Project 11 – Ο πολύτιμος χρόνος για το σώμα σου

Project 11 - Ο πολύτιμος χρόνος για το σώμα σου

 Προγράμματα προετοιμασίας  για αθλητές πριν την έναρξη του αγώνα  , διάρκειας ακριβώς 11 λεπτών! Ο  αθλητής θα έχει την ευκαιρία να «περιηγηθεί» στον κύκλο δυναμικών διατάσεων , περνώντας από όλες τις «θέσεις» που θα έχουν επιλεχθεί και τοποθετηθεί σε ροή με σκοπό, σε κάθε μία από αυτές, να προετοιμάσει διαφορετική μυική ομάδα. Στόχευση , ακρίβεια, εξοικονόμηση χρόνου , αποτέλεσμα :όλα αυτά, στο Project 11!

Γράφει η Μαρία Μαγκανάρη*

11 λεπτά . Ελάχιστος χρόνος,  για να μην τον αφιερώσεις στο Σώμα σου που ζητά την κατάλληλη προετοιμασία.  Υπέρ-αρκετός,  για να του προσφέρεις όλα όσα χρειάζεται ώστε να αποδώσει το μέγιστο των δυνάμεών του στον αγώνα που ακολουθεί!

Οι ρυθμοί της ζωής ενός αθλητή και , ειδικά ενός τριαθλητή , είναι τόσο απαιτητικοί που , αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να εντάξει στο πρόγραμμά του οποιαδήποτε άλλη συμπληρωματική πρακτική . 

Η αλήθεια είναι όμως πως, οι επιστημονικές έρευνες ετών έχουν αποδείξει ότι η σωστή προετοιμασία, η οργανωμένη προπόνηση και η πολύπλευρη ενασχόληση με το φυσικό σώμα μπορούν να συντελέσουν σημαντικά στην πρόληψη των τραυματισμών αλλά και στις καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.

Η ενασχόλησή μου με τον χώρο του αθλητισμού τα 3 τελευταία έτη και η παρακολούθηση των τριαθλητών τόσο κατά την προετοιμασία τους όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά και μετά από αυτούς , μου δημιούργησε την επιθυμία να προτείνω τρόπους -μέσω της Yoga- να βρουν επιπλέον λύσεις σε όλες τις φάσεις της αθλητικής δραστηριότητάς τους. Φυσικά , παράλληλα εμπνεύστηκα σε προσωπικό επίπεδο να εντάξω εγώ τον αθλητισμό σε άλλες μορφές του -πέραν της γιόγκα – στο δικό μου καθημερινό πρόγραμμα και έτσι να είμαι σε θέση να βιώνω στην πράξη τις ανάγκες , τις απαιτήσεις , τις δυσκολίες .

Βέβαια  η ημέρα ενός elite τριαθλητή δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τις δικές μου προπονήσεις στο κολύμπι ή στο τρέξιμο- σε κάθε περίπτωση ωστόσο , ο τρόπος με τον οποίο χρειάζεται να χρησιμοποιήσω το φυσικό σώμα , οι μύες με τους οποίους εργάζομαι , αλλά ακόμα και η αναπνοή που πρέπει να χρησιμοποιηθεί , έχουν λίγο πολύ τα ίδια κεινά σημεία με εκείνα της προπόνησης ενός επαγγελματία αθλητή .

Οι πρώτες προσπάθειες “γνωριμίας” και σύνδεσης της γιόγκα με το Τρίαθλο έγιναν στις επιτυχημένες διοργανώσεις της TRIMORE MULTISPORTS TOUR EVENTS , σε αγώνες XTERRA στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έπειτα από συστηματική παρατήρηση στο κατά πόσο τελικά οι αθλητές αυτοί ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα και σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να την εντάξουν στο πρόγραμμά τους , κατέληξα στο συμπέρασμα πως, η δυσκολία προέκυπτε αποκλειστικά και μόνο από τον ΧΡΟΝΟ: οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν την επιθυμία και μάλιστα την αποκάλεσαν συχνά και ορθά “ανάγκη” , να γνωρίσουν και να βιώσουν τα οφέλη της γιόγκα στο σώμα τους, ωστόσο ο χρόνος τόσο στο εβδομαδιαίο τους προπονητικό πρόγραμμα , όσο και πριν την έναρξη ενός σημαντικού αγώνα , τους αναγκάζει να επιλέξουν μεθόδους ήδη γνωστές ή και να αποφύγουν τελικά εντελώς το κομμάτι των διατάσεων -παθητικών ή δυναμικών. 

Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα του PROJECT 11. 

To Project 11 είναι ένα σύστημα οργανωμένων σε σειρά άσανας (θέσεων – στάσεων της γιόγκα) οι οποίες έχουν επιλεγεί κατάλληλα ώστε να αφορούν στοχευμένα τα σημεία που πρέπει να είτε να προετοιμαστούν πριν ακριβώς τον αγώνα (προσαρμοσμένα κάθε φορά στο είδος του αθλήματος), είτε στην εβδομαδιαία προπονητική , ή τέλος να “φροντιστούν” και να ανακουφιστούν ακριβώς μετά τη λήξη του αγωνίσματος. Όλα αυτά , μέσα ΣΕ 11 ΜΟΝΟ ΛΕΠΤΑ. Ελάχιστος αλλά πολύτιμος και αρκετός χρόνος για να ολοκληρώσει ο αθλητής  την προπονητική ή μεταπροπονητική του εμπειρία!

Γιατί όμως 11 ακριβώς λεπτά; 

Ο αριθμός 11 στην yoga είναι υψηλής σημαντικότητας και συνδέεται με την πνευματικότητα και την συνειδητή παρουσία στην καθημερινή ζωή ! Κατά την kundalini yoga – σύστημα γιόγκα που ασχολείται με την kundalini ενέργεια που βρίσκεται “κρυμμένη” στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης και στοχεύει στην αφύπνισή της – ο αριθμός 10 αντιπροσωπεύει τα 10 μας σώματα -διότι ναι  , δεν έχουμε μόνο 1 σώμα αλλά 10: το φυσικό σώμα, 3 νοητικά και 6 ενεργειακά -και τo 11 αντιπροσωπεύει την τελική ενσάρκωση , την Κυριότητα και ολοκλήρωση . Στη γιόγκικη αριθμολογία επίσης, ο αριθμός 11 συνδέεται με την πνευματική αφύπνιση , την έκφραση του Εαυτού και τη διαίσθηση  ενώ “καθρεφτίζει” την Παγκόσμια Συνειδητότητα. 

Το 11 είναι το 10+1 : Το κουράγιο , το σθένος να είσαι ταπεινός αλλά και την ταπεινότητα να είσαι θαρραλέος! Να είσαι το άριστο 10 του Εαυτού σου αλλά και το  “εικονικά” μικρό 1 , που μπορεί να μοιάζει πολύ μοναχικό και τρομακτικό , αλλά που γνωρίζει το δρόμο να βρεθεί πίσω στο 10 ξανά!

Ο αριθμός 11 λοιπόν εκφράζει τη δυαδικότητα αλλά ταυτόχρονα και την απόλυτη ένωση – σύνδεση : του Σώματος με τον Νου , του Συναισθήματος με τη Λογική , της Κίνησης με την Αναπνοή και τόσα άλλα. Δυαδικότητα και ταυτόχρονα Ολότητα. Δανειζόμαστε λοιπόν αυτόν τον “μαγικό” αριθμό και τον μεταφέρουμε στην αθλητική πραγματικότητα , όπου η προσθήκη της Γιόγκα  μέσα στο υπερφορτωμένο πρόγραμμα ενός αθλητή μοιάζει ουτοπία. Και του προσφέρουμε τη δυνατότητα να την “γευτεί” στον απολύτος απαραίτητο χρόνο , σε 11 μόνο λεπτά  . 

Το  Project 11 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο , σε μια ακόμα από τις κορυφαίες διοργανώσεις της TRIMORE MULTISPORTS TOURS , στο ISOMAN presented by G Vs Half Olympic Triathlon ! 

Στο πλαίσιο λοιπόν των τριαθλητικών αγώνων , οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν το κομμάτι του Project που αφορά στο στοχευμένο “ζέσταμα” – προετοιμασία πριν τον Αγώνα Κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης OWS , το Σάββατο το πρωί 28/9 , στις 10.00.  Oι άσανας στις οποίες θα εξασκηθούν οι αθλητές είναι ακριβώς εκείνες που απαιτούνται ώστε να βοηθηθεί η καλύτερη επίδοσή τους στην κολυμβητική διαδρομή : δυναμικές διατάσεις των μυών , ειδικότερα εκείνων γύρω από τις περισσότερο “ευπαθείς” και επιρρεπείς σε τραυματισμούς αρθρώσεις , αναπνευστικές ασκήσεις και ασκήσεις εστίασης της προσοχής (meditation intro) . 

Σας περιμένω με χαρά , να “διανοίξουμε” μαζί τον δρόμο της ένωσης της Υοga με τον Αθλητισμό και να καλωσορίσουμε το Project 11 στον κόσμο των Sport κάθε είδους!

Το πρόγραμμα συντονίζουν :Senior Yoga Teacher – Teacher Trainer : Μαρία Μαγκανάρη  assistant trainer : Κατερίνα Παπαγεωργίου 

Μαρία Μαγκανάρη 

Senior Yoga Teacher – Teacher Trainer (ERYT500) 

mariamaganariyoga.com 

Eνημερώσου για την παρουσίαση του Project 11 στο Ρέθυμνο εδώ: 

https://www.facebook.com/events/692421014608640/?ti=icl

Bρες όλες τις πληροφορίες για το Isoman Presented by G. από την Trimore εδώ :

https://trimore.gr/el/events/isoman-presented-by-g-trimore-m-t-rethymno/concept-rethymno

*H Μαρία Μαγκανάρη είναι δασκάλα Γιόγκα πιστοποιημένη από την Yoga Alliance USA . Διατηρεί δύο σχολές Yoga στην Αθήνα ( SIddhi Yoga Shala &Πάνω Σκύλος)  και διδάσκει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , θεματικά εργαστήρια αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι Υπεύθυνη Σπουδών σε εκπαιδευσεις Δασκάλων Γιογκα , Παιδικής Γιόγκα  και Εναέριας γιόγκα που διδάσκονται σε Κύπρο , Λίβανο και Αμερική . Διοργανώνει yoga retreats (θεματικές εκδρομές)  σε Ελλάδα , Ευρώπη και Ασία και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με πυρήνα την Γιόγκα και την εναλλακτική άσκηση. 


FB: Maria Maganari
FB page: Maria Maganari Yoga
Instagram: Maria Maganari Yoga

 

 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ενυδάτωση για δρομείς και τριαθλητές: Τα λάθη, τα προβλήματα και οι λύσεις

Γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος*

Κανένας παράγοντας δεν επηρεάζει τόσο άμεσα έναν αθλητή, όσο η ενυδάτωση. Η αθλητική απόδοση μειώνεται δραστικά όταν σημειωθεί απώλεια υγρών της τάξης του 2% του σωματικού βάρους (π.χ. αθλητής των 75 κιλών, να χάσει 1,5 κιλό του βάρους του).

Παρά τη μεγάλη της σημασία, πολύ συχνά υποτιμάται από τους αθλητές, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Δεν είναι πάντα εφικτό βέβαια να αναπληρωθεί εξ’ ολοκλήρου αυτή η απώλεια, αλλά στόχος είναι να γίνεται η μέγιστη δυνατή αναπλήρωση, ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση.

Πολλοί αθλητές κάνουν το λάθος να περιμένουν να διψάσουν για να ξεκινήσουν να καταναλώνουν υγρά. Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι το αίσθημα της δίψας δεν είναι το πιο ασφαλές «σήμα», για να αντιληφθεί κανείς τα χαμηλά επίπεδα υδάτωσης και την ανάγκη πρόσληψης νερού. Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα τα χαμηλά επίπεδα υδάτωσης να µην αντικατοπτρίζονται στο αίσθημα της δίψας. Κοινώς, είναι πολύ πιθανό να είναι κανείς αφυδατωμένος και να µη διψάει.

Αφυδάτωση και αθλητική απόδοση

Οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης δεν περιορίζονται µόνο στην αναστολή της απόδοσης, αλλά είναι ικανές να προκαλέσουν επικίνδυνες θερμικές βλάβες, όπως η θερμοπληξία. Οι κύριες αιτίες που η αφυδάτωση επηρεάζει την αθλητική απόδοση είναι οι εξής:

  • μείωση του όγκου πλάσματος αίματος
  • μειωμένη επιδερμική ροή αίματος
  • μειωμένη εφίδρωση
  • μειωμένη διασπορά θερμότητας
  • αυξημένη θερμοκρασία πυρήνα
  • αυξημένη χρήση γλυκογόνου

Η αφυδάτωση προκαλεί πτώση του όγκου πλάσματος, μείωση της φλεβικής επιστροφής του αίματος στην καρδιά και τελικά μείωση της πλήρωσης της καρδιάς. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες επιφέρουν μείωση της μέγιστης καρδιακής παροχής και της μέγιστης πρόσληψη οξυγόνου (VO2max) με αποτέλεσμα την κόπωση και την μειωμένη δυνατότητα παραγωγής έργου. Επιπλέον, η αφυδάτωση περιορίζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει θερμότητα από τους μυς στην επιφάνεια του δέρματος, και τελικά στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα την μη ικανοποιητική θερμορύθμιση.

Η διαδικασία της εφίδρωσης και κατά συνέπεια η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος εξαρτώνται από τα επαρκή επίπεδα υδάτωσης πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα φυσιολογικά επίπεδα υγρών στο σώμα εξασφαλίζουν σταθερό όγκο αίματος, γεγονός που επιφέρει διπλό όφελος για τον οργανισμό. Αφενός εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος ρυθμός εφίδρωσης, αφετέρου η σταθερή αιμάτωση των μυών (μεταφορά οξυγόνου) για την παραγωγή έργου. Όταν οι ανάγκες σε υγρά δεν ικανοποιούνται, προκαλείται μια σειρά θερμικών διαταραχών, όπως:

  • Κράμπες: ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί των ενεργών μυών
  • Εξάντληση: ασθενής και γρήγορη καρδιακή συχνότητα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, κεφαλαλγία, ζάλη, μειωμένη εφίδρωση
  • Θερμοπληξία: απώλεια θερμορυθμιστικών μηχανισμών, υπερβολική άνοδος της σωµατικής θερμοκρασίας, παύση εφίδρωσης, ξηρό και ζεστό δέρμα, κυκλοφορική καταπληξία, βλάβη κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ενυδάτωση και αθλητικά ποτά για τριαθλητές και δρομείς

Συστάσεις για την πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης

Η βέλτιστη κατάσταση υδάτωσης μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση  150-350 ml υγρών σε μεσοδιαστήματα 15-20 λεπτών, αρχίζοντας από την έναρξη της άσκησης. Για αθλητικά γεγονότα μεγάλης έντασης που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα συστήνεται η κατανάλωση 600 – 1.200 ml/ ώρα διαλύματος που να περιέχει υδατάνθρακες σε συγκεντρώσεις 4% – 8%.

Όσον αφορά την αναπλήρωση ηλεκτρολυτών (κυρίως νατρίου), αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι ακόμα και σε επίπονες, παρατεταμένες δραστηριότητες όπως ο μαραθώνιος, η προσθήκη ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα και τελικά την εμφάνιση ηλεκτρολυτικών διαταραχών.

Οι μικρές ποσότητες, όπως αυτές που περιέχονται στα εμπορικά αθλητικά ποτά είναι επαρκείς και δεν φαίνεται να είναι επιζήμιες. Αυτό που πρέπει να κάνει ο αθλητής είναι να αλατίζει επαρκώς το φαγητό του, αφού ένα συνηθισμένο αλατισμένο γεύμα περιέχει 2-3 γραμμάρια νατρίου, ποσότητες επαρκείς για την κάλυψη των απωλειών.

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του:

Photos: FOTOTrexoume
Πηγή: xterragreece.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Μια ντουζίνα λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ περνούν αρκετές ώρες στο γυμναστήριο, δεν καταφέρνουν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι, φτάνουν σε ένα σημείο που “κολλάνε” και γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουν να συνεργάζονται με τον γυμναστή τους, ο οποίος είναι σίγουρο ότι ξέρει καλύτερα.

Ας δούμε όμως μερικά από τα βασικά λάθη που γίνονται:

Επιμονή στο ίδιο πρόγραμμα

Έχετε βρει ένα πρόγραμμα που δεν το βαριέστε και το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Λάθος. Οι γυμναστές συνιστούν να αλλάζετε το πρόγραμμα κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, αλλιώς βρίσκεστε σε μια ρουτίνα που σταματά την παραγωγή αποτελέσματος, καθώς το σώμα χτυπά ταβάνι. Εκτός από την αλλαγή στο πρόγραμμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο άθλημα.

Αντιγράφετε τους… προχωρημένους

Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι. Βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο και αυτό πρέπει να το ξέρετε. Κάντε το πρόγραμμά σας χωρίς να φεύγετε, διαφορετικά κινδυνεύετε ακόμα και με τραυματισμό.

Καθημερινή άσκηση

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Οι μυς σας χρειάζονται ξεκούραση για να αποκατασταθούν και να μη ρουτινιάζουν.

Μιλάτε πολύ

Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος που γίνονται και πολλές γνωριμίες, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός σκοπός. όταν μιλάτε πολύ αφενός χάνετε χρόνο και αφετέρου δεν εκτελείτε σωστά το πρόγραμμά σας. Μην γίνεται ο τουρίστας!

Δεν έχετε στόχο

Πρέπει να βάζετε στόχους, να τους πετυχαίνετε και να βάζετε καινούριους. Αν δεν το κάνετε αυτό στην ουσία γυμνάζεστε χωρίς σκοπό και δεν ξέρετε αν και που μπορείτε να φτάσετε.

Μοναξιές

Το ιδανικό είναι να έχετε παρέα στο γυμναστήριο. Δεν πρόκειται να βαρεθείτε, παρακινείτε ο ένας τον άλλο και βάζετε κοινούς στόχους. Δημιουργείται έτσι ένας άτυπος ανταγωνισμός που στο τέλος της ημέρας κάνει καλό σε όλους.

Δεν κάνετε διαλείμματα

Η υπερβολική τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής, όλη τη χρονιά, πιθανόν θα σας οδηγήσει σε εξάντληση. Αν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πια αποτέλεσμα, κάντε ένα διάλειμμα για 15 μέρες. Έτσι θα ανακάμψει το σώμα και το μυαλό σας, γιατί η πλήξη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

Απογοητεύεστε

Πολλές φορές η προπόνηση δεν μας… βγαίνει. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Ανασκουμπωθείτε και προετοιμαστείτε για την επόμενη φορά.

Μπερδεύετε το μυαλό με το σώμα

Αν και το μυαλό μπορεί να κουραστεί από τη δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το σώμα είναι έτοιμο για άσκηση. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο θα δείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας να ανεβαίνουν και στη συνέχεια να μειώνεται το στρες. Μη το χάνετε…

Γυμνάζεστε κρυωμένος

Δεν πρέπει να το κάνετε για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν θα εξασθενήσει κι άλλο το ανοσοποιητικό σας και θα χειροτερέψετε, ενώ αν έχετε κάποια ίωση θα την μεταδώσετε και στους υπόλοιπους. Επίσης Οι ιογενείς λοιμώξεις δημιουργούν φλεγμονές που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Μείνετε σπίτι μέχρι να ανακάμψετε και να επανέλθετε δριμύτερος.

Δεν κάνετε ζέσταμα

Μην παραλείπετε το ζέσταμα. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το ζέσταμα με την κατάλληλη γυμναστική για κάθε μυ. Η κωπηλασία είναι καλή για το πάνω μέρος του σώματος.

Δεν χρονομετράτε

Ανάμεσα στις ασκήσεις μπορεί να περιφέρεστε, να συζητάτε αρκετή ώρα και να αργείτε να συνεχίσετε. Αυτό πιθανό να σαμποτάρει την άσκησή σας. Αν η ανάπαυση είναι μικρής διάρκειας, οι μυς δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν, ενώ αν είναι μεγάλης, δεν θα ωφεληθείτε.

Διαβάστε ακόμα: Τα 6 «ψέματα» που μαθαίνεις στο γυμναστήριο και πρέπει να ξεχάσεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend