Έτσι θα οργανώσετε τη διατροφή τις μέρες που μένετε σπίτι

Γράφει η Μαρία – Χρυσή Ανδριώτη*

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με πρωτοφανείς καταστάσεις που πιθανότατα διαταράσσουν τη φυσιολογική ροή της καθημερινότητάς μας και κατ’ επέκταση την ποιότητα της διατροφής μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του, είτε μένει στο σπίτι τις περισσότερες ώρες της ημέρας είτε συνεχίζει να εργάζεται κανονικά.

Πρωινό, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Το γεύμα αυτό σου δίνει τα θρεπτικά συστατικά για την ενέργεια και την ευεξία που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Επιπλέον, μελέτες υποστηρίζουν ότι η συστηματική κατανάλωση πρωινού συσχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος (ΔΜΣ). Επομένως, η καλή διατροφή ξεκινά από ένα πλήρες πρωινό!

Τι να βάλεις στο πρωινό σου;

  • Υδατάνθρακες: Να θυμάσαι ότι τα τρόφιμα αυτά σου προσφέρουν άμεση ενέργεια. Και ποιο τρόφιμο αποτελεί τον «βασιλιά» του πρωινού μας; Τα δημητριακά πρωινού, ειδικά αν συνδυάζουν περισσότερα συστατικά όπως σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, όπου εκτός από υδατάνθρακες μας δίνουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και σίδηρο.
  • Μια πηγή πρωτεΐνης: το γάλα και το γιαούρτι αποτελούν εξαιρετικές βάσεις ώστε να «χτίσεις» με αυτές ένα σούπερ θρεπτικό πρωινό.
  • Μία μερίδα φρούτου ή λαχανικού: για το φρέσκο συστατικό στο πιάτο σου, καλή πηγή φυτικών ινών και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων.

Τι πρέπει να κάνουμε τελικά με τα ψώνια του Super Market;

Ιδέες για γευστικό και θρεπτικό πρωινό στο σπίτι ή στο δρόμο:

  • Γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή φυτικό ρόφημα με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης (όπου εκτός από μία πληθώρα αγαπημένων γεύσεων που υπάρχουν για να διαλέξεις, μπορείς να βρεις στα ράφια και βιολογικά δημητριακά!) κι ένα φρούτο φρέσκο ή αποξηραμένο
  • Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με ένα μέτριο φρούτο και ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Ομελέτα με αβγά και λαχανικά (π.χ. ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρια) σε αραβική πίτα ολικής άλεσης
  • Το κλασικό τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, λαχανικά όπως ντομάτα ή/και μαρούλι και 1 μέτριο φρούτο

Παίζει ρόλο πότε θα αποφασίσεις να καταναλώσεις τα υπόλοιπα γεύματά σου;

Ναι. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες μέχρι και το μεσημέρι φαίνεται να διατηρούν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Αντίθετα, η υψηλή θερμιδική πρόσληψη προς το τέλος της ημέρας συνδέεται με αυξημένο σωματικό βάρος (ΔΜΣ) και αυξημένη πιθανότητα για κεντρικού τύπου παχυσαρκία.

Σύσταση ενός πλήρους γεύματος

Ισχύει ο ίδιος κανόνας που προαναφέρθηκε για το πρωινό γεύμα. Επομένως, την επόμενη φορά που θα καθίσεις στο τραπέζι να απολαύσεις το μεσημεριανό σου φρόντισε να υπάρχουν στο πιάτο σου:

  • Τρόφιμα ολικής άλεσης όπως είναι το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.
  • Μια πηγή πρωτεΐνης, για παράδειγμα ψάρι ή κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας, χωρίς ορατό λίπος.
  • Μία σαλάτα που θα συνοδεύσει τα παραπάνω με μία καλή επιλογή ελαίου, όπως το ελαιόλαδο.

Βοηθούν τα μικρά και συχνά γεύματα;

Ναι, είναι μία πρακτική που εξυπηρετεί ιδιαίτερα στον περιορισμό του τσιμπολογήματος, ειδικά τώρα που πολλοί περνούν σχεδόν ολόκληρές τις ημέρες τους στο σπίτι.

Αντίστοιχα, η επιλογή «έξυπνων» σνακ για το δρόμο είναι μία καλή πρακτική για όσους συνεχίζουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, καθώς έτσι διατηρούν την ενεργειακή τους απόδοση σταθερή ενώ μειώνεται ο κίνδυνος κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας τροφής στο επόμενο μεγάλο γεύμα.

Ένας ειδικός απαντά: Γιατί τρώμε πιο ανθυγιεινά αυτές τις ημέρες

Ιδέες για έξυπνα σνακ

  • Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης και ένα φρούτο. Ιδανικό για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στην επιθυμία για γλυκό. Υπάρχει πλέον μεγάλη ποικιλία στις γεύσεις ώστε να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο.
  • Στικς λαχανικών. Όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο για να έχεις το μέγιστο κέρδος σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ψωμί ολικής άλεσης και μία φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Μία αλμυρή εκδοχή σνακ που θα γεμίσει το κενό και θα σου δώσει ενέργεια να συνεχίσεις.

Γιατί τρόφιμα ολικής άλεσης σε κάθε γεύμα;

Για ενέργεια

Από το πρωί που ξυπνάμε μέχρι και το βράδυ, που χαλαρώνουμε, χρειαζόμαστε ενέργεια για να φέρουμε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις μας. Αυτή την ανάγκη έρχονται να καλύψουν τα τροφιμα ολικής άλεσης παρέχοντας υδατάνθρακες, το καύσιμο του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Για βιταμίνες

Επιπρόσθετα, τα τρόφιμα ολικής άλεσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα επεξεργασμένα σιτηρά. Κι αυτό γιατί διατηρείται ανέπαφος ο φλοιός του κόκκου του σιταριού, ο οποίος είναι πιο πλούσιος σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται και στο τελικό προϊόν. Έτσι η προσθήκη τους στο καθημερινό διαιτολόγιο αποτελεί βάση για τη διαμόρφωση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Για κορεσμό

Πέρα από υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα, τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ παρέχουν μία σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Οι φυτικές πρωτεΐνες δεν έχουν την ίδια βιολογική αξία με τις ζωικές. Ωστόσο η ύπαρξή τους στα τρόφιμα ολικής άλεσης σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, το αίσθημα του κορεσμού επέρχεται γρηγορότερα και έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Προετοιμασία γευμάτων

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, για να διασφαλίσει κανείς την ποιότητα στην καθημερινή του διατροφή είναι σημαντικό προετοιμάζεται κατάλληλα. Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες πριν προχωρήσουμε στις αγορές μας. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουμε χρόνο και κόπο κατά την οργάνωση των γευμάτων μας αλλά και χρήματα!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αποφασίσεις να επισκεφθείς το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ, με όλους τους νόμιμους τρόπους, φρόντισε να έχεις ετοιμάσει από πριν (ή από το Σαββατοκύριακο) μία λίστα ώστε να ψωνίσεις μόνο αυτά που χρειάζεσαι πραγματικά!

Διαβάστε επίσης: Έξυπνα διατροφικά tips για τις ημέρες που μένουμε σπίτι

* Η Μαρία- Χρυσή Ανδριώτη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Αποτελεί μέλος της ομάδας της Επιστημονικής Υποστήριξης του medNutrition.gr και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αθήνας.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend