Διάφορες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σας καθώς τρέχετε. Οι συγκεκριμένες αλλαγές εξαρτώνται από την ταχύτητα σας, δηλαδή από την ένταση της προπόνησης.
Μερικές από αυτές τις αλλαγές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθεί το ακριβές χρονικό σημείο στο οποίο θα εξαντληθεί το επίπεδο γαλακτικού οξέος στο αίμα ή το επίπεδο του γλυκογόνου των μυών, πότε θα “μείνετε” από αναπνοή ή πότε θα τρελαθεί ο θερμοστάτης του σώματος.
Αυτές τις αλλαγές μελετούν οι ειδικοί και για προβλέψουν πότε θα έρθει η κόπωση. Υπάρχει, όμως, μια παράμετρος που είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν μπαίνει εύκολα σε μετρήσεις, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να τινάξει στον… αέρα όλες τις προηγούμενες μελέτες. Και αυτή η παράμετρος δεν είναι άλλη από το μυαλό.
Τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό σας όταν χάνετε βάρος (vid)
Και ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό μας, μπορεί να μεταβάλει τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα μπορεί να μην έχεις φτάσει στα όριά σου, να μην έχεις εξαντλήσει τον οργανισμό σου και όμως να πέσεις σε… τοίχο. Είναι πιθανό επίσης κανείς επιστήμονας να μην μπορεί να εξηγήσει πως στέκεσαι όρθιος και εσύ να συνεχίζεις με το χαμόγελο στα χείλη.
Το μυαλό “επιβάλει” πράγματα στο σώμα
Με άλλα λόγια το μυαλό σας μπορεί να σας “επιβάλει” πράγματα τη στιγμή της άσκησης τα οποία στην πραγματικότητα δεν ισχύουν. Γι’ αυτό και τόσο οι προπονητές, όσο και οι ερευνητές θεωρούν ότι κατάλληλη προετοιμασία, ακόμα και διατροφή χρειάζεται και ο εγκέφαλος ο οποίος είναι ο αστάθμητος παράγοντάς που μπορεί να σε οδηγήσει στην απόλυτη επιτυχία ή την αποτυχία.
Ας δούμε, όμως, παρακάτω ορισμένες ουσίες και τεχνικές, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να αποτελέσουν τροφή για το μυαλό:
Μία και μόνο προπόνηση κάνει το μυαλό μας να δουλεύει καλύτερα
Υδατάνθρακες
Είναι γνωστό ότι η χρήση υδατανθράκων βελτιώνει τη λειτουργία απόδοσης με την αύξηση του καύσιμου στον οργανισμό (γλυκόζη) στους μυς. Σωστά; Δεν είναι και τόσο σίγουρο. Μια σειρά από μελέτες που διεξήχθησαν από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Αγγλίας, έχει δείξει ότι οι επιδόσεις αντοχής αυξάνονται όταν οι αθλητές απλώς “ξεπλένουν” το στόμα τους με ένα ενεργειακό ποτό και φτύνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Ο λόγος είναι ότι οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο ποτό ενεργοποιούν τους υποδοχείς υδατανθράκων στον εγκέφαλο που επικοινωνεί με ένα τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την άσκηση. Το αποτέλεσμα να μειώνεται η αντίληψη της άσκησης και άρα να βελτιώνεται η απόδοση! Κατέληξαν λοιπόν ότι το ιδανικό είναι να πίνεις όσο χρειάζεσαι για να ενυδατωθείς και να κρατάς το υπόλοιπο για τη δίψα του στόματος και του εγκεφάλου.
Καφεΐνη
Πριν από χρόνια οι επιστήμονες έλεγαν ότι η καφεΐνη βελτιώνει τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυξάνοντας παράλληλα την καύση του λίπους. Πλέον είναι γνωστό ότι η καφεΐνη ενισχύει την απόδοση αντοχής μπλοκάροντας τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο και μειώνοντας έτσι την αντίληψη του πόσο ασκούμαστε.
Με τη μείωση της αντίληψης είναι δεδομένο ότι αυξάνουμε τα επίπεδα της άσκησης. Αυτό δεν μας κάνει στην ουσία λιγότερο κουρασμένους, απλά δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς πόσο κουρασμένοι είμαστε, κάτι που το νιώθουμε αρκετές ώρες αργότερα, όταν η καφεΐνη φεύγει σταδιακά από τον οργανισμό.
Καυτερές πιπεριές και Μέντα: Γιατί “παίζουν” με το μυαλό μας;
Μενθόλη
Η μενθόλη είναι μια οργανική ένωση που λαμβάνεται από έλαια μέντας που είναι γνωστά για τη γεύση δροσιάς που μας δίνουν. Στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Η μέντα δεν ανεβάζει τα επίπεδα ψύξης δηλαδή στο δέρμα ή στο στόμα μας, απλώς ο εγκέφαλος ξεγελιέται και έχει αυτή την αίσθηση.
Σε μια μελέτη που είχε γίνει το 2009 σε ποδηλάτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ξέπλυμα του στόματος με ένα διάλυμα μενθόλης κάθε 10 λεπτά αύξησε την απόδοσή τους κατά 9% και τους έκανε να αντέχουν στη θερμότητα, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία τους παρέμενε σταθερή! Στην ουσία δηλαδή η αίσθηση της δροσιάς ξεγελά το μυαλό μας με αποτέλεσμα να αυξάνει την απόδοσή μας.
Πρωτεΐνη
Μια σειρά μελετών με επικεφαλής τον Michael Saunders στο Πανεπιστήμιο James Madison δείχνουν ότι τα αθλητικά ποτά που περιέχουν μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία δεν είναι ένα παραδοσιακό συστατικό στα αθλητικά ποτά, μαζί με τη συνήθη ποσότητα υδατάνθρακα, κάνει τη διαφορά. Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά σύμφωνα με τον Saunders η αιτία έχει να κάνει με το μυαλό μας.
Μια πιθανότητα είναι ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης με υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνει αμινοξέα. Τα επίπεδα οξέος στο αίμα όταν είναι ανεβασμένα, ξεγελούν τον εγκέφαλό μας, οποίος δεν αντιλαμβάνεται πόσο σκληρή είναι η άσκηση. Μια άλλη θεωρία του Saunders λέει ότι αυτό συμβαίνει διότι η πρόσληψη πρωτεΐνης κάνει αποκατάσταση στους μύες με αποτέλεσμα να μειώνονται οι “βλάβες” και κατ’ επέκταση να μην υπάρχει η αίσθηση δυσφορίας στον μυαλό μας. Και όταν δεν σε πονάει ο μυς, δεν έχεις λόγο να σταματήσεις.
Διαβάστε επίσης: Πώς θα «ξυπνήσει» το μυαλό σου χωρίς να πιεις καφέ
Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News