Ξεκινήσατε γυμναστική και αντί να χάνετε παίρνετε βάρος. Γιατί;

Photo by ŞULE MAKAROĞLU on Unsplash

Γράφει η Χριστίνα Βασιλειάδου*

Κατά την άσκηση ιδρώνεις, κουράζεσαι και είναι η στιγμή που πιστεύεις πως αυτό είναι ένα καλό σημάδι για να ξεκινήσει η αλλαγή.

Όμως,  εδώ είναι και η στιγμή που θα σε απογοητεύσω  καθώς πολλές φορές ακόμη κι όταν γυμναζόμαστε μικρά λάθη ή αναπόφευκτες αλλαγές  μπορούν να μας οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και να μας δείξει η ζυγαριά μερικά κιλά παραπάνω!

Πότε μπορεί να γινει αυτό;

Άστατη και κακή διατροφή

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασκουμένων επειδή πιστεύουν πως ίδρωσαν και κουράστηκαν κατά την άσκηση τους…αξίζει η οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία! Στη πραγματικότητα αυτό που οι μύες σου έχουν ανάγκη μετά από μία προπόνηση είναι ένα καλό «καύσιμο» και… όχι, σίγουρα δε σου «αξίζει»  να τρώς κάθε μέρα σοκολάτες , γλυκά, επεξεργασμένες τροφές και οτιδήποτε λιπαρό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στο βάρος σου και ταυτόχρονα την αίσθηση της κόπωσης στην προπόνησης σου.

Συμπέρασμα; Δεν είναι η γυμναστική που σε παχαίνει αλλά η αντιμετώπιση σου ως προς το τι θερμίδες καις και πόσες προσλαμβάνεις.

Αύξηση βάρους λόγω αύξησης μυικής μάζας

Αυτή είναι και μια αναπόφευκτη καλή αλλαγή στο βάρος που μπορεί να συμβεί! Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας όταν ξεκινάμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης  είναι να αυξάνεται η μυική μάζα και να αντικαθιστά το λίπος. Στη ζυγαριά μας μπορεί να μην υπάρχει μεταβολή και απώλεια κιλών καθώς η μυική μάζα είναι πιο βαριά αλλά χωρίς όγκο έναντι του λίπους  που μπορεί  να είναι πιο ελαφρύ αλλά πιο ογκώδες.  Αυτός είναι και ο λόγος που δυο άνθρωποι  μπορεί να ζυγίζουν  τα ίδια κιλά και ο ένας που έχει αυξημένη μυική μάζα να φαίνεται πιο αδύνατος από τον άλλον που έχει περισσότερο λίπος.

Συμπέρασμα;  Η ζυγαριά δε μας δείχνει το πραγματικό αποτέλεσμα της γυμναστικής! Μια λιπομέτρηση και μέτρηση σύστασης σώματος θα δείξει  τι ακριβώς συμβαίνει.

Κατακράτηση και φλεγμονές

Έχεις αποφασίσει και η άσκηση έχει γίνει καθημερινότητα…παρακολουθείς ο’τι πρόγραμμα υπάρχει και σε όλο αυτό δίνεις και ένα τόνο υπερβολής καθώς προπονείσαι για ώρες ή πολύ έντονα κάθε μέρα πιστεύοντας πως θα χάσεις πιο γρήγορα βάρος. Πιθανό αποτέλεσμα; Να δημιουργήσεις φλεγμονές στο σώμα σου καθώς δεν υπάρχει περιθώριο ξεκούρασης και σε συνδυασμό με κατακράτηση υγρών που πιθανότατα να κάνεις από την κούραση να βλέπεις σταθερή τη ζυγαριά ή και ανοδικό αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα; Πριν επιδοθείς σε πολύωρες, κουραστικές και επίπονες προπονήσεις μίλα με τον προπονητή σου ή τον γυμναστή σου ! Κάντε μαζί ενα προγραμματισμό που και θα σε βοηθήσεις να χάσεις αλλά και να μη σε κουράζει στην καθημερινότητά σου. Η  ποιότητα της προπόνησης είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και το τι σου ταιριάζει και όχι η ποσότητα.

Διαβάστε επίσης: Τρέχεις και δεν… χάνεις; Δες τα λάθη και άλλαξε τακτική 

* Βασιλειάδου Χριστίνα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Χαλκίδα. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.fmh.gr

Previous ArticleNext Article

Η ιδανική… συνταγή άσκησης για να προστατέψουμε την υγεία μας

Είναι γνωστό πως το να κάθεσαι όλη μέρα χωρίς να κινείς συχνά το σώμα σου δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει πως το να μένουμε ακούνητοι για μεγάλες χρονικές περιόδους (π.χ. από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, σε μια τυπική δουλειά γραφείου) παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας.

Γρήγορο περπάτημα: Πόσα βήματα το λεπτό πρέπει να κάνεις;

Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, να παίρνουν τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, να περπατούν μέχρι το σούπερ μάρκετ αντί να οδηγούν για να φτάσουν εκεί κ.ο.κ. Μέχρι σήμερα όμως, δεν υπήρχε κάποια επιστημονική ένδειξη για το πόσο πρέπει να κινούμαστε κάθε μέρα ώστε να αντισταθμίζουμε τις ώρες που έχουμε μείνει καθιστοί.

Τώρα, μια νέα έρευνα έρχεται για να μας δώσει νέες πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Lancet, υποδεικνύει την ιδανική συνταγή για να προστατεύουμε την υγεία μας ενάντια στη ζημιά που προκαλεί η καθιστική ζωή μιας δουλειάς γραφείου. Βάσει αυτής της συνταγής, η λύση δεν είναι να γυμναζόμαστε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα αλλά να γυμναζόμαστε ανάλογα με τις ώρες που καθόμαστε.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που εργάζονται ένα τυπικό 8ωρο ημερησίως, πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα στο να κινούν το σώμα τους. Για αυτούς που κάθονται κατά μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα, ο χρόνος κίνησης μειώνεται στο μισάωρο. Επίσης, η έρευνα τονίζει πως η άσκηση δε χρειάζεται να γίνεται συνεχόμενα ή έντονα. Μπορεί να είναι χωρισμένη σε μικρά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα και μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το χαλαρό περπάτημα.

Τρέξιμο εναντίον περπατήματος: Ποια μορφή άσκησης είναι πιο χρήσιμη;

Η ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη, ανέλυσε στοιχεία από ένα δειγματολόγιο 100 ενήλικων ατόμων άνω των 45 ετών από τη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Χρησιμοποιώντας παλιότερα στοιχεία, οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα 16 δημοσιευμένων ερευνών και τα χρησιμοποίησαν για να καθορίσουν πόση άσκηση χρειάζεται για να εξισορροπήσει τις ώρες καθισιού.

Το τελικό αποτέλεσμα που έβγαλαν, όπως το είδαμε παραπάνω, περιλαμβάνει περισσότερες ώρες άσκησης από όσες προτείνονταν στο παρελθόν, παραμένει όμως εφικτό καθώς η προτεινόμενη άσκηση μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μην αρχίσετε λοιπόν τις δικαιολογίες περί δύσκολου ωραρίου στη δουλειά, φορτωμένου προγράμματος και εξάντλησης. Οι επιλογές που έχετε για να ασκείστε μόλις μία ώρα κάθε μέρα είναι δεκάδες. Ακόμη κι αν επιλέξετε απλά να περπατήσετε για 10 λεπτά ή να πάτε με τα πόδια μέχρι το γραφείο, το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί.

Διαβάστε επίσης: Δυναμικό περπάτημα: 30 λεπτά την ημέρα για να λιώσει το λίπος

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη!

Κινέζοι και Αυστραλοί ερευνητές συνδύασαν μελέτες που αφορούσαν πάνω από 170.000 άτομα και βρήκαν πειστικά στοιχεία ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία. Η νόσος αποτελεί την αιτία της τύφλωσης για περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Στην ανασκόπησή τους που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Ophthalmology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) ανέλυσαν δεδομένα από 6 μελέτες που εξέτασαν πώς η άσκηση μειώνει την οξειδωτική βλάβη στο μάτι.

Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερη υγεία…

Διαπίστωσαν μείωση κατά 10% στον καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία μεταξύ ατόμων που ασκούνται τακτικά π.χ. περπατώντας ή κάνοντας ποδηλασία.

Ο επιδημιολόγος Ming Li είπε ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει το οξειδωτικό στρες στο μάτι αναστέλλοντας την υποβάθμιση των λιπιδίων η οποία οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων. «Γνωρίζουμε ότι η άσκηση αυξάνει την αντιοξειδωτική ενζυμική δραστηριότητα η οποία έχει κάθε είδους οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των λοιμώξεων και της φλεγμονής στο μάτι», είπε ο Li.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια φυσική δραστηριότητα αυξάνει την HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας), γνωστή και ως «καλή χοληστερόλη», η οποία μπορεί να μεταφέρει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πλάσμα στον φακό του ματιού για την πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης.

Ινσουλίνη και λιπίδια

Η άσκηση βελτιώνει επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα προφίλ λιπιδίων -και τα δύο έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καταρράκτη.

“Ο καταρράκτης που σχετίζεται με την ηλικία είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της όρασης και της τύφλωσης στον κόσμο και παρόλο που η χειρουργική επέμβαση είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την ανάκτηση της όρασης, είναι πολύ δαπανηρή”, είπε ο Li.

“Ο φακός είναι πολύ ευαίσθητος σε οξειδωτική βλάβη λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και της ειδικής βιολογικής λειτουργίας του. Παρόλο που δεν κατανοούμε πλήρως τους μηχανισμούς που διέπουν τον καταρράκτη, γνωρίζουμε ότι η γήρανση και η οξειδωτική βλάβη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καταρράκτη θα μπορούσε δυνητικά να μειωθεί κατά 2% για κάθε ώρα ποδηλασίας ή περπατήματος την ημέρα.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 24% των ενηλίκων είναι ανενεργό, αυτά τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν ελπίζουμε τους ηλικιωμένους να αρχίσουν να ασκούνται σε τακτική βάση», είπε ο Λι.

Διαβάστε επίσης: Η σωματική δραστηριότητα αποτρέπει εκατομμύρια πρόωρους θανάτους

Πηγή: www.healthyliving.gr

x
Send this to a friend