Τροφοδοτήστε με ενέργεια το μυαλό σας και… ξεγελάστε το σώμα σας!

Διάφορες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σας καθώς τρέχετε. Οι συγκεκριμένες αλλαγές εξαρτώνται από την ταχύτητα σας, δηλαδή από την ένταση της προπόνησης.

Μερικές από αυτές τις αλλαγές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθεί το ακριβές χρονικό σημείο στο οποίο θα εξαντληθεί το επίπεδο γαλακτικού οξέος στο αίμα ή το επίπεδο του γλυκογόνου των μυών, πότε θα “μείνετε” από αναπνοή ή πότε θα τρελαθεί ο θερμοστάτης του σώματος.

Αυτές τις αλλαγές μελετούν οι ειδικοί και για προβλέψουν πότε θα έρθει η κόπωση. Υπάρχει, όμως, μια παράμετρος που είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν μπαίνει εύκολα σε μετρήσεις, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να τινάξει στον… αέρα όλες τις προηγούμενες μελέτες. Και αυτή η παράμετρος δεν είναι άλλη από το μυαλό.

Τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό σας όταν χάνετε βάρος (vid)

Και ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό μας, μπορεί να μεταβάλει τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα μπορεί να μην έχεις φτάσει στα όριά σου, να μην έχεις εξαντλήσει τον οργανισμό σου και όμως να πέσεις σε… τοίχο. Είναι πιθανό επίσης κανείς επιστήμονας να μην μπορεί να εξηγήσει πως στέκεσαι όρθιος και εσύ να συνεχίζεις με το χαμόγελο στα χείλη.

Το μυαλό “επιβάλει” πράγματα στο σώμα

Με άλλα λόγια το μυαλό σας μπορεί να σας “επιβάλει” πράγματα τη στιγμή της άσκησης τα οποία στην πραγματικότητα δεν ισχύουν. Γι’ αυτό και τόσο οι προπονητές, όσο και οι ερευνητές θεωρούν ότι κατάλληλη προετοιμασία, ακόμα και διατροφή χρειάζεται και ο εγκέφαλος ο οποίος είναι ο αστάθμητος παράγοντάς που μπορεί να σε οδηγήσει στην απόλυτη επιτυχία ή την αποτυχία.

Ας δούμε, όμως, παρακάτω ορισμένες ουσίες και τεχνικές, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να αποτελέσουν τροφή για το μυαλό:

Μία και μόνο προπόνηση κάνει το μυαλό μας να δουλεύει καλύτερα

Υδατάνθρακες

Είναι γνωστό ότι η χρήση υδατανθράκων βελτιώνει τη λειτουργία απόδοσης με την αύξηση του καύσιμου στον οργανισμό (γλυκόζη) στους μυς. Σωστά; Δεν είναι και τόσο σίγουρο. Μια σειρά από μελέτες που διεξήχθησαν από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Αγγλίας, έχει δείξει ότι οι επιδόσεις αντοχής αυξάνονται όταν οι αθλητές απλώς “ξεπλένουν” το στόμα τους με ένα ενεργειακό ποτό και φτύνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ο λόγος είναι ότι οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο ποτό ενεργοποιούν τους υποδοχείς υδατανθράκων στον εγκέφαλο που επικοινωνεί με ένα τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την άσκηση. Το αποτέλεσμα να μειώνεται η αντίληψη της άσκησης και άρα να βελτιώνεται η απόδοση! Κατέληξαν λοιπόν ότι το ιδανικό είναι να πίνεις όσο χρειάζεσαι για να ενυδατωθείς και να κρατάς το υπόλοιπο για τη δίψα του στόματος και του εγκεφάλου.

Καφεΐνη

Πριν από χρόνια οι επιστήμονες έλεγαν ότι η καφεΐνη βελτιώνει τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυξάνοντας παράλληλα την καύση του λίπους. Πλέον είναι γνωστό ότι η καφεΐνη ενισχύει την απόδοση αντοχής μπλοκάροντας τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο και μειώνοντας έτσι την αντίληψη του πόσο ασκούμαστε.
Με τη μείωση της αντίληψης είναι δεδομένο ότι αυξάνουμε τα επίπεδα της άσκησης. Αυτό δεν μας κάνει στην ουσία λιγότερο κουρασμένους, απλά δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς πόσο κουρασμένοι είμαστε, κάτι που το νιώθουμε αρκετές ώρες αργότερα, όταν η καφεΐνη φεύγει σταδιακά από τον οργανισμό.

Καυτερές πιπεριές και Μέντα: Γιατί “παίζουν” με το μυαλό μας;

Μενθόλη

Η μενθόλη είναι μια οργανική ένωση που λαμβάνεται από έλαια μέντας που είναι γνωστά για τη γεύση δροσιάς που μας δίνουν. Στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Η μέντα δεν ανεβάζει τα επίπεδα ψύξης δηλαδή στο δέρμα ή στο στόμα μας, απλώς ο εγκέφαλος ξεγελιέται και έχει αυτή την αίσθηση.

Σε μια μελέτη που είχε γίνει το 2009 σε ποδηλάτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ξέπλυμα του στόματος με ένα διάλυμα μενθόλης κάθε 10 λεπτά αύξησε την απόδοσή τους κατά 9% και τους έκανε να αντέχουν στη θερμότητα, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία τους παρέμενε σταθερή! Στην ουσία δηλαδή η αίσθηση της δροσιάς ξεγελά το μυαλό μας με αποτέλεσμα να αυξάνει την απόδοσή μας.

Πρωτεΐνη

Μια σειρά μελετών με επικεφαλής τον Michael Saunders στο Πανεπιστήμιο James Madison δείχνουν ότι τα αθλητικά ποτά που περιέχουν μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία δεν είναι ένα παραδοσιακό συστατικό στα αθλητικά ποτά, μαζί με τη συνήθη ποσότητα υδατάνθρακα, κάνει τη διαφορά. Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά σύμφωνα με τον Saunders η αιτία έχει να κάνει με το μυαλό μας.

Μια πιθανότητα είναι ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης με υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνει αμινοξέα. Τα επίπεδα οξέος στο αίμα όταν είναι ανεβασμένα, ξεγελούν τον εγκέφαλό μας, οποίος δεν αντιλαμβάνεται πόσο σκληρή είναι η άσκηση. Μια άλλη θεωρία του Saunders λέει ότι αυτό συμβαίνει διότι η πρόσληψη πρωτεΐνης κάνει αποκατάσταση στους μύες με αποτέλεσμα να μειώνονται οι “βλάβες” και κατ’ επέκταση να μην υπάρχει η αίσθηση δυσφορίας στον μυαλό μας. Και όταν δεν σε πονάει ο μυς, δεν έχεις λόγο να σταματήσεις.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα «ξυπνήσει» το μυαλό σου χωρίς να πιεις καφέ

Previous ArticleNext Article

Οι κορυφαίες τροφές για την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις σκοτώνουν περισσότερους από 325.000 άντρες τη χρονιά, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άντρες πεθαίνουν πιο συχνά από καρδιακά προβλήματα παρά από καρκίνο, κάνοντας την καρδιά το Νο1 κίνδυνο για την ζωή τους.

Μπορείς όμως να περιορίσεις τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρδιακά προβλήματα, αρχίζοντας από μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που μπορεί να θωρακίσει την καρδιά σου.

Γιατί η αυξομείωση του σωματικού βάρους απειλεί την καρδιά;

Μύρτιλο

Η φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών σου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφράγματα, δηλώνει ο καρδιολόγος Adam Skolnick από το NYU Langone Medical Center. Μπορείς όμως να επιβραδύνεις την διαδικασία της φλεγμονής τρώγοντας ένα φλιτζάνι μύρτιλα την ημέρα, χάρη στα αντιοξειδωτικά τους. Αν δεν μπορείς να βρεις φρέσκα, τα κατεψυγμένα είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Πρόσθεσε τα στο πρωινό σου, στα δημητριακά ή στο γιαούρτι σου.

Παντζάρι

Αυτές οι έντονες μωβ ρίζες βοηθούν σημαντικά τη καρδιά σου, χάρη στους νιτρίτες που απελευθερώνουν στο αίμα σου, βελτιώνοντας την ροή του. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, τα οφέλη του παντζαριού βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια είναι σούπερ τροφές για την υγεία της καρδιάς σου. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια χούφτα ξηρούς καρπούς 5 φορές τη βδομάδα τείνουν να πεθαίνουν λιγότερο από καρδιακά προβλήματα κατά 29%, συγκριτικά με εκείνους που τα αποφεύγουν. Οι ξηροί καρποί περιέχουν καλά λιπαρά για την καρδιά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Κατανάλωσε τα ωμά και ανάλατα για να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου.

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος είναι μερικά ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία όπως έχει αποδειχτεί βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς σου. Κατανάλωσε τα 2 φορές την βδομάδα.

Ποια αθλήματα είναι καλύτερα για την καρδιά;

Όσπρια

Όλα τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη σου και βελτιώνουν την καρδιά σου. Κατανάλωσε 5 με 10 γρ. φυτικών ινών την ημέρα για να κάνεις την καρδιά σου δυνατή σαν πέτρα!

Διαβάστε επίσης: Κάθε λεπτό τρεξίματος βοηθά την υγεία της καρδιάς

Διατροφικά tips που θα σας οδηγήσουν σε απώλεια βάρους

Όποιος έχει κάνει δίαιτα ξέρει πόσο δύσκολο είναι – όχι μόνο να λιγοστέψουν τα κιλά στην ζυγαριά, αλλά και να μην αυξηθούν όταν την σταματήσει.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν.

Δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό: Aυτό είναι ένα καλό τρικ για το επιτυχημένο αδυνάτισμα, το οποίο όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας και υπόσχεται να αυξήσει την απώλεια βάρους, κατά τη διάρκεια της δίαιτας που κάνετε, κατά 30%. Το εύρημα προέρχεται από μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και βασίζεται σε εθελοντές ηλικίας άνω των 45 ετών. Τα δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό αδυνατίζουν  ακόμα κι αν κάποιος σταματήσει την δίαιτα.

Όπως είπε στο συνέδριο η δρ Μπρέντα Ντέιβι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου, Τροφίμων & Άσκησης του πανεπιστημίου Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι εθελοντές της μελέτης που ακολούθησαν ένα ήπιο πρόγραμμα αδυνατίσματος με λίγα λιπαρά και έπιναν επιπλέον δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε κύριο γεύμα (ακόμα και από το πρωινό) έχασαν μέσα σε 12 εβδομάδες 7 κιλά. Αντιθέτως, μια άλλη ομάδα εθελοντών που έκανε την ίδια δίαιτα, αλλά δεν έπινε νερό, έχασε 5 κιλά, μια διαφορά σχεδόν 30%.

Έπειτα από έναν χρόνο, όσοι εθελοντές συνέχισαν να πίνουν δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό τους, έχασαν ακόμα 1 κιλό, παρ’ ότι σταμάτησαν την δίαιτα – φανταστείτε δηλαδή και να την συνέχιζαν!

Αυτό δεν είναι το μοναδικό «κόλπο» αδυνατίσματος που έχει αποκαλύψει η ιατρική έρευνα. Πριν από λίγο καιρό, η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ δημοσίευσε μερικά ακόμα. Να ποια είναι:

Αλλάξτε το πλήρες γάλα με ημιάπαχο. Όχι μόνο περιέχει τις μισές θερμίδες, αλλά και περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο που διεγείρουν την διάσπαση του λίπους στα σωματικά κύτταρα.

Να μην σουρώνετε τους φρέσκους φρουτοχυμούς. Τα κομματάκια του φρούτου είναι φυτικές ίνες, που θα σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα

Να βάζετε πάπρικα στο φαγητό σας. Περιέχει άφθονη βιταμίνη C η οποία βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.

Να τρώτε καυτερές πιπεριές. Περιέχουν καψαικίνη (την χημική ουσία που τους δίνει την χαρακτηριστική τους γεύση) η οποία αυξάνει κατά 25% τον μεταβολικό ρυθμό.

Να βάζετε ξύδι στις σαλάτες σας. Περιέχει οξικό οξύ, το οποίο επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό.

Να τρώτε σνακ που περιέχουν πρωτεΐνες  (λ.χ. μια φέτα μαύρο ψωμί με λίγο βραστό στήθος κοτόπουλο). Μελέτες δείχνουν πως με αυτό τον τρόπο έχει κανείς 30% περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσει.

Να βάζετε σος σόγιας στο φαγητό σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες της σόγιας αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Να τρώτε πεπόνι και μετά ένα σφικτό αυγό (εκτός κι αν συντρέχουν λόγοι υγείας για να το αποφεύγετε). Είναι το τέλειο πρωινό για καύσεις του λίπους. Αν δεν σας αρέσουν τα σφιχτά αυτά φάτε τα όπως αλλιώς νομίζετε.

Να πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα. Εμποδίζει την συσσώρευση λίπους, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς, χάρη στην ουσία ρεσβερατρόλη που περιέχει.

Να τρώτε ρόδια. Περιέχουν έλαια (δηλαδή λιπαρά) τα οποία αντί να παχαίνουν ελαττώνουν την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Είναι επίσης τόσο γλυκά, που ικανοποιούν την λαχτάρα σας για κάποιο γλύκισμα.

Και όμως οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους

Να τρώτε το κρέας ψητό στα κάρβουνα, αφού το μαρινάρετε πρώτα σε δεντρολίβανο ή σε μαρινάδα με λεμόνι, σκόρδο και κρεμμύδι. Με το ψήσιμο χάνει πολλά λίπη, ενώ με το μαρινάρισμα μειώνονται έως 90% επιβλαβείς τοξικές ουσίες (λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες) που θα αναπτύσσονταν λόγω του ψησίματος, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 190 βαθμούς Κελσίου.

Να τρώτε σπανάκι. Περιέχει διπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών από τα περισσότερα άλλα πράσινα λαχανικά, με αποτέλεσμα να χορταίνει καλύτερα και να βοηθεί τον οργανισμό να επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τα λίπη.

Αλλάξτε το τυρί που τρώτε με λάιτ εκδοχές. Το κατσικίσιο τυρί λ.χ. περιέχει έως 40% λιγότερες θερμίδες από το αγελαδινό.

Να τρώτε λίγες φακές, όποτε μπορείτε, με το φαγητό σας. Αν το κάνετε πολύ συχνά, δύο φορές την ημέρα, μπορεί να χάσετε έως 7 κιλά σε δέκα εβδομάδες, διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες από το αμινοξύ λευκίνη, που συμβάλει στην καύση του λίπους.

Να τρώτε «καλά» λίπη για να καίτε λίπος. Όσο και αν ακούγετε περίεργο, τα λίπη που υπάρχουν σε ελαιόλαδο και στους  ξηρούς καρπούς είναι ό,τι πρέπει – και επιπλέον προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Να τρώτε πλούσιο πρωινό. Όσοι αρχίζουν την μέρα τους με ένα καλό πρωινό, καταναλώνουν κατά μέσον όρο 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα διότι ικανοποιεί την όρεξη. Καλό είναι το πρωινό σας να βασίζεται σε πρωτείνες, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνιες

Να τρώτε ένα μήλο 15 λεπτά πριν από το φαγητό σας. Θα καταναλώνετε σχεδόν 190 θερμίδες λιγότερες με το κυρίως γεύμα.

Να βάζετε λίγο ελαιόλαδο στην σαλάτα σας. Περιέχει ωφέλιμα λιπαρά που διεγείρουν μια πρωτεΐνη, η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Παρότι φαίνεται ότι έτσι θα παίρνεται περισσότερες θερμίδες, στην πραγματικότητα θα τρώτε λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Να προσθέτετε τομάτα στο σάντουιτς σας. Θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι περισσότερο και έτσι θα περιορίσετε το τσιμπολόγημα. Οι τομάτες καταστέλλουν την ορμόνη γκρελίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας.

* Να τρώτε ανανά. Όχι μόνο είναι ένα θαυμάσιο σνακ για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, αλλά περιέχει ουσίες που συμβάλουν στην διάσπαση των πρωτεϊνών.

Να πασπαλίζετε το γιαούρτι σας με κανέλα. Μελέτες έχουν δείξει πως η κανέλα διεγείρει σημαντικά τον μεταβολισμό. Μισό κουταλάκι του καφέ κανέλα την ημέρα θα σας βοηθήσει να χάνετε ένα κιλό τον μήνα. Επίσης η κανέλα ρίχνει τη γλυκόζη του αίματος άρα θα σας βοηθήσει στην περίπτωση που έχετε υψηλό ζάχαρο.

Να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό καρότου. Θα σας βοηθήσει να χάσετε 2 κιλά σε 12 εβδομάδες, διότι περιέχει άφθονες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καύση του λίπους.

Μην αποφεύγετε εντελώς το κόκκινο κρέας (εκτός, βεβαίως, και αν συντρέχει λόγος υγείας). Το κόκκινο κρέας περιέχει πολλές πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας – και οι μύες καίνε θερμίδες με τετραπλάσια ταχύτητα απ’ ό,τι το σωματικό λίπος. Φροντίστε μόνο να είναι άπαχο και ψητό ή βραστό. Επίσης θα έχετε προηγουμένως χρησιμοποιήσει τη μαρινάδα σας.

Να πίνετε πράσινο τσάι και καφέ. Το πράσινο τσάι περιέχει ουσίες που αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη και διεγείρουν κατά 20% την οξείδωση του λίπους και τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας.

Αυτή είναι η λύση για μόνιμη απώλεια βάρους

Σύμμαχος η γυμναστική

Να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί, πριν φάτε πρωινό, για να καίτε λίπος ταχύτερα. Θα αναγκάσετε επίσης το σώμα σας να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος ως πηγή ενέργειας, και έτσι θα αδυνατίσετε πιο γρήγορα. Το σημαντικότερο είναι ότι οι θερμίδες που θα κάψετε προέρχονται περισσότερο από το αποθηκευμένο λίπος παρά από τους υδατάνθρακες.

Να κάνετε διάδρομο. Αν πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ο κυλιόμενος διάδρομος είναι το καλύτερο μηχάνημα για να πολλές καύσεις στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Να περπατάτε μετά την γυμναστική, για να εξακολουθήσουν να δρουν τα σωματικά ένζυμα που διασπούν το σωματικό λίπος. Η ακινησία αδρανοποιεί αυτά τα ένζυμα, ενώ η άσκηση τα ενεργοποιεί.

Να γυμνάζεστε με παρέα. Με αυτό τον τρόπο θα χάσετε 35% περισσότερο βάρος απ’ ό,τι εάν προπονήστε μόνοι σας. Η παρέα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για συνέχιση της προπόνησης, άλλωστε λίγη ενθάρρυνση όλοι την χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 χειρότερες συμβουλές για απώλεια βάρους!

x
Send this to a friend