Πόσο άλλαξε τη διατροφή μας η οικονομική κρίση;

Πόσο άλλαξε τη διατροφή μας η οικονομική κρίση;

Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων καταναλωτών καταγράφονται την τελευταία οκταετία λόγω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16ης Οκτωβρίου το ΙΕΛΚΑ.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, καθώς το μείγμα αγορών σε σχέση με τα είδη διατροφής έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, συνολικά καταγράφεται μία μείωση στην αξία των αγορών κατά 21%, ενώ η εκτίμηση για τη μείωση του όγκου-ποσότητας των αγορών είναι της τάξης του 15%. Αυτό αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι 19 από τις 26 κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει στην έρευνά το ΙΕΛΚΑ, παρουσιάζουν μείωση στην ποσότητα που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010, ενώ 20 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στην αξία που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010.

Χαρακτηριστικές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται σε συγγενικές ομάδες τροφίμων. Ειδικότερα, φθηνότερες επιλογές για πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% από 15 σε 16,6 κιλά, και τα πουλερικά αύξηση κατά 9% από 36,4 σε 39,5 ενώ ακριβότερες επιλογές παρουσιάζουν μείωση, όπως π.χ. το μοσχάρι κατά 24% από 47,6 κιλά σε 35,9 και το αρνί-κατσίκι κατά 25% από 13,5 κιλά σε 10,2 κιλά. Αντίστοιχα καταγράφεται μία σημαντική αύξηση στην πρόσληψη υδατανθράκων τόσο από ζυμαρικά όσο και από ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα. Στις θετικές κατευθύνσεις προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές καταγράφεται η μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης κατά 44% και αναψυκτικών κατά 43%. Αντίθετα στις αρνητικές κατευθύνσεις καταγράφεται τόσο η μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα, όσο και η μείωση στα γαλακτοκομικά, με μείωση 14% για το γάλα και 24% για το τυρί, αλλά και μείωση για το ελαιόλαδο κατά 18%.

Τιμές και φόροι…

Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν και οι αλλαγές στην μέση τιμή την οποία πληρώνει ο καταναλωτή. Σύμφωνα με την έρευνα, 15 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στη μέση τιμή ανά μονάδα μέτρησης την οποία πληρώνει ο καταναλωτής, κάτι το οποίο οφείλεται τόσο στις αλλαγές στις τιμές των προϊόντων όσο και στις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών, όπως στροφή προς φθηνότερα προϊόντα στην ίδια κατηγορία ή αξιοποίηση των προσφορών και εκπτώσεων που παρέχουν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ και η βιομηχανία τροφίμων. Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο ΦΠΑ στα τρόφιμα αυξήθηκε για τα περισσότερα τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 13% από το 2015 και για αρκετά τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 24% από το 2016, ενώ άλλα προϊόντα όπως ο καφές και τα οινοπνευματώδη αύξησαν την τιμή τους λόγω ειδικών φόρων κατανάλωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που προϊόντα όπως το κρασί και καφές παρουσιάζουν τόσο σημαντικές αυξήσεις στη μέση τιμή 26% και 22% αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές καταγράφεται μία ανταπόκριση της αγοράς στις διατροφικές συνήθειες, καθώς σε κατηγορίες όπως π.χ. τα ζυμαρικά η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 14% στην αγορασθείσα ποσότητα, η μέση τιμή αγοράς παρουσίασε μείωση κατά 13% από 1,86 ευρώ/κιλό σε 1,62 ευρώ/κιλό.

Οι αλλαγές στις μέσες τιμές των τροφίμων ξεκαθαρίζουν σε ένα βαθμό το τοπίο αν κάποια αλλαγή οφείλεται σε διατροφική τάση ή αγοραστική τάση λόγω π.χ. μειωμένου εισοδήματος. Έτσι καταγράφεται ότι η μείωση στις αγορές φρούτων και λαχανικών είναι περισσότερο διατροφική τάση, καθώς η μέση τιμή παρουσιάζει μείωση κατά 5% και 8% αντίστοιχα. Πρακτικά δηλαδή οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές αυτών των προϊόντων από επιλογή και όχι λόγω τιμής, είτε λόγω αλλαγών στη διατροφή, είτε λόγω περικοπής σπατάλης πιθανώς.

Σε μείωση η Ελληνική μεσογειακή διατροφή

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων μαζί με τις έρευνες καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ καταγράφουν μια συνολική τάση αλλαγής της διατροφής των καταναλωτών. Περίπου 4 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι το 2017 άλλαξαν τη διατροφή τους. Η συγκεκριμένη τάση είναι εντονότερη στις μικρότερες ηλικίες. Το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγουν αποκλειστικά την μεσογειακή κουζίνα μειώνεται όλο και περισσότερο καθώς μικραίνει η ηλικία και ειδικά στις ηλικίες κάτω των 35 ετών το ποσοστό που επιλέγει την ελληνική διατροφή πέφτει κάτω από το 50% με τους νέους να επιλέγουν την ποικιλία από διαφορετικές κουζίνες. Πρόκειται για μία παγκόσμια τάση, η οποία σχετίζεται και με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, εργαλεία που διευκολύνουν τη διάχυση πληροφοριών από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Αυτό καταγράφεται και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι νέοι καταναλωτές σε διάφορες πηγές επίδρασης-πληροφόρησης για τη διατροφή τους. Ένας στους δύο εμπιστεύεται τους γονείς-οικογένεια ως πηγή πληροφόρηση, ακολουθεί η τηλεόραση με ποσοστό 24%. Τα social media με 16% και σε άλλες πηγές του διαδικτύου με 11% καταγράφουν τη σημασία των ψηφιακών μέσων.

Μία άλλη πτυχή της πολυκαναλικής λήψης πληροφοριών σε σχέση με τη διατροφή είναι η κατανόηση του στόχου και των αιτιών των επιλογών της διατροφής. Ο βασικός λόγος επιλογής τροφών είναι οι ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Το 56% του κοινού επιλέγει τροφές με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του και το 57% ψάχνει ενεργά για πληροφορίες σε σχέση με τις τροφές.

Το 63% δηλώνει ότι γενικά προσέχει τη διατροφή του, αλλά αντίθετα το 50% καταγράφει αρνητικές συνήθειες όπως το «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων. Τέλος το 69% επιλέγει εποχικά φρούτα και λαχανικά, αναδεικνύοντας ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική αγορά τροφίμων. Οι τάσεις αυτές έρχονται βέβαια σε αντίθεση με την επίδραση που άσκησε και ασκεί η οικονομική κρίση, καθώς από τη μία πλευρά ο καταναλωτής προσπαθεί να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη πιο υγιεινή διατροφή, αλλά από την άλλη πλευρά προσπαθεί να εξισορροπήσει τις επιλογές του με το διαθέσιμο εισόδημα που έχει.

Previous ArticleNext Article

Οι 10 τροφές που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς

Οι 10 τροφές που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς

H φροντίδα της καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία σας. Η καρδιά είναι ο μυς που εργάζεται πιο σκληρά από κάθε άλλον στο ανθρώπινο σώμα αφού αυτή στην πραγματικότητα μας κρατά στην ζωή.

Η κατανάλωση των κατάλληλων τροφίμων βοηθά στην σωστή λειτουργία της καρδιάς και αρκετές από τις τροφές αυτές έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε συνδιασμό με την άσκηση, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, συμβάλουν στην αποφυγή εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μειώνουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την νούμερο 1 αιτία θανάτου στις ΗΠΑ για άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο καταναλώνοντας ψάρια, δημητριακά  ολικής άλεσης, ντομάτες και αρκετά ακόμη τρόφιμα, μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιου είδους παθήσεις.

Ακολουθεί λίστα με τα τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων:

Ψάρια

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Για παράδειγμα ο σολομός συμβάλει στην αποφυγή φλεγμονών και σχηματισμού θρόμβων. Παράλληλα κρατά σε χαμηλά επίπεδα την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.

Αμύγδαλα

Αποτελούν ένα από τα πιο υγιή σνακ. Περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μαγνήσιο. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη, βιοτίνη και βιταμίνη Ε. Τα αμύγδαλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία σας από το στρες.

Φασόλια

Αποτελούν μια πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης εμπεριέχουν φυτοχημικά που καταπολεμούν φλεγμονές και άγχος.

Ρόδια

Σύμφωνα με μελέτες τα ρόδια μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή αρκετών ασθενειών. Εχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει φλαβονοειδή, φλαβανόλες και άλλα αντιοξειδωτικά. Οι φλαβανόλες έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στην αγγειακή υγεία. Συμβάλουν στη βελτίωση της ροής του αίματος προς την καρδιά και μειώνουν παράλληλα την αρτηριακή.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με εκείνο της ολικής άλεσης. Ερευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση 25 γρ. δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως μειώνει κατά 15% τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά.

Μούρα

Τα βατόμουρα ανήκουν στην παραπάνω οικογένεια και έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην καλή καρδιακή λειτουργία. Είναι πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων.

Λιναρόσπορος

Βοηθά στην προστασία από καρδιακά προβλήματα, προλαμβάνει το εγκεφαλικό και τον διαβήτη. Ο λιναρόσπορος περιλαμβάνει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και λιγνάνες.

Γιαούρτι

Εκτός από υγιή οστά το γιαούρτι βοηθά ώστε να προλάβουμε καρδιακά νοσήματα. Μια μελέτη αποκαλύπτει πως  η κατανάλωση γιαουρτιού  συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων τριγλυκεριδίων, μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά – αντιοξειδωτικά, β-καροτένιο, φολικό οξύ και το σημαντικότερο λυκοπένιο. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Οι ντομάτες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση.

Κόκκινο κρασί

Ερευνες δείχνουν πως όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρασί έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με όσους δεν το προτιμούν. Επίσης το κόκκινο κρασί αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) που με την σειρά τους καταπολεμά τις φλεγμονές και τους θρόμβους που οδηγούν στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Η απαισιοδοξία βλάπτει σοβαρά την καρδιά!

Οι παρενέργειες στον οργανισμό από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Οι παρενέργειες στον οργανισμό από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Το αλάτι έχει αποκτήσει κακή φήμη, καθώς οι περισσότεροι συνηθίζουν να καταναλώνουν περίπου 3,400 mg ημερησίως όταν η συνιστώμενη ποσότητα είναι 2,300 mg.

«Ωστόσο το αλάτι είναι σημαντικό για την σωστή λειτουργία των κυττάρων», υπογραμμίζει η Deborah Malkoff-Cohen, διαιτολόγος που εξειδικεύεται σε θέματα διαβήτη. «Το νάτριο και το κάλιο βρίσκονται σε ισορροπία στο σώμα», συμπληρώνει.

Το νάτριο είναι απαραίτητο για την σωστή επικοινωνία των νευρικών κυττάρων, προστατεύει επίσης από τις μυϊκές κράμπες, ρυθμίζει το σάκχαρο και την ισορροπία των υγρών», τονίζει η Malkoff.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο νάτριο και λιγότερο κάλιο και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα.

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα του ανθρώπου όταν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από αλάτι:

To σώμα κάνει κατακράτηση περισσοτέρων υγρών

Ολοι ξέρουμε πως το αλάτι μας κάνει να διψάμε. Το σώμα αντιδρά με τη διατήρηση του νερού το οποίο διευρύνει τον εξωκυττάριο όγκο. Ως αποτέλεσμα έχετε περίπου 1,5 λίτρα (περίπου 1,5 ποτήρια) επιπλέον κυτταρικό υγρό όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες από νάτριο. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται όσο συνεχίζεται και εσείς να καταναλώνετε αλάτι.

Ανοδος της αρτηριακής πίεσης

Όταν μεγάλες ποσότητες αλατιού αποθηκεύονται στο σώμα, ανεβαίνει αυτόματα η αρτηριακή πίεση. Το σώμα κρατά περισσότερο νερό αυξάνοντας τον όγκο του αίματος και αυτό οδηγεί στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η διαδικασία συντελείται κατά κύριο λόγο στα νεφρά.

Καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων

Περισσότερα υγρά συνεπάγεται και μεγαλύτερη ποσότητα αίματος που περνά από φλέβες και αρτηρίες, κάτι που μπορεί να τις αποδυναμώσει. Μπορεί να σκληρύνουν και αυτό με την σειρά του προκαλεί υπέρταση. Η ζημιά στις μικρές αρτηρίες που συνδέονται με τα νεφρά είναι μεγαλύτερη καθώς αυτές είναι πιο λεπτές. Μια προοδευτική στένωση δύναται να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση

Η καρδιά λειτουργεί με εμπόδια

Εχοντας αρκετό νάτριο στο σώμα μας, έχει σαν αποτέλεσμα η καρδιά να δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά καθώς προσπαθεί να αποβάλει όλα τα περιττά υγρά που έχει κατακρατήσει ο οργανισμός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια όταν οι χτύποι της καρδιάς είναι πιο αδύναμοι από το σύνηθες.

Οίδημα

Οι πρησμένοι αστράγαλοι είναι ένα από τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Περισσότερο αλάτι στο σώμα σημαίνει περισσότερο νερό που επιβαρύνει τα νεφρά. Μια από τις παρενέργειες είναι το οίδημα που δημιουργείται όταν συγκεντρώνεται περισσότερο υγρό από το κανονικό στις εσωτερικές κοιλότητες και στους ιστούς του σώματος.

Απώλεια ασβεστίου

Τα υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα δημιουργούν αίσθημα δίψας. Πίνοντας περισσότερο νερό συνεπάγεται πως θα πάτε και περισσότερες φορές στην τουαλέτα. Κάθε φορά που ουρείτε χάνετε ασβέστιο και οι ανεπαρκείς ποσότητες ασβεστίου οδηγούν σε πέτρες στα νεφρά και οστεοπόρωση.

Επιπτώσεις στην γνωστική λειτουργία

Μια μελέτη του 2010 αναφέρει πως υψηλή ποσότητα νατρίου επηρεάζει την γνωστική λειτουργία. Συγκεκριμένα οι πιο ηλικιωμένοι που μετείχαν στην έρευνα και δεν κατανάλωσαν πολύ νάτριο, είχαν καλύτερη αντίληψη σε βάθος χρόνου.

Προβλήματα όρασης

Το αλάτι οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια σε προβλήματα όρασης καθώς τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών που τροφοδοτούν με αίμα τον  αμφιβληστροειδή φθείρονται και προκαλείται έτσι η αμφιβληστροειδοπάθεια.

Υψηλότερος κίνδυνος άνοιας

Η ξαφνική εναλλαγή στην αρτηριακή πίεση λόγω κατανάλωσης τροφίμων με αρκετό αλάτι, προκαλεί μείωση της ποσότητας αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κύτταρα του εγκεφάλου να μην έχουν επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα λόγοι για τους οποίους πρέπει να κόψεις τη ζάχαρη!

Η προσφορά του… ταπεινού ηλιόσπορου σε όσους αθλούνται

Ο ηλιόσπορος και η προσφορά του στην αντοχή των δρομέων

Το μέγεθός τους είναι μικρό, αλλά τα οφέλη τους μεγάλα και ειδικά για τους δρομείς.

Οι ηλιόσποροι αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε στη φύση. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, που συμβάλλει εκτός των άλλων στην προστασία των κυττάρων του σώματός μας από τη γήρανση.

Σχετίζεται με μείωση της συχνότητας εμφάνισης φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως το άσθμα, η οστεοαρθρίτιδα, και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βάλτε λοιπόν στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς όπως οι ηλιόσποροι, κατά προτίμηση ανάλατους. Μόλις ένα τέταρτο φλιτζάνι ηλιόσπορων μας εξασφαλίζουν το 62% της ποσότητας βιταμίνης E που χρειαζόμαστε κάθε ημέρα

Η βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην αύξηση της αντοχής καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Δεν είναι τυχαίο που οι ηλιόσποροι και γενικά οι ξηροί καρποί θεωρούνται εξαιρετικές πηγές ακόρεστων λιπαρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής αναφέρει πως οι απαιτήσεις των αθλητών αντοχής είναι αυξημένες όσον αφορά την πρόσληψη βιταμινών Ε

Το ελαιόλαδο επίσης αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και καθώς είναι η πιο διαδεδομένη πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή, δεν συστήνεται συχνά εξωγενής χορήγηση αυτής της βιταμίνης στη χώρα μας.

Και μια συνταγή για μπάρες με ηλιόσπορους

Υλικά: (για περίπου 28 μπάρες)
• 2 κούπες νιφάδες βρώμης (ή μούσλι με ξερά φρούτα)
• 1 κούπα ηλιόσπορους
• 3/4 κούπας χοντροκομμένα αμύγδαλα
• 1/2 κούπα χοντροκομμένα κάσιους
• 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
• 3/4 κούπας σταφίδες (ή cranberries ή goji berries)
• 3/4 κούπας τριμμένη καρύδα
• 3/4 κούπας ζάχαρη καρύδας
• 3/4 κ.γ. κανέλα
• 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
• 1/2 μπαστουνάκι βανίλιας (τους σπόρους)
• ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 1 αυγό λιναρόσπορου *
• 1/2 κούπα μέλι
• 1/2 κούπα ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
• Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε τα στεγνά υλικά.
• Προσθέστε το μουλιασμένο λιναρόσπορο, το μέλι και το λάδι και ανακατέψτε πολύ καλά με τα χέρια για να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
• Ρίξτε το μίγμα σε ένα ταψάκι (25×35 cm) το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα) για 30-35 λεπτά.
• Αφού βγάλετε το μίγμα από το φούρνο, περιμένετε να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά κόψτε σε κομμάτια.

*Το αυγό λιναρόσπορου το χρησιμοποιούμε αν θέλουμε να κάνουμε χορτοφαγική τη συνταγή. Αν όχι, τότε χρησιμοποιούμε κανονικό αυγό.

Διαβάστε ακόμα: Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Send this to a friend