευρωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι παρεμβάσεις άσκησης χρησιμοποιούνται σήμερα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση όλων των γνωστικών διαταραχών στην κανονική γήρανση, στη νόσο Αλτσχάιμερ, σε κινητικά ελλείμματα στη νόσο του Πάρκινσον και σε καταστάσεις κατάθλιψης. Η ανασκόπηση επισημαίνει τους νευρικούς μηχανισμούς και τις οδούς με τις οποίες η άσκηση μπορεί να προκαλέσει κλινικά σημαντικές επιπτώσεις.

Η ανασκόπηση περιέλαβε ηλεκτροφυσιολογικές και νευροχημικές μελέτες. Μελέτες νευροδιαβιβαστών μονοαμινών (ντοπαμίνης, σεροτονίνης, επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης), ακετυλοχολίνης, γλουταμικού οξέος και γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), καθώς επίσης και νευροδιαμορφωτών όπως είναι τα ενδογενή οπιοειδή και τα ενδοκανναβινοειδή.

Οδήγησε σε τρεις κύριες παρατηρήσεις:

  • Πρώτον, οι πιο συνεπείς συμπεριφορικές επιδράσεις της οξείας άσκησης είναι η βελτιωμένη εκτελεστική λειτουργία, η αυξημένη διάθεση και τα μειωμένα επίπεδα στρες.
  • Δεύτερον, οι νευροφυσιολογικές και νευροχημικές αλλαγές που έχουν αναφερθεί μετά από οξεία άσκηση δείχνουν ότι ενεργοποιούνται εκτεταμένες περιοχές του εγκεφάλου.
  • Τρίτον, ένα από τα μεγαλύτερα ανοικτά ερωτήματα είναι η σχέση μεταξύ των κεντρικών νευροχημικών αλλαγών που ακολουθούν την άσκηση (περιγράφηκαν κυρίως στα τρωκτικά αλλά και στους ανθρώπους). Η γεφύρωση αυτού του κενού θα αποτελέσει σημαντικό τομέα μελλοντικής μελέτης.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν σταματάς να γυμνάζεσαι για 10 ημέρες

Η συν-συγγραφέας Julia Basso, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Νευρωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σχολίασε: “Οι μελέτες που παρουσιάζονται σε αυτή την ανασκόπηση αποδεικνύουν σαφώς ότι η οξεία άσκηση έχει βαθιές επιδράσεις στον εγκέφαλο, επιπτώσεις στη χημεία και τη φυσιολογία του εγκεφάλου, σημαντικές γνωστικές βελτιώσεις σε υγιείς πληθυσμούς και αποκατάσταση συμπτωμάτων σε κλινικούς πληθυσμούς”.

Διαβάστε επίσης: Οι ερωτευμένοι έχουν καλύτερες αθλητικές επιδόσεις!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend