Site icon runnfun.gr

Τρέξιμο: Η προετοιμασία για έναν Μαραθώνιο χαρίζει χρόνια ζωής!

Μια μελέτη στο Journal of the American College of Cardiology υποδεικνύει ότι η συμμετοχή σε μαραθώνιο, για πρώτη φορά, θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα οφέλη αυτά προέρχονται από την προπόνηση που προηγείται σε ένα διάστημα έξι μηνών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για τους νέους υγιείς δρομείς μαραθωνίου, η προπόνηση και η ολοκλήρωση του μαραθωνίου σχετίζονται με μειώσεις της αρτηριακής πίεσης και της αορτικής δυσκαμψίας.

Αρτηριακή δυσκαμψία και τρέξιμο

Η Charlotte Η. Manisty, από το Ινστιτούτο Καρδιοαγγειακών Επιστημών στο University College London, ανέφερε: “Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία των αλλαγών στον τρόπο ζωής για την επιβράδυνση των κινδύνων που σχετίζονται με τη γήρανση, καθώς φαίνεται ότι ποτέ δεν είναι αργά”.

Η αρτηριακή δυσκαμψία είναι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης Αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα υγιή άτομα, συμβάλλοντας στην αυξημένη παλμική πίεση (διαφορά μεταξύ συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης) και στην υπερφόρτωση των κοιλιών της καρδιάς (η υπερφόρτωση αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία σε έναν θάλαμο της καρδιάς υπάρχει υπερβολικά μεγάλος όγκος αίματος για να λειτουργήσει αποτελεσματικά). Αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται με την άνοια, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις νεφροπάθειες, ακόμη και αν δεν υπάρχει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες.

Η τακτική αερόβια άσκηση είναι μια τροποποίηση του τρόπου ζωής που έχει θετικές συνέπειες. Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα 138 υγιών ατόμων ηλικίας 21-69 ετών που έτρεξαν για πρώτη φορά μαραθώνιο το 2016 και το 2017 στο Λονδίνο. Εξέτασαν τους συμμετέχοντες πριν από την προπόνηση και μετά την ολοκλήρωση του μαραθωνίου για να προσδιορίσουν εάν η αορτική δυσκαμψία που σχετίζεται με την ηλικία θα ήταν ίδια.

Προετοιμασία για τον Μαραθώνιο: Προβλήματα και λύσεις

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν σημαντικό ιστορικό ιατρικού ή καρδιακού παρελθόντος και δεν ασκούνταν περισσότερο από δύο ώρες την εβδομάδα. Κατά μέσο όρο, ήταν 37 ετών και οι μισοί ήταν άνδρες. Τα κριτήρια αποκλεισμού περιελάμβαναν προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο κατά τις προκαταρκτικές έρευνες ή αντενδείξεις ύστερα από σάρωση απεικόνισης καρδιαγγειακού μαγνητικού συντονισμού.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν όλες τις μετρήσεις πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις -έξι μήνες πριν από τον μαραθώνιο- και τις επανέλαβαν μέσα σε τρεις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του μαραθωνίου, αλλά όχι νωρίτερα από μία εβδομάδα για να αποφύγουν οποιεσδήποτε οξείες επιδράσεις της άσκησης.

Οι αξιολογήσεις περιλάμβαναν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και μετρήσεις της αορτικής δυσκαμψίας με απεικόνιση καρδιαγγειακού μαγνητικού συντονισμού. Η βιολογική αορτική ηλικία προσδιορίστηκε από τη σχέση μεταξύ της ηλικίας του συμμετέχοντα και της αορτικής δυσκαμψίας σε τρία σημεία της αορτής.

Βιωματικές συμβουλές από δρομείς για τον μαραθώνιο

Το πρόγραμμα προπόνησης

Για όλους τους συμμετέχοντες υπήρξε η σύσταση να ακολουθήσουν το “Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αρχαρίων” που παρέχεται από τον μαραθώνιο και αποτελείται από περίπου τρεις διαδρομές την εβδομάδα αυξάνοντας τη δυσκολία σε διάστημα 17 εβδομάδων πριν από τον αγώνα. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν αποθάρρυναν τους συμμετέχοντες που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά προγράμματα προπόνησης.

Ο μέσος χρόνος εκτέλεσης του μαραθωνίου ήταν 5,4 ώρες για τις γυναίκες και 4,5 ώρες για τους άνδρες. Σε σύγκριση με τα δεδομένα προπόνησης και τους χρόνους ολοκλήρωσης του μαραθωνίου από 27.000 δρομείς, οι χρόνοι αυτοί βρέθηκαν να είναι σύμφωνοι με ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 6-13 μιλίων την εβδομάδα.

Η προπόνηση μείωσε την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 4 και 3 mmHg, αντίστοιχα. Συνολικά, η αορτική δυσκαμψία μειώθηκε και ήταν πιο έντονη στην περιφερική αορτή με αύξηση της διαστολής (ικανότητα διόγκωσης ύστερα από πίεση) κατά 9%. Αυτό ισοδυναμούσε, κατά μέσο όρο, με τέσσερα χρόνια νεότερη «αορτικής ηλικίας», από 1,1 μέχρι 7,6 χρόνια. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς είχαν τις μεγαλύτερες αλλαγές με την άσκηση, με τους άνδρες και τους πιο αργούς στον μαραθώνιο που αποκομίζουν το μεγαλύτερο όφελος.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι είναι δυνατό να αναστρέψουμε τις συνέπειες της γήρανσης στα αιμοφόρα αγγεία μας με την άσκηση μέσα σε μόλις έξι μήνες”, δήλωσε η Manisty.

Διαβάστε επίσης: Προκαλεί βλάβη στα νεφρά των δρομέων ο Μαραθώνιος;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version