Βαράκι αστραγάλου: Το αξεσουάρ από τη δεκαετία του ’80 επιστρέφει

Η νέα γενιά υποστηρίζει ότι αυτό το αξεσουάρ φυσικής κατάστασης από τη δεκαετία του ’80 εξακολουθεί να προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα. Μπορεί όμως πράγματι να αναβαθμίσει την προπόνησή σου;

Κάποτε, οι γυναίκες φορούσαν στρινγκ κορμάκια από σπάντεξ και έκαναν αεροβική με στεπ, έχοντας στα μαλλιά μια κορδέλα για τον ιδρώτα και ελαφριά βαράκια τυλιγμένα γύρω από τους αστραγάλους. Ήταν η δεκαετία του ’80. Τώρα, τέσσερις δεκαετίες μετά, μία από αυτές τις τάσεις επιστρέφει δυναμικά.

Τον τελευταίο καιρό, τα βαράκια αστραγάλου εμφανίζονται σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν νιώθεις αρκετή περιέργεια ώστε να επισκεφτείς ένα κατάστημα (φυσικό ή ηλεκτρονικό) και να δοκιμάσεις την τάση, αφιέρωσε πρώτα λίγα λεπτά για να διαπιστώσεις αν τα βαράκια αστραγάλου είναι κατάλληλα για τις προπονήσεις σου.

Η ανάλυση του μύθου

Τα βαράκια αστραγάλου είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο όρος: μικρά βάρη από χυτοσίδηρο, με βάρος από μισό έως πέντε κιλά, συνήθως καλυμμένα με επένδυση από σιλικόνη ή νεοπρένιο, ώστε να μπορείς να τα τυλίγεις και να τα δένεις γύρω από τους αστραγάλους σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λειτουργούν με δύο τρόπους, ως ογκώδες κόσμημα. (Μία από τις εταιρείες που έγινε πρόσφατα viral πουλώντας βαράκια αστραγάλου ως αξεσουάρ πέτυχε αύξηση κατά 1.400% στις επισκέψεις της ιστοσελίδας της φέτος.)

Πού οφείλεται όμως αυτή η ξαφνική επανεμφάνιση; Σήμερα, που η πρόσβαση στο γυμναστήριο είναι περιορισμένη και τα βάρη για γυμναστική στο σπίτι είναι δυσεύρετα, “ο κόσμος εφευρίσκει τρόπους για να γυμναστεί προσθέτοντας αντιστάσεις”, λέει η Rachel Straub, πιστοποιημένη ειδικός σε θέματα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης και ειδική στη φυσιολογία της άσκησης στο Musculoskeletal Biomechanics Research Laboratory του University of Southern California.

Αυτή η δημιουργικότητα μπορεί να αποφέρει καρπούς. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Taibah University Medical Sciences”, συμμετείχαν άτομα που φορούσαν βαράκια αστραγάλου και καρπού βάρους μισού κιλού (δηλαδή συνολικά δύο κιλών) τρεις φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά ενώ έκαναν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως περπάτημα και δουλειές στο σπίτι, για διάστημα έξι μηνών. Το αποτέλεσμα: η περιφέρεια της μέσης και το ποσοστό σωματικού λίπους τους μειώθηκε ελαφρώς, ενώ η μυϊκή μάζα τους αυξήθηκε κατά 75%. Δεν πρόκειται για σπουδαίο αποτέλεσμα, αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι οι συμμετέχοντες δεν έκαναν κανενός άλλου είδους άσκηση, δεν είναι αμελητέο.

“Σήμερα, που η πρόσβαση στο γυμναστήριο είναι περιορισμένη και τα βάρη για γυμναστική στο σπίτι είναι δυσεύρετα, “ο κόσμος εφευρίσκει τρόπους για να γυμναστεί προσθέτοντας αντιστάσεις”.
Rachel Straub
Πιστοποιημένη ειδικός σε θέματα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης και ειδική στη φυσιολογία της άσκησης στο Musculoskeletal Biomechanics Research Laboratory του University of Southern California

Ακόμα και το πιο μικρό πρόσθετο βάρος μπορεί να ενισχύσει την ένταση της κίνησης, εξηγεί η Straub, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Όταν, μάλιστα, αυτό το βάρος, όσο μικρό και αν είναι, βρίσκεται κοντά στην άρθρωση του αστραγάλου, ασκεί συνεχή πίεση σε όλους τους μύες του ποδιού που βρίσκονται πάνω από αυτό, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες και ενισχύει τον μυϊκό ιστό. Το ίδιο ισχύει και για τα βαράκια καρπού, που ενισχύουν τους μύες των χεριών.

Το πραγματικό βάρος που έχουν τα βαράκια αστραγάλου

Μην εγκαταλείψεις το κανονικό πρόγραμμα εκγύμνασης με βάρη απλώς και μόνο για να υιοθετήσεις μια ρετρό τάση: τα μικρά βαράκια που φοράς όλη μέρα στους αστραγάλους σου δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη σύσταση του σώματός σου ή τις επιδόσεις σου. Τα βαράκια αστραγάλου λειτουργούν περισσότερο ως ιμάντες αντίστασης και λιγότερο ως ένα ζευγάρι αλτήρες, αναφέρει η Nike Master Trainer, Kirsty Godso. Είναι χρήσιμα, αλλά και πάλι χρειάζεται να σηκώνεις πιο μεγάλα βάρη για να ενεργοποιήσεις τη διαδικασία δόμησης των μυών σου.

Τα βαράκια αστραγάλου προσφέρουν τη δυνατότητα να “βελτιστοποιήσεις τον τρόπο με τον οποίο γυμνάζεις το σώμα σου”, λέει η Godso. Όταν εκτελείς κινήσεις με πολύ αργό και προσεκτικό τρόπο, ακόμα και με ένα πολύ μικρό βάρος, μπορείς να δεις σπουδαία αποτελέσματα όσον αφορά τη δύναμη, την επίγνωση του σώματος και τη μυϊκή αντοχή”.

Αν έχεις παρακολουθήσει ποτέ ένα μάθημα πιλάτες ή πρόγραμμα με μπάρα, θα είσαι εξοικειωμένος με αυτές τις κινήσεις: αργές, προσεκτικές, ελεγχόμενες. Σε αυτές τις ασκήσεις, η δυσκολία συνήθως έγκειται στο γεγονός ότι δουλεύεις μία πλευρά ή περιοχή του σώματός σου με αργές, φαινομενικά ατελείωτες επαναλήψεις μέχρι να νιώσεις ότι οι μύες σου, ακόμα και αυτοί που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν, είναι εντελώς εξουθενωμένοι, λέει η Godso. Παρομοίως, όταν γυμνάζεις ένα πόδι κάθε φορά με ένα βαράκι αστραγάλου (φαντάσου ότι είσαι ξαπλωμένος στο πλάι, ανασηκώνοντας τεντωμένο το ένα σου πόδι στο οποίο έχεις φορέσει ένα βαράκι αστραγάλου) μπορείς να ενεργοποιήσεις αυτούς τους μικρότερους μύες, επειδή χρησιμοποιούνται όλοι τους για να μετακινήσουν το βάρος και να σταθεροποιήσουν το σώμα σου όταν κουραστούν οι μεγαλύτεροι μύες. Επίσης, ο κορμός σου πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια από το συνηθισμένο για να διατηρήσει επίσης το σώμα σου σταθερό, προσθέτει, η Straub.

Πώς να προπονηθείς ακολουθώντας την τάση

Τα βαράκια αστραγάλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν μια, κατά τα άλλα, ήπιας έντασης προπόνηση ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος, λέει η Godso. Προσπάθησε να τα χρησιμοποιήσεις για ασκήσεις όπως γέφυρες γλουτών με στήριξη στο ένα πόδι, κυκλικές ασκήσεις ποδιών από πλάγια ξαπλωτή θέση και άρσεις ποδιών από θέση στήριξης στα τέσσερα άκρα. Και πάλι, εκτέλεσε κάθε επανάληψη αργά, προσεκτικά και ελεγχόμενα και κάνε μόνο όσες επαναλήψεις μπορούν να αντέξουν οι μυς σου χωρίς να χαλάσεις τη στάση του σώματός σου.

Τι δεν πρέπει να κάνεις: να επιλέξεις βαράκια αστραγάλου με πολύ μεγάλο βάρος, που αλλοιώνουν τη στάση του σώματός σου, αναφέρει η Straub, ή να τα συνδυάσεις σε αερόβιες προπονήσεις ή ακόμα και προπονήσεις HIIT, λέει η Godso. “Σκοπός αυτών των προπονήσεων είναι να κινείσαι όσο πιο γρήγορα μπορείς για να αυξήσεις τους καρδιακούς παλμούς σου”, αναφέρει. “Αν εκτελείς αυτές τις ασκήσεις κουβαλώντας παράλληλα ένα βάρος, μπορεί να αλλοιώσεις τη στάση του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού και καταστρέφοντας όλο το νόημα της άσκησης”.

Έπειτα από όλα αυτά, αν αποφασίσεις να δοκιμάσεις τα βαράκια αστραγάλου, έχε υπόψη ότι το φωσφοριζέ ολόσωμο κορμάκι είναι προαιρετικό.

Διαβάστε επίσης: Γιλέκο με βάρη και τρέξιμο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πηγή: nike.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Έτσι θα επιλέξετε τον τύπο άσκησης που σας ταιριάζει

Πώς θα επιλέξετε τον τύπο άσκησης που σας ταιριάζει

Tης Λαμπρινής Μόσχου*

Είναι γνωστό ότι μπορούμε να χάσουμε βάρος είτε προσέχοντας την διατροφή μας, είτε βάζοντας στην ζωή μας την άσκηση, είτε κάνοντας και τα δύο σε συνδυασμό. Το ιδανικότερο βεβαίως είναι ο συνδυασμός των δύο.

Όταν χάνουμε βάρος, ο οργανισμός χάνει και λίπος και μυϊκή μάζα. Σίγουρα όσο πιο ισορροπημένη είναι η διατροφή μας, τόσο λιγότερη είναι και η μυϊκή μάζα που χάνουμε. Το θέμα είναι όμως ότι χάνουμε, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι «πέφτει» και ο μεταβολισμός μας. Δηλαδή στην πράξη, για να συνεχίσουμε να χάνουμε βάρος και να το διατηρήσουμε πρέπει να μειώσουμε ακόμα παραπάνω τις ποσότητες των τροφών. Και αυτό σημαίνει περιορισμό, τον οποίο είναι σχεδόν απίθανο να το διατηρήσουμε για πάντα.

Όταν απλά βάζουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση, χωρίς να αλλάξουμε την διατροφική μας συμπεριφορά (που κατά πάσα πιθανότητα μας οδήγησε στην απόκτηση του αυξημένου μας βάρους), μπορεί να χάσουμε βάρος, αλλά είναι συχνές οι περιπτώσεις που μένουν στα ίδια είτε και παίρνουν βάρος. Και αυτό γιατί όταν κάνουμε άσκηση, αυξάνονται και οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού. Αν λοιπόν μας ζητάει παραπάνω τροφή ο οργανισμός μας, αλλά την προσλαμβάνουμε με λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά, μπορεί να μείνουμε στο ίδιο βάρος ή ακόμα και να το αυξήσουμε.

Αποκτώντας μία πιο σωστή διατροφή και συνδυάζοντάς την με την άσκηση τα αποτελέσματα λοιπόν θα είναι πιο σωστά και ιδανικά.

Δεν είναι μόνο η ζυγαριά

Όταν χάνουμε βάρος δεν έχει σημασία να βλέπουμε σαν μοναδικό κριτήριο την ένδειξη της ζυγαριάς, αλλά είναι σημαντικό να παρατηρούμε τις διαφορές στο σώμα μας και να παρακολουθούμε και το λίπος μας (στην λιπομέτρηση). Χάνοντας λοιπόν βάρος «χάνουμε» και μυϊκή μάζα, συνδυάζοντάς το με άσκηση «φτιάχνουμε» μυϊκή μάζα, και στο τέλος η απώλεια και η αύξηση συμψηφίζονται και δίνεται έμφαση να χαθεί μόνο λίπος. Δηλαδή από εκεί που ο οργανισμός δεν χρειάζεται.

Για την φυσιολογική του λειτουργία βέβαια, χρειάζεται να υπάρχει ένα ποσοστό λίπους στον οργανισμό, αλλά μέσα στο εύρος που θεωρείται φυσιολογικό ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του καθενός. Το θέμα είναι ότι συνήθως οι περισσότεροι με πλεονάζων βάρος έχουν πολύ παραπάνω λίπος από αυτό που θεωρείται για αυτούς φυσιολογικό. Και είναι σημαντικό η απώλεια να προέρχεται από εκεί.

‘Ετσι λοιπόν θα χάνουμε βάρος και μπορεί ο οργανισμός να έχει ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις για να καλύψει τις βασικές του λειτουργίες με αυτές που είχε όταν ήταν αρκετά κιλά παραπάνω.

Ποια είναι όμως η άσκηση που ταιριάζει στον καθένα;

Τα κριτήρια όταν ξεκινάμε κάτι, πρέπει να στηρίζονται πρωταρχικά στο να παίρνουμε ευχαρίστηση από αυτό κατά την διάρκεια που το κάνουμε, ακόμα και αν με αυτό δεν ιδρώνουμε και δεν κουραζόμαστε το περισσότερο δυνατό.

Είναι σημαντικό, η άσκηση που επιλέγουμε να είναι κάποια που να αισθανόμαστε άνετα να κάνουμε, να μας προσφέρει αυτοπεποίθηση, να μας κάνει να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητά μας, να έχουμε την ικανοποίηση ότι μαθαίνουμε κάτι καινούργιο που μας αρέσει και ταυτόχρονα να μας διασκεδάζει. Γιατί μόνο τότε θα θέλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο το να κάνουμε κάτι για να αδυνατίσουμε. Γιατί αυτό καλώς εχόντων των πραγμάτων κάποια στιγμή θα γίνει.

Αν λοιπόν κάνουμε κάτι μόνο και μόνο για να «κάψουμε θερμίδες» και να «σφίξουμε», το πιο πιθανόν είναι όταν το καταφέρουμε, μετά από λίγο καιρό να το σταματήσουμε και σταδιακά να επανέλθουμε στα προηγούμενα. Ενώ αν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί είναι και πιο πιθανόν να το συνεχίσουμε και να είμαστε σε εγρήγορση γενικά να βρίσκουμε κάτι που να μας ευχαριστεί, να μας γεμίζει και παράλληλα να αυξάνουμε και την κίνησή μας στην καθημερινότητά μας. Σταματήστε λοιπόν να ψάχνετε στα τετριμμένα, να δεσμεύεστε με συνδρομές για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ζορίζετε τον εαυτό σας να πηγαίνει λόγω των ενοχών ότι έχετε πληρώσει και ψάξτε κάτι περισσότερο εναλλακτικό.

Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να σκεφτεί τι δεν έχει δοκιμάσει ποτέ και ζηλεύει τα άτομα που το κάνουν ή θυμηθείτε πράγματα που κάνατε παλιότερα, ακόμα και κατά την εφηβική ή φοιτητική σας ζωή και τολμήστε να το ξανακάνετε. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε κάτι που σας αρέσει. Απλά κάντε την υπέρβαση και πηγαίνετε να το δοκιμάσετε έστω για μία φορά. Μπορεί να μην σας αρέσει πλέον ή να το απομυθοποιήσετε κάνοντάς το. Δεν πειράζει. Δοκιμάστε κάτι άλλο. Μέχρι να βρείτε κάτι που σας κάνει να ξεφεύγετε για κάποια ώρα της ημέρας, να ανυπομονείτε να ξαναπάτε και πάνω απ’όλα να αισθάνεστε ότι είστε καλύτερα με αυτό στην ζωή σας παρά χωρίς αυτό.

Είναι αρκετό το να εισάγουμε στην εβδομάδα μας κάτι επιπλέον από αυτό που θα κάναμε υπό άλλες συνθήκες. Και αυτό σταδιακά να το αυξήσουμε σε μία συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα από 45 λεπτά με 1 ώρα. Καλό θα ήταν να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές είτε στην διάρκεια είτε στην συχνότητα, γιατί το σημαντικότερο είναι τόσο η επιλογή της άσκησης όσο και η συχνότητα αλλά και η διάρκειά της να είναι διατηρήσιμες. Μία μεγαλύτερη συχνότητα ή διάρκεια με τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Εκτός αυτού η απότομη και υπερβολική αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας, θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς στην μέση και στα κάτω άκρα. Και αυτό θα κάνει να είναι πρακτικά αδύνατη η συνέχισή της σχεδόν από την αρχή της.

Δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία να σας υποδείξω τύπους άσκησης, γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός και ανάλογα με τον χαρακτήρα, τον τρόπο ζωής, τον ελεύθερο χρόνο, τον τόπο διαβίωσης, κτλ, η μορφή άσκησης που ταιριάζει στον καθένα και οι επιλογές που έχει είναι διαφορετικές. Αυτός είναι ένας λόγος ακόμα, που καλό είναι να αναζητήσετε τι ταιριάζει σε εσάς σαν άτομο και όχι να προσπαθείτε να βρείτε κάτι να κάνετε μαζί με κάποιον άλλον απαραίτητα.

Την ώρα της άσκησης έτσι κι αλλιώς δεν θα έχετε τον χρόνο να συζητήσετε και όταν εξαρτάστε από ένα άλλο άτομο, μπορεί πολύ εύκολα να αναβληθεί. Πολλοί θα μπορούσαν να απαντήσουν σε αυτό το σημείο ότι το να ξεκινάνε κάτι μαζί με κάποιον άλλον είναι πιο πιθανόν να το κάνουν λόγω του ότι θα τον παρακινεί ο άλλος. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν σας αρέσει κάτι, δεν θα το κάνετε με ζήλο και θα χρειάζεστε κάποιον να σας παρακινεί μέχρι που κάποια στιγμή θα το σταματήσετε.

Αν θέλετε λοιπόν παρέα καλό είναι να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα μόνοι σας και αφού βρείτε τι σας αρέσει και σας ταιριάζει να προτείνετε και σε φίλους ή γνωστούς αν θα ήθελαν να σας ακολουθήσουν. Εξάλλου αν επιλέξετε κάποια ομαδική φυσική δραστηριότητα, θα μπορούσατε να γνωρίσετε και να δεθείτε με τα άτομα που έχουν επιλέξει τον ίδιο τύπο άσκησης και να επεκτείνετε και την κοινωνική σας ζωή αλλά και να διευρύνετε και τις επιλογές σας. Και αυτός να είναι ένας ακόμη λόγος που να ανυπομονείτε να κάνετε την άσκησή σας.

Καλό ψάξιμο!

Διαβάστε ακόμα: 15 ασκήσεις που καίνε περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο (pics)


* Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Παχυσαρκία.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μπορεί να έχεις παραπάνω κιλά αλλά να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση;

Υπέρβαρος αλλά σε καλή φυσική κατάσταση; Ναι, γίνεται!

Όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και κάνουν γυμναστική χωρίς να βλέπουν ιδιαίτερα αποτελέσματα σε επίπεδο εμφάνισης, είναι πολύ πιθανό να τους πιάσει μια απογοήτευση και να νομίζουν ότι οι κόποι τους, μέσω της γυμναστικής, πάνε χαμένοι.

Γενικά το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πολύ συχνό: σπανίως οι άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκουν κίνητρα να συνεχίσουν την άσκηση όταν δεν βλέπουν κάποια εξωτερικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι με επιπλέον κιλά πρέπει να το θυμούνται: ακόμα και αν έχεις επιπλέον βάρος, το να βρίσκεσαι ταυτόχρονα σε καλή φόρμα, μπορεί να σε βοηθήσει αποφασιστικά στην υγεία σου, όπως τονίζεται σε μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο καρδιολογίας στην Αμερική.

Στη μελέτη αυτή, ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας ανέλυσαν δεδομένα που είχαν να κάνουν με πάνω από 2.300 ασθενείς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τον δείκτη σωματικής μάζας τους και την φόρμα τους, η οποία μετρήθηκε με βάση την απόδοσή τους στον διάδρομο. Οι τέσσερις κατηγορίες ήταν οι εξής: μη παχύσαρκοι και σε φόρμα, μη παχύσαρκοι που δεν είσαι σε φόρμα, παχύσαρκοι, παχύσαρκοι αλλά σε φόρμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι που βρίσκονται σε φόρμα έχουν λιγότερο σωματικό λίπος, πιο άπαχη μυϊκή μάζα και χαμηλότερο ρυθμό παλμών ανάπαυσης, έναν δείκτη που έχει να κάνει με την αποτελεσματική λειτουργία της καρδιάς, από όσους δεν γυμνάζονται αλλά είναι επίσης παχύσαρκοι.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι οι εν λόγω ασκούμενοι έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής.

«Η αύξηση της μυϊκής μάζας χωρίς λίπος είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό, βοηθώντας έτσι να ρυθμίσετε αποτελεσματικότερα τις τιμές του σακχάρου στο αίμα σας. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος του διαβήτη αλλά και των καρδιακών παθήσεων», τονίζει ο Σαλίμ Βιράνι, καθηγητής καρδιαγγειακής έρευνας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Το συμπέρασμα από αυτή την έρευνα είναι ότι ακόμη κι αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Και αυτό ακόμα και αν δεν χάσετε βάρος. Όπως τονίζει ο Βιράνι, οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι δεν θα πρέπει να παρατάνε την άσκηση όταν βλέπουν ότι απλά δεν χάνουν κιλά.

«Οι περισσότεροι ασθενείς, ακόμα και αν παχύσαρκοι, μπορούν γενικά να αποκτήσουν μια συστηματική ρουτίνα άσκησης. Φυσικά, κάποιος θα πρέπει σταδιακά να ενσωματώσει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης στην καθημερινότητά του. Το κλειδί είναι η σταδιακή αύξηση της διάρκειας και της έντασης», λέει ο Βιράνι.

«Το να γνωρίζει κανείς ότι η άσκηση βελτιώνει τους δείκτες υγείας μπορεί να είναι ένα επιπλέον κίνητρο και ειδικά για όσους είναι υπέρβαροι και αισθάνονται απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου αναφορικά με την απώλεια βάρους», προσθέτει.

«Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την τακτική σωματική άσκηση και άσκηση που υπερβαίνουν την απώλεια βάρους. Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από ότι καμία σωματική δραστηριότητα», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend