Site icon runnfun.gr

Υπερτροφές με τη… σφραγίδα της ελληνικής φύσης

Το χαρουπάλευρο διαθέτει δεκαπλάσια ωφέλιμα σάκχαρα απ΄ όσα διαθέτει η φέτα. Η μαραθόριζα, που στην Ελλάδα δεν την προτιμάμε, περιέχει περισσότερο κάλιο απ;o το μπρόκολο που θεωρείται υπερτροφή, ενώ το μαρούλι μπροστά στο μελισσόχορτο “ωχριά” σε περιεκτικότητα ασβεστίου και καλίου.

Σάκχαρα για ενέργεια, κάλιο και ασβέστιο για αποκατάσταση και υγεία των οστών. Τρία συστατικά που όσοι αθλούνται επιβάλλεται να συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους, βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα παραπάνω τρόφιμα, που συναντάμε συχνά στη μεσογειακή διατροφή.

Υπερτροφές με τη… σφραγίδα της Ελληνικής φύσης

Ο φυτικός πλουραλισμός της Ελλάδας που διαθέτει 5 είδη ρίγανης κι άλλα 10 που μυρίζουν και χρησιμοποιούνται όπως η ρίγανη, 10 είδη και υποείδη μέντας, πάνω από 30 είδη- υποείδη θυμαριού, 4 φασκόμηλου και τουλάχιστον 10 διαφορετικά είδη ελληνικού τσαγιού, 5 εκ των οποίων ενδημικά και 4 εξ αυτών να απειλούνται με εξαφάνιση λόγω υπερ-συλλογής.

Χαρούπι, κάππαρη, κρίταμο, μαστίχα Χίου, μάραθος, ορεινό θρούμπι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμος, κρόκος Κοζάνης, σατουρέγια ορέων, μαντζουράνα, ρούδι, κράνα, κυνόροδα (καρποί του άγριου τριαντάφυλλου) είναι τα ελληνικά αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν υπερτροφές.

Τα δυνατά τους σημεία

Όλα τα παραπάνω είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια – υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις – μέταλλα και ιχνοστοιχεία – υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες – ωφέλιμα λιπαρά οξέα ενώ ταυτόχρονα,  αποτελούν παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης, 7 εκ των οποίων με εγκεκριμένη χρήση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (δίκταμος Κρήτης, μάραθος, μαντζουράνα, μαστίχα Χίου, μελισσόχορτο, φαρμακευτικό φασκόμηλο, τσάι βουνού).

Τα αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά τους είναι πολύτιμα στοιχεία της συμμετοχής τους στη Μεσογειακή διατροφή. Για παράδειγμα, τα κράνα έχουν το υψηλότερο αντιοξειδωτικό φορτίο από όλους τους καρπούς, ενώ η χρήση φασκόμηλου στο μαγείρεμα της φασολάδας είναι το αντίδοτο στο “φούσκωμα” που συχνά προκαλεί το συγκεκριμένο φαγητό.

Τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό

Επίσης, η εργαστηριακή σύγκριση μεταξύ 200 γρ. χαρουπάλευρου και 200 γρ. φέτας, έδειξε ότι το χαρούπι υπερτερεί μεν σε ωφέλιμα σάκχαρα και σε χαμηλά λιπαρά, αλλά δεν υστερεί και σε άλλα συστατικά, όπως π.χ. στο ασβέστιο, 348 mg έναντι 493 mg της φέτας, βιταμίνες και ενέργεια, 222 θερμίδες το χαρουπάλευρο και 264 θερμίδες η φέτα.

Στο παρελθόν, σε αντίστοιχο κατάλογο ελληνικών υπερτροφών έχουν συμπεριληφθεί από διατροφολόγους τα αμύγδαλα, οι φακές, τα καρύδια, τα προϊόντα τυρογάλακτος, ο τραχανάς, το μέλι, το αυγοτάραχο, το ελαιόλαδο, τα σύκα, η κορινθιακή σταφίδα, τα μήλα, τα φιστίκια Αιγίνης, κ.ά.

Διαβάστε επίσης: Ζωμός από κόκαλα: To απόλυτο Superfood για όλους!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version