Στη Γλασκώβη επτά Έλληνες κολυμβητές

Στη Γλασκώβη επτά Έλληνες κολυμβητές

Για τη Γλασκώβη και το διεθνές μίτινγκ κολύμβησης, 24-26 Μαΐου, ταξιδεύουν σήμερα Πέμπτη επτά Έλληνες κολυμβητές.

Είναι οι: Κέλλυ Αραούζου (400, 800, 1500μ ελεύθερο), Παναγιώτης Μπολάνος (50, 100, 200μ ύπτιο, 200μ ελεύθερο), Δανιήλ Γκιουρτζίδης (200, 400μ Μ. Ατομική, 100μ ελεύθερο), Βαγγέλης Μακρυγιάννης (50, 100, 200μ ύπτιο), Δημήτρης Νέγρης (400, 800, 1500μ ελεύθερο), Νίκος Ντάνος (100, 200μ ελεύθερο, 200μ Μ. Ατομική) και Νικολέτα Παυλοπούλου (100, 200μ πρόσθιο, 200μ Μ. Ατομική)

Οι παραπάνω συνοδεύονται από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Νίκο Γέμελο.

Previous ArticleNext Article

Βασιλικός πολτός: Το “θαύμα” της μέλισσας που καταστρέφεται όταν βγει απ’ την κυψέλη

Της Δέσποινας Γκακνή & της Ζωής Πορφύρη*

Ο βασιλικός πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία η οποία εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών. Με το βασιλικό πολτό τρέφονται οι προνύμφες μελισσών, οι οποίες ως τέλεια έντομα θα γίνουν βασίλισσες.

Οι βασίλισσες μέλισσες ζουν αποκλειστικά από τον βασιλικό πολτό και σε αυτόν οφείλουν το μεγάλο μέγεθος, τη γονιμότητα και τη μακροβιότητά τους.

Φυσικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού

Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό λευκό χρώμα. Όταν όμως έρθει σε επαφή με τον αέρα ή εκτεθεί στο φως, το χρώμα του μεταβάλλεται σε ανοικτό κίτρινο και σκούρο γκρι. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε ένζυμα, τα οποία οξειδώνουν κάποιες ουσίες του βασιλικού πολτού και τον καταστρέφουν.

Η υφή του είναι ζελατινώδης και παχύρρευστη, αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Το αυξανόμενο ιξώδες φαίνεται να σχετίζεται με μία αύξηση των αδιάλυτων στο νερό αζωτούχων ενώσεων, μαζί με μία μείωση των διαλυτών ελεύθερων αμινοξέων. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται, προφανώς, σε συνεχείς ενζυματικές δραστηριότητες και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό pH (3,5-4,5). Η πυκνότητά του είναι περίπου 1,1gr/cm³ και είναι μερικώς διαλυτός στο νερό.

Πώς το μέλι καταπολεμά την παχυσαρκία;

Ποια είναι η θρεπτική σύστασή του;

Ο βασιλικός πολτός αποτελεί μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και θεωρείται ότι έχει ευεργετική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από 67% νερό, 15,5% πρωτεΐνες και αμινοξέα, 12,5% σάκχαρα και 4% λιπαρές ουσίες. Οι εκπληκτικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού οφείλονται στην αφθονία του σε βιταμίνες και κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι καθοριστικές, τόσο για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, όσο και τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.

Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο υπάρχουν στον βασιλικό πολτό, σε επαρκείς ποσότητες

Σάκχαρα

Τα σάκχαρα του βασιλικού πολτού είναι κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε σχετικά σταθερή αναλογία, όμοια με αυτή του μελιού. Σε πολλές περιπτώσεις, η φρουκτόζη και γλυκόζη μαζί αποτελούν το 90% των συνολικών σακχάρων. Άλλα σάκχαρα είναι η μαλτόζη, η τραχαλόζη, η μελιβιόζη, η ερλόζη και η ριβόζη.

Λιπίδια

Η αναλογία λιπιδίων είναι ένα σπουδαίο και πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού. Τα λιπίδιά του αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα με ασυνήθιστη και σπάνια δομή, μεταξύ των οποίων και το υδροξυτρανσδεκενοϊκό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες, επίσης περιέχει ουδέτερα λιπίδια, στερόλες (χοληστερίνη) και κεριά.

Μέταλλα 

Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, με μία ισχυρή επικράτηση του καλίου.

Επίσης περιέχει μία αναλογία ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και η οποία έχει αγγειoδιασταλτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Έχει επίσης επίδραση και στο νευρικό σύστημα, επιτρέποντας τη μεταφορά νευρικών ταλαντώσεων από μία νευρική ίνα σε άλλη. Tέλος, διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης.

Γιατί το μέλι απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις;

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός παρέχει μία σειρά από θρεπτικά, ενεργητικά και μεταβολικά οφέλη. Επιδρά στη μακροζωία, βοηθά στη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της νεότητας, στις διάφορες λειτουργίες του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, διεγείρει την όρεξη και την ψυχική διάθεση, προικίζει τον οργανισμό με ερυθροποιητικές ιδιότητες (παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων), δρα ως αναλγητικό ελαφρύνοντας την αίσθηση του πόνου, βρίσκει εφαρμογή σε πόνους ρευματισμών, σε νεφρικά συμπτώματα που συναντώνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και στην ανάπτυξη των πρόωρων παιδιών.

Επίσης διεγείρει την αντιβιοτική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας την εισβολή και δράση των επιβλαβών βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Επιπλέον ενεργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, ιδιότητα που οφείλεται στην παρουσία της ακετυλοχολίνης.

Συνεπώς, ο βασιλικός πολτός είναι ένα πολύτιμο μελισσοκομικό προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και ως φάρμακο. Συνιστάται τόσο για άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης, αλλά και για υγιή άτομα στα οποία προσδίδει καλύτερη φυσική κατάσταση, μεγαλύτερη αντοχή κατά τη διάρκεια εντατικών δραστηριοτήτων και γενικώς ενισχύει τη γενική κατάσταση του οργανισμού εναντίον διαφόρων επιθέσεων. Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη του μαστού και του ενδομητρίου και από την αρθρίτιδα.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Μπορεί να προκαλέσει οξεία αναφυλακτική αντίδραση. Έχει θεωρηθεί έως απειλητικός για τη ζωή, σε ασθενείς με άσθμα.

Διαβάστε επίσης: Μέλι: Όλα τα είδη της υπερτροφής της Ελληνικής φύσης

* Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition. Η Ζωή Πορφύρη Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, παράρτημα Σητείας, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας από όπου και αποφοίτησε στις 03/10/2008. Το άρθρο τους δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Αρχίζει το ταξίδι του Run Greece 2020

Για όγδοη χρονιά ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει τη σειρά αγώνων δρόμου Run Greece που καθιερώθηκε και αγκαλιάστηκε από χιλιάδες πολίτες-δρομείς,

στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της συμμετοχής στην άθληση και στην αλλαγή τρόπου ζωής.

Συνέντευξη Τύπου

Για την έναρξη της 8ης διοργάνωσης του Run Greece, ο ΣΕΓΑΣ οργανώνει συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 9 Μαρτίου  που θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Ακαδημίας 7 5ος όροφος με ώρα έναρξης 11:00.

Στη συνέντευξη θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι από τις επτά Περιφέρειες και τους αντίστοιχους Δήμους των περιοχών που διοργανώνουν αγώνες Run Greece.

Ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ο ΓΓ του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνων δρόμου και βουνού Α ειδικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Θανάσης Ράπτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγάλου χορηγού του Run Greece ERGO Ασφαλιστική Θεόδωρος Κοκκάλας.

Το Run Greece

Ο ΣΕΓΑΣ έδωσε τη δυνατότητα,  μέσα από άρτιες και ασφαλείς διοργανώσεις  υψηλού επιπέδου όπως είναι το Run Greece, στους πολίτες να γνωρίσουν μια άλλη όψη της πόλης τους, να τρέξουν σε γνώριμες τοποθεσίες χωρίς μετακινήσεις.

Το Run Greece που καθιέρωσε ο ΣΕΓΑΣ διεξάγεται σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους σε εφτά πόλεις της ελληνικής περιφέρειας με την υποστήριξη του μεγάλου χορηγού της σειράς την ERGO Ασφαλιστική.  Μέρος από τα έσοδα προσφέρονται σε κοινωφελή ιδρύματα και μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς στις πόλεις που φιλοξενούν του αγώνες.
Η διοργάνωση περιλαμβάνει αγωνίσματα 10χλμ και 5χλμ σε επίσημα μετρημένες διαδρομές σε κεντρικά σημεία πόλεων της περιφέρειας και  αγώνα Παιδιών στον οποίο  συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού.

Το Run Greece διεξάγεται σε δύο κύκλους, Εαρινό και Φθινοπωρινό οι οποίοι περιλαμβάνουν τέσσερις και τρεις αγώνες αντίστοιχα.

Οι αγώνες αυτοί  συνδέονται άριστα με τον αγωνιστικό προγραμματισμό των δρομέων και λειτουργούν ως «προπόνηση» αφού συνδέονται άμεσα, την Άνοιξη με τον ΗμιΜαραθώνιο και το Φθινόπωρο με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας.

x
Send this to a friend