Μάνγκο: Το θεραπευτικό φρούτο από τα βάθη της ιστορίας

Στην Ελλάδα δεν το καταναλώνουμε συχνά, όμως, το Μάνγκο είναι ένα φρούτο που μας ταιριάζει. Εκτός αυτού πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που μας κάνουν μόνο καλό.

Ακούγοντας τη λέξη μάνγκο, στο μυαλό σας έρχεται κάτι εξωτικό, τροπικό αλλά κυρίως μακρινό. Δεν έχετε άδικο, αφού το μάνγκο είναι φρούτο που προέρχεται από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Το συγκεκριμένο μάλιστα φρούτο, δεν αποτελεί μόνο μέρος της διατροφής και της κουλτούρας συγκεκριμένων χωρώ, αλλά και των θρύλων που το θέλουν να είναι θεραπευτικό και έρχονται από τα βάθη της ιστορίας.

Λένε μάλιστα ότι ο Βούδας εμφανίστηκε στη σκιά των δέντρων μιας φυτείας μάνγκο.

Όσο μακρινές και απρόσιτες είναι αυτές οι ιστορίες, τόσο κοντά μας βρίσκονται πια, δεδομένου ότι το μάνγκο πλέον καλλιεργείται και στην Ελλάδα και στη συγκεκριμένη στην Κρήτη, ενώ είναι εύκολο να το βρείτε στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα μαναβικής.

Γιατί όμως να εντάξετε το μάνγκο στη διατροφή σας;

Ποικιλίες μάνγκο  

Κάποιες ποικιλίες λένε ότι έχουν γεύση μέντας, λεμονιού, μπανάνας ή ανανά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τη δική τους ξεχωριστή γεύση που δεν έχει σχέση με κανένα άλλο φρούτο.

Υπάρχουν πάνω από 2.500 ποικιλίες μάνγκο . Τα μάνγκο είναι στρογγυλά, οβάλ, με σχήμα καρδιάς ή νεφρού και ζυγίζουν από150 – 675 γρ.

Όλα τα μάνγκο είναι πράσινα όταν είναι άγουρα, αλλά ορισμένα παραμένουν πράσινα και όταν ωριμάζουν. Άλλα, πάλι, γίνονται χρυσά ή κατακόκκινα, ή καταλήγουν σε ένα συνδυασμό όλων αυτών των χρωμάτων.

Από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι τα Alphonso ή τα Alphonsine από την Ινδία , τα οποία έχουν μαλακή, βουτυράτη σάρκα και μεθυστική, γλυκιά γεύση. Οι ποικιλίες της Δ. Ινδίας περιλαμβάνουν τα μικρά julie και τα στρογγυλά, ζουμερά Bombay. Οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες, όπως τα Parvin, τα Kent και τα Tommy Atkins, έχουν πιο λεπτή φλούδα και λιγότερες ίνες.

Ιδιότητες, θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Πρόκειται για ένα φρούτο- πλούσια πηγή βήτα καροτένιου. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του αντιοξειδωτικού, λειτουγεί ως «ασπίδα» ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Το μάνγκο είναι επίσης πλούσιο σε ένα άλλο καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων.

Μόνο ένα μάνγκο παρέχει σχεδόν τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνη Α (αναγκαία για την υγεία των ματιών). Σε αντίθεση με πολλά άλλα φρούτα, τα μάνγκο είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τα μάνγκο επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε λιπαρά (ένα μάνγκο περιέχει περίπου 1γρ. λιπαρών) και έχουν λίγες θερμίδες (110 θερμίδες ανά τεμάχιο). Η κατανάλωση ενός μάνγκο την ημέρα καλύπτει το 40% των αναγκών μας για φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου και περιορίζοντας τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Βελτιώνει την μνήμη

Το μάνγκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη B6, η οποία έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία του νευρικού συστήματος. Είναι μια βιταμίνη που βοηθάει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Το γλουταμινικό οξύ που επίσης περιέχει το μάνγκο βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης του ατόμου.

Μειώνει τη χοληστερίνη

Το μάνγκο είναι πλούσιο σε ίνες που μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα. Βοηθάει στον περιορισμό της δράσης της ορμόνης λεπτίνης που παράγει κύτταρα του λίπους. Η βιταμίνη-C και η πηκτίνη βοηθούν επίσης στην μείωση της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό. Το μάνγκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την αύξηση της συσσώρευσης λίπους και τον σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

Διαβάστε επίσης: Λωτός: Η τροφή των θεών και των αθλητών!

Previous ArticleNext Article

Καλοκαιρινά φρούτα και θερμίδες: Τι πρέπει να προσέξετε

Scott Webb Unsplash

Γράφει η Εβίτα Σιατίτσα*

Θα συμφωνήσεις νομίζω μαζί μου πως αν μία εποχή μπορούσε να στεφθεί βασίλισσα των φρούτων δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το καλοκαίρι!

Είναι η ποικιλία των καλοκαιρινών φρούτων που καλύπτει όλα τα γούστα; Είναι η δροσιά που μας χαρίζουν και που τόσο αναζητάμε όλοι τις ζεστές μέρες καλοκαιριού; Ή μήπως είναι οι θερμίδες στα καλοκαιρινά φρούτα που μας «δελεάζουν» και τα καταναλώνουμε χωρίς τύψεις; Για τόσους και άλλους τόσους λόγους νομίζω οι περισσότεροι αγαπάμε τα φρούτα και ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά!

Μιας και οι θερμίδες όμως είναι κάτι που συχνά μας απασχολεί τι θα έλεγες να γνώριζες τις θερμίδες των αγαπημένων καλοκαιρινών σου φρούτων; Όχι για να σε αποτρέψουν από την κατανάλωσή τους αλλά γιατί η γνώση είναι δύναμη, δεν νομίζεις;

Ας δούμε λοιπόν πόσες θερμίδες κρύβουν τα καλοκαιρινά φρούτα!

Οι εκπληκτικές ιδιότητες που έχει η φλούδα του καρπουζιού!

Καρπούζι: θερμίδες 86 για μία φέτα καρπούζι (περίπου 280γρ)

Δικαίως ο βασιλιάς του καλοκαιριού! Δεν θα μας προδώσει ποτέ καθώς η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό θα μας χορτάσει και θα μας ενυδατώσει εύκολα!

Πεπόνι: θερμίδες 45 για μία φέτα πεπόνι (περίπου 160γρ)

Σε απόσταση αναπνοής στον συναγωνισμό με το καρπούζι μπορείς να το προσθέσεις ακόμη και στη σαλάτα σου!

Ροδάκινο: θερμίδες 58kcal για ένα μεσαίο ροδάκινο (περίπου 150γρ)

Αν μέχρι τώρα το έτρωγες μόνο ωμό τι θα έλεγες να το δοκιμάσεις και ψητό; Ναι ναι όπως ακριβώς κάνεις με το μήλο το χειμώνα! Δεν θα σε απογοητεύσει, θα το δεις!

Βερίκοκο: θερμίδες 17kcal για ένα βερίκοκο (περίπου 35γρ)

«Και μάγουλο βερίκοκο…» θα σιγοτραγουδάς τρώγοντας αυτό το γλυκό φρούτο που δικαιολογημένα αγαπούν μικροί και μεγάλοι! Το βερίκοκο εχει τις πιο λίγες θερμίδες ανάμεσα στα καλοκαιρινά φρούτα.

Κεράσια: θερμίδες 87kcal για ένα φλιτζάνι κεράσια (περίπου 140γρ)

Αν και εσύ δεν μπορείς να σταματήσεις παρά μόνο αφού τελειώσεις όλο το μπολ με τα κεράσια τότε θα σου πω ότι σε καταλαβαίνω. Εκτός από σκέτα θα ταιριάξουν άψογα στο γιαούρτι σου!

Νεκταρίνι: θερμίδες 62kcal για ένα μεσαίο νεκταρίνι (περίπου 140γρ)

Άλλο ένα φρούτο που είμαι σίγουρη ότι κουβαλάς συχνά μαζί σου στην παραλία! Ζουμερά και γλυκά σε δικαιώνουν σε κάθε μπουκιά!

Βανίλια: θερμίδες 18 kcal για μία βανίλια (περίπου 40γρ)

Γλυκιά και δροσερή η βανίλια θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σου καλοκαιρινά φρούτα και θα ταιριάξει άψογα στην πλούσια φρουτοσαλάτα σου.

Βύσσινο: θερμίδες 51 για ένα φλιτζάνι βύσσινα (περίπου 103γρ)

Πριν τα κάνεις γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα μην διστάσεις να τα καταναλώσεις και σκέτα ή μέσα στο γιαούρτι σου.

Γιατί η ενυδάτωση με φρούτα είναι καλύτερη από ότι με σκέτο νερό;

Δαμάσκηνα: θερμίδες 30 για ενα φρέσκο δαμάσκηνο (περίπου 65γρ):

Μπορείς να τα βλέπεις πιο συχνά αποξηραμένα, τα δαμάσκηνα όμως είναι ακόμη πιο νόστιμα στην φρέσκια τους μορφή γι αυτό πρόλαβέ τα τώρα που είναι η εποχή τους!

Σύκο : θερμίδες 37 για ένα μεσαίο σύκο (περίπου 50γρ)

 Γλυκάθηκε η γριά από τα σύκα, θα φάει και τα συκόφυλλα. Αν ταυτίζεσαι με την γνωστή παροιμία τότε μάλλον αγαπάς τα σύκα όσο και εγώ. Δοκίμασε να φτιάξεις μία υγιεινή σως για τη σαλάτα σου με πολτοποιημένο σύκο και μπαλσάμικο και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψεις!

Αχλάδι: θερμίδες 86 για ένα μεσαίο αχλάδι (περίπου 150γρ)

Αγαπημένο φρούτο και για τους πιο δύσκολους κατέχει εξέχουσα θέση στις καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες μας!

Γκρέιπ φρουτ: θερμίδες 77 για ένα μεσαίο γκρέιπ φρουτ (περίπου 200γρ)

Η πικρή του γεύση συνήθως μας αποτρέπει από το να το καταναλώσουμε μόνο του. Απόλαυσέ το λοιπόν σε ένα δροσερό smoothie μαζί με άλλα φρούτα.

Φράουλα: θερμίδες 46  για 1 φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες (περίπου 144 γραμμάρια)

Αν και δεν χρειάζονται συνοδεία για να τις απολαύσεις, οι φράουλες θα δώσουν μία διαφορετική γεύση στις σαλάτες σου, στα porridge, το smoothie σου και στα γλυκά σου!

Διαβάστε επίσης: Οι εκπληκτικές ιδιότητες του παρεξηγημένου φραγκόσυκου

* Η Εβίτα Σιατίτσα είναι Διαιτολόγος και Διατροφολόγος στη Θεσσαλονίκη. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο fmh.gr

Αναλύοντας τους δημοφιλέστερους διατροφικούς μύθους

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Όπως συμβαίνει με τους μύθους γύρω από τη γυμναστική και το κάψιμο λίπους, έτσι ακριβώς και οι λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από τη διατροφή στέκονται πολλές φορές εμπόδιο στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά.

  • “Το βραδινό «παχαίνει»”. Φυσικά και δεν είναι αλήθεια, αφού το αν θα χάσει ένα άτομο βάρος, εξαρτάται από το ισοζύγιο ενέργειάς του. Αν η ενέργεια που προσλαμβάνει είναι μικρότερη από την ενέργεια που καταναλώνει, θα χάσει κιλά. Αν είναι μεγαλύτερη, θα πάρει. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να προτιμήσεις ένα ελαφρύ βραδινό, 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο, έτσι ώστε να προλάβει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης.
  • “Το πράσινο τσάι αδυνατίζει”. Διαφημίζεται ότι το πράσινο τσάι, λόγω των κατεχινών και της καφεΐνης που περιέχει, βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και, κατά συνέπεια, στην απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι ότι όντως φαίνεται να αυξάνει τον μεταβολισμό, αλλά η αύξηση αυτή δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να βοηθήσει κάποιον να αδυνατίσει, αν δεν προσέξει γενικότερα την διατροφή του.
  • “Το γκρέιπφρουτ είναι λιποδιαλυτικό”. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν υπάρχουν τρόφιμα που «αδυνατίζουν» ή που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό σε τέτοιο βαθμό ώστε να επέλθει απώλεια βάρους. Η μόνη αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να αποδώσουμε μαγικές ιδιότητες σε κανένα τρόφιμο και, για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός, πρέπει να αυξηθεί η φυσική δραστηριότητα.
  • “Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες”. Κι όμως, άσπρο και μαύρο ψωμί έχουν τις ίδιες θερμίδες. Όντως, το ψωμί ολικής άλεσης έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες από το λευκό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και τα υπόλοιπα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως, για παράδειγμα, τα ζυμαρικά.
  • “Οι ανάλατοι ξηροί καρποί δεν έχουν θερμίδες”. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί απλώς δεν έχουν αλάτι! Θερμιδικά δεν έχουν διαφορά με τους αλατισμένους – κάτι που σημαίνει ότι περιέχουν περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Φυσικά και μπορούν να αποτελούν μέρος ενός υγιεινού διαιτολογίου, αλλά πάντα με μέτρο.
  • “Η μαύρη σοκολάτα είναι «αθώα»”. Η μαύρη σοκολάτα είναι ανώτερη θρεπτικά από τη γάλακτος, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε κακάο και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταναλώνεται ελεύθερα, καθώς προσδίδει τις ίδιες θερμίδες με όλες τις άλλες σοκολάτες – περίπου 500 με 600 ανά 100 γραμμάρια.

Διαβάστε επίσης: Πως… αυτοκτονούμε μέσω της διατροφής μας

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του.

x
Send this to a friend