Νομίζεις ότι σε… ξυπνάει ο καφές το πρωί; Λάθος!

Μπορεί το πιστεύεις με… πάθος, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεσαι καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσεις.

Αυτό συμβαίνει βάσει του βιολογικού ρολογιού, άρα ισχύει αν ξυπνάς… πρωί και όχι στο καταμεσήμερο!

Άρα αν έχεις συνηθίσει να πίνεις καφέ με την τσίμπλα στο μάτι ίσως να θέλεις να περιμένεις λίγο… να μη χαραμίσεις και την καφεΐνη!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αγαπημένη αυτή πρωινή συνήθεια είναι περισσότερο βλαβερή από ευεργετική για την υγεία!

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Time αναφέρει ότι η κατανάλωση καφέ πριν τις 9:30 το πρωί δημιουργεί… άγχος στο σώμα!

Τι είναι η κορτιζόλη και πως “καταστρέφει” την προπόνησή σας

Η κορτιζόλη – η ορμόνη του άγχους – είναι φυσικά υψηλότερη από τις 8 π.μ. έως τις 9 π.μ. Όταν πίνετε καφέ, η καφεΐνη παρεμβαίνει στα επίπεδα κορτιζόλης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση και αγωνία. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ξεκινούν τη μέρα τους νιώθοντας άγχος!

Η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε το καφεδάκι σας είναι μετά τις 9:30 το πρωί, όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι χαμηλότερα.

Η εξαίρεση

Η μόνη εξαίρεση είναι αν ξυπνάτε πολύ αργότερα, εξηγεί η διαιτολόγος του Lung Health Institute, Amanda Maucere. «Ο κιρκαδικός ρυθμός έχει αποδειχθεί ότι προσαρμόζεται για να ανταποκρίνεται στις καθημερινές μας συνήθειες », εξηγεί. «Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι κάποιος που έχει τη νυχτερινή βάρδια, ο οποίος έχει αυξημένη κορτιζόλη τα βράδια που χρειάζεται να μείνει ξύπνιος.

Τροφές που λειτουργούν σαν… καφές και δεν έχουν καφεϊνή

Έτσι, εάν ξυπνάτε συνήθως αργότερα το πρωί, ο κιρκαδικός ρυθμός σας έχει λογικά προσαρμόσει. Επομένως, τα επίπεδα της κορτιζόλης σας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους μόλις ξυπνάτε. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένετε πριν απολαύσετε το καφεδάκι σας.

Αντί για καφέ, δοκιμάστε να πιείτε ένα χυμό και να φάτε κάτι. Θα δείτε ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο η μέρα σας να ξεκινάει καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Previous ArticleNext Article

Φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα και τα λιγότερα φυτοφάρμακα

Καθαρά τρόφιμα, vs ψεκασμένα τρόφιμα: Σύμφωνα με τα στοιχεία του EWG, σχεδόν τα 3/4 των δειγμάτων τροφίμων που εξετάστηκαν από το αρμόδιο τμήμα γεωργίας των ΗΠΑ το 2014 περιείχε υπολείμματα φυτοφαρκάκων.

Μετά τη φετινή έρευνα του EWG, εντοπίστηκαν 146 διαφορετικά χημικά σε φρούτα και λαχανικά, χημικά που επέμειναν και μετά το καλό πλύσιμο ή ακόμα και το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών.

Τα ευρήματα της μελέτης σε φρούτα και λαχανικά δείχνει πως παρά την απαίτηση των καταναλωτών να παράγονται λιγότερα αλλά πιο καθαρά τρόφιμα, οι εταιρίες επιμένουν να ρίχνουν στην αγορά φρούτα και λαχανικά με μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Οι καταναλωτές πάντως, δείχνουν μια τάση, να στρέφονται σε φρούτα και λαχανικά που ξέρουν πως έχουν βρεθεί με τα λιγότερα δυνατά χημικά, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να ακολουθούν μια 100% καθαρά οργανική διατροφή.

Η λύση ίσως είναι τα βιολογικά προϊόντα, ωστόσο, οι τιμές τους σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορεύτικές. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τρόπος καλλιέργειας στη χώρα μας είναι διαφορετικός και ειναι πιθανό να υπάρχουν διαφορές.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να πλένετε όσο το δυνατόν καλύτερα τα τρόφιμά σας και όταν έχετε δυνατότητα να προτιμάτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

Τα πιο “ψεκασμένα” τρόφιμα

Φράουλες
Σπανάκι
Kale (λαχανίδα)
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλερι
Πατάτες

Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα, βρέθηκε θετικό σε έναν υψηλό αριθμό πολλών διαφορετικών χημικών και φυτοφαρμάκων και μάλιστα σε μεγάλη συγκέντρωση. Πάνω από το 98% των δειγμάτων φράουλας, ροδάκινου, νεκταρινιών και μήλων, βρέθηκαν θετικά σε τουλάχιστον ένα κατάλοιπο φυτοφάρμακου.

Η μέση πατάτα έχει περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με το βάρος της σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που εξετάστηκαν.Ένα μέσο δείγμα πιπεριάς και σταφυλιού, βρέθηκε να έχει 15 χημικά. ‘Ενα μέσο δείγμα φράουλας έχει 17 διαφορετικά χημικά.

Τα πιο καθαρά τρόφιμα

Αβοκάντο
Καλαμπόκι
Ανανάς
Κρεμμύδια
Παπάγια
Αρακάς (κατεψυγμένος)
Μελιτζάνες
Σπαράγγια
Κουνουπίδια
Πεπόνια
Μπρόκολα
Μανιτάρια
Λάχανα
Ακτινίδια

Το αβοκάντο ήταν το πιο καθαρό με μόνο 1% της ποσότητας να βρίσκεται θετικό σε παρασιτοκτόνα. Το 89% του ανανάνα, το 81% της παπάγιας, το 73% του ακτινιδίου δεν είχαν καθόλου χημικά.

Κανένα από την καθαρή λίστα φρούτων και λαχανικών δεν βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 4 υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Μόνο το 5,5% της καθαρής λίστα βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 2 χημικά.

Η EWG συνιστά ότι όσοι καταναλώνουν πολλά από αυτά τα τρόφιμα να τα αγοράζουν στην bio Μορφή τους ή να τα καλλιεργούν μόνοι τους. Αν δεν έχεις καμία από τις δύο παραπάνω επιλογές, ο οργανισμός προτείνει να μαγειρεύεις καλά τις κατηγορίες αυτές: Αντί για ωμή πράσινη σαλάτα, προτίμησε λαχανόρυζο ή χορτόπιτα.

Το ΟΑΚΑ υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Communication Lab

Κωνσταντίνος Χαλιορής, Συντονιστής Γενικός Διευθυντής Ο.Α.Κ.Α, Μαρίνα Κουταρέλλη – CEO Communication Lab, Μανώλης Δετοράκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ

Η διοίκηση του ΟΑΚΑ προχώρησε σε συμφωνία με την Communication Lab, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία που έχει διακριθεί στο χώρο του αθλητισμού, μέσα από τη διοργάνωση του Spetses Mini Marathon αλλά και πολλές ακόμα δράσεις.

Η συμπόρευση των δύο πλευρών ανοίγει νέους ορίζοντες στο χώρο της αθλητικής δραστηριότητας και φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια για την δημιουργία διοργανώσεων που θα αναδείξουν τις αξίες του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας.

Παράλληλα μέσω της συνεργασίας αυτής, στόχος είναι, η ανάδειξη και προβολή του ΟΑΚΑ αλλά και η προσέλκυση νέων κοινών.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής του μνημονίου παρόντες ήταν οι κ.κ. Μανώλης Δετοράκης- Αντιπρόεδρος Δ.Σ Κωνσταντίνος Χαλιορής –  Συντονιστής Γενικός Διευθυντής Ο.Α.Κ.Α, Αλέξανδρος-Μάριος Κανδύλης- Αναπληρωτής Διευθυντής Ο.Α.Κ.Α., Χρήστος Χριστακίδης- Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Ο.Α.Κ.Α., Θανάσης Σπέρτος – Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, Εύχαρις Ανθρωπέλου, Συνεργάτης-Τεχνικές Υπηρεσίες, Κωνσταντίνος Καραμάνος – Συνεργάτης Γενικής Διεύθυνσης.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ κος Κωνσταντίνος Χαλιορής επεσήμανε: «Βήμα-Βήμα με συνέχεια και συνέπεια, και έχοντας στο πλευρό μας την Διοίκηση αλλά και τους εργαζομένους, φιλοδοξούμε να παράγουμε ουσιαστικό έργο, το οποίο θα μπορούν να απολαύσουν όλοι οι πολίτες αλλά και οι χιλιάδες αθλούμενοι που χρησιμοποιούν καθημερινά τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου.  Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στο νέο αυτό πλαίσιο θα συνεργαστούμε με την Communication Lab.”

Από την πλευρά της, η CEO της Communication Lab, κα Μαρίνα Κουταρέλλη δήλωσε: “Αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή που θα συνεργαστούμε με το ΟΑΚΑ και ευχαριστούμε πολύ την Διοίκηση και τους εργαζόμενους για την θερμή υποδοχή.»

x
Send this to a friend