Βαράκι αστραγάλου: Το αξεσουάρ από τη δεκαετία του ’80 επιστρέφει

Η νέα γενιά υποστηρίζει ότι αυτό το αξεσουάρ φυσικής κατάστασης από τη δεκαετία του ’80 εξακολουθεί να προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα. Μπορεί όμως πράγματι να αναβαθμίσει την προπόνησή σου;

Κάποτε, οι γυναίκες φορούσαν στρινγκ κορμάκια από σπάντεξ και έκαναν αεροβική με στεπ, έχοντας στα μαλλιά μια κορδέλα για τον ιδρώτα και ελαφριά βαράκια τυλιγμένα γύρω από τους αστραγάλους. Ήταν η δεκαετία του ’80. Τώρα, τέσσερις δεκαετίες μετά, μία από αυτές τις τάσεις επιστρέφει δυναμικά.

Τον τελευταίο καιρό, τα βαράκια αστραγάλου εμφανίζονται σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν νιώθεις αρκετή περιέργεια ώστε να επισκεφτείς ένα κατάστημα (φυσικό ή ηλεκτρονικό) και να δοκιμάσεις την τάση, αφιέρωσε πρώτα λίγα λεπτά για να διαπιστώσεις αν τα βαράκια αστραγάλου είναι κατάλληλα για τις προπονήσεις σου.

Η ανάλυση του μύθου

Τα βαράκια αστραγάλου είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο όρος: μικρά βάρη από χυτοσίδηρο, με βάρος από μισό έως πέντε κιλά, συνήθως καλυμμένα με επένδυση από σιλικόνη ή νεοπρένιο, ώστε να μπορείς να τα τυλίγεις και να τα δένεις γύρω από τους αστραγάλους σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λειτουργούν με δύο τρόπους, ως ογκώδες κόσμημα. (Μία από τις εταιρείες που έγινε πρόσφατα viral πουλώντας βαράκια αστραγάλου ως αξεσουάρ πέτυχε αύξηση κατά 1.400% στις επισκέψεις της ιστοσελίδας της φέτος.)

Πού οφείλεται όμως αυτή η ξαφνική επανεμφάνιση; Σήμερα, που η πρόσβαση στο γυμναστήριο είναι περιορισμένη και τα βάρη για γυμναστική στο σπίτι είναι δυσεύρετα, “ο κόσμος εφευρίσκει τρόπους για να γυμναστεί προσθέτοντας αντιστάσεις”, λέει η Rachel Straub, πιστοποιημένη ειδικός σε θέματα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης και ειδική στη φυσιολογία της άσκησης στο Musculoskeletal Biomechanics Research Laboratory του University of Southern California.

Αυτή η δημιουργικότητα μπορεί να αποφέρει καρπούς. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Taibah University Medical Sciences”, συμμετείχαν άτομα που φορούσαν βαράκια αστραγάλου και καρπού βάρους μισού κιλού (δηλαδή συνολικά δύο κιλών) τρεις φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά ενώ έκαναν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως περπάτημα και δουλειές στο σπίτι, για διάστημα έξι μηνών. Το αποτέλεσμα: η περιφέρεια της μέσης και το ποσοστό σωματικού λίπους τους μειώθηκε ελαφρώς, ενώ η μυϊκή μάζα τους αυξήθηκε κατά 75%. Δεν πρόκειται για σπουδαίο αποτέλεσμα, αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι οι συμμετέχοντες δεν έκαναν κανενός άλλου είδους άσκηση, δεν είναι αμελητέο.

“Σήμερα, που η πρόσβαση στο γυμναστήριο είναι περιορισμένη και τα βάρη για γυμναστική στο σπίτι είναι δυσεύρετα, “ο κόσμος εφευρίσκει τρόπους για να γυμναστεί προσθέτοντας αντιστάσεις”.
Rachel Straub
Πιστοποιημένη ειδικός σε θέματα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης και ειδική στη φυσιολογία της άσκησης στο Musculoskeletal Biomechanics Research Laboratory του University of Southern California

Ακόμα και το πιο μικρό πρόσθετο βάρος μπορεί να ενισχύσει την ένταση της κίνησης, εξηγεί η Straub, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Όταν, μάλιστα, αυτό το βάρος, όσο μικρό και αν είναι, βρίσκεται κοντά στην άρθρωση του αστραγάλου, ασκεί συνεχή πίεση σε όλους τους μύες του ποδιού που βρίσκονται πάνω από αυτό, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες και ενισχύει τον μυϊκό ιστό. Το ίδιο ισχύει και για τα βαράκια καρπού, που ενισχύουν τους μύες των χεριών.

Το πραγματικό βάρος που έχουν τα βαράκια αστραγάλου

Μην εγκαταλείψεις το κανονικό πρόγραμμα εκγύμνασης με βάρη απλώς και μόνο για να υιοθετήσεις μια ρετρό τάση: τα μικρά βαράκια που φοράς όλη μέρα στους αστραγάλους σου δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη σύσταση του σώματός σου ή τις επιδόσεις σου. Τα βαράκια αστραγάλου λειτουργούν περισσότερο ως ιμάντες αντίστασης και λιγότερο ως ένα ζευγάρι αλτήρες, αναφέρει η Nike Master Trainer, Kirsty Godso. Είναι χρήσιμα, αλλά και πάλι χρειάζεται να σηκώνεις πιο μεγάλα βάρη για να ενεργοποιήσεις τη διαδικασία δόμησης των μυών σου.

Τα βαράκια αστραγάλου προσφέρουν τη δυνατότητα να “βελτιστοποιήσεις τον τρόπο με τον οποίο γυμνάζεις το σώμα σου”, λέει η Godso. Όταν εκτελείς κινήσεις με πολύ αργό και προσεκτικό τρόπο, ακόμα και με ένα πολύ μικρό βάρος, μπορείς να δεις σπουδαία αποτελέσματα όσον αφορά τη δύναμη, την επίγνωση του σώματος και τη μυϊκή αντοχή”.

Αν έχεις παρακολουθήσει ποτέ ένα μάθημα πιλάτες ή πρόγραμμα με μπάρα, θα είσαι εξοικειωμένος με αυτές τις κινήσεις: αργές, προσεκτικές, ελεγχόμενες. Σε αυτές τις ασκήσεις, η δυσκολία συνήθως έγκειται στο γεγονός ότι δουλεύεις μία πλευρά ή περιοχή του σώματός σου με αργές, φαινομενικά ατελείωτες επαναλήψεις μέχρι να νιώσεις ότι οι μύες σου, ακόμα και αυτοί που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν, είναι εντελώς εξουθενωμένοι, λέει η Godso. Παρομοίως, όταν γυμνάζεις ένα πόδι κάθε φορά με ένα βαράκι αστραγάλου (φαντάσου ότι είσαι ξαπλωμένος στο πλάι, ανασηκώνοντας τεντωμένο το ένα σου πόδι στο οποίο έχεις φορέσει ένα βαράκι αστραγάλου) μπορείς να ενεργοποιήσεις αυτούς τους μικρότερους μύες, επειδή χρησιμοποιούνται όλοι τους για να μετακινήσουν το βάρος και να σταθεροποιήσουν το σώμα σου όταν κουραστούν οι μεγαλύτεροι μύες. Επίσης, ο κορμός σου πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια από το συνηθισμένο για να διατηρήσει επίσης το σώμα σου σταθερό, προσθέτει, η Straub.

Πώς να προπονηθείς ακολουθώντας την τάση

Τα βαράκια αστραγάλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν μια, κατά τα άλλα, ήπιας έντασης προπόνηση ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος, λέει η Godso. Προσπάθησε να τα χρησιμοποιήσεις για ασκήσεις όπως γέφυρες γλουτών με στήριξη στο ένα πόδι, κυκλικές ασκήσεις ποδιών από πλάγια ξαπλωτή θέση και άρσεις ποδιών από θέση στήριξης στα τέσσερα άκρα. Και πάλι, εκτέλεσε κάθε επανάληψη αργά, προσεκτικά και ελεγχόμενα και κάνε μόνο όσες επαναλήψεις μπορούν να αντέξουν οι μυς σου χωρίς να χαλάσεις τη στάση του σώματός σου.

Τι δεν πρέπει να κάνεις: να επιλέξεις βαράκια αστραγάλου με πολύ μεγάλο βάρος, που αλλοιώνουν τη στάση του σώματός σου, αναφέρει η Straub, ή να τα συνδυάσεις σε αερόβιες προπονήσεις ή ακόμα και προπονήσεις HIIT, λέει η Godso. “Σκοπός αυτών των προπονήσεων είναι να κινείσαι όσο πιο γρήγορα μπορείς για να αυξήσεις τους καρδιακούς παλμούς σου”, αναφέρει. “Αν εκτελείς αυτές τις ασκήσεις κουβαλώντας παράλληλα ένα βάρος, μπορεί να αλλοιώσεις τη στάση του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού και καταστρέφοντας όλο το νόημα της άσκησης”.

Έπειτα από όλα αυτά, αν αποφασίσεις να δοκιμάσεις τα βαράκια αστραγάλου, έχε υπόψη ότι το φωσφοριζέ ολόσωμο κορμάκι είναι προαιρετικό.

Διαβάστε επίσης: Γιλέκο με βάρη και τρέξιμο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πηγή: nike.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Μια ντουζίνα λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ περνούν αρκετές ώρες στο γυμναστήριο, δεν καταφέρνουν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι, φτάνουν σε ένα σημείο που “κολλάνε” και γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουν να συνεργάζονται με τον γυμναστή τους, ο οποίος είναι σίγουρο ότι ξέρει καλύτερα.

Ας δούμε όμως μερικά από τα βασικά λάθη που γίνονται:

Επιμονή στο ίδιο πρόγραμμα

Έχετε βρει ένα πρόγραμμα που δεν το βαριέστε και το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Λάθος. Οι γυμναστές συνιστούν να αλλάζετε το πρόγραμμα κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, αλλιώς βρίσκεστε σε μια ρουτίνα που σταματά την παραγωγή αποτελέσματος, καθώς το σώμα χτυπά ταβάνι. Εκτός από την αλλαγή στο πρόγραμμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο άθλημα.

Αντιγράφετε τους… προχωρημένους

Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι. Βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο και αυτό πρέπει να το ξέρετε. Κάντε το πρόγραμμά σας χωρίς να φεύγετε, διαφορετικά κινδυνεύετε ακόμα και με τραυματισμό.

Καθημερινή άσκηση

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Οι μυς σας χρειάζονται ξεκούραση για να αποκατασταθούν και να μη ρουτινιάζουν.

Μιλάτε πολύ

Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος που γίνονται και πολλές γνωριμίες, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός σκοπός. όταν μιλάτε πολύ αφενός χάνετε χρόνο και αφετέρου δεν εκτελείτε σωστά το πρόγραμμά σας. Μην γίνεται ο τουρίστας!

Δεν έχετε στόχο

Πρέπει να βάζετε στόχους, να τους πετυχαίνετε και να βάζετε καινούριους. Αν δεν το κάνετε αυτό στην ουσία γυμνάζεστε χωρίς σκοπό και δεν ξέρετε αν και που μπορείτε να φτάσετε.

Μοναξιές

Το ιδανικό είναι να έχετε παρέα στο γυμναστήριο. Δεν πρόκειται να βαρεθείτε, παρακινείτε ο ένας τον άλλο και βάζετε κοινούς στόχους. Δημιουργείται έτσι ένας άτυπος ανταγωνισμός που στο τέλος της ημέρας κάνει καλό σε όλους.

Δεν κάνετε διαλείμματα

Η υπερβολική τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής, όλη τη χρονιά, πιθανόν θα σας οδηγήσει σε εξάντληση. Αν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πια αποτέλεσμα, κάντε ένα διάλειμμα για 15 μέρες. Έτσι θα ανακάμψει το σώμα και το μυαλό σας, γιατί η πλήξη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

Απογοητεύεστε

Πολλές φορές η προπόνηση δεν μας… βγαίνει. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Ανασκουμπωθείτε και προετοιμαστείτε για την επόμενη φορά.

Μπερδεύετε το μυαλό με το σώμα

Αν και το μυαλό μπορεί να κουραστεί από τη δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το σώμα είναι έτοιμο για άσκηση. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο θα δείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας να ανεβαίνουν και στη συνέχεια να μειώνεται το στρες. Μη το χάνετε…

Γυμνάζεστε κρυωμένος

Δεν πρέπει να το κάνετε για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν θα εξασθενήσει κι άλλο το ανοσοποιητικό σας και θα χειροτερέψετε, ενώ αν έχετε κάποια ίωση θα την μεταδώσετε και στους υπόλοιπους. Επίσης Οι ιογενείς λοιμώξεις δημιουργούν φλεγμονές που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Μείνετε σπίτι μέχρι να ανακάμψετε και να επανέλθετε δριμύτερος.

Δεν κάνετε ζέσταμα

Μην παραλείπετε το ζέσταμα. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το ζέσταμα με την κατάλληλη γυμναστική για κάθε μυ. Η κωπηλασία είναι καλή για το πάνω μέρος του σώματος.

Δεν χρονομετράτε

Ανάμεσα στις ασκήσεις μπορεί να περιφέρεστε, να συζητάτε αρκετή ώρα και να αργείτε να συνεχίσετε. Αυτό πιθανό να σαμποτάρει την άσκησή σας. Αν η ανάπαυση είναι μικρής διάρκειας, οι μυς δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν, ενώ αν είναι μεγάλης, δεν θα ωφεληθείτε.

Διαβάστε ακόμα: Τα 6 «ψέματα» που μαθαίνεις στο γυμναστήριο και πρέπει να ξεχάσεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας μέσα από το τρέξιμο

Έτσι θα φτιάξετε κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο

Μπορεί το τρέξιμο να σε βοηθήσει να φτιάξεις κοιλιακούς; Αυτή είναι μια πολύ διαδεδομένη ερώτηση, της οποίας η απάντηση δεν είναι μονολεκτική. Κι αυτό διότι εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους.

Αν έπρεπε ωστόσο να δώσουμε ντε και καλά μια απλοϊκή απάντηση, τότε αυτή θα ήταν: ναι, μπορείς να φτιάξεις κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο. Ωστόσο αυτό μπορεί να προκύψει μόνο ως αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής άσκησης.

Πρόσφατα, ο γυμναστής Τζο Νότον και ο διατροφολόγος Κιμ Πίρσον μίλησαν στο «runnersworld.com» για το συγκεκριμένο ζήτημα απαντώντας στις εξής ερωτήσεις:

Ποιο είναι η καλύτερη μέθοδος στο τρέξιμο για την ανάπτυξη των κοιλιακών;

Σύμφωνα με τον Νότον, η καλύτερη μέθοδος είναι να δώσετε βάρος στην σταθερότητα του κορμού σας όταν τρέχετε και να δουλέψετε πάνω στην επιτάχυνση. Αν είστε κυρίως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, μια καλή και απλή μέθοδος είναι να δοκιμάσετε 10-20 επαναλήψεις των 100 μέτρων σπριντ, με διαλείμματα 30-40 δευτερολέπτων.

Ο Νότον εξηγεί πως «αυτή είναι μια μέθοδος υψηλής έντασης που θα ενεργοποιήσει αυτόματα τους κοιλιακούς σας, θα ενδυναμώσει τον κορμό σας και θα μειώσει τo σωματικό λίπος. Επίσης, αυξάνει το μεταβολισμό σας, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες και αφού τελειώσετε την άσκηση».

Τι πρέπει να τρώνε οι δρομείς για να φτιάξουν κοιλιακούς;

Πρώτον, δεν είναι όλοι γενετικά φτιαγμένοι για να έχουν εντυπωσιακούς κοιλιακούς καθώς παίζει μεγάλο ρόλο η μυϊκή δομή και ο τύπος σώματος. Κατά τα άλλα, είναι μάλλον αυτονόητο πως η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση γυμνασμένων κοιλιακών. Ο Πίρσον εξηγεί: «Για να υποστηρίξετε τις προπονήσεις σας, πρέπει να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών».

Photo by Angel Santos on Unsplash

Τονίζει επίσης πως ο πιο υγιεινός τρόπος για να μειωθεί το σωματικό λίπος για έναν δρομέα είναι να «ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση σακχάρων και να αντικαταστήσει τα ζυμαρικά και το ψωμί με πολλά λαχανικά».

Ο Νότον προσθέτει ότι η μείωση του σωματικού λίπους είναι άμεση συνάρτηση του τρεξίματος. «Το τρέξιμο είναι μια μεγάλη καρδιαγγειακή μορφή άσκησης και αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση των σωματικών λιπαρών, κάτι που βοηθά στην αύξηση της ορατότητας των κοιλιακών».

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουν οι δρομείς;

Για τον μέσο άνθρωπο συνιστούνται 0,8g πρωτεΐνης για κάθε κιλό που ζυγίζει. Για εκείνους που γυμνάζονται σκληρά, όπως οι δρομείς μαραθωνίου, ενδέχεται να απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών και ο Πίρσον επιβεβαιώνει ότι ο διπλασιασμός αυτής της ποσότητας είναι μια χαρά. Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για τους δρομείς που προσπαθούν να φτιάξουν κοιλιακούς το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά, ενώ υπάρχουν και vegan επιλογές όπως τα ρεβύθια, τα φασόλια, οι φακές κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας πάνω στον διάδρομο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend