Οταν ο Σπύρος Λούης «έτρεξε» στον κινηματογράφο

Οταν ο Σπύρος Λούης "έτρεξε" στον κινηματογράφο

Από το aggelospolidoros.blogspot.gr

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, γνωστοί ως Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1896, διοργανώθηκαν στην Αθήνα από τις 6 Απριλίου έως τις 15 Απριλίου1896.

Σύμφωνα με την ιστορία, το 1894 σε συνέδριο που οργάνωσε ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν στο Παρίσι, ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Έπειτα από πρόταση του Έλληνα εκπροσώπου Δημητρίου Βικέλα, ως τόπος διεξαγωγής των ορίστηκε η Αθήνα. Αν και ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος ήταν μικρός, παρόλα αυτά η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε σε αθλητική διοργάνωση.

Οι Αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού κοινού, ενώ η σημαντικότερη στιγμή για τους Έλληνες, ήταν η νίκη στο Μαραθώνιο Δρόμο (στις 10 Απριλίου) από τον αξέχαστο Μαρουσιώτη Σπύρο Λούη.

Απ’ όσα τυχαίνει να γνωρίζουμε, ο κινηματογράφος (ελληνικός και ξένος) δεν ασχολήθηκε ποτέ αποκλειστικά με τον Σπύρο Λούη, εκτός βέβαια από ένα ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σμαραγδή (παραγωγής 2004 του Δήμου Αμαρουσίου, με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Παναγιώτη Τζανίκου), η οποία γυρίστηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος Ειρήνης και Πολιτισμού 2004 του Δήμου Αμαρουσίου.

«Σπύρος Λούης» του Γιάννη Σμαραγδή

Η ταινία αυτή, πήρε το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Sports Movies, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο (από 29 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2004), και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, ενώ είχε σταλεί για να συμμετάσχει -ως ντοκιμαντέρ- στη κατηγορία «Ολυμπιακό Πνεύμα», οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ τη μετακίνησαν «τιμητικά» (και πρέπει να επισημανθεί αυτό) στις ταινίες, όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο «Guirlande d’ Honneur 2004». Σημαντικό είναι επίσης, και το ότι επελέγη μεταξύ 100 ταινιών από 90 χώρες όλου του κόσμου.

Το ντοκιμαντέρ αυτό του Γιάννη Σμαραγδή, καταγράφει τον «λαϊκό άνθρωπο από το Μαρούσι, που έδειξε το πλήρες νόημα και την ουσία του ευ αγωνίζεσθαι των αρχαίων προγόνων μας και έγινε αθάνατος, μαθαίνοντας και πάλι στην Ελλάδα να ονειρεύεται», όπως είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ συμπληρώνοντας: «Προσπάθησα να καταδείξω σε αυτό το ντοκιμαντέρ, πως με αυτήν την προσφορά ο Σπύρος Λούης θα είναι πάντα πλημμυρισμένος φως, στεφανωμένος και αθάνατος, για να μεταφέρει στους αιώνες το μήνυμα των αρχαίων προγόνων μας: Οι νίκες δεν είναι προσωπικές. Είναι της Ελλάδας, της ανθρωπότητας».

Το σενάριο (σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Πασχίδη) είναι του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, η διεύθυνση φωτογραφίας του Νίκου Σμαραγδή, η σκηνογραφία του Δαμιανού Ζαρίφη και η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ η εκτέλεση παραγωγής ανήκει στην «Αλέξανδρος Φιλμ», σε χρηματοδότηση του Δήμου Αμαρουσίου.

Το ρόλο του Σπύρου Λούη ερμηνεύει ο Αλμπέρτο Φάις, της συζύγου του Ελένης, η Εβίτα Ζυμάλη, τον Αυστραλό δρομέα Φλάκ ο Κώστας Δελακούρας και τον ταγματάρχη ο Αντώνης Αντωνίου.

Η εξαιρετική αφήγηση έγινε από τον Κώστα Κλεφτόγιαννη, ενώ στην Αγγλική βερσιόν από τον Γρηγόρη Πατρικαρέα. Πρέπει δε να τονισθεί, ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μια ταινία χρηματοδοτούμενη από ένα δήμο, στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον Δήμο Αμαρουσίου, κατακτά παγκόσμια διάκριση και μάλιστα πρώτο βραβείο. Υπάρχει, όμως και άλλη μια ταινία, στην οποία ο Σπύρος Λούης, εμφανίζεται ως δευτεραγωνιστής στην εξέλιξη της ιστορίας. Ταινία μεγάλου μήκους, η οποία δεν είναι Ελληνική, έχει γυριστεί στην Ελλάδα όμως, με ξένους και Έλληνες ηθοποιούς και ξεχάστηκε γρήγορα. Τι συνέβη ακριβώς, θα το δούμε στη συνέχεια…

Όταν το Χόλιγουντ ανακάλυψε τον… Σπυρίδωνα Λούη

Τις δεκαετίες ’50 και ’60 η Ελλάδα είναι πρώτη επιλογή για τους τουρίστες όλου του κόσμου. Η χώρα μας, δεν έχει ακόμα επηρεασθεί από το «δυτικό» πολιτισμό και όλοι οι ξένοι την προτιμούν για την παρθενικότητα του τοπίου και την απλότητα και τον αυθορμητισμό των κατοίκων της. Μεταξύ αυτών που συχνάζουν στα Ελληνικά νησιά και την ύπαιθρο χώρα είναι και οι καλλιτέχνες του Χόλιγουντ. Ο Τάιρον Πάουερ, ο Ζαν Κοκτό, η Ρίτα Χέιγουορθ, ο Γκάρι Κούπερ και η Λιζ Τέιλορ είναι από τους πρώτους αστέρες που επισκέπτονται τη χώρα μας και οι πρώτοι και καλύτεροι διαφημιστές της, προς το τέλος της δεκαετίας του ’50.

Την ίδια εποχή, το Χόλιγουντ έχοντας εξαντλήσει τη μυθοπλαστική του ικανότητα, στρέφεται προς την Ευρώπη και επειδή έχουν προηγηθεί οι τουριστικές επισκέψεις, διαπιστώνει ότι το Ελληνικό τοπίο διακρίνεται για την ποικιλία των μορφών του, την καθαρότητα και τη φωτεινότητά του και έρχεται με προτάσεις για γυρίσματα ταινιών.

Ο υπουργός… Βιομηχανίας της περιόδου εκείνης, αντιλαμβάνεται ότι εάν ενθαρρύνει τις ξένες παραγωγές, η χώρα μας θα βγει πολλαπλώς κερδισμένη και δίνει άδειες. Έτσι, ταινίες όπως «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» (1956), «Το Παιδί Και Το Δελφίνι» (1957), «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Ο Λέων Της Σπάρτης» (1962) και «Αλέξης Ζορμπάς» (1964) γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές μας και συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Μεταξύ αυτών το 1960, γυρίστηκε και στην Αθήνα μια Αμερικανική αισθηματική κωμωδία με υπόθεση που διαδραματίζεται κατά την περίοδο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, στην οποία ένα από τα πρόσωπα είναι και ο… Σπυρίδων Λούης!

«Συνέβη Στην Αθήνα» του Άντριου Μάρτον

Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας που είχε τίτλο «Συνέβη Στην Αθήνα» (It happened in Athens), ο «νεαρός βοσκός Σπυρίδων Λούης», αποφασίζει να συμμετάσχει στο άθλημα του Μαραθωνίου Δρόμου. Μόλις φτάνει στην Αθήνα, συναντά την Χριστίνα Γκράτσου, μια νέα κοπέλα από το χωριό του το Μαρούσι, η οποία είναι προσωπική υπηρέτρια της Ελένης Κώστα, της πιο γοητευτικής Ελληνίδας ηθοποιού. Η Ελένη Κώστα, αγαπά έναν ανθυπολοχαγό, τον Μινάρδο, που συμμετέχει κι αυτός στον αγώνα και επειδή είναι σίγουρη ότι θα κερδίσει τον Μαραθώνιο, ανακοινώνει στον Τύπο ότι θα παντρευτεί τον νικητή του αγώνα. Όμως νικητής θα είναι ο… Σπυρίδων Λούης, ο οποίος έχει ερωτευτεί την υπηρέτριά της, Χριστίνα, και της έχει υποσχεθεί γάμο…

Η κωμωδία (που προβλήθηκε το 1962 και δεν πήγε καλά εισπρακτικά), ήταν μια παραγωγή της 20th Century Fox (της οποίας πρόεδρος από το 1942 ήταν ο δικός μας Σπύρος Σκούρας). Σκηνοθέτης ήταν ο Άντριου Μάρτον. Τους βασικούς ρόλους είχαν η πληθωρική ξανθιά Τζέιν Μάνσφιλντ (ως Ελένη Κώστα στη φωτογραφία), ο Τραξ Κόλτον (ως Σπύρος Λούης), ο Νίκος Μινάρδος (ως ανθυπολοχαγός Αλέξης Μινάρδος στη φωτογραφία), η Ξένια Καλογεροπούλου (ως Χριστίνα Γκράτσου), η Λίλι Βαλέντι (μητέρα του Λούη) και ο Τίτος Βανδής (πατέρας του Λούη), ενώ η μουσική που ακούγεται μέχρι σήμερα είναι του Μάνου Χατζιδάκι.

Ως ανέκδοτο αναφέρεται, πως ένα από τα μεγάλα λάθη της ταινίας, ήταν ότι «οι κομπάρσοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο φορούσαν ρούχα εποχής 1960 και όχι του 1896». Πράγματι, όσοι είχαν πάει στο Στάδιο εκείνη την Κυριακή του καλοκαιριού του 1960 για το γύρισμα, φορούσαν τα κανονικά τους ρούχα, διότι δεν ήσαν κομπάρσοι, αλλά αθηναίοι που είχαν πάει να ακούσουν -και να δουν- τα «Χαρούμενα Ταλέντα» του Γιώργου Οικονομίδη, μια πολύ δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή της εποχής, που είχε διαφημιστεί ότι θα μεταδοθεί ζωντανά από το Στάδιο. Κατά την είσοδό τους δε, τους έδιναν μόνον ένα καπέλο εποχής του 1896 στους άντρες, καθώς και ένα ομπρελίνο στις γυναίκες, με εντολή να τα πετάξουν στον αέρα κατά την είσοδο του δρομέα-ηθοποιού Λούη στο Στάδιο, όπως και έγινε για να αποδοθεί η ατμόσφαιρα της νίκης.

(Δημοσιεύτηκε στην Αμαρυσία στις 7/5/2011 και όλες οι φωτογραφίες είναι από το Google – Εικόνες)

Previous ArticleNext Article

Ο τυφλός αθλητής Χρήστος Κορομηλάς ολοκλήρωσε το IRONMAN 70.3 Greece

Ο τυφλός αθλητής Χρήστος Κορομηλάς ολοκλήρωσε το IRONMAN 70.3 Greece

O Χρήστος Κορομηλάς με ολική απώλεια όρασης αθλητής του συλλόγου ΙΩΝΆΣ Τμημα Θεραπευτικής Αγωγής και Παραθλητισμού ΑμεΑ έλαβε μέρος στο αγώνα IRONMAN 70.3 Costa Navarino.

Ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες με συμμετοχή 950 περίπου αθλητών από όλο τον κόσμο. Ο Χρήστος Κορομηλάς ήταν ο μοναδικός τυφλός αθλητής που μαζί με το συνοδό του Γιώργο Γκούντα, ολοκλήρωσε και τα τρία αθλήματα του αγώνα.

Ξεκινώντας με κολύμπι 1900 μέτρων σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη θάλασσα με κύματα που έφταναν τα 4 μέτρα ύψος, συνέχισε με 90 χλμ ποδηλασίας με το ειδικό ποδήλατο τάντεμ, σε μια απαιτητική διαδρομή με υψομετρικες μεταβολές 1200 μέτρων στο  σύνολο και ολοκλήρωσε τον αγώνα με 21χλμ τρέξιμο. Ο συνολικός χρόνος ήταν 8:11 λεπτά.

Ο Χρήστος Κορομηλάς ήταν ο μοναδικός τυφλός αθλητής, μαζί με το συνοδό του Γιώργο Γκούντα

Τα λόγια του Χρήστου:

Αισθάνομαι τυχερός που κοντά στον προπονητή μου Γιώργο Γκούντα και την ομάδα μου  ΙΩΝάΣ μου δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτες τις συμμετοχές μου να αποδείξω σε όλα τα άτομα με αναπηρία ότι μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, να απολαύσουν την καθημερινότητα τους και η ζωή τους να είναι χαρούμενη και δραστήρια.

Αυτό το εγχείρημα που μου φαινόταν ακατόρθωτο μου έδωσε το έναυσμα για τον επόμενο μεγάλο στόχο, το Μαραθώνιο της Αθήνας.

Στον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης ο αθλητής με αυτισμό Νίκος Τουλίκας

Ξανα στον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης ο αθλητής με αυτισμό Νίκος Τουλίκας

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας, τον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε. Παρόντας για άλλη μια φορά στη διοργάνωση, ο αθλητής με νοητική υστέρηση & αυτισμό Νίκος Τουλίκας.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα τρέξει στα 5000 μ. αποδεικνύοντας με τη συμμετοχή του ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για όποιον το θέλει πραγματικά!

Ξεχωριστή θέση είχε και στην Επίσημη Παρουσίαση του Αγωνιστικού Προγράμματος και των Παράλληλων Εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 10 Απριλίου στην Αίθουσα «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ» της ΔΕΘ-HELEXPO στέλνοντας το δικό του μήνυμα που δεν είναι άλλο από την ισότιμη συμμετοχή και στον αθλητισμό.

Ο Νικόλας ήταν επίσημος καλεσμένος της Οργανωτικής Επιτροπής η οποία τον αγκάλιασε από την πρώτη του συμμετοχή και τον εντάσσει πλέον δίπλα στους Ελίτ Αθλητές.

Αύριο Κυριακή 14 Απριλίου ο Τουλίκας θα βρεθεί στην εκκίνηση και θα εκπροσωπήσει τον Σύλλογο Δρομέων Βέροιας και το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ν. Ημαθίας ΑΙΓΕΣ.

Ο αιμοκαθαιρόμενος αθλητής που στέλνει μήνυμα ζωής μέσα από τους αγώνες δρόμου

Ο αιμοκαθαιρόμενος αθλητής που στέλνει μήνυμα ζωής μέσα από τους αγώνες δρόμου

Ο αιμοκαθαιρόμενος αθλητής Μάριος Μαρκόπουλος, συμμετείχε στα 5.000μ του Run Greece στο Ηρακλείο την προηγούμενη εβδομάδα, για δεύτερη χρονιά μετά το 2017.

Ο Μάριος Μαρκόπουλος, είναι νεφροπαθής που κάνει θεραπεία αιμοκάθαρσης μέρα παρά μέρα. Συμμετέχει σε αγώνες δρόμου τα τελευταία χρόνια, από τον Μαραθώνιο της Αθήνας μέχρι αυτόν της Θεσαλονίκης, στελνοντας ένα μήνυμα ζωής μέσω της δωρεάς οργάνων και θέλοντας να «προκαλέσει» τους συνασθενείς του να γυμναστούν, μιας και ο αθλητισμός και η ήπια γυμναστική τους βοηθά στην βελτίωση της θεραπείας τους.

«Τρέχω για τη ζωή»

«Τρέχω για να μεταφέρω το μήνυμα της προσφοράς ζωής, μέσα από την Δωρεά Οργάνων. Μια πράξη εθελοντισμού και αλληλεγγύης που είναι σωτήρια για χιλιάδες συνανθρώπους. Όλοι τους παλεύουν για να κρατηθούν στη ζωή και αναμένουν κάθε στιγμή το πολυπόθητο τηλέφωνο που θα τους αναστήσει!», τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει:

«Το μήνυμα που έχω στο πίσω μέρος της μπλούζας μου, θέλω να είναι η αφορμή για να ενημερωθούν όλοι και αν το αποφασίσουν να εγγραφούν δότες ιστών και οργάνων! Ακόμη, από αυτή την προσπάθεια θέλω να «προκαλέσω» και να «προσκαλέσω» τους συνασθενείς μου να γυμναστούν, μιας και ο αθλητισμός και η ήπια γυμναστική τους βοηθά στην βελτίωση της θεραπείας τους. Έτσι, διατηρούνται σε μια καλή φυσική και σωματική κατάσταση  προκειμένου να δεχτούν το πολυπόθητο δώρο της μεταμόσχευσης!

Τέλος, θέλω να υποστηρίξω την ισότιμη μεταχείριση και τον σεβασμό των ΑμεΑ από την κοινωνία δείχνοντας μέσα από τον αθλητισμό πως μπορούν τα ΑμεΑ να συμμετέχουμε ισότιμα στην καθημερινή κοινωνική ζωή.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Παύλο Κεχαγιά (bowling), Αντώνη Καλπουζάνη (στίβος) και τον Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών και τους υποστηρικτές του»

Πάει Θεσσαλονίκη…

Επόμενος αγώνας για τον Μάριο είναι στον Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης, την επόμενη Κυριακή 14/4/2019 για να συμμετάσχει στη διαδρομή των 5 χλμ.

Νεφρική ανεπάρκεια από τα 16 του

Ο Μάριος Μαρκόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Στην ηλικία των 16 διαγνώστηκε ότι πάσχει από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ξεκίνησε αιμοκάθαρση το 1998 όπου και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Ξεκίνησε να αθλείται προκειμένου να διατηρηθεί σε μια καλή φυσική κατάσταση που βοηθά στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση.

Είναι αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, στίβου και του bowling, με σημαντικές διακρίσεις και μετάλλια σε Πανελλήνιους και Πανευρωπαϊκούς αγώνες, την φετινή χρονιά κατέκτησε 2 χρυσά και 1 χάλκινο στους 10ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων

Στηρίξτε και παρακολουθήστε την προσπάθειά του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα

Marios Markopoulos – Μάριος Μαρκόπουλος
MarioMarkopoulos
Marios Markopoulos – Μάριος Μαρκόπουλος

«To Poikilo Rocky Mountain είναι ένας γνήσιος trail αγώνας»

«To Poikilo Rocky Mountain είναι ένας γνήσιος trail αγώνας»

Όλα είναι έτοιμα για το 7ο Poikilo Rocky Mountain. Οι εγγραφές έκλεισαν, η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση έχει αρχίσει και εκατοντάδες δρομείς θα απολαύσουν την Κυριακή 7 Απριλίου ένα από τους μεγαλύτερους αγώνες ορεινού τρεξίματος της χώρας που διεξάγεται στο Ποικίλο Όρος, στην Πετρούπολη.

Βρήκαμε το πρόεδρο  του διοργανωτή  «ΠΔΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ» Δημήτρη Ζωναρά σε ένα από τα εκατοντάδες μονοπάτια του Ποικίλου Όρους και μιλήσαμε λίγες ώρες πριν την εκκίνηση του αγώνα

Πόσο έχει μεγαλώσει ο αγώνας μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια;

Το πρώτο PoikiloRocky Mountain μπήκε στη ζωή των δρομέων για πρώτη φορά το 2013. Σήμερα η πορεία του αγώνα παραμένει σταθερά ανοδική και αυτό οφείλεται στην αγάπη που του δίνουν κάθε χρόνο οι δρομείς που επιλέγουν να τρέξουν σε κάποια από τις διαθέσιμες διαδρομές. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα πως ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα πρώτα χρόνια του αγώνα και πως πλέον η φήμη της διοργάνωσης έχει ξεπεράσει τα «σύνορα» της Αττικής και βρίσκεται στο «καλεντάρι» πολλών δρομέων από διάφορα μέρη της Ελλάδας που έρχονται στην Αθήνα για την εμπειρία και μόνο του Poikilo Rocky Mountain.

Για ποιο λόγο να τρέξουμε στο Poikilo Rocky Mountain;  

Το Ποικίλο Όρος είναι ένας κρυμμένος «θησαυρός» της Αττικής που αποτελεί φυσικό όριο μεταξύ του Λεκανοπεδίου Αθηνών και του Θριάσιου πεδίου. Αν και χαμηλό σε ύψος (μόλις 465m) η θέα που προσφέρει δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αυτή των υπόλοιπων γειτονικών βουνών από την Πάρνηθα και τον Υμηττό μέχρι τη θάλασσα. Οι συμμετέχοντες στο Poikilo Rocky Mountain έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη θέα αυτή από πρώτο χέρι καθώς η διαδρομή του αγώνα είναι σχεδιασμένη να διέρχεται από όλα τα σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος του βουνού. Ταυτόχρονα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, πρόκειται για ένα «άγριο» και πολύ πετρώδες βουνό (εξού και η ονομασία “Rocky”) δημιουργώντας μονοπάτια αρκετά τεχνικά που θα τεστάρουν την αντοχή και δεξιοτεχνία ακόμα και των πιο δυνατών αθλητών.

Tο Poikilo Rocky Mountain είναι διοργάνωση για όλα τα επίπεδα δρομέων; 

Ο κύριος αγώνας, το Rocky Mountain που αποτελεί αγώνα κριτήριο για τον Olympu sMarathon (22.5km με περίπου 1110 μέτρα θετική υψομετρική) είναι ένας γνήσιος trail αγώνας και απευθύνεται σε δρομείς εξοικειωμένους με το βουνό και με τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ενώ ταυτόχρονα είναι σχεδιασμένος ώστε ακόμα και οι κορυφαίοι αθλητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να αγγίξουν τα όρια τους. Παράλληλα όμως, διεξάγεται και ο αγώνας UpDown (8km με 392 μέτρα θετική υψομετρική) σε μία πιο ήπιας δυσκολίας διαδρομή κατάλληλη για όσους έχουν μικρή εμπειρία στους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Τέλος, διεξάγεται ο FunRace 4km που είναι ιδανικά σχεδιασμένος για δρομείς που θέλουν να αποκτήσουν την πρώτη τους επαφή με το βουνό και να απολαύσουν από πρώτο χέρι την αίσθηση ελευθερίας που σου δίνει το ορεινό τρέξιμο. Με λίγα λόγια η διοργάνωση είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να ικανοποιούνται όλα τα επίπεδα των δρομέων αφήνοντας τους μία όμορφη ανάμνηση από το Ποικίλο Όρος και το Rocky.

«Αγάπη, μεράκι και όμορφες διαδρομές τα συστατικά επιτυχίας του Μαραθωνίου της Ρόδου»

«Αγάπη, μεράκι και όμορφες διαδρομές τα συστατικά επιτυχίας του Μαραθωνίου της Ρόδου»

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου διεξάγεται για 6η φορά στις 14 Απριλίου και ήδη αποτελεί έναν από τους αγώνες που έχουν γίνει θεσμός, όχι μόνο για τα Δωδεκάνησα, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ προσελκύει και εκατοντάδες δρομείς από το εξωτερικό.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Νοτίου Αιγαίου, Μαριέτα Παπαβασιλείου, εξηγεί στο Runnfun.gr τους λόγους που ένας δρομέας πρέπει να πάρει μέρος στον Μαραθώνιο της Ρόδου και αναλύει τα οφέλη που έχει η διοργάνωση για το νησί και τους κατοίκους του.

-Κυρία Παπαβασιλείου, πως κατάφερε ο Μαραθώνιος της Ρόδου να γίνει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του Νοτιοανατολικού Αιγαίου;

Στόχος του Μαραθωνίου Ρόδου ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός διεθνούς μεγάλου αθλητικού γεγονότος το οποίο θα βάλει την Ρόδο στο χάρτη του αθλητικού τουρισμού, προσελκύοντας ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό που ταξιδεύει συνδυάζοντας τις διακοπές με την εμπειρία του τρεξίματος.

Η εξασφάλιση της υποστήριξης των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας ήταν το πρώτο βήμα, καθώς ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου ήταν επιδίωξη χρόνων για το νησί. Με 600 εθελοντές και την στήριξη όλων, ο αγώνας κατάφερε να καθιερωθεί μέσα σε 5 χρόνια ως θεσμός και κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Νομίζω ότι το συστατικό της “επιτυχίας” είναι η ανιδιοτελής αγάπη και το μεράκι που εμπεριέχει όλη αυτή η προσπάθεια. Οπωσδήποτε έχει συμβάλει στην επιτυχία αυτή και η Ρόδος που προσφέρει μία τόσο ξεχωριστή διαδρομή!

-Συναντήσατε δυσκολίες στην καθιέρωση του αγώνα, μέχρι να φτάσετε στο περσινό sold out;

Η πορεία που διανύσαμε μέχρι να φθάσουμε στο sold out, είχε πολλά σκαμπανεβάσματα! Ήταν πραγματικά συγκινητική η στιγμή εκείνη. Ήταν τρόπον τινά μία επιβράβευση των κοπών και των προσπαθειών μας, μία επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Πλέον ο Μαραθώνιος της Ρόδου, πέρασε τις παιδικές ασθένειες, έχει ενηλικιωθεί και έχει δημιουργήσει το δικό του brand name διεθνώς. Πάνω σε αυτό το Brand name επενδύουμε για τη συνέχεια, ώστε να μεγαλώσει περισσότερο ο αγώνας και να προσελκύει ακόμη περισσότερο κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενισχύοντας τις τουριστικές αφίξεις στο νησί, σε μία υποτονική περίοδο. Δεν βιαζόμαστε, πορευόμαστε συγκρατημένα και σταθερά.

Έχω πει στο παρελθόν, πώς αν ήξερα τι απαιτήσεις έχει η διοργάνωση ενός μαραθωνίου, δεν θα το τολμούσα. Τελικά όμως μέσα απ’ όλη αυτή η διαδικασία ανακάλυψα πράγματα που με εξέπληξαν θετικά. Με μεγάλη προσπάθεια, και έχοντας την πολύτιμη υποστήριξη των ομάδων εθελοντών και των χορηγών μας, στήσαμε έναν άρτιο αγώνα και είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε απόλυτα μία τέτοια μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Η ομάδα μας έχει δέσει, αποτελείται από αξιόλογα και καταρτισμένα άτομα που με αγάπη και αφοσίωση υποστηρίζουν όλη αυτή την προσπάθεια. Παρόλη την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει, θέλουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως “επαγγελματίες ερασιτέχνες”, διατηρώντας αυτό το ζεστό και σχεδόν οικογενειακό κλίμα που αποπνέει ο αγώνας.

-Γιατί να επιλέξει ο δρομέας το Μαραθώνιο της Ρόδου σε σχέση με άλλους αγώνες;

Θα μπορούσα να απαριθμήσω μια σειρά από λόγους. Αρχικά για την υπέροχη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα. Ο Μαραθώνιος της Ρόδου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι το σύνολο της διαδρομής του είναι δίπλα στη θάλασσα, κάτι μοναδικό ακόμα και για τα δεδομένα της Ελλάδας. 42.195 μέτρα δίπλα στο απέραντο γαλάζιο, σε μία απίστευτη εμπειρία για κάθε δρομέα. Εκτός από τη θάλασσα, ο Μαραθώνιος της Ρόδου καμαρώνει και για τη διαδρομή δίπλα στα τείχη της πανέμορφης Μεσαιωνικής πόλης, η οποία συμπεριλαμβάνει και τα υπέροχα Ελαφάκια που κοσμούν το λιμάνι της Ρόδου. Ένα ταξίδι στον χρόνο που ελάχιστοι αγώνες σε όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν.

Υπάρχει έπειτα μία ποικιλία αγώνων για όσους δεν είναι έτοιμοι για την απόσταση των 42 χιλιομέτρων. Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα στον ημιμαραθώνιο και στους αγώνες των 10 και 5 χιλιομέτρων. Για τους μαθητές των δημοτικών υπάρχει ο παιδικός αγώνας των 1.000 μέτρων.

Eπίσης, συνδυάζουμε τη συμμετοχή στον αγώνα με ένα καλό σκοπό. Φέτος, με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι οι δρομείς μας έχουν την ευκαιρία να κάνουν ακόμα πιο ουσιαστική τη συμμετοχή τους στο Μαραθώνιο Ρόδου 2019, στηρίζοντας την συγκέντρωση χρημάτων προς όφελος της επίσημης φιλανθρωπικής δράσης, την υποστήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ειδικότερα του Περιφερειακού Τμήματος Ρόδου του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και ναυαγοσωστών, για την αγορά ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED).

Θα σταθώ μόνο σε αυτά. Τους υπόλοιπους λόγους που καθιστούν τη συμμετοχή στο Μαραθώνιο Ρόδου μία ξεχωριστή εμπειρία, αφήνω να τους ανακαλύψει ο καθένας μόνος του, ρίχνοντας και μία ματιά στην ιστοσελίδα μας www.rhodesmarathon.gr

-Οι κάτοικοι της Ρόδου έχουν «αγκαλιάσει» τον αγώνα;

Ο Μαραθώνιος Ρόδου έχει πολλούς φίλους και υποστηρικτές οι οποίοι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και πληθαίνουν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους 500 εθελοντές. Είναι ένας αγώνας που ανήκει στη Ρόδο και σε όλους τους κατοίκους και αυτό αποτελεί κοινό τόπο! Χαιρόμαστε να βλέπουμε σήμερα το Μαραθώνιο της Ρόδου να αποτελεί μείζον αθλητικό γεγονός. Χαιρόμαστε πολύ περισσότερο να βλέπουμε την τοπική κοινωνία να έχει αγκαλιάσει το δρομικό κίνημα. Όταν παρατηρώ κόσμο να τρέχει φορώντας το μπλουζάκι των προηγούμενων διοργανώσεων, σκέφτομαι ότι κάτι καλό έχουμε καταφέρει! Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας, θέλουμε ο Μαραθώνιος μας να αποκτήσει περισσότερους φίλους και υποστηρικτές και είμαι βέβαιη ότι χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει ο φιλικός κύκλος της διοργάνωσης!

-Έχει καταφέρει ο αγώνας να διευρύνει την τουριστική περίοδο στο Νησί;

Ο αγώνας έβαλε την Ρόδο στον διεθνή χάρτη των αθλητικών προορισμών και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τουριστικών οργανισμών που εμπλούτισαν και επέκτειναν τα προγράμματα τους για Ρόδο. Έτσι δημιουργήθηκαν το 2018 «ταξιδιωτικά πακέτα» για τον Μαραθώνιο Ρόδου από μεγάλους tour operators όπως ο LTUR Γερμανίας, και ο TUI Belgium , που σχεδίασε ειδικά δρομικά πακέτα μόνο για τον Μαραθώνιο της Μαγιόρκα και της Ρόδου! Φέτος η Φιλανδική Finair, ξεκινά τις πτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα, για να εξυπηρετήσει τους Φιλανδούς δρομείς!

Διαπιστώνουμε γενικότερα ότι ο μαραθώνιος αποτελεί κίνητρο για τους τουρ οπερέιτορ να επεκτείνουν τη διάρκεια των προγραμμάτων τους στον προορισμό. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα ενταχθεί η Ρόδος σε πολλά οργανωμένα πακέτα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

-Μαραθώνιος της Ρόδου για 6η φορά. Υπάρχουν καινοτομίες στη φετινή διοργάνωση;

Στοχεύουμε ο Μαραθώνιός μας να γίνει “πράσινος” και ξεκινάμε φέτος την προσπάθεια σε συνεργασία με την Ξενάκης Αυτοκίνητα που θα υποστηρίξει τον Μαραθώνιο με τη νέα υπηρεσία ASEM Island Mobilty Services. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήριο όχημα των δρομέων του αγώνα. Το συγκεκριμένο όχημα επιλέχθηκε επειδή δεν εκπέμπει ρύπους όπως τα συμβατικά, που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα στους προπορευόμενους δρομείς. Παράλληλα θα δοθούν από την «ΞΕΝΑΚΗΣ Αυτοκίνητα» επιπλέον ηλεκτρικά αυτοκίνητα, e-scooters και ηλεκτρικά πατίνια στην οργανωτική επιτροπή και στους εθελοντές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες και ο αγώνας να πραγματοποιηθεί ομαλά με “οικολογικό” αποτύπωμα.

-Συμμετέχουν δρομείς από άλλες χώρες;

Η ανταπόκριση των δρομέων τόσο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα θετική και αυτός είναι ένας παράγοντας που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Ο αγώνας έχει πια πιστούς οπαδούς όχι μόνο από τη Ρόδο αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είχαμε στους αγώνες μας συμμετοχές από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο, ακόμη και από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Αμερική, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Καναδά! Φθάσαμε αισίως στις συμμετοχές από 39 χώρες και θα δούμε φέτος με το πέρας της προθεσμίας των εγγραφών, εάν υπερβούμε τον αριθμό αυτό!

Διαπιστώνουμε ότι οι δρομείς αναζητούν νέους προορισμούς για να τρέξουν, έλκονται από τις εναλλακτικές διαδρομές και θέλουν να συνδυάσουν την συμμετοχή τους σε ένα αγώνα με διακοπές. Αυτές τις ανάγκες τις καλύπτει η Ρόδος με το παραπάνω ανταποκρινόμενη σε μία μεγάλη ταξιδιωτική τάση.

-Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το Μαραθώνιο;

Η Ρόδος είναι η γενέτειρα των μεγάλων Ολυμπιονικών κατά την Αρχαιότητα, του Διαγόρα, του Λεωνίδα του Ρόδου, της Καλλιπάτειρας… Είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε τον αθλητισμό και να βοηθήσουμε όσα νέα παιδιά προσπαθούν να διακριθούν στα αθλήματά. Στοχεύουμε παράλληλα στην ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού και στην προσέλκυση ποιοτικών επισκεπτών.

Ευχόμαστε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου ο Μαραθώνιος της Ρόδου θα καθιερωθεί ως θεσμός πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Ευχόμαστε ως διοργάνωση να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη ώστε τα χρήματα του αγώνα να διατίθενται στα Δωδεκανησιακά σωματεία στίβου και θα δίνονται σε αθλητές που δεν έχουν την  οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν.

Να διευκρινίσουμε ότι ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου αποτελεί συνδιοργάνωση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Μαραθώνιος Ρόδου», της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Έχει επίσης την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

-Εκτός από τον Μαραθώνιο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει και άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στη Ρόδο και στα άλλα νησιά. Γιατί το κάνετε αυτό;

Όπως προανέφερα, στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να καθιερώσει τη Ρόδο ως προορισμό μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Πάνω σ’ αυτό το στόχο έχουμε κάνει ουσιαστικά βήματα.

Η Ρόδος φιλοξενεί πλέον μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις πέραν του Διεθνούς Μαραθωνίου κυρίως κατά την χαμηλή τουριστική περίοδο τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Εκτός από το Μαραθώνιο η Περιφέρεια έχει προσελκύσει διεθνούς ακτινοβολίας ποδηλατικές εκδηλώσεις με τη   σφραγίδα της UCI. Στηρίζει τον αγώνα Τριάθλου “Ocean Lava Rhodes” που διέξηχθη για πρώτη φορά το 2016.

Φέραμε στο 2017 το νησί το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα tae kwon do παραλίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό, εγχείρημα που επαναλάβαμε το 2018. Στηρίζουμε επίσης το Rhodes Open ITF Senior, ενώ υποστηρίξαμε τον Οκτώβριο του 2018 την αναβίωση του Rhodes Circuit. Και βέβαια, στηρίζουμε τους αγώνες δρόμου Run Greece που διοργανώνονται κάθε Οκτώβριο στη Ρόδο.

Πέρα από τις παραπάνω διοργανώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνδιοργανώνουμε με αθλητικά σωματεία και φορείς διάφορα άλλα event όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά σε όλα τα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Ο κατάλογος με τις αθλητικές εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει η περιφέρειά μας είναι μακρύς. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι την πρώτη φορά που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε στην Ergo Marathon Expo, είχε μαζί της μόλις τέσσερις αγώνες συμπεριλαμβανομένου του Μαραθωνίου της Ρόδου. Φθάσαμε στο σημείο να φιλοξενούμε στο περίπτερό μας περισσότερους από 20 αγώνες που πραγματοποιούνται στα νησιά μας!

Όλα αυτά τα αθλητικά event τα οποία υποστηρίζουν και συμπληρώνουν το ένα το άλλο και όλα μαζί βοηθούν στην ενίσχυση της φήμης του Νοτίου Αιγαίου ως προορισμού αθλητικών διοργανώσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

-Είστε ξανά υποψήφια με τον συνδυαμό «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» με τον Γιώργο Χατζημάρκο;

«Στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές δηλώνω παρούσα με τον Γιώργο Χατζημάρκο και τον Συνδυασμό «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο», διεκδικώντας μία δεύτερη θητεία. Με όραμα, στρατηγική και άοκνη δουλειά καταφέραμε να “ξεκλειδώσουμε” νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες! Κατακτήσαμε κορυφές, λειτουργώντας με όρους πρωταθλητισμού σε πείσμα των καιρών. Αναδείξαμε τις ιδιαίτερες πτυχές όλων των νησιών μας από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Αξιοποιήσαμε τα πλεονεκτήματα εκείνα που ποτέ άλλοτε δεν είχαν αξιοποιηθεί.

Οικοδομήσαμε το μέλλον του τόπου μας σε γερές βάσεις. Έχουμε όμως να πετύχουμε πολλούς άλλους στόχους ακόμη. Το οφείλουμε στα νησιά μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η οικοδόμηση μίας νησιωτικής κοινωνίας ίσων ευκαιριών. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Προσωπικά δηλώνω παρούσα, εμπνεόμενη από το παράδειγμα του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος δείχνει το δρόμο μπροστά!»

Έγραψε ιστορία: Τυφλός δρομέας τερμάτισε τον ημιμαραθώνιο της Ν.Υόρκης χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Έγραψε ιστορία: Τυφλός δρομέας τερμάτισε τον ημιμαραθώνιο της Ν.Υόρκης χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Ο Τόμας Πάνεκ αγαπούσε από παιδί το τρέξιμο και αφιέρωνε αρκετό από τον χρόνο του στην αγαπημένη του ασχολία. Όταν στα 20 του έχασε την όρασή του, υπήρχε ο λογικός κίνδυνος να παρατήσει και το χόμπι του.

Κι όμως, όχι μόνο δεν έμεινε αδρανής, αλλά έχει ήδη συμμετάσχει σε πάνω από 20 μαραθώνιους, ενώ έγινε και ο πρώτος τυφλός δρομέας που ολοκληρώνει τον ημιμαραθώνιο της Νέας Υόρκης, χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.

Σε όλους τους προηγούμενους αγώνες, ο Πάνεκ είχε άνθρωπο για βοηθό. Στον τελευταία του, όμως, τον καθοδήγησαν και μάλιστα περίφημα, τρεις πιστοί του φίλοι.

Ο Ουέστλεϊ, ο Βαφλ και ο Γκους, τρία λαμπραντόρ-οδηγοί που σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου αλλά και των διοργανωτών, έκαναν εκπληκτική δουλειά.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μήκους σχεδόν 21 χλμ, κτηνίατροι τσέκαραν τα σκυλιά ώστε να μην εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα υγείας κι αυτά με τη σειρά τους οδηγούσαν τον πιστό τους φίλο στον τερματισμό, τη γραμμή του οποίου πέρασε πρώτος ο Γκους, ως ο μεγαλύτερος και παλαιότερος της παρέας…

Πηγή: www.newsitamea.gr

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 καλύτεροι σκύλοι – δρομείς που είναι οι τέλειοι παρτενέρ στο τρέξιμο

 

 

x

Send this to a friend