Οι διατροφικές «αμαρτίες» των εορτών ανεβάζουν τη χοληστερίνη

Οι διατροφικές «αμαρτίες» των εορτών ανεβάζουν τη χοληστερίνη

Αυτό που υποψιαζόσασταν, πράγματι συμβαίνει. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τις τόσες ευκαιρίες για φαγοπότια και τους συναφείς πειρασμούς, έχει ως συνέπεια να ανεβαίνει η χοληστερίνη στην πλειονότητα των ανθρώπων. Μια νέα δανική επιστημονική μελέτη βρήκε ότι τα επίπεδα της χοληστερίνης μόλις τελειώνουν οι γιορτές, είναι αυξημένα κατά 15% ως 20% σε σχέση με το καλοκαίρι.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με επικεφαλής τη δρα Αν Λάνγκστεντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα αθηροσκλήρωσης «Atherosclerosis», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 25.800 άτομα ηλικίας 20 έως 100 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος οι εξετάσεις αίματος να δείξουν αυξημένη την χοληστερίνη, τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL), είναι εξαπλάσιος μετά τα Χριστούγεννα σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού. Όπως είπε η Λάνγκστεντ, αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη που έχουν τα φαγητά στις γιορτές.

Οι εννέα στους δέκα, από τα άτομα της μελέτης, είχαν ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης μετά τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό, η περίοδος μέσα ή μετά τις γιορτές, όπως είπαν οι Δανοί επιστήμονες, δεν είναι αντιπροσωπευτική για να κάνει κάποιος εξέταση αίματος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, πρέπει να προσέχουν περισσότερο για να μην παρασυρθούν. Η υψηλή χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous ArticleNext Article

H φέτα περιέχει 489 διαφορετικές πρωτεΐνες!

H φέτα περιέχει 489 διαφορετικές πρωτεΐνες!

Ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανέλυσαν την ελληνική φέτα, αποκρυπτογραφώντας, για πρώτη φορά σε μοριακό επίπεδο, το περιεχόμενο, την αξία και τις διατροφικές ιδιότητές της.

Οι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ δρ Γεώργιος Τσάγκαρης και δρ Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας που παράγουν φέτα «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), επιδιώκοντας την ταυτοποίηση όλων των πρωτεϊνών και πεπτιδίων που περιέχουν.

Διαπιστώθηκε ότι η φέτα ΠΟΠ από όλες τις περιοχές της χώρας μας περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως. Οι 489 αυτές πρωτεΐνες αποτελούν την «ταυτότητα» της ελληνικής φέτας και ανήκουν σε διάφορες ομάδες βιολειτουργικών πρωτεϊνών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Ταυτοποιήθηκαν επίσης πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες, όπως τη D που ευθύνεται για την μεταφορά ασβεστίου στα οστά, τη βιταμίνη B12 υπεύθυνη για τη μεταφορά και την πρόσληψη σιδήρου, καθώς και άλλων λειτουργικών ιχνοστοιχείων. Στην ελληνική φέτα ΠΟΠ ανιχνεύθηκαν επίσης πρωτεΐνες που συνδέονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, καθώς και πρωτεΐνες για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η μεθοδολογία

Η Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής του ΙΙΒΕΑΑ ανέπτυξε πρόσφατα μια καινοτόμο μεθοδολογία, η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τον ακριβή ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών των υγρών ή στερεών τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής. Πρόκειται για την Τροφομετρία (trophometry, foodometry, nutriometry), η οποία εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα στο ΙΙΒΕΑΑ και αφορά στο σύνολο των μεθόδων φασματομετρίας μάζας, που οδηγούν στην ταυτοποίηση του συνόλου των πρωτεϊνών, πεπτιδίων, μεταβολιτών, λιπιδίων και όλων των άλλων ομάδων μορίων ενός τροφίμου, τα οποία συνδυαζόμενα δημιουργούν το «τροφομετρικό αποτύπωμά» του. Αυτό είναι μοναδικό για κάθε τρόφιμο, όπως είναι και το γενετικό προφίλ DNA στους ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία της τροφομετρίας καθιστά την Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής μοναδική στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην εφαρμογή της μοριακής ιχνηλασιμότητας.

Πέραν της απόδειξης της υψηλής διατροφικής αξίας της ελληνικής φέτας ΠΟΠ, με βάση τα ευρήματα της έρευνας αναπτύχθηκε μία νέα μέθοδος για την ιχνηλασιμότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, τον προσδιορισμό της ύπαρξης νοθείας σε αυτή, το διαχωρισμό της από παρεμφερή προϊόντα και, τελικά, την ταυτοποίηση της προέλευσης της φέτας ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος ονομασίας προελεύσεως.

Η τροφομετρία μπορεί να εφαρμοσθεί περαιτέρω σε όλα τα είδη των τροφίμων, περιλαμβανομένων των υγρών, των στερεών, των τροφίμων ζωικής ή φυτικής προέλευσης, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των συμπληρωμάτων διατροφής κ.λπ. προσδιορίζοντας με ακρίβεια τα Προϊόντα Ανωτέρας Ποιότητας (ΠΑΠ) που έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία του ανθρώπου, τη γεωγραφική προέλευση κάθε τροφίμου (ελληνικό, ΠΟΠ, προϊόν γεωγραφικής ένδειξης-ΠΓΕ, εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν-ΕΠΙΠ), καθώς και τα βιολειτουργικά τρόφιμα.

Η Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής του ΙΙΒΕΑΑ έχει ήδη διενεργήσει πλήθος τροφομετρικών αναλύσεων για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά οικονομικά σημαντικών ζωικών οργανισμών της πανίδας του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς και τροφίμων από το εξωτερικό (Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία).

Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να πετάς τη φλούδα της μπανάνας

Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να πετάς τη φλούδα της μπανάνας

Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα έχει 102 θερμίδες, βιταμίνη C σε ποσοστό 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και 3 γρ. φυτικών ινών. Περιέχει επίσης 27 γρ. υδατανθράκων, 422 μικρογραμμάρια καλίου και 14 γρ. ζάχαρης.

Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα όσων τρέχουν. Και οι λόγοι είναι γνωστοί τουλάχιστον σε ότι αφορά το εσωτερικό της, αλλά τι ξέρετε για τη φλούδα;

Συνήθως το κάνουμε μηχανικά: ξεφλουδίζουμε την μπανάνα, την τρώμε και μετά πετάμε την φλούδα της. Ε, λοιπόν αυτό είναι μεγάλη απερισκεψία.

Διότι η φλούδα της μπανάνας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε πολλά ζητήματα. Μάλιστα κάποια από αυτά έχουν να κάνουν και με την καλή μας υγεία. Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:

Μπορεί να φαγωθεί (!)

Σε πολλά μέρη του κόσμου η φλούδα της μπανάνας χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Και μάλιστα είναι ένα συστατικό ιδιαιτέρως θρεπτικό. «Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β6 και Β12 καθώς και μαγνησίου και καλίου. Περιέχει επίσης ίνες και πρωτεΐνες», λέει η διατροφολόγος Λόρα Φλόρες. Αν πλύνετε με ζεστό νερό και την αφήσετε να μουλιάσει προκειμένου να μαλακώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό σε αρκετά φαγητά και σούπες.

Κάνει το κρέας τρυφερό

Ακόμα και αν δεν θέλετε να φάτε την φλούδα της μπανάνας, μπορεί να είναι χρήσιμη όταν μαγειρεύεται κάποιο κρέας. Απλά πριν βάλετε το κρέας στην κατσαρόλα ή στον φούρνο, απλώστε μια φλούδα μπανάνας από κάτω του. Δεν θα το αφήσει να «στεγνώσει» και θα το κάνει ασύλληπτα μαλακό.

Σε ανακουφίζει από τον πόνο

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ιατρικής Ένωσης της Ταϊλάνδης αποκάλυψε ότι τα εκχυλίσματα από τη φλούδα της μπανάνας είχαν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι λένε ότι αν πιέσεις τον φλοιό στο σημείο που έχει τσιμπήσει ένα έντομο ή στο σημείο που έχεις βγάλει ένα εξάνθημα ή υπάρχει κάποιο ηλιακό έγκαυμα, αυτόματα σου προσφέρει ανακούφιση.

Μπορείς να γυαλίσεις τα παπούτσια σου

Το κάλιο, για το οποίο φημίζονται οι μπανάνες, είναι ένα βασικό συστατικό στη βούρτσα καθαρισμού των παπουτσιών, κάτι που σημαίνει πως η φλούδα της μπανάνας μπορεί να χρησιμεύσει για καθαρισμό των παπουτσιών. Τρίψτε με μια φλούδα, στη συνέχεια σκουπίστε τα με μια χαρτοπετσέτα και την επόμενη στιγμή θα γυαλίζουν και μάλιστα χωρίς να έχετε χρησιμοποιήσει βλαβερά χημικά.

Είναι χρήσιμη για τον κήπο

Οι κηπουροί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τις φλούδες μπανάνας με διαφορετικούς λόγους. Το θάψιμο των κομμένων φλοιών στο χώμα των φυτών σας τα τροφοδοτεί με θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα, εμποδίζουν και το φύτρωμα ενοχλητικών χόρτων.

Διαβάστε ακόμα: Επτά εναλλακτικοί γευστικοί τρόποι για να απολαύσετε μία μπανάνα

Έτσι θα χάσετε τα κιλά που θέλετε μέσα στο 2019

Έτσι θα χάσετε τα κιλά που θέλετε μέσα στο 2019

Το 2018 πολλοί από εσάς έμειναν μακριά από τους στόχους που είχαν θέσει αναφορικά με την απώλεια των κιλών. Ωστόσο δεν θα πρέπει να απογοητεύεστε καθώς πάντοτε υπάρχουν νέες συμβουλές και κόλπα για να γυρίσετε στον… σωστό δρόμο με τη νέα χρονιά.

Αυτό που θα πρέπει να έχετε πάντοτε κατά νου, είναι ότι δεν γίνονται θαύματα. Μάλλον για να το πούμε καλύτερα, θα πρέπει να αποφύγετε τα θαύματα. Γιατί; Διότι όσο πιο γρήγορα χάνετε τα κιλά, τόσο πιο γρήγορα θα τα πάρετε.

Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, να βάλετε έναν στόχο. Και ένας εφικτός, σωστός και υγιής στόχος είναι να χάνετε ένα κιλό το μήνα. Μέσα σε ένα χρόνο, λοιπόν, θα έχετε χάσει 10-12 κιλά, χωρίς μεγάλες στερήσεις και χωρίς πίεση και στρες.

Απλά πάρτε το απόφαση και ακολουθήστε μία από τις παρακάτω συμβουλές. Αν το κάνετε πιστά για μία χρόνια, είναι δεδομένο ότι θα χάσετε 10 με 12 κιλα!

Διπλασιάστε τον χρόνο που βρίσκεστε στην κουζίνα

Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε κατά πολύ τις παραγγελίες έτοιμου φαγητού. Μπορείτε επίσης το ένα βράδυ να ετοιμάσετε διπλή μερίδα φαγητού έτσι ώστε να περισσέψει και για το επόμενο δείπνο.

Ξεκινήστε το γεύμα σας με νερό

Με το νερό αισθάνεστε πιο χορτάτοι και κατά συνέπεια στην συνέχεια καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες τροφής. Αν δεν μπορείτε να πιείτε σκέτο νερό, δοκιμάστε να βάλετε μέσα λεμόνι ή επιλέξτε κάποιο τσάι χωρίς ζάχαρη.

Γραφτείτε σε ομαδικό άθλημα στο γυμναστήριο

Aν έχετε βαρεθεί την καθημερινή ρουτίνα της άσκηση, δοκιμάστε ένα ομαδικό άθλημα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψετε θερμίδες, ενώ θα γνωρίσετε νέο κόσμο με τα ίδια ενδιαφέροντα, μπορείτε ακόμη να κάνετε και νέους φίλους.

Επιλέξτε υγιεινά σνακ

Καταναλώστε ένα σνακ τις απογευματινές ώρες έτσι ώστε να σας κρατήσει κάπως και να μην το παρακάνετε με το βραδινό. Οι μπάρες δημητριακών με μαύρη σοκολάτα και χωρίς γλουτένη, αποτελούν μια ασφαλή λύση.

Πιείτε τον καφέ σκέτο

Γλιτώνετε τουλάχιστον 100 θερμίδες ημερησίως αν αφαιρέσετε από τον καφέ σας την ζάχαρη και την κρέμα. Αυτό αντιστοιχεί χοντρικά με 10 κιλά τον χρόνο!

Δοκιμάστε κάτι αντιοξειδωτικό

Οι χυμοί και τα χειροποίητα smoothies περιέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την αποτοξίνωση του σώματος. Δοκιμάστε τα.

Συνοδέψτε το ψωμί με κάτι διαφορετικό

Ξεχάστε τις φέτες ψωμιού αλειμμένες με βούτυρο. Μπορεί να αντικατασταθεί με ψητό σκόρδο. Παίρνετε μόλις 4 θερμίδες ανά σκελίδα, ενώ μια κουταλιά του γλυκού βούτυρο περιέχει 34 θερμίδες!

Να έχετε πάντα στο ψυγείο φρούτα

Oποτε έχετε όρεξη για κάτι γλυκό, απλά ανοίξτε το ψυγείο και επιλέξτε μια φρουτοσαλάτα που περιέχει λιγότερες θερμίδες από τα γλυκίσματα, έχοντας μια εξίσου γλυκιά γεύση.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Το νερό βοηθά να αποβάλετε τις τοξίνες από το σώμα και δίνει ένα αίσθημα πληρότητας πριν το γεύμα. Ειδικά αν το συνδυάσετε με λεμόνι το πρωί, αποβάλετε τα «απόβλητα» από τον οργανισμό και βοηθάτε την σωστή πέψη.

Πιείτε πράσινο τσάι

Aποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα στον κόσμο και έχει διαπιστωθεί πως βοηθά στην απώλεια βάρους. Ενισχύει τον μεταβολισμό ο οποίος έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα καίτε τις θερμίδες.

Μην δοκιμάζετε τα πάντα σε ένα πάρτι

Προτιμήστε να γεμίσετε το πιάτο με τροφές χαμηλές σε λιπαρά, άφθονη σαλάτα και φρούτα.

Προσέξτε με τι συνοδεύετε το πρωινό σας

Bάλτε πάνω από τις τηγανίτες κατεψυγμένα φρούτα αντί για βούτυρο και σιρόπια.  Προσθέστε στο πλιγούρι βρώμης κανέλα αντί για μέλι.

Επιλέξτε έναν προσωπικό γυμναστή

Θα σας κρατήσει σε εγρήγορση όλον τον χρόνο, θα σας διδάξει τις σωστές τεχνικές άσκησης και θα καταρτίσει για εσάς ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να δείτε αποτελέσματα.

Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Βοηθούν στην καλύτερα πέψη και δίνουν παράλληλα μια αίσθηση πληρότητας. Τα μήλα, τα πράσινα φασόλια, οι φράουλες, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι βρώμης και το αβοκάντο, μπορούν να βοηθήσουν προς την σωστή κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμα: Το φαινόμενο «πλατό» που δεν σας επιτρέπει να χάσετε βάρος!

ΠΗΓΗ: THEACTIVETIMES.COM

Send this to a friend