Γιατί αισθανόμαστε κούραση ενώ είμαστε σε καραντίνα;

Photo by Christian Erfurt on Unsplash

Για πολύ κόσμο, ο εγκλεισμός στο σπίτι, η έλλειψη προσωπικών, επαγγελματικών αρμοδιοτήτων και μιας δομημένης καθημερινότητας, ίσως φέρνουν εξάντληση.

Υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εργαζομένων παγκοσμίως που χρειάζεται να βρίσκεται με φυσική παρουσία στην εταιρεία/όμιλο/κατάστημα/οργανισμό/φορέα όπου δουλεύει, από την άλλη όμως πολλοί εργοδότες πρότειναν την τηλεργασία, για την ασφάλεια του προσωπικού.

Η ψυχοθεραπεύτρια Λούσι Μπέρεσφορντ ισχυρίζεται ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο εξουθενωμένοι από ότι συνήθως, επειδή «ψυχολογικά, είμαστε “σχεδιασμένοι” για συνεχή εξέλιξη στη ζωή μας».

«Αν δεν υπάρχει δομή, ενδιαφέρον, ακόμα και αγάπη στον εαυτό μας στην ημέρα, τότε οι ώρες φαίνονται πιο μεγάλες, επίπονες και αισθανόμαστε ηττημένοι, ληθαργικοί, ακόμα και καταθλιπτικοί», λέει η Μπέρεσφορντ στη βρετανική έκδοση της HuffPost. «Και όσο λιγότερα πράγματα κάνουμε, τόσο ηττημένοι θα νιώθουμε».

Ένας ειδικός απαντά: Γιατί τρώμε πιο ανθυγιεινά αυτές τις ημέρες

Χρόνιο στρες

Το χρόνιο στρες, ακόμα και σε χαμηλό επίπεδο, μπορεί να εξαντλεί την ψυχική μας υγεία, προσθέτει ο Δρ Ρότζερ Χέντερσον, διευθυντής στο κέντρο υγείας Liva Healthcare. Η τρέχουσα κατάσταση του Covid-19 είναι αναμφισβήτητα στρεσογόνα.

«Τα αυξανόμενα επίπεδα των ορμονών του άγχους όπως η αδρεναλίνη στο σώμα μπορούν – αν και ενδεχομένως είναι χρήσιμα σε σύντομη και ελαφριά διαταραχή άγχους – να έχουν αντίκτυπο στο σώμα σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και να προκαλέσουν σωματική και ψυχική κούραση», λέει.

Οι σωματικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής, μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε υπνηλία, προσθέτει ο Δρ. Χέντερσον. Η άσκηση «μεταβάλλει την βιοχημική και ορμονική ισορροπία».

Εκτός από το να έχουμε στη διάθεσή μας όλη την ημέρα για να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι από το πρωί μέχρι το βράδυ, η πανδημία είναι πολύ πιθανόν να επηρεάζει και τον ύπνο μας, να μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το άγχος επηρεάζει «την ποσότητα του ύπνου και την ποιότητα», σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα ύπνου Δρα Μισέλ Μίλερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Warwick.

Σημαντικοί παράγοντες στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι η απομάκρυνση από τις ειδήσεις και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τον ύπνο.

Ξεπεράστε την κούραση της ημέρας τρώγοντας σωστά

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή και γενικότερα η αλλαγή στην ώρα που γίνεται δυο φορές το χρόνο, μπορεί να μας αφήσει με συμπτώματα παρόμοια με το τζετ λακ, σύμφωνα με την Μαριάν Τέιλορ, ιδρύτρια της παιδικής πλατφόρμας με μεθόδους για καλύτερο ύπνο, The Sleep Works.

Οπότε, πώς θα νιώσουμε περισσότερη ενέργεια; Η αρχή πρέπει να γίνει με την καλή ποιότητα του ύπνου. Σημαντικοί παράγοντες στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι η απομάκρυνση από τις ειδήσεις και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τον ύπνο, η δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος για τον ύπνο και ο προγραμματισμός όσον αφορά την ώρα που θα κοιμηθούμε και θα ξυπνήσουμε.

Σχεδιασμός

Ο Δρ Μαρκ Περάρα, συνιστά να χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο κατά τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει σχεδιασμό δραστηριοτήτων για να μας κινητοποιήσουν σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και πνευματικά. Πώς θα γίνει αυτό:

Σωματικά: Με σύντομες ασκήσεις, ακόμα κι αν πρόκειται για τζόκινγκ στο εσωτερικό του σπιτιού

Πνευματικά: Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας σε εφαρμογή, για παράδειγμα

Συναισθηματικά: Η επικοινωνία από το σπίτι και η συνεχής ενημέρωσης σε αγαπημένα πρόσωπα ότι είμαστε υγιείς

Κοινωνικά: Οι τακτικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις με μεγαλύτερους κύκλους ανθρώπων, οι οποίες θα κρατήσουν τις κοινότητες ενωμένες, όπως επίσης και τον καθέναν ξεχωριστά

Τέλος, η Μπέρεσφολντ προσθέτει ότι η νέα ρουτίνα πρέπει να περιλαμβάνει ισορροπία μεταξύ «δουλειάς» και διασκέδασης.

Διαβάστε επίσης: Με ποιους τρόπους το σώμα σας “φωνάζει” ότι χρειάζεται ξεκούραση!

Πηγή: HuffPost UK

Previous ArticleNext Article

Τροφές που στο ψυγείο γίνονται… αθάνατες!

Υπάρχουν τροφές που είναι αυτονόητο πως διατηρούνται στο ψυγείο. Υπάρχουν και τροφές που τις αποθηκεύουμε σε ντουλάπια και ράφια. Και υπάρχουν και αυτές που πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο αλλά πολλές φορές… δεν το ξέρουμε!

Ακολουθεί μια λίστα από τροφές που αν τις βάλουμε στο ψυγείο τότε η διάρκεια ζωής τους αυξάνεται.

Αποξηραμένα φρούτα

Είναι γνωστό πως τα αποξηραμένα φρούτα δεν χαλάνε τόσο γρήγορα όπως τα μη-αποξηραμένα ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου. Για την ακρίβεια, αν διατηρούνται στην κατάψυξη μπορεί να συντηρηθούν μέχρι και έξι μήνες παραπάνω σε σχέση με το φυλάσσονται οπουδήποτε άλλου.

Αποξηραμένα φρούτα: Γιατί αποτελούν κορυφαία διατροφική επιλογή;

Μήλα

Το αγαπημένο φρούτο του Νεύτωνα, τα μήλα έχουν την φήμη πως αν τρως ένα από αυτά την ημέρα τότε… κάνει τον γιατρό πέρα. Αν τα βάζετε στο ψυγείο πάντως αντί για ένα μπολ στο τραπέζι της κουζίνας (όπως συνηθίζεται) τότε θα διευρύνεται ακόμα και κατά δύο εβδομάδες το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου μπορείτε να τα φάτε.

Τζίντζερ

Πριν ξεφλουδιστεί το φρέσκο τζίντζερ μπορεί να τυλιχτεί μέσα σε χαρτί και να αποθηκευτεί στο ψυγείο. Αν το κάνετε αυτό θα μπορεί να διατηρηθεί διαθέσιμο προς κατανάλωση μέχρι και για ένα μήνα.

Χαλάνε οι μπανάνες στο ψυγείο; 

Τορτίγιες

Ένα από τα σημαντικότερα αποφθέγματα της φιλοσοφίας της μεξικάνικης κουζίνας είναι πως «ό,τι είναι φρέσκο είναι και καλύτερο». Οι τορτίγιες φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση: μόλις ανοίξετε μια συσκευασία βάλτε την άμεσα στο ψυγείο. Ακόμα και η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω της ενδέχεται να παραταθεί.

Κέτσαπ

Δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα συντήρησης, άλλωστε η υψηλή περιεκτικότητά του σε ξύδι κρατάει μακριά τα βακτήρια. Αν μπει όμως στο ψυγείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και έξι μήνες μετά το άνοιγμά της!

Διαβάστε επίσης: Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα και τα λιγότερα φυτοφάρμακα

Καθαρά τρόφιμα, vs ψεκασμένα τρόφιμα: Σύμφωνα με τα στοιχεία του EWG, σχεδόν τα 3/4 των δειγμάτων τροφίμων που εξετάστηκαν από το αρμόδιο τμήμα γεωργίας των ΗΠΑ το 2014 περιείχε υπολείμματα φυτοφαρκάκων.

Μετά τη φετινή έρευνα του EWG, εντοπίστηκαν 146 διαφορετικά χημικά σε φρούτα και λαχανικά, χημικά που επέμειναν και μετά το καλό πλύσιμο ή ακόμα και το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών.

Τα ευρήματα της μελέτης σε φρούτα και λαχανικά δείχνει πως παρά την απαίτηση των καταναλωτών να παράγονται λιγότερα αλλά πιο καθαρά τρόφιμα, οι εταιρίες επιμένουν να ρίχνουν στην αγορά φρούτα και λαχανικά με μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Οι καταναλωτές πάντως, δείχνουν μια τάση, να στρέφονται σε φρούτα και λαχανικά που ξέρουν πως έχουν βρεθεί με τα λιγότερα δυνατά χημικά, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να ακολουθούν μια 100% καθαρά οργανική διατροφή.

Η λύση ίσως είναι τα βιολογικά προϊόντα, ωστόσο, οι τιμές τους σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορεύτικές. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τρόπος καλλιέργειας στη χώρα μας είναι διαφορετικός και ειναι πιθανό να υπάρχουν διαφορές.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να πλένετε όσο το δυνατόν καλύτερα τα τρόφιμά σας και όταν έχετε δυνατότητα να προτιμάτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

Τα πιο “ψεκασμένα” τρόφιμα

Φράουλες
Σπανάκι
Kale (λαχανίδα)
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλερι
Πατάτες

Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα, βρέθηκε θετικό σε έναν υψηλό αριθμό πολλών διαφορετικών χημικών και φυτοφαρμάκων και μάλιστα σε μεγάλη συγκέντρωση. Πάνω από το 98% των δειγμάτων φράουλας, ροδάκινου, νεκταρινιών και μήλων, βρέθηκαν θετικά σε τουλάχιστον ένα κατάλοιπο φυτοφάρμακου.

Η μέση πατάτα έχει περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με το βάρος της σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που εξετάστηκαν.Ένα μέσο δείγμα πιπεριάς και σταφυλιού, βρέθηκε να έχει 15 χημικά. ‘Ενα μέσο δείγμα φράουλας έχει 17 διαφορετικά χημικά.

Τα πιο καθαρά τρόφιμα

Αβοκάντο
Καλαμπόκι
Ανανάς
Κρεμμύδια
Παπάγια
Αρακάς (κατεψυγμένος)
Μελιτζάνες
Σπαράγγια
Κουνουπίδια
Πεπόνια
Μπρόκολα
Μανιτάρια
Λάχανα
Ακτινίδια

Το αβοκάντο ήταν το πιο καθαρό με μόνο 1% της ποσότητας να βρίσκεται θετικό σε παρασιτοκτόνα. Το 89% του ανανάνα, το 81% της παπάγιας, το 73% του ακτινιδίου δεν είχαν καθόλου χημικά.

Κανένα από την καθαρή λίστα φρούτων και λαχανικών δεν βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 4 υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Μόνο το 5,5% της καθαρής λίστα βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 2 χημικά.

Η EWG συνιστά ότι όσοι καταναλώνουν πολλά από αυτά τα τρόφιμα να τα αγοράζουν στην bio Μορφή τους ή να τα καλλιεργούν μόνοι τους. Αν δεν έχεις καμία από τις δύο παραπάνω επιλογές, ο οργανισμός προτείνει να μαγειρεύεις καλά τις κατηγορίες αυτές: Αντί για ωμή πράσινη σαλάτα, προτίμησε λαχανόρυζο ή χορτόπιτα.
x
Send this to a friend