Η προσφορά του καφέ στην ενυδάτωση και την αποτοξίνωση το καλοκαίρι!

Η προσφορά του καφέ στην ενυδάτωση και την αποτοξίνωση το καλοκαίρι!

Γράφει η Ελένη Τσαχάκη*

Άλλη μία καλοκαιρινή μέρα ξεκίνησε για εσάς και η ζέστη ήδη έχει πιάσει από νωρίς. Λίγο πριν κλείσετε την πόρτα του σπιτιού σας για τις υποχρεώσεις σας, θυμηθείτε ότι πέρα από τον προγραμματισμό που είναι καλό να έχετε στα γεύματά σας, η ενυδάτωσή σας είναι εξίσου σημαντική! Λίγο η ζέστη, λίγο ο ήλιος και ακόμα περισσότερο οι υποχρεώσεις που «τρέχουν», συχνά ξεχνάμε την ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Πότε είναι αφυδατωμένο το σώμα;

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μας, το σώμα μας χάνει ποσότητα νερού που ισοδυναμεί περίπου με το 1% του σωματικού μας βάρους, η οποία όμως υπό φυσιολογικές συνθήκες επανέρχεται. Απώλειες μεγαλύτερες του 4% μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση στην καθημερινότητά μας.

Πώς θα το καταλάβεις;

Η αφυδάτωση του οργανισμού μας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, δυσφορία, κόπωση, ζαλάδες και εκνευρισμό. Συμπτώματα μάλιστα, που πολύ πιθανό να τα εμφανίσουμε μέσα στην ημέρα, χωρίς όμως να σκεφτούμε ότι μπορεί να οφείλεται… στη δίψα μας!

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβεις εάν χρειάζεσαι ενυδάτωση είναι το χρώμα των ούρων σου. Το σκούρο χρώμα υποδηλώνει αφυδάτωση, ενώ όσο πιο ανοιχτόχρωμο χρώμα έχουν τόσο το καλύτερο

Τρόποι για να αυξήσεις την ενυδάτωσή σου!

Οι ανάγκες υγρών για τις γυναίκες αντιστοιχούν περίπου στα 2 λίτρα ημερησίως και για τους άνδρες γύρω στα 2,5 λίτρα. Πώς θα καλύψετε αυτά τα «λίτρα»;

Πάμε να δούμε ορισμένους εύκολους και – πάνω από όλα – δροσιστικούς τρόπους ενυδάτωσης:

1. Το γνωστό σε όλους μας νερό

Αποτελεί έναν από τους πιο κλασσικούς και εύκολους τρόπους ενυδάτωσης τους καλοκαιρινούς μήνες. Aπό τη βρύση ή εμφυαλωμένο, σε ποτήρι ή μπουκάλι, μπορείτε να το αναζητήσετε παντού. Συνδυάστε το με λίγο πάγο και ολόκληρα κομμάτια φρούτων για διαφορετική γεύση και άρωμα!

2. Η αγαπημένη συνήθεια του στιγμιαίου καφέ

Είτε σου αρέσει να τον καταναλώνεις ζεστό είτε κρύο, σου δίνει τη δυνατότητα να καλύψεις τις ανάγκες σου σε υγρά. Το καλοκαίρι σίγουρα η επιλογή του φραπέ είναι η πιο ιδανική, καθώς 200ml νερό, λίγος πάγος και η κατάλληλη δοσολογία – που αντιστοιχεί στα 2 κουταλάκια του γλυκού (4g καφέ), είναι αρκετά για να δημιουργήσεις το ρόφημά σου. Μάλιστα, 1 ποτήρι φραπέ θα σου δώσει και 860mg αντιοξειδωτικών, όσα δηλαδή περιέχονται σε 5,5 ποτήρια χυμό πορτοκάλι-καρότο!

Επιπλέον, ο στιγμιαίος καφές ως ρόφημα αποδίδει 2 θερμίδες/100ml, κάτι που σημαίνει ότι πίνοντας 1 ποτήρι φραπέ λαμβάνετε λιγότερο από 5 θερμίδες. Το θερμιδικό περιεχόμενο του καφέ αυξάνεται ανάλογα με τα υλικά «συντροφιάς» που θα χρησιμοποιήσετε, όπως ζάχαρη, γάλα, κρέμα, κουλουράκια.

3. Φρούτα & Λαχανικά για χρώμα, θρέψη και όχι μόνο

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν και αυτά ένα ακόμη τρόπο ενυδάτωσης. Μπορεί να μην είναι «ροφήματα», αλλά από τη φύση τους περιέχουν υψηλά ποσοστά νερού. Προσπαθήστε λοιπόν να τηρείτε ακόμα περισσότερο τις συστάσεις κατανάλωσης των φρούτων και των λαχανικών, που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 5 μερίδες, ώστε να λάβετε και από εκεί κάποια επιπλέον… ml υγρών!

Κάντε λοιπόν τη διατροφή σύμμαχό σας και το καλοκαίρι! Να περνάτε όμορφα και… να ενυδατώνετε το σώμα σας!

Διαβάστε ακόμα: Με ποιον τρόπο ο καφές βελτιώνει την αθλητική σου απόδοση;


Ελενη Τσαχακη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Τσαχάκη Ελένη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο medNutrition.


Previous ArticleNext Article

Μια ολόκληρη πόλη «μπήκε» σε δίαιτα για να χάσει 100.000 κιλά!

Μια ολόκληρη πόλη "μπήκε" σε δίαιτα για να χάσει 100.000 κιλά!

Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη: καταμέτρηση θερμίδων, άσκηση, μη κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ και αποχή από το αλκοόλ· αυτό δεν είναι απαραίτητα διασκεδαστικό. Εκτός και αν το κάνετε μαζί με άλλους. Αυτό είναι που σκέφτηκαν οι υπέρβαροι κάτοικοι της ισπανικής πόλης Ναρόν. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι επιθυμούν να συνεργαστούν για να χάσουν βάρος. Ο στόχος: 100.000 κιλά λιγότερα έως τις αρχές του 2020.

Το έργο ξεκίνησε από τις αρχές του έτους. Και υπάρχουν ήδη οι πρώτες επιτυχίες: η Μαρία Τερέζα Ροντρίγκεθ ζύγιζε το Μάρτιο ακόμα 82 κιλά. «Τώρα είμαι 70» λέει η 55χρονη. Αθλείται τώρα μιάμιση ώρα κάθε μέρα. «Περπατάω με φίλους, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας στην ηλικία των 80 που πρέπει να της κρατάνε το χέρι».

Την ιδέα για την κοινή δίαιτα είχε ο γιατρός Κάρλος Πινιέιρο. «Στον 21ο αιώνα, οι άνθρωποι ξεχνούν να τρέχουν πραγματικά» λέει ο 63χρονος. Με την υποστήριξη της διοίκησης της πόλης, τον Ιανουάριο κάλεσε τους πολίτες της πόλης στη Γαλικία να τρώνε υγιεινότερα και να κάνουν περισσότερη άσκηση. Από τότε ασχολείται τακτικά με τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος στο πάρκο της πόλης.

Από τους 40.000 κατοίκους της πόλης, περίπου 9.000 είναι υπέρβαροι, περίπου 3.000 θεωρούνται παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον Πινιέιρο. Η Γαλικία στη βορειοδυτική Ισπανία είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων στην Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Λόγω του βροχερού κλίματος εδώ, οι άνθρωποι είναι συχνά στο σπίτι και καταναλώνουν πολλές θερμίδες κάθε μέρα» λέει ο Πινιέιρο. Η κουζίνα της Γαλικίας είναι γνωστή για τις συχνά τεράστιες μερίδες της.

Εστιατόρια και σχολεία συμμετέχουν

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα λάβουν ατομικές συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο μόνιμης μείωσης του βάρους τους και, συνεπώς, για τον περιορισμό του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Έρχονται τακτικά στα κέντρα υγείας της πόλης για να ζυγίζονται.

18 εστιατόρια στην πόλη θέλουν επίσης να συνεισφέρουν στην επίτευξη του στόχου των 100.000 κιλών και να προσφέρουν υγιεινότερα πιάτα. «Αντικαταστήστε το βούτυρο με φυσικό ελαιόλαδο» λέει ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Ντιέγκο Πλάτας.

«Δεν είναι εύκολο να πείσεις τους ενήλικες» λέει ο γιατρός Πινιέιρο. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παιδιά, που πρέπει να διδάσκονται έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Στο σχολείο της Ναρόν ο Χόρχε Χουάν εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Κάθε μέρα, τα παιδιά μπορούν να αθλούνται για μια ώρα και να κάνουν μια βόλτα στον παραλιακό δρόμο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η καθηγήτρια Μαρία Χοσέ Καθόρλα έδωσε πρώτη το παράδειγμα: μέσα σε ένα χρόνο έχει χάσει 14 κιλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπανάνες: Η αθλητική κίτρινη υπερτροφή

Μπανάνες: Η αθλητική κίτρινη υπερτροφή

Μετά από μια σκληρή προπόνηση ο ανθρώπινος οργανισμός εισέρχεται στη φάση της ανάκαμψης. Πολλοί αθλητές πίνουν αθλητικά ροφήματα ενέργειας προκειμένου να βοηθήσουν το σώμα τους να ανακάμψει πιο αποτελεσματικά. Υπάρχει ωστόσο μια τροφή που είναι πολύ πιο αποτελεσματική όσον αφορά το ζήτημα της ανάκαμψης. Είναι η μπανάνα όπως ισχυρίζεται μια νέα σχετική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις των μπανανών και των αθλητικών ποτών και διαπίστωσαν ότι οι πρώτες παρείχαν ίσα ή μεγαλύτερα αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Η μελέτη

Για τη μελέτη, παρατηρήθηκαν 20 ποδηλάτες που συμμετείχαν τακτικά σε αγώνες δρόμου, ηλικίας 22-50 ετών και οι οποίοι ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για πολλές κούρσες. Κάποιοι ήπιαν μόνο νερό κατά τη διάρκεια των αγώνων και άλλοι κατανάλωναν ένα αθλητικού ρόφημα ή μισή μπανάνα κάθε 30 λεπτά κούρσας.

Οι αναβάτες που έπιναν μόνο νερό είχαν σχετικά υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο αίμα τους ενώ αντίστοιχα, πολύ χαμηλότερο ήταν το ποσοστό αν οι ποδηλάτες έτρωγαν μπανάνα ή έπιναν ένα αθλητικό ρόφημα. Το ενδιαφέρον ωστόσο έχει να κάνει με το ότι οι αναβάτες που έτρωγαν μπανάνες παρήγαγαν επίσης λιγότερο γενετικό πρόδρομο του ενζύμου COX-2, που εντείνει την φλεγμονή.

Ο Ντέιβιντ Νίμαν, επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης καθώς και διευθυντής του εργαστηρίου αθλητικού επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο Appalachian στις ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι οι μεταβολητές της μπανάνας βοηθούν να καταπολεμηθεί το γονίδιο COX-2 που προάγει τη φλεγμονή μετά την άσκηση. «Πρόκειται για το ίδιο γονίδιο που καταπολεμούν η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη», τονίζει ο ίδιος επισημαίνοντας ωστόσο πως συνιστάται οι αθλητές να παίρνουν φάρμακα που λειτουργούν ως παυσίπονα μετά από μια προπόνηση.

Ο Νίμαν τονίζει επίσης πως σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τους μυς να ανακάμψουν ταχύτερα μετά την προπόνηση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αθλητικά ροφήματα είναι επίσης χρήσιμα ενώ τα ποσοστά ζάχαρης ανάμεσα σε αυτά και τις μπανάνες είναι περίπου τα ίδια.

Οι μπανάνες όμως έχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β6 καθώς και διάφορες φυτικές ίνες, κάτι που δεν ισχύει για τα αθλητικά ροφήματα». Ορίστε λοιπόν: ένας ακόμα λόγος για να αγαπήσετε αυτή την κίτρινη υπερτροφή.

Διαβάστε ακόμα: Μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Συμβουλές υγιεινής διατροφής που καταρρίπτονται καθημερινά!

Οι διατροφικές τάσεις αλλάζουν συνεχώς, όπως και οι σχετικές έρευνες αναφορικά με το ποια τρόφιμα κάνουν καλό σε εμάς και ποια είναι επιβλαβή. Eιδικοί σε θέματα διατροφής λένε περισσότερα για αυτές τις νέες διατροφικές συνήθειες.

Προσοχή με το αλάτι

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σίγουρο πως ο γιατρός σας θα σας έχετε συμβουλέψει να περιορίσετε το αλάτι. Ωστόσο μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης έδειξε πως η διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα έχετε και πιο χαμηλή πίεση.

Συνεπώς, το αλάτι δεν είναι εχθρός των πάντων και σε φυσιολογικές ποσότητες μπορεί να συμβάλει στην καλή υγεία. Άλλωστε η ίδια έρευνα έδειξε πως άτομα που είχαν αφαιρέσει το αλάτι από την ζωή τους, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακό νόσημα σε σύγκριση με εκείνους που το κατανάλωναν σε μέτρια επίπεδα.

Αποφυγή γαλακτοκομικών

Μπορεί να υποστηρίζουν πολλοί πως η κατανάλωση γάλακτος από την παιδική ηλικία και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στην λακτόζη, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως ο άνθρωπος είναι προορισμένος να προσαρμόζεται σε αυτή την διατροφική συνήθεια.

Τα γαλακτοκομικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, βοηθούν στη  μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά όσα έχουν χαμηλά λιπαρά και μας δίνουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Νέα έρευνα έδειξε πως ωφέλιμα είναι και τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών νοσημάτων.

Μη κατανάλωση λίπους

Οι λιπαρές τροφές δεν έχουν τόσα αρνητικά όσο εμείς νομίζουμε. Τα φυτικά λίπη όπως τα μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα αμύγδαλα και το αβοκάντο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία μας σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτά τα λίπη μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή, να βελτιώσουν τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος και μπορεί ακόμη και να προωθήσουν ένα χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Ανησυχία για την χοληστερόλη στις τροφές

Αν νομίζετε πως θα είστε πιο υγιείς επειδή δεν τρώτε τον κρόκο από τα αυγά, ξανασκεφτείτε το. Παρά τα όσα έχετε ακούσει, οι κρόκοι μπορεί να αποτελέσουν μια ωφέλιμη διατροφική επιλογή παρά την περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Πλέον έχει αποδειχθεί πως η χοληστερόλη στις τροφές ελάχιστα επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα καθώς σε αυτό συμφωνεί και έρευνα του Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ που υποστηρίζει πως η υπερβολική κατανάλωση τροφών όπως οι κρόκοι αυγών δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Κατανάλωση επεξεργασμένων «υγιεινών» τροφών

Πολλές από αυτές τις τροφές δεν έχουν λίπος, όμως αυτό έχει αντικατασταθεί από πρόσθετα σάκχαρα. Οι μεγάλες ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβείς για την υγεία από το υπερβολικό λίπος ζωικό λίπος, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν νεότερες έρευνες.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης

Είναι λάθος να μην διαβάζετε τις ετικέτες πριν αγοράσετε προϊόντα ολικής άλεσης. Πολλά από αυτά δεν είναι ολικής άλεσης 100% και σε μια τέτοια περίπτωση η διατροφική τους αξία είναι μηδαμινή.

Τρώγοντας μόνο ωμό φαγητό

Μπορεί να έχετε ακούσει πως τα μαγειρεμένα λαχανικά χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, ωστόσο πρέπει να ξέρετε πως το μαγειρεμένο φαγητό χωνεύεται ευκολότερα και δημιουργεί πιο δύσκολα αλλεργίες που σχετίζονται με διάφορες τροφές.

Παράλληλα το μαγείρεμα των τροφών επιτρέπει στον εγκέφαλο να απορροφήσει ευκολότερα όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του.

Χρήση φυσικών γλυκαντικών ουσιών

Μπορεί να έχετε ακούσει για την επιβλαβή ζάχαρη που μπορεί να αντικατασταθεί από φυτικές ουσίες. Ωστόσο μελέτες έδειξαν πως τα επίπεδα φρουκτόζης στο μέλι, την αγαύη και τις υπόλοιπες ουσίες μόνο καλό δεν κάνουν στην υγεία σας.  Οποιο φυσικό γλυκαντικό και αν επιλέξετε δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα για τις γυναίκες και εννέα για τους άνδρες.

Διαβάστε ακόμα: «Υγιεινά» προϊόντα που πρέπει να προσέχετε λόγω της ζάχαρης

 

Send this to a friend