Site icon runnfun.gr

Πέντε συμβουλές για καλύτερο ύπνο που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σας

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον των ανθρώπων αναφορικά με το τι ύπνο κάνουν. Ο γιατρός ύπνου Χένρι Τουομίλεντο εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό: «Κάνω πολλές έρευνες και οι εργαζόμενοι αισθάνονται κουρασμένοι κατά το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας. Το να είσαι συνεχώς κουρασμένος δεν είναι φυσιολογικό».

Ο Χένρι Τουομίλεντο είναι επικεφαλής μιας αλυσίδας κλινικών ύπνου στη Φινλανδία, η οποία διαθέτει έξι υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα. Άρχισε να εργάζεται ως γιατρός ύπνου πριν από 10 χρόνια, αφού μεταπήδησε στην εν λόγω ειδικότητα έχοντας πρώτα εργαστεί ωτορινολαρυγγολόγος. Παρακολουθούσε ένα σεμινάριο για τον ύπνο όταν συνειδητοποίησε πόσο λίγο κατανοούσε το θέμα. «Ο ύπνος δεν περιλαμβάνεται στην ιατρική σχολή», εξηγεί. «Το σύνολο των γνώσεων μεταξύ των γιατρών είναι πολύ χαμηλό».

«Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που δεν αισθάνονται ότι πιέζονται να δουλέψουν σκληρά», συνεχίζει ο Χένρι Τουομίλεντο. «Από την άλλη πλευρά, η προσωπική μας ζωή έχει γίνει επίσης πιο απαιτητική, με μια τάση για ταξίδια, χόμπι και έντονο προσανατολισμό στους στόχους. Δεν είναι μόνο η δουλειά, είναι η ίδια η ζωή. Είτε έχετε μια απαιτητική δουλειά, είτε είστε κορυφαίος αθλητής, είναι στο χέρι σας να φροντίζετε τον εαυτό μας».

Γιατί ο κακός ύπνος οδηγεί σε αύξηση του βάρους;

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές περί ύπνου από τον ίδιο:

Σεβαστείτε τον εαυτό σας

Πρέπει να αποδεχτείτε αυτό το απλό, αυτονόητο ζήτημα, διαφορετικά οι παρακάτω συμβουλές είναι άχρηστες και τα οφέλη δεν θα έρθουν ποτέ. «Όσο πιο δύσκολη είναι η ζωή σας, τόσο περισσότερο πρέπει να επικεντρωθείτε στον ύπνο», λέει ο Χένρι Τουομίλεντο «Ξεκινήστε να κάνετε επιλογές στον τρόπο ζωής σας που σέβονται την ανάγκη σας για ξεκούραση και αποκατάσταση». Ο Τουομίλεντο τονίζει ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε μια νέα δουλειά.

Αυξήστε την ποσότητα του ύπνου

Κοιμηθείτε τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα περισσότερο κάθε βράδυ. «Θα παρατηρήσετε γρήγορα τη διαφορά την επόμενη μέρα», λέει ο Τουομίλεντο . «Θα αισθάνεστε πολύ καλύτερα. Οι αθλητές θα δουν ότι αναρρώνουν πολύ πιο γρήγορα. Δεν υπάρχει ευκολότερος τρόπος να βελτιώσετε την υγεία και την απόδοσή σας από ό,τι με τον ύπνο».

Μάθετε πότε να κάνετε πίσω

«Γνωρίστε το σώμα σας και μην προπονείστε αν δεν έχετε αναρρώσει καλά», λέει ο Χένρι Τουομίλεντο. «Πολλοί κορυφαίοι αθλητές γνωρίζουν και μπορούν να αισθανθούν πώς λειτουργεί το σώμα τους. Αυτή είναι μια σημαντική δεξιότητα. Αν δεν έχετε ανακάμψει καλά από την προπόνηση της προηγούμενης ημέρας, σκεφτείτε να ελαφρύνετε την προπόνηση ή να την παραλείψετε και να κάνετε περισσότερη προπόνηση αποκατάστασης, αντί να πιέζεστε».

O κακός ύπνος “κόβει” χρόνια ζωής, αλλά το τρέξιμο διορθώνει το κακό…

Βρείτε έναν καλό ρυθμό

«Η εγρήγορσή σας πρέπει να είναι υψηλή το πρωί και χαμηλή το βράδυ», λέει ο Τουομίλεντο. «Αυτή είναι η σωστή ισορροπία. Προσπαθήστε να κυριαρχήσετε στην εγρήγορσή σας». Αποφύγετε να εργάζεστε μέχρι αργά στους υπολογιστές ή να κάνετε αθλητισμό τα βράδια. Προσπαθήστε να χαλαρώνετε το βράδυ.

Αποκτήστε υποστήριξη

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω αλλά εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε καλά, τότε μπορεί να έχετε κάποια διαταραχή του ύπνου. «Όταν οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, υπάρχει λόγος», λέει ο Χένρι Τουομίλεντο. «Πολλοί άνθρωποι απλά τα παρατάνε. Ποτέ μην τα παρατάτε! Επισκεφθείτε τον τοπικό σας γιατρό ύπνου».

Διαβάστε επίσης: Μυαλό, σνακ και καλός ύπνος σε κάνουν πιο γρήγορο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version